دسته‌بندی نشده

مزیت استفاده از بالش شیردهی

اگر قصد تغذیه کودک با شیر مادر را دارید، یک بالش شیردهی می‌تواند به شما کمک کند تا موقعیت مناسبی برای تغذیه کودک خود پیدا کنید. این بالش‌ها پشتیبانی لازم از بازو و بدن شما را در طول جلسات شیردهی و تغذیه کودک فراهم می‌کنند و گاهی اوقات می‌توان از این بالش برای حمایت از شکم خود در طول بارداری نیز استفاده کنید. آن‌ها در سبک‌ها، الگوها و رنگ‌های متنوعی عرضه می‌شوند.

مهمترین خصوصیت این بالش‌ها این است که راحت و حمایت کننده هستند، به طوری که تنها چیزی که باید به آن فکر کنید این است که چقدر دوست دارید فرشته کوچکی که به شما نگاه می‌کند احساس راحتی داشته باشد. برای اطمینان از انتخاب بالش در وضعیتی که تمایل دارید شیر بدهید قرار بگیرید، بالش را رو پاهای خود قرار بدهید و سپس نوزاد را روی بالش قرار بدهید و سینه را در دهان نوزاد بگذارید، اگر به کمرتان فشار وارد نمی‌شود آن بالش برای شما مناسب است. به دنبال بالشی باشید که به راحتی در اطراف تنه شما قرار گیرد و حمایت کافی را برای شما و کودکتان فراهم کند. علاوه بر این، توجه داشته باشید که هزینه بالش شیردهی بر اساس مارک، جنس، ویژگی‌ها و موارد دیگر متفاوت است. تیم متخصص پینو بیبی قبلاً در مقاله‌ای به معرفی و مزیت استفاده از بالش بارداری پرداخته بود در این مقاله به صورت تخصصی ویژگی‌های بالش شیردهی را مورد بررسی قرار خواهیم داد.

انتخاب بالش شیردهی مناسب

با در نظر گرفتن این که چه مدت قرار است از کودک خود مراقبت کنید، بالش شیردهی یک سرمایه‌گذاری تا حدودی طولانی مدت است. اگر از بالش شیردهی استفاده می‌کنید حتماً به خاطر وجود این بالش احساس راحتی بیشتری می‌کنید و آن را برای خود و کودک‌تان مفید می‌دانید و قطعاً تا پایان شیردهی از بالش استفاده خواهید کرد. اگر هنوز بالش شیردهی تهیه نکرده‌اید، به نکات گفته شده در این مقاله توجه کنید تا انتخاب بهتری داشته باشید. هنگام انتخاب بالش به این نکات توجه داشته باشید:

  • برخی از مادران فقط ۳ یا ۴ ماه به نوزادشان شیر می‌دهند. در این صورت ممکن است نیازی نباشد که نگران طول و اندازه بالش باشید. یک نوزاد در آن محدوده سنی باید بدون دردسر روی اکثر بالش‌های شیردهی قرار گیرد. برخی از مادران ترجیح می‌دهند که کودک شان را مدت بیشتری با شیر خود تغذیه کنند. اگر قصد دارید به جای چند ماه به کودک خود برای چند سال شیر بدهید، یک بالش با سایز بزرگتر انتخاب کنید که بتوانید از آن زمانی که کودک‌تان رشد کرد نیز استفاده کنید. با این حال، وقتی کودک بزرگ‌تر می‌شود، می‌تواند خودش سرش را بالا نگه دارد و عملکردهای حرکتی خود را راحت‌تر کنترل کند. ممکن است با گذشت یک سال دیگر از بالش شیردهی برای حمایت سر نوزاد استفاده نشود و نیازی به آن نباشد.
انتخاب بالش شیردهی مناسب
  • به تناسب و فرم بالش توجه کنید. کودک شما تنها عامل انتخاب بالش شیردهی نیست. همچنین باید اندازه و شکل بدن خود را در نظر داشته باشید تا مطمئن شوید که بالش شیردهی متناسب با بدن شما است. بسیاری از بالش‌های شیردهی به گونه‌ای طراحی شده‌اند که دور تنه مادر بسته می‌شوند تا بالش بتواند سر و گردن کودک را در هنگام شیردهی نگه دارد. سعی کنید بالشی را انتخاب کنید که در مدت کوتاهی پس از تولد با قسمت میانی بدن (میان تنه، ناحیه کمر و شکم) شما مناسب باشد. خودتان را در ۵ تا ۶ ماهگی بارداری تصور کنید، زیرا این اندازه‌گیری مقیاس مناسبی برای انتخاب اندازه مورد نیاز شما است.

معیارهای انتخاب بالش شیردهی

عوامل مختلفی در انتخاب بالش شیردهی اهمیت دارد. قیمت بالش شیردهی، شکل بالش شیردهی، داشتن یا نداشتن تسمه تنظیم اندازه کمر، نحوه تمیز کردن بالش.

شکل بالش شیردهی: بالش‌های شیردهی به شکل‌های مختلف وجود دارد: شکل (C)، شکل (O) و هلالی شکل.

  • شکل حرف (C) معمولاً رایج‌ترین شکل است و به طور کلی با بیشتر تیپ‌های بدن (فرم‌های بدن) تناسب دارد و در عین حال پشتیبانی کافی از بازوهای مادر را فراهم می‌کند.
بالش شیردهی
  • بالش‌های O شکل دور تمام بدن می‌پیچند که اگر بعد از بارداری به دلیل عوارض یا سزارین نیاز به حمایت بیشتری داشته باشید، این بالش برای شما کارآمدتر و مناسب‌تر خواهد بود.
بالش‌های O شکل
  • شکل‌های هلالی طوری طراحی شده‌اند که اطراف بدن شما می‌پیچند. ممکن است برای خانم‌های با جثه کوچک‌ به خوبی کارآمد نباشد، زیرا ممکن است کناره‌ها بالشت روی پشتی صندلی، مبل یا هر جایی که نشسته‌اید بیفتند. با این حال، برخی از بالش‌های هلالی شکل قابل تنظیم هستند و می‌توان آن‌ها را طوری تنظیم نمود که در اندازه‌های مختلف مناسب باشند.
شکل‌های هلالی
  • بالش‌های چند منظوره (لایه – لایه): این نوع بالش‌ها به صورت لایه لایه هستند و درست مانند صفحات یک مجله می‌تواند لایه‌های را به یک سمت اضافه و از سمت دیگر کم کرد. این نوع بالش برای مادران بسیار کارآمد خواهد بود تا ارتفاع و فاصله دهان نوزاد را با پستان خود تنظیم کنند و مجبور نباشند که زیر زانو خود بالش اضافه قرار دهند. هم‌چنین برای مادرانی که پستان آن‌ها نامتقارن است و یکی بالاتر و دیگری پایین‌تر است، بسیار کارآیی دارند.
بالش‌های چند منظوره (لایه - لایه)

تمسه‌دار بودن بالش شیردهی: تصمیم بگیرید که آیا می‌خواهید تسمه‌ها و بندهای بالش، بست داشته باشد یا خیر؟! تسمه‌های که برای بستن بالش شیردهی هستند یک مکمل مناسب می‌باشند زیرا تسمه‌ها باعث می‌شوند تا بالش نزدیک بدن مادر قرار بگیرد.

  • مزیت تمسه‌دار بودن بالش شیردهی: مزیت اصلی استفاده از بالش‌های تسمه‌‌دار این است که بالش را ایمن‌تر نگه می‌دارند. این باعث می‌شود شیردهی کمتر مختل شود و بالش از زیر بدن نوزاد تکان نخورد و جا به جا نشود. همچنین می‌توان از تسمه‌ها برای نزدیک‌تر کردن نوزاد به بدن خود استفاده کنید.
  • ایراد تسمه‌دار بودن بالش شیردهی: بزرگترین ایراد تسمه‌های بالش شیردهی، سختی در بستن و باز کردن آن‌ها است. شیردهی یک عمل غیرقابل پیش‌بینی است. کودک شما ممکن است مشکلاتی مانند تف کردن، آروغ زدن داشته باشد. سایر کودکان یا حیوانات خانگی ممکن است نیاز به توجه داشته باشند، در نتیجه شما باید برای لحظه‌ای شیردهی را کنار بگذارید. وجود تسمه‌ها می‌تواند زمان پاسخ‌دهی شما به هر مشکلی را که پیش می‌آید به تاخیر بیاندازد.
تمسه‌دار بودن بالش شیردهی

تمیز کردن بالش شیردهی: مطمئن شوید که تمیز کردن بالش آسان است. بالش‌های شیردهی به راحتی کثیف می‌شوند. نوزادان تف می‌اندازند یا حوادث دیگری باعث کثیف شدن بالش شیردهی می‌شوند که باعث تجمع کثیفی و میکروب بر روی بالش می‌شوند. بالشی پیدا کنید که به راحتی تمیز شود.

  • راحت‌ترین بالش‌های شیردهی برای تمیز کردن دارای روکش‌هایی هستند که می‌توان آن‌ها را جدا کرد و سپس با ماشین لباس‌شویی شستشو نمود و خشک کرد.
  • برخی از بالش‌های شیردهی دارای فوم هستند که می‌توان آن‌ها را با دست شست و سپس خشک کرد.
  • مواد استفاده شده نیز در سهولت تمیز کردن بالش نقش دارند. گاهی اوقات تمیز کردن مواد آلی و طبیعی دشوار است. با این حال، اگر با استفاده از پد و پارچه‌های با الیاف طبیعی احساس راحتی بیشتری می‌کنید، این نکته را مد نظر داشته باشید که ممکن است برای شستن دستی بالش شیردهی نیاز باشد تا زمان بیشتری صرف کنید زیرا این نوع بالش‌ها را نمی‌توان داخل ماشین لباس‌شویی گذاشت.

ملزومات جانبی بالش‌های شیردهی

شکل کلی بالش‌ها تقریباً به همان چهار شکلی است که در بالا ذکر شد. برخی از بالش‌ها دارای ملزومات اضافی نیز هستند.

  • بالش‌های با یک جیب که بطری یا دستمال کودک را می‌توان در آن قرار داد.
ملزومات جانبی بالش‌های شیردهی
  • برخی دیگر داری پشتی برای پر کردن گودی کمر مادر هستند.
پشتی برای پر کردن گودی کمر مادر
  • خوشبختانه بالش‌های برای شیردهی به دو قلوها نیز طراحی شده است.
بالش‌های برای شیردهی به دو قلوها

تصمیم بگیرید که در حین شیر دادن به کودک‌تان چگونه بنشینید. نحوه استفاده از بالش به نحوه قرارگیری بدن در دوران شیردهی بستگی دارد. موقعیتی را انتخاب کنید که بیشترین راحتی را برای شما و فرزندتان فراهم کند. برخی از مادران شیردهی را در حالت خوابیده یا به پهلو انتخاب می‌کنند که موقعیتی محبوب برای شیردهی است. می‌توانید کودک را با قرار دادن روی سینه یا شکم خود در آغوش بگیرید تا به او شیر بدهید، یا نوزاد را درست در کنار بدن خود روی تخت یا مبلی که دراز کشیده‌اید، بخوابانید و شیر بدهید. اگر از یکی از این موقعیت‌ها استفاده می‌کنید، ممکن است بالش شیردهی لازم نباشد.

اگر برای شیردهی حالتی را که روی صندلی یا مبل نشسته‌اید، انتخاب می‌کنید، در حالی که کودک روی پاهای شما خوابیده است و او را شیر می‌دهید، بالش شیردهی بسیار مفید و کارآمد است. این بالش‌ها می‌توانند از سر و گردن کودک در هنگام شیردهی حمایت کند.

بسیاری از زنان برای حمایت، نوزاد را زیر بغل خود قرار می‌دهند و از پهلو به نوزاد شیر می‌دهند. در چنین مواردی معمولاً نوعی بالش لازم است. بالش شیردهی، به خصوص بالش هلالی شکل، می‌تواند در چنین تغذیه‌ای کمک کند.

هنگامی که برای شیر دادن از موقعیت نشسته بهره می‌برید، صرف نظر از موقعیت و نوع بالشی که انتخاب کرده‌اید، مطمئن شوید که با در نظر گرفتن امنیت کودک، به او شیر می‌دهید.

بالش شیردهی را در امتداد بازو، پاها یا سمت بدن خود قرار دهید، جایی که کودک در هنگام شیر دادن قرار می‌گیرد.

به آرامی کودک خود را بلند کنید و پاهای او را به سمت پشت خود زیر بازوی خود قرار دهید. او را طوری قرار دهید که شکمش رو به بدن شما باشد. کودک خود را روی بالش شیردهی قرار دهید. بالش به عنوان یک حامی از کودک شما، حمایت می‌کند. اطمینان حاصل کنید که کودک شما در سمت درست و رو به شما قرار گرفته و شکم او رو به شما باشد. موقعیت نامناسب می‌تواند منجر به رفلاکس معده یا مشکل در بلع شود.

سعی کنید از بالش برای تغذیه نوزاد با بطری نیز استفاده کنید. اگر کودک خود را از شیر می‌گیرید یا همسرتان نیز گاهی به نوزاد شیر می‌دهد، می‌توانید با خیال راحت از بالش شیردهی هنگام شیر دادن با شیشه استفاده کنید.

یک مکان راحت برای نشستن پیدا کنید و بالش را روی پا یا پهلوی خود قرار دهید. روی هر بازویی که برای نگه داشتن سر کودک روی بالش استفاده می‌کنید، دراز بکشید.

هنگام تغذیه با شیشه شیر، کودک شما باید روی شیب کمی دراز بکشد. سر او باید کمی از بدنش بالاتر باشد. از بازوی خود برای جلوگیری از تکان خوردن بیش از حد کودک استفاده کنید، بالش شیردهی همچنین مقداری از وزن کودک را از شما تحمل می‌کند تا شما کمتر خسته شوید.

کاربردهای دیگر برای بالش شیردهی

در دوران بارداری از بالش شیردهی استفاده کنید. اگر بالش شیردهی را قبل از تولد نوزاد خود خریداری کرده‌اید، می‌توانید از آن برای تسکین دردها و ناراحتی‌‌های دوران بارداری استفاده کنید.

  • قرار دادن بالشت شیردهی بین زانوهای خم شده در طول خواب باعث حمایت از کمر مادر می‌شود. همچنین می‌توانید بالش را پشت سر خود قرار دهید تا به شما کمک کند هنگام خواب روی پهلو بمانید و به حالت طاق باز برنگردید زیرا این موقعیت باعث اختلال اکسیژن و خون‌رسانی به جنین می‌شود.
  • اگر سوزش معده مربوط به بارداری دارید، می‌توانید از این بالش‌ها برای بالا بردن زیر سر خود در هنگام خواب استفاده کنید.
  • بالشت شیردهی را می‌توانید به زمان شکم (Tummy Time) حالتی که در آن نوزاد دمر می‌خوابد؛ اضافه کنید. زمان شکم یک فرایند مراقبتی روزانه است که در آن کودک هر روز برای مدت کمی روی شکم خود قرار می‌گیرد. هدف از زمان شکم تقویت عضلات گردن نوزاد و آموزش فشار دادن، غلت زدن، خزیدن و ایستادن به کودک است. برای افزایش زمان شکم می‌توان از بالش‌های شیردهی استفاده کرد.
کاربردهای دیگر برای بالش شیردهی
  • بیشتر نوزادان به پشت می‌خوابند، مطابق با استانداردهایی که آکادمی پزشکان اطفال آمریکا در سال ۱۹۹۲ میلادی تعیین کرده، بالش شیردهی برای جلوگیری از سندرم مرگ ناگهانی نوزاد می‌تواند مفید باشد، از آنجایی که نوزادان زمان زیادی را به جای شکم بر روی پشت خود دراز می‌کشند و می‌گذرانند، «زمان شکم» می‌تواند استرس‌زا باشد. نوزادان ممکن است در برابر فشار آوردن به شکم مقاومت کنند. بالش شیردهی می‌تواند به راحتی کودک شما در زمان شکم حمایت و کمک کند. نگه داشتن کودک روی بالش می‌تواند به او دیدگاه جدیدی بدهد و به او اجازه دهد تا اتاق را بیشتر ببیند. این امر می‌تواند حواس او را از ناراحتی بر روی شکم دور کند و از گریه و ناراحتی در «زمان شکم» جلوگیری کند. توجه کنید که کودک خود را با استفاده از بالش شیردهی تا قبل از ۳ یا ۴ ماهگی نگه ندارید، زیرا ممکن است عضلات گردن او تا آن زمان به اندازه کافی قوی نباشند و این حرکت برای او ایمن نباشد.
نپذیرفتن بالش از سمت نوزاد 

نپذیرفتن بالش از سمت نوزاد 

  • به یاد داشته باشید که بالش برای همه نوزادان مناسب نیست. بالش‌های شیردهی می‌توانند ابزار بسیار خوبی باشند، اما برای هر مادری کارایی ندارند. گاهی اوقات، بالش شیردهی می‌تواند باعث شود که کودک شما در چفت کردن (نزدیک کردن دهان به نیپل پستان جهت مکیدن) مشکل داشته باشد. برخی از نوزادان با وجود بالش، شیردهی را نمی‌پذیرند و ترجیح می‌دهند در آغوش گرفته شوند، در نتیجه هنگام استفاده از بالشت، شیردهی آن‌ها سخت می‌شود.
  • بالش‌های شیردهی و پرستاری اغلب حجیم هستند و حمل آن از جایی به جای دیگر دشوار است. برخی دیگر از مادران نیز گزارش می‌دهند که به دلیل این که مجبور به خم شدن روی بالش هستند و کمردرد را تجربه می‌کنند. به یاد داشته باشید، یک بالش پرستاری طوری طراحی شده است تا راحتی بیشتری را برای شما فراهم کند. برخی از مادران بالش را برای خود و نوزادانشان مفید می‌دانند، اما اگر بالش شیردهی باعث ناراحتی شما شود، ضروری که از خیر استفاده از آن بگذرید. اگر با بالش شیردهی احساس راحتی نمی‌کنید، شیردهی به سبک قدیمی را در پیش بگیرید، هیچ قانونی برای این کار وجود ندارد مهم راحتی شما و نوزادتان است.

نکات ضروری بالش شیردهی برای نوزادان

هرگز اجازه ندهید نوزادان روی بالش شیردهی بخوابد، زیرا خطر خفگی، گیر افتادن به دلیل نرم بودن و انحنا داشتن را به همراه دارد. تمام اشیاء شل، ملافه‌های نرم و هر وسیله دیگری را که خطری برای او ایجاد می‌کند، خارج از فضای خواب کودک خود نگه دارید و مطمئن شوید که در هر وضعیت و مکانی که می‌خوابد از ایمنی کافی برخوردار است؛ به پشت در گهواره، کالسکه و روی سطح اتاق یا زمین بازی هر جایی که قرار می‌گیرد لازم است تا همواره خطر مرگ ناگهانی نوزاد (SIDS) را مد نظر داشته باشید.

یک  پیشنهاد کاربردی

اگر خیاطی بلد هستید شاید تمایل داشته باشید که خودتان یک بالش شیردهی بدوزید مطابق با سلیقه خود رنگ و طرح پوشش آن را تعیین کنید و یا حتی آن را با رنگ و طرح کاور تشک کودک ست کنید. در این جا یک نمونه الگو برایتان قرار می‌دهیم و می‌توانید داخل بالش را از الیاف مصنوعی پر کنید و توجه کنید که حتماً دو یا سه لایه ملافه برای روی بالشتی استفاده کنید یکی برای این ‌که خارجی‌ترین لایه قابل تعویض باشد و دو لایه دیگر که مانع خروج الیاف و یا فوم درون بالش شوند تا کودک را آلوده نکند. بهتر آن است که از پارچه‌های با الیاف طبیعی استفاده کنید.

سخن آخر

یکی ا زمشکلات عمده تازه مادران نحوه شیردهی صحیح به نوزادان است. گاهی عدم قرارگیری صحیح نوزاد زیر پستان مادر مانع از تغذیه درست او می‌شود. عدم چفت شدن نوزاد با سینه مادر یکی از علل کم وزنی در نوزادان است. برخی موارد مادران گمان می‌کنند شیرشان برای تغذیه نوزاد کافی نیست یا شیرشان به اندازه کافی مغذی نیست اما مشکل فقط در نحوه قرارگیری نادرست نوزاد روی پستان مادر است. فراموش نکنید نوزادان عضلات ضعیفی دارند و اگر درست روی سینه چفت نشوند ممکن است بعد از مکیدن زیاد و نرسیدن مقدار کافی شیر خسته شوند و یا حتی ممکن است مقدار زیادی هوا ببلعند که مانع از تغذیه صحیح آن‌ها می‌شود استفاده از بالش‌های شیردهی می‌تواند راهکار موثری در این زمینه باشد. همچنین شرکت در کلاس‌های آمادگی زایمان و یا کلاس‌های مراقبت از نوزادان می‌توانند در ارائه روش‌های مناسب شیردهی شما را راهنمایی کنند. شما می‌توانید طیف وسیعی از مقالات در خصوص موضوع شیردهی را در مجله اینترنتی پینو بیبی مطالعه کنید تا به بسیاری از سوالات و دغدغه‌های ذهنی شما پاسخ داده شود. چند نمونه از این مقالات در ادامه جهت نمونه ذکر شده‌اند با کلیک روی هر عنوان وارد صفحه مقاله مربوطه شوید. بسیار خوشحال خواهیم شد اگر نظرات و پیشنهادات خودتان را در خصوص این مقالات و شایر مقالات وب‌سایت پینو بیبی با ما در میان بگذارید.

1 دیدگاه در “مزیت استفاده از بالش شیردهی

  1. گیتی گفت:

    مرسی برای مقاله خوبتون به نظرم باید تو سیسمونی بچه ها بزارند

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *