بارداری, زندگی روزانه

غریزه آشیانه سازی در دوران بارداری چیست؟ و چه احساسی دارد؟

غریزه لانه‌سازی در زنان باردار چیست؟

حتماً شما هم در فصلون مختلف سال پرندگانی را دیده‌اید که در تکاپو هستند تا برای جوجه‌های خود رد حال ساختن لانه هستند این پدیده در علوم رفتارشناسی و زیست‌شناسی به غریزه آشیانه‌سازی شهرت دارد. طبق تعریف، لانه‌سازی یا غریزه آشیانه سازی، انفجار انرژی است که زنان اغلب در چند هفته آخر بارداری دریافت می‌کنند که به آن‌ها انگیزه می‌دهد تا خانه را برای برای ورود نوزاد تمیز و مرتب کنند. غریزه آشیانه سازی در بارداری در واقع احساس نیاز مادر به ساختن خانه‌ای عاری از میکروب، فوق‌العاده منظم و طراحی بی‌عیب و نقص است. در این مقاله پینو بیبی به این موضوع می‌پردازد و دلایل وقوع این اتفاق را بررسی می‌کند. در این مقاله قصد داریم به شما بگوییم وقتی غریزه لانه سازی در یک بانوی باردار شعله‌ور می‌شود، چه باید کرد.

هنگامی که اصطلاح «لانه سازی» را می‌شنوید، ممکن است به فکر پرندگان آوازخوانِ روی شاخه‌های درختان بیفتید که در حال جمع کردن شاخه‌های خشک و نازکی که از درختان و بوته‌ها افتاده‌اند، هستند تا آشیانه‌ای دنج برای جوجه‌های خود بسازند اما انگیزه ایجاد یک فضای امن و راحت برای اسکان و محافظت از خانواده در حال گسترش در سراسر قلمرو حیوانات، از جمله انسان وجود دارد.

در برخی مواقع، بسیاری از مادران آینده تمایل زیادی به طراحی مجدد، سازماندهی مجدد و تمیز کردن وسواس گونه فضای زندگی خود دارند و این چیزی است که به عنوان غریزه لانه‌سازی یا غریزه آشیانه سازی در دوران بارداری شناخته می‌شود. بله این یک غریزه کاملاً طبیعی است. در این مقاله، متخصصان پینو بیبی دقیقاً توضیح می‌دهند که لانه‌سازی در بارداری چیست، چه چیزی ممکن است باعث آن شود، چه زمانی باید انتظار آن را داشت و برای ارضای این میل چه کاری می‌توان انجام داد.

غریزه لانه‌سازی در زنان باردار چیست؟

لانه‌سازی در دوران بارداری چیست؟

لانه‌سازی در بارداری یک اصرار غریزی برای «آماده کردن لانه» در دوران بارداری به منظور آمادگی برای زایمان و تولد نوزاد است. البته، منظور از لانه یا آشیانه در اینجا اتاق کودک و به طور کلی خانه است. این افزایش فعالیت می‌تواند به مواردی مانند سازماندهی و تمیز کردن خانه، ایجاد یک برنامه حمایتی برای پس از زایمان و تنظیم برنامه برای رخداهای مهم است. بنابراین، وقتی بانوی باردار انرژی و انگیزه غیرقابل انکاری برای تمیز کردن کف‌پوش‌ها، پاک کردن کمدها و مرتب کردن کشوها و انباری، شستن لباس‌های کودک و برنامه غذایی برای چند ماه آینده، را دارد، در واقع همه این موارد به غریزه لانه‌سازی اشاره دارند.

چه چیزی باعث لانه‌سازی در دوران بارداری می‌شود؟

کارشناسان کاملاً مطمئن نیستند که چرا غریزه «تو در تو یا آشیانه‌سازی» رخ می‌دهد و مطالعات در مورد این موضوع محدود است. هیچ مدرک علمی مبنی بر علل بیولوژیکی برای لانه‌سازی در دوران بارداری وجود ندارد. با این حال، برخی از کارشناسان و بسیاری از زنان باردار معتقدند لانه سازی غریزی است و ممکن است با تغییرات هورمونی در دوران بارداری مرتبط باشد، به خصوص که این غریزه مادری است که در حیوانات دیگر نیز دیده می‌شود.

علت اصلی آن نیز ممکن است واکنش اجتماعی- عاطفی به پدیده خارق‌العاده تولد باشد. لانه‌سازی در بارداری ممکن است نقش مهمی در پایه‌گذاری رابطه والد – کودک (مادر با نوزاد) داشته باشد. در بارداری‌های پرخطر، لانه‌سازی می‌تواند «احساس کنترل را در طول دوره‌ای که اغلب مملو از اضطراب و عدم اطمینان در مورد تغییراتی است که در شرف وقوع است»، را ایجاد کند.

چه چیزی باعث لانه‌سازی در دوران بارداری می‌شود؟

لانه‌سازی در دوران بارداری چه زمانی شروع می‌شود؟

اکثر خانم‌ها در سه ماهه سوم حاملگی شروع به لانه‌سازی می‌کنند؛ این غریزه به ویژه در حدود ۳۷ یا ۳۸ هفتگی یا چند هفته قبل از موعد زایمان فوران می‌کند. یک بررسی وسیع در سال ۲۰۱۳ میلادی به نتیجه مشابهی رسید و نشان داد که لانه‌سازی در دوران بارداری در سه ماهه سوم به اوج خود می‌رسد.

افزایش آدرنالین در بدن در این نقطه از بارداری احتمالاً به این جنون غایی (غریزه آشیانه سازی) کمک می‌کند، اما عوامل احساسی در بروز این غریزه به همان اندازه قوی هستند. اگر غریزه آشیانه سازی درست در زمانی که برای زایمان آماده می‌شوید به سراغ‌تان بیاید، از آن نهایت استفاده را ببرید. قبل از این که زندگی با ورود فرد جدید بیش از حد شلوغ شود و حتی پیدا کردن یک لحظه جهت دوش گرفتن برای شما چالش برانگیز شود.

البته بسیاری از بانوان گزارش داده‌اند که بلافاصله پس از لانه‌سازی، زایمان کرده‌اند، زیرا آن‌ها احساس می‌کردند که در نهایت برای استقبال از نوزاد آماده هستند. با این حال، هیچ ارتباط مستقیمی بین لانه‌سازی و شروع زایمان گزارش نشده است. بنابراین اگر بانویی در اوایل بارداری لانه‌سازی را تجربه می‌کند، این احساس می‌تواند کاملاً طبیعی باشد. برخی از افراد حتی ممکن است لانه‌سازی را در دوره قبل از بارداری تجربه کنند. این عریزه آشیانه‌سازی ممکن است در برنامه‌های مالی، مسکن، خانوادگی یا شغلی فرد ظاهر شود و به زوج‌ها کمک کند تا بر سفر خود به سمت والدین شدن، کنترل داشته باشند.

به علاوه، برخی از افراد ممکن است چندین بار در طول بارداری خود لانه‌سازی را تجربه کنند و برخی دیگر ممکن است هرگز لانه‌سازی نکنند. برخی از افراد تمام دوران بارداری خود را سپری می‌کنند و هرگز تمایلی به تمیز کردن خانه خود ندارند. اما زنان دیگر ممکن است حتی متوجه نشوند که دارند کارهای غیرعادی انجام می‌دهند تا زمانی که همسر یا اطرافیان‌شان از آن‌ها نپرسند که چه کار می‌کنند، متوجه این غریزه و انرژی مضاعف خود نیستند. این غریزه لانه‌سازی اغلب خارج از کنترل فرد است. لانه‌سازی چیزی نیست که فرد بتواند در صورت وقوع از آن اجتناب کند.

نشانه‌های لانه‌سازی در بارداری چیست؟

در طول سه ماهه سوم بارداری، احتمالاً به دلیل برآمدگی فزاینده شکم و تغییرات هورمونی فراوان، بانوان باردار احساس تنبلی و خستگی خواهند کرد اما زمانی که غریزه لانه‌سازی فوران می‌کند، ناگهان انرژی و نیاز شدید به تمرکز روی کارهایی را تجربه می‌کند که برای آن‌ها به عنوان یک مادر امنیت خاطر ایجاد می‌کنند. در چنین شرایطی مادر دوست دارد که همه چیز در کنترل او باشد و بتواند تمام امور خانه را سر و سامان بدهد و احساس کند که برای استقبال از کودک در خانه آمادگی کامل دارد.

لانه‌سازی در دوران بارداری اغلب منجر به تمیز کردن و سازماندهی وسواس گونه می‌شود. بانوان باردار در این مواقع بیش از حد مراقب نفوذ آلودگی و میکروب‌ها یا نظم در خانه هستند. بانوان ممکن است تا حدی متوجه ‌شوند که تسلیم یک میل تقریباً غیرقابل کنترل برای تمیز کردن و سازمان‌دهی امور منزل می‌شوند هم‌چنین این غریزه می‌تواند شامل انبار کردن وسایل، استفاده از تزئینات، برنامه‌ریزی و بسته‌بندی وسایل باشد. آماده‌سازی اتاق کودک، بسته‌بندی کیف بیمارستان، خرید آخرین وسایل مورد نیاز نوزاد، برنامه‌ریزی برای مراسمات تولد نوزاد و برنامه برای مراقبت از نوزاد و بهبودی سریع پس از زایمان از دیگر دغدغه‌های ذهنی چنین مادرانی است.  

غریزه لانه‌سازی افراطی چیست؟

در حالی که ممکن است بانوان همیشه نتوانند این میل «تودرتو» را کنترل کنند، مهم است که به احساس خود توجه کنند. اگر احساس می‌کنید که هنگام فکر کردن به آمدن نوزاد مضطرب می‌شوید، یا اگر عزیزان‌تان به شما می‌گویند که حالت وسواس گونه‌ای برای تمیز کردن و نظم‌دهی به کارها دارید، ممکن است در دوران بارداری غریزه لانه‌سازی شدیدی را تجربه کنید. علائم افراطی این غریزه می‌تواند شامل موارد زیر باشد:

  • افکار منفی را در مورد شریک زندگی خود تجربه کنید و شروع به فاصله گرفتن از او کنید.
  • احساس افزایش ترس و اضطراب در مورد زایمان، تولد و دوره پس از زایمان و ترس از ورود کودک در خانه بیشتر از هیجان شما باشد.
  • بر اساس ترس و اضطراب خود تصمیم بگیرید.
  • داشتن افکار مزاحم که باعث استرس فیزیکی می‌شود، مانند تپش قلب یا بی‌خوابی. البته، ترس و اضطراب احساساتی طبیعی در رابطه با زایمان هستند، اما اگر این ترس و اضطراب باعث تشدید غریزه لانه‌سازی شما در بارداری شود، با پزشک تماس بگیرید.
غریزه لانه‌سازی افراطی چیست؟

چگونه غریزه لانه‌سازی خود را در دوران بارداری ارضا کنیم؟

بهترین راه برای ارضای میل به آشیانه‌سازی در بارداری تسلیم شدن در برابر این حس است. استفاده از این انفجار انرژی برای بررسی کارهایی که از فهرست کارها خارج می‌شوند می‌تواند به شما کمک کند هم نیاز به لانه‌سازی را برآورده کنید و هم به شما کمک کند که آمادگی بیشتری برای ورود به این مرحله جدید از زندگی خود داشته باشید. کارهایی را که می‌خواستید انجام دهید اما به آن‌ها نرسیده‌اید، مانند تمیز کردن کمد لباس، اهدای وسایل اضافی و پر کردن فریزر از وعده‌های غذایی برای دوره پس از زایمان، انجام دهید.

در طول مرحله لانه‌سازی بارداری، به غیر از تمیز کردن و سازماندهی خانه، ممکن است تصمیم بگیرید که به برنامه‌های زایمان و پس از زایمان خود نیز رسیدگی کنید. به دنبال یک ماما یا دولا باشید و آن را استخدام کنید، مرخصی زایمان خود را سازماندهی کنید و یک متخصص اطفال را پیدا کنید که به او اعتماد دارید. در مورد تصمیماتی که می‌توانید بگیرید و چیزهایی که می‌توانید کنترل کنید اطلاعات جمع‌آوری کنید. روش‌های نگهداری نوزاد، آرام‌بخش‌های نوزاد، ورزش‌های مخصوص نوزاد، رمزگشایی گریه نوزاد، انتخاب پرستار کودک، جدول واکسیناسیون کودک، توانبخشی پس از زایمان و بسیاری از امور دیگر که ممکن است ذهن شما را به خود مشغول ساخته است، این‌ها چیزهای مملوسی هستند که به شما کمک می‌کنند هنگام مواجه با موجود دوست داشتنی زندگی‌تان نگرانی‌های ناشناخته بزرگ در خصوص او، احساس امنیت و اعتماد به نفس بیشتری داشته باشید.

یکی دیگر از راه‌های لانه‌سازی در دوران بارداری این است که از تعاملات اجتماعی خود بکاهید و روی زمان با همسرتان و سلامتی خود تمرکز کنید. خانواده و دوستان ممکن است معنای واقعی‌تری برای شما داشته باشند، اما یادتان باشد «دو پادشاه در یک اقلیم نمی‌گنجند» شما نمی‌توانید همه را راضی کنید مقاله برنامه تولد و برنامه زایمان را مطالعه کنید لازم است در خصوص حریم خصوصی، روش‌های تسکین درد، این که چه کسی موقع زایمان کنار شما باشد، نوع زایمان و … در مورد مسائل مهمی که در آن مقاله گفته شده است تصمیم‌گیری کنید. وقتی نوزادی به دنیا می‌آیید، سرعت زندگی‌تان تغییر می‌کند و روابط بیرونی‌تان با اولویت‌های جدید سازگار می‌شود «این روش طبیعت است که به شما زمان می‌دهد تا به آرامی تغییر کنید».

کارهای ایمن در هنگام آشیانه‌سازی

در حالی که غریزه آشیانه سازی در شما شلعه‌ور می‌شود، معقول و منطقی رفتار کنید. از بالا رفتن از نردبان و چهارپایه، بلند کردن چیزهای خیلی سنگین و زیاده‌روی در انجام امور خودداری کنید. از کارهای پرخطر مانند ایستادن روی نردبان اجتناب کنید؛ واقعاً نیازی نیست سقف حمام را بسابید. پاک کننده‌های سمی و خطرناک را کنار بگذارید، موقع تمیزکاری و استفاده از شوینده‌ها، پنجره‌ها را باز بگذارید و هنگام استفاده از شوینده‌ها از دستکش استفاده کنید.

همچنین حتماً استراحت‌های مکرر داشته باشید و به طور متناوب میان وعده سالم و مقوی بخورید. شما باید برای زایمان و وضع حمل نیز انرژی ذخیره کنید، پس زیاده‌روی نکنید و باید مقداری از این انرژی اضافی خود را برای فرایند مهم و سخت زایمان ذخیره کنید.

کارهای ایمن در هنگام آشیانه‌سازی

به بدنت گوش کن (به ندای درون‌تان توجه کنید)

در حالی که خارج کردن وظایف از فهرست کارها ممکن است به شما در ارضای غرایز تودرتو کمک کند، مراقب نحوه مصرف انرژی خود باشید. در هر مرحله به بدن خود گوش دهید. مطمئناً، احساس آمادگی عالی است، اما همچنین مهم است که سلامتی جنین و سلامت خود را به مخاطره نیاندازید. در زیر چند راه برای کمک به کاهش استرس هنگام لانه‌سازی در دوران بارداری آورده شده است:

  • یک چک لیست فیزیکی تهیه کنید. چک لیست می‌تواند به شما کمک کند متمرکز و سازمان‌دهی شده بمانید و می‌توانید کارها بر اساس برنامه انجام دهید و در زمانی که نیاز به استراحت دارید، انجام کارها را کنار بگذارید.
  • روی فضای اصلی زندگی کودک تمرکز کنید. این فضا می‌تواند اتاق کودک یا اتاق شما باشد.
  • کارهای خود را دوباره اولویت‌بندی کنید، در چند هفته آخر، راه‌هایی برای آرامش و کاهش استرس بیابید، یوگای قبل از تولد ایده خوبی است. ممکن است کارهای زیادی برای انجام دادن وجود داشته باشد، اما سلامتی شما حرف اول را می‌زند و یادتان باشد در نهایت همه چیز به سرانجام نکویی خواهد رسید.
  • اگر انتظارات غیرواقع بینانه‌ای از کارهایی که می‌توانید قبل از زایمان انجام دهید، دارید؛ فقط با تلاش مضاعف، خود را خسته خواهید کرد. لازم است بدانید که مقدار زیادی از کارها را می‌توان بعدها انجام داد و باید صبر کرد. در حالی که غریزه آشیانه سازی می‌تواند به سازماندهی و آماده‌سازی شما برای آمدن نوزاد کمک کند، مهم است که به یاد داشته باشید که آرام بمانید، به اندازه توان‌تان قدم بردارید و در صورت پیشنهاد کمک دیگران را بپذیرید «با خود صبور و مهربان باشید و سعی کنید از این زمان شگفت انگیز لذت ببرید!».
به بدنت گوش کن (به ندای درون‌تان توجه کنید)

چک لیست کارهای لازم در زمان غریزه‌سازی

در اینجا مجموعه‌ای از جزئیات لحظه آخری وجود دارد که می‌توانید در حالی که در مرحله آشیانه‌سازی هستید لیست خود را بررسی کنید و یا با انجام آن کارها، آن‌ها را از چک لیست خود حذف کنید.

  • به خرید بروید، یخچال خود را دوباره پر کنید.
  • همان طور که برای تولد و رسیدن عضو جدید آماده می‌شوید، هر کالا و وسیله قدیمی که دیگر نیاز ندارید را دور بیندازید و یا آن‌ها را به افراد نیازمند اهدا کنید و چیزهای تازه بخرید.
  • پس از آمدن کودک، ملزومات کلیدی را که می‌خواهید در دسترس داشته باشید، تهیه کنید مانند شیر، ماست، پنیر، سبزیجات سالاد که از قبل شسته شده‌اند، میوه و حتی یک یا دو مرغ سوخاری که برای وعده‌های غذایی، میان وعده‌ها و سالادها عالی هستند. اگر کودک در این هفته نیامد، می‌توانید هفته آینده دوباره این اقلام را ذخیره کنید.
  • اقلام اصلی را طوری ذخیره کنید که انگار فردایی وجود ندارد. مطمئناً فردایی وجود خواهد داشت، اما نمی‌توانید بلافاصله بعد از زایمان وقت خود را در فروشگاه مواد غذایی صرف کنید.
  • کابینت‌های خود را با هر نوع غذای سالمی که فکرش را می‌کنید پُر کنید، از سوپ‌هایی که می‌توانند سریع آماده شوند تا آجیل و میوه‌های خشک را خریداری کنید تا اگر نگهداری از کودک تمام وقت شما را گرفت با خوردن این تنقلات سالم و غذاهای نیمه آماده می‌توانند به داد شما برسند و انرژی از دست رفته شما را تامین کنند تا بتوانید سر فرصت یک وعده غذایی کامل مصرف کنید.
  • سایر کالاهایی که هنگام آماده شدن برای تولد باید تهیه کنید: کراکر و غلات سبوس‌دار، لوبیاهای کنسرو شده، میوه‌ها و سبزیجات، پاستا، برنج و انواع آبمیوه.
  • اگر غریزه آشیانه سازی شما با لذت آشپزی همراه است، تا می‌توانید زیاده‌روی کنید. تقریباً مطمئناً پس از آمدن کودک، آشپزی یک دغدغه یا معضل بزرگ می‌شود.
  • وعده‌های اضافی از غذاهای مناسب سرماخوردگی تا لازانیا، گوشت چرخ کرده، پنکیک، کلوچه سبوس‌دار درست کنید و در ظروف مناسب در فریزر نگهداری کنید. آن‌ها را نام‌گذاری کنید و تاریخ بزنید تا موقع استفاده به علت یخ‌زدگی اشتباه مصرف نکنید.
  • بعد از زایمان و پس از صرف غذای بیمارستانی و مواجه با غذاها و میان وعده‌های خانگی موجود در فریزر قطعاً لبخند رضایت بر لبتان خواهد نشاند و از خودتان سپاسگزار خواهید بود.
  • لباس‌های خود را مرتب کنید، اگر نیاز به تعمیر، خشکشویی یا اتو دارند آن‌ها را مرتب کنید و لباس‌های اضافه را از خانه خارج کنید و به افراد نیازمند اهدا کنید.
  • روکش لحاف، بالش‌های که دیگر آهار ندارند، روفرشی، ملحفه‌های اتاق مهمان و هر چیز دیگری را که به طور مرتب شسته نمی‌شود، دور بریزید. به محض ورود کودک، ماشین لباسشویی و خشک کن خانه شما باید به طور مرتب سخت کار کند تا لکه‌های تف، آب دهان و یا ادرار و مدفوع نوزاد را پاک کنند.
  • نظافت و خانه تکانی عید را الان انجام دهید فرقی نمی‌کند در کدام فصل سال هستید بعد از آمدن نوزاد ممکن است فرصت این کار را نداشته باشید، از همسر و دیگر اعضای خانواده کمک بگیرید و در نقش یک مدیر کارها را برنامه‌ریزی و مدیریت کنید.  
  • طاقچه‌ها و پرده‌ها را تمیز کنید. پشت مبل و زیر بالشتک‌های مبل را جاروبرقی بکشید. به احتمال زیاد مقداری اسکناس زیر آن‌ها پنهان شده است یا شاید کنترل از راه دوری را که سه ماه پیش اشتباهاً آنجا گذاشته‌اید، پیدا کنید (زمانی که دچار مه مغزی شده بودید).
  • در نهایت، قبل از این که با انفجاری از عکس کودک مواجه شوید و گردگیری آن همه قاب عکس دلهره‌آور شود، به گردگیری قاب عکس‌های حاضر بپردازید.
  • لباس کودک خود را تهیه کنید. البته زیاده‌روی نکنید احتمالاً در مراسم بیبی شاور و یا سیسمونی همه وسایل مورد نیاز کودک تهیه نشده است. بنابراین تا زمانی که زایمان نکرده‌اید؛ زیاد خرید نکنید. اما مطمئن شوید که لوازم ضروری نوزاد، از جمله تی‌شرت، یک تن‌پوش کرم مثل ژاکت و یا تعداد زیادی شورت و شلوار برای او تهیه کرده‌اید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *