بارداری, تغذیه در بارداری, سلامت در بارداری

مصرف کشک در دوران بارداری و اثرات آن 

مصرف کشک در دوران بارداری

در دوران بارداری، به عنوان یک مادر باردار لازم است مراقب مواد غذایی که میل می‌کنید باشید و مصرف مواد غذایی خاصی را در این زمان محدود کنید. یکی از مواردی که در رژیم غذایی مادران مطرح می‌شود، مصرف کشک در دوران بارداری است. کشک یک محصول لبنی معروف است که فواید بسیاری برای سلامتی دارد. با این حال، نیاز است در مورد مصرف آن در دوران بارداری به اندازه کافی اطلاع داشته باشید تا بتوانید از سلامت خود و جنین خود مراقبت کنید. 

در این مقاله در مورد فواید، خطرات، ارزش غذایی، ایمنی مصرف و ویار کشک در دوران بارداری صحبت خواهم کرد و به شما کمک می‌کنیم تا بهترین تصمیم را برای سلامتی خود و فرزند خود بگیرید. 

کشک چیست؟

کشک یک فرآورده لبنی است که از شیر تهیه می‌شود. کشک را جوشاندن، غلیظ کردن و خشک کردن ماست، دوغ و آب کره به دو شکل خشک یا مایع تولید می‌کنند و در نهایت به آن نمک اضافه می‌شود یا نمی‌شود. 

ارزش غذایی کشک

کشک پروتئین بالایی، حدود ۱۰ تا ۱۲ گرم در هر بسته دارد. این ماده لبنی همینطور حاوی کربوهیدرات است. البته مقدار کربوهیدرات ممکن است در هر کشک تفاوت داشته باشد. چربی کشک متوسط است و حداکثر  47 درصد از کالری آن به دلیل چربی است. 

کشک همچنین دارای ویتامین B12 و ریبوفلاوین است و مواد معدنی مانند کلسیم، فسفر و سلنیم دارد. کشک همچنین منبع خوبی از پروبیوتیک به شمار می‌رود که به هضم غذا و کاهش وزن کمک می‌کند. کالری موجود در کشک در انواع مختلف آن متفاوت است، ولی به طور متوسط هر پیمانه کشک دارای ۶۹ کالری می‌باشد. 

در ادامه مواد غذایی موجود در یک پیمانه کشک را بررسی می‌کنیم:

  • پروتئین: پروتئین بخش مهمی از یک رژیم غذایی سالم به شمار می‌رود. پروتئین همچنین می‌تواند به عنوان منبعی از انرژی استفاده شود. 
  • کلسیم: کلسیم برای سلامتی استخوان‌ها، دندان‌ها و انقباض ماهیچه‌ها بسیار مهم است.
  • ویتامین‌ها: کشک به خصوص سرشار از ویتامین B12 و B5 می‌باشد که برای تولید انرژی و سلامت مغز موثر است. 
  • پروبیوتیک: این باکتری‌های مفید برای سلامت روده حیاتی هستند.

آیا مصرف کشک در دوران بارداری بی خطر است؟

برای بسیاری از زنان باردار این سوال پیش می‌آید که آیا مصرف کشک در دوران بارداری بی خطر است یا خیر. پاسخ به این سوال این است که بله، مصرف کشک در بارداری بی خطر است. در واقع، اضافه کردن کشک به رژیم غذایی بارداری بسیار هم مفید است. با این حال، لازم است اطمینان حاصل کنید که کشکی که مصرف می‌کنید از شیر پاستوریزه تهیه شده باشد تا از بیماری‌های ناشی از غذا پیشگیری کنید. 

کشک همچنین یک پروبیوتیک است و حاوی باکتری مفیدی است که به سلامت دستگاه گوارش شما کمک می‌کند. این خاصیت به خصوص در دوران بارداری بسیار کاربردی است؛ زیرا در این دوران تغییرات هورمونی گاهی اوقات باعث مشکلات گوارشی از جمله یبوست بارداری یا نفخ می‌شوند. پروبیوتیک موجود در کشک به سلامت دستگاه گوارش کمک می‌کند و این عوارض را تسکین می‌دهد. 

