هفته اول تولد نوزاد شما میتواند زمان شاد و فوق العادهای برای شما باشد؛ اما این هفته با مقدار زیادی عدم اطمینان نیز همراه است. البته این عدم اطمینان طبیعی است. شما قبلاً هرگز پدر و مادر این نوزاد کوچک نبودهاید و مطمئناً در ابتدای راه مشکلاتی برای شما وجود خواهد داشت. اما به خاطر داشته باشید که همانطور که شما در حال شناختن نوزاد خود هستید، فرزند شما نیز در حال تجربه تغییرات بزرگی است. او قبلاً هرگز زندگی در خارج از رحم مادر را تجربه نکرده است و تولد برای او تغییر بسیار بزرگی به شمار میرود. نوزادان در هفته اول تولد در حال عادت کردن به شرایط محیط جدید خود در حین غذا خوردن، خوابیدن و در آغوش گرفته شدن هستند.
معمولاً در هفته اول تولد نوزاد سؤالات زیادی پیش میآیند. شما در مورد همه چیز از این که نوزاد شما باید چند ساعت بخوابد تا این که آیا مدفوع او رنگ مناسبی دارد یا خیر، سوال خواهید داشت. بله، شما زمان قابل توجهی را صرف بررسی دقیق پوشک کودک خود خواهید کرد! برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد رشد و نمو کودک، آنچه در مورد غذا خوردن و خوابیدن او باید انتظار داشته باشید و برخی نکات مورد تایید والدین برای مراقبت و ایمنی هفته اول تولد نوزاد در این مقاله همراه ما باشید.
رشد نوزاد در هفته اول تولد
- رشد: نوزاد شما با دنیای اطراف خود سازگار میشود و بر یادگیری نحوه شیر خوردن مناسب تمرکز میکند.
- خواب: میتوانید انتظار داشته باشید که نوزاد شما بیشتر روز را در این سن بخوابد. توصیه میکنیم تا زمانی که برنامه خواب او به همین شکل است از آن لذت ببرید.
- غذا: نوزاد شما در هفته اول تولد باید غذای زیادی بخورد و ممکن است وعدههای غذایی کوچکتر را به صورت مکرر بخورد.
وظیفه اصلی نوزاد شما در یک هفتگی این است که خود را با زندگی خارج از رحم سازگار کند، یاد بگیرد که چگونه از سینه یا شیشه شیر شیر بخورد و زمان زیادی را آغوش عزیزانش بگذراند. در هفته اول تولد نوزاد، حرکات و واکنشهای فرزند شما بیشتر بر اساس رفلکسهای غیرارادی و ذاتی است. نوزادان با چندین رفلکس قابل توجه به دنیا میآیند که از جمله آنها میتوان رفلکس ریشه زایی، رفلکس مکیدن، رفلکس چنگ زدن، رفلکس گام برداشتن و رفلکس مورو یا بهت زده را نام برد. زمانی که به نوزاد خود غذا می دهید، میتوانید برخی از این رفلکسها را در حال وقوع مشاهده کنید. برای مثال اگر گونه یا دهان نوزاد را لمس کنید، او به طور غریزی به دنبال سینه یا شیشه شیر میگردد. اگر نوک پستان یا انگشت را در دهان نوزاد قرار دهید، او شروع به مکیدن میکند. شگفت انگیز است، نه؟
دید نوزاد شما در هفته اول تولد هنوز کمی تار است و او فقط میتواند بر روی اشیاء در فاصله نزدیک تمرکز کنند. به این ترتیب، نوزاد شما در این هفته بیش از هر چیزی به حس بویایی و لامسه قوی خود متکی است؛ بنابراین سعی کنید تا حد امکان زمانی را برای تماس پوستی با نوزاد خود کنار بگذارید.
به طور کلی، نوزاد شما در یک هفتگی بسیار زیاد میخوابد. او تا ۱۷ ساعت را در خواب شیرین می گذراند. در واقع، زندگی او در هفته اول زندگی اساساً در مرحله خوردن و خوابیدن خلاصه شده است. نگران نباشید، این کاملا طبیعی است. خود شما هم میتوانید در زمان خواب فرزند خود کمی بیشتر چرت بزنید. فقط مطمئن شوید که نوزاد خود را در یک مکان امن، مانند گهواره یا تخت نوزاد قرار دهید و به خاطر داشته باشید که همیشه نوزاد خود را به پشت بخوابانید.
همچنین ممکن است متوجه شوید که نوزاد شما در هنگام خواب، دارای الگوهای تنفسی نامنظم است که شروع و توقف سریعی دارند. اگر در مورد الگوی تنفس یا خواب فرزند یک هفتهای خود سؤالی دارید، توصیه میکنیم با پزشک اطفال خود تماس بگیرید.
در هفته اول زندگی نوزاد، فرزند شما در حال یادگیری تغذیه و شیر خوردن است. در ابتدا نباید انتظار داشته باشید که نوزاد شما وزن اضافه کند. در واقع، طبیعی است که نوزاد شما در سه تا چهار روز اول پس از تولد کمی وزن کم کند. بنا به گفته آکادمی اطفال آمریکا (AAP)، این طبیعی است که نوزاد شما تا ۱۰ درصد وزن بدو تولد خود را از دست بدهد. با این حال به زودی پس از آن، نوزاد شما شروع به بازیابی این وزن خواهد کرد و باید تا ۱۰ تا ۱۴ روز به وزن تولد خود بازگردد.
مراحل رشدی نوزاد یک هفتهای
نوزاد شما در ۱ هفتگی نقاط عطف رشد قابل توجه و زیادی نخواهد داشت. در هفته اول تولد نوزاد، فرزند شما اساساً پر از رفلکس نوزادی است و بیشتر وقت خود را صرف خوردن یا خوابیدن میکند. با این وجود، وقتی نوزاد شما برای لحظات کوتاهی بیدار رامیشود، ممکن است متوجه چند نکته شوید. ابتدا ممکن است متوجه شوید که اگر نوزاد خود را با فاصله چند سانتی متر روبروی از صورت خود نگه دارید، دقیقاًبه طور مستقیم به شما نگاه میکند. نوزادان در هفته اول تولد میتوانند نور و تاریکی، به خصوص رنگ های سیاه، سفید و خاکستری را ببینند. دید نوزاد در هفته اول تولد به فاصله حدود ۲۰ تا ۳۰ سانتی متر محدود میشود که همان فاصلهای است که وقتی او را در آغوش خود نگه میدارید به وجود میآید.
اگر نوزاد شما در این سن کمی لوچ به نظر میرسد، طبیعی است. گاهی اوقات فقط یک چین اضافی پوست در گوشههای داخلی چشمهای نوزاد باعث میشود که او لوچ به نظر برسد. اما همچنین، ماهیچههای چشم نوزاد در بدو تولد او خیلی قوی نیستند؛ بنابراین چشمهای نوزاد تمایل دارند تا زمانی که آن ماهیچهها تقویت شوند و به چشمها امکان حرکت مناسب را بدهند، کمی لوچ شوند.
اگر چه نوزاد شما در هفته اول تولد هنوز اولین لبخند واقعی خود را نمیزند و مدتی طول میکشد که به آن مرحله برسد، اما در این هفته به خصوص زمانی که خواب است لبخندهای انعکاسی خواهد داشت. البته با این وجود بسیاری از والدین احساس میکنند که این لبخندهای هفته اول تولد نیز واقعی هستند و از آن لذت میبرند. اولین لبخند آگاهانه نوزاد شما (یعنی لبخندی که در واکنش به کاری که انجام میدهید، مانند بازی کردن یا آواز خواندن برای او زده میشود) تا حدود ۱ یا ۲ ماهگی اتفاق نمیافتد.
رفتارهای نوزاد در هفته اول تولد
- ممکن است متوجه شوید که نوزاد شما با شنیدن صدای ناگهانی به راحتی میترسد. این حالت در نوزاد طبیعی است و به دلیل رفلکس استارتل یا مورو اتفاق میافتد.
- ممکن است نوزاد شما بتواند برای مدت کوتاهی سر خود را بلند کند؛ اما نوزادان در این سن معمولاً کنترل ضعیفی بر سر خود دارند.
- نوزادان در این سن به لمس و تماس فیزیکی واکنش بسیار مثبتی نشان میدهند؛ زیرا این موضوع گرما و امنیت رحم را به آنها یادآوری میکند. پس نوزاد خود را زیاد در آغوش بگیرید.
تغذیه نوزاد ۱ هفتهای
تغذیه یکی از دغدغههای اصلی والدین در هفته اول تولد نوزاد است. آنها سؤالات زیادی در این رابطه دارند؛ از جمله این که آیا نوزاد آنها به اندازه کافی غذا میخورد، چند بار در روز باید شیر بخورد و این که آیا امکان دارد که به نوزاد تازه متولد شده بیش از حد غذا بدهند. بسیاری از والدین انتظارات بسیار بالایی از یک نوزاد یک هفتهای دارند. مهم است که به یاد داشته باشید که نوزادان نیز یاد میگیرند که چگونه غذا بخورند، همانطور که والدین در حال یادگیری نحوه غذا دادن به نوزاد هستند.
در هفته اول تولد نوزاد میتوانید از نوزادتان انتظار داشته باشید که در این سن به دفعات غذا بخورد و واقعاً هنوز هیچ برنامه غذایی منظم یا چیزی شبیه به آن وجود ندارد. این که نوزاد شما چقدر غذا میخورد، ممکن است به این که با مادر شیر مادر تغذیه میشود یا شیر خشک بستگی داشته باشد. نوزادانی که با شیر خشک تغذیه میشوند، معمولاً هر ۳ تا ۴ ساعت یک بار ۵۶.۵ تا ۸۵ گرم شیر میخورند. در حالی که نوزادانی که با شیر مادر تغذیه میشوند، وعدههای غذایی کوچکتری را به دفعات بیشتر میخورند. شما میتوانید انتظار داشته باشید که نوزادی که با شیر مادر تغذیه می شود، ۸ تا ۱۲ بار در یک دوره ۲۴ ساعته شیر بخورد.
نحوه تغذیه نوزاد شما یک انتخاب شخصی است. چه شیردهی با شیر مادر را انتخاب کنید، چه شیر خشک یا ترکیبی از این دو را استفاده کنید، همچنان والدین خوبی خواهید بود و میتوانید انتخاب سالمی برای نوزاد خود فراهم کنید.
شیردهی با شیر مادر
بسیاری از والدین در ابتدا تغذیه با شیر مادر را چالش برانگیز میدانند و ممکن است در نحوه وضعیت و قرار دادن راحت نوزاد کنار سینه دچار مشکل شوند. این موضوع ممکن است منجر به درد نوک سینه مادر شود. این موضوع رایج است. یک مطالعه نشان میدهد که تا ۹۰٪ از والدین تازه وارد هنگام شروع شیردهی با مشکل در بغل کردن و درد سینه مواجه میشوند.
سایر نگرانیهای رایج شیردهی شامل این است که آیا نوزاد شما شیر کافی دریافت میکند یا خیر. به خاطر داشته باشید که در چند روز اول شیردهی، ماده ای به نام آغوز تولید میکنید، مایع زرد رنگی که حجم کمی دارد، اما سرشار از مواد مفید و سالم برای نوزاد شماست. شیر شما باید در حدود ۳ تا ۵ روز پس از تولد، شروع به تبدیل به شیر مادر رسیده و بالغ کند. به طور معمول، با توجه به تعداد پوشکهای خیس و مدفوع نوزاد میتوانید بفهمید که نوزاد شما به اندازه کافی شیر مادر دریافت میکند یا خیر. تا زمانی که به نوزاد شیر بدهید، نوزاد شما باید حدود ۶ پوشک خیس و ۳ تا ۴ پوشک حاوی مدفوع در روز داشته باشد.
به یاد داشته باشید که هم شما و هم نوزاد در هفته اول تولد نوزاد در حال یادگیری هستید؛ پس صبور باشید. همچنین بدانید که قرار نیست به تنهایی این کار را انجام دهید. اگر هر گونه نگرانی بزرگ یا کوچک در مورد شیردهی دارید با پزشک اطفال خود تماس بگیرید.
تغذیه با شیر خشک
اگر شیر خشک را انتخاب میکنید، می توانید با پزشک اطفال خود در مورد بهترین گزینه شیر خشک برای نوزاد خود صحبت کنید. به طور معمول، شیر خشک یک فرمول مبتنی بر شیر میباشد که با آهن غنی شده است. در هفته اول تولد نوزاد میتوانید انتظار داشته باشید که نوزاد شما هر ۳ تا ۴ ساعت یک بار، بخشهای کوچکتری از شیر خشک را به میزان حدود ۲۸ تا ۵۶.۵ گرم، بخورد. شما میتوانید به آرامی این میزان شیر را تا پایان هفته اول به ۲۸ تا ۱۱۳ گرم در وعده افزایش دهید.
خواب نوزاد در هفته اول تولد
میتوانید انتظار داشته باشید که نوزاد شما در هفته اول تولد زیاد بخوابد. برای نوزادان ۱ هفتهای بسیار طبیعی است که فقط غذا بخورند، بخوابند، مدفوع کنند، گریه کنند و این کارها را هر ۱ تا ۳ ساعت تکرار کنند. به طور معمول، یک نوزاد یک هفته ای حدود ۱۴ تا ۱۷ ساعت در یک دوره ۲۴ ساعته میخوابد. به پدر و به خصوص مادر توصیه میشود که از این روزهای خواب زیاد نوزاد لذت ببرند و از این زمان برای جبران خواب اضافی استفاده کنند. این موضوع به ویژه برای مادر که زایمان کرده است بسیار مهم است؛ زیرا بدن شما برای بهبودی پس از بارداری و زایمان به زمان نیاز دارد.
هنگامی که نوزاد تازه متولد شده دارید، تمرین خواب ایمن بسیار مهم است. مطمئن شوید که از دستورالعملهای توصیه شده برای خواب نوزاد را دنبال می کنید. توصیه میشود که نوزاد خود را روی سطحی سفت و مرتب مانند گهواره یا تخت نوزاد بخوابانید. هیچ بالش، پتو، اسباب بازی یا ملافه گشاد نباید در تخت نوزاد وجود داشته باشد. ضربه گیر تخت نیز دیگر توصیه نمیشود.
تخت اشتراکی بین والدین و نوزاد توصیه نمیشود، اما توصیه میشود که نوزاد خود را در شش ماه اول تولد در اتاق خود نگه دارید. این به شما این امکان را میدهد که از نیازهای او در هنگام خواب آگاه باشید و شیردهی راحت تری در شب برای شما امکان پذیر باشد. همچنین هر جا که نوزاد شما میخوابد، باید به پشت بخوابد، نه بر روی شکم.
برنامه روزانه نوزاد ۱ هفتهای
اگر در هفته اول تولد نوزاد احساس میکنید که نوزاد شما مطلقاً برنامهای ندارد، تنها نیستید و میتوانید مطمئن باشید که نوزاد شما کاملاً طبیعی است. نوزادان در یک هفتهگی بیشتر روز را میخوابند و هنوز تفاوت روز و شب را نمیدانند. در این سن، ریتم شبانه روزی آنها هنوز رشد پیدا نکرده است، و شروع به تولید ملاتونین نکردهاند. این موارد به نوزاد کمک میکند بفهمد که وقتی هوا تاریک است، زمان آن رسیده است که بخوابد. طبیعی است اگر احساس کنید که این فقدان برنامه برای شما چالش برانگیز است. به همین دلیل است که داشتن کمک در این مدت میتواند بسیار مفید باشد. حتی کمک یک بزرگسال دیگر برای تغذیه یا تعویض پوشک نوزاد در حین استراحت میتواند در هفته اول تولد نوزاد شما را از سختی نجات دهد.
علاوه بر این، داشتن یک مکان امن برای قرار دادن نوزاد در مواقعی که بازوهای شما نیاز به استراحت دارند، حیاتی است. علاوه بر گهواره یا تخت، تاب یا ننوی کودک نیز میتواند در طول روزهای طولانی شما همراه با نوزاد تازه متولد شده خود بسیار کاربردی و مفید باشد. سایر لوازم ضروری برای نگهداری از نوزاد یک هفتهای شامل مانیتور کودک و بالش شیردهی است.
بهداشت و واکسیناسیون هفته اول تولد نوزاد
شما اولین ویزیت نوزاد خود را با پزشک اطفال در هفته اول تولد او، معمولاً حدود ۳ تا ۵ روز پس از تولد خواهید داشت. وزن نوزاد شما در این ویزیت اندازه گیری میشود و معاینه میشود و این فرصت خوبی است که از پزشک اطفال هر سوالی که ممکن است در این دوران در مورد تغذیه، خواب یا رشد نوزاد خود داشته باشید را بپرسید.
نوزاد شما در این سن یک واکسن تعیین شده دریافت میکند؛ واکسن هپاتیت B که معمولاً قبل از ترخیص در بیمارستان تزریق میشود. همچنین لازم است برای برگشت به خانه باید یک صندلی مخصوص کودک در صندلی عقب بگذارید و باید اطمینان حاصل کنید که نوزاد شما به درستی در آن قرار گرفته و ایمن است.