آکنه کودکان یک بیماری پوستی شایع است که اغلب نوزادان را درگیر میکند. برخی از نوزادان با جوش یا لک روی پوست خود به دنیا میآیند و برخی از نوزادان در چند هفته اول زندگی خود دچار آکنه میشوند. آکنه کودکان بی خطر است و معمولاً بدون درمان خود به خود از بین میرود. در این مقاله به بررسی آکنه نوزاد و نحوه پیشگیری از آن میپردازیم.
آکنه کودکان چیست؟
آکنه کودکان یک بیماری شایع و کوتاه مدت پوستی است که باعث ایجاد جوش یا آکنه بر روی صورت یا سینه کودک شما میشود. مشابه آکنه بزرگسالان، علائم آکنه کودکان شامل جوش و برجستگیهای کوچک روی پوست نوزاد شما است. آکنه کودکان معمولاً چند روز تا چند هفته باقی میماند.
به آکنه کودکان، نام های دیگری از جمله آکنه نوزادی یا پوسچولوز سفالیک نوزادان نیز گفته میشود.
ممکن است نوزاد تازه متولد شده خود را با جوش های کوچک روی صورتش، معمولاً روی گونهها، بینی، پلکها، چانه یا پیشانی ببینید. این ممکن است آکنه کودکان که به آن آکنه نوزادی نیز گفته میشود. این نوع آکنه در نوزادان شایع است و در ۳ نوزاد از ۱۰ نوزاد ظاهر میشود.
آکنه نوزادی چه زمانی شروع میشود و چه مدت طول میکشد؟
آکنه نوزاد ممکن است برای اولین بار در حدود ۲ تا ۵ هفتگی در نوزاد شما ظاهر شود. بنابراین، چه زمانی آکنه نوزاد از بین می رود؟ این یک وضعیت موقتی است که معمولاً بعد از حدود سه تا چهار ماه از بین میرود و هیچ جای زخمی از خود باقی نمیگذارد.
آیا آکنه کودکان همان جوش نوزادی است؟
در حالی که هر دو بیماری علائم مشابهی دارند، تفاوت بین آکنه کودکان و جوش نوزادی زمانی است که هریک از آنها کودک شما را تحت تاثیر قرار میدهند. آکنه کودکان به طور متوسط در حدود ۲ هفتگی رخ میدهد. برخی از نوزادان با آکنه متولد میشوند و آکنه در عرض چند هفته از بین میرود. جوش نوزادی بین ۲ ماه تا ۱ سال رخ می دهد. علائم جوش نوزاد میتواند فراتر از جوشها و برآمدگیهای عادی باشد و شامل جوشهای سرسیاه نیز بشود. اگر کودک شما بعد از ۲ ماهگی دچار جوش شد، به پزشک مراجعه کنید. ممکن است مدت بیشتری طول بکشد تا جوشهای نوزاد از بین برود.
آکنه کودکان چه کسانی را تحت تاثیر قرار میدهد و چقدر شایع است؟
آکنه کودکان میتواند هر نوزاد تازه متولد شده را قبل از ۲ ماهگی درگیر کند. آکنه کودکان در بین نوزادان شایع است و طبق آمار، تقریباً ۲۰٪ یا بیش از ۱ نوزاد از هر ۵ نوزاد سالم درآمریکا را تحت تأثیر قرار میدهد.
ویژگیهای آکنه کودکان چیست؟
آکنه کودکان میتواند از بدو تولد وجود داشته باشد یا قبل از ۲ ماهگی روی پوست کودک شما ظاهر شود و علائم آن ممکن است شبیه آکنه خفیف نوجوانان یا بزرگسالان باشد. ویژگی های آکنه کودکان عبارتند از:
- برجستگیهای کوچک یا پاپول (ضایعات برجسته پوستی که در حدود نیم سانتیمتر اندازه دارند) قرمز تا مایل به بنفش که متورم هستند.
- برجستگیهایی که حاوی چرک هستند که با حلقهای قرمز تا بنفش یا قهوه ای تیره احاطه شدهاند.
- آکنه کودک شما ممکن است هنگام گریه بیشتر نمایان شود. همچنین اگر کودک شما آکنه نوزادی داشته باشند، جوشهای سرسیاه نخواهند داشت.
- آکنه کودکان به صورت برجستگیهای ریز قرمز یا سفید (معروف به میلیا) یا به صورت جوشهایی است که روی گونهها، بینی، پلکها، چانه یا پیشانی نوزاد شما ظاهر میشوند. گاهی اوقات آکنه میتواند روی پوست سر کودک شما، روی گردن یا قسمت بالایی تنه او نیز ظاهر شود. برخلاف آکنهای که نوجوانان و بزرگسالان تجربه میکنند، آکنه کودکان دارای جوش سر سیاه یا سر سفید نیست.
آکنه کودکان در چه بخشهایی از بدن ظاهر میشود؟
آکنه کودکان در صورت، سینه و پشت کودک شما بروز میکند و به طور خاص، فقط میتواند بر کودک شما تأثیر بگذارد:
- گونه ها
- بینی
- پیشانی
- چانه
- پوست سر
- گردن
آکنه کودکان چه مراحلی دارد؟
آکنه کودکان میتواند به طور ناگهانی ظاهر شود یا به آرامی در پوست کودک بروز پیدا کند. جوشها می توانند قبل از این که به جوشهای برجسته تبدیل شوند، به صورت نقاط کوچک و تغییر رنگ روی پوست شروع شوند. هنگامی که التهاب جوشها کاهش مییابد، اندازه آنها نیز کاهش مییابد. جوشهای حاصل از آکنه کودکان موقت هستند و معمولا در عرض چند روز تا چند هفته از بین میروند. پس از از بین رفتن جوشها، ردی از جوش باقی نمیماند و پوست کودک شما بدون لک خواهد بود.
علت بروز آکنه کودکان چیست؟
علت دقیق بروز آکنه کودکان ناشناخته است. آکنه معمولاً در نتیجه مسدود شدن منافذ پوست به وجود میآید. زیرا وقتی منافذ پوست مسدود میشوند، میتواند ایجاد جوش کند.
پزشکان مشکوک هستند که آکنه کودکان در نتیجه تغییرات هورمونی به وجود میآید که نوزاد شما را در بدو تولد یا چند هفته اول زندگی تحت تاثیر قرار میدهد. هورمونهای جفت میتوانند بر نحوه تولید سبوم پوست کودک شما تأثیر بگذارند. سبوم یک ماده روغنی است که غدد چربی در پوست کودک شما برای محافظت از پوست و موی او میسازند. سبوم بیش از حد میتواند منافذ پوست را مسدود کند و منجر به آکنه شود. بنابراین هیچ راهی برای پیشگیری از آکنه نوزاد وجود ندارد. متخصصان دقیقاً مطمئن نیستند که چه چیزی باعث آکنه نوزاد می شود، اما ممکن است به دلیل یکی از موارد زیر باشد:
- التهاب ناشی از قارچ روی پوست کودک شما
- تحریک بیش از حد غدد چربی در پوست کودک به دلیل مواجهه با هورمونهای جفت در دوران بارداری شما
لازم است توجه داشته باشید که آکنه نوزاد ربطی به آکنهای که یک نوجوان ممکن است دچار آن شود، ندارد.
آیا شیردهی باعث آکنه نوزادی میشود؟
این احتمال وجود دارد که هورمونهای موجود در شیر مادر (شیر طبیعی) به طور طبیعی بر هورمونهای کودک شما تأثیر بگذارند که میتواند منجر به آکنه شود. البته آکنه نوزادی یک بیماری پوستی موقتی است که اغلب بدون هیچ گونه درمان دارویی برطرف میشود. بنابراین این نباید بر نحوه تغذیه نوزاد شما تأثیر بگذارد. آکنه کودکان با رشد نوزاد شما و سازگاری بدن او با محیط جدید از بین میرود. در صورتی که سؤالی در مورد تأثیر شیر مادر بر روی پوست نوزاد خود دارید، با پزشک خود صحبت کنید.
آیا بوسه باعث آکنه کودکان میشود؟
بوسههای محبت آمیز روی گونههای کودک شما هنگام تولد باعث آکنه کودک نمیشود. بلکه آکنه نوزادی معمولاً نتیجه تغییرات هورمونی است که باعث مسدود شدن موقت منافذ پوست نوزاد میگردد.
آکنه نوزادی چگونه تشخیص داده می شود؟
پزشک میتواند پوست کودک شما را برای تشخیص آکنه کودکان بررسی کند. انجام آزمایش خاصی برای تشخیص این وضعیت ضروری نیست. از آنجایی که این آکنه بی ضرر است، نیازی به تشخیص از پزشک متخصص ندارید، مگر اینکه نگران تأثیر آکنه بر روی پوست کودک خود باشید یا نوزاد شما علائم شدیدتری داشته باشد.
آکنه نوزاد چگونه درمان می شود؟
هیچ درمان یا روش طبیعی و خانگی برای از بین بردن آکنه نوزادی وجود ندارد. فقط باید صبر کنید تا خود به خود از بین برود. در ادامه مواردی را برای نحوه مراقبت از پوست لطیف کودکتان پیشنهاد میدهیم:
- هنگامی که کودک بیدار است، یک پتوی نرم و تمیز زیر سر کودک خود قرار دهید تا از پوست او در برابر باقی مانده مواد شوینده روی ملحفه یا لباس، محافظت شود.
- اطمینان حاصل کنید که ملحفهها و لباسهای کودک شما با مواد شوینده عادی شسته نشدهاند. (از شویندههایی که مخصوص نوزادان طراحی شده است استفاده کنید)
- هر روزه پوست کودک خود را به آرامی با آب گرم بشویید. از شستشوی پوست آنها خودداری کنید. سپس، پوست کودک خود را خشک کنید.
- از تحریک آکنه با نیشگون گرفتن یا مالش دادن جوشها خودداری کنید زیرا ممکن است باعث آسیب بیشتر یا حتی منجر به عفونت شود.
- از لوسیون ها یا روغن ها روی پوست کودک یا محصولاتی که ممکن است منافذ او را مسدود کنند استفاده نکنید.
- بلافاصله پس از ایجاد آشفتگی، باقی مانده غذا یا استفراغ را از روی پوست کودک خود پاک کنید.
- اگر آکنه کودک شما از بین نمیرود یا بعد از چند هفته بدتر شد، با پزشک او تماس بگیرید.
آکنه نوزاد یک وضعیت موقتی است که بدون درمان از بین میرود. پوست هر نوزادی با دیگری متفاوت است، بنابراین اگر پزشک او درمان را توصیه کند، ممکن است روش پیشنهادی او شامل موارد زیر باشد:
- کرم ضد قارچ مانند کتوکونازول
- استروئید موضعی کم قدرت مانند هیدروکورتیزون
شما میتوانید مانند لوسیون یا مرطوبکننده، این داروها را روی پوست کودکتان بمالید. دستورالعمل های پزشک خود را در مورد این که هر چند وقت یک بار باید این داروها را روی پوست کودک خود اعمال کنید، دنبال نمایید.
آیا درمان خانگی برای آکنه نوزادی وجود دارد؟
قبل از استفاده از هر محصولی برای آکنه کودک خود با پزشک کودک خود صحبت کنید. گاهی اوقات، درمانهای خانگی میتوانند حتی پوست ظریف نوزاد شما را تحریک کنند. اگر کودک شما آکنه دارد، میتوانید با مراقبت از پوست نوزادتان به رفع آن کمک کنید.
آکنه کودکان چقدر طول می کشد؟
آکنه کودکان میتواند طی چند روز تا چند هفته خود به خود برطرف شود. اگر پزشک کودک یک داروی موضعی را توصیه کند، زمان بهبود آکنه میتواند سریعتر هم باشد. گاهی اوقات، ممکن است تا یک ماه طول بکشد تا آکنه نوزادی برطرف شود. اگر آکنه کودک شما از بین نمیرود، با پزشک او صحبت کنید.
چگونه از آکنه نوزادی پیشگیری کنیم؟
راهی برای پیشگیری از آکنه نوزاد وجود ندارد. شما صرفاً میتوانید با رعایت روشهای زیر به رفع آکنه نوزاد خود کمک کنید:
- حداقل یک بار در روز پوست آنها را به آرامی با آب گرم بشویید.
- پس از اتمام غذا خوردن، باقیمانده غذا را از روی صورت کودک خود پاک کنید.
- از کرم و روغن روی پوست کودک خود استفاده نکنید.
- از فشار دادن یا تلاش برای تخلیه جوشهای موجود بر روی پوست کودک خود خودداری نمایید.
اگر کودکم آکنه داشته باشد چه اتفاقی میافتد؟
آکنه کودکان یک بیماری پوستی بی ضرر است که خود به خود برطرف میشود. بنابراین نیازی به مراقبت پزشکی ندارد و هیچ عارضه جانبی از آن به وجود نخواهد آمد. ممکن است چند هفته طول بکشد تا لکه های روی پوست کودک شما از بین برود. جای زخم در اثر آکنه کودکان بعید است و پس از برطرف شدن جوشها، کودک شما پوست صافی خواهد داشت.
صرفاً مطمئن شوید که آکنه کودک شما با محصولات مراقبت از پوست چرب مانند لوسیونها تشدید نمیشود. به سادگی از آب گرم برای تمیز کردن پوست کودک خود استفاده کنید و سپس پوست او را خشک کنید. از شستشوی مکرر پوست نوزاد خودداری کنید، زیرا ممکن است باعث تحریک آن شود. در عرض چند روز تا چند هفته، پوست کودک شما به طور کامل پاک میشود.
چه زمانی به پزشک مراجعه کنم؟
اگر آکنه نوزاد پس از چند هفته از بین نرفت، با پزشک خود تماس بگیرید. همچنین در صورتی که علائم دیگری مانند تاول، پوسته پوسته شدن پوست کودک، گیجی، تب یا مشکلات تغذیه را در نوزاد خود مشاهده نمودهاید، به پزشک مراجعه کنید. زیرا ممکن این مشکل نوزاد شما آکنه نوزادی نباشد. بنابراین اگر چیزی در مورد رنگ چهره کودک شما غیرعادی به نظر می رسد، یا اگر آکنه نوزادی پس از سه تا چهار ماه بهتر نشد، با پزشک کودک خود مشورت کنید. همچنین در صورت مشاهده هر یک از موارد زیر با پزشک کودک خود تماس بگیرید:
- تاولهای پوستی
- پوسته پوسته شدن پوست
- تحریک پذیری
- تب
- کودک شما خوب تغذیه نمیکند.
آکنه نوزاد چگونه تشخیص داده می شود؟
پزشک کودک شما پس از معاینه کودک میتواند تشخیص دهد که آیا جوشهای نوزاد، آکنه کودکان است یا نوع دیگری از بثورات نوزادی مانند جوش گرما یا اگزما میباشد. پزشک ممکن است یک پماد دارویی یا برخی درمانهای دیگر را برای آکنه نوزاد تجویز کند. اما مطمئن شوید که از هیچ کرم یا داروی بدون نسخه بدون مشورت با پزشک استفاده نکنید، زیرا میتواند به پوست حساس کودک شما آسیب برساند.
چه سوالاتی از پزشک بپرسم؟
در ویزیت پزشک دانستن سوالات زیر مهم است و لازم است در مورد آنها با پزشک مشورت کنید:
- چگونه به برطرف شدن آکنه نوزاد خود کمک کنم؟
- از چه صابونی برای شستن پوست نوزادم استفاده کنم؟
- هر چند وقت یک بار داروی موضعی را روی آکنه کودکم قرار دهم؟
- آیا داروهای موضعی برای درمان آکنه نوزاد عوارض جانبی دارند؟
سخن آخر
آکنه کودکان یا آکنه نوزادی یک بیماری پوستی بی ضرر است که بسیار شایع است و بسیاری از نوزادان با آکنه متولد میشوند. این یک وضعیت موقتی است و پوست نوزاد معمولاً در عرض چند روز تا چند هفته بدون ایجاد جای جوش و زخم پاک میشود. اگر نگران تأثیر آکنه روی پوست کودک خود هستید، با پزشک کودک خود تماس بگیرید.