بنابراین مصرف کشک تازه، بدون مواد افزودنی و تهیه شده از شیر پاستوریزه در دوران بارداری بی خطر و بسیار مفید است. 

فواید کشک در دوران بارداری

کشک یه دلیل ارزش غذایی بالای خود و فوایدی که برای سلامتی دارد برای رژیم غذایی دوران بارداری بسیار مناسب است. در ادامه به فواید کشک در دوران بارداری اشاره خواهیم کرد:

  • کلسیم: کشک حاوی کلسیم است که برای رشد استخوان‌ها و دندان‌های جنین بسیار مناسب است. زنان باردار به کلسیم بیش‌تری نیاز دارند تا به رشد و تکامل جنین کمک کند. به همین دلیل، مصرف کشک در رژیم غذایی بارداری بسیار برای آن‌ها مفید است. 
  • پروتئین: کشک سرشار از پروتئین است که به خصوص در سه ماهه سوم بارداری برای رشد و ترمیم بافت‌های بدن در هم مادر باردار و هم جنین لازم است. این پروتئین در تشکیل جفت و بافت غشایی نقش دارد. در دوران بارداری نیاز به پروتئین بیش‌تر می‌شود تا رشد اعضای بدن، ماهیچه‌ها و بافت‌های جنین اتفاق بیفتد. 
  • پروبیوتیک: کشک حاوی میکروارگانیسم‌های پروبیوتیک است که باعث سلامت روده و دستگاه گوارش می‌شوند. تغییرات هورمونی در بارداری می‌تواند باعث مشکل در هضم شود که یبوست، نفخ و سوزش معده ایجاد می‌کند. مصرف کشک که سرشار از پروبیوتیک است کمک می‌کند که چنین علائمی تسکین پیدا کنند و سلامت دستگاه گوارش حفظ شود.
  • ویتامین‌ها و مواد معدنی: کشک مشابه شیر حاوی ویتامین‌ها و مواد معدنی متعددی، از جمله ویتامین B12، ریبوفلاوین (ویتامین B2)، نیاسین، فسفر و پتاسیم است. این مواد معدنی برای سلامت کلی بدن مفید هستند، به رشد جنین کمک می‌کنند و می‌توانند انرژی و سلامت مادر را در دوران بارداری حفظ کنند. به خصوص ویتامین B12 برای تولید گلبول‌های قرمز خون و عملکرد درست اعصاب کودک و فسفر برای تشکیل مغز جنین مورد نیاز است. 
  • کاهش خطر ابتلا به دیابت بارداری: بر اساس تحقیقات انجام شده، خوردن غذاهای حاوی مواد پروبیوتیک مانند کشک در دوران بارداری به کاهش احتمال ابتلا به دیابت بارداری کمک می‌کند و فشار خون را در دوران بارداری کنترل می‌نماید. کشک حاوی پروتئین بسیاری است که کمک می‌کند حساسیت به انسولین افزایش پیدا کند و فشار خون کنترل شود.
  • کمک به سیستم ایمنی بدن: پروبیوتیک موجود در کشک به سیستم ایمنی مادر باردار کمک می‌کند تا با عفونت و بیماری مقابله کند. در دوران بارداری به سیستم ایمنی قوی نیاز است تا از سلامت مادر و جنین محافظت شود.
  • کاهش ریسک ابتلا به حساسیت: شواهدی وجود دارند که نشان می‌دهند مصرف پروبیوتیک در دوران بارداری احتمال ابتلا به آلرژی کودک در آینده را کاهش می‌دهد. به دلیل این که پروبیوتیک باعث سلامت دستگاه گوارش مادر می‌شود، احتمال حساسیت در نوزاد نیز کاهش پیدا می‌کند.
  • تامین آب بدن: کشک به صورت مایع دارای آب زیادی است که به تامین آب بدن مادر باردار کمک می‌کند. تامین آب بدن در دوران بارداری بسیار مهم است؛ زیرا به گردش خون و ثابت نگه داشتن مایع آمنیوتیک کمک می‌کند و از کم آبی بدن و یبوست بارداری پیشگیری می‌نماید. همچنین مصرف کشک باعث جلوگیری از خشکی پوست در دوران بارداری می‌شود و از داغی بدن جلوگیری می‌کند.
  • هضم آسان: در صورتی که تحمل لاکتوز شیر برای شما سخت است، مصرف کشک انتخاب مناسبی برای دوران بارداری به شمار می‌رود. چرا که لاکتوز آن به اسید لاکتیک تبدیل می‌شود و در نتیجه هضم آن آسان‌تر است.

خواص کشک به صورت ناشتا

متخصصان عقیده دارند که بهتر است کشک را همراه با سایر مواد غذایی و ترجیحا در روز، بعد از یک وعده غذایی مصرف کنید. چرا که کشک از شیر تخمیر شده تهیه می‌شود و اسید معده را بالا می‌برد که ممکن است باعث نفخ و سوزش معده شود. پس توصیه می‌شود که آن را به صورت ناشتا مصرف نکنید.

مصرف کشک در دوران بارداری

آیا ویار کشک به جنسیت جنین ارتباط دارد؟

ویار بارداری در زنان مختلف متفاوت است. برخی از متخصصان عقیده دارند که ویار بارداری ممکن است به دلیل نیاز یا کمبود یک ماده غذایی در بدن به وجود بیاید، اما این موضوع نیز اثبات نشده است. کشک یک ماده غذایی ارزشمند حاوی پروتئین و مواد معدنی مختلف است که به رشد و سلامت جنین کمک می‌کند، برای مادر باردار مفید است و مزه خوبی دارد. به همین دلیل برخی از زنان باردار ممکن است در دوران بارداری ویار خوردن کشک را تجربه کنند. 

به گفته برخی از افراد در جامعه ما ویار بارداری با جنسیت نوزاد در ارتباط است، اما این گفته دلیل علمی ندارد و فقط یک شایعه محسوب می‌شود. امروزه روش‌های علمی متعددی برای تعیین جنسیت جنین وجود دارند و عقل حکم می‌کند که این روش‌ها را معیار تعیین جنسیت فرزند خود قرار دهیم. 

بنابراین پاسخ به این سال این است که خیر، ویار کشک در دوران بارداری با جنسیت جنین ارتباطی ندارد.

نکاتی که باید در مصرف کشک در بارداری به آن‌ها دقت کنید

مصرف کشک در دوران بارداری عوارض جانبی خاصی ندارد، اما لازم است مراقب موارد خاصی باشید که در ادامه به آن‌ها اشاره خواهیم کرد:

  • مصرف کشکی که از شیر غیر پاستوریزه تهیه شده باشد، خطر ابتلا به بیماری‌هایی از جمله عفونت لیستریا را دارد و لازم است از مصرف چنین کشکی خودداری کنید.
  • بهتر است انواع بدون نمک کشک را در دوران بارداری مصرف کنید. چرا که مصرف بیش از حد نمک در بارداری باعث بالا رفتن فشار خون و آسیب به کلیه‌ها می‌شود.
  • شما می‌توانید ۶۰۰ گرم کشک پاستوریزه را به طور روزانه مصرف کنید تا تمام مواد معدنی مورد نیاز خود در دوران بارداری را دریافت نمایید.
  • مصرف بیش از حد کشک در بارداری باعث سفت شدن روده و حساسیت می‌شود که برای شما مضر است.
  • از مصرف کشک همراه با برخی از مواد غذایی از جمله ماهی یا میوه‌های اسیدی خودداری نمایید.
  • به تاریخ انقضای محصول و میزان نمک آن دقت کنید.

بهترین زمان برای مصرف کشک در بارداری

معمولا توصیه می‌شود که کشک را همراه با غذا یا به صورت میان وعده مصرف کنید. این کار هضم آن را راحت‌تر می‌کند و باعث جذب بهتر مواد غذایی می‌شود. همچنین بهتر است آن را به صورت ناشتا مصرف نکنید، چرا که ممکن است باعث نفخ شود.

مصرف کشک به عنوان ناهار در دوران بارداری بسیار مناسب است. همچنین می‌توانید آن را به عنوان میان وعده با مواد غذایی دلخواه خود ترکیب کنید تا خوراکی خوشمزه و سالمی را داشته باشید.

کشک یا ماست: کدام در دوران بارداری بهتر است؟

با این که ماست و کشک بسیار به یکدیگر نزدیک هستند، اما تفاوت‌های کمی بین آن‌ها وجود دارد. کشک به صورت طبیعی از تخمیر شیر با باکتری لاکتیک اسید تهیه می‌شود. اما اغلب به ماست پروبیوتیک اضافه می‌شود و غلیظ تر است.

هر دوی این مواد غذایی برای زنان باردار مفید هستند. اما خواص کشک به دلیل محتوای پروبیوتیک طبیعی خود، کمی مفیدتر است. البته لازم است که در دوران بارداری کشک پاستوریزه مصرف کنید.

آیا خوردن آش کشک در بارداری بی ضرر است؟

بله، شما می‌توانید در دوران بارداری خود آش رشته میل کنید. ترکیبات آش رشته برای دوران بارداری بسیار مفید هستند؛ تنها مشکلی که خوردن آش رشته ممکن است ایجاد کند، نفخ است که با خیس کردن حبوبات و تعویض آب آن می‌توانید آن را کنترل کنید.

آش رشته دارای پروتئین، فیبر و ویتامین C است که برای مادران باردار مفید هستند. 

کشک همچنین دارای پروتئین، کلسیم و سایر موارد معدنی است که مصرف آن در بارداری بسیار مناسب است.

سوالات متداول 

آیا مصرف کشک در دوران بارداری از مصرف شیر بهتر است؟

برای زنان باردار، هم مصرف شیر و هم مصرف کشک در دوران بارداری بسیار مفید است. اما به دلیل پروبیوتیک طبیعی موجود در کشک، مصرف آن در دوران بارداری کمی از مصرف شیر بهتر است. اما لازم است به خاطر داشته باشید که حتما باید کشک پاستوریزه مصرف کنید.

آیا مصرف کشک در سه ماهه اول بارداری بی خطر است؟

بله، معمولا مصرف کشک در سه ماهه اول بارداری بی خطر است. کشک یک ماده غذایی سرشار از مواد معدنی است که مواد معدنی اصلی مورد نیاز برای رشد و تکامل جنین را فراهم می‌کند. با این حال، در صورتی که در مورد مصرف کشک در بارداری نگران هستید و یا شرایط سلامتی خاصی دارید، بهترین کار این است که با پزشک خود در این رابطه مشورت کنید.

آیا مصرف هر روزه کشک و ماست در دوران بارداری مفید است؟

بله، مصرف روزانه کشک و ماست در دوران بارداری میان وعده بسیار مناسبی برای این زمان محسوب می‌شود. این لبنیات مشکلات گوارشی که زنان باردار دچار آن‌ها می‌شوند، از جمله یبوست را بهبود می‌دهد و حاوی مواد غذایی مورد نیاز برای رشد و تکامل جنین است. به طور کلی مصرف کشک و ماست در بارداری هم برای مادر و هم برای نوزاد مفید است.

بهترین رژیم غذایی برای زنان باردار چیست؟

در دوران بارداری اصول کلیه تغذیه سالم به همان شکل سابق است. به مقدار کافی میوه، سبزیجات، غلات کامل، پروتئین و چربی‌های سالم مصرف کنید.

سخن آخر

با توجه به خواصی که در این مقاله توضیح دادیم، مصرف کشک در دوران بارداری بسیار برای زنان باردار مفید است. کشک دارای مواد غذایی بسیار مفیدی است که برای رشد و تکامل جنین حیاتی می‌باشد. با این حال لازم است در دوران بارداری مواظب نوع کشکی که می‌خورید، باشید. چرا که مصرف بیش از اندازه کشک در دوران بارداری باعث بروز عوارضی از جمله اسید معده و نفخ می‌شود. همچنین بهتر است پیش از مصرف کشک در دوران بارداری با پزشک خود در این رابطه مشورت نمایید. 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *