بارداری, سلامت در بارداری

چگونه یک بارداری سالم و موفق داشته باشیم؟

چگونه یک بارداری سالم و موفق داشته باشیم؟

چگونه یک بارداری سالم و موفق داشته باشیم؟

دوران حاملگی یکی از شیرین‌ترین مراحل زندگی بانوان است. تجربه رشد و نمو یک موجود در درون بدن یک تجربه خاص و شگفت‌انگیز است اما این تجربه شگفت‌آور مملو از چالش‌هایی است که نه فقط ۹ ماه بلکه حتی ممکن است تا پایان عمر زندگی مادر و فرزندش را تحت‌تأثیر قرار دهد؛ از این رو همواره به مادران باردار توصیه می‌شود تا در این دوران حساس از سلامت روح و جسم خود مراقبت کنند و از کارهایی که ممکن است به مادر و یا جنین آسیب برساند دوری نمایند. در این مقاله قصد داریم تا این نکات را با شما در میان بگذاریم. تیم پینو بی‌بی برای تمام مادران باردار یک بارداری سالم، شاد و موفق را آرزومند است. 

چگونه یک بارداری سالم و موفق داشته باشیم؟

نکاتی برای بارداری سالم

باردار شدن، تشکیل نطفه، رشد و نمو جنین و در نهایت تولد نوزاد از جمله خارق‌العاده‌ترین و زیباترین پدیده‌های جهان هستی است. گرچه تولد نوزاد و فرزنددار شدن می‌تواند برای هر زنی لذت‌بخش‌ترین اتفاق باشد اما به همان اندازه نیز مسئولیت سنگینی را به بانوان تحمیل می‌کند چرا که در دوران بارداری، خانم حامله علاوه بر حفظ سلامتی خود باید مراقب سلامتی و رشد مطلوب جنین خود نیز باشد. این دوران حساس برای هر خانمی پر از چالش و مخاطره است. در این مقاله قصد داریم تا نکات ساده و مهمی برای داشتن یک بارداری سالم به شما پیشنهاد کنیم. به کار بستن این نکات می‌تواند تا حدود زیادی سلامت مادر و جنین را در دوران بارداری تضمین کند و بارداری موفق و شادی را برای شما به ارمغان آورد، پس با تیم پینو بی‌بی همراه باشید.

داشتن یک رژیم غذایی سالم

ساده‌ترین و مهم‌ترین روش برای تجربه یک بارداری موفق و سالم توجه به رژیم غذایی در دوران حساس بارداری است. قطعاً قصد نداریم تا به شما بگوییم به اندازه ۲ نفر غذا بخورید و یا این که تا می‌توانید ویتامین و پروتئین مصرف کنید بلکه کافی تا با انجام یک آزمایش خون ساده میزان ویتامین‌ها و مواد معدنی مورد نیاز بدن‌تان را ارزیابی کنید. سپس با در دست داشتن نتیجه آزمایش خود به یک متخصص تغذیه مراجعه کنید تا یک رژیم غذایی متناسب با شرایط جسمی شما را در اختیارتان قرار دهد. اگر انجام این کار برای شما مقدور نیست با یک جستجو ساده در اینترنت و شبکه‌های اجتماعی می‌توانید به انواع مختلفی از رژیم‌های غذایی مخصوص دوران حاملگی دست پیدا کنید. اگر از ویار بارداری رنج می‌برید خوردن غذا را کنار نگذارید و سعی کنید با بکار بستن تکنیک‌های لازم ویار خود را کنترل کنید. ممکن است در دوران بارداری اشتهای شما افزایش پیدا کند نگران نباشید این کاملاً طبیعی است اما سعی کنید در مصرف مواد خوراکی اعتدال را از دست ندهید. مراقب مواد خوراکی که مصرف می‌کنید باشید برخی خوراکی‌ها نه تنها به رشد و نمو جنین کمک نمی‌کنند بلکه می‌توانند موجب آسیب رسیدن به جنین نیز شوند. مصرف خوراکی‌های کم‌ارزش و بی‌ارزشی همچون فست‌فودها، چیپس، پفک و شیرینی را به حداقل برسانید و سعی کنید بیشتر از مواد غذایی سالم مانند سبزیجات و غذاهای دریایی استفاده کنید. اگر پیشتر به ماده غذایی حساسیت داشته‌اید مصرف آن را در دوران بارداری به طور کامل قطع کنید. علاوه بر این که لازم است تا خوراکی‌های مفید و سالم میل کنید لازم است تا مصرف آب را نیز بیشتر کنید. بدن در دوران بارداری به حجم زیادی آب نیاز دارد و نوشیدن آب می‌تواند بسیاری از عوارض بارداری را کاهش دهد.  

داشتن یک رژیم غذایی سالم

داشتن خواب کافی

متأسفانه یکی از عوارض شایع دوران بارداری اختلالات خواب است. معمولاً بانوان به دلیل احساس درد در نواحی کمر، لگن و شکم ممکن است در طول شب چندین بار از خواب بیدار شوند و این بر کیفیت خواب آن‌ها تأثیر نامطلوبی خواهد داشت. علاوه بر این گاهی وضعیت جسمانی بانوی باردار و بزرگ شدن شکم نیز قرار گرفتن در پوزیشن مناسب خواب را برای بانوان دشوار می‌سازد. لازم است تا با انجام چند تکنیک ساده کیفیت خواب خود را افزایش دهید. استفاده از بالش بارداری می‌تواند یکی از این تکنیک‌ها باشد. مصرف دمنوش‌های آرامش‌بخش چند ساعت قبل از خواب نیز می‌تواند بانوی باردار به خواب عمیق‌تری فرو ببرد. همچنین لازم است تا بانوان باردار از مصرف مایعات ساعاتی قبل از زمان خواب اجتناب کنند. نوشیدن مایعات قبل از خواب ممکن است باعث شود تا فرد مجبور شود در طول شب برای تخلیه مثانه بیدار شود و این خود بر کیفیت خواب تأثیر بدی خواهد داشت. استفاده از لباس مناسب، دوش گرفتن قبل از خواب، تنظیم دمای اتاق خواب، تاریک کردن محیط، دور کردن وسایل مغناطیسی و عدم استفاده از موبایل پیش از خواب می‌تواند تاثیر زیادی بر کیفیت خواب داشته باشد.

داشتن خواب کافی

ورزش کردن

افسانه عدم تحرک را کنار بگذارید و برای دوران بارداری خود یک برنامه ورزشی تنظیم کنید. حتی اگر پیش از بارداری از ورزش کردن غافل بودید وقت آن است که تنبلی را کنار بگذارید و ورزش کردن را آغاز کنید. سراغ ورزش‌های سنگین و پرحادثه نروید، پیاده‌روی، یوگا و شنا می‌توانند ورزش‌های مفیدی برای دوران بارداری باشند. فرموش نکنید که فعالیت جسمی علاوه بر تناسب اندام، در کنترل نوسانات خلقی دوران بارداری نیز بسیار مؤثر است. معمولاً روزی ۱۵ الی ۲۰ دقیقه ورزش کردن برای بانوان باردار مناسب است. لازم است تا بانوان برای تنظیم شدت، مدت و نوع ورزش با پزشک متخصص خود مشورت کنند اما قطعاً اگر جزو آن دسته از بانوانی نباشید که انجام هر گونه فعالیت بدنی برای آن‌ها ممنوع است، یک پیاده‌روی ۲۰ دقیقه‌ای در یک محیط آرام و با پوشیدن کفش و لباس مناسب را هیچ پزشکی منع نخواهد کرد. ورزش کردن در دوران بارداری مزایای بسیاری دارد که نباید از آن غافل شد.

داشتن خواب کافی

کنترل عواطف و شرایط روحی

از عوارض شایع دوران بارداری، افسردگی، اضطراب و ترس است. این عوارض ممکن است در همه بانوان باردار رخ دهد اما شدت آن‌ها با هم متفاوت است. پس اگر چنین احساساتی را تجربه می‌کنید و یا حتی اگر بی‌دلیل عصبانی می‌شوید و یا گریه می‌کنید کاملاً طبیعی است و نیاز نیست خودتان را به خاطر آن سرزنش کنید. با همسر و دوستان خود صحبت کنید ممکن است ترس‌هایی در وجودتان باشد در مورد ترس‌های دوران بارداری با همسر و خویشاوندان نزدیک خود صحبت کنید و اگر این ترس و استرس‌ها شما را آزار می‌دهد برای درمان آن با یک روانشناس مشاوره کنید. احساسات منفی را از خود دور کنید. در فاز غم فرو نروید و سعی کنید تا با روش‌های مختلف خود را شاد نگه دارید. در حال زندگی کنید و ترس از آینده را کنار بگذارید، فقط وقتی به آینده سفر کنید که قرار است رویاپردازی کنید؛ مثلاً نوزاد خود را تصور کنید که متولد شده است و نگاه زیبای خود را به شما دوخته است. موسیقی شاد گوش کنید. فیلم کمدی ببینید. صفحه‌های طنز مجلات را مطالعه کنید و حتی بی‌دلیل بخندید. اگر اعتقادات مذهبی دارید، به خواندان دعا روی بیاورید و خلاصه آن که هر چیز که روح و روان شما را تسکین می‌دهد و البته برای سلامت شما و جنین خطری ندارد را انجام دهید. شاید برخی بگویند سیگار کشیدن یا مصرف مشروبات الکلی موجب تسکین روح آن‌ها خواهد بود اما باید گفت اموری که برای مادر و جنین مخاطره‌برانگیز است در دوران بارداری ممنوع است پس سعی کنید جایگزین مناسبی برای آن‌ها بیابید. برای مقابله با افسردگی مقاله «نکاتی برای بهبود سلامت روان در دوران بارداری» را مطالعه کنید.

داشتن خواب کافی

انجام به موقع آزمایشات و معاینات پزشکی

توجه به رعایت بهداشت و انجام به موقع آزمایشات و معاینات روتین دوره بارداری می‌تواند از بروز بسیاری از مشکلات جلوگیری کند و روشی برای پیشگیری بسیاری از بیماری‌ها و اختلالات دوران بارداری است. در ماه‌های اول بارداری انجام یکسری آزمایش خون برای بررسی وضعیت سلامت مادر بسیار حائز اهمیت است. همانطور که پیشتر گفته شد پزشک می‌تواند با بررسی نتایج آزمایش خون و تجویز مکمل‌های لازم کمبود ویتامین، پروتئین و املاح معدنی را برای بانوی باردار جبران کند. همچنین برخی آزمایشات نقش غربالگری دارند و اگر به موقع انجام نشوند ممکن است صدمات جبران‌ناپذیری به مادر و جنین وارد شود. انجام تست‎‌های تیروئیدی و کلیوی، در کنار شمارش سلول‌های خونی، تعیین RH، کشت ادرار، آزمایش تشخیص هپاتیت، سفلیس و ایذر از جمله آزمایشات روتین در دوران بارداری است. لازم نیست نگران انجام آزمایشات باشید پزشک متخصص شما در هر مرحله از بارداری شما از زمان مناسب انجام این آزمایشات مطلع خواهد کرد. برای اطمینان یک سالنامه بردارید و در صفحات آن تاریخ مقرر انجام آزمایشات و معاینات پزشکی خود را یادداشت کنید. انجام سونوگرافی در مراحل مختلف بارداری برای تشخیص وضعیت جنین و اطمینان از سلامت او لازم است پس دستورات پزشک در این زمینه را به دقت انجام دهید. اگر ابهام یا سوالی داشتید و یا احساس کردید که در وضعیت بدن‌تان تغییرات غیرعادی رخ می‌دهد حتماً با پزشک خود مشورت کنید. خونریزی و درد در ناحیه تناسلی و حفره شکمی را با پزشک متخصص در میان بگذارید. گاهی تشخیص به موقع می‌تواند جلوی صدمات جدی به شما و جنین‌تان را بگیرد.

داشتن خواب کافی

مدیریت زندگی کاری

اگر جزو مادران شاغل هستید، نگران نباشید با رعایت نکات بهداشتی و مراقبتی می‌توانید همچنان به کار خود ادامه دهید. محیط کار را برای خود و جنین‌تان امن کنید. سعی کنید حجم کار خود را به خصوص در ماه‌های آخر بارداری کاهش دهید. با کارفرما و همکاران خود در مورد مسئله بارداری خود گفتگو کنید و از آن‌ها برای گذران این دوره چالش‌برانگیز درخواست کمک کنید. در محیط کار لباس راحت و مناسب بپوشید و برای آسودگی خیال از قبل در مورد مرخصی زایمان با کارفرمای خود به توافق برسید. برای مدیریت زندگی کاری در دوران بارداری برنامه‌ریزی کنید و به عنوان یک بانوی باردار و شاغل به خود افتخار کنید.  

مدیریت روابط زناشویی

قطعاً بارداری باعث می‌شود بسیاری از فعالیت‌های شما محدود شود. بخشی از این محدودیت به خاطر تغییرات جسمی و فیزیکی بدن شماست و برخی دیگر به خاطر تغییرات هورمونی است که منجر به بروز نوسانات خلقی خواهد شد. ممکن است شما در دوران بارداری تمایل زیادی به داشتن رابطه جنسی با همسرتان نداشته باشید، کاهش میل جنسی یکی از عوارض رایج دوران بارداری است؛ در مورد این موضوع با همسر خود صحبت کنید و به او اطمینان دهید که همچنان عشق شما پابرجاست و فقط تغییرات هورمونی و مشکلات فیزیکی باعث می‌شود که شما علاقه‌ای به برقراری رابطه جنسی نداشته باشید. به جای همبستری و داشتن رابطه جنسی می‌توانید یک معاشقه همراه با نوازش و گفتگوی محبت‌آمیز را با همسر خود داشته باشید. مراقب باشید توجه بیش از حد به جنین شما را از توجه و محبت کردن به همسرتان غافل نکند و حس حسادت همسرتان را تحریک نکند. اگر در دوران بارداری میل جنسی شما افزایش یافته است نیاز نیست نگران و یا شرمسار باشید این نیز طبیعی است و احتمالاً به خاطر تغییرات شدید هورمونی در بدن شماست. فراموش نکنید در هیچ دین و آیینی داشتن رابطه جنسی با همسر در دوران بارداری حرام و ناپسند نیست، باورهای غلط و تصورات عجیب در این خصوص را کنار بگذارید و با همسر خود در مورد تمایلات جنسی خود بی‌پرده صحبت کنید.

بالا بردن سطح آگاهی و عدم توجه به خرافات و باورهای غلط

دوران بارداری دروه بسیار خاصی است که مملو از پیچیدگی‌ها و چالش‌هاست. متاسفانه این پدیده خارق‌العاده محلی برای رشد باورهای غلط و خرافات بوده و هست. بسیاری از این اعتقادات واهی و بی‌پایه و اساس ممکن است باعث شود تا سلامت شما و جنین به خطر بیفتد. هر توصیه و نصیحتی را نپذیرید و اگر در هر مسئله‌ای دچار ابهام شدید از افراد مطلع و آگاه کمک بگیرید. خوب است که از تجربیات سایر بانوان استفاده کنید اما فراموش نکنید هر فردی شرایط منحصربه‌فرد خود را دارد. از خوددرمانی خودداری کنید و با خواندن کتاب و مطالب‌ وبلاگ‌ها و مجلات اینترنتی اطلاعات خود را درباره دوران حساس بارداری بالا ببرید. توجه داشته باشید اگر خواندن مطالب مختلف شما را دچار استرس و وسواس فکری می‌کند، گشت زدن در دنیای نت را کنار بگذارید و فقط وقتی نیاز مبرم داشتید به سراغ اینترنت و دیگر منابع اطلاعاتی بروید.

کمک گرفتن از مشاور یا ماما

اگر برای اولین بار است که بارداری را تجربه می‌کنید و از همراهی افراد نزدیک خانواده محروم هستید، استخدام یک ماما می‌تواند به کاهش استرس‌های شما کمک کند. همچنین می‌توانید پرسش‌های خود را از ماما بپرسید. می‌توانید ابهامات ذهنی خود را با این متخصص در میان بگذارید و از تبدیل شدن این تفکرات ذهنی به فوبیا جلوگیری کنید. ماما می‌تواند لیست آزمایشات و معاینات پزشکی مورد نیاز در دوران حاملگی را برای شما تهیه کند و به هنگام مراجعه به مراکز درمانی شما را همراهی نماید.

به کار بستن نکاتی که در این مقاله ذکر شد می‌تواند به شما در تجربه یک بارداری سالم و موفق کمک کند و در نهایت منجر به تولد یک نوزاد سالم خواهد شد. فراموش نکنید شما با ۹ ماه مراقبت و رعایت نکات بهداشت جسم و روان، سلامت یک عمر فرزند خود را ضمانت می‌کنید. مراقب وسوسه‌های شیطانی و آسیب‌رسان باشید و مصرف مشروبات الکلی، کشیدن سیگار، مصرف هرگونه مواد مخدر، خوردن تنقلات و غذاهای بی‌ارزش، کم تحرکی و … را در دوران بارداری به طور کامل ترک کنید. بارداری سالم و موفقی را برای شما آرزومندیم.  

1 دیدگاه در “چگونه یک بارداری سالم و موفق داشته باشیم؟

  1. soli maman گفت:

    مرسی مقاله خوبی بود

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *