ماه به ماه رشد کودک خردسال, نگهداری از نوزاد, نوزاد و شیرخوارگی, هفته به هفته رشد نوزاد

راهنمای کلی رشد نوزاد در یک سال اول زندگی

رشد نوزاد

سال اول زندگی کودک شما یک زمان هیجان انگیز و گاهی طاقت فرسا به شمار می‌رود. با پیشرفت‌های جدیدی که روز به روز، هفته به هفته و ماه به ماه در کودک شما اتفاق می‌افتد، همگام شدن با فرزند خود می‌تواند سخت باشد. به عنوان یک والدین جدید، شما مشغول یادگیری مراقبت از کودک خود هستید و در تمام شگفتی‌های مرحله کودکی غرق می‌شوید. با این که رشد هر نوزاد کمی متفاوت است، راهنمای ما برای کمک به شما طراحی شده است تا بدانید که باید چه انتظاری از سال اول زندگی کودک داشته باشید و چگونه می‌توانید تمام تغییراتی که در زندگی شما و فرزندتان در این سال ایجاد شده است را کنترل کنید.

در هر مرحله،به تفکیک هفته‌ها و ماه‌های سال اول زندگی نوزاد، این مقاله اطلاعات زیر را در اختیار شما قرار می‌دهد:

  • رشد کودک شما
  • مراحل رشد فیزیکی و شناختی
  • چه چیزی را در مطب پزشک خود انجام می‌دهید
  • نگرانی‌ها و ملاحظات ویژه‌ای که باید از آنها آگاه باشید
  • یک روز زندگی با کودک 
  • نکات تغذیه
  • نگرانی‌های مربوط به خواب
  • نکات مراقبت از نوزاد

در این مقاله شما را در سال اول زندگی نوزاد راهنمایی می‌کنیم، تمام اطلاعات گیج کننده را مرتب می‌کنیم و به شما کمک خواهیم کرد تا بهترین تصمیم را برای خود و کودکتان بگیرید. 

هفته ۱

کل زندگی شما یک شبه تغییر کرده است. در هفته اول تولد نوزاد در حالی که شما و نوزاد تازه متولد شده به شناخت یکدیگر می‌پردازید، همه چیز در مورد سازگاری، ادامه دادن و استراحت هر چه بیش‌تر است. در حالی که ممکن است در این هفته برنامه ریزی زیادی برای کودک نداشته باشید، اما بعداً زمان زیادی برای آن خواهید داشت.

در هفته اول، می‌توانید انتظار داشته باشید که نوزاد کوچکتان به مدت طولانی بخوابد و به این ترتیب پس از زایمان، زمانی برای بهبودی داشته باشید. کم کم در مورد رفلکس‌های طبیعی که نوزاد نشان می‌دهد و ممکن است در ابتدا شما را بترساند و همچنین الگوهای تنفس نامنظم نوزاد، به‌ ویژه در هنگام خواب بیش‌تر یاد می‌گیرید و شروع به پیروی از دستورالعمل‌های ایمنی خواب برای نوزاد خود می‌کنید. 

غذا دادن به نوزاد تمرکز اصلی شما در این هفته خواهد بود. بنابراین می‌توانید در مورد آنچه که باید در مورد تغذیه نوزاد با شیر مادر بدانید، در مورد مسائل رایج شیردهی مانند ضعیف بودن مکش، ورم پستان، درد نوک سینه‌ها و انتخاب شیر خشک برای نوزاد کمک بگیرید.

همچنین متوجه می‌شوید که در صورتی که نوزادتان زردی دارد، به‌ تنهایی برای شیر خوردن از خواب بیدار نمی‌شود چه کار باید بکنید و بفهمید که اولین مدفوع نوزاد چقدر طول می‌کشد. 

هفته ۲

در طول هفته دوم تولد نوزاد، نشانه‌های گرسنگی نوزاد، معنای انواع مختلف گریه او و این که چرا نوزاد شما باید پس از کاهش چند گرم وزن در هفته اول زندگی به وزن تولدش برگردد را می‌آموزید.

ممکن است پس از افتادن بند ناف نوزاد خود وقت آن رسیده باشد که وان حمام نوزاد را افتتاح کنید و به لطف اولین جهش رشد نوزاد، ممکن است لذت تغذیه خوشه‌ای را نیز تجربه کنید.

هفته دوم همچنین زمان مهمی برای رسیدگی به هر گونه نگرانی فیزیکی است که ممکن است پس از کاهش وزن اولیه نوزاد در هفته اول تولد ایجاد شده باشد، از مقابله با ورم پستان گرفته تا “بیبی بلوز” و نحوه برخورد با صحیح نبودن چفت شدن دهان نوزاد نسبت به سینه مادر.

هفته ۳

کولیک ممکن است در این هفته برای نوزاد شما شروع شود؛ بنابراین لازم است یاد بگیرید که چگونه با آن کنار بیایید، انتظار چه چیزی را داشته باشید و چه زمانی ممکن است گریه کودک شما به معنی مشکلی بیش‌تر باشد. همچنین در ۳ هفتگی نوزاد، می‌توانید زمان منظمی را برای قرار دادن نوزاد بر روی سینه جهت رشد ماهیچه‌های مورد نیاز فرزند خود در نظر بگیرید تا در نهایت گردن خود را بالا نگه دارد.

آیا نمی‌دانید مکمل‌های ویتامین D که دکتر برای کودک شما تجویز کرده است چیست؟ این مکمل‌ها به خصوص اگر کودک شما از شیر مادر تغذیه می‌کند، بسیار مهم هستند، بنابراین آن‌ها را به عنوان بخشی از برنامه روزمره خود به صورت روزانه مصرف کنید.

اگر نوزاد شما مشکلات پوستی دارد، مانند کلاه گهواره یا آکنه نوزاد، می‌توانید راهکارهایی مانند طولانی‌تر کردن زمان بین حمام کردن، استفاده از شوینده ملایم و مناسب برای نوزاد و اجتناب از کرم‌ها و لوسیون‌های سنگین برای پوست نوزادتان را امتحان کنید.

هفته ۴

آیا نوزاد شما دچار بثورات پوشک شده است؟ اکنون زمان بسیار خوبی است تا یاد بگیرید کدام کرم راش پوشک را برای فرزند خود بخرید و چگونه از آن به درستی استفاده کنید. همچنین اگر در حال تلاش برای فریز کردن شیر خود هستید یا فقط به دنبال یک شب خلاص شدن از شیردهی هستید، می‌توانید در مورد نحوه پمپاژ شیر مادر بیش‌تر بیاموزید. 

در طول ویزیت ۴ هفتگی یا ۱ ماهگی نوزاد شما، ممکن است واکسن‌های معمول از جمله دوز دوم واکسن هپاتیت B را دریافت کند. در مورد هر گونه نگرانی که ممکن است داشته باشید با پزشک خود صحبت کنید و دریابید که چگونه خطر سندرم مرگ ناگهانی نوزاد را در کودک خود کاهش دهید.

هفته ۵

کوچولوی شما ممکن است نتواند تمام اسباب بازی‌های خود را برای زمان بازی امتحان کند، اما او در حال نزدیک شدن به این مرحله است. کودک شما در این هفته می‌تواند شروع به درک اسباب بازی‌هایی مانند جغجغه کند و به سایر مراحل رشد مهم در هفته پنجم تولد برسد.

اگر قصد دارید در هفته‌های آینده به سر کار بازگردید، می‌توانید نکات، توصیه‌ها و نظرات بسیاری را از والدین دیگری که در شرایط مشابه بوده‌اند دریافت کنید. همچنین در مورد تغذیه خوشه‌ای بیش‌تر یاد بگیرید. بدانید که تغذیه خوشه‌ای چه چیزی است و کودک شما چند وقت یک بار به آن نیاز خواهد داشت.

هفته ۶

بسیاری از والدین ممکن است در هفته ششم تولد نوزاد یا در هفته‌های آینده به سر کار بازگردند. ممکن است احساسات متفاوتی در مورد بازگشت خود به سر کار داشته باشید. حتی اگر از خانه کار می کنید، دوباره به سر کار خود بازگردید و نحوه پمپاژ و ذخیره شیر مادر را در حین کار در صورت شیردهی یاد بگیرید.

اگر قرار است فرد دیگری به غیر از شریک زندگی از نوزاد مراقبت کند، مطمئن شوید که همه کسانی که با نوزاد شما وقت می‌گذرانند، در مورد کمک‌های اولیه برای نوزادان اطلاع داشته باشند. 

رشد نوزاد

هفته ۷

اگر با شریک زندگی خود از نوزاد نگهداری می‌کنید، در حالی که خود را با وظایف پدر و مادر بودن سازگار می‌کنید، حتماً در هفته هفتم تولد با یکدیگر ارتباط برقرار کنید. مطمئن شوید که به گفتگوهای بدون قضاوت و صادقانه در مورد علائم و نشانه‌های افسردگی پس از زایمان ادامه دهید. داشتن برنامه برای کمک گرفتن قبل از بروز علائم افسردگی مهم است و مانند هر بیماری پزشکی، مداخله به موقع در کنترل آن بسیار اهمیت دارد.

همینطور برای تقویت عضلات مهم و جلوگیری از پلاژیوسفالی ، نوزاد خود را روی شکم خود قرار دهید تا تمرین خزیدن کند. همینطور که کودک شما رشد می‌کند، ممکن است برای انتخاب مهدکودک یا استفاده از کریر کودک خود به کمک نیاز داشته باشید. نگران نباشید، این کارها در ابتدا برای همه سخت است.

ماه ۲

در معاینه ۲ ماهگی کودک شما، نوزاد واکسن‌های مهمی دریافت خواهد کرد. نوزاد شما کم کم رشد می‌کند و ممکن است شما و شریک زندگی تان شروع به بیرون آوردن نوزاد از خانه کنید. در این زمان باید از مسائل ایمنی خودرو، به ویژه خطر رها کردن نوزاد در ماشین آگاه باشید.

ممکن است فکر کنید این اتفاق هرگز برای شما نخواهد افتاد، اما سالانه بیش از ۵۰ نوزاد در اثر رها شدن در ماشین جان خود را از دست می‌دهند. 

ماه ۳

خبر خوب این است که می‌توانید انتظار داشته باشید که عصبانیت نوزاد در عصر در ماه سوم تولد کاهش یابد و کودک شما حتی ممکن است در طول شب شروع به خوابیدن کند. همانطور که کودک شما رشد می‌کند، متوجه خواهید شد که رنگ مدفوع نوزاد شما ممکن است تغییر کند. بنابراین یاد بگیرید که رنگ‌های مختلف آن به چه معنی هستند. 

ماه ۴

کودک شما در ماه چهارم تولد بیش‌تر و بیش‌تر از اسباب‌بازی‌های خود لذت می‌برد، بنابراین تا آنجا که ممکن است با حضور در یک والدین این بازی را تشویق کنید

همچنین می‌توانید از یک بالش شیردهی استفاده کنید تا به کودک خود کمک کنید تا ماهیچه‌هایی را که برای نشستن به تنهایی به آن‌ها نیاز دارد رشد دهد.

ماه ۵

آیا نمی‌دانید چه زمانی باید کودک خود را از مهد کودک دور نگه دارید؟ شرایطی مانند تب، سرفه مداوم یا مشکل در تنفس، استفراغ، اسهال، یا شرایط مسری مانند سیاه سرفه، همگی دلایل معتبری هستند که باید مراقب آن باشید.

مقابله با بیماری در نوزادان می‌تواند دشوار باشد. بنابراین می‌توانید راهکارهایی را برای کاهش تب او یاد بگیرید. همچنین، به دلیل خطر ابتلا به سندرم ری، هرگز به کودک خود آسپرین ندهید.

ماه ۶

شما به نیمه راه رسیدن به اولین سال تولد کودک خود رسیده‌اید که با توجه به این که احتمالاً تا به حال شب‌های بسیاری از بی خوابی را تحمل کرده‌اید، کار کوچکی نیست. این مناسبت را با تلاش برای تهیه غذای جامد برای کودک خود جشن بگیرید.

ماه ۷

چه زمانی مناسب است تا کودک خود را با جادوی صفحه نمایش آشنا کنید؟ ممکن است بخواهید در هفت ماهگی یک برنامه آموزشی برای او بگذارید. اما با وجود این که کودک شما هر روز بزرگ‌تر می‌شود، باید توجه داشته باشید که توصیه می‌شود کودکان زیر ۲ سال را به تلویزیون دیدن و استفاده از موبایل عادت ندهید. 

در حال حاضر، احتمالاً کودک شما شروع به دندان درآوردن کرده است، بنابراین باید در اسرع وقت از رعایت بهداشت دهان و دندان نوزاد خود اطمینان حاصل کنید.

ماه ۸

آیا وزن کودک شما برای سن و مرحله او عادی است؟ شما می توانید میانگین قد و وزن کودک خود را بدانید، اما به خاطر داشته باشید که همه نوزادان با سرعت متفاوتی رشد می کنند و عوامل زیادی در نحوه رشد کودک شما نقش دارند. در هشت ماهگی، روی اسباب‌بازی‌های تعاملی تمرکز کنید که کودک شما دوست خواهد داشت و بیشتر درگیر بازی می‌شود و فراموش نکنید که روی زمین بنشینید و با کوچولوی خود نیز بازی کنید.

در ماه هشتم، کودک شما احتمالاً غذاهای جامد بیش‌تری می‌خورد؛ بنابراین ممکن است متوجه تغییراتی در حرکات روده کودک خود شوید. اگر به نظر می رسد که کودک شما در سازگاری با جویدن و بلعیدن غذا مشکل دارد، حتماً با پزشک خود صحبت کنید تا احتمال هرگونه عوارض پزشکی را که ممکن است وجود داشته باشد را رد کنید.

همچنین می‌توانید در مورد نحوه مقابله با اضطراب جدایی بیش‌تر بدانید. 

ماه ۹

با این که پستانک ممکن است در روزهای اولیه برای کودک شما به عنوان راهی برای تسکین خود و کمک به کاهش خطر سندرم مرگ ناگهانی نوزاد مفید بوده باشد، احتمالا زمان آن رسیده است که به فکر جدا کردن نوزاد از پستانک یا حداقل کاهش استفاده از آن در طول روز باشید. 

اگر در حین رشد نوزاد در نه ماهگی، غذاهای بیش‌تری را به کودک خود می‌دهید، حتماً مراقب علائم آلرژی غذایی باشید که می تواند شامل بثورات پوستی، اسهال، نفخ، ترش کردن و استفراغ باشد.

خواب این ماه ممکن است با دندان در آوردن یا جهش رشد نوزاد مختل شود؛ اما ناامید نشوید: به برنامه های معمول قبل از خواب خود پایبند باشید و روش‌های جدیدی را برای آرام کردن کودک خود مانند دستگاه صدای سفید امتحان کنید.

ماه ۱۰

کودکان ۱۰ ماهه مانند زنبورهای کوچک همیشه مشغول هستند. همانطور که فعالیت نوزاد افزایش می‌یابد، خطراتی مانند قرار دادن همه چیز در دهانش افزایش می‌یابد.

خطرات رایج خفگی کودکان زیر ۱ سال را بررسی کنید و حتما از خوردن غذاهایی مانند ذرت بو داده، کشمش، آجیل، آب نبات سفت، انگور و هات داگ خودداری کنید. 

با نزدیک شدن به اولین سالگرد تولد کودک خود احتمالاً به چند تغییر بزرگ مانند از شیر گرفتن و تغییر دو چرت در روز به یک چرت در بعد از ظهر فکر خواهید کرد.

ماه ۱۱

یازده ماهگی زمان برنامه ریزی برای اولین تولد نوزاد است. اولین سالی که با هم هستید، نقطه عطفی است که قطعا شایسته کیک تولد است.

از آنجایی که کودک شما ممکن است اولین قدم‌های خود را بردارد، می‌توانید به برخی از سوالات رایج پاسخ دهید، مانند این که آیا راه رفتن با نوک پا طبیعی است و آیا نوزادان باید کفش بپوشند؟ کام کوچولوی شما نیز در دوران کودکی رشد پیدا می‌کند؛ بنابراین می‌توانید غذاهای مختلف مانند منابع پروتئین گیاهی را کشف کنید، اما همچنان از دادن آب میوه به نوزاد خود خودداری کنید. آب همیشه برای آب رسانی به بدن بهترین گزینه است (قانونی که تا بزرگسالی نیز ادامه دارد).

بیش‌تر از همه در این ماه، به خودتان تبریک بگویید که این اولین سال پدر و مادر شدن را پشت سر گذاشته اید! بدانید که ما همیشه اینجا هستیم تا به سوالاتی که ممکن است در ادامه سفر والدین خود داشته باشید پاسخ دهیم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *