زایمان, نوع زایمان

زایمان طبیعی با کمک دستگاه اودون

دستگاه اُدون اختراعی برای کمک به زایمان انسدادی است. دستگاه Odon که توسط مکانیک خودرو آرژانتینی خورخه اودون ساخته شده است، به همین خاطر به آن اودون می‌گویند. مکانیزم دستگاه ادون به این صورت است که یک آستین پلاستیکی تا شده را به سمت سر جنین هدایت می‌کنند. سپس سر کیسه دور سر جنین را احاطه می‌کند. در مرحله بعد کمی هوا بین دو لایه پلاستیکی پمپاژ می‌شود و سر نوزاد در میان این بالشتک هوا قرار می‌گیرد و سپس با دکمه دستگیره دستگاه اودون نوزاد به بیرون کشیده می‌شود. این ترفندی برای برداشتن چوب پنبه گیره کرده در بطری خالی است، که ادودن از این ایده برای ساخت این دستگاه کمک زایمان بهره برد. این روش زایمان روشی نوین است و تیم متخصص پینو بیبی قصد دارد تا شما را با این تکنیک زایمان جدید آشنا کند. با پینو بیبی همراه باشید.

یک معضل تکاملی

از زمان پیدایش حیات، زمانی که راه رفتن انسان روی دو پا آغاز شد، مغز انسان‌ها بزرگ‌تر شده و لگن زنان باریک شده است. این مشکل هندسی تاسف بار که «معضل مامایی Obstetric Dilemma» نامیده می‌شود به این معنی است که با گذشت زمان خروج برای نوزادان از جایی که قرار است از آن خارج شوند (رحم مادر) سخت‌تر شده است. علت آن هنوز مورد بحث است. به عمین علت ابزارهای ابداع شد تا به خروج جنین در زایمان طبیعی کمک کند.

یک معضل تکاملی

تاریخچه ابزارهای کمکی زایمان طبیعی

علیرغم پیشرفت‌های پزشکی مدرن، بسیاری از متخصصان زنان و زایمان هنوز از ابزارهای زایمانی استفاده می‌کنند که پیشرفت کمی نسبت به رشد اولیه خود داشته‌اند. دو وسیله رایج زایمان که هنوز هم امروزه مورد استفاده قرار می‌گیرند، فورسپس و خلاء اکستراکتور (یا همان وکیوم) هستند. خانواده چمبرلن، فورسپس را در قرن شانزدهم میلادی اختراع کردند و اختراع آن‌ها در دوران ویکتوریا به طور فزاینده‌ای محبوب شد. فورسپس هنوز هم امروزه مورد استفاده قرار می‌گیرد و لازم است یادآور شویم فورسپس از زمان معرفی اولیه تا امروز تغییر چشمگیری نداشته است. با این حال، مشخص شده است که فورسپس‌ها باعث ایجاد عوارض جدی در زایمان طبیعی می‌شوند و خطر خونریزی و پارگی واژن را افزایش می‌دهند. حتی با وجود خطرات پزشکی، فورسپس اغلب تنها ابزار موجود در جوامع کم درآمد است که خطر مرگ و میر مادران را افزایش می‌دهد. یکی دیگر از ابزارهای متداول زایمان خلاء اکستراکتور است. اکستراکتور خلاء که اولین بار در سال ۱۸۳۸ میلادی توسط جیمز یانگ سیمپسون ساخته شد، پمپی است که از مکش خلاء برای هدایت جنین به سمت پایین کانال واژن استفاده می‌کند. تا دهه ۱۹۵۰ میلادی خلاء اکستراکتور یک جایگزین مناسب برای فورسپس نبود. دستگاه خلاءگیر می‌تواند باعث ایجاد دلمه در امتداد سر نوزاد شود و جایگزین مناسبی برای فورسپس ثابت نشده است.

یکی دیگر از ابزارهای رایج اتاق زایمان، اسپکولوم است که جهت برداشتن باقی مانده‌های درون سرویکس و رحم (اندوسرویکال) پس از زایمان استفاده می‌شود. این فرآیند برای مادر بسیار ناراحت کننده است و همچنین ممکن است امنیت و سلامت جنین را مختل کند.

در زیر مواد مختلف پزشکی رایجی که معمولاً در طول زایمان طبیعی استفاده می‌شوند، فهرست شده‌اند.

  • قیچی
  • قلاب آمنیوتیک، برای پارگی غشاهای واژن
  • هموستات
  • نگهدارنده اسفنجی، برای جلوگیری از دست دادن خون اضافی در هنگام زایمان
  • چاقوی جراحی، در مورد سزارین

ابزارهای ذکر شده در فرآیند زایمان معمولی نسبتاً رایج هستند. با این حال، دستگاه Odon به این دلیل که هنوز تحت تست‌های آزمایشگاهی قرار دارد و تا هنگام استفاده در یک محیط بیمارستانی و اطمینان کامل از ایمنی آن، در لیست گنجانده نشده است.

تاریخچه ابزارهای کمکی زایمان طبیعی

از زمان توسعه وکیوم استخراج کننده در دهه ۱۹۵۰ میلادی، هیچ روش جدیدی برای کمک به زایمان طبیعی در عمل بالینی معرفی نشده است. دستگاه Odon دستگاه جدیدی است که از یک کاف هوای محیطی روی سر جنین برای کمک به زایمان استفاده می‌کند. در این مطالعه از دستگاه Odon برای کمک به زایمان طبیعی برای اندیکاسیون‌های بالینی استاندارد استفاده شده است.

در سال ۲۰۱۱ میلادی در یک اجلاس بین المللی در مورد اختراع Odon بیان شد که «اگر ایمنی و مؤثر بودن آن ثابت شود، دستگاه Odon اولین نوآوری در زایمان واژینال عملی از زمان توسعه فورسپس در قرن‌ها پیش و استفاده از وکیوم دهه‌ها پیش خواهد بود».

دستگاه Odon

دستگاه Odon برای زایمان کمکی واژینال

دستگاه اودون Odon Device یک دستگاه جدید برای زایمان واژینال کمکی است که از یک کاف هوا در اطراف سر جنین برای کشش استفاده می‌کند. زایمان کمکی واژینال (AVB) یک مداخله بهداشتی حیاتی است که می‌تواند نتایج بهتری را برای مادران و نوزادانشان در هنگام بروز عوارض در مرحله دوم زایمان به همراه داشته باشد. متأسفانه، ابزارهای AVB (فورسپس و ونتوز وکیوم) اغلب در محیط‌هایی که به دلیل کمبود آموزش و منابع نیاز بالینی وجود دارد، استفاده نمی‌شوند و منجر به عوارض زایمان برای مادر و کودک و نیز افزایش مرگ ‌و میر مادر و نوزاد می‌شوند که می‌توانست از آن جلوگیری شود. این فاجعه اغلب به دلیل کمبود اپراتورهای آموزش دیده و همچنین مشکلات در استریل کردن و نگهداری دستگاه‌های AVB است. دستگاه اودن، جدید و یکبار مصرف است و پتانسیل کاهش این مشکلات را دارد زیرا یک بار مصرف است و به طور بالقوه استفاده از آن ساده‌تر از فورسپس و وکیوم است. تمام مطالعات انجام شده بر روی دستگاه Odon تا به امروز (پیش بالینی، رشد اولیه و بالینی) نشان می‌دهد که دستگاه Odon در مقایسه با مراقبت‌های استاندارد فعلی خطر بالاتری برای مادران یا نوزادان ندارد.

دستگاه Odon برای زایمان کمکی واژینال

دستگاه Odon چگونه کار می‌کند؟

به طور کلی هر دستگاه اودون از دو بخش کلی تشکیل شده است: بخش اپلیکاتور و بخش کیسه (آستین). در زمان استفاده این دو بخش با هم متصل می‌شوند. ایلپکاتور در واقع باعث هدایت کیسه به درون واژن شده و در نهایت کیسه را به گردن نوزاد متصل می‌کند. ابتدا یک جدار دو لایه پلاستیکی داخل کانال زایمان مادر قرار می‌گیرد و دور سر نوزاد پیچیده می‌شود. یک درج پلاستیکی نرم که کاملاً با سر جنین سازگار شده و از آسیب دیدن آن جلوگیری می‌کند به همراه کیسه تعبیه شده است. سپس مقدار کم و محدودی از هوا به داخل کیسه پمپ می‌شود که محفظه‌ای را باد می‌کند و باعث می‌شود کیسه به آرامی سر نوزاد را بگیرد. با توجه به این که نوزاد تا زمان تولد از طریق بینی تنفس نمی‌کند، مانعی برای جریان اکسیژن وجود ندارد. هنگامی که کیسه در جای خود قرار گرفت، درج کننده خارج می‌شود. در نهایت، نوزاد از طریق کانال زایمان کشیده می‌شود و احتمال خونریزی یا عوارض را محدود می‌کند.

دستگاه Odon چگونه کار می‌کند؟

تفاوت عملکرد اودون با وکیوم و فورسپس

هر سه وسیله ابزار کمکی برای خروج جنین از رحم و دهانه رحم هستند. گر چه فورسپس و وکیوم سابقه طولانی‌تری دارند اما تا کنون در مورد مخاطرات استفاده از اودون گزارشی بدست نیامده است؛ یکی از دلایل می‌تواند جدید بودن روش باشد در مقایسه با تعداد زیاد استفاده از فورسپس و ونتوز (وکیوم).

  • معایب دستگاه اودون: در حالی که دستگاه Odon دارای پتانسیل زیادی است، به ویژه برای کاهش خطر مرگ و میر نوزادان و مادران در جوامع کم درآمد، هنوز هم تحت یک سری آزمایشات برای اطمینان از ایمنی آن است. دو نگرانی اصلی در مورد دستگاه اودون که هنوز به آن‌ها رسیدگی نشده است عبارت هستند از: موقعیت دقیق دستگاه و میزان فشار وارد شده به سر نوزاد است. بدیهی است که این‌ها بر نتیجه زایمان تأثیر خواهند داشت، بنابراین تلاش‌هایی برای استاندارد کردن استفاده از دستگاه Odon در طول آزمایشات بالینی انجام شده است.
  • مزایا و توسعه دستگاه اودون: پژوهشگران امیدوارند که دستگاه Odon میزان سزارین را کاهش دهد و همچنین خطر انتقال بیماری از مادر به نوزاد از جمله HIV را کاهش دهد. استفاده از این دستگاه نیز فوق‌العاده آسان است و توسط ماما بدون حضور پزشک قابل استفاده است.

سازمان بهداشت جهانی مطالعه‌ای را طراحی کرده است که به دنبال آن است «تعیین کند که آیا دستگاه زایمان ادون برای زایمان در مرحله دومِ طولانی‌ مدت زایمان امکان‌پذیر، ایمن و کارآمد است یا خیر». سازمان بهداشت جهانی اطمینان دارد که این دستگاه، زایمان کمکی را متحول کرده و عفونت‌های نوزادان را در سراسر جهان کاهش می‌دهد.

سازمان بهداشت جهانی اخیراً مطالعه دیگری را شامل ۴۹ زن تکمیل کرد که به موجب آن این دستگاه در ۴۶ زن از ۴۹ زن (۹۳ درصد) با موفقیت وارد شد و زایمان موفقیت‌آمیز با بیرون انداختن سر جنین پس از یک بار استفاده از دستگاه Odon انجام شد. با این حال، در ۳۵ زن (۷۱ درصد) در حدود دو سوم آزمایش شوندگان پس از اتمام زایمان دچار پارگی واژن، دهانه رحم یا پرینه شدند. در حالی که این دستگاه برای عرضه در آینده نزدیک آماده نیست، این مطالعه نشان می‌دهد که زایمان از طریق دستگاه Odon پس از معرفی به بازار آمریکا قابل قبول است.

به محض این که دستگاه به بازار رسید، BD (یک شرکت فناوری آمریکایی بسیار معروف) اعلام کرده است که با پزشکان کشورهای کم درآمد و متوسط همکاری خواهد کرد تا دستگاه را بخشی از پروتکل پزشکی استاندارد کنند. به مناطق فوق الذکر با قیمت کمتری نسبت به مناطق ثروتمند جهان ارائه خواهد شد.

فاز یک در حال حاضر در مراکز مراقبت‌های بهداشتی در آرژانتین و آفریقای جنوبی اجرا شده است: این دستگاه روی ۱۰۰ زن با زایمان طبیعی بدون عارضه استفاده خواهد شد.

سپس این دستگاه در مرحله دوم تحقیقات قرار می‌گیرد، جایی که ۶۰ زن که از مرحله دوم طولانی زایمان رنج می‌برند، با استفاده از دستگاه Odon، زایمان طبیعی واژینال کمکی خواهند داشت. فورسپس و وکیوم علاوه بر مزایا دارای معایبی نیز هستند که در اینجا به تعدادی از آن‌ها نسبت به دستگاه اودون می‌پردازیم. می‌توانید مقالات کامل‌تر استفاده از وکیوم (ونتوز یا ساکشن) و فورسپس (انبر یا گیره) را در مجله اینترنتی پینو بیبی مطالعه بفرمایید.

دستگاه‌هانحوه استفادهمضرات برای مادرمضرات برای نوزاد
اودونساده و نیاز به آموزش خاصی ندارد. یکبار مصرف است و نیاز به استریل کردن ندارد. به علت این که دور سر نوزاد را کامل می‌پوشاند احتمال انتقال آلودگی واژن به صورت نوزاد به شدت کاهش می‌یابد.پارگی واژن و دهانه رحمیک مورد برادیکاردی (آریتمی) نوزاد گزارش شده
فورسپسنیاز به آموزش و همچنین مهارت و کسب تجربه بیشتر دارد. باید هر بار دستگاه کاملاً استریل شود تا خطر انتقال عفونت به بدن مادر و جنین کاهش یابد.پارگی واژن، افزایش خونریزی بعد از وضع حمل، احتباس ادرار یا بی‌اختیاری ادرار، اختلال در عملکرد مقعد، پارگی درجه چهارم در ناحیه معقدکبودی و جراحت بر بدن نوزاد تاول‌های سطحی بر پوست نوزاد، خطر آسیب دیدن عصب، شکستگی جمجمه، خونریزی در داخل جمجمه، بروز تشنج، آسیب‌هایی جزئی به عضلات سر، آسیب‌ به بخش‌های خارجی چشم
وکیوم یا ساکشننیاز به آموزش و مهارت و کسب تجربه دارد اما نسبت به فورسپس آسان‌تر است. باید هر بار دستگاه کاملاً استریل شود تا خطر انتقال عفونت به بدن مادر و جنین کاهش یابد.پارگی واژن و یا ناحیه پرینه، خون‌ریزی زیاد، خطر آسیب به اسفنکر مقعد، از دست دادن کنترل ادرار و مدفوع، درد فوری بعد از انجام وضع حمل، پایین افتادگی لگن خاصره مادر و ایجاد فیستولانواع خونریزی در سر نوزاد، خونریزی شبکیه، پارگی و تورم پوست سر، جراحت شبکه بازویی – عصبی، گاهی فلج مغزی، زردی نوزاد

از مکانیک خودرو تا چوب پنبه یک بطری

دستگاه خورخه اودن، یک کیسه پلاستیکی است که در اطراف سر نوزاد باد می‌شود و برای بیرون کشیدن نوزاد از کانال زایمان استفاده می‌شود. در نوامبر سال ۲۰۱۳ میلادی، ایده آقای اودون به یک نمونه اولیه تبدیل شد، که به موجب آن توجه سازمان بهداشت جهانی را به دلیل رویکرد آوانگارد (عجیب) آن جهت کمک به زایمان واژینال جلب کرد. این دستگاه بعداً توسط BD، یک شرکت فناوری که مقر آن در نیوجرسی امریکا است، مجوز دریافت کرد. پس از انجام آزمایشات بالینی، سازمان جهانی بهداشت و کشورهای مجزا باید قبل از فروش آن را تأیید کنند. BD در مورد هزینه آن چیزی را اعلام نکرده است، اما انتظار می‌رود هزینه ساخت هر کدام از این دستگاه‌ها کمتر از ۵۰ دلار باشد.

ایده ساخت دستگاه اودون

این ایده زمانی به ذهن خورخه اودون رسید که او خواب بود. او گفت که به نوعی ناخودآگاهش از ویدیوی یوتیوبی که به تازگی در بیرون کشیدن چوب پنبه گمشده از بطری شراب دیده بود، جهش کرد و متوجه شد که همان ترفند یوتویب می‌تواند نوزادی را که در کانال زایمان گیر کرده نجات دهد.

آقای اودون، ۵۹ ساله، مکانیک خودرو آرژانتینی، اولین نمونه اولیه خود را در آشپزخانه خود ساخت و از یک ظرف شیشه‌ای برای ساخت رحم مصنوعی، عروسک دخترش برای نوزاد گیر افتاده و یک کیسه و آستین پارچه‌ای دوخته شده توسط همسرش به عنوان وسیله نجات استفاده کرد.

ایده ساخت دستگاه اودون

بعید به نظر می‌رسید، ایده‌ای که روی پیشخوان آشپزخانه او شکل گرفت، مورد تایید مشتاقانه سازمان بهداشت جهانی قرار گرفت و یک شرکت فناوری پزشکی آمریکایی به تازگی مجوز تولید آن را صادر کرده است.  پزشکان معتقد هستند که دستگاه اودن پتانسیل بسیار زیادی برای نجات نوزادان در کشورهای فقیر و شاید کاهش زایمان‌های سزارین در کشورهای ثروتمند دارد.

دکتر ماریو مریالدی، هماهنگ کننده ارشد W.H.O برای بهبود سلامت مادر و دوران بارداری و یکی از تحسین کنندگان اولیه دستگاه Odón، می‌گوید: «این بسیار هیجان انگیز است. این لحظه حساس زندگی لحظه‌ای است که سال‌ها پیشرفت بسیار کمی در آن وجود داشته است».

دکتر مریالدی اعلام می‌دارد که حدود ۱۰ درصد از ۱۳۷ میلیون تولد در سراسر جهان هر سال دارای عوارض بالقوه جدی هستند. حدود ۵.۶ میلیون نوزاد مرده به دنیا می‌آیند یا به سرعت می‌میرند و حدود ۲۶۰۰۰۰ زن در هنگام زایمان جان خود را از دست می‌دهند. زایمان انسدادی زمانی رخ دهد که سر نوزاد خیلی بزرگ باشد و یا مادر از فشار دادن و انقباضات خسته شده و قادر به هل دادن نوزاد به بیرون نیست در چنین شرایطی زایمان متوقف می‌شود، زایمان انسدادی یک عامل اصلی مرگ و میر نوزادان است.

در کشورهای ثروتمند، پریشانی جنین منجر به هجوم تیم سلامت و مراقبت به اتاق عمل می‌شود. در کلینیک‌های روستایی فقیر، اما اگر بچه بیرون نیامد، زن خودش تنهاست و احتمال سلامت کودک تقریباً صفر است.

گزینه‌های فعلی در این موارد فورسپس (انبر بزرگ و گرد) یا دستگاه وکیوم (مکنده متصل به پوست سر کودک) هستند. هر یک از این ابزارها در دستان آموزش ندیده یک ماما یا پزشک، می‌تواند باعث خونریزی، له کردن سر نوزاد یا پیچش ستون فقرات نوزاد شود.

اگر چه آزمایش‌های بیشتری روی دستگاه Odón برنامه‌ریزی شده است، پزشکان می‌گویند که به نظر می‌رسد با حداقل آموزش استفاده از آن برای ماماها بی‌خطر باشد.

تا کنون، این دستگاه تنها بر روی ۳۰ زن آرژانتینی که همگی در بیمارستان بودند، قبلاً زایمان کرده بودند و زایمان طبیعی داشتند، آزمایش ایمنی را پشت سر گذاشته است. سازمان بهداشت جهانی اعلام کرد که اکنون دستگاه اودون بر روی ۱۰۰ زن دیگر در چین، هند و آفریقای جنوبی و سپس بر روی ۱۷۰ زن دیگر در نقاط مختلف جهان که قصد زایمان طبیعی طبیعی دارند؛ در حال آزمایش است.

2 دیدگاه در “زایمان طبیعی با کمک دستگاه اودون

  1. بهرام گفت:

    داشتم دنبال یه مطلب مهندسی می گشتم قاظی عکس ها؛ عکس مقاله شما رو آورد برام جالب بود چه ربطی به سرچ من داره، جالب بود اینجام هم ردپای یک مهندس پیدا هست. ممنون مقاله جالبی بود با این که حوزه کاری من نبود

  2. مینا گفت:

    چقدر جالب بود

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *