به دنیا آوردن بچه یکی از زمانهای حساس برای هر خانمی بهحساب میآید. حالا جدا از اینکه شما باید سختیهای خاصی را در دوران بارداری تحمل کنید، زایمان هم سختیهای خاص خودش را دارد. احتمالاً شنیدهاید که زایمان طبیعی سختیهای بیشتری هم دارد. خوب اگرچه این صحبت درست است اما کامل نیست. ما در ادامه اطلاعاتی را در مورد زایمان طبیعی ارائه میدهیم اگر شما هم در ماههای آینده بچه خود را به دنیا میآورید، این اطلاعات را از دست ندهید.
زایمان طبیعی به چه معنی است؟
خوب همین ابتدا کار میخواهیم مطالب را بهصورت تخصصی اما بسیار ساده برای شما شرح دهیم. احتمالاً این را میدانید که زایمان یعنی خارج کردن یک (در بعضی از موارد هم بیشتر از یک) نوزاد از رحم مادر، جنین درون رحم مادر نه شکم او قرار دارد. زایمان طبیعی به انگلیسی Natural childbirth میشود.
حالا هنگامیکه تکنولوژی را در زایمان دخیل نمیکنیم و اجازه میدهیم که روند به دنیا آمدن بچه بهصورت طبیعی انجام شود، میگوییم که زایمان طبیعی بوده است. حالا این دخالت نکردن در روند طبیعی زایمان، مزیتهای بسیاری دارد که در ادامه حتماً به آنها اشاره خواهیم کرد.
مراحل زایمان طبیعی
هنگامیکه قصد نداریم در روند انجام کاری دخالت کنیم، باید مراحل انجام آن را بشناسیم تا بتوانیم آن را کنترل کنیم. به یاد داشته باشید که کنترل کردن با دخالت تفاوت بسیاری دارد. بهطورکلی زایمان طبیعی سه مرحله دارد. اگر شما هم باردار هستید و میخواهید بچه خود را به این روش به دنیا بیاورید، باید از این مراحل اطلاع داشته باشید.
- مرحله اول؛ شروع دردها
بعد از نه ماه اتمام بارداری، به دنیا آمدن بچه همراه با درد خواهد بود، زیرا دهانه رحم در حال باز شدن است. البته این مرحله به تنهایی سه فاز دارد که درد آن هم به شدت افزایش پیدا میکند. در همان فاز ابتدایی درد قابل تحمل است اما بهمرورزمان درد بیشتر از تحمل مادر میشود و اینجاست که باید به بیمارستان مراجعه کنید.
به یاد داشته باشید که هنگام شروع درد تا انجام زایمان شما بین ۲۰ دقیقه تا ۹۰ دقیقه زمان خواهید داشت. به همین دلیل پیشنهاد میدهیم که در روزهای پایانی بارداری خود حتماً ساک مربوط به بیمارستان را آماده کرده و دم دست بگذارید. در زمانی که دردتان اوج میگیرد، توانایی و حتی فرصت جمعآوری وسیلهای را نخواهید داشت.
- مرحله دوم، بیرون کشیدن نوزاد
یکی از سختترین قسمتهای زایمان طبیعی همین مورد است. دیوارههای رحم منقبض میشوند و همزمان با آن مادر در حال تلاش است که نوزادش از رحم بیرون کشیده شود. توجه داشته باشید که نوزاد از قسمت سر بیرون کشیده میشود. بعد از بیرون آمدن سر و گردن، ماما باید بینی او را باز کرده و سپس برای بیرون کشیدن بقیه بدنش اقدام کند.
- مرحله سوم، بیرون کشیدن بند جفت
بند جفت هم درون رحم قرار دارد و بعد از نوزاد آن هم باید بیرون کشید و پاره کرد. بیرون کشیدن بند جفت هم ممکن است بین ۵ دقیقه تا ۳۰ دقیقه به طول انجامد. این زمان برای هرکسی با دیگری متفاوت بوده و به مورد خاصی هم بستگی ندارد.
زایمان طبیعی چند ساعت طول میکشد؟
از دیگر سؤالاتی که ممکن است برای شما هم پیش آمده باشد، همین است که زایمان طبیعی چقدر زمان نیاز دارد. اول قول بدهید که شنیدن آن تعجب نکنید، به یاد داشته باشید که اگر هر کاری بهصورت طبیعی انجام شود به زمان بیشتری نیاز دارد.
زمان زایمان طبیعی هم به این بستگی دارد که دهانه رحم چه زمانی کاملاً باز شده است. حالا اگر شما برای اولین بار بچهای را به دنیا آورده باشید، این زمان تقریباً تا ۱۶ ساعت به طول میانجامد. این در حالی است که بار دوم یا سوم شما باشد، همینطور بهمرور، زمان آن کاهش پیدا میکند، زیرا دهانه رحم زودتر باز میشود.
در زایمان دوم و سوم ممکن است که فقط ۶ ساعت زمان لازم باشد تا دهانه رحم بهطور کامل شده و نوزاد را از آن بیرون بکشند. البته تصور نکنید که شما باید ۱۶ ساعت درد جانفرسا را تحمل کنید. در ساعتهای ابتدایی درد قابل تحمل است و بهمرور افزایش پیدا میکند.
زایمان طبیعی چه فوایدی دارد؟
خوب با خواندن مطالب بالا احتمالاً با خودتان میگویید که مگر زایمان طبیعی چه مزیتهایی دارد که برای آن ۱۶ ساعت درد را تحمل کنم. در اینجا این مزیتها و فواید را شرح میدهیم تا با آن بیشتر و بهتر آشنا شوید.
- درد کمتر
بله درست خواندید! تصور نکنید که اگر زایمان طبیعی نداشته باشید، دیگر هیچ دردی را تحمل نخواهید کرد. اگر زایمان شما بهصورت طبیعی باشد، قبل از زایمان چند ساعت بعدازآن فقط درد خواهید داشت. این در حالی است که در زایمان سزارین تا چندین روز و در بعضی از موارد، چندین ماه هم درد خواهید داشت.
- خونریزی کمتر
اگر بچه شما بهصورت طبیعی به دنیا آید، میزان خونریزی شما بسیار کمتر خواهد بود. در هنگام زایمان سزارین یک برش بزرگ بر روی شکم مادر ایجاد میشود. این برش هم ممکن است دچار خونریزی و حتی عفونت شود.
- هم آغوشی
در زایمان طبیعی همان لحظهای که نوزاد به دنیا میآید، او را در آغوش مادرش میگذارند. این هم آغوشی باعث علاقه بیشتر بین آن دو میشود. البته این موضوع بهصورت علمی ثابت نشده اما روانشناسان به آن اعتقاد دارند.
- بارداریهای سادهتر
زایمان طبیعی باعث میشود که در بارداریهای بعدی درد کمتری را تحمل کنید و البته همانطور که گفتیم روند به دنیا آوردن بچه هم کوتاهتر خواهد شد. اگر قصد دارید که چندین کودک داشته باشید، این روش زایمان، انتخاب بهتری برای شما خواهد بود.
- هزینه کمتر
نمیتوان از واقعیت را نادیده گرفت که هزینه نقش مهمی در انتخاب نوع زایمان دارد. هزینه انجام زایمان بهصورت طبیعی، کمتر از انجام زایمان بهصورت سزارین است.
بهطورکلی در روند زایمان طبیعی شاید شما همان ابتدای کار درد بیشتری را تحمل کنید اما در روزهای بعدی راحتتر خواهید بود. این موضوع دلیل اصلی انتخاب زایمان بهصورت طبیعی برای بسیاری از خانمها است. پیشنهاد میدهیم که شما هم بر روی این موضوع بیشتر فکر کنید.
زایمان طبیعی چه مزیتهایی برای نوزاد دارد؟
در مطالب بالا فواید زایمان طبیعی را برای مادر توضیح دادیم. حالا شاید برای شما جالب باشد که برای این کار برای نوزاد هم مزیتهای بسیاری دارد که در این قسمت به آنها اشاره خواهیم کرد.
- رشد بهتر جنین
هنگامیکه نوزاد شما بهصورت طبیعی به دنیا میآید، خودش برای خارج شدن از رحم اقدام میکند، یعنی رشدش بهصورت کامل انجام شده و این موضوع اهمیت بسیار زیادی در سلامت او خواهد داشت. بسیاری از سلولهای مغزی در روزهای پایانی بارداری تشکیل میشوند. به همین دلیل است که میگویند کودکانی که بهصورت طبیعی دنیا آمدهاند، باهوشتر هستند.
- کاهش احتمال بروز بیماری
شاید برای شما جالب باشد که اگر نوزادتان بهصورت طبیعی به دنیا آمده باشد، احتمال ابتلا به بیماری آسم برای او کمتر است. چنین کودکی در آینده احتمال اینکه دچار اضافه وزن و چاقی هم بشود، بسیار کم خواهد بود.
سخن آخر
در مطالب بالا سعی بر این داشتیم که اطلاعاتی در مورد این روش از زایمان در اختیار شما قرار بدهیم. در ابتدا گفتیم که اصلاً این زایمان به چه معنی است. مطالب را با این موضوع ادامه دادیم که زایمان بهصورت طبیعی چه مراحلی دارد و شما باید چه کارهایی را انجام بدهید.
در ادامه فواید زایمان بهصورت طبیعی را برای مادر و همچنین نوزاد بهصورت جداگانه شرح دادیم. این اطلاعات به شما کمک میکند که تصمیم بهتری بگیرید. اگر هر سؤال دیگری در مورد این موضوع دارید، آن را با ما در میان بگذارید تا در اسرع وقت به آن پاسخ دهیم.