تغذیه در بارداری

مصرف دارچین در بارداری و اثرات آن

مصرف دارچین در بارداری در حد اعتدال بی‌خطر است، اما اثرات مصرف مقادیر زیاد آن مورد تحقیق قرار نگرفته است. دارچین یک ادویه شیرین و خوش طعم است که می‌تواند طعم بسیاری از نوشیدنی‌ها و غذاها را افزایش دهد. ممکن است شما مقداری دارچین را روی کوکی‌ها و کیک بپاشید یا کمی به قهوه خود اضافه کنید. دارچین یک مکمل غذایی است که می‌توانید از آن لذت ببرید، همچنین دارچین به دلیل خواص آنتی اکسیدانی و ضد التهابی آن دارای مزایای سلامتی است. از آن جایی که دارچین یک ادویه قدرتمند است، ممکن است بپرسید که آیا خوردن دارچین در دوران بارداری بی‌خطر است یا خیر. در این مقاله قصد داریم تا به این سوال پاسخ دهیم. تیم ۲متخصص پینو بیبی مجموعه مقالاتی در خصوص مصرف انواع مواد خوراکی در دوران بارداری و اثرات آن را تهیه و منتشر نموده است تا به این دغدغه شما مخاطب گرامی پاسخی شایسته داده باشد، کافی است در بخش جستجوی سایت کلمه مصرف را تایپ کنید، بدین ترتیب شما به طیف وسیعی از مقالات در خصوص مصرف و استعنال انواع مواد خوراکی در دوران بارداری و بایدها و نبایدهای آن دسترسی خواهید یافت.

مصرف دارچین در بارداری و اثرات آن

آیا خوردن دارچین در دوران بارداری بی‌خطر است؟

دوران حاملگی، دوران حساسی است و خوردن و آشامیدن در این دوران باید با دقت و نظارت بیشتری انجام شود، در دوران بارداری خوردن برخی از غذاها ممنوع است. این مواد خوراکی شامل ماهی با جیوه بالا، تخم مرغ خام و گوشت نیم‌پز، برخی ادویه‌ها، غذاهای فست‌فود و کنسروی و … می‌شود. خوشبختانه، دارچین در این لیست نیست. اگر جزو افرادی هستید که از دارچین به عنوان یک ماده طعم دهنده استفاده می‌کنید، این خبر، خوبی برای شما است. با این حال، در حالی که مصرف متعادل آن بی‌خطر است، مصرف زیاد دارچین می‌تواند عوارض جانبی نامطلوبی از جمله مشکلات گوارشی، آسیب کبدی و زخم‌های دهان را ایجاد کند. کسانی که باردار یا شیرده هستند باید در مصرف دارچین و میزان مصرف متعادل آن حساس باشند. یک مطالعه پژوهشی بر روی ۶۰ فرد مبتلا به دیابت نشان داد که افرادی که روزانه یک تا ۶ گرم دارچین را به مدت ۴۰ روز مصرف کردند، سطح قند خون ناشتا آن‌ها به میزان قابل توجهی کاهش پیدا کرده است. بنابراین مصرف دارچین کم به عنوان ادویه مزایایی برای سلامتی به ویژه در دوران بارداری دارد.

فواید تغذیه‌ای گیاه دارچین

دارچین دارای مقادیر قابل توجهی آهن، سدیم، منیزیم، کلسیم، روی، منگنز، فسفر و پتاسیم است. از دیگر املاح موجود در دارچین می‌توان به اسیدهای چربِ اشباع شده، کربوهیدرات‌ها، ویتامین‌های C، E و نیاسین اشاره کرد. در دوران بارداری بدن نیاز بیشتری به مصرف انواع ویتامین‌ها، مواد معدنی و شبه ویتامین‌ها دارد لذا توصیه می‌شود  خانم‌های بارداری با تنظیم رژیم غذایی خود در دوران بارداری سعی کنند این مواد معدنی و ویتامین را به بدن خود برسانند و به جای استفاده از مکمل‌ها با مصرف مواد خوراکی طبیعی نیاز بدن خود را رفع کنند.  مصرف دارچین یکی از مواد خوراکی طبیعی است که مادران باردار می‌توانند آن را به طور متعادل در برنامه‌ی غذایی‌شان جای دهند.

در طب سنتی از دارچین به عنوان یک ماده خوراکی با طبع گرم و خشک نام برده می‌شود و اعتقاد بر این است که این ادویه درمان ‌کننده‌ عفونت‌ها، نشاط‌آور و برطرف‌ کننده سموم بدن است. دارچین همچنین باعث تقویت کبد، مغز، معده و قلب می‌شود. مصرف دارچین بینایی را افزایش می‌دهد و در کاهش نفخ معده موثر است. این ادویه مغذی و خوشمزه به گوارش غذا کمک می‌کند. در طب سنتی از دارچین برای برطرف کردن مشکلات قاعدگی استفاده می‌شود. همچنین در طب سنتی از مخلوط عسل و دارچین به عنوان ضماد و مرهم زخم و اسکار استفاده می‌شد که هم خاصیت میکروب‌زدایی دارد و هم باعث می‌شود زخم با سرعت بیشتری جوش بخورد و دچار عفونت نیز نشود.

فواید تغذیه‌ای گیاه دارچین

آیا مصرف مکمل دارچین در بارداری مجاز است؟

اگر چه مصرف دارچین در بارداری بی‌خطر است، اما در تنظیم رژیم غذایی بارداری رعایت اعتدال یک فاکتور کلیدی است. بر اساس تحقیقات پژوهشی انجام شده اگر باردار هستید مصرف دارچین به عنوان چاشنی غذا و در حد متعادل بی‌خطر است و خوردن آن به احتمال زیاد خوب است. وعده‌های غذایی، کلوچه‌ها و شیرینی‌هایی که با دارچین تهیه می‌شوند یا استفاده کم از پودر دارچین روی شله زرد یا قهوه بلامانع است. با این حال، برای احتیاط از مصرف مکمل‌های دارچین خودداری کنید. با توجه به این که هیچ میزان مصرف مطمئن قطعی در دوران بارداری وجود ندارد، مصرف مکمل می‌تواند منجر به مصرف بیش از حد شود.

فواید دارچین در دوران بارداری

مصرف دارچین در دوران بارداری ممکن است فواید بالقوه مختلفی برای سلامتی داشته باشد، از جمله:

مصرف دارچین در بارداری ممکن است به کاهش خطر عفونت کمک کند

بارداری می‌تواند سیستم ایمنی بدن شما را ضعیف کند و شما را در معرض خطر ابتلا به سرماخوردگی، آنفولانزا و سایر عفونت‌ها قرار دهد. جالب است بدانید که دارچین می‌تواند به تقویت سیستم ایمنی و ارتقای سلامتی شما کمک کند. دارچین حاوی آنتی اکسیدان‌هایی مانند پلی فنول‌ها است که به بدن شما کمک می‌کند با رادیکال‌های آزاد که مولکول‌هایی هستند که می‌توانند به سلول‌های بدن شما آسیب رسانده و باعث بیماری شوند، مبارزه کند. آنتی اکسیدان‌ها می‌توانند عملکرد سیستم ایمنی را تقویت کرده و به محافظت از بدن در برابر عفونت‌های باکتریایی و قارچی کمک کنند.

عفونت ادراری به دلیل ساختار دستگاه ادراری در بانوان بسیار رایج است. در دوره بارداری به دلیل ضعف عمومی بدن و کاهش کارایی سیستم ایمنی و همچنین به دلیل تغییرات فیزیولوژیک مادران، امکان بروز عفونت دستگاه ادراری در بانوان باردار بیشتر است. دارچین مانند یک آنتی‌بیوتیک طبیعی عمل می‌کند و با داشتن خاصیت ضد باکتری و ضد قارچ بودن باعث می‌شود که عفونت‌های بدن از بین بروند.  

مصرف دارچین در بارداری ممکن است به التهاب کمک کند

بارداری می‌تواند آسیب‌های فیزیکی بر بدن شما وارد کند و فشار مضاعفی به مفاصل شما وارد کند. این آسیب‌ها می‌توانند منجر به ایجاد درد و تورم شوند. دارچین به عنوان یک عامل ضد التهابی عمل می‌کند و به طور بالقوه التهاب را در سراسر بدن شما کاهش می‌دهد تا به تسکین درد مفاصل و دردهای عضلانی کمک کند.

مصرف دارچین در بارداری ممکن است به کاهش فشار خون کمک کند

برخی از مطالعات پژوهش گزارش کرده‌اند که مصرف دارچین می‌تواند سطح فشار خون سیستولیک و دیاستولیک شما را بهبود بخشد. در یک مطالعه محققان دریافتند که دارچین باعث کاهش قابل توجه فشار خون در بزرگسالان مبتلا به پیش دیابت و دیابت نوع ۲ می‌شود.

مصرف دارچین در بارداری و برطرف کردن حالت تهوع

ادویه‎های مانند دارچین که رایحه دلپذیری دارند می‌توانند در کاهش حالت تهوع بارداری موثر باشند. خوردن و استشمام بوی دارچین در برخی بانوان باردار ممکن است منجر به کاهش این مشکل رایج بارداری و مدیریت حالت تهوع در بارداری شود.

مصرف دارچین در بارداری و برطرف کردن حالت تهوع

دیابت بارداری و دارچین

کنترل قند خون در دوران بارداری بسیار مهم است. بر اساس گزارش مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری‌ها (CDC)، دیابت بارداری سالانه ۱۰ درصد از بارداری‌ها را در ایالات متحده تحت تاثیر قرار می‌دهد. دیابت زمانی بروز می‌کند که بدن در دوران بارداری انسولین کافی تولید نمی‌کند و باعث می‌شود سطح قند خون ناپایدار شود. پلی فنول‌های موجود در دارچین ممکن است با بهبود حساسیت به انسولین به تنظیم سطح قند خون کمک کند و به بدن اجازه می‌دهند تا گلوکز را به طور موثرتری استفاده کند.

آیا دمنوش دارچین می‌تواند باعث القای زایمان شود؟

شاید شنیده باشید که چای دارچین می‌تواند باعث زایمان شود، اما آیا این درست است؟ اگر تاریخ زایمان خود را پشت سر گذاشته‌اید، ممکن است از هر ترفندی برای تحریک طبیعی انقباضات زایمان استقبال کنید. این ترفندها شامل خوردن غذاهای تند، پیاده‌روی و شاید نوشیدن چای دارچین است. اما متأسفانه، هیچ شواهد علمی این تصور را تایید نمی‌کند که چای دارچین باعث زایمان می‌شود. نوشیدن این چای در دوران بارداری در حد اعتدال بی‌خطر است، پس می‌توانید به مصرف آن ادامه دهید و از یک فنجان دمنوش دارچین لذت ببرید. اما منتظر نباشید با مصرف دمنوش دارچین انقباضات زایمان شدید شود و کوچولوی شما از راه برسد.

خطرات مصرف دارچین در بارداری

عوارض جانبی و اقدامات احتیاطی دارچین در دوران بارداری ممکن است واکنش نامطلوب به دارچین را به همراه داشته باشد. در برخی افراد حتی ممکن است باعث واکنش آلرژیک شود که با خارش دهان یا زبان، بثورات پوستی یا مشکل در تنفس مشخص می‌شود. مصرف زیاد دارچین نیز ممکن است باعث سوزش سر دل یا سوء هاضمه شود. علاوه بر این، به خاطر داشته باشید که دارچین می‌تواند تعداد پلاکت‌های شما را کاهش دهد. به این ترتیب، اگر از داروهای رقیق کننده خون استفاده می‌کنید، ادویه را مصرف نکنید. انجام این کار می‌تواند خطر خونریزی در حین زایمان را افزایش دهد، حتی اگر عمل سزارین داشته باشید.

خطرات مصرف دارچین در بارداری

همانطور که گفتیم دارچین یک ادویه با طبعی گرم و خشک است. مصرف دارچنین سوخت و ساز بدن را بالا می‌برد و موجب بالا رفتن دمای طبیعی بدن می‌شود. مصرف دارچین می‌تواند تعرق بدن را زیاد کند لذا در فصول گرم سال و در شرایطی که مادر ممکن است به دلیل بارداری دچار گرگرفتگی و داغی دست و پا شود بهتر است از مصرف دارچین خودداری شود.

همچنین با توجه به این که دارچین یک گیاه قاعده‎آور است متخصصان توصیه می‌کنند در ماه‌های اول بارداری حتی المقدور از خوردن دارچین اجتناب شود هر چند که هنوز شواهد علمی کافی برای این ادعا ارائه نشده است اما دفع خطر احتمالی عقلاً واجب است و بهتر است برای جلوگیری از خونریزی و ریزش دیوار رحم و سقط جنین در ماه‌های اول بارداری مصرف دارچین را کنار بگذارید. برخی معتقدند مصرف بیش از حد دارچین می‌تواند بر عملکرد سالم جفت نیز تاثیر منفی داشته باشد و منجر به بروز اختلالات و ناهنجاری جفت در بارداری شود. گر چه شواهد کافی در دسترس نیست اما برخی معتقدند مصرف زیاد دارچین به دلایلی که هنوز نامشخص است ممکن است در رشد مغزی جنین تاثیر داشته باشد. اما همچنان باید تاکید کنیم که مصرف متعادل دارچین خطری برای مادر و جنین در بارداری ندارد.

چگونه دارچین را در رژیم غذایی بارداری بگنجانیم؟

دارچین در فرهنگ ایرانی بیشتر به عنوان یک چاشنی و طعم دهنده مورد استفاده قرار می‌گیرند اما می‌توان از دارچین به روش‌های مختلف در رژیم غذایی استفاده کرد. کیک و کلوچه دارچینی یکی از مواردی است که از دارچین به عنوان طعم دهنده استفاده می‌شود و از قضا طرفداران زیادی هم دارد. در ادامه به معرفی چند مورد از این روش‌ها خواهیم پرداخت.

مصرف دمنوش دارچین و عسل در بارداری

یکی از ساده‌ترین روش‌های استفاده از دارچین، دمنوش دارچین است. تعدادی چوب دارچین را داخل یک قوری چینی بریزید و به مدت ۱۰ دقیقه روی حرارت ملایم قرار دهید. سپس یک قاشق عسل به آن اضافه کنید و آن را میل نمایید. این دمنوش را یک الی دو ساعت مانده به زمان خواب میل کنید تا بر بی‌خوابی دوران بارداری غلبه کنید. این دمنوش به دفع سموم بدن کمک می‌کند و برای هضم غذا عالی است بنابراین اگر در دوران بارداری یبوست دارید توصیه می‌کنیم تا این دمنوش ساده را میل کنید. در فصل پاییز و زمستان که احتمال سرما خوردن و ابتلا به آنفولانزا زیاد است با نوشیدن دمنوش دارچین و عسل از شر ویروس سرماخوردگی در امان بمانید.

مصرف دمنوش سیب و دارچین و دمنوش به و دارچین در بارداری

سیب و به هر دو از یک خانواده هستند و خواصی مشابه هم دارند. می‌توانید مقداری سیب یا به خشک را داخل دو فنجان آب گرم بریزید و چند عدد چوب دارچین به آن اضافه کنید و اجازه دهید به مدت ۱۰ الی ۱۵ دقیقه دم بکشد سپس آن را به همراه کمی عسل و یا خالی میل کنید. معمولاً سیب و به طعم شیرینی به دمنوش می‌دهند و نیاز به افزودن عسل نیست. اگر به یا سیب خشک در دسترس ندارید میوه تازه هم برای درست کردن دمنوش مناسب است و فقط کافی است میوه‌ها را به قطعات کوچک برش بزنید و همراه با دارچین داخل یک قوری چینی بریزد و اجازه دهید دم بکشد. اگر دچار افسردگی بارداری هستید توصیه می‌کنیم مقداری کمی زعفران به این دمنوش اضافه کنید و آن را میل نمایید تا خاصیت نشاط‌آور بودن آن را دو چندان کنید. 

مصرف شیر و دارچین در بارداری

شیر و دارچین نیز مانند دمنوش‌های دارچین خواص زیادی دارد. این نوشیدنی گوارا بسیار آرامش‌بخش است و برای درمان سرفه یک داروی گیاهی عالی است. یک فنجان شیر رار وی حرارت بگذارید و یک قاشق چای خوری پودر دارچین را به آن اضافه کنید و اجازه بدهید به مدت ۸ الی ۱۰ دقیقه روی حرارت بماند سپس آن را به همراه مقدار کمی عسل میل کنید اگر دیابت دارید بهتر است این نوشیدنی را بدون عسل میل نمایید.

مصرف شیر و دارچین در بارداری

چگونه بفهمیم به دارچین حساسیت داریم؟

در دوران بارداری بیش از هر زمان دیگری باید مراقب علائم آلرژی و واکنش‌های آلرژیک باشید. اگر از قبل به یک ماده غذایی حساسیت دارید بهتر است مصرف آن را در دوران بارداری به طور کل کنار بگذارید. گاهی ممکن است پیش از بارداری به یک ماده غذایی حساسیت نداشته‌اید اما در دوران بارداری دچار حساسیت شده‌اید. اگر با مصرف دارچین روی پوست شما بثورات قرمز نمایان شد یا پوست شما شروع به خارش و سوزش کرد ممکن است شما به این ماده غذایی حساسیت داشته باشید. ممکن است پوست نواحی از بدن شما به ویژه صورت ملتهب و متورم شود و یا پوست‌تان حالت برافروخته و قرمز پیدا کند؛ سرگیجه، حالت تهوع و تنگی نفس همه از علائم حساسیت غذایی است که باید نسبت به آن آگاه و حساس باشید. در صورت بروز هر کدام از این علائم سریعاً با پزشک متخصص خود تماس بگیرید و جداً‌ از خوددرمانی پرهیز کنید. 

آیا دارچین باعث افزایش باروری می شود؟

شواهد زیادی مبنی بر اثبات این مدعا وجود ندارد اما در طب سنتی گیاهانی مانند دارچین که طبع گرمی دارند را به عنوان گیاهانی که بر افزایش میل جنسی تاثیر دارند معرفی می‌کنند و اعتقاد بر این است که مواد خوراکی طبع گرم مانند دارچین نیروی جنسی را افزایش می‌دهد و به آماده شدن رحم برای باروری کمک می‌کند.

سخن آخر

مصرف دارچین نیز مانند هر ماده خوراکی دیگری نه تنها در دوران بارداری بلکه در تمام طول زندگی باید در حد اعتدال باشد. همه مواد خوراکی به خصوص مواد خوراکی طبیعی دارای فوایدی برای بدن هستند و مصرف متعادل آن‌ها می‌تواند فوایدی برای بدن داشته باشد. همان طور که در مقالات رژیم غذایی هفته به هفته بارداری (۳ ماهه اول، دوم و سوم) بارها تاکید شد، رعایت تعادل، تنوع و سلامت مواد غذایی بهترین استراتژی برای تنظیم برنامه غذایی در دوران حاملگی و در تمام طول عمر است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *