بارداری, زندگی روزانه

ماه عسل بارداری چیست؟

ماه عسل بارداری به چه دوره‌ای از حاملگی اطلاق می‌شود؟

اصطلاح ماه عسل بارداری به سه ماهه دوم بارداریی اطلاق می‌شود، که از هفته ۱۳ بارداری مادر شروع و تا پایان هفته ۲۷ حاملگی ادامه دارد. در این مدت جنین در رحم شروع به تشکیل و تکامل اعضا و سیستم‌های مختلف بدن خود می‌کند. در هفته سیزدهم بارداری، تغییرات زیادی در بدن مادر و جنین رخ می‌دهد. بیشتر اعضا و سیستم‌های جسمانی جنین به مراحل پیشرفته‌تری از تشکیل می‌رسند و اوج تغییرات هورمونی و جسمانی در این دوره به طور واضح قابل مشاهده است. سه ماهه دوم بارداری یا همان ماه عسل بارداری زمان مناسبی برای برنامه‌ریزی‌های مختلف مراسم‌های بارداری است. بیشتر افراد در این سه ماهه سفرهای ماهگرد بارداری را شروع می‌کنند و برای عکاسی بارداری از آتلیه‌ها وقت می‌گیرند. مراسم بیبی شاور، جشن تعیین جنسیت جنین، مراسم مخ۳صوص انتخاب نام برای نوزاد، خرید سیسمونی و … معمولاً در این سه ماهه طلایی انجام می‌شود چرا که وضع جسمی و روحی مادر نسبت به سه ماهه اول و سوم مطلوب‌تر است. 

در این مرحله، جنین به شکلی کوچک ولی کامل‌تر به نسبت دوره‌های قبلی خود تبدیل می‌شود. بسیاری از اندام‌ها و سیستم‌های جسمی او تشکیل شده‌اند و در حال رشد و تکامل هستند. همچنین، در هفته ۱۳ بارداری تغییرات در بدن مادر شامل رشد کم شکم، تغییرات در پوست و سینه‌ها، کاهش تهوع و … مشاهده شود. در هر صورت، مهم است که در این دوره به مراقبت‌های پزشکی، تغذیه سالم و استراحت کافی توجه داشته باشید و در صورت بروز هر گونه نگرانی یا نشانه غیرعادی، به پزشک خود مراجعه کنید.

ماه عسل بارداری به چه دوره‌ای از حاملگی اطلاق می‌شود؟

چرا سه ماهه دوم بارداری را ماه عسل بارداری می‌گویند؟

در سه ماهه دوم بارداری، تغییرات بدن مادر به قدری نیست که او را از انجام فعالیت‌های روزمره باز دارد؛ به نوعی می‌توان گفت بدن مادر در سه ماهه اول بارداری، با تغییرات ناگهانی و فیزیولوژیک خود کنار آمده است و مانند سه ماهه اول بارداری این تغییرات شوک‌کننده نیست. از طرفی تغییرات مانند سه ماهه سوم بارداری آنقدر شدید نیست که مادر نتواند با آن کنار بیاید. نوسانات خلقی گر چه همچنان آزاردهنده است اما از شدت آن‌ها کاسته شده است. ترشح هورمون‌ها به یک ثبات نسبی رسیده است و بدن از وضعیت آماده‌باش در سه ماهه اول به وضعیت سازگاری رسیده است. سازگاری بدن مادر با تغییرات بارداری باعث شده تا بدن خود را با شرایط جدید تطبیق دهد و مادر انرژی بیشتری برای انجام فعالیت‌های روزمره داشته باشد. میل جنسی و برقراری رابطه عاطفی مادر با شریک زندگیش بیشتر شده و از این رو پیوند عاطفی بین او و همسرش قوی‌تر می‌شود. در ادامه هر کدام از این تغییرات را به تفصیل بررسی خواهیم نمود.

چرا سه ماهه دوم بارداری را ماه عسل بارداری می‌گویند؟

دلایل افزایش انرژی در سه ماهه دوم بارداری

افزایش انرژی در سه ماهه دوم بارداری می‌تواند یکی از تغییراتی باشد که برخی از زنان در این دوره تجربه می‌کنند. این تغییر در انرژی ممکن است به علت تغییرات هورمونی و فیزیولوژیکی در بدن مادر رخ دهد. در ادامه به عواملی که ممکن است به افزایش انرژی در سه ماهه دوم بارداری منجر شود، اشاره شده است.

کاهش تهوع: بسیاری از مادران در این دوره تهوع و استفراغ‌ کمی را تجربه می‌کنند. افزایش انرژی می‌تواند ناشی از این کاهش تهوع باشد زیرا تهوع ممکن است باعث افزایش خستگی و کاهش انرژی شما شود.

تغذیه بهتر: در این دوره از بارداری علاقه بیشتر و احساس بهتری در مورد تغذیه خواهید داشت. ویار بارداری کم شده و تنفر غذایی که ممکن است در سه ماهه اول تجربه کرده باشید، به حداقل رسیده است. نه تنها در سه ماهه دوم بارداری بلکه در تمامی دوران حاملگی، افزایش مصرف مواد غذایی با ارزش غذایی بالا و متعادل می‌تواند به افزایش انرژی و کاهش خستگی شما کمک کند.

تغییرات هورمونی: تغییرات هورمونی می‌تواند در بدن تأثیری زیادی در سطح انرژی داشته باشد. برخی هورمون‌ها می‌توانند تأثیر مثبتی بر روی روحیه و انرژی شما داشته باشند.

خواب بهتر: به علت کاهش تهوع و رفع مشکلاتی مانند تورم، شما بهبودی قابل توجهی را در کیفیت خواب تجربه می‌کنید. خواب بهتر و باکیفیت‌تر می‌تواند به تجدید انرژی شما کمک کند. در هر صورت، تجربه‌های بارداری برای هر زن ممکن است متفاوت باشد.

افزایش میل جنسی در سه ماهه دوم بارداری

اکنون دیگر درگیر هیجانات سه ماهه اول بارداری نیستید و حالت تهوع و استفراغ کم‌‌کم شرش را کم می‌کند و تمایلات جنسی به تدریج به روال روزانه شما باز می‌گردند. سطح ترشح هورمون‌ها هنوز هم بالاست، اما این بار به نفع شما کار می‌کنند. افزایش جریان خون در سراسر ناحیه لگن، کلیتوریس شما را فوق‌العاده حساس می‌کند و در عین حال به طور طبیعی ترشحات واژن شما بیشتر و آن را نرم و لغزنده‌تر می‌کند. از این فرصت استفاده کنید و باورهای غلط در مورد برقراری رابطه جنسی در دوران بارداری را فراموش کنید. مقاربت و عشق‌بازی شما با همسرتان برای جنین کاملاً بی‌ضرر است. با افزایش میل جنسی در سه ماهه دوم بارداری زندگی و تمایلات جنسی زوج‌ها مجدداً احیا می‌شود.

ویژگی‌های سه ماهه دوم بارداری

در سه ماهه دوم بارداری، بسیاری از تغییرات در بدن مادر و جنین رخ می‌دهد. این تغییرات ممکن است در طی طول تمام دوره‌ی بارداری ادامه پیدا کنند. پیش از این به تعدادی از این تغییرات اشاره شد، در ادامه به طور مفصل‌تر به بیان تغییرات بدنی در سه ماهه دوم بارداری می‌پردازم:

رشد شکم: اگر چه در ابتدای سه ماهه دوم بارداری جنین هنوز به اندازه‌ای بزرگ نیست که شکم‌تان به شدت بزرگ شود، اما ممکن است کمی تغییر کرده باشد و احساسی از نرمی در ناحیه شکم‌تان داشته باشید. جنین به تدریج رشد می‌کند و برآمدگی شکم شما برجسته‌تر می‌شود. در سه ماهه دوم بارداری برآمدگی شکم زیباترین حالت ممکن را دارد زیرا مانند سه ماهه اول کوچک و نامحسوس نیست و مانند سه ماهه سوم بیش از حد بزرگ نشده است. برای همین است که سه ماهه دوم بارداری بهترین زمان برای عکاسی بارداری در آتلیه و یا عکاسی ماهگرد بارداری است.

تغییرات پوست: تغییرات هورمونی می‌توانند موجب تغییرات در پوست شود. ممکن است در سه ماهه اول بارداری پوست‌تان تا حدی تغییر کند و مشکلاتی مانند جوش‌ها، لکه‌ها یا خشکی پوست را تجربه کنید. این عوارض ممکن است در سه ماهه سوم نیز به سراغ شما بیایند و ممکن است کلستاز و ترک‌های پوستی در سه ماهه سوم بارداری شما را آزار دهند اما در سه ماهه دوم بارداری پوست شما معمولاً شاداب و درخشان است که به آن درخشش بارداری می‌گویند. اگر خوش  شناس باشید ممکن است حتی موهای شما نیز حالتی نرم و درخشان پیدا کند پس همه چیز برای ژست گرفتن مقابل دوربین مهیا است، از این دوران طلایی لذت ببرید.

حساسیت و بزرگ شدن سینه‌ها: سینه‌ها در این دوره ممکن است بزرگ‌تر شوند و حساسیت بیشتری داشته باشند. این تغییرات ناشی از تغییرات هورمونی و آمادگی بدن برای تغذیه نوزاد است اما بزرگ شدن سینه‌ها همزمان با بزرگ شدن شکم یک تناسب نسبی در رشد اندام‌های شما به وجود می‌آورند که شما را به عنوان یک مادر زیباتر از همیشه جلوه می‌دهد.

کاهش تهوع: در اغلب موارد، سه ماهه دوم بارداری معمولاً با کاهش شدید تهوع و استفراغ مرتبط است. این یکی از نمایان‌ترین تغییرات در این دوره است.

کمی تورم: در برخی از موارد، ممکن است برخی از مناطق از جمله پاها و دست‌ها کمی تورم کنند. این تورم‌ها معمولاً ناشی از افزایش میزان مایعات در بدن می‌باشند. اما عمده تورم بدن در سه ماهه سوم بارداری رخ می‌دهد پس از این سه ماهه استثنایی نهایت استفاده را ببرید.

تغییر در میزان انرژی: ممکن است انرژی بیشتری در این دوره داشته باشید و کمتر احساس خستگی کنید، پس دست به کار شوید و خاطره‌سازی کنید. برای سفر ماهگرد بارداری برنامه‌ریزی کنید. اگر به رسم و رسوم علاقه‌مند هستید، سه ماهه دوم وقت مناسبی است تا مراسمات دوران بارداری را نیز مو به مو اجرا کنید. جشن بیبی شاور، مراسم انتخاب نام نوزاد، جشن افشای جنسیت جنین، مراسم خرید سیسمونی و … می‌توانید در این سه ماهه هیجان‌انگیز حسابی خوش بگذارنید؛ چرا که نه شما ممکن است بعد از تولد نوزاد تا مدت‌ها فرصت برگزاری چنین جشن‌هایی را نداشته باشید پس خوش بگذارنید و انرژی خود را برای ماه‌های بعد ذخیره کنید. 

ویژگی‌های سه ماهه دوم بارداری

تغییر در حالات روحی: در برخی موارد، تغییرات هورمونی می‌توانند تأثیری بر روحیه و حالت خلق شما داشته باشند. معمولاً در سه ماهه دوم احساسات خوبی را در طول روز تجربه خواهید کرد. می‌توانید قبل از مشخص شدن جنسیت جنین هر روز با یکی از روش‌های پیش‌بینی جنسیت جنین خود را سرگرم کنید. روش چینی را امتحان کنید و در یک بعدازظهر دل‌انگیز در کنار دوستان‌تان مقاله «پیش‌بینی جنسیت جنین بر اساس باورهای اساطیری و آزمایشات خانگی» را مطالعه کنید و تک‌تک آیتم‌های ذکر شده در مقاله را مورد سنجش قرار دهید. آخر هفته را با همسر یا سایر اعضای خانواده به بررسی آیتم‌های مقاله «دختر یا پسر؟ افسانه‌ها و داستان‌های برای پیش‌بینی جنسیت نوزاد» بپردازید و کلی تفریح کنید. حدسیات خود را یادداشت کنید شاید حتی بد نباشد حین اجرای هر کدام از آیتم‌ها از خودتان و عزیزتان فیلم بگیرید.

تغییر در میزان ادرار: به دلیل افزایش فشار بر روی مثانه توسط رحم، ممکن است میزان ادرار افزایش یابد و نیاز به دسترسی مداوم به سرویس بهداشتی داشته باشید، این یکی از مشکلات رایج حاملگی است اما زیاد نگران آن نباشید این عارضه بیشتر در انتهای سه ماهه دوم بارداری و افزایش رشد جنین نمود پیدا می‌کند اما مانند همه عوارض شایع بارداری، تحمل عارضه تکرر ادرار نیز به تولد عزیزترین فرد زندگی‌تان می‌ارزد.  

تغییر در حسایت به بوها: بعضی از بانوان در این دوره افزایش حساسیت به بوها را تجربه می‌کنند و ممکن است برخی از بوها به طور غیرمعمول برای‌شان اذیت کننده باشد اما به مرور زمان در بیشتر بانوان این عارضه برطرف می‌شود و شاید فقط در ابتدای سه ماهه دوم بارداری این عارضه برای شما آزاردهنده باشد و بعد از آن با کم شدن سطح نوسانات هورمونی این عارضه نیز کمرنگ می‌شود.

درست است که سه ماهه دوم بارداری، ماه عسل بارداری است اما مهم است که در دوران بارداری همیشه به تغییرات خود و نیازهای بدن خود توجه کنید و در صورت بروز هرگونه نگرانی یا علائم غیرعادی، به پزشک خود مراجعه کنید.

برنامه‌ریزی برای سه ماه دوم بارداری

برنامه‌ریزی برای سه ماهه دوم بارداری می‌تواند به شما کمک کند تا این دوره را بهتر و سالم‌تر سپری کنید. در نظر داشته باشید که هر تجربه بارداری ممکن است با تجربه‌ها و نیازهای منحصر به فرد شما متفاوت باشد، اما در کل می‌توانید از موارد زیر برای برنامه‌ریزی دوران ماه ‌عسل بارداری خود استفاده کنید:

معاینات پزشکی منظم: داشتن معاینات و نوبت‌های پزشکی در این دوران بسیار مهم است. در این معاینات، پزشک وضعیت شما و جنین را بررسی می‌کند و در صورت لزوم تست‌ها و آزمایش‌های لازم را تجویز می‌کند.

ورزش مناسب: ورزش منظم و ملایم می‌تواند به حفظ سلامتی فیزیکی و روحی شما کمک کند. به ورزش‌هایی که برای بارداری مناسب هستند مثل یوگا، پیاده‌روی، پیلاتس، شنا یا تمرینات ورزشی ملایم توجه کنید.

تغذیه سالم: تغذیه مناسب در این دوره از بارداری بسیار مهم است. مطمئن شوید که از تمام گروه‌های غذایی اصلی شامل میوه‌ها، سبزیجات، منابع پروتئینی و غلات استفاده می‌کنید. همچنین، برای مصرف مکمل‌های ویتامینی، مواد معدنی مورد نیاز و شبه ویتامین‌ها با پزشک خود مشاوره کنید.

مراقبت از پوست و مو: تغییرات هورمونی ممکن است تأثیری بر روی پوست و موهای شما داشته باشد. مراقبت از پوست، استفاده از محصولات مناسب و مراقبت از پوست در برابر نور خورشید بسیار مهم است.

استراحت و خواب کافی: در این دوره به بدن خود استراحت کافی دهید و سعی کنید که یک خواب منظم و کافی داشته باشید تا انرژی خود را برای سه ماهه سوم ذخیره کنید.

آموزش‌های پیش از ‌زایمان: شرکت در کلاس‌ها یا آموزش‌های آنلاین پیش‌زایمان می‌تواند به شما درک بهتری از فرآیند زایمان و نحوه مراقبت از کودک پس از تولد بدهد.

مشورت با پزشک: هر گونه تغییر در وضعیت خود یا علائم نگران‌کننده را به پزشک خود گزارش دهید. از دکتر متخصص زنان و زایمان بپرسید که آیا می‌توانید فعالیت‌های خاصی انجام دهید یا خیر.

مراقبت روحی و روانی: در این دوره، تغییرات هورمونی و سبک زندگی ممکن است تأثیرات روحی و روانی برای شما داشته باشد. اهمیت مشاوره روانی یا آموزش تکنیک‌ها و مهارت‌های رفتاری برای مدیریت استرس و اضطراب را در نظر داشته باشید.

همچنین، همیشه به شرایط خود و نیازهای‌تان توجه داشته باشید و با پزشک خود برای راهنمایی‌های تخصصی مشورت کنید.

 برنامه‌ریزی مشترک زوجین در ماه عسل بارداری

دوران ماه عسل بارداری یا همان سه ماهه دوم بارداری یک فرصت عالی برای ایجاد لحظات خاص و جذاب  همسران با‌ یکدیگر است. این دوره می‌تواند به عنوان فرصتی برای تقویت ارتباط شما با همسرتان و ایجاد خاطرات ماندگار و آمادگی برای ورود به سه ماهه آخر دوران بارداری شما باشد. در ادامه، به تعدادی از برنامه‌‌های مناسب در دوران ماه عسل بارداری اشاره شده است:

پیک‌نیک در پارک یا طبیعت: یک روز آفتابی را به عنوان یک پیک‌نیک در پارک یا در طبیعت سپری کنید. از غذاهای سالم و خوشمزه برای پیک‌نیک استفاده کنید و لحظاتی دلپذیر و آرام را با همسرتان به اشتراک بگذارید.

کلاس‌های تنفس و یوگا برای بارداری: در کلاس‌های تنفس و یوگا برای بارداری شرکت کنید. این فعالیت‌ها به شما و همسرتان کمک می‌کند تا آمادگی جسمانی و روحی کافی برای زایمان را پیدا کنید.

کلاس‌های آمادگی برای پدر شدن: برخی مراکز آموزشی کلاس‌های آمادگی برای پدر شدن را برگزار می‌کنند. شما و همسرتان می‌توانید در این کلاس‌ها شرکت کرده و به یادگیری در مورد مراحل بارداری، زایمان و مراقبت از نوزاد بپردازید. می‌توانید در حالی که در آغوش هم روی کاناپه دراز کشیده‌اید مقاله «ترس از پدر شدن» را مطالعه کنید و درباره موضوعات گفته شده در مقاله باهم بحث و گفتگو کنید. این کار ممکن است به همسر شما برای تخلیه احساساتش کمک کند و در این حال ممکن است بسیاری از دغدغه‌های ذهنی شما را نیز برطرف سازد. در حالی که همسرتان در تدراک پخت یک شام سالم و مقوی برای شماست، مقالات را برای همسرتان  «چگونه به همسر خود بعد از زایمان کمک کنیم؟ (قسمت اول و قسمت دوم)» را برای‌شان با صدای بلند بخوانید و درباره انتظارات و خواسته‌های خود با همسرتان گفتگو کنید، این کار بخش اعظمی از نگرانی‌ها و ترس‌های شما را رفع خواهد کرد و شما را برای ماه‌های آتی بارداری و از همه مهم‌تر فرایند طاقت‌فرسای زایمان آماده می‌کند.

سفر کوتاه: اگر شرایط اجازه می‌دهد، یک سفر کوتاه به یک شهر یا منطقه جذاب برای شما و همسرتان می‌تواند تجربه‌ای فوق‌العاده باشد. قبل از سفر حتماً با پزشک مشورت کنید.

شام در رستوران مورد علاقه: برنامه‌ریزی برای یک شام خوشمزه در یک رستوران مورد علاقه می‌تواند شبی خاص و لذت‌بخش را برای شما و همسرتان به ارمغان آورد.

تماشای فیلم‌های بارداری: یک شب تماشای فیلم‌های مرتبط با بارداری، تولد نوزاد می‌تواند برای شما و همسرتان لحظات به یادماندنی و عاشقانه‌ای ایجاد کند.

آماده‌سازی اتاق نوزاد: به همراه همسرتان به طور مشترک اتاق نوزاد را آماده‌سازی کنید. این فعالیت می‌تواند احساس همبستگی و هیجان بین شما را تقویت کند.

 برنامه‌ریزی مشترک زوجین در ماه عسل بارداری

ماساژ بارداری: به همسرتان ماساژ بارداری را آموزش دهید و از او درخواست کنید که به شما ماساژ دهد. این فعالیت می‌تواند به ریلکس شدن و استراحت کردن شما کمک کند.

مهمترین نکته این است که به نظرات و ترجیحات همسرتان گوش دهید و تجربه‌های لذت‌بخشی را با هم ایجاد کنید. این دوره فرصتی است که ارتباط شما با همسرتان تقویت شود و لحظات خاصی را در زندگی خود بسازید.

ورزش‌ها و تفریحات مناسب برای سه ماهه دوم بارداری

در سه ماهه دوم بارداری، انجام فعالیت‌های ورزشی و تفریحات ملایم می‌تواند به حفظ سلامتی و آرامش شما کمک کند. همچنین، مهم است که همیشه با پزشک خود مشورت کنید و نظر او را در مورد فعالیت‌ها و ورزش‌هایی که می‌خواهید انجام دهید، جویا شوید. در ادامه، تفریحات و ورزش‌های مناسب برای سه ماهه دم بارداری آورده شده است:

پیاده‌روی: پیاده‌روی یک فعالیت آرام و مناسب برای بارداری است. شما می‌توانید به مدت کوتاهی در هر روز پیاده‌روی کنید. این فعالیت علاوه بر تقویت قلب و عروق، به خواب بهتر و حالت روحی بهتر شما کمک می‌کند.

یوگا و پیلاتس: برنامه‌های یوگا و پیلاتس می‌توانند به کمک تقویت عضلات، افزایش انعطاف‌پذیری و کاهش استرس و اضطراب در بارداری کمک کنند اما حتماً به یک مربی متخصص برای ورزش در دوران بارداری خود مراجعه کنید و تمرینات را با او هماهنگ کنید.

شنا: اگر در گذشته به شنا علاقه داشته‌اید و وضعیت پزشکی شما اجازه می‌دهد، شنا یک ورزش مناسب برای بارداری است. این ورزش به تقویت عضلات، بهبود قدرت بدن و تسهیل در تنفس کمک می‌کند.

تمرینات تنفسی و آرامش: تمرینات تنفسی و آرامش می‌توانند به شما در مدیریت استرس و اضطراب کمک کنند. تمرین تنفس عمیق و آرام باعث آرامش شما می‌شود.

کوهپیمایی آرام: اگر به کوهنوردی علاقه دارید، می‌توانید کوهنوردی آرام یا کوه‌پیمایی را انتخاب کنید اما توجه داشته باشید که برنامه را به گونه‌ای تنظیم کنید که از خستگی اضافی جلوگیری کند.

تمرینات پایه‌ای و تقویت عضلات: ورزش‌های ساده‌ای مانند انجام تمرینات انعطاف‌پذیری ساده، تقویت عضلات پشت و شکم می‌توانند برای سه ماهه دوم بارداری مناسب باشند.

مهم است که همیشه به نظر پزشک خود احترام بگذارید و در مورد انجام تمرینات را با او مشورت کنید. همچنین، همیشه به بدن خود گوش داده و در صورت بروز هر گونه ناراحتی یا نشانه نامعمول، فعالیت‌های ورزشی را متوقف کنید و با پزشک خود مشورت کنید.

تغذیه‌ی مناسب برای سه ماهه دوم بارداری

در سه ماهه دوم بارداری، تغذیه مناسب می‌تواند به سلامتی شما و جنین کمک کند. در این دوره، نیازهای غذایی افزایش می‌یابد و مهم است که مواد غذایی با ارزش غذایی بالا و مغذی را در رژیم غذایی خود در نظر بگیرید. در ادامه، چند نمونه از مواد غذایی مناسب برای سه ماهه دوم بارداری آمده است:

میوه‌ها: میوه‌های تازه و خشک از منابع غنی ویتامین‌ها، مواد معدنی و الیاف هستند. می‌توانید از میوه‌هایی مانند توت، خرما، پرتقال، به، انگور، انبه و موز استفاده کنید. برای آگاهی بیشتر در این زمینه می‌توانید به مقاله‌های رژیم غذایی بارداری: غذاهایی که در دوران بارداری باید از آن‌ها اجتناب کرد و میوه‌ها و گیاهان ممنوعه در دوران بارداری در سایت پینو ‌بیبی مراجعه کنید در این مقالات مطالب مفیدی در رابطه با میزان مصرف ویتامین‌ها، سبزیجات و میوه‌ها در دوران بارداری آورده شده است.

سبزیجات: سبزیجات تازه و رنگارنگ می‌توانند منابع خوبی از ویتامین‌ها و مواد معدنی باشند. انواع سبزیجات مانند اسفناج، زنجبیل، بروکلی، کاهو، هویج و فلفل دلمه‌ای را به رژیم غذایی خود اضافه کنید.

پروتئین‌ها: منابع پروتئینی باکیفیت مانند مرغ، ماهی، ماهی‌های چرب مثل ماهی سالمون، تخم‌مرغ، ماش، لوبیا و نخود می‌توانند جزء رژیم غذایی شما در سه ماهه دوم بارداری باشند.

غلات کامل: غلات کامل مانند نان کامل، برنج قهوه‌ای و جو انواعی از کربوهیدرات‌های کامل را برای بدن شما فراهم می‌کنند.

پروتئین‌های گیاهی: از پروتئین‌های گیاهی مانند بادام، گردو و پسته به میزان معقول استفاده کنید. همچنین، منابع پروتئینی گیاهی مانند توفو، نخود، لوبیا و بلغور نیز می‌توانند به تنوع رژیم غذایی کمک کنند.

محصولات لبنی: محصولات لبنی کم چربی مانند ماست یا دوغ از منابع کلسیم و پروتئین هستد.

روغن‌های سالم: روغن‌های سالم مثل روغن زیتون و روغن کنجد منابع اسیدهای چرب با خواص مفید هستند.

همچنین، حتماً به مصرف آب به میزان کافی توجه کنید تا از هیدراته بودن بدن خود اطمینان حاصل کنید. قبل از تغییرات در رژیم غذایی خود، مهم است با پزشک یا متخصص تغذیه مشورت کنید تا نیازهای شما و جنین در نظر گرفته شوند.

تغذیه‌ی مناسب برای سه ماهه دوم بارداری

 نمونه‌ای از برنامه غذایی مناسب برای سه ماهه دوم بارداری

برنامه غذایی مناسب برای سه ماهه دوم بارداری باید شامل مواد غذایی با ارزش غذایی بالا و با تنوع کافی باشد. در ادامه، یک نمونه از برنامه غذایی هفتگی برای سه ماهه دوم بارداری آورده شده است. به این برنامه به عنوان یک راهنما توجه کنید و با پزشک خود در ارتباط باشید تا به نیازهای خاص خود پاسخ دهید:

شنبه

  • صبحانه: یک پیمانه ماست معمولی یا ماست یونانی با میوه‌های تازه و تخم‌مرغ آب‌پز
  • ناهار: سالاد مخلوط با مرغ پخته، سبزیجات تازه و روغن زیتون
  • میان‌وعده: یک میوه مانند پرتقال یا میوه‌های خشک
  • شام: ماهی سالمون پخته با سبزیجات

یک‌شنبه

  • صبحانه: نان کامل با نیمرو، اسفناج و خرما
  • ناهار: سوپ یا آش سبزیجات با لوبیا یا نخود پخته
  • میان‌وعده: بادام‌زمینی یا میوه‌های تازه
  • شام: مرغ کبابی با سالاد تازه و نان تست

دوشنبه

  • صبحانه: دسته‌ای از میوه‌های تازه، دو تخم‌مرغ نیمرو ‌شده و نان کامل
  • ناهار: مرغ با سبزیجات تازه و روغن زیتون
  • میان‌وعده: پرتقال یا موز با ماست معمولی یا ماست یونانی
  • شام: سبزیجات پخته با ماهی سفید پخته و برنج قهوه‌ای

سه‌شنبه

  • صبحانه: تخم‌مرغ نیمرو با نان کامل و سبزیجات تازه
  • ناهار: پلو با مرغ و سبزیجات تازه
  • میان‌وعده: گردو، پسته، فندوق یا بادام‌زمینی
  • شام: ماهی همراه با نان سنگک

چهارشنبه

  • صبحانه: ماست معمولی یا ماست یونانی با میوه‌های تازه، تخم‌مرغ آب‌پز و نان بربری
  • ناهار: سوپ سبزیجات
  • میان‌وعده: یک کاسه میوه‌های تازه
  • شام: مرغ با سبزیجات تازه و برنج قهوه‌ای

پنج‌شنبه

  • صبحانه: مقداری میوه تازه، نیمرو و نان سبوس‌دار
  • ناهار: سالاد سیب‌زمینی با مرغ آب‌پز شده، سبزیجات تازه و سس مخصوص سالاد (بهتر است سس در منزل تهیه شود)
  • میان‌وعده: بادم، فندوق، گردو، پسته یا بادام‌زمینی به همراه مقداری میوه‌های تازه
  • شام: ماهی سفید کبابی با سبزیجات پخته و برنج قهوه‌ای

جمعه

  • صبحانه: ماست معمولی یا ماست یونانی با میوه‌های تازه، تخم‌مرغ آب‌پز و نان سبوس‌دار
  • ناهار: مرغ کبابی با سبزیجات تازه و روغن‌های سالم
  • میان‌وعده: یک میوه مانند پرتقال یا یک پیاله میوه‌های خشک
  • شام: مرغ کبابی با سالاد تازه و نان تست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *