نوزاد و شیرخوارگی, هفته به هفته رشد نوزاد

هفته چهارم تولد نوزاد یا یک ماهگی نوزاد: مراحل رشد و تکامل

هفته چهارم تولد نوزاد ، یک ماهگی نوزاد

شاید باورش سخت باشد که یک ماه تمام از تولد فرزند دلبند شما گذشته است! شما اکنون در هفته چهارم تولد نوزاد خود به سر می‌برید. فرزند شما هنوز یک نوزاد تازه متولد شده است و بیش‌تر زمان خود در روز را به خوردن و خوابیدن می‌گذراند.

اما در این هفته، نوزاد شما بیش‌تر از پیش از محیط اطراف خود آگاه می‌شود، قوی تر می‌شود و کم کم شروع به یادگیری تفاوت بین روز و شب می‌کند. احتمالاً در حال حاضر در حال عادت کردن به اوضاع جدید هستید؛ اما اگر هنوز هم این مرحله را چالش برانگیز می‌دانید، بهتر است بدانید که تنها نیستید. نوزادان چهار هفته‌ای هنوز در طول شب نمی‌خوابند، اغلب نیاز به شیر خوردن مکرر دارند و بسیاری از آن‌ها عصرها شلوغ و بداخلاق هستند یا حتی علائم قولنج دارند. اما بسیاری از این سختی‌ها با ویژگی‌های جدیدی که نوزاد به دست می‌آورد از جمله هوشیارتر شدن و تعامل بیش‌تر جبران می‌شوند.

در این مقاله نگاهی به نقاط عطف رشدی نوزاد در هفته چهارم تولد می‌اندازیم و در مورد خواب ۴ در هفتگی نوزاد، تغذیه او، مراقبت از نوزاد و ایمنی او صحبت خواهیم کرد.

رشد نوزاد در هفته چهارم تولد یا یک ماهگی

  • رشد: نوزاد شما نسبت به پیش، بیش‌تر از حضور شما آگاهی پیدا می‌کند و ممکن است با شنیدن صدای شما به سمت شما برگردد.
  • خواب: کودک شما همچنان بیش‌تر روز را در خواب می‌گذراند و همچنان اغلب شب‌ها از خواب بیدار می‌شود.
  • غذا: نوزادان در این سن الگوهای غذایی متفاوتی دارند؛ اما با بررسی افزایش وزن نوزاد خود، می‌دانید که نوزاد شما به اندازه کافی غذا می‌خورد.

بر اساس گفته متخصصان اطفال، نوزاد شما در ۴ هفتگی شروع به برقراری ارتباط و واکنش نشان دادن می‌کند. او می گوید: «آنها بیشتر به اطراف نگاه می کنند و به صدا پاسخ می دهند.

ممکن است در یک ماهگی نوزاد متوجه شوید که وقتی در اتاق راه می‌روید، نوزاد شما سر خود را به سمت شما بر می‌گرداند؛ به خصوص اگر صدای شما را بشنود. نوزاد شما هنوز می تواند تنها چند سانتی متر از جلوی خود را به خوبی ببیند. اما ممکن است متوجه شوید که او به خصوص وقتی چهره شما را از فاصله نزدیک می‌بیند، از خود اشتیاق نشان می‌دهد. نوزادان در این سن بیش‌تر به خاطر دیدن انسان‌های دیگر، به ویژه اعضای خانواده خود هیجان زده می‌شوند.

متأسفانه، هفته چهارم تولد نوزاد زمانی است که کودک شما بیش از حد شلوغ و بداخلاق است و ممکن است علائم قولنج یا گریه‌های طولانی را از خود نشان دهد. معمولا قولنج نوزاد در حدود ۳ هفتگی شروع می‌شود؛ اما ممکن است در ۴ هفتگی نوزاد نیز شروع شود. کولیک نیز در هفته‌های ۴ تا ۶ تولد نوزاد به اوج خود می‌رسد، بنابراین ممکن است در این هفته درگیر آن باشید. سعی کنید به خاطر داشته باشید که قولنج در نهایت برطرف می‌شود. علائم قلنج نوزاد معمولاً در حدود ۶ هفتگی شروع به بهبود می‌کنند و تا ۱۲ هفتگی او برطرف می‌شوند. اما در صورت داشتن سؤال یا نگرانی در مورد گریه نوزاد خود توصیه می‌کنیم با پزشک اطفال خود تماس بگیرید.

اگرچه هفته چهارم تولد نوزاد اغلب زمان آگاهی و تعامل بیش‌تر است؛ اما بسیاری از نوزادان هنوز در یک ماهگی بیش‌تر وقت خود را صرف خوابیدن می‌کنند و کار زیادی انجام نمی‌دهند. متخصصان اطفال به والدین توصیه می‌کنند که اگر والدین احساس نمی‌کنند که نوزاد آن‌ها در یک ماهگی هوشیاری زیادی از خود نشان نمی‌دهد، زیاد نگران نباشند.

در یک ماهگی نوزاد، بسیاری از والدین از خود می‌پرسند که چه زمانی نوزاد بالاخره بیدار می‌شود و کمی شخصیت خود را نشان می‌دهد. واقعیت این است که در ماه اول زندگی، نوزادان بیش‌تر می‌خوابند و غذا می‌خورند و پوشک‌ خود را کثیف می‌کنند. بنابراین گاهی اوقات احساس می‌شود که به اندازه‌ای که والدین دوست دارند، با آن‌ها ارتباط برقرار نمی‌کنند. توصیه ما به پدران و مادران این است که سعی کنید صبور باشید. در چند هفته آینده تغییرات رشدی زیادی برای فرزند شما رخ خواهد داد و مطمئناً نوزاد شما به زودی کمی ارتباط بیش‌تری از خود نشان می‌دهد.

همه نوزادان متفاوت هستند و با سرعت خاص خود رشد می‌کنند. با این حال، یک ماهگی نوزاد نشان دهنده زمانی است که نوزاد شما باید به سرعت رشد کند. با شروع یک ماهگی، نوزاد شما باید حدود ۶۸۰ تا ۹۰۷ گرم در ماه وزن بگیرد. رشد قد او نیز باید حدود یک ۲.۵ سانتی متر در ماه باشد و دور سر آن‌ها باید حدود ۱.۲ سانتی متر در ماه رشد داشته باشد.

مراحل رشدی نوزاد یک ماهه

همانطور که نوزاد شما رشد می‌کند، او به تدریج قوی تر و قوی‌تر می شود. اگر نوزاد خود را بر روی شکم خود قرار دهید، ممکن است متوجه شوید که او بهتر می‌تواند گردن خود را نگه دارد و سر خود را بالا بیاورد. حتی ممکن است در هفته چهارم تولد نوزاد بتواند سر خود را از این طرف به سمت دیگر حرکت دهد. همچنین ممکن است متوجه شوید که نوزاد شما قادر است وقتی او را در آغوش می‌گیرید، سر خود را به‌طور ثابت‌ تری بالا نگه دارد، اگرچه همچنان نیاز است سر او را نگه دارید.

هنگامی که نوزاد شما تازه به دنیا آمد، حرکات او احتمالاً بسیار تند و ناهماهنگ بود. شما در هفته چهارم تولد نوزاد کم کم شروع به دیدن حرکات آگاهانه و عمدی از او می‌کنید. به عنوان مثال، ممکن است متوجه شوید که نوزاد شما عمداً دست‌های خود را به سمت دهانش بالا می‌برد. به زودی، او متوجه خواهد شد که چگونه دست‌های خود را به طور آگاهانه در دهان خود قرار دهد و در این زمان است که مکیدن زیاد انگشت و مشت نوزاد شروع می‌شود. در یک ماهگی نوزاد، بسیاری از والدین نگران هستند که فرزند آن‌ها به مراحل رشدی خاصی نرسیده باشد. البته ممکن است خیلی زود باشد که بگوییم نوزاد شما از رشد مورد نظر خود عقب مانده است یا نه؛ زیرا او فقط چند هفته دارد. اما آکادمی اطفال آمریکا (AAP) توصیه می‌کند در صورت مشاهده علائم نگران کننده تاخیر رشد با پزشک اطفال خود مشورت کنید.

اگر نوزاد شما خوب شیر نمی‌خورد و شیر خوردن او به زمان زیادی نیاز دارد، بهتر است با پزشک اطفال تماس بگیرید و این موضوع رو با او در میان بگذارید. به علاوه، اگر متوجه شدید که نوزاد اشیایی را که نزدیک او هستند دنبال نمی‌کند، با دیدن نور شدید پلک نمی‌زند یا به صداها خوب پاسخ نمی‌دهد، با پزشک خود تماس بگیرید. نگرانی‌های رایج دیگر در این زمان شامل این است که آیا کودک شما همچنان بدون توانایی کنترل روی بدن خود و شل به نظر می‌رسد، از زمان تولد قوی‌تر نشده است یا به نظر نمی‌رسد که دست‌ها و پاهای خود را حرکت می‌دهد.

رفتارهای نوزاد در هفته چهارم تولد

برخی از مراحل رشدی دیگر که ممکن است تا زمانی که کودک شما به ۴ هفتگی خود می‌رسد، متوجه آن شوید شامل موارد زیر می‌باشند:

  • نوزاد شروع به بررسی و دقت به صورت شما می‌کند.
  • نوزاد ممکن است دستان خود را به حالت مشت‌های محکم نگه دارد.
  • وقتی صحبت می‌کنید یا شروع به آواز خواندن می‌کنید، هیجان زده می‌شود.
  • به جای خم نگه داشتن پاها، بیش‌تر شروع به دراز کردن پاهای خود می‌کند.
  • همچنان بسیاری از رفلکس های نوزادی از جمله رفلکس ریشه زایی (روتینگ)، رفلکس ترس و رفلکس چنگ زدن کف دست را دارد.

تغذیه نوزاد ۴ هفته‌ای

در هفته چهارم تولد نوزاد، نوزاد شما باید از وزن تولد خود بیش‌تر باشد و به طور پیوسته افزایش وزن داشته باشد. همه نوزادان در مورد الگوهای تغذیه با یکدیگر متفاوت هستند و واقعاً نیازی نیست که دیگر تعداد شیردهی‌ها را بشمارید یا هر شیردهی را مانند روزهای اولیه ثبت کنید. تغذیه در یک ماهگی نوزاد بسیار متغیر است. مهمترین معیار طبیعی بودن شرایط وزنی نوزاد در هفته چهارم تولد، افزایش وزن به شمار می‌رود.متخصصان اطفال توصیه‌ می‌کنند که والدین در یک ماهگی نوزاد بهتر است تغذیه نوزاد خود را مطابق با نشانه های گرسنگی کودک ادامه دهند. در این سن، بیش‌تر نوزادان در تشخیص زمان سیر بودن و گرسنگی به اندازه کافی خوب هستند.

برای نوزادانی که با شیر مادر تغذیه می‌شوند، توصیه می‌شود که در صورت نیاز به نوزاد خود غذا دهید. اکثر نوزادانی که با شیر مادر تغذیه می‌شوند، در این سن هنوز حدود ۸ تا ۱۲ بار در روز غذا می‌خورند. توصیه می‌شود که از ۵۶ گرم شروع کنید و سپس اگر کودک شما عصبانی است یا به نظر می‌رسد که بیش‌تر شیر می‌خواهد، آن را هر بار ۲۸ گرم افزایش دهید.

یکی از نگرانی‌های اصلی در مورد تغذیه نوزاد در ۴ ماهگی مربوط به الگوهای مدفوع نوزاد است. زمانی که نوزاد شما تازه متولد می‌شود، به طور مکرر و گاهی اوقات بعد از هر بار شیر خوردن مدفوع می‌کند. اما طبیعی است که همه چیز در هفته چهارم تولد نوزاد شروع به کند شدن کند. والدین اغلب در مورد دفعات مدفوع کردن نوزاد خود سوال می‌پرسند که این موضوع در یک ماهگی نوزاد می‌تواند بسیار متغیر باشد. دفعات مدفوع کردن نوزاد در یک ماهگی ممکن است از سه بار در روز تا سه بار در هفته تغییر کند و به شما اطمینان می‌دهیم که این موارد همه طبیعی هستند.

مشکل دیگری که بسیاری از والدین در یک ماهگی نوزاد با آن دست و پنجه نرم می‌کنند، ترش کردن و بالا آوردن نوزاد است. در این صورت می‌توانید با دانستن این موضوع که تنها مشکلی که ترش کردن نوزاد دارد فقط شستن لباس است، آسوده خاطر باشید. اگر قبلاً این کار را نکرده اید، توصیه می‌کنیم پیشبند نوزادی تهیه کنید. ترش کردن در یک ماهگی نوزاد یک نگرانی بزرگ برای اکثر والدین است. اما تا زمانی که نوزاد به خوبی وزن می‌گیرد و درد زیادی ندارد، این موضوع طبیعی است. در صورتی که به نظر می‌رسد که نوزاد شما بعد از شیر خوردن احساس ناراحتی می‌کند، بیش از حد ترش می‌کند یا خود را بعد از شیر خوردن پیچ و تاب می‌دهد انگار که درد دارد، احتمالاً فرزند شما رفلاکس نوزادی را تجربه می‌کند. اگر مشکوک هستید که نوزاد شما رفلاکس دارد، باید با متخصص اطفال او صحبت کنید.

پزشک ممکن است مواردی را مانند اطمینان از آروغ زدن کودک پس از شیر دادن، دادن وعده‌های غذایی کوچک‌تر و با تعداد بیش‌تر به جای وعده‌های بزرگ و صاف نگه داشتن نوزاد پس از شیر دادن به شما پیشنهاد کند. در برخی موارد، داروهایی که اسید معده را خنثی می‌کنند نیز ممکن است توسط پزشک تجویز شوند.

هفته چهارم تولد نوزاد ، یک ماهگی نوزاد

خواب نوزاد در هفته چهارم تولد

خوابیدن همچنان یکی از سرگرمی های مورد علاقه نوزاد شما در این سن به شمار می‌رود. شما می‌توانید انتظار داشته باشید که نوزاد در یک ماهگی کمی بیش از ۱۵ ساعت در روز بخوابد. اکثر نوزادان در این سن حدود هشت تا نه ساعت در شب و حدود هفت ساعت در طول روز می‌خوابند. خواب شبانه نوزاد شما احتمالاً با بیداری های مکرر، معمولاً به دلیل گرسنگی، قطع می‌شود. این موضوع بسیار رایج است، اما احساس ناامیدی شما نیز از این شرایط نیز طبیعی است.

بنا به گفته متخصصان اطفال، بزرگ‌ترین سوالی که بیماران در مورد خواب در هفته چهارم تولد دارند این است که چه زمانی نوزاد آن‌ها در طول شب می‌خوابد. پاسخ این است که نوزادان زیاد می‌خوابند، اما نه به‌طور منسجم و پیوسته، بنابراین انتظار این که نوزاد شما در یک ماهگی شب‌ها را کامل بخوابد یک رویا است، نه واقعیت. برخی از نوزادان از ۳ ماهگی یا زمانی که وزن آن‌ها به ۵.۵ یا ۶ کیلوگرم می‌رسد، طولانی تر می‌خوابند. اما این به شدت در بین نوزادان متفاوت است و برخی از نوزادان تا چند ماه دیگر آرام و پیوسته در شب نمی‌خوابند. صبور باشید. نوزاد شما به زودی به آن مرحله هم خواهد رسید.

هفته چهارم تولد نوزاد هنوز زمانی است که باید بیش‌تر نسبت به خطر سندرم مرگ ناگهانی نوزاد یا SIDS آگاه و مراقب آن باشید. توصیه می‌شود که کودک خود را در اتاق خود نگه دارید تا بتوانید او را مرتب چک کنید، اما او در تخت خود نخوابانید. شما باید نوزاد خود را به پشت روی یک تشک سفت و بدون هیچ گونه پتو، بالش، اسباب بازی یا ضربه گیر تخت بخوابانید. استفاده از مانیتورهای قلب یا تنفس خانگی توصیه نمی‌شود.

برنامه روزانه نوزاد یک ماهه

در هفته چهارم تولد نوزاد، با این که نوزاد شما هنوز روتین روزانه مشخصی ندارد، شما و فرزندتان احتمالاً شروع به داشتن یک برنامه روتین کرده‌اید. با توجه به این که نوزاد شما در یک ماهگی در طول روز کمی کم‌تر و در شب کمی بیش‌تر می‌خوابد، حتی ممکن است بتوانید پیش بینی کنید که چه زمانی نوزاد شما به چرت زدن نیاز دارد و چه زمانی بیدارتر و هوشیارتر است.

اکنون که نوزاد شما قوی‌تر شده و از محیط اطراف خود آگاه‌تر شده است، قرار دادن او بر روی شکم و تلاش او برای تمرین سینه خیز رفتن لذت‌بخش‌تر می‌شود. توصیه می‌شود که هر چند دقیقه یک بار در یک زمان نوزاد خود را بر روی شکم خود قرار دهید تا تلاش کند سینه خیز حرکت کند و این کار را چند بار در روز انجام دهید. در هفته چهارم تولد نوزاد می‌توانید این تمرین را به عنوان بخشی از برنامه روزانه فرزند خود انجام دهید. شما به وسایل زیادی برای سینه خیز رفتن نوزاد نیاز ندارید. اما با بزرگ‌تر شدن نوزاد، می‌توانید از یک محیط بازی کودک که دارای حرکت یا اسباب بازی‌های دیگر است استفاده کنید و لذت ببرید. همچنین ممکن است نوزاد شما در این سن در زمان‌های بیداری خود در روز از تاب خوردن لذت ببرد. نوزاد شما ممکن است به خصوص از تاب‌های کودک که چراغ‌ و موسیقی دارند، خوشش بیاید.

سلامت و واکسیناسیون هفته چهارم تولد نوزاد

در هفته چهارم تولد نوزاد، فرزند دلبند شما اولین ویزیت خود را از زمان چند روزگی خود خواهد داشت. این یک لحظه هیجان انگیز برای شما و کوچولوی شماست.

احتمالاً در این ویزیت سؤالات زیادی در مورد رشد و تکامل نوزاد خود دارید. پزشک اطفال از شما سوالاتی در مورد کارهایی که نوزاد شما در این سن انجام می‌دهد می‌پرسد و همچنین می‌توانید با تمام سوالات خود با آمادگی برای ویزیت پزشک مراجعه کنید. از به زبان آوردن نگرانی‌های کوچک و بزرگ خود نترسید.

واکسیناسیون

در ویزیت یک ماهگی، نوزاد شما احتمالاً دومین واکسن هپاتیت B خود را دریافت خواهد کرد. با این حال، برخی از متخصصان اطفال این واکسن را در ویزیت ۲ ماهگی تزریق می‌کنند.

ویزیت بعدی کودک شما در ۲ ماهگی خواهد بود. در ویزیت هفته چهارم تولد نوزاد می‌توانید کمی وقت بگذارید و از پزشک اطفال خود بپرسید که در ویزیت بعدی باید انتظاری چه چیزی را داشته باشید و چگونه باید آماده شوید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *