مصرف عسل در دوران بارداری هم برای مادر باردار و هم برای جنین مفید است. مصرف عسل در دوران بارداری بیخطر است و فواید سلامتی مختلفی دارد. به عنوان مثال، به بهبود سیستم ایمنی بدن، جلوگیری از بیخوابی و درمان سرماخوردگی و سرفه کمک میکند. با این حال، اطمینان حاصل کنید که عسل را در حد اعتدال مصرف کنید زیرا مصرف بیش از حد ممکن است منجر به عوارض سلامتی شود. همچنین از برندهای معتبری که عسل پاستوریزه میفروشند خرید کنید زیرا عسل تقلبی میتواند بر بدن شما تأثیر منفی بگذارد. علاوه بر این، از مخلوط کردن عسل در آب و نوشیدنیهای گرم خودداری کنید زیرا ممکن است اثر آن را کاهش دهد. تا کنون تیم متخصص پینو بیبی به بررسی اثرات مواد خوراکی بسیاری در طی دوران بارداری پرداخته است اگر ماده غذایی خاصی مد نظر شماست و دوست دارید تا درباره اثرات آن بر روند حاملگی اطلاعاتی کسب کنید در بخش نظرات سایت، نام ماده خوراکی را برای ما بنویسید تا تیم متخصص پینو بیبی در اسرع وقت، مقاله جامع و کاربردی را حسب درخواست شما نوشته و منتشر کند.
عسل در دوران بارداری: ایمنی، فواید و عوارض جانبی
مصرف عسل (انگبین) در دوران بارداری برای سلامتی شما مفید است. عسل حاوی مقادیر کمی از ویتامینها، مواد معدنی و آنتی اکسیدانهای ضروری دوران بارداری است که میتواند برای سلامت مادر و رشد جنین مفید باشد. حتی اگر سرفه، سرماخوردگی یا گلودرد داشته باشد، عسل (نیکنوش) یک راه حل ارزان و بیضرر است. اما آیا مصرف زیاد عسل مضر است؟ برای دانستن فواید عسل در دوران بارداری و عوارض احتمالی آن، ادامه مطلب را بخوانید.
آیا خوردن عسل در دوران بارداری بیخطر است؟
مادران باردار اغلب این سوال را میپرسند که «آیا میتوانند در دوران بارداری عسل بخورند؟» خبر خوب این است که عسل در دوران بارداری بیخطر است، به شرط این که پاستوریزه باشد. یکی از دلایل نگرانی در مورد عسل خام این است که میتواند باعث بوتولیسمی (Botulism) شود. با این حال بوتولیسمی، تنها در صورتی بر رشد نوزاد تأثیر میگذارد که کودک کمتر از یک سال سن داشته باشد، زیرا دستگاه گوارش کودکان زیر یک سال نابالغ است. سیستم گوارشی در بزرگسالان حاوی باکتریهایی است که از سم بوتولینوم جلوگیری میکند و به ندرت پیش میآید که یک زن باردار به بوتولیسم کلونیزاسیون مبتلا شود. با این حال، احتیاط و پیشگیری بهتر از درمان است و بنابراین، استفاده از عسل پاستوریزه در دوران بارداری عاقلانه است.
فواید عسل در دوران بارداری
عسل شامل آب (۱۷%) و دو قند ساده فروکتوز (۳۸%) و گلوکز (۳۱%) است. علاوه بر این، حاوی ترکیبات زیست فعال همراه با خواص آنتیاکسیدانی غنی شده است. با این حال، غلظت این ترکیبات بسیار کم است و ممکن است اثر قابل توجهی بر سلامت مادر یا جنین نداشته باشند. همچنین اعتقاد بر این است که مصرف خوراکی عسل برای زایمان و وضع حمل مفید است زیرا درد زایمان را کاهش میدهد.
درصد ترکیبات مختلف عسل
عسل علاوه بر داشتن آنتی اکسیدان بالا، میتواند به تسکین سیستم گوارش و اسیدیتر کردن آن کمک کند. وجود پلی فنولسی و سایر ترکیبات مفید در عسل (انگبین) ممکن است به کاهش خطر عوارض از جمله عفونتهای قارچی و عفونتهای ادراری در دوران بارداری کمک کند.
با این حال، عسل در طب سنتی جایگاه ویژهای دارد، زیرا خواص درمانی آن زیاد است و شیوههای درمانی طبیعی را میتوان با عسل ارائه داد که در دوران بارداری مفید تلقی میشوند و میتوانند به کاهش برخی عوارض شایع دوران بارداری کمک کنند.
- سیستم ایمنی: علوم طب باستانی نشان میدهد که عسل دارای خواص ضد باکتریایی و آنتی اکسیدانی بالقوهای است که به ایمنی کمک میکند. همچنین در طب سنتی اشاره شده است که عسل دارای خواص موثر در ترمیم زخم است. کاربرد موضعی آن میتواند به درمان بریدگیها، زخمها و سوختگیهای جزئی کمک کند. . اعتقاد بر این است که مصرف خوراکی عسل باعث تسکین سوزش سر دل میشود.
- بیخوابی: استفاده از عسل برای بیخوابی یک روش سنتی است. عسل دارای یک اثر خوابآور است که میتواند به غلبه بر بیخوابی کمک کند. اعتقاد بر این است که نوشیدن یک لیوان شیر مخلوط با یک قاشق عسل قبل از خواب باعث ایجاد خواب بدون مزاحمت و باکیفیت میشود. عسل ممکن است به غلبه بر بیخوابی در بارداری که یکی از علائم شایع در بارداری است، کمک کند.
- سرماخوردگی و سرفه: استفاده از عسل با زنجبیل یا لیمو یک درمان خانگی رایج برای درمان سرفه حاد است. اعتقاد بر این است که عسل با خواص ضد ویروسی خود از فعالیت ویروس در بدن جلوگیری میکند و میتواند از بروز سرماخوردگی پیشگیری کند و سرفه را نیز تسکین میدهد. متخصصان عسل و لیمو را در آب گرم به عنوان اولین انتخاب برای درمان سرفه در دوران بارداری توصیه میکند. درمانی بدون استفاده از داروهای شیمیایی که اثری بر سلامت جنین ندارد.
- گلودرد: یونانیان باستان از عسل به عنوان یکی از محبوبترین داروهای سنتی برای درمان گلودرد استفاده میکردند که میتواند به دلیل عفونت باکتریایی یا ویروسی باشد. در هر دو مورد، عسل برخی از علائم را تسکین میدهد، زیرا اعتقاد بر این است که خواص ضد التهابی دارد. میتوانید عسل را به چای زنجبیل یا لیمو اضافه کنید و آن را گرم بنوشید تا گلودرد را تسکین دهد.
- اسکار و زخمها: مصرف منظم عسل میتواند زخم معده بیماران مبتلا به گاستریت را با سرعت بیشتری بهبود بخشد. یک تحقیق نشان داده است که مصرف منظم عسل احتمالاً میتواند رشد باکتری هلیکوباکتر پیلوری را که مسئول ایجاد زخم اثنی عشر است کاهش دهد. با این حال، برخی از مطالعات آزمایشات بالینی تصادفی بیشتری را برای اثبات اثربخشی عسل در درمان انواع مختلف زخم توصیه میکنند. زخمها میتوانند بسیار خطرناک باشند، زیرا روی دیواره معده که بسیار نزدیک به رحم جایی است که جنین در آن قرار دارد، تأثیر میگذارد. پس حتماً باید بعد از مشورت با پزشک عسل مصرف کنید.
- سلامت پوست سر: یک مطالعه تحقیقاتی نشان داد که خواص ضد قارچی، ضد باکتریایی و ماهیت آنتیاکسیدانی عسل میتواند به خلاص شدن از شر شوره سر و خارش پوست سر کمک کند. مقداری عسل را در آب گرم رقیق کرده و به پوست سر بمالید تا این گونه موها را درمان کنید. عسل ممکن است به خلاص شدن از شر شوره سر و خارش سر کمک کند. یک مطالعه تحقیقاتی نشان داد که مخلوط عسل زنبور عسل با ماست میتواند به عنوان یک عامل ضد قارچ عمل کند و کاندیدیاز اولو واژینال را در مادران باردار درمان کند. استفاده از ماسک عسل میتواند به سلامت پوست و مو و جلوگیری از ریزش مو در دوران بارداری نیز کمک کند.
- آلرژی: اعتقاد بر این است که مصرف خوراکی منظم عسل میتواند بدن را در برابر گرده و آلرژیهای فصلی مصون سازد. با این حال، مطالعات تحقیقاتی در مورد این موضوع قطعی نیست.
عوارض جانبی عسل در دوران بارداری
عسل سرشار از فروکتوز است که میتواند باعث گرفتگی عضلات شود. حفظ محدودیتهای غذایی و اعتدال در مصرف راهکار منطقی است، زیرا زیادهروی در هر مصرف هر ماده خوراکی ممکن است عوارض جانبی داشته باشد. به یاد داشته باشید که عسل در حالی که فواید زیادی دارد، میتواند حاوی مقادیر زیادی قند نیز باشد. بنابراین زنان باردار باید توجه داشته باشند که چقدر عسل مصرف میکنند. مصرف بیش از حد عسل میتواند منجر به عوارض جانبی خاصی شود که در زیر به آن اشاره شده است:
- حساسیت به انسولین را تشدید کند: یک قاشق غذاخوری عسل تقریباً ۶۴ کیلو کالری دارد که عمدتاً از قندهای ساده مانند فروکتوز و گلوکز موجود در آن به دست میآید. مصرف بیش از حد عسل میتواند سطح قند خون را افزایش داده و مقاومت به انسولین را بدتر کند. این میتواند منجر به حساسیت به انسولین در دوران بارداری شود و در نتیجه خطر ابتلا به دیابت بارداری و عدم تعادل چربی خون را به همراه داشته باشد.
- گرفتگی عضلات: عسل حاوی مقادیر زیادی فروکتوز است که میتواند باعث مشکلات گوارشی مانند گرفتگی عضلات، نفخ و اسهال شود. به همین دلیل است که عسل منبع FODMAP (الیگوساکاریدهای قابل تخمیر، دی ساکاریدها، مونوساکاریدها و پلیولها) در نظر گرفته میشود. FODMAP ها گروهی از قندهای ضعیف هضم هستند که در صورت مصرف بیش از حد میتوانند باعث اسهال و گرفتگی معده شوند.
- سلامت دندان: سطوح بالای قند موجود در عسل میتواند باعث حفرههای دندانی و فرسایش دندان شود.
- افزایش وزن: یک قاشق غذاخوری عسل کالری بیشتری نسبت به یک قاشق غذاخوری شکر تصفیه شده دارد. از این رو، مصرف بیش از حد عسل، از نظر کل کالری دریافتی، با اضافه شدن سایر عوامل مرتبط، مانند کاهش سطح فعالیت در دوران بارداری میتواند علت بالقوه افزایش وزن باشد.
- ضد انعقاد: عسل به داشتن اثرات ضد لخته شدن معروف است. بنابراین، مصرف آن در بین زنانی مصرف کننده ضد انعقاد هستند، باید با احتیاط انجام شود.
- آلرژی: اگر چه احتمال ابتلا به آلرژی به دلیل مصرف عسل نادر است، اما مصرف بیش از حد آن میتواند منجر به گرفتگی معده، تحریک دستگاه گوارش، اسهال، نفخ و مشکلات معده در برخی از زنان شود. مطمئن شوید عسلی که مصرف میکنید خالص و از یک برند معتبر باشد.
چه میزان عسل در دوران بارداری بیخطر است؟
هیچ محدودیت ایمن مستندی برای مصرف عسل، به ویژه برای خانمهای باردار وجود ندارد. بنابراین عاقلانه است که برای تعیین سلامت غذایی عسل با یک متخصص تغذیه مشورت کنید. از آنجایی که عسل سرشار از قندهایی مانند فروکتوز، گلوکز و مالتوز است، تنها یک قاشق غذاخوری از آن تقریباً ۶۰ کالری دارد. هنگامی که سعی میکنید حد ایمن میزان مصرف عسل را اندازهگیری و حفظ کنید، به یاد داشته باشید که کالری دریافتی قند نباید از بیش از ۱۰ درصد کل کالری مورد نیاز در دوران بارداری تجاوز کند (که حدود ۱۸۰۰ تا ۲۴۰۰ کالری در روز است).
اقدامات احتیاطی هنگام خوردن عسل
چند کار که نباید در مورد مصرف عسل انجام داد:
- عسل را در آب داغ یا نوشیدنی اضافه نکنید زیرا ممکن است آنزیمهای سالم آن را از بین ببرد. میتوانید آن را به آب ولرم اضافه کنید.
- از مخلوط کردن عسل با توفو و یا پنیر سویا خودداری کنید زیرا میتواند فواید آن را معکوس کرده و منجر به سوء هاضمه شود.
- غذاهای غنی از ویتامین C و D وقتی با عسل مصرف شوند ارزش غذایی خود را از دست میدهند زیرا برخی از مواد معدنی موجود در عسل باعث از بین رفتن فواید این ویتامینها میشوند.
نکاتی برای انتخاب عسل
اگر کیفیت عسل خوب باشد، مصرف آن حتی برای زنان باردار نیز نباید مشکلساز باشد.
- پاستوریزه بودن عسل را بررسی کنید. تقریباً همه برندها عسل پاستوریزه میفروشند. با این حال، عسل خریداری شده از فروشندگان کنار جاده، مزارع زنبور عسل یا بازارهای محلی عمدتاً خام خواهد بود و بنابراین باید از مصرف آن اجتناب شود.
- عسل قابل اعتماد و ارگانیک را انتخاب کنید زیرا کمتر پردازش و تصفیه میشود.
- برچسب محصول را به دقت بخوانید تا از ترکیبات عسل مطمئن شوید. عسل خالص مواد افزودنی ندارد.
- اگر مطمئن نیستید که کدام عسل را بخورید، این موضوع را با پزشک خود در میان بگذارید.
آیا میتوان در دوران بارداری عسل مانوکا مصرف کرد؟
عسل مانوکا بیخطر است مگر این که به آن حساسیت داشته باشید (عسل مانوکا عسلی است که از شهد درخت مانوکا لپتسپرمم اسکپاریوم تولید میشود) و امروزه به عنوان جایگزین شکر استفاده میشود و البته گرانترین عسل دنیا است. مصرف عسل مانوکا بیخطر است مگر این که به آن حساسیت داشته باشید. این عسل طبیعی و سالم است و همچنین هیچ مدرکی مبنی بر ناامن بودن مانوکا برای مصرف در دوران بارداری وجود ندارد. با این حال، قبل از استفاده از آن باید با پزشک یا متخصص تغذیه خود مشورت کنید.
عسل مانوکا خالص تهیه کنید و مراقب انواع تقلبی آن باشید. گواهی سلامت عسل را مطالعه کنید تا به شما اطمینان دهد که در تولید یا نگهداری، عسل به مواد شیمیایی سمی آلوده نشده است.
سوالات متداول در مورد مصرف عسل در دوران بارداری
- آیا مصرف عسل در دوران بارداری میتواند به هضم غذا کمک کند؟ جواب مثبت است، بله، برخی از انواع عسل دارای فعالیتهای ضد باکتری، ضد التهابی و پری بیوتیک هستند. بنابراین میتواند تغییرات مطلوبی در میکروبیوت روده ایجاد کند، التهاب و عفونت روده را کاهش دهد و سلامت گوارش را بهبود بخشد.
- آیا استفاده از عسل به عنوان شیرین کننده در آشپزی یا شیرینیپزی برای زنان باردار بیخطر است؟ بله، عسل به طور کلی برای زنان باردار بیخطر در نظر گرفته میشود که در مقادیر متوسط باید مصرف شود، از جمله به عنوان یک شیرین کننده طبیعی در پخت و پز یا شیرینیپزی.
- آیا مصرف عسل در دوران بارداری میتواند به افزایش سطح انرژی و کاهش خستگی کمک کند؟ پاسخ مثبت است، مصرف عسل در دوران بارداری میتواند به افزایش سطح انرژی و کاهش خستگی کمک کند زیرا تعداد گلبولهای قرمز خون، سطح اکسیژن را افزایش میدهد.
- آیا عسل میتواند به کاهش تهوع صبحگاهی در دوران بارداری کمک کند؟ بله، با مصرف عسل قبل از صبحانه میتوان برای رفع تهوع صبحگاهی از آن بهره برد.
نحوه انتخاب عسل اصل یا خالص
زنان باردار ممکن است هنگام انتخاب بین عسل فرآوری شده و خام با مشکل مواجه شوند. بسیاری از زنان میپرسند که آیا میتوانند عسل خام بخورند؟ از آنجایی که عسل خام پاستوریزه نشده است، تمام آنزیمهای ضروری، آنتیاکسیدانها، مواد معدنی و ترکیبات مفیدی را که خواص عسل با آنها مرتبط است، حفظ میکند. با این حال، به دلیل وجود گرده، ناخالصیها و میکروبهای بالقوه مضر، خطراتی نیز دارد، بنابراین باید آن را از یک منبع و مرکز معتبر تهیه کنید. بهترین راه برای داشتن عسل خالص، خرید مستقیم آن از مزرعه زنبور عسل است. در صورت امکان سعی کنید عسل مانوکا را تهیه کنید زیرا خوشمزه است و دارای خواص دارویی است که میتواند برای شما معجزه کند.
از سوی دیگر، عسل تقلبی میتواند دارای افزودنیهایی مانند شربت ذرت، نشاسته، آرد، شربت شکر و مواد دیگری باشد که ظاهر آن را با عسل خالص یکسان میکند، اما با آزمایش قابل تشخیص است. اگر در مورد کیفیت عسل مطمئن نیستید، این جدول را بررسی کنید تا تفاوت بین عسل خالص و تقلبی را درک کنید.
عسل خالص | عسل تقلبی |
هنگام مالش بین انگشتان چسبنده نیست. | به دلیل وجود شیرین کنندهها و مواد افزودنی نسبتاً چسبنده است. |
غلیظ است و زمانی که ریخته میشود حرکت در اطراف شیشه حاوی عسل طول میکشد. | سبک است و در هنگام ریختن، آزادانه در اطراف شیشه حرکت میکند. |
زمان میبرد تا در آب حل شود و در حالی که مدتی هم زده میشود به صورت یک گلوله در انتها ظرف ته نشست میشود. | به راحتی در آب حل میشود. |
ناخالصیهایی مانند گرده و سایر ذرات معلق وجود دارد. | هیچ نشانهای از ناخالصی وجود ندارد و به نظر واضح و خالص است. |
با ریختن چند قطره روی تکه کاغذ به راحتی جذب نمیشود. | با ریختن چند قطره روی تکه کاغذ جذب میشود. |
ممنون از مقالات خوبتون
میشه بگید آیا خوردن به و سیب باعث میشه بچه زیبا بشه یا فقط خرافاته
و این که خوردن دانه چیا برای بچه های کوچیک اشکال نداره