ماه به ماه رشد کودک خردسال, نوزاد و شیرخوارگی

رشد نوزاد در چهار ماهگی

چهار ماهگی نوزاد

اگر گاهی اوقات احساس می‌کنید که کودک چهار ماهه شما یک نوزاد کاملاً جدید شده است، فکر و خیال نمی‌کنید. به خاطر برخی از نقاط عطف رشد مغز و بدن، چهار ماهگی نوزاد یک نقطه عطف رشد بزرگ در زندگی فرزند شماست. اکثر نوزادان در این سن نسبت به وزن بدو تولد خود دو برابر شده‌اند (یا وزن بیش‌تری دارند) و شب‌ها به مدت طولانی‌تری می‌خوابند.

بینایی کودک ۴ ماهه شما نیز به شدت در حال پیشرفت است. بر اساس گفته متخصصان اطفال، محدوده بینایی کودک شما در چهار ماهگی به چندین متر افزایش یافته است که در این دوره از رشد سریع حرکتی و شناختی اولیه بسیار مهم است. چهار ماهگی نوزاد با دستاوردهای جدید و هیجان انگیز زیادی همراه است. نقاط عطف رشد در این سن از پیشرفت تحرک گرفته تا برنامه خواب ثابت‌تر و علاقه به غذاهای جامد، به سرعت اتفاق می‌افتن؛ بنابراین مهم است که سرعت خود را با این موارد هماهنگ کنیم.

رشد نوزاد در چهار ماهگی

  • رشد: بینایی کودک شما در حال بهبود است، او اجتماعی تر می‌شود و شروع به ارتباط با سایر افراد می‌کند.
  • خواب: کودک شما احتمالاً سه تا چهار بار در روز چرت می‌زند. البته در خواب ممکن است پسرفت ظاهر شود.
  • تغذیه: کودک شما هنوز هم هر سه تا چهار ساعت یک بار، مقدار زیادی شیر مادر یا شیر خشک (یا ترکیب هر دو) را میل می‌کند.

نوزاد چهار ماهه شما بسیار تغییر کرده است. احتمالاً تا به حال متوجه شخصیت در حال شکل گیری و توانایی‌های جسمانی او شده‌اید.

در چهار ماهگی، وزن نوزاد شما به احتمال زیاد دو برابر شده است. نوزادان در این سن معمولاً حدود ۴۵۳ تا ۴۹۹ گرم اضافه وزن دارند و حدود ۱.۲۷ سانتی متر در ماه رشد می‌کنند.

بینایی در حال رشد کودک شما به او اجازه می‌دهد تا اشیاء را دنبال کند و افزایش قدرت گردن به او کمک می‌کند تا سر خود را ثابت نگه دارد. او قادر است با تکیه کردن به صورت عمودی بنشیند و می‌تواند با چشمان خود اشیاء متحرک را از یک طرف به سمت دیگر دنبال کند. او همچنین از دیدن رنگ‌ها، اشکال و الگوهای بیش‌تر لذت می‌برد.

مغز نوزاد چهار ماهه شما نیز به سرعت در حال رشد است. در این مدت ارتباطات زیادی در مغز کودک شما ایجاد می‌شود. این ارتباطات مغزی از طریق مفهومی به شکل ارائه دادن رفتار و بازگشت رفتار تقویت می‌شوند. برای مثال، هنگامی که کودک شما با لبخند، خندیدن یا های و هوی کردن، زبان را به شما “ارائه” می‌کند، والدین با لبخند، خنده یا تایید، آن را به او “باز می‌گردانند”.

بر اساس گفته متخصصان اطفال، کودکان ۴ ماهه عاشق تکان دادن اشیاء و بردن آن‌ها در دهان خود هستند. آن‌ها همچنین احتمالاً در این سن مجذوب پاهای خود می‌شوند. ممکن است متوجه شوید که آن‌ها تقریباً به همه چیز دست می‌زنند. این به این دلیل است که نوزادان در این زمان بینایی را با حرکت هماهنگ می‌کنند، به این معنی که وقتی چیزی را که می‌خواهند تشخیص می‌دهند، برای رسیدن به آن تلاش می‌کنند.

مراحل رشدی نوزاد چهار ماهه

این ماه، ماه جالبی برای کودک شما به شمار می‌رود. او بسیار فعال تر می‌شود و به محیط اطراف خود علاقه نشان می‌دهد. در ۴ ماهگی، نوزادان شروع به تبدیل شدن به موجودات اجتماعی می‌شوند. آن‌ها از طرفداران پر و پا قرص آزمایش و امتحان کردن صداهای مختلف هستند و حرف زدن مداوم آن‌ها مسلماً یکی از قابل توجه ترین مهارت‌های جدید او است. ممکن است بر اساس نیاز آنها (گرسنگی، درد و …) نیز متوجه گریه‌های مختلفی شوید.

چهار ماهگی نوزاد زمان هیجان انگیزی است؛ زیرا کودک شما اکنون چهره های آشنا را تشخیص می‌دهد. وقتی وارد اتاق می‌شوید، احتمالاً به شما (و سایر اعضای آشنای خانواده و/یا دوستان) لبخند بزرگی می‌زند. او همچنین می‌تواند برخی از حالات چهره یا صداها را تقلید کند و به محبت پاسخ دهد. حتی ممکن است اولین خنده دلپذیر را هم از او در این ماه دریافت کنید.

علاوه بر این، کودک چهار ماهه شما علاقه بیش‌تری به کاوش در محیط اطراف خود دارد. کودک شما به‌طور مداوم به جغجغه‌ها و اجسام دست می‌زند، حالا که دست‌های کوچکش عمدتاً باز هستند (به‌جای مشت بسته مانند آن چند ماه اول). نوزادان در این سن با علاقه به دستان خود نگاه می‌کنند و دستان خود را به سمت دهان خود می آورند. کودک شما همچنین باید بتواند در حین خوابیدن روی شکم، به آرنج یا دست خود فشار بیاورد و سر و گردن خود را بالا ببرد. او حتی ممکن است شروع به غلتیدن از شکم به پشت کند و باید در حالی که به او کمک می‌کنید روی یک سطح صاف بایستد، بتواند با پاهای خود به پایین فشار بیاورد؛ زیرا. (این یک روش عالی برای تقویت قدرت پا به شمار می‌رود)

رفتارهای کودک در چهار ماهگی

  • علاقه بیشتر به بازی با سایر افراد
  • با یک دست اشیا را می‌گیرد.
  • اسباب بازی‌های آویزان را تکان می‌دهد.
  • خود به خود لبخند می‌زند.
  • به انعکاس خودش در آینه توجه می‌کند.
  • هنگام ایستادن روی سطح سفت وزن خود را تحمل می‌کند.

تغذیه چهار ماهگی نوزاد

در ۴ ماهگی، نوزادان معمولاً هنوز با شیر مادر، با شیشه خشک یا به صورت ترکیبی از هر دو تغذیه می‌شوند. آن‌ها معمولاً در هر سه یا چهار ساعت ۱۱۳ تا ۱۷۰ گرم غذا می‌خورند. برای اطمینان از دریافت غذای کافی، مراقب پوشک آنها باشید. آنها باید حداقل پنج تا شش پوشک خیس در روز داشته باشند. اگر متوجه شدید که کودکتان در حین مکیدن شیر صداهای کلیک طور تولید می‌کند، به سختی نفس می‌کشد، یا مدام ترش یا استفراغ می‌کند، مهم است که با پزشک اطفال خود تماس بگیرید.

از آنجایی که کودک چهار ماهه شما شروع به خوابیدن طولانی‌تر در شب و چرت زدن منظم‌تر می‌کند، انتظار تغییر بزرگی در تعداد دفعات شیردهی او داشته باشید. با این حال، ممکن است نوزاد شما هنوز دوره‌هایی داشته باشد که بخواهد بیشتر شیر بخورد، مثلاً در طول جهش رشد یا زمانی که بیمار است.

چهار ماهگی نوزاد

معرفی غذاهای جامد

در حالی که شیر مادر یا شیر خشک تمام نیاز کودک شما در این سن است، به گفته متخصصان مصرف غذاهای جامد بین ۴ تا ۶ ماهگی نوزاد بی خطر است. با این حال، همیشه باید قبل از شروع غذای جامد، از پزشک اطفال تأیید بگیرید. هنگامی که از سمت پزشک موافقت شد، پیشنهاد می‌شود که فقط غذاهای نرمی را به نوزاد بدهید که می‌تواند با لثه‌هایش آن را له کند. غذاهای جامد را یکی یکی به فرزند خود معرفی کنید و از نظر بروز هر گونه واکنش حساسیت نوزاد خود را تحت بررسی قرار دهید.

بسیاری از متخصصان اطفال توصیه می‌کنند که تغذیه به میل خود کودک انجام شود که والدین را تشویق می‌کند تا از نشانه‌های گرسنگی کودک خود پیروی کنند تا بدانند بهترین زمان برای معرفی مواد جامد چه زمانی است. برخی از نوزادان ممکن است زودتر (حدود ۴ ماهگی) غذاهای جامد را امتحان کنند و برخی از نوزادان ممکن است تا نزدیک به ۶ ماهگی آماده آن نباشند. هر نوزادی متفاوت است و مهم است که از دادن خیلی زود غذای جامد خودداری کنید. در ادامه علائم و نشانه‌هایی که ممکن است کودک شما برای شروع غذاهای جامد آماده باشد را قرار می‌دهیم:

  • نوزاد سرش را بالا نگه می دارد.
  • دهان خود را در نزدیک غذا باز می‌کند.
  • سعی می کند غذا را از قاشق به دهان خود منتقل کند.
  • به اندازه کافی بزرگ شده است (حداقل دو برابر وزن هنگام تولد او)

خواب کودک چهار ماهه

به طور کلی، کودک ۴ ماهه شما به ۱۲ تا ۱۶ ساعت خواب در روز نیاز دارد. در طول روز، نوزاد چهار نوبت چرت می‌زند که در مجموع به طور متوسط سه تا چهار ساعت خواب در طول روز خواهد بود. فاصله بین این چرت‌ها بین ۱.۵ تا ۲.۵ ساعت است. ممکن است کودک شما کمی بزرگ‌تر شده باشد، اما تمام روش های خواب ایمن همچنان به طور یکسان اعمال می‌شود. توصیه می‌شود که نوزادان حداقل تا ۶ ماه در کاسه یا گهواره خودشان در اتاق والدین بخوابند.

اگر کودک شما شروع به غلتیدن از پشت به سمت شکم خود کرده است، اشکالی ندارد که این کار را در شب هنگام خواب انجام دهد. با این حال، هنوز مهم است که آنها را در گهواره خود بر روی پشت خود قرار دهید.

رگرسیون خواب در چهار ماهگی نوزاد

رگرسیون خواب ۴ ماهگی احتمالاً در این زمان ظاهر می‌شود. به طور ناگهانی، خواب نوزاد شما در تمام ساعات شب به دلایلی که نمی توانید متوجه آن شوید، از خواب بیدار می شود. مطمئناً این برای شما خسته کننده خواهد بود؛ اما به یاد داشته باشید که شما تنها نیستید. این هم مرحله ای است که می‌گذرد.

اغلب، رگرسیون های خواب نتیجه یک “جهش رشد” در مغز و بدن کودک شما است. این موقتی است، بنابراین همچنان با روتین و الگوهای خواب کودک خود سازگار باشید. برخی از عادات خواب مفیدی که در این سن باید به خاطر داشته باشید شامل خواباندن نوزاد بیدار اما خواب آلود در تخت خواب است. از آنجایی که کوچولوی شما در این ماه بیش‌تر درباره علت و معلول می آموزد، ممکن است به زودی متوجه شود که با گریه کردن، والدینش برای بردن او خواهند آمد. ممکن است مجبور شوید در این ماه بیشتر آزمایش کنید و به نوزاد خود بیاموزید که خودش را آرام کند یا خودش بخوابد.

همچنین می توانید استفاده از پستانک را برای زمان چرت زدن و قبل از خواب مجاز کنید. متخصصان استفاده از پستانک را با چرت زدن و زمان خواب توصیه می‌کنند؛ زیرا با کاهش خطر سندرم مرگ ناگهانی نوزاد یا SIDS همراه است.

برنامه روزانه چهار ماهگی نوزاد

در بین چرت زدن و شیر خوردن، کودک شما زمان زیادی را صرف خزیدن و سینه خیز حرکت کردن خود می‌کند. انواع مختلفی از اسباب‌بازی‌های تمرین سینه خیز رفتن برای کمک به رشد شناختی، فیزیکی و اجتماعی کودکان خردسال از جمله جغجغه، آینه، آلات موسیقی، اسباب‌بازی‌های حسی و وسایل ورزشی در این زمینه وجود دارند. بلوک‌های اسباب بازی نرم و کتاب‌ها نیز مفید هستند. کودک خود را روی زمین یا تشک بازی قرار دهید، چند اسباب بازی را در مقابل او قرار دهید و او را تشویق کنید که دست به اسباب بازی‌ها بزند.

همانطور که در حال معاشرت هستید، می توانید با استفاده از صندلی کودک، نگه داشتن او روی پاهای خود یا استفاده از یک بالش شیردهی که در پشت او قرار گرفته است، در زمان یادگیری نشستن به رشد او کمک کنید. البته، هرگز کودک خود را بدون نظارت نزدیک بالش رها نکنید. به خصوص که عضلات مورد نیاز برای بالا نگه داشتن نوزاد در چهار ماهگی رشد می‌کنند. در ابتدای کار کمی واژگونی وجود خواهد داشت!

همراه با علاقه فزاینده نوزاد شما به زمان بازی، او ممکن است شروع به رشد دندان های جدید نیز بکند. اسباب بازی‌های مخصوص دندان درآوردن به طور باورنکردنی برای تسکین لثه درد و لثه مفید هستند. برنامه کودک ۴ ماهه شما باید شامل یک برنامه روتین قبل از خواب نیز باشد، اگر هنوز این کار را نکرده اید، این ماه بهترین زمان برای شروع است. می توانید یک حمام آب گرم، چند نوازش آرامش بخش یا چند آهنگ را امتحان کنید. در ۴ ماهگی، نوزادان به خواب شبانه خود ادامه می‌دهند و یک روال منظم قبل از خواب به کودک شما کمک می‌کند در پایان روز آرام شود.

بهداشت و واکسیناسیون ماه چهارم تولد نوزاد

زمان ویزیت پزشکی ۴ ماهگی کودک شما فرا رسیده است. در این قرار ملاقات، او تمام واکسن‌هایی را که در ویزیت ۲ ماهه دریافت کرده است، مجدد دریافت خواهد کرد. این واکسن‌ها شامل دوز دوم واکسن‌های پنوموکوک، DTaP، Hib، فلج اطفال و روتاویروس نیز می‌باشد.

همراه با معاینه فیزیکی در ویزیت ۴ ماهه شما، پزشک اطفال در مورد برنامه تغذیه و خواب کودک شما، نحوه رشد کودک شما و هر گونه نگرانی که ممکن است در رابطه با رشد او داشته باشید صحبت خواهد کرد.

صندلی ماشین و ایمنی خانه

کودک چهار ماهه شما باید همچنان در صندلی ماشینی که رو به عقب است و محکم بسته شده است بماند و از پوشیدن ژاکت در هنگام نشستن روی صندلی ماشین خودداری کند. او همچنین به شما توصیه می‌کند که ایمنی خانه‌ خود در چند ماه آینده را افزایش دهید. این کار شامل افزودن قفل‌های کودک در صورت نیاز، پوشاندن لبه‌های تیز روی مبلمان و پوشاندن پریزهای برق است.

سرماخوردگی

بسیاری از نوزادان ممکن است آبریزش بینی با ترشحات سبز یا زرد داشته باشند، اما عفونت سینوس واقعی نداشته باشند. ترشحات سبز رنگ ممکن است نشان دهد که بدن در حال انجام عملکرد طبیعی خود در پاکسازی مجرای سینوس و بینی است. با این حال، اگر سرماخوردگی کودک شما بیش از ۱۰ تا ۱۴ روز طول بکشد یا علائم شدید همراه با آن مانند بی حالی یا کم آبی داشته باشد، باید نوزاد خود را برای معاینه نزد پزشک اطفال ببرید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *