تغییرات زنان, مراقبت‌های بعد از زایمان

مشکلات رایج پس از زایمان (۱): مشکلات مربوط به دفع ادرار و مدفوع بعد از زایمان

فهرست موضوعات این مقاله

دوران بارداری، دوران شیرین اما چالش‌برانگیزی است. بسیاری از بانوان در دوران بارداری عوارضی را تجربه می‌کنند که گاهی حتی زندگی روزمره آن‌ها را نیز تحت شعاع قرار می‌دهد، با نزدیک شدن به روزهای پایان بارداری بانوان ممکن است حس دوگانه‌ای را تجربه کنند، تمام شدن ۹ ماه سخت یا ۹ ماه شیرین. در هر صورت بسیاری از بانوان از بابت این که مشکلاتی مانند حالت تهوع، درد کمر و لگن، سردرد، بی‌خوابی، داغی دست و پا، رگ‌های واریسی، ترشحات واژن، ریزش مو و بسیاری دیگر از عوارض باردرای تمام خواهد شد، خوشحالند اما واقعیت این است که بانوان فقط از فاز بارداری وارد فاز زایمان و سپس فاز مادر شدن می‌شوند. هر کدام از این فازها مشکلات و عوارض خاص خود را دارد؛ گر چه بسیاری از مشکلات مزمن ۹ ماهه بارداری ممکن است مرتفع شود اما ممکن است مادر با مشکلات جدیدی مواجه شود. از آن جا که تیم متخصص پینو بیبی پیشتر به بررسی مشکلات رایج بارداری پرداخته بود، در این مقاله قصد داریم تا شما را با مشکلات شایع بعد از زایمان آشنا کنیم و به صورت کوتاه راهکارهایی را برای تسکین و درمان هر یک ارائه کنیم. با پینو بیبی همراه باشید و تجربیات و نظرات خود را با ما و دیگر خوانندگان مجله اینترنتی پینو بیبی به اشتراک بگذارید. این مقاله در ۳ قسمت تهیه شده در قسمت اول به بررسی مشکلاتی مانند مشکلات مربوط به دفع ادرار و مدفوع و راهکارهای درمان آن و همچنین مشکلاتی مانند خونریزی و ترشحات واژن پس از زایمان، تورم بدن، قرمزی یا پف چشم‌ها، تعرق شبانه و وریدهای واریسی بعد از زایمان خواهیم پرداخت. در قسمت دوم و سوم سایر مشکلات رایج پس از زایمان مورد بررسی قرار خواهد گرفت پس با قسمت دوم و سوم این مقاله با پینو بیبی همراه باشید.

مشکلات رایج پس از زایمان (1): مشکلات مربوط به دفع ادرار و مدفوع بعد از زایمان

عوارض شایع بعد از زایمان

زایمان یک فرایند طاقت‌فرسات که انرژی زیادی از مادر آینده خواهد گرفت، خستگی ناشی از زایمان و تحمل درد و بی‌خوابی‌های منتهی به زایمان ممکن است تا روزهای متمادی بعد از زایمان نیز همچنان مادر را تحت تاثیر قرار می‌دهد اما خستگی و بازیابی مادر گر چه ممکن است زمان‌بر باشد اما بلاخره مادر انرژی از دست رفته بازخواهد یافت و به فعالیت نرمال روزمره برخواهد گشت. گاهی برخی از مشکلات دوام بیشتری می‌یابند و برای هفته‌های بعد از زایمان همچنان ادامه خواهند داشت، برخی از مشکلات نیازمند مداخلات پزشکی هستند و برخی دیگر با استراحت، درمان‌های خانگی و کمی تغییر در سبک زندگی قابل کنترل و مدیریت خواهند بود. برخی از مشکلات با گذشت زمان بهبود می‌یابند اما برخی دیگر نیازمند مراجعه به پزشک متخصص و مصرف دارو هستند لذا شناخت این مشکلات و اطلاع از دستورالعمل‌های خاص برای مدیریت و به حداقل رساندن عوارض پس از زایمان برای تمام مادران الزامی است تا در صورت بروز هر مشکل بتوانند با خونسردی و درایت مشکل خود را حل کنند، نگهداری و مراقبت از نوزاد به اندازه کافی استرس‌زا و پرچالش است بنابراین آگاهی داشتن مادر از برخی مشکلات رایج و نحوه تسکین و کنترل آن‌ها می‌توانند برای مادر آرامش ذهنی ایجاد کند.

دوران بهبود بعد از زایمان

اصولاً متخصصان و پزشکان معتقدند ۶ هفته زمان نیاز است تا مادر به شرایط نرمال قبل از دوران بارداری خود برگردد، بنابراین به ۶ هفته اول بعد از زایمان دوران بهبود گفته می‌شود. بنابراین دو ماه و نیم زمان لازم است تا بدن بانوی باردار تغییرات فیزیولوژیک دوران بارداری را پشت سر بگذارد. در طی دو ماه و نیم بعد از زایمان ممکن است خونریزی و درد ضعف عمومی بدن همچنان ادامه داشته باشد اما به مرور این مشکلات کمتر خواهند شد. بسیار مهم است که شما تفاوت بین علائم و مشکلات رایج و مشکلات حاد را بدانید مثلاً گر چه تا چند هفته بعد از زایمان ممکن است فشار خون بالایی را تجربه کنید اما اگر این فشار خون بالا غیرقابل کنترل باشد و با علائمی نظیر تاری دید، حالت تهوع و سرگیجه همراه باشد ممکن است نشانه پره اکلامپسی پس از زایمان باشد و نیازمند رسیدگی فوری است.

آگاهی از مشکلات شایع بعد از زایمان به مادران کمک می‌کند تا بر ترس و استرس‌هایش خود غلبه کنند. توجه داشته باشید که با گذر زمان بسیاری از مشکلات برطرف خواهند شد مثلاً اضافه وزنی که طی ۹ ماهه بارداری ایجاد شده است قطعاً ظرف یک هفته یا دو هفته بعد از زایمان از بین نخواهد رفت و نیازمند برنامه‌ریزی مناسب ورزشی و داشتن یک رژیم غذایی متعادل و سالم است. مدیریت مشکلات بدن بعد از زایمان کار ساده‌ای نیست اما با کمی صبر، درایت و به کار بستن توصیه‌های ارائه شده در این مقاله می‌توانید از شر این مشکلات خلاص شوید. برای کسب اطلاعات بیشتر می‌توانید مقالات «نکاتی برای مقابله با افسردگی پس از زایمان»، «راهکارهای مراقبت از همسر پس از زایمان (قسمت اول و دوم)» و «اطلاعات مهم در مورد توانبخشی پس از زایمان»را نیز مطالعه کنید.

دوران بهبود بعد از زایمان

مشکل در دفع ادرار پس از زایمان

واکنش بدن به هر نوع جراحت و آسیبی ایجاد التهاب است، زایمان فرایندی است که به نوعی تمامی اجزای حفره شکمی را متاثر می‌سازد و یکی از پاسخ‌های بدن برای کنترل شرایط پیش آمده ایجاد التهاب و تورم در ناحیه اطراف مثانه است که باعث می‌شود تخلیه مثانه بعد از زایمان با مشکل مواجه شود. سوزش ادرار و نشت ادرار به ناحیه پرینه و ایجاد سوزش بیشتر یکی از مشکلات رایج بعد از زایمان است. در حالی که برخی بانوان ممکن است در دفع ادرار مشکل داشته باشند برخی دیگر ممکن است دچار تکرر ادرار شوند. ممکن است مشکلات دفع ادرار با سوزش و درد همراه باشد (دیسوریا) که چنینی علائمی نشانه ابتلا به عفونت دستگاه ادراری است و نیاز است تا به پزشک مراجعه کنید.

راهکار مدیریت مشکل در ادرار کردن بعد از زایمان

سعی کنید آب و مایعات بیشتری مصرف کنید. مقاله فواید نوشیدن دتاکس واتر در بارداری را مطالعه کنید و آن را در تمام طول زندگی خود به عنوان سبک زندگی سالم به کار ببندید. هنگام دفع ادرار آرام باشید و نفس عمیق بکشید تا انقباض مثانه برطرف شود. ریختن آب گرم روی ناحیه تناسلی باعث به جریان افتادن ادرار می‌شود. ناحیه تناسلی خود را تمیز نگه دارید و بهداشت این ناحیه را با دقت بیشتری رعایت کنید. نشستن در وان آب گرم به شما در کاهش التهاب ناحیه تناسلی و خروج ادرار از مثانه کمک می‌کند. همچنان سعی کنید با پیاده‌روی و نوشیدن مایعات دستگاه ادراری را به تحرک و فعالیت وادار کنید.

بی‌اختیاری ادرار بعد از زایمان

بارداری و فرایند سخت و پیچیده زایمان بر تمامی ارگان‌های ناحیه شکمی فشار وارد می‌کند. یکی از اندام‌هایی که بسیار تحت تاثیر بارداری و وضع حمل قرار می‌گیرد، مثانه است. بزرگ شدن رحم در بارداری و فشار و انقباضات مکرر رحم در فرایند تولد نوزاد می‌تواند بر اعصاب و ماهیچه‌های مثانه فشار زیادی وارد کند و باعث شل و ضعیف شدن عضلات مثانه شود. این فشار و ضعف ممکن است باعث شود بانوی باردار نتواند کنترل خوبی روی مثانه خود داشته باشد و دچار بی‌اختیاری ادرار شود. بی‌اختیاری ادرار شرایطی است که موجب می‌شود ادرار بدون اراده و خواست فرد از مثانه جاری شود و نشت پیدا کند و لباس زیر فرد مبتلا را آلوده کند. این نشت ادرار بیشتر در مواقعی مانند عطسه، سرفه و خنده اتفاق می‌افتد و شرایط ناراحت کننده‌ای را برای فرد مبتلا ایجاد می‌کند. این بی‌اختیاری را به عنوان بی‌اختیاری استرسی نیز نامگذاری می‌کنند. زایمان باعث می‌شود عضلات دستگاه تناسلی زن به ویژه واژن متسع شوند و این اتساع زیاد باعث شل شدن و آتونی عضلات می‌شود. معمولاً اگر نوزاد بزرگتر از حد معمول باشد و یا زایمان طولانی مدت باشد این عارضه رخ می‌دهد و ممکن است حتی سال‌ها بعد از تولد مادر دچار بی‌اختیاری استرسی ادرار می‌شود. اصولاً بی‌اختیاری ادرار مشکلی است که معمولاً در سه ماهه اول پس از زایمان برطرف می‌شود و فرد کنترل خود را بر مثانه بدست می‌آورد. اما اگر بی‌اختیاری ادرار زمان طولانی‌تری (بیش از ۳ ماه بعد از زایمان) ادامه پیدا کند لازم است تا فرد برای معالجه به پزشک مراجعه کند.

راهکارهای مدیریت بی‌اختیاری ادرار پس از زایمان

تقویت عضلات کف لگن با انجام تمرینات ورزشی مانند تمرینات کگل می‌تواند از بروز این عارضه جلوگیری کند. این تمرینات نه تنها در دوران بارداری و بعد از زایمان برای بانوان مفید است بلکه در هر سنی انجام این تمرینات موجب توقیت عضلات کف لگن می‌شود و اثرات مطلوبی بر وضعیت جسمانی بانوان خواهد داشت. اگر نشت ادرار برای شما آزار دهنده است استفاده از پدهای بهداشتی می‌تواند راهکار مناسبی باشد تا لباس زیر شما خیس نشود. در صورت خیس شدن لباس زیر فوراً آن را تعویض کنید و اگر از بی‌اختیاری ادرار رنج می‌برید هرگز برای کنترل نشت ادرار از دستمال کاغذی در ناحیه تناسلی خود استفاده نکنید و در رعایت بهداشت ناحیه تناسلی خود کوشا باشید.

یبوست بعد از زایمان

معمولاً بعد از زایمان به خصوص انجم عمل سزارین، مادران دفع مدفوع نخواهند داشت چرا که چیز زیادی در معده آن‌ها وجود نخواهد داشت. این عدم دفع مدفوع ممکن است تا چند روز ادامه داشته باشد اما اگر یبوست بیش از ۷ روز بعد از زایمان ادامه یابد نیاز است به پزشک متخصص مراجعه شود. همچنین تغییرات مداوم هورمونی در بدن بعد از زایمان ‌می‌تواند سیستم گوارش مادر را کند کند و باعث بروز یبوست شود. گاهی نیز یبوست می‌تواند از عوارض مصرف برخی داروهای مسکن تجویز شده توسط پزشک شوند. این مشکل بیشتر در زنانی مشاهده ‌می‌شود که زایمان طولانی داشته‌اند و یا در طول این عمل دفع مدفوع یا تنقیه داشتند. گاهی تنقیه‌های قبل از وضع حمل، عملکرد روده‌ها را تحت تاثیر قرار می‌دهد.

راهکار مقابله با یبوست پس از زایمان

هر چه زودتر از جا بلند شوید و تحرک را شروع کنید زودتر می‌توانید بر این مشکل فائق شوید. حتی اگر اشتها ندارید، سعی کنید غذا بخورید. داشتن یک رژیم غذایی مناسب با فیبر بالا مانند خوردن سبزیجات، میوه و غلات سبوس‌دار می‌تواند به کاهش اثرات یبوست بعد از زایمان کمک کند. نوشیدن مقادیر زیاد آب، دتاکس واتر، آبمیوه طبیعی و مایعاتی مانند انواع دمنوش‌ها می‌تواند به تسهیل حرکات روده و مقابله با یبوست موثر باشد. پزشک ممکن است برای شما داروهای ملین تجویز کند اما از مصرف داروهای شیمیایی یا گیاهی بدون مشورت با پزشک خودداری کنید، حتی استفاده از شیاف نیز ممکن است از لحاظ پزشک مجاز نباشد پس خوددرمانی را کنار بگذارید و زیر نظر پزشکتان دارو مصرف کنید. از زور زدن زمان دفع مدفوع اجتناب کنید به خصوص اگر اپیزیوتومی یا سزارین کرده‌اید. همچنان تحرک داشتن و انجام ورزش‌های سبک مانند پیاده‌روی می‌تواند مفید باشد.

هموروئید و بواسیر پس از زایمان

هموروئید و بواسیر یکی دیگر از مشکلاتی است که ممکن است پس از زایمان شما را درگیر کند. اضافه وزن بارداری، زور زدن زیاد موقع وضع حمل و فشاری که موقع زایمان به دستگاه تناسلی وارد می‌شود باعث می‌شود که شما بعد از زایمان دچار هموروئید و بواسیر شوید. با درمان‌های خانگی این مشکل بعد از مدتی برطرف می‌شود اما اگر علائم بدتر شد و بعد از مدتی بهبودی حاصل نشد حتماً به پزشک مراجعه کنید.

راهکارهای درمان بواسیر و هموروئید بعد از وضع حمل

پس از دفع مدفوع ناحیه معقد را به آرامی با آب ولرم بشوئید و این کار به صورت حرکت دست از جلو به عقب انجام دهید. از یک حوله برای خشک کردن ناحیه تناسلی خود استفاده کنید اما هرگز از دستمال کاغذی برای خشک کردن ناحیه تناسلی استفاده نکنید. نشستن در آب ولرم می‌تواند به تسکین بواسیر کمک کند. کمپرس سرد هم می‌تواند موثر باشد به ویژه اگر در ناحیه تناسلی احساس سوزش و خارش دارید. استفاده از کمپرس سرد به تسکین درد نیز کمک می‌کند. نشستن‌های طولانی مدت ممکن است عوارض را بدتر کند همچنین نشستن روی زمین یا صندلی سفت و سخت می‌تواند درد شما را بیشتر کند. بهتر است تا درمان کامل از تشک‌های طبی نشمین استفاده کنید. ممکن است پزشک جهت مدیریت درد برای شما شیاف، یا بی‌حسی موضعی تجویز کند.

عفونت ادرای بعد از زایمان

مشکلات تخلیه مثانه که در قسمت اول مقاله به آن اشاره شد یکی از مهم‌ترین و شایع‌ترین عوارض بعد از بارداری است. گاهی مثانه پس از زایمان متسع می‌شود و تخلیه آن به صورت کامل انجام نمی‌شود، باقی ماندن ادرار در مثانه ممکن است باعث بروز عفونت ادراری در بانوان شود. عفونت ادراری در بانوان یک عارضه نسبتاً شایع است که ممکن است در دوران بارداری برای بیشتر بانوان باردار رخ دهد، اگر در دوران بارداری دچار عفونت ادراری شده‌اید و یا در دفع ادرار مشکل داشته‌اید احتمال بیشتری وجود دارد که بعد از زایمان نیز مجدداً دچار عفونت ادراری شوید. مشکل در تخلیه ادرار معمولاً با روش سونداژ قابل حل است.

راهکارهای مقابله و درمان عفونت ادراری پس از زایمان

مایعات بیشتری بنوشید تا تخلیه ادرار به سهولت انجام شود. در فواصل زمانی کوتاه مثانه خود را تخلیه کنید و اجازه ندهید ادرار برای مدت زیادی در مثانه شما باقی بماند. با انجام ورزش و پیاده‌روی سیستم بدنی خود را به تحرک بیشتر وادار کنید و با داشتن یک رژیم غذایی مملو از فیبر بدن خود را هیدراته نگه دارید. از مصرف خوراکی‌های حاوی کافئین خودداری کنید و بهداشت دستگاه تناسلی را با دقت بیشتری دنبال کنید.

راهکارهای مقابله و درمان عفونت ادراری پس از زایمان

خونریزی و ترشحات واژن پس از زایمان

نفاس یا لوچیا خونریزی و ترشحات واژینال پس از زایمان است که ممکن است تا ۲ ماه پس از زایمان نیز ادامه داشته باشد. در برخی بانوان این ترشحات خونی ممکن است زودتر متوقف شود. دانستن رنگ ترشحات خونی و تفسیر آن‌ها می‌تواند به شما و پزشک در تشخیص و تمایز بین خونریزی طبیعی و خونریزی بیمارگونه کمک کند. این ترشحات در چند روز اول پس از وضع حمل شدید و به رنگ قرمز روشن است، پس از آن قهوه‌ای رنگ شده و سپس به تدریج روشن‌تر می‌شود و رنگ آن متمایل به سفید خواهد شد و رفته رفته از مقدار آن نیز کاسته می‌شود. اگر در طول یک ساعت بیش از یک یا چند نوار بهداشتی را خیس می‌کنید، اگر احساس سبکی سر یا سرگیجه دارید و یا متوجه خروج لخته‌های بزرگ خون می‌شوید لازم است تا فوراً با پزشک متخصص خود مشورت کنید. در کنار این علائم حساسیت به لمس در ناحیه شکم، بوی نامطبوع ترشحات و بالا رفتن درجه حرارت بدن نیز علائمی هستند که باید به آن‌ها توجه کنید و در صورت بروز این علائم به پزشک متخصص زنان مراجعه کنید؛ چنین علائمی ممکن است نشانه عفونت و یا باقی ماندن بخشی از جفت در رحم باشند.

راهکارهای مدیریت ترشحات و خونریزی پس از زایمان

همان طور که اشاره شد استفاده از نوار و پد بهداشتی برای مدیریت ترشحات خونی بعد از زایمان یک راهکار منطقی و ساده است اما استفاده از تامپون و کاپ در این شرایط توصیه نمی‌شود. برای جلوگیری از سندرم شوک سمی و عفونت نوار بهداشتی خود را در فواصل زمانی کوتاه عوض کنید و برای مدیریت خونریزی پس از زایمان از تامپون استفاده نکنید. خونریزی واژینال ممکن است باعث ضعف بیشتر شود پس از مصرف غذاهای حاوی ویتامین سی و آهن غافل نشوید و سعی کنید بیشتر استراحت کنید و تحرک و تکاپو را در چند روز پس از زایمان متوقف کنید. 

راهکارهای مدیریت ترشحات و خونریزی پس از زایمان

تجمع و احتباس مایعات و التهاب بدن بعد از عمل سخت زایمان باعث می‌شود باعث می‌شود اندام‌ها به ویژه دست، پا و صورت متورم به نظر برسد. خوشبختانه بعد از بارداری این تورم از بین خواهد رفت و بدن به حالت نرمال برخواهد گشت. گاهی تورم ناشی از لخته شدن در یک رگ خونی است این عارضه در زنان باردار معمولاً در ران یا ساق پا مشاهده می‌شود و از آ به عنوان ترمبوآمبولی یاد می‌شود. اگر به غیر از ورم نشانه‌ها و علائم دیگری مانند تب، حساسیت به لمس، التهاب و قرمز شدن ناحیه متورم، احساس داغی در ناحیه ملتهب شده و احساس درد یک‌طرفه یا همان درد در یکی از پاها و اغلب ساق یا ران پا را داشتید فوراً به پزشک مراجعه کنید. ترمبوآمبولی عارضه خطرناکی استو ممکن است منجر به عارضه حاد و خطرناک‌تری به نام آمبولی ریه شود. در اثر آمبولی ریه خون در عروق ریه لخته می‌شود و باعث می‌شود رگ مسدود گردد. عدم خون‌رسانی صحیح به ریه ممکن است باعث به خطر افتادن زندگی فرد شود. بنابراین اگر همراه با تورم پا یا هر ناحیه دیگر از بدن احساس تنگس نفس، درد در قفسه سینه، سرفه با خلط خونی داشتید فوراً به مراکز اورژانس مراجعه کنید.

راهکارهای کاهش تورم اندام‌ها پس از زایمان

برای برطرف شدن تورم لازم است تا حد امکان راه بروید،‌ تحرک باعث می‌شود مایعات با سرعت بیشتری جذب بدن شوند و یا از بدن دفع شوند. اگر منعی برای راه رفتن وجود ندارد سعی کنید تا جایی که برای شما مقدور است قدم بزنید. ماساژ نواحی ورم کرده نیز به تسهیل جریان خون کمک می‌کند و باعث می‌شود گردش خون در نواحی متورم بیشتر شود لذا تورم به تدریج کم خواهد شد. اگر پاهای شما متورم شده است قرار دادن یک بالش زیر پا و بالا بردن پاها از سطح بدن می‌تواند در کاهش تورم موثر باشد.

قرمزی یا پف چشم‌ها پس از زایمان

ممکن است تا چند روز پس از زایمان جشمان مادر قرمز و ملتهب به نظر برسد. این قرمزی و التهاب به دلیل زور زدن‌های زیاد مادر هنگام زایمان است. پف چشم‌ها نیز ممکن است به دلیل بی‌خوابی و خستگی شدید باشد، اما این قرمزی و التهاب چند روز بعد از زایمان کم خواهد شد.

راهکار مقابله و تسکین قرمزی چشم‌ها بعد از زایمان

استراحت کردن و خورد مواد غذایی مقوی احتمالاً‌این مشکل را ظرف چند روز پس از زایمان برطرف خواهد کرد. کمپرس سرد نیز برای برطرف کردن پف و التهاب چشم‌ها روش مناسبی است. اگر با کمپرس  استراحت مشکل برطرف نشد لازم است تا برای بررسی بیشتر به پزشک مراجعه کنید.

تعرق شبانه پس از زایمان

یکی از مشکلات شایع بانوان بعد از وضع حمل،‌تعرق شبانه است. احتمالاً متوجه خواهید شد که بالش شما شب‌ها در اثر عرق کردن زیاد خیس خواهد شد. این مشل بیشتر به دلیل تغییرات شدید و ناگهانی سطح ترشح هورمون‌ها است و مدتی بعد از زایمان که بدن ریکاور شد و سطح هورمون‌ها نرمال شود این مشکل نیز خود به خود برطرف خواهد شد.

راهکار مقابله با تعرق شبانه بعد از زایمان

تعرق زیاد باعث می‌شود بدن شما آب زیادی از دست بدهد، کم آبی بدن و دهیدراته شدن بدن عوارض زیادی خواهد داشت و ممکن است عارض ناخوشایند پس از زایمان را نیز زیاد کند. اگر دچار تعرق زیاد بعد از زایمان شده‌اید لازم است تا مایعات زیادی بنوشید تا آب از دست رفته بدن خود را تامین کنید، این موضوع به خصوص در مورد مادران شیرده از اهمیت بیشتری برخوردار است. سعی کنید لباس نخی بپوشید، روی بالش خود یک روبالشی نخی بگذارید و و هر روز روبالشی را با آب و صابون ملایم بشویید.

وریدهای واریسی بعد از زایمان

حتماً‌ در دروان بارداری شاهد ظهور رگ‌های واریسی در نواحی مختلف بدن خود بوده‌اید، وریدهای واریسی حتی پس از زایمان همچنان وجود خواهند داشت و در روی ساق و ران پا و گاهی نزدیک اندام تناسلی بیشتر دیده می‌شوند. این رگ‌ها به دلیل اضافه وزن و فشار زیاد بدن در دوران بارداری به وجود می‌آیند و مدتی طول خواهد کشید که از بین بروند. این رگ‌ها گر چه ظاهر ناخوشایندی دارند اما مشکل حادی برای شما به وجود نخواهند آورد. تظاهر رگ‌های واریسی به علت تغییرات هورمونی و فشار و وزن بدن است اما گاهی عوامل وراثتی نیز در ظاهر شدن آن‌ها نقش دارند.

راهکارهای درمان و مقابله با رگ‌های واریسی پس از زایمان

تمرینات سبک ورزشی مانند حرکات کششی و قدرتی پا می‌تواند به درمان رگ‌های واریسی کمک کند. سعی کنید برای مدت طولانی از نشستن و ایستادن خودداری کنید. موقع خواب پاهای خود را کمی بالاتر از سطح بدن قرار دهید و پاهای خود را در آب گرم و یا با روغن‌های گیاهی ماساژ دهید. در برخی موارد شدیدتر پوشیدن جوراب‌های فشاری یا همان جوراب ضدآمبولی و جوراب واریس نیز می‌تواند کمک کننده باشد. اگر رگ‌های واریسی چند ماه بعد از زایمان از بین نرفت می‌توانید برای مشاوره با پزشک متخصص اقدام کنید.

راهکارهای درمان و مقابله با رگ‌های واریسی پس از زایمان

آن چه در قسمت دوم مقاله خواهید خواند

در قسمت دوم مقاله به بررسی برخی دیگر از مشکلات شایع پس از زایمان خواهیم پرداخت و محوریت موضوع مورد بحث مدیریت دردهای پس از زایمان خواهد بود. عناوینی که در قسمت دوم مقاله بررسی خواهیم کرد شامل: بدن درد و درد عمومی، درد شکم، درد و بی‌حسی در اطراف زخم و برش سزارین، درد ناحیه پرینه و جراحی اپیزوتومی بعد از وضع حمل، درد و ورم پستان، کمردرد، سندرم تونل کارپال، احساس خستگی و ضعف عمومی بدن مشکلات خواب پس از زایمان و اختلالات خلقی و افسردگی خواهیم پرداخت و توصیه‌هایی برای تنظیم سبک زندگی جهت ریکاوری سریع‌تر بعد از زایمان ارائه خواهد شد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *