آمادگی برای زایمان, چکاپ پزشکی

ویزیت بارداری یا معاینات مراقبت‌های دوران بارداری

فهرست موضوعات این مقاله

اولین ملاقات قبل از زایمان: چه انتظاری باید داشته باشید

اگر باردار هستید باید منتظر تست‌های آزمایشگاهی باشید و سوالات خود را در اولین ملاقات بارداری خود یادداشت کرده و از پزشک خود بپرسید. هنگامی که نتیجه تست بارداری مثبت شد، احتمالاً ذهن شما با برنامه‌هایی برای دغدغه‌های بعدی شروع به کار می‌کند. اما قبل از این که شروع به انتخاب گهواره و بحث در مورد اتاق کودک کنید، به یاد داشته باشید، بارداری یک ماراتن است، نه دوی سرعت، پس آرام باشید، یک جرعه آب بنوشید و چند نفس عمیق بکشید. یک دفتر یادداشت بردارید و برای یک سفر ۹ ماهه برنامه ریزی کنید. این برنامه می‌تواند شامل انواع جشن‌ها مانند جشن بیبی شاور، جشن تعیین جنسیت نوزاد، عکاسی در بارداری، جشن نامگذاری کودک، سفر ماهگرد بارداری و … باشد و همچنین می‌تواند شامل برنامه‌های سلامتی شما و جنین مانند شرکت در کلاس‌های آمادگی زایمان، نوشتن برنامه تولد، تنظیم برنامه‌ها و چکاپ‌های غربالگری و غیره باشد. اکنون، یکی از کارهای مهم بعدی در دوران بارداری شما این است که با یک متخصص مانند پزشک متخصص زنان و زایمان یا ماما ارتباط برقرار کنید تا مراقبت‌های دوران بارداری خود را شروع کنید. ویزیت های مکرر قبل از تولد به شما و پزشک‌تان اجازه می‌دهد تا از رشد سالم جنین و بارداری سالم اطمینان حاصل کنید. اولین قرار قبل از تولد شما فرصتی برای پاسخ به سوالاتی است که در ذهن شما در خصوص بارداری و مسائل مربوط به آن نقش بسته است. این اولین فرصت شماست که ببینید بارداری شما چگونه پیش می‌رود و برای ماه‌های آینده برنامه‌ریزی کنید. با پینو بیبی همراه باشید تا درباره ویزیت‌های بارداری و آن چه که طی این ویزیت‌های مکرر رخ می‌دهد بیشتر بدانید.

اولین ملاقات قبل از زایمان: چه انتظاری باید داشته باشید

چه زمانی باید اولین قرار ویزیت قبل از تولد خود را تعیین کنید؟

دلیلی برای صبر کردن وجود ندارد بلافاصله پس از مثبت شدن تست بارداری خانگی خود با یک پزشک تماس بگیرید تا چرخ دنده را برای شروع مراقبت‌های بارداری خود به حرکت درآورید. می‌توانید انتظار داشته باشید که پزشک بخواهند شما را برای اولین قرار ملاقات قبل از تولد بین ۸ هفته تا ۱۰ هفته پس از اولین روز آخرین قاعدگی LMP شما ببینند. این احتمالاً یکی از اولین سؤالاتی است که پزشک می‌پرسد، بنابراین اگر بدانید آخرین قاعدگی شما چه زمانی شروع شده است در تخمین درست به شما کمک خواهد کرد. اگر یادتان نیست، خود را ناراحت نکنید، پزشکان به شما اطلاع خواهند داد که قاعدگی چه زمانی شروع شده است. پزشک شما را بر اساس عوامل دیگری نیز ارزیابی کنند.

وقتی با پزشک متخصص زنان یا ماما تماس می‌گیرید و به آن‌ها می‌گویید که آزمایش بارداری شما مثبت بوده است، ممکن است آنها در مورد وضعیت سلامتی و سابقه پزشکی شما بپرسند. اگر قبلاً ویتامین دوران بارداری مصرف نمی‌کردید، می‌توانید از اولین تماس برای دریافت توصیه‌ای در مورد نوع پیشنهادی آن‌ها استفاده کنید. هم‌چنین می‌توانید هر سؤال مهم دیگری که در ذهن خود دارید را بپرسید، مانند این که آیا دارویی که مصرف می‌کنید برای ادامه آن بی‌خطر است یا خیر. اگر سابقه‌ای از واکسن‌های خود دارید، آن را در زمان معاینه خود ببرید. با این حال، مضطرب نشوید لازم نیست از همان ابتدا تمام سوالات‌تان را بپرسید. در طول قرار ملاقات‌های بعدی شما زمان زیادی برای پرسیدن سوالات‌تان خواهید داشت ضمن این که برای یافتن بسیاری از پاسخ‌های سوالات متعددتان می‌توانید از مقالات مجله اینترنتی پینو بیبی استفاده کنید. از اولین تماس با دفتر متخصص زنان و زایمان یا ماما برای دریافت اطلاعاتی که برای مراقبت از خود نیاز دارید تا تعیین زمان ملاقات بعدی و … استفاده کنید.

در اولین ویزیت قبل از زایمان چه اتفاقی می‌افتد؟

پزشک ممکن است بسته به سلامتی و روند بارداری که دارید، اقدامات و آزمایشات متفاوتی را تجویز کند، اما یک قرار ملاقات معمولی برای اولین بار شامل سؤالاتی از شما، چندین آزمایش و زمان برای پرسیدن سؤالات شما خواهد بود. متخصص زنان و زایمان و یا ماماهای مختلف ممکن است کارها را کمی متفاوت انجام دهند، اما به طور کلی، می‌توانید انتظار داشته باشید که در طول بارداری به طور منظم به پزشک خود مراجعه کنید تا مطمئن شوید که وضعیت شما خوب است و جنین به درستی رشد می‌کند. ویزیت‌های قبل از تولد فرصتی برای تشخیص هر گونه مشکل در اسرع وقت هستند. در اینجا ایده‌ای از اتفاقات دیگری که در طول اولین قرار ملاقات ممکن است رخ دهد، ارائه شده است.

ارزیابی شاخص‌های فیزیکی بدن مادر

در طول اولین ویزیت قبل از زایمان، می‌توانید انتظار داشته باشید که پزشک از شما بخواهد برای ردیابی وزن خود روی ترازو بروید. آن‌ها همچنین قد شما را در پرونده ثبت می‌کنند. متخصص همچنین دمای بدن و فشار خون شما را نیز اندازه‌گیری می‌کند. شما می‌توانید با استفاده از ابزار محاسبه آنلاین پینو بیبی شاخص توده بدنی خود را در طی دوران بارداری ارزیابی کنید.

نمونهی ادرار

می‌توانید انتظار داشته باشید که پزشک شما در طول اولین ویزیت قبل از زایمان (و در هر ملاقات بعدی) از شما نمونه ادرار بخواهد. پزشک، ادرار را آزمایش می‌کند تا بارداری شما را تایید کند، عملکرد کلیه‌های شما را نیز سنجش کند و مواردی مانند پروتئین در ادرار را بررسی نماید ( پروتئینوری).

آزمایش خون

دکتر شما احتمالاً به عنوان بخشی از اولین ویزیت بارداری نیاز به گرفتن مقداری خون دارد. پزشک، خون شما را برای درک بهتر سلامتی و هر شرایطی که ممکن است بر بارداری و جنین شما تأثیر بگذارد، آزمایش می‌کند. در طول سه ماهه اول، پزشک خون شما را بررسی می‌کند تا گروه خونی شما را تعیین کند و به دنبال علائم زیر باشد:

  • مشکلات خونی مانند کم خونی (فقر آهن)
  • مصونیت در برابر سرخجه (سرخک آلمانی)
  • هپاتیتB  (عفونت کبدی)
  • ژن فیبروز کیستیک
  • کم خونی داسی شکل و سایر اختلالات خونی
  • برخی از بیماری‌ها و عفونت‌های مقاربتی

همچنین پزشک فاکتور Rh خون را بررسی می‌کند. Rh پروتئینی است که اکثر افراد آن را روی گلبول‌های قرمز خون خود دارند. اگر شما آن را نداشته باشید و کودک‌تان آن را داشته باشد، می‌تواند باعث ایجاد بیماری رزوس در کودک شما شود. درمان در دوران بارداری می‌تواند از ایجاد این بیماری جلوگیری کند. احتمالاً پزشک تزریق آمپول روگام را تجویز می‌کند.

بررسی سابقه سلامتی

می‌توانید انتظار داشته باشید که متخصص زنان و زایمان و یا مامای شما در مورد سلامتی و سابقه خانوادگی بیولوژیکی شما سؤالاتی داشته باشد تا مراقبت‌های دوران بارداری شما را با نیازهای شما تنظیم کند. هر چه پزشک بیشتر در مورد سلامت شما و سوابق پزشکی خانواده‌ها در هر دو طرف (شما و همسرتان) بداند، بهتر می‌تواند از شما مراقبت کند و از رشد سالم جنین در طول بارداری اطمینان حاصل کند. اگر تمام مشخصات بیماری‌ها و شرایطی که در هر یک از خانواده‌ها وجود دارد را ندانید، اشکالی ندارد؛ هر اطلاعاتی که بتوانید ارائه دهید، مفید واقع خواهد شد. پزشک شما ممکن است سوالاتی مانند:

  • اولین روز آخرین قاعدگی شما چه روزی بوده است؟
  • آیا این اولین بارداری شماست؟
  • آیا سابقه بیماری‌های جدی مانند بیماری ریوی یا بیماری قلبی دارید؟
  • آیا از شرایط ژنتیکی که ممکن است بر شما یا جنین تأثیر بگذارد آگاه هستید؟
  • آیا سیگار می‌کشید، الکل زیاد می‌نوشید یا از مواد مخدر استفاده می‌کنید؟
  • در حال حاضر چه داروهایی مصرف می‌کنید؟
  • آیا علائم نگران کننده‌ای را تجربه کرده‌اید؟
ارزیابی شاخص‌های فیزیکی بدن مادر

سوابق بارداری‌های قبلی

اگر قبلاً باردار بوده‌اید یا اگر برای باردار شدن مشکل داشته‌اید باید آن را با پزشک خود در میان بگذارید. اگر عوارض بارداری داشته‌اید یا اگر نوزاد نارس (کودکی که قبل از هفته ۳۷ بارداری به دنیا آمده)، سقط جنین یا مرده‌زایی داشته‌اید، به او بگویید. سقط جنین زمانی است که نوزاد قبل از هفته بیستم بارداری در رحم می‌میرد. مرده زایی زمانی است که نوزاد پس از ۲۰ هفته بارداری در رحم می‌میرد.

معاینه لگن و پستان

پزشک از شما می‌خواهد لباس‌های خود را به صورت خصوصی درآورید و لباس بیمارستان بپوشید تا برای معاینه پستان‌ها و لگن خود آماده شوید. به همین دلیل، پوشیدن لباس‌هایی که به راحتی می‌توانید آن‌ها را از تن‌تان خارج کنید، ممکن است کمک کننده باشد (این یک ایده هوشمندانه برای قرار ملاقات‌های بارداری آینده شما نیز است. تعویض لباس برای ویزیت‌های دوران بارداری شما یک رویه استاندارد خواهد بود.) پزشک پستان‌های شما را از نظر وجود هرگونه توده یا تورم بررسی می‌کند. آن‌ها هم‌چنین یک معاینه لگنی برای بررسی سلامت واژن، رحم، تخمدان‌ها، لوله‌های فالوپ و دهانه رحم انجام می‌دهند. آن‌ها همچنین ممکن است پاپ اسمیر یا سواب دهانه رحم شما را برای بررسی هر گونه ناهنجاری و آزمایش بیماری‌ها و عفونت‌های مقاربتی انجام دهند، مانند: کلامیدیا، سوزاک، سفلیس، اچ‌آی‌وی و HPV ویروس پاپیلومای انسانی

سونوگرافی ترانس واژینال

بسته به این که چقدر در دوران بارداری خود هستید، پزشک شما ممکن است سونوگرافی ترانس واژینال را در اولین ویزیت بارداری شما انجام دهد. این آزمایشی است که از نوعی ابزار گرز مانند الکترونیک استفاده می‌کند که در واژن شما قرار می‌گیرد که از امواج صوتی برای تشکیل تصاویر روی صفحه نمایشگر سونوگرافی استفاده می‌کند. سونوگرافی ترانس واژینال می‌تواند به پزشک شما اجازه دهد تا تأیید کند که بارداری شما به روشی سالم پیش می‌رود و تعیین کند که سن بارداری شما چقدر است. اگر اولین ویزیت قبل از تولد شما در اواخر بارداری، در حدود ۱۰ یا ۱۲ هفته یا بعدتر باشد، ممکن است پزشک از سونوگرافی سنتی یا داپلر برای بررسی ضربان قلب جنین استفاده کند. زودتر از این موعد، ضربان قلب جنین به احتمال زیاد ضعیف‌تر از آن خواهد بود که توسط آن دستگاه‌ها تشخیص داده شود.

محاسبه سررسید زایمان

بر اساس اولین روز آخرین قاعدگی، سونوگرافی و سایر عوامل، پزشک شما تاریخ تخمینی وضع حمل شما را محاسبه می‌کند. به طور معمول، تاریخ زایمان شما ۲۸۰ روز از اولین روز آخرین قاعدگی تخمین زده می‌شود: یعنی ۴۰ هفته و یا حدود ۱۰ ماه. اما اگر قاعدگی شما منظم نیست یا ۲۸ روز در یک چرخه نیست، ممکن است تاریخ زایمان شما با «قانون ۲۸۰ روزه» استاندارد متفاوت باشد. در حالی که تاریخ سررسید شما نشانه مفیدی از بازه زمانی است که می‌توانید انتظار وضع حمل را داشته باشید، اما باید به خاطر داشته باشید که تاریخ‌های سررسید زایمان واقعاً قرار نیست به معنای واقعی کلمه در نظر گرفته شوند. بارداری کامل ممکن است بین ۳۷ تا ۴۲ هفته طول می‌کشد، بنابراین تاریخ واقعی زایمان می‌تواند با تاریخ تخمینی زایمان شما کاملاً متفاوت باشد. تعداد بسیار کمی از نوزادان در واقع در موعد مقرر به دنیا می‌آیند. تاریخ تخمینی زایمان را بیشتر به عنوان یک راهنما برای این که چه زمانی ممکن است زایمان کنید و نه موعد زایمان تمام عیار در نظر بگیرید.

سوابق داروهای مصرفی

باید لیستی از داروهایی که مصرف می‌کنید، از جمله داروهای نسخه‌ای، داروهای بدون نسخه، مکمل‌‌ها و محصولات گیاهی را تهیه کنید و در اختیار پزشک‌تان قرار دهید. برخی از داروها در صورت مصرف در دوران بارداری می‌توانند به جنین آسیب برسانند، بنابراین ممکن است لازم باشد مصرف آن‌ها را قطع کنید یا آن‌ها را با داروی دیگری جایگزین کنید. بدون مشورت با پزشک خود، مصرف هیچ دارویی را متوقف یا شروع نکنید و اگر به هر دارویی حساسیت دارید به پزشک خود اطلاع دهید. اگر دارویی باعث عطسه، خارش، بثورات پوستی یا مشکل تنفسی در هنگام مصرف شود، ممکن است به دارویی حساسیت داشته باشید.

برنامه‌ مراقبت‌های دوران بارداری

اگر می‌توانید، برنامه‌ریزی برای ویزیت‌های مراقبت‌های دوران بارداری در آینده را قبل از ترک مطب در اولین ویزیت تعیین کنید، این موضوع می‌تواند برای شما مفید باشد. به این ترتیب، در تقویم شما علامت‌گذاری می‌شوند و می‌توانید هر ترتیبی که نیاز دارید را زودتر از موعد انجام دهید. برنامه ویزیت‌های مراقبت‌های دوران بارداری شما به شرایط خاص یا عوامل خطری که ممکن است داشته باشید بستگی دارد. به طور کلی، انجام بازدیدهای بعدی به شرح زیر توصیه می‌شود:

  • یک ویزیت هر چهار هفته تا هفته ۲۸ بارداری به عبارتی از هفته ۴ تا هفته ۲۸ یک ویزیت در هر ماه.
  • هر دو تا سه هفته یک ویزیت از هفته ۲۸ تا ۳۶ بارداری.
  • هفتگی یک ویزیت از هفته ۳۶ تا هفته ۴۰ یا زمان زایمان.

ویزیت هفته ۴ تا ۲۸ بارداری

هفته ۱۸ تا ۲۰ بارداری سونوگرافی انجام می‌شود. ممکن است طی این سونوگرافی بتوانید تشخیص دهید که نوزادتان پسر است یا دختر، بنابراین اگر نمی‌خواهید بدانید، حتماً به پزشک خود اطلاع دهید! در اواخر بارداری، پزشک ممکن است از سونوگرافی برای بررسی میزان مایع آمنیوتیک اطراف جنین در رحم استفاده کند. بین هفته‌های ۲۴ تا ۲۸، آزمایش غربالگری گلوکز انجام می‌دهید تا ببینید آیا ممکن است دیابت بارداری داشته باشید یا خیر. این نوعی دیابت است که برخی از زنان در دوران بارداری به آن مبتلا می‌شوند. اگر اولین بارداری شما باشد، ممکن است در حدود هفته ۲۰ احساس کنید جنین‌تان حرکت می‌کند. اگر قبلاً باردار بوده‌اید، ممکن است احساس کنید کودک‌تان زودتر حرکت می‌کند. پزشک ممکن است از شما بخواهد که برای پیگیری تعداد دفعات حرکت کودک، شمارش ضربات را انجام دهید.

ویزیت هفته ۲۷ تا ۳۶ بارداری

در هفته ۲۷ تا ۳۶ بارداری به شما واکسن Tdap تزریق می‌شود. این واکسیناسیون از شما و کودک‌تان در برابر بیماری‌های دیفتری، کزاز و سیاه سرفه محافظت می‌کند. سیاه سرفه به راحتی پخش می‌شود و برای نوزاد خطرناک است. در ۳۵ تا ۳۷ هفتگی، آزمایشی برای بررسی استرپتوکوک گروه B انجام می‌دهید. این عفونتی است که می‌توانید به کودک خود منتقل کنید. اگر دوقلو باردار هستید، پزشک مراجعه‌های مکرر قبل از تولد را توصیه می‌کند. همچنین ممکن است بین ویزیت‌ها به آزمایش‌های اضافی مانند سونوگرافی برای بررسی رشد هر کودک و میزان مایع آمنیوتیک نیاز داشته باشید.

حتماً به برنامه‌ای که پزشک پیشنهاد می‌کند پایبند باشید، حتی اگر زندگی پر از استرس و شلوغی داشته باشید. مراقبت‌های دوران بارداری هم برای سلامتی شما و هم برای سلامت جنین مهم است. در واقع، زمانی که مادری مراقبت‌های دوران بارداری را دریافت نمی‌کند، احتمال کم وزنی نوزاد سه برابر بیشتر است. هنگامی که پزشک شما را به طور منظم معاینه می‌کند، می‌تواند مشکلات را به موقع تشخیص دهد و آن‌ها را درمان کند تا بتوانید سالم‌ترین بارداری ممکن را داشته باشید.

سوالاتی که باید در اولین قرار ملاقات بارداری بپرسید؟

وقتی با متخصص زنان و زایمان و یا مامای خود قرار ملاقات دارید، ممکن است چیزهای زیادی در ذهن شما وجود داشته باشد. هر سؤالی را که در ذهن‌تان مطرح می‌شود را یادداشت کرده و در اولین ملاقات قبل از زایمان با خود به مطب ببرید و از پزشک‌تان بپرسید. چند سوال متداول برای شروع:

  • آیا ادامه مصرف داروهایی که در حال حاضر مصرف می‌کنم اشکالی ندارد؟
  • چه نوع ویتامین‌های دوران بارداری را توصیه می‌کنید؟
  • چه تغییراتی در رژیم غذایی خود ایجاد کنم؟
  • آیا ادامه ورزش (یا شروع یک روال تناسب اندام جدید) اشکالی ندارد؟
  • برخی از علائم یا نشانه‌هایی که باید فوراً با شما تماس بگیرم چیست؟

هر چند وقت یک بار به ویزیت‌های قبل از زایمان نیاز دارم؟

وقتی انتظار یک روال جدید را در زندگی خود دارید، مسلماً شما از بازدیدهای منظم قبل از زایمان استقبال خواهید کرد. همان ‌طور که بسیاری از مادران می‌توانند به شما بگویند، در این ملاقات‌ها حال و هوایی هیجانی وجود دارد. شما تاریخ تخمینی زایمان خود را دریافت خواهید کرد و برای اولین بار ضربان قلب کودک خود را می‌شنوید. پزشک شما همچنین سلامت شما و کودک‌تان را زیر نظر خواهد داشت، دستورالعمل‌های تغذیه و ورزش و فعالیت روزانه را ارائه می‌کند، توضیح می‌دهد که در طول بارداری و زایمان چه انتظاراتی باید داشته باشید و نکاتی در مورد نحوه مراقبت و تغذیه نوزاد جدید ارائه می‌دهد.

هر چند وقت یک بار به ویزیت‌های قبل از زایمان نیاز دارم؟

برای قرارهای آینده بارداری خود چه انتظاری دارید؟

همان‌ طور که بارداری شما ادامه دارد، به طور منظم با پزشک خود قرار ملاقات خواهید داشت تا مطمئن شوید که بارداری به خوبی پیشرفت می‌کند. در طول هر ویزیت مراقبت‌های دوران بارداری، وزن و فشار خون شما اندازه‌گیری می‌شود و نمونه ادرار آزمایش می‌شود. پزشک، رحم شما را اندازه‌گیری می‌کند تا رشد جنین را بررسی کند از حدود هفته ۲۰ بارداری معاینه شکم انجام می‌شود (اندازه‌گیری پایه شکم).

پزشک همچنین ضربان قلب جنین را ابتدا با سونوگرافی ترانس واژینال و سپس با سایر دستگاه‌های کمتر نفوذی مانند سونوگرافی داپلر بررسی می‌کنند. پزشک همچنین ممکن است بسته به شرایط فردی یا هر نیاز خاص، آزمایش‌های اضافی را توصیه کند. علاوه بر این در دوران بارداری، بازدید در مطب شامل بحث در مورد نوع زایمان و زمان زایمان خواهد بود. همچنین ممکن است شامل معاینه داخلی برای بررسی دهانه رحم (انتهای پایین رحم) از نظر نازک شدن (به نام افاسمان) و باز شدن (به نام اتساع) باشد.

عوامل خطر که ممکن است نیاز به بازدید بیشتر پزشک داشته باشد

برنامه زمانی ویزیت توصیه شده به صورت دقیق تنظیم نشده است. پزشک شما بر اساس تصویر سلامت فردی شما تصمیم می‌گیرد که چند بار شما را ببیند. اگر قبل از باردار شدن مشکلی برای سلامتی داشتید یا در طول بارداری مشکلاتی ایجاد شد، پزشک درخواست خواهد کرد بیشتر شما را ویزیت کند. هم‌چنین ممکن است برای اطمینان از سالم ماندن شما و کودک‌تان به آزمایشات اضافی نیاز داشته باشید.

اگر هر یک از عوامل خطر زیر را دارید، پزشک ممکن است تعداد بازدیدهای قبل از زایمان شما را افزایش دهد:

  • داشتن سن ۳۵ سال و بالاتر: خوشبختانه، اکثر زنان در اواخر دهه ۳۰ و اوایل دهه۴۰، نوزادانی قوی و سالم به دنیا می‌آورند. اما بعد از ۳۵ سالگی، احتمال بیشتری برای تولد نوزادی با نقص مادرزادی وجود دارد. شما همچنین در معرض خطر بیشتری برای عوارض در دوران بارداری هستید.
  • مشکلات سلامتی که از قبل وجود داشته است: اگر سابقه دیابت یا فشار خون بالا و یا افسردگی دارید، احتمالاً پزشک می‌خواهد شما را بیشتر ببیند. پزشک برای مدیریت دقیق این شرایط سلامتی با شما همکاری خواهد کرد تا بر بارداری و یا سلامت جنین تأثیری نگذارد. سایر مشکلات سلامتی مانند آسم، لوپوس، کم خونی یا چاقی نیز ممکن است نیاز به مراجعه بیشتر داشته باشد.
  • مشکلات پزشکی که در دوران بارداری ایجاد می‌شود: در طول ویزیت‌های دوران بارداری، پزشک شما به دنبال عوارضی است که ممکن است پس از بارداری رخ دهد. این‌ عوارض شامل پره اکلامپسی یا فشار خون بالا مرتبط با بارداری و دیابت بارداری، نوعی دیابت است که در دوران بارداری رخ می‌دهد، می‌باشد. در صورت بروز هر یک از این شرایط سلامتی، ممکن است لازم باشد بیشتر مراجعه کنید تا پزشک‌تان بتواند وضعیت سلامت شما را تحت نظر داشته باشد.
  • خطر زایمان زودرس: اگر سابقه زایمان زودرس دارید، یا اگر علائم زایمان زودرس را نشان می‌دهید، پزشک می‌خواهد شما را با دقت بیشتری تحت نظر داشته باشد. مراجعه به پزشک برای مراقبت‌های منظم دوران بارداری می‌تواند به آرامش ذهن شما کمک کندو این احساس را به شما می‌دهد که تمام تلاش خود را برای داشتن فرزندی سالم و بارداری ایمن انجام می‌دهید.
  • برخی پزشکان غربالگری ژنتیکی را برای افرادی که سابقه و یا شرایط خاص دارند را تجویز می‌کنند.

ویزیت‌های بارداری دوقلویی و نگرانی‌های خاص آن

بسیاری از زنان دوقلوهای سالم به دنیا می‌آورند، اما زایمان چند قلو نیاز به توجه و مراقبت بیشتری دارد. پزشک در طول ویزیت‌های دوران بارداری بر روی برخی از موارد کلیدی تمرکز خواهد کرد:

  • تغذیه مناسب و افزایش وزن: با توجه به این که شما دو جنین کوچک حمل می‌کنید، باید وزن بیشتری نسبت به زنی که یک جنین را حمل می‌کند، افزایش دهید. میزان طبیعی افزایش وزن برای زنی که دوقلو دارد بین۱۶ تا ۲۰ کیلوگرم است. پزشک با شما در مورد این که دقیقاً چقدر وزن باید اضافه کنید، چه نوع غذاهایی باید بخورید و چه مکمل‌هایی مصرف کنید، صحبت خواهد کرد.
  • زایمان زودرس: زایمان زودهنگام یا زایمانی که قبل از پایان هفته سی و هفتم بارداری شروع می‌شود، بزرگترین نگرانی سلامتی برای بارداری دوقلو است. نوزادان نارس در مقایسه با نوزادانی که ترم کامل می‌شوند، خطر بیشتری برای مشکلات سلامتی دارند. حدود نیمی از دوقلوها نارس به دنیا می‌آیند. پزشک علائم زایمان زودرس را با شما بررسی می‌کند و در طول ویزیت‌های دوران بارداری به دقت مراقب هر گونه علائم زایمان زودرس خواهد بود.
  • خطرات سلامتی شما در بارداری دوقلویی افزایش می‌یابد. خطر ابتلا به فشار خون بالا، کم خونی، دیابت بارداری و نیاز به سزارین را در مقایسه با فردی که یک جنین منفرد را دارد، افزایش می‌یابد. پزشک در طول ویزیت‌های دوران بارداری شما را از نظر این شرایط تحت نظر خواهد داشت.
  • خطرات سلامتی دوقلوهای شما: احتمال این که دوقلوها کوچک‌تر از حد متوسط به دنیا بیایند بیشتر است. مشکلات جفت می‌تواند در دوران بارداری دوقلویی رخ دهد. هم‌چنین، دوقلوهایی که جفت مشترک دارند در معرض خطر سندرم انتقال خون دوقلوTTTS  هستند. این اختلال می‌تواند باعث شود یکی از نوزادان خون و مایع آمنیوتیک بیش از حد داشته باشد در حالی که نوزاد دیگر بسیار کم دارد. اگر نوزادان شما جفت مشترک دارند، احتمالاً باید از هفته شانزدهم بارداری خود هر ۲ هفته یکبار سونوگرافی انجام دهید تا نوزادان خود را از نظر TTTS بررسی کنید. شرایط دیگری نظیر پروفیوژن شریان معکوس دوقلوها نیز وجود دارد که نیاز به بررسی سونوگرافی داپلر رنگی دارد.

برای مراقبت‌های دوران بارداری به چه کسانی می‌توانید مراجعه کنید؟

شما می‌توانید مراقبت‌های دوران بارداری را از انواع مختلف متخصصین دریافت کنید:

  • متخصص زنان و زایمان (که OB/GYN نیز نامیده می‌شود) پزشکی است که آموزش لازم برای مراقبت از زنان باردار و زایمان را دارند.
  • پزشک خانواده، پزشکی است که می‌تواند از همه اعضای خانواده شما مراقبت کند. این پزشک می‌تواند قبل، حین و بعد از بارداری از شما مراقبت کند.
  • متخصص طب مادر و جنین (که MFM نیز نامیده می‌شود) یک OB آموزش دیده برای مراقبت از زنانی است که حاملگی‌های پرخطر دارند. اگر شرایط سلامتی دارید که ممکن است در دوران بارداری مشکلاتی ایجاد کند، ممکن است ماما یا پزشک زنان و زایمان شما بخواهد که به یک متخصص MFM مراجعه کنید.
  • یک پرستار و مامای معتبر (که CNM نیز نامیده می‌شود) پرستاری است که تحصیلات و آموزش لازم را برای مراقبت از زنان در هر سنی از جمله زنان باردار دارد.
  • یک پرستار خانواده (همچنین FNP نامیده می‌شود) یا یک پزشک پرستار سلامت زنان (همچنین WHNP نامیده می‌شود). FNP پرستاری با تحصیلات و آموزش برای مراقبت از همه اعضای خانواده شما است. WHNP پرستاری است با آموزش و پرورش برای مراقبت از زنان در هر سنی، از جمله زنان باردار.
  • دولا: یک ماما با تخصص بهداشتی کمتر که می‌تواند همراه شما باشد و بیشتر جنبه یک دوست و همفکر را دارد و می‌تواند در ویزیت‌های بارداری همراه شما باشد و تا پس از تولد بچه نیز شما را همراهی کند که گاهی به آن‌ها ماما همراه نیز گفته می‌شود.

مواردی که باید هنگام انتخاب متخصص مد نظر داشته باشید

آیا پزشک مجوز و گواهی برای مراقبت از شما در دوران بارداری، زایمان و تولد را دارد؟ دارای مجوز به این معنی است که پزشک می‌تواند به طور قانونی در یک کشور یا استان به وظیفه طبابت بپردازد و دارو تجویز کند. برای داشتن مجوز، یک متخصص باید مقدار مشخصی آموزش داشته باشد و آزمایشات خاصی را پشت سر بگذارد تا مطمئن شود که می‌تواند با خیال راحت از بیماران مراقبت کند. گواهی متخصصین به این معنی است که یک پزشک در یک زمینه خاص (به نام تخصص) آموزش اضافی داشته است.

  • آیا ویزیت پزشک تحت پوشش بیمه درمانی شما هست؟
  • آیا پزشک مورد انتخاب شما دارای حسن شهرت و تخصص در حرفه‌اش هست؟
  • آیا او توسط دوستان یا خانواده به شما توصیه می‌شود؟
  • همسر شما در مورد او به عنوان یک پزشک مراقبت‌های دوران بارداری چه احساسی دارد؟
  • آیا ترجیح می‌دهید یک پزشک مرد یا زن شما را ببینید؟
  • می‌خواهید پزشک شما چند ساله باشد؟ آیا او مسائل را به وضوح توضیح می‌دهد؟
  • آیا دسترسی به دفتر کار و مطب او آسان است؟
  • آیا ساعات کاری پزشک با برنامه شما مطابقت دارد؟
  • آیا کارکنان مطب او رفتاری دوستانه و مودب دارند؟
  • چه کسی تماس‌های تلفنی در ساعات اداری را پاسخ می‌دهد؟
  • چه کسی بعد از ساعت کاری یا در مواقع اضطراری به تماس‌ها رسیدگی می‌کند؟
  • اگر پزشک از طریق خدمات تلفنی برای شما وقت می‌گذراند، آیا باید پول بپردازید؟
  • آیا پزشک در ویزیت‌های بارداری خودش ویزیت را انجام می‌دهد یا دستیار دارد؟
  • آیا همیشه در معاینات مراقبت‌های دوران بارداری به پزشک خود مراجعه می‌کنید؟ یا پزشکان دیگر را در ویزیت خواهید دید؟ در صورتی که پزشک‌تان هنگام زایمان در دسترس نباشد، چه کسی نوزاد شما را به دنیا می‌آورد؟
  • پزشک از چه بیمارستان یا مرکز زایشگاهی استفاده می‌کند؟ در مورد این مکان‌ها چه می‌دانید؟
  • آیا رسیدن به این مکان‌ها برای شما آسان است؟
  • چند وقت یکبار برای معاینات دوران بارداری مراجعه می‌کنید؟

سخن آخر

ویزیت بارداری بخش مهمی از پروسه بارداری شما هستند. از همان ابتدا مسائل مربوطه را به دقت رصد کنید و برای آن‌ها برنامه‌ریزی کنید. مهم است که نسبت به پزشک، ماما یا دولایی که انتخاب می‌کنید حس خوبی داشته باشید یادتان باشید هیچ وقت مجبور نیست تمام پروسه بارداری با یک انتخاب بد و ناخوشایند برای خود تلخ کنید و هر زمان که بخواهید می‌توانید پزشک، ماما یا دولایی که انتخاب کردید را تعویص و جایگزین کنید. در مورد ابهامات ذهنی خود سخت نگیرد و هر سوالی که به ذهن‌تان می‌رسد را از پزشک خود بپرسید و اجازه ندهید که نگرانی و اضطراب بر شما غلبه کند. ویزیت های بارداری خود را جدی بگیرید و حتی المقدور از شریک زندگی‌تان بخواهید تا شما را در این ویزیت‌ها همراهی کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *