نوزاد و شیرخوارگی, هفته به هفته رشد نوزاد

هفته ششم تولد نوزاد: مراحل رشد و تکامل

هفته ششم تولد نوزاد ، شش هفتگی نوزاد

هنگامی که به مرز هفته ششم تولد نوزاد خود می‌رسید، احساس می‌کنید که یک عمر از تولد او گذشته است. شما در طول چند هفته گذشته اتفاقات زیادی را با هم گذرانده‌اید. اما اگر هنوز احساس می‌کنید که به عنوان پدر و مادر نیاز به زمان دارید تا به نقش خود عادت کنید، باید بدانید که این احساس نیز معمول و طبیعی است. هر چه باشد هر روزی که با یک نوزاد سپری می‌کنید، پر از چالش‌ها و شگفتی‌های جدید است. در حدود ۶ هفتگی، نوزاد شما باید یک جهش رشد بزرگ دیگر را تجربه کند که واقعاً می‌تواند برنامه و روتین شما را به هم بریزد. کوچولوی شما به ناگهان می‌خواهد تمام مدت غذا بخورد و بیش‌تر از حد معمول بداخلاقی می‌کند. بسیاری از والدین در این زمان احساس می‌کنند که به دلیل جهش رشد نوزاد خود دچار شوک و سردرگمی می‌شوند؛ اما در زمان مناسب، نوزاد شما آرام می‌گیرد و ممکن است متوجه شوید که لباس‌هایش نیز برای او کمی تنگ‌تر شده است!

علاوه بر این همه رشد، نوزاد شما در هفته ششم تولد خود به مراحل رشدی و نقاط عطف رشدی هیجان انگیزی دست خواهد یافت و احتمالاً شما انواع سؤالات را در مورد تغذیه، خواب، سلامت و مراقبت از کودکتان خواهید داشت. برای دانستن جزئیات بیش‌تر در مورد همه این موضوعات در این مقاله با ما همراه باشید.

رشد نوزاد در هفته ششم تولد

  • رشد: نوزاد شما در هفته ششم تولد، تعامل بیش‌تری با اطرافیان خواهد داشت و احتمالاً لبخندهای واقعی به شما خواهد زد.
  • خواب: نوزاد شما هنوز به طور کامل در تمام طول شب نمی‌خوابد؛ اما باید تا این هفته بیش‌تر خواب خود را در شب انجام دهد.
  • غذا: کودک شما همچنان مرتب غذا می‌خورد؛ اما ممکن است بتواند در این سن کمی بیش‌تر از زمان تغذیه خود فاصله بگیرد.

احتمالاً در چند هفته گذشته متوجه شده‌اید که در شش هفتگی، نوزاد شما دوره های هوشیاری و آگاهی بیش‌تری داشته است. در شش هفتگی، این آگاهی یک یا دو درجه افزایش می‌یابد و ممکن است متوجه شوید که کودک شما اجتماعی‌تر می‌شود. بنا به گفته متخصصان اطفال، نوزادان با نزدیک‌تر شدن به ۲ ماهگی، کمی اجتماعی‌تر می‌شوند و با اطرافیان تعامل می‌کنند. از زمانی که نوزاد شما به دنیا می‌آید، می‌تواند شما را واقعاً بشناسد. اما از هفته ششم تولد به بعد ممکن است متوجه شوید که وقتی نوزاد صدای شما را می‌شنود، به‌طور پیوسته‌تری به سمت شما می‌چرخد. این بیش‌تر شدن تعامل برای هر دوی شما بسیار هیجان‌ انگیز خواهد بود و شما می‌توانید با بازی کردن با نوزاد، صحبت کردن با او و ایجاد صداهای خنده دار که به آن واکنش نشان دهد، این حالت را تقویت کنید.

مانند همه چیز در مورد بزرگ کردن نوزاد، لحظات هیجان انگیز نیز با برخی چالش‌ها متعادل می‌شوند. حدوداً در این زمان، نوزاد شما جهش رشدی دارد که احتمالاً به این معنی است که او بیش‌تر غذا می‌خورد. نوزاد ممکن است در عصر به مقدار زیادی غذا بخورد و ممکن است در آن زمان نیز بداخلاق تر و پر سر و صداتر رفتار کند. این را با این واقعیت همراه کنید که گریه و قولنج نوزاد در حدود شش هفتگی به اوج خود می‌رسد و ممکن است در این مدت عصرهای سختی داشته باشید. صبر داشته باشید. اکثر نوزادان با نزدیک‌تر شدن به ۲ ماهگی کمی کم‌تر بدخلقی می‌کنند و نوزادان معمولاً ۳ ماهگی دیگر قولنج نمی‌کنند.

نوزاد شما به وزن گرفتن در حدود ۶۸۰ تا ۹۰۷ گرم در ماه ادامه می دهد. قد کودک شما نیز هر ماه حدود ۳ سانتی متر بلندتر می‌شود. دور سر او نیز در هر ماه حدود ۱.۲۷ سانتی متر افزایش می‌یابد. این به این معنی است که در پایان دو ماه اول، نوزاد حدود ۱.۸۱ کیلوگرم سنگین‌تر از زمان تولد خواهد بود. به خاطر داشته باشید که هر نوزادی در مورد رشد با دیگری متفاوت است. برخی از نوزادان سریع‌تر از سایرین وزن می‌گیرند و برخی دیگر کندتر هستند. آنچه بیش از همه مهم است این است که برخی از نوزادان برخلاف منحنی رشد خود رشد می‌کنند، اما سالم هستند و به مراحل رشدی دست می‌یابند.

مراحل رشدی نوزاد شش هفته‌ای

با تمام پیشرفت‌ها از نظر تعامل در هفته ششم پس از تولد نوزاد، احتمالاً شاهد یک نقطه عطف رشدی بسیار هیجان‌انگیز در این ماه خواهید بود: اولین لبخند نوزادتان. ممکن است نوزاد شما در هفته‌های اول پس از تولد خود چند بار در خواب لبخند زده باشد، اما در این هفته، کودک شما ممکن است اولین لبخند خود را به منظور تعامل با شما بزند. اگر کودک شما هنوز در هفته ششم لبخند نزده است، این موضوع نیز اشکالی ندارد. اولین لبخند نوزاد معمولاً در زمانی که نوزاد شما ۲ ماهه می‌شود، اتفاق می‌افتد. بنابراین اگر نوزاد هنوز لبخند نمی‌زند، طبیعی است. اگر می‌خواهید نوزاد شما لبخند بزند، سعی کنید اداهای خنده دار یا صداهای بامزه را در نزدیکی او در بیاورید. به خاطر داشته باشید که شما در حال حاضر فرد مورد علاقه کودک خود هستید و اگر کسی بتواند او را به لبخند وادار کند، این شما هستید.

علاوه بر زدن اولین لبخند، نوزاد شما در شش هفتگی، در نگه داشتن اشیاء در دستان خود مهارت بیش‌تری پیدا می‌کند. البته ممکن است پس از مدت کوتاهی همچنان آن اشیاء را رها کند، اما می‌توانید متوجه شوید که نوزاد شما می‌تواند یک جغجغه یا دسته کلیدهای اسباب‌بازی را به مدت طولانی‌تری در دستان خود نگه دارد.

 نوزاد شما همچنین در هفته ششم تولد قادر به تشخیص صداهای مختلف است. او اکنون می‌تواند صدای شما را به خوبی تشخیص دهد. نوزاد شما همچنین در این زمان شروع به دیدن رنگ‌ها با وضوح بیش‌تری می‌کند. به گفته متخصصان اطفال، فعالیت‌های متعددی وجود دارند که می‌توانید برای تقویت این مهارت‌های جدید و تازه فرزند خود انجام دهید. برای مثال، عالی است که به طور منظم با کودک خود صحبت کنید، برای او کتاب داستان و آواز بخوانید و شروع به نشان دادن رنگ‌ها و صداهای مختلف به او بکنید.

رفتارهای نوزاد در هفته ششم تولد

چندین نقطه عطف رشدی دیگر نیز در این هفته وجود دارند که نوزاد شما اکنون این کارها را انجام می‌دهد یا در حال یادگیری آن است. این مراحل رشدی شامل موارد زیر می‌باشند:

  • اگر نوزاد خود را بر روی شکم او قرار دهید، سرش را بلند می‌کند و به اطراف نگاه می‌کند.
  • ممکن است نوزاد شما شروع به صدا زدن کند یا صداهای دیگری از خود تولید کند.
  • ممکن است نوزاد شما شروع به بررسی دستان خود کند و عمداً آن‌ها را به سمت دهان خود حرکت دهد.
  • نوزاد شما هنگام حرکت در اتاق نور، اشیا و افراد را دنبال می‌کند.
  • نوزاد شما ممکن است شروع به گریه‌های متفاوتی برای گرسنگی، کسالت، خستگی و غیره کند.
هفته ششم تولد نوزاد ، شش هفتگی نوزاد

تغذیه نوزاد ۶ هفته‌ای

در هفته ششم تولد نوزاد، احتمالاً یک برنامه و روتین تغذیه برای نوزاد خود ایجاد کرده‌اید و در جریان امور قرار دارید. نوزادان در این سن هنوز تمایل زیادی به غذا خوردن دارند؛ اما احتمالاً فواصل بین شیر خوردن را کمی بیش‌تر از زمانی کنند که تازه به دنیا آمده بودند. به عنوان مثال، نوزادان ممکن است هر ۲ تا ۳ ساعت نیاز به غذا خوردن داشته باشند، اما با افزایش سن در شش هفتگی ممکن است بتوانند ۳ تا ۴ ساعت بین دفعات شیر خوردن فاصله بیندازند.

با این حال، همه نوزادان با یکدیگر متفاوت هستند و اگر کودک شما همچنان به دفعات زیاد شیر می‌خورد، کاملاً بدون مشکل است. برخی از نوزادان در این سن، غذای خود را خالی می‌کنند و زود به زود غذا نمی‌خورند، اما برخی دیگر همچنان هر دو ساعت یک بار نیاز به تغذیه دارند. مخصوصاً نوزادانی که با شیر مادر تغذیه می‌شوند، ممکن است نیاز داشته باشند همچنان هر ۲ تا ۳ ساعت یک بار غذا بخورند؛ زیرا شیر مادر سریع‌تر از شیر خشک هضم می‌شود. در صورتی که به نوزاد خود شیر مادر می‌دهید، همچنان طبق میل و درخواست نوزاد به دفعات به او شیر دهید تا شیر شما خشک نشود و مطمئن باشید که نوزاد شما به اندازه کافی غذا می‌خورد.

باز هم، شش هفتگی برای بسیاری از نوزادان زمانی برای جهش رشدی به شمار می‌رود؛ بنابراین احتمالاً متوجه خواهید شد که نوزاد شما در این زمان گرسنه‌تر از حد معمول به نظر می‌رسد. اغلب در طول یک مرحله رشدی، نوزادان به ویژه در طول شب بداخلاق و بهانه گیر می‌شوند. آن‌ها ممکن است مرتب و پشت هم شیر بخورند و به نظر می‌رسد که می خواهند هر ساعت غذا بخورند. به قول معروف، این هم می‌گذرد. اگر در حال شیردهی به نوزاد خود هستید، ممکن است فکر کنید که این همه شیر خوردن اضافی نشانه این است که شما شیر کافی برای کودک خود ندارید؛ اما اینطور نیست. کودک شما در طول یک جهش رشدی به دفعات بیش‌تر شیر می‌خورد تا به افزایش شیر شما کمک کند و بتوانید نیازهای غذایی او را برآورده کنید. بدن شما و نوزاد شما می‌دانند که چه کاری باید انجام دهند؛ بنابراین سعی کنید به این فرآیند اعتماد کنید.

خواب نوزاد در هفته ششم تولد

نوزاد شما همچنان در شش هفتگی در یک دوره ۲۴ ساعته بیش از ۱۵ ساعت می‌خوابد. به مرور زمان، نوزاد شما باید خواب بیش‌تری در شب و خواب کم‌تری در طول روز داشته باشد. در زمان مناسب، نوزاد شما بخش عمده‌ای از خواب خود را در شب انجام می‌دهد و خواب روزانه او به سه یا چهار چرت تقسیم می‌شود. البته ممکن است نوزاد شما فعلاً هنوز به این مرحله نرسیده باشد، اما در شش هفتگی به تدریج به سمت این مرحله پیش می‌رود. در این زمان نوزاد شما هنوز کل مدت زمان شب را نمی‌خوابد (که با ۶ تا ۸ ساعت خواب طولانی در چند ماه اول زندگی تعریف می‌شود)، اما برخی از نوزادان ممکن است به این حالت نزدیک‌تر شوند.

بسیاری از والدین در این زمان از خود می‌پرسند که آیا هنوز در این سن باید نوزاد خود را برای غذا خوردن بیدار کنند یا نه. خبرهای خوبی در این زمینه وجود دارد. تا زمانی که نوزاد به خوبی وزن بگیرد، به او اجازه دهید تا زمانی که می‌خواهد بخوابد (ترجیحاً در شب).

البته، اگر نوزاد شما هنوز برای شیر خوردن بیدار می‌شود، مهم است که به او اجازه دهید در این سن این کار را انجام دهد؛ زیرا او هنوز باید رشد کند. به ویژه نوزادانی که با شیر مادر تغذیه می‌شوند، معمولاً در این سن حداقل یک بار در طول شب به تغذیه نیاز دارند و بسیاری از آن‌ها برای شیر خوردن چندین بار در شب بیدار می‌شوند.

برنامه روزانه نوزاد ۶ هفته‌ای

با مهارت‌های جدید نوزاد شش هفته‌ای در لبخند زدن و تمایل به تعامل بیش‌تر، می‌توانید برخی از فعالیت‌های متمرکز به کودک را به برنامه روزانه خود اضافه کنید. درست است که روز شما همچنان حول محور خوردن، خوابیدن و تعویض پوشک خواهد گذشت؛ اما وقتی نوزاد شما بیدار و هوشیار است، هفته ششم تولد نوزاد زمان خوبی برای انجام بازی به شمار می‌رود.

نوزادان در این سن دوست دارند با کالسکه به بیرون از خانه بروند، ممکن است از کمی تلاش برای سینه خیز رفتن روی شکم خود در مرکز بازی کودک لذت ببرند و حتی ممکن است از برخی اسباب بازی‌های کودکان لذت ببرند. اسباب‌بازی‌های این گروه سنی معمولاً رنگ‌های روشن دارند، ممکن است هنگام فشار دادن صدا ایجاد کنند و اندازه مناسبی دارند تا نوزاد شما گرفتن و نگه داشتن آن را تمرین کند.

بهداشت و واکسیناسیون هفته ششم تولد نوزاد

نوزاد شما تا پایان ۲ ماهگی معاینه دیگری انجام نخواهد داد؛ اما به زودی زمان مراحل بعدی هم می‌رسد. اگر قرار ویزیت ۲ ماهگی نوزاد خود را نگرفته‌اید، لازم است همین الان این کار را انجام دهید.

واکسیناسیون

در طی ویزیت نوزاد، کودک شما اولین مجموعه واکسن خود را دریافت خواهد کرد. اگر نوزاد شما دومین واکسن هپاتیت B خود را در معاینه ۱ ماهگی دریافت نکرده باشد، در معاینه ۲ ماهگی خود آن را دریافت خواهد کرد. علاوه بر این، نوزاد شما احتمالاً واکسن‌های پنوموکوک، واکسن‌های دیفتری، کزاز و سیاه سرفه، واکسن هموفیلوس آنفلوانزا نوع B و فلج اطفال خود را در این ویزیت دریافت خواهد کرد. او همچنین ممکن است واکسن روتاویروس خود را که یک واکسن خوراکی است، دریافت کند.

والدین تازه وارد معمولاً سؤالاتی در مورد واکسیناسیون دارند؛ به‌خصوص این که چه عوارضی ممکن است روی نوزادشان داشته باشند. به طور کلی، نوزادان معمولاً در محل تزریق واکسن احساس درد می‌کنند و گاهی اوقات تب خفیف دارند. معمولاً در صورت نیاز می‌توان پس از تزریق واکسن برای نوزاد داروی مسکن بدون نسخه تجویز کرد. البته نیاز است نوع و دوز مسکن را با پزشک اطفال در میان بگذارید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *