بارداری, تغذیه در بارداری

گام به گام رژیم غذایی هفته به هفته بارداری: رژیم غذایی سه ماهه دوم بارداری

رژیم غذایی بارداری از هفته ۱۴ بارداری تا هفته ۲۸ بارداری

در مقاله قبلی در خصوص رژیم غذایی سه ماهه اول بارداری نکاتی را خدمت شما خواننده محترم ارائه کردیم؛ در ادامه آن مقاله، در این بخش دوم قصد داریم تا شما را با نکاتی در خصوص رژیم غذایی بارداری در سه ماه دوم بارداری یا ماه عسل بارداری آشنا کنیم. همچنان تاکید تیم متخصص پینو بیبی بر رعایت یک رژیم غذایی سالم، متنوع و مقوی است. سه ماهه دوم زمان مناسبی است تا با ورزش و تغذیه مناسب، قند، فشارخون و تورم بارداری را کنترل کنید و از این سه ماهه هیجان‌انگیز لذت ببرید. یادتان باشد شما وارد جذاب‌ترین ماه‌های بارداری خود شده‌اید پس با یک رژیم غذایی مناسب، این سه ماهه را با انرژی و شادی پشت سر بگذارید. در همین راستا می‌توانید بخش مربوط به تغذیه در ماه عسل بارداری را مطالعه کنید، همچنین خواندن مقاله سبزیجات و میوه‌های ممنوعه در بارداری و آشنایی با رژیم غذایی فشارخون‌کاه را به شما مخاطب عزیز توصیه می‌کنیم. اگر در دوران بارداری از مشکلات گوارشی رنج می‌برید خواندن مقاله رژیم غذایی فودمپ پایین نیز خالی از لطف نیست.

رژیم غذایی بارداری از هفته 14 بارداری تا هفته 28 بارداری

رژیم غذایی هفته چهاردهم بارداری

در چهاردهمین هفته بارداری ممکن است هنوز خونریزی لثه‌ها شما را آزار دهد یکی از روش‌های موثر برای جلوگیری از آسیب به لثه‌ها مصرف مقادیر کافی ویتامین C است. سبزیجات و میوه‌های تازه به خصوص میوه‌های قرمز و نارنجی و سبزیجات برگ سبز گزینه مناسبی برای تامین فیبر و ویتامین سی و مقابله با مشکلات شایع بارداری مانند خونریزی لثه‌ها، یبوست و خستگی هستند. ممکن است با ورود به سه ماهه دوم بارداری احساس کنید که برخی از عوارض رایج بارداری کمتر شده‌اند و شما احساس بهتری دارید، سعی کنید با رعایت یک رژیم غذایی سالم و مقوی این احساس را در خود تقویت کنید و تا حد امکان انرژی خود را برای ماه‌های بعد ذخیره کنید. مراقب اضافه وزن بارداری خود باشید و اگر احساس می‌کنید که اشتهای‌تان زیاد شده است با ابزار محاسبه آنلاین میزان کالری روزانه پینو بیبی میزان کالری دریافتی روزانه خود را مدیریت کنید. در سه ماهه دوم احتمال ابتلا به انواع عوامل بیماری‌زا سلامت شما و جنین‌تان را تهدید می‌کند پس با مصرف آنتی‌اکسیدان‌های طبیعی بدن خود را مقاوم کنید.

از این هفته به بعد با رشد جنین و بزرگ شدن رحم ممکن است ترک‌های پوستی روی نواحی شکم، ران و پستان‌های شما نمایان شود. در سه ماهه دوم بارداری بیش از هر زمان دیگری لازم است تا مصرف آب، مایعات مقوی مانند آبمیوه‌های طبیعی و انواع دمنوش‌های گیاهی و طبیعی را در برنامه غذایی روزانه خود بگنجانید. یادتان باشد جنین شما در هفته ۱۴ اُم بارداری کم‌کم مودار می‌شود و ناخن‌های کوچکش در حال رشد هستند پس برای کمک به رشد مطلوب مو و ناخن کودک‌تان مصرف کراتین و کلسیم را فراموش نکنید. خوردن لبنیات، کلم بروکلی، لوبیا و عدس، ساردین و سالمون می‌توانند گزینه‌های مناسبی برای تامین کلسیم در هفته ۱۴ بارداری باشند. تخم‌مرغ، پنیر پارمزان، حبوبات و مرغ و ماست منابع غنی کراتین هستند.

در چهاردهمین هفته بارداری کوچولوی شما به اندازه یک شلیل است. در این هفته از بارداری با خوردن شلیل مقدار کافی پتاسیم به بدن خود برسانید تا هم با فشارخون بارداری مقابله کنید و هم سلامت روان خود در دوران بارداری را حفظ کنید. از خواص فراوان شلیل در بارداری غافل نشوید شلیل برای مقابله با یبوست، کاهش استرس، افزایش قدرت بینایی و پیشگیری از بروز نقص‌های مادرزادی در جنین مفید و موثر است. 

رژیم غذایی هفته چهاردهم بارداری

رژیم غذایی هفته پانزدهم حاملگی

در پانزدهمین هفته بارداری ممکن است عوارض ناخوشایند سه ماهه اول بارداری کمرنگ شده باشند اما با افزایش رشد جنین و رحم ممکن است واریس بارداری و تورم دست و پا شما را آزار دهد، همچنین اگر مقادیر کافی ویتامین سی مصرف نکنید ممکن است خونریزی لثه‌ها برای شما دردسرساز شوند. پس در پانزدهمین هفته بارداری سعی کنید در جیره غذایی خود مواد خوراکی حاوی ویتامینE،B  و C را بگنجانید تا از تورم دست و پا و خونریزی لثه‌ها در امان بمانید. مصرف مواد غذایی حاوی فیبر مانند سبزیجات و میوه‌های تازه، غذاهای غنی از منیزیم مانند موز و آووکادو؛ سرکه سیب، زنجبیل و امگا ۳ در درمان واریس بارداری موثر هستند. در هفته ۱۵ ام بارداری ممکن است مه مغزی باعث شود شما دچار فراموشی‌های گاه و بیگاه شوید این کاملاً طبیعی است مقالات ما در خصوص مه مغزی بارداری و راهکارهای مقابله با ابری شدن هوشیاری در بارداری را مطالعه کنید.

در هفته پانزدهم بارداری کوچولوی شما به اندازه یک نارنگی است. نارنگی برای مقابله با دیابت موثر است و می‌تواند به شما در تنظیم فشار خون بارداری‌تان کمک کند. اگر دچار نوسانات خلقی دوران بارداری و اضطراب و استرس در بارداری هستید نارنگی میل کنید یادتان باشد حتی استشمام بوی نارنگی نیز آرامش‌بخش است.

رژیم غذایی هفته پانزدهم حاملگی

رژیم غذایی هفته شانزدهم بارداری

در شانزدهمین هفته بارداری شاید احساس کنید انرژی‌تان بیشتر شده است با کم شدن عوارض بارداری، ممکن است افکار شیطانی به مغزتان خطور کند و دلتان بخواهد به سراغ غذاهای ناسالم بروید اما یادتان باشد در سه ماهه دوم فقط مشکلات شایع بارداری کم می‌شوند اما روند بارداری در حال طی شدن است بنابراین همچنان به رژیم غذایی سالم پایبند باشید و از خوردن غذاها و مواد خوراکی مضر خودداری کنید. همچنان مراقب دریافت میزان کافی ویتامین، شبه ویتامین و مواد معدنی باشید. رفته رفته ممکن است سر و کله ترک‌های بارداری پیدا شوند، پس در نوشیدن آب غفلت نکنید. بهینه مصرف کنید، می‌توانید تعدادی میوه تازه متناسب با فصل را خرد کرده و داخل آب بریزید تا آبی که می‌نوشید مغذی باشد، در ضمن اگر نوشیدن آب برای شما سخت است طعم‌دار کردن آب (دتاکس) روش مناسبی برای مقابله با کم آبی و دهیدراته شدن بدن است. در هفته ۱۶ ام بارداری ممکن است سرگیجه داشته باشید، سرگیجه ممکن است به دلیل کم‌ خونی و افت فشار خون باشد. سعی کنید مواد خون‌ساز و دارای آهن بیشتر مصرف کنید. مواد خوراکی دارای آهن، مس، ویتامین‌های B12 و B9(فولات) و ویتامین C برای مقابله با کم‌خونی و سرگیجه مناسب هستند، پس مصرف مرکبات، کلم بروکلی، ماش، سویا، اسفناج، سالمون و تخم بلدرچین را در برنامه غذایی خود جای دهید.

در هفته شانزدهم بارداری، جنین شما به اندازه یک سیب است. به مناسبت این اتفاق فرخنده از امروز تا روز تولد فرزندتان روزانه یک عدد سیب میل کنید. سیب خواص زیادی دارد که هم شما و هم جنین‌تان می‌توانید از مزایای آن منتفع شوید. سیب می‌تواند بدن شما را در برابر انواع عفونت‌ها مقاوم کند، برای جبران کم خونی یک تغذیه مناسب است و می‌تواند شما را از شر تنگی نفس بارداری خلاص کند. اگر هضم سیب برای شما دشوار است می‌تواند سیب را پوست کنده و میل کنید و یا سیب را رنده کرده به صورت پوره مصرف نمایید.  

رژیم غذایی هفته شانزدهم بارداری

رژیم غذایی هفته هفدهم حاملگی

در هفدهمین هفته بارداری ممکن است مشکلات آزار دهنده سه ماهه اول کمرنگ شده باشد اما احتمالاً برخی عوارض جدید به سراغ شما خواهند آمد، بواسیر و همورویید از این دسته عوارض هستند. همچنان مصرف آب و میوه و سبزیجات تازه بهترین راهکار برای مقابله با هموروئید و بواسیر بارداری است. یادتان باشد جنین شما مراحل رشد حساسی را طی می‌کند و فعالیت او در کیسه آمنیوتیک بیشتر شده است، بنابراین در مصرف پروتئین دقیق‌تر باشید. استراتژی تنوع غذایی بهترین استراتژی رژیم غذایی بارداری است. در برابر خوردن غذاهای مضر و کم ارزش مقاومت کنید این نوع مواد خوراکی باعث می‌شوند شما دچار سیری کاذب شوید در حالی که بدن شما هنوز مواد مغذی و املاح معدنی کافی را دریافت نکرده است و بنابراین ممکن است شما دچار گرسنگی مواد معدنی شوید که می‌تواند برای سلامت جنین و شما بسیار خطرناک باشد.

در هفته ۱۷ ام بارداری کوچولوی شما به اندازه یک گلابی است. در هفدهمین هفته بارداری مصرف گلابی را فراموش نکنید. گلابی منبع غنی از مس، ویتامین B و آهن است. آنتی‌اکسیدان‌های موجود در میوه گلابی مادر و جنین را در برابر رادیکال‌های آزاد محافظت می‌کنند. مصرف گلابی برای سلامت لثه‌های شما و جنین در حال رشدتان نیز مفید است، پس مصرف گلابی را در هفته ۱۷ بارداری و در سه ماهه دوم بارداری فراموش نکنید.

رژیم غذایی هفته هفدهم حاملگی

رژیم غذایی هفته هجدهم بارداری

در هجدهمین هفته بارداری سیستم عصبی و استخوان کودک شما سخت مشغول فعالیت هستند تا چارچوب بدن نوزاد آینده را بسازند. در این هفته روی مصرف کلسیم و امگا ۳ تمرکز کنید. امگا ۳ به رشد مغز جنین و ساخت غلاف‌های عصبی او کمک می‌کند. ماهی سالمون، بذر کتان، کلم بروکلی و مغز گردو دارای مقادیر قابل توجهی اسیدهای چرب امگا ۳ هستند. به طور متناوب از این مواد خوراکی در جیره غذایی هفتگی خود استفاده کنید. در ضمن مصرف لبنیات را نیز در دستور کار قرار دهید. اگر به قند لاکتوز (قند لبنی) حساس هستید از محصولات بدون لاکتوز استفاده کنید و یا سعی کنید کلسیم مورد نیاز بدن خود را از طریق مصرف سایر مواد غذایی تامین کنید. لوبیا، عدس، بادام، توفو، انجیر، تاج خروس، کنجد و دانه چیا سرشار از کلسیم هستند بنابراین اگر نمی‌توانید کلسیم مورد نیاز خود را از مواد لبنی تامین کنید جایگزین‌های زیادی برای تامین کلسیم وجود دارد.

با توجه به رشد روز به روز جنین شما نیاز دارید تا کالری بیشتری دریافت کنید اما در واقع نیازی به خوردن به اندازه دو نفر ندارید. فقط کافی است غذای سالم مصرف کنید برای محاسبه کالری روزانه دریافتی می‌توانید از محاسبه‌گر میزان کالری در بخش ابزار سایت پینو بیبی استفاده کنید.

در هفته هجدهم بارداری جنین تقریباً به اندازه یک فلفل دلمه‌ای است. فلفل دلمه‌ای دارای فولات و سرشار از ویتامین سی است. بنابریان برای تقویت سیستم عصبی و جلوگیری از مشکلات پوستی در دوران بارداری بسیار مفید است. اگر در حال تدارک دیدن جشن‌های دوران بارداری خود هستید توجه به پوست و زیبایی‌ اهمیت بیشتری برای‌تان خواهد داشت. اگر کلوسما و آکنه بارداری چهره شما را متاثر ساخته است کمی هویج و فلفل دلمه‌ای را له کنید و به صورت ضماد روی آکنه و لکه‌های پوستی خود قرار دهید تا در عکاسی‌های ماهگرد بارداری بیشتر از پیش بدرخشید.  

رژیم غذایی هفته هجدهم بارداری

رژیم غذایی هفته نوزدهم حاملگی

در نوزدهمین هفته بارداری شاید بزرگترین مشکل شما رفت و آمدهای مکرر به سرویس بهداشتی باشد و همین امر ممکن است شما را از مصرف آب و مایعات منصرف کند اما باید به یاد داشته باشید که مصرف آب و مایعات می‌تواند بسیاری از مشکلات رایج دوران بارداری شما را کم کند. سعی کنید مصرف مایعات را در طول روز در برنامه غذایی خود بگنجانید و مصرف مایعات را در شب و قبل از خواب شبانه محدود کنید تا مجبور نباشید برای تخلیه مثانه از خواب شبانه بیدار شوید. بهتر است مواد خوراکی که طبع سردی دارند را شب و ساعاتی قبل از خواب مصرف نکنید.

سردی معده باعث افزایش تولید ادرار و مراجعه مکرر به سرویس بهداشتی می‌شود، پس در حالی که جنین شما در هفته ۱۹ بارداری به اندازه یک انبه است ایده خوبی است تا این میوه گرمسیری که طبع بسیار گرمی دارد را در برنامه غذایی هفتگی خود بگنجانید. انبه غنی از پتاسیم ، منگنز، ویتامین C، ویتامین A، و ویتامین E است. انبه با داشتن انواع آنتی‌اکسیدان در جلوگیری از ابتلا به انواع بیماری‌های مزمن موثر است. اگر مشکلات گوارشی در دوران بارداری شما را آزار می‌دهد ایده خوبی است تا کمی بعد از غذا مقداری پوره انبه میل کنید تا به هضم غذا کمک کند. منگنز موجود در انبه به تشکیل استخوان‌ها و غضروف‌های جنین در هفته ۱۹ اُم بارداری کمک می‌کند. در مصرف انبه و هر نوع ماده غذایی و خوراکی دیگر اعتدال را رعایت کنید.

رژیم غذایی هفته نوزدهم حاملگی

رژیم غذایی هفته بیستم بارداری

در بیستمین هفته بارداری شما در نیمه راه بارداری خود هستید، در بیستمین هفته بارداری سعی کنید در مراقبت از خود و تنظیم رژیم غذایی نیز نمره بیست بگیرید. سرخود و بدون مشورت با پزشک هیچ دارویی را مصرف نکنید حتی داروها و دمنوش‌های گیاهی نیز باید با احتیاط مصرف شوند. به یاد داشته باشید که هر ماده خوراکی که مصرف می‌کنید به طور مستقیم یا غیرمستقیم تاثیر خود را بر سلامت شما و جنین خواهد گذاشت. در نیمه بارداری نیاز به دریافت کالری در شما بیشتر شده است اما همچنان نیازی نیست که به اندازه دو نفر غذا بخورید. برنامه غذایی خود را سالم، متنوع و مغذی کنید. به نیازهای بدن خود و جنین‌تان توجه کنید.

تیم متخصص پینو بیبی در مقالاتی به طور مفصل درباره رشد جنین در هفته‌های مختلف بارداری و علائم و تغییرات بدنی مادر توضیحاتی ارائه کرده است؛ اکیداً توصیه می‌کنیم این مقالات را مطالعه بفرمایید تا در مورد نیازهای اساسی بدن خودتان و جنین اطلاعات کافی کسب کنید.

در هفته بیستم بارداری، جنین به اندازه یک آووکادو است. شما نیمی از مسیر بارداری خود را طی کرده‌اید و این جای تبریک دارد، قطعاً در هفته بیست بارداری احساس خوبی خواهید داشت چرا که در این هفته علائم بارداری کمتر نمود پیدا می‌کنند و تنها ممکن است مشکلات دفع مدفوع و کند شدن حرکات روده برای شما دردسرساز شود، پس در هفته بیست حاملگی در حالی که جنین شما نیز به اندازه یک آووکادو مغذی است، مصرف آووکادو را در برنامه غذایی خود بگنجانید تا بتوانید با مشکل دفع و یبوست بارداری مقابله کنید. علاوه بر این آووکادو دارای مقادیر زیادی پتاسیم است که می‌تواند شما را از شر گرفتگی‌های و کرامپ شبانه عضلات پا خلاص کند.

رژیم غذایی هفته بیستم بارداری

رژیم غذایی هفته بیست و یکم حاملگی

در بیست و یکمین هفته بارداری به سراغ ویتامین‌های خانوادهB بروید. مقاله پینو بیبی در خصوص ویتامین‌های گروه B را مطالعه کنید و سعی کنید از تمام اعضای این خانواده در رژیم غذایی خود استفاده کنید. در کنار مصرف ویتامین B از مصرف مواد معدنی و شبه‌ویتامین‌ها نیز غافل نشوید. مواد خوراکی حاوی کولین، کیو تن، کراتین، پتاسیم، سلنیوم، منگنز و روی، آیتم‌هایی هستند که باید در برنامه غذایی هفته ۲۱ بارداری خود به آن توجه کنید.

با مصرف مواد خوراکی حاوی سلنیوم، روی، کیو تن و کولین سیستم ایمنی بدن خود را تقویت کنید و خود را برای طی نیمه دوم مسیر حاملگی آماده نمایید. کبد و طحال جنین شما به شدت مشغول فعالیت هستند تا سلول‌های خونی بدن جنین را فراهم کنند پس به کمک سیستم خون‌ساز بدن جنین خود بروید و مواد دارای آهن را مصرف نمایید تا این ماده معدنی مهم از طریق بند ناف به سیستم بدنی جنین شما راه پیدا کند و او را برای خون‎‌سازی کمک کند.

همچنین در هفته ۲۱ ام بارداری مغز جنین شما در حال رشد است و سیستم دستگاه گوارش و دفع او دست به کار شده‌اند و مواد دریافتی را پردازش می‎کنند، پس بد نیست کمی با کوچولوی خود خلوت کنید و با خوردن یک میوه شیرین او را به تحرک وادار کنید. جگر، مرغ، موز، لوبیا، گوشت گاو، تخم مرغ، شیر و بادام زمینی مواد خوراکی هستند که می‌توانند نیازهای تغذیه‌ای شما را در بیست و یکمین هفته بارداری تامین کنند. به یاد داشته باشید که موارد ایمنی و نکات بهداشتی را در مصرف هر گونه ماده خوراکی مد نظر داشته باشید و توصیه‌های ذکر شده در مقاله رژیم غذایی بارداری: غذاهایی که در دوران بارداری باید از آن‌ها اجتناب کرد را به دقت مطالعه بفرمایید.

در ۲۱ اُمین هفته بارداری کوچولوی شما اندزاه یک به است. بنابراین در حالی که در بیست و یکم هفته بارداری به سر می‌برید و جنین شما تقریباً ۲۱ سانتی‌متر است بد نیست مصرف میوه به را در برنامه هفتگی خود جای دهید تا از خواص بیشمار این میوه بهشتی بهره‌مند شوید. با خوردن و مصرف میوه به در بارداری به زیبایی و هوش کودک خود بیافزاید و به سرزندگی و نشاط خود در دوران بارداری کمک کنید.

رژیم غذایی هفته بیست و یکم حاملگی

رژیم غذایی هفته بیست و دوم بارداری

در بیست و دومین هفته بارداری در حالی که مرواریدهای سفید در دهان کوچولوی شما در حال شکل‌گیری است و استخوان‌سازی با سرعت در حال پیشرفت است، باید مصرف کلسیم را در اولویت قرار دهید. در ۲۲ اُمین هفته حاملگی ممکن است گرگرفتگی و داغی دست و پا بیش از هر وقت دیگری شما را آزرده سازد پس برای مقابله با این عارضه آب بیشتری بنوشید. اگر نوشیدن آب برای شما مشکل است آب را با برش‌های تازه میوه مانند لیمو ترش، سیب، توت فرنگی، نعنا، ریحان، دارچین، هندوانه، رزماری و غیره طعم‌دار کنید. به نیاز خود توجه کنید و بر اساس نیاز از میوه‌ها و سبزیجات برای تهیه دتاکس واتر استفاده کنید، تیم متخصص پینو بیبی به زودی مقاله‌ای در خصوص تهیه انواع دتاکس واتر مناسب با نیازهای بارداری شما ارائه خواهد کرد.

اگر هنوز سوزش سر دل شما را آزار می‌دهد، وعده‌های غذایی خود را کوچک کنید، مصرف پروتئین را افزایش دهید و سعی کنید غذا را خوب بجوید تا هضم غذا آسان شود. لبو، زنجبیل، نعنا، سیب، پرتقال، کنگر فرنگی، جو، رازیانه و دانه چیا به هضم غذا کمک می‌کنند. نیم ساعت پس از صرف غذا از این مواد خوراکی استفاده کنید تا به هضم غذا کمک کنید. به ندای بدن‌تان گوش دهید ممکن است معده شما بعد از خوردن غذا تحمل میوه‌ای مانند سیب را نداشته باشد اما در عوض یک قاشق چایخوری دانه چیا خیس شده در یک لیوان آب، ملینی برای دستگاه گوارش شما باشد. افراد مختلف و سیستم بدنی‌شان با هم متفاوت است باید به سیستم بدنی خود آگاه باشید.

در هفته ۲۲ بارداری جنین به اندازه یک موز است و این اتفاق جالب را باید به فال نیک گرفت. مصرف موز برای هضم غذا مفید است و همچنین می‌تواند انرژی شما را در طول روز تامین کند و میان وعده خوب و مقوی برای مقابله با احساس سوزش سردل است.

رژیم غذایی هفته بیست و دوم بارداری

رژیم غذایی هفته بیست و سوم حاملگی

در بیست و سومین هفته بارداری ممکن است بیش از پیش متوجه افزایش وزن بارداری خود شده باشید، الان وقت مناسبی است تا روی رژیم غذایی خود بازنگری کنید اگر تا به حال نسبت به مصرف مواد خوراکی بی‌ارزش، پرکالری و تنقلات بی‌ارزش بی‌توجه بودید از این هفته باید مراقب میزان کالری دریافتی خود باشید. BMI خود را با ابزار محاسبه آنلاین شاخص توده بدنی در بارداری محاسبه کنید.

ممکن است در این هفته دردهای در ناحیه کمر یا لگن احساس کنید و یا ممکن است سردرد داشته باشید، سعی کنید آب و دتاکس واتر بنوشید. مصرف کلسیم و منیزیم را در برنامه غذایی هفته ۲۳ بارداری خود بگنجانید تا از شر گرفتگی و کرامپ عضلات خلاص شوید. غذاهای چرب و پُر ادویه مصرف نکنید تا از مشکلات گوارشی کمتری رنج ببرید. یادتان باشد مصرف آب در بارداری نه تنها برای شما مفید است بلکه برای تصفیه مایع آمنیوتیک نیز موثر است و برای سلامت جنین شما نیز مهم و حیاتی است.  

در هفته ۲۳ اُم بارداری، در حالی که جنین شما به اندازه یک پاپایا است می‌توانید با مصرف یک پاپایای رسیده بتاکاروتن، کولین، فیبر، فولیت، پتاسیم و ویتامین‌هایB،A  و  Cکافی به بدن‌تان برسانید. البته اگر در انتخاب پاپای رسیده مهارت ندارید از خوردن این میوه گرمسیری صرفه‌نظر کنید چرا که پاپایای نرسیده حاوی ماده‌ای به نام لاتکس است که موجب انقباضات مکرر رحم می‌شود و ممکن است خطر زایمان زودرس و یا سقط جنین را به همراه داشته باشد.   

رژیم غذایی هفته بیست و سوم حاملگی

رژیم غذایی هفته بیست و چهارم بارداری

در بیست و چهارمین هفته بارداری اهمیت هیدراته ماندن را به خودتان یادآوری کنید. بسیاری از مشکلات رایج بارداری با همین اقدام ساده رفع خواهد شد. مجبور نیستید مقادیر زیادی آب را در یک وعده بنوشید، فنجان‌های کوچک آب را به تناوب در طول روز مصرف کنید.

با بزرگ شدن جنین و اتساع رحم فشار بیشتری به ارگان‌های داخل حفره شکمی وارد می‌شود و باعث می‌شود دریچه معده شل شود و اسید معده به داخل مری راه پیدا کند و احساس ترش کردن و سوزش معده شما را آزار دهد پس توصیه‌های گفته شده در مورد مدیریت این عوارض بارداری را که در توصیه‌های هفته پیش آورده شده را به کار بگیرید. مصرف میان وعده‌های کوچک و مقوی بهترین راهکار برای مقابله با سوزش معده و مبارزه با خستگی و سرگیجه است.

در هفته ۲۴ ام بارداری، جنین به اندازه یک کدو سبز است، کدو سبز دارای فولات (اسید فولیک) است که مصرف بهینه و کافی آن ریسک ابتلای جنین به نواقص مادرزادی مانند اسپینا بیفیدا را کاهش می‌دهد. شاید برای‌تان جالب باشد بدانید کدو سبز یک ماده خوراکی خون‌ساز است و موجب تولید بیشتر سلول‌های خونی می‌شود. کدو سبز با داشتن مقادیر قابل توجهی منیزیم خطر زایمان زودرس را نیز کاهش می‌دهد. از کدو سبز به عنوان ویتامین ب کمپلکس طبیعی نیز یاد می‌شود چرا که این صیفی پُرخاصیت دارای مقادیر قابل توجهی از انواع ویتامین B می‌باشد.

رژیم غذایی هفته بیست و چهارم بارداری

رژیم غذایی هفته بیست و پنجم حاملگی

در بیست و پنجمین هفته بارداری به مبارزه با شکم سفت شده‌تان بروید. آب، حبوبات و سبزیجات تازه مصرف کنید تا حرکت روده خود را تسهیل کنید. شما رفته رفته به موعد مقرر تولد نوزاد نزدیک می‌شوید و هر هفته باید حساسیت‌تان را در خصوص بایدها و نبایدهای رژیم غذایی خود بیشتر و بیشتر کنید. گوشت، تخم‌مرغ و ماهی را خوب بپزید و از خوردن مواد خوراکی پروتئینی به صورت نیم‌پز و نپخته اجتناب کنید. مصرف الکل، کافئین و سیگار را به طور کل ترک کنید. اگر عادت به نوشیدن قهوه و چای دارید مصرف آن را محدود کنید و سعی کنید به جای آن‌ها آبمیوه‌های طبیعی بنوشید. در مقابل مصرف مواد خوراکی غیربهداشتی و غیرپاستوریزه مقاومت کنید. اگر ویار ترشی دارید سعی کنید از لواشک و ترشک‌های خانگی که خودتان تهیه کرده‌اید استفاده کنید متاسفانه ترشی‌جات دستفروش‌ها عموماً غیربهداشتی و دارای مقادیر زیادی رنگ غیرخوراکی، جوهر لیمو و مواد فاسد هستند که می‌توانند اختلالات جدی در روند رشد جنین ایجاد کنند.

در ۲۵ اُم هفته بارداری پوست جنین در حال باز و صاف شدن است و قشر مخ او نیز در حال شکل گرفتن است. شکلات تلخ، گردو، کرفس، هویج، ساردین، قزل‌آلا، تخم‌مرغ، گوجه‌فرنگی، تخم کدو مریم گلی، کلم بروکلی، نارگیل، لبو، زیتون، لوبیای سیاه، عدس و جو دوسر مواد خوراکی هستند که توصیه می‌کنیم در هفته بیست و پنجم بارداری در برنامه هفتگی خود بگنجانید.  

در ۲۵ اُمین هفته بارداری مصرف منگنز نیز توصیه می‌شود تا استخوان‌ها و غضروف‌های در حال رشد جنین شما روند توسعه خود را به درستی طی کند، شما می‌توانید برای تامین منگنز کافی در هفته ۲۵ بارداری مواد خوراکی مانند آناناس، اسفناج، بادام زمینی، کشمش، موز، برنج قهوه‌ای و بادام را در جیره غذایی خود بگنجانید.

در ۲۵ هفتگی، جنین شما به اندازه یک ذرت (بلال) است. بلال کوچک شما برای‌تان یک پیام دارد و آن هم این است که در هفته ۲۵ اُم بارداری ذرت مصرف کنید. از مصرف ذرت‌های تراریخته خودداری کنید. ذرت دارای مقادیر متنابهی شبه ویتامین زگزانتین دارد که به شکل گرفتن عضلات جنین و قوام و پایداری آن‌ها کمک می‌کند. ذرت بیشتر ویتامین‌های خانواده B را دارد و با داشتن بتاکارتن و ویتامین سی یک میان وعده عالی برای دوران بارداری است اما اگر مشکلات نفخ و گاز معده در دوران بارداری شما را کلافه کرده است در خوردن ذرت محتاط عمل کنید. مصرف یک لیمو ترش با ذرت نیز می‌تواند هضم آن را آسان کند. به طور کلی خوردن یک ذرت در هفته‌های بارداری بلامانع است اما نیازها و واکنش بدن هر فردی با فرد دیگر متفاوت است پس اگر مصرف ذرت مشکلات گوارشی شما را بدتر می‌کند از خوردن آن نه تنها در هفته ۲۵ بارداری بلکه در طول دوران بارداری صرفه نظر کنید.

رژیم غذایی هفته بیست و پنجم حاملگی

رژیم غذایی هفته بیست و ششم بارداری

در بیست و ششمین هفته بارداری مراقب مصرف مایعات و فیبر خود باشید. برای تامین فیبر مواد خوراکی مانند موز، غلات کامل، عدس و سیب را در برنامه غذایی خود قرار دهید. در ۲۶ هفتگی، ریه‌های جنین شما در حال شکل‌گیری و کسب توانایی برای خروج از رحم است، بنابراین در این هفته به فکر تقویت سیستم تنفسی جنین خود باشید و غذاهای حاوی منیزیم را به رژیم غذایی خود اضافه کنید.

یک لیست از مواد خوراکی مناسب برای هفته ۲۶ بارداری می‌تواند شامل کدو تنبل، بادام هندی، تمشک، بلوبری، کلم قرمز، فلفل قرمز شیرین، زرده تخم‌مرغ، زردچوبه، نخود، بوقلمون، طالبی، سیب، خربزه، لیمو شیرین و چای سبز باشد. شما می‌توانید بر اساس در دسترس بودن، نیاز و سلیقه خود رژیم غذایی متناسبی را برای این هفته از بارداری خود تنظیم کنید.

مقالات مصرف ویتامین‌ها، ریزمغذی‌ها (شبه ویتامین‌ها) و مواد معدنی ضروری در بارداری، رژیم غذایی در دوران باردری، میوه و سبزیجات ممنوعه در دوران بارداری و بهترین نوشیدنی‌ها در دوران بارداری در سایت پینو بیبی مطالعه کنید تا راهنمایی لازم برای تنظیم یک رژیم سالم و متعادل را دریافت کنید.

در هفته ۲۶ ام بارداری، اندازه جنین شما به اندازه یک بادمجان است. بادمجان با داشتن انواع ویتامین و مواد معدنی از رشد جنین پشتیبانی می‌کند. یکی از عوارض شایع بارداری دیابت است که مصرف بادمجان می‌تواند برای مقابله با این عارضه مفید باشد. بادمجان می‌تواند کلسترول بد را کاهش دهد و سیستم ایمنی بدن شما را تقویت کند. 

رژیم غذایی هفته بیست و ششم بارداری

رژیم غذایی هفته بیست و هفتم حاملگی

در بیست و هفتمین هفته بارداری ممکن است اضافه وزن شما مشهود باشد. این طبیعی است جنین شما هر روز بزرگتر می‌شود اما مراقب روند وزن‌گیری جنین خود باشید و افزایش وزن خود را نیز به دقت رصد کنید. برای تقویت مغز جنین و کمک به رشد سیستم‌های اعصاب، تنفس و اسکلت کودک خود مصرف ویتامین، مواد معدنی، پروتئین و شبه ویتامین‌ها با جدیت دنبال کنید. مصرف امگا ۳ را در دستور برنامه غذایی خود قرار دهید تا مغز جنین شما تقویت شود و کودک آینده باهوش شود.

کمپلکس ویتامین B به خصوص ویتامین B7 و B12 را در برنامه غذایی خود قرار دهید. در این هفته سعی کنید تا وعده‌های غذایی و میان وعده‌های خود را با مواد خوراکی شامل گل کلم، ماهی آزاد، قارچ، نخود فرنگی، هویج، موز، سویا، غلات کامل، نان گندم، مرغ، آووکادو، شیر، سویا، تخم مرغ، محصولات لبنی، آجیل، چغندر قند تهیه کنید. 

در ۲۷ هفتگی، کوچولوی شما به اندازه یک مارچوبه است. اگر تمایل دارید تا ریسک بروز نقص کروموزومی در جنین را کاهش دهد و به تولید گلبول‌های قرمز خون کودک‌تان کمک کنید در هفته ۲۷ بارداری و در طول این مسیر زیبا مصرف مارچوبه را نیز در برنامه غذایی خود قرار دهید. گر چه در سه ماهه دوم شما در ماه عسل بارداری خود به سر می‌برید اما همیشه احتمال ابتلا به افسردگی بارداری و غلبه فوبیا بر شما وجود دارد، مصرف مارچوبه یک روش موثر و طبیعی برای مقابله با این نوسانات خلقی و استرس در بارداری است.

رژیم غذایی هفته بیست و هفتم حاملگی

رژیم غذایی هفته بیست و هشتم بارداری

در بیست و هشتمین هفته بارداری شما کم کم وارد سه ماهه سوم بارداری خود می‌شود و به تدریج به روزهای حساس و موعد مقرر زایمان نزدیک می‌شود. در هفته بیست و هشتم بارداری علاوه بر تقویت جسمی خود باید مراقب استرس‌ها و ترس‌های گاه بی‌گاه بارداری‌تان نیز باشید. به یاد داشته باشید که همه چیز در کنترل شما نیست اما شما می‌توانید با داشتن یک رژیم غذایی متعادل و سالم بسیاری از عوارض بارداری را طی سه ماهه سوم برطرف کنید. از همکنون به فکر مقابله با پیشگیری از افسردگی پس از زایمان و آماده کردن بدن‌تان برای روزهای پایان بارداری باشید.

یکی از تمهیدات مناسب مصرف اسید چرب امگا ۳ است. مصرف امگا ۳ خطر زایمان زودرس و تولد نوزاد کم‌وزن را کاهش می‌دهد. جنین شما در حال وزن‌گیری است و حرکات شیطنت‌آمیز او کم کم شروع می‌شود. یادتان باشد مصرف ویتامین و پروتئین در این هفته از بارداری از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است تا اسکلت و عضلات جنین شما محکم و قوی شوند و جنین وزن متعادلی داشته باشد، البته این بدان معنا نیست که در خوردن زیاده‌روی کنید چرا که همان طور که مصرف کم مواد خوراکی مغذی زیان‌آور است مصرف بیش از حد نیز برای جنین شما مضر است.

گوشت قرمز، پنیر پارمزان، ماهی قزل‌الا، تخم‌مرغ، ماست، آجیل و حبوبات را در این هفته از بارداری مصرف کنید چرا که مژ‌ه‌های دلبرانه جنین شما در این هفته در حال شکل‌گیری است، پس با استفاده از مواد حاوی کراتین به روند رشد موثر مژه‌ها و موی جنین خود کمک کنید.

در ۲۸ امین هفته بارداری جنین شما تقریباً به اندازه یک نارگیل است. چرا که نه! در این هفته از بارداری با خوردن نارگیل به خصوص شیر نارگیل به جنگ تمام عوارض ناخوشایند بارداری بروید به خصوص اگر سوزش سردل و رفلاکس معده شما را کلافه کرده است با خوردن شیر نارگیل به طور طبیعی اسید معده را خنثی کنید. با مصرف نارگیل ترک‌های پوستی، استریا و کشش پوستی دوران بارداری را مدیریت کنید. علاوه بر این نارگیل دارای مقادیر مناسبی پتاسیم است در اواخر سه ماهه دوم و در سه ماهه سوم ممکن است فشار خون بالا منجر به بروز عارضه پره اکلامپسی شود که می‌تواند بسیار خطرناک باشد، مصرف نارگیل می‌تواند از فشار خون بالا در بارداری جلوگیری کند.

رژیم غذایی هفته بیست و هشتم بارداری

سخن آخر

سه ماهه دوم بارداری سه ماهه شیرین و جذاب بارداری است که به آن ماه عسل بارداری می‌گویند. علائم بارداری کمرنگ شده‌اند و مشکلات سه ماهه سوم هنوز پدیدار نشده‌اند. بیشتر بانوان در سه ماهه دوم برای برگزاری مراسم‌های همچون جشن تعیین جنسیت جنین (برملاسازی جنسیت جنین)، جشن نام‌گذاری، سفر ماهگرد، عکاسی بارداری، بیبی شاور، آماده‌سازی اتاق کودک، خرید سیسمونی و … برنامه‌ریزی می‌کنند؛ اگر شما هم جزو این دسته از بانوان هستید پس باید به تغذیه خود بیشتر از قبل اهمیت بدهید تا هم از عوارض ناخوشایند بارداری جلوگیری کند و هم انرژی کافی برای این همه کارهای هیجان‌انگیز را داشته باشید.

معمولاً در سه ماهه دوم مشکلات گوارشی، یبوست، سوزش سر دل، تورم عضلات، گرگرفتگی و گرفتگی ماهیچه‌ها از مشکلات رایجی هستند که بانوان باردار با آن دست به گریبان هستند. علاوه بر ورزش‌های مناسب سه ماهه دوم بارداری با مطالعه این مقاله می‌توانید یک رژیم غذایی مناسب برای کاهش این علائم را برنامه‌ریزی کنید. 

از شما خواننده گرامی دعوت می‌کنیم تا قسمت سوم این مجموعه مقالات را که درباره رژیم غذایی سه ماهه سوم بارداری هست را نیز مطالعه نمایید و نظرات خود را با ما درمیان بگذارید.  

1 دیدگاه در “گام به گام رژیم غذایی هفته به هفته بارداری: رژیم غذایی سه ماهه دوم بارداری

  1. رزیتا گفت:

    خیلی خیلی خوب بود که هفته به هفته بود مرسی *)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *