بارداری, تغذیه در بارداری, سلامت در بارداری, علائم بارداری, مراقبت‌های بارداری

دلیل خشکی لب و پوست در دوران بارداری چیست؟

خشکی لب و پوست در بارداری

در صورتی که امیدوار بودید که پوست و موی شما در دوران بارداری از شدت زیبایی بدرخشد، به احتمال زیاد زمانی که متوجه شوید که در این دوران دچار خشکی لب و پوست شده‌اید، متعجب خواهید شد. این خشکی زیاد و بیش از حد حتی ممکن است باعث نگرانی شما شود. چرا که ممکن است فکر کنید که مشکلی در بدن شما وجود دارد. اما معمولاً خشکی پوست و لب در دوران بارداری یکی از علائم طبیعی بارداری به شمار می‌رود و جایی برای نگرانی در رابطه با آن نیست. 

زمانی که باردار هستید، همه نوع تغییراتی در بدن شما اتفاق می‌افتد و ممکن است که انتظار برخی از این تغییرات را داشته باشید. به عنوان مثال، احتمالاً پیش از باردار شدن، پیش بینی کرده‌اید که امکان دارد علائمی مانند تهوع صبحگاهی، ویار شدید و بزرگ شدن شکم را در این زمان تجربه کنید. حتی ممکن است انتظار ایجاد تغییر در خلق و خو، ورم کردن پاها و تغییر در سینه‌های خود را داشته باشید.

اما خشکی پوست و لب جزو عوارضی در دوران بارداری است که کم‌تر انتظار آن را دارید و ممکن است شما را غافلگیر کند. ترک خوردن و خشک شدن لب و یا خشکی و خارش پوست امکان دارد از سه ماهه اول بارداری شروع شود و در برخی از خانم‌ها برای کل دوران بارداری ادامه داشته باشد.

دلایل مختلفی برای خشکی پوست شما وجود دارد. اما خوشبختانه، معمولاً خود شما می‌توانید این مشکل را به راحتی برطرف کنید. در این مقاله در مورد آنچه که شما باید در مورد خشکی لب و پوست در بارداری بدانید، از جمله کارهایی که می‌توانید برای رفع آن انجام دهید، صحبت خواهیم کرد.

علت خشکی لب و پوست در بارداری چیست؟

به طور کلی، تجربه خشکی پوست در بارداری به معنای کم آبی بدن است. این خشکی، ممکن است دلایل متعددی از عدم نوشیدن آب کافی گرفته تا بیش‌تر شدن حجم خون داشته باشد و این موارد، باعث خشکی پوست و لب شما شود. در ادامه، به دلایلی که امکان دارد باعث خشکی پوست شما شود اشاره خواهیم کرد.

عدم نوشیدن آب کافی

بدن شما در دوران بارداری به مایعات بیش‌تری نیاز دارد و با رشد جنین نیز مقدار آب مورد نیاز آن افزایش پیدا می‌کند. اگر در این زمان مصرف مایعات خود را افزایش ندهید، ممکن است علائم کم آبی مانند خشکی لب و پوست را تجربه کنید.

افزایش استفراغ و اسهال که اغلب در دوران بارداری اتفاق می‌افتد نیز می‌تواند باعث کم‌ آبی بدن شما شود. بدن افرادی که تهوع صبحگاهی شدید را تجربه می‌کنند، ممکن است مایعات کافی جذب نکنند و این ممکن است دلیل خشکی لب‌ها و پوست شما در بارداری باشد.

افزایش حجم خون

افزایش حجم خون نیز ممکن است یکی از دلایلی باشد که چرا در زمانی که باردار هستید، خشکی پوست را تجربه می‌کنید.

بر اساس گفته متخصصان، گاهی اوقات افزایش حجم خون مادران باردار می‌تواند تا ۵۰ درصد بیش‌تر از زنان غیر باردار شود. افزایش سطح قند خون می‌تواند باعث فعالیت بیش از حد کلیه‌ها و در نتیجه تکرر ادرار و کم آبی بدن شود که در نهایت منجر به خشکی لب و پوست می‌شود.

افزایش حجم خون و احتباس آب باعث کشیدگی پوست می‌شود. این کشیدگی نیز می‌تواند باعث ترک خوردگی و همچنین خشکی پوست شود.

بر اساس گفته متخصصان زیبایی، برای رفع نیازهای یک جنین در حال رشد، مایعات بدن و خون بیش‌تری در دوران بارداری تولید می‌شود. با کشیده شدن پوست، پوست ممکن است آسیب ببیند و رطوبت بیش‌تری از بدن خارج شود.

احتباس آب

حتی اگر این موضوع منطقی به نظر نمی‌رسد، احتباس آب نیز می‌تواند باعث خشکی پوست شود. در دوران بارداری، افزایش سطح هورمون وازوپرسین باعث می‌شود که بدن شما آب خود را حفظ کند و این باعث ورم کردن و نفخ کردن می‌شود. ورم بیش از حد می‌تواند پوست را بکشد و باعث خشکی و ترک خوردن آن شود.

بر اساس گفته پزشکان، این عارضه که در سه ماهه سوم بارداری اتفاق می‌افتد، ادم نامیده می‌شود و در آن، زنان اغلب دچار برجستگی‌های قرمز دارای خارش‌ می‌شوند.

تغییر در شکل و اندازه بدن

بدن شما در طول بارداری دچار تغییرات زیادی می‌شود. از جمله این تغییرات می‌توان رشد سریع برای نگهداری از جنین در حال رشد را نام برد. به مرور زمان که پوست شما برای حفظ جنین در حال رشد کشیده می‌شود، خاصیت ارتجاعی و رطوبت خود را از دست می‌دهد.

این از دست دادن خاصیت ارتجاعی پوست باعث می‌شود که پوست شما خشک‌تر و نازک‌تر شود و به دلیل حساسیت در پوست، بیش‌تر مستعد ایجاد کبودی‌ باشد.

آیا تغییرات دیگری در دوران بارداری در لب شما به وجود می‌آید؟

ممکن است از خود بپرسید که آیا ممکن است لب شما در دوران بارداری به دلیل افزایش تولید ملانین و بالا رفتن میزان هورمون استروژن که باعث می‌شود نوک سینه‌ها تیره شوند، تغییر رنگ دهد و تیره شود؟ اما لب‌ها فاقد ملانوسیت یا سلول‌هایی هستند که ملانین تولید می‌کنند. بنابراین پاسخ این سوال منفی است. ملانین باعث نمی‌شود که لب شما در دوران بارداری تیره‌تر شود.

با این حال، همانطور که در بالا توضیح داده شد، ممکن است در دوران بارداری خشکی و ترک خوردن لب را تجربه کنید. همانطور که اشاره کردیم، این حالت به این دلیل اتفاق می‌افتد که بدن شما در این مدت به آب بیش‌تری نیاز دارد و در صورتی که این حالت ادامه پیدا کند، به احتمال زیاد به این معنی است که همچنان باید آب بیش‌تری دریافت کند. با نوشیدن آب کافی، بدن شما می‌تواند آبی را که به دست می‌آورد، حفظ کند و رطوبت را از سطح خود دور کند. کم آبی بدن همچنین ممکن است یکی از عوارض جانبی استفراغ باروری یا تهوع شدید صبحگاهی باشد.

بنابراین بطری آب را بردارید و پوست خود را مرطوب کنید و لبخند بزنید. بدن و جنین در حال رشد شما از شما تشکر خواهند کرد.

همچنین لازم به ذکر است که واریس در فرج یا واریس واژن در دوران بارداری شایع تر است. این مشکلات نیز با افزایش جریان خون مرتبط هستند و ممکن است باعث تورم این ناحیه شوند.

خشکی لب و پوست در بارداری

چه زمانی باید نگران خشکی پوست باشیم؟

اگرچه بیش‌تر اوقات می‌توانیم انتظار خشکی پوست را در دوران بارداری داشته باشیم، اما مواقعی وجود دارند که چنین علامتی می‌تواند نشان دهنده مشکل جدی تری باشد. اگر خشکی پوست شما شدید یا آزار دهنده است، پزشک می‌تواند به شناسایی دلایل خشکی آن کمک کند. برخی از احتمالات آن شامل دیابت بارداری یا کم خونی فقر آهن است.

به عنوان مثال، در صورتی که استفراغ و اسهالی را تجربه می‌کنید که پس از سه ماهه اول بارداری ادامه پیدا کرده است، ممکن است با استفراغ باروری (HG) روبرو باشید. استفراغ باروری، شکل شدیدی از حالت تهوعی است که بسیاری از افراد از آن به عنوان حالت تهوع صبحگاهی یاد می‌کنند. در صورتی که فکر می‌کنید ممکن است استفراغ باروری داشته باشید، توصیه می‌کنیم که با پزشک خود در مورد جلوگیری از کم آبی بدن خود صحبت کنید.

در عین حال، خشکی پوست همراه با خارش شدید در سه ماهه سوم بارداری ممکن است به دلیل کلستاز باشد. کلستاز یک بیماری کبدی است که از پردازش صحیح صفرا جلوگیری می‌کند. کلستاز ممکن است باعث بروز عوارض زایمان از جمله زایمان زودرس، مایع آمنیوتیک آغشته به مکونیوم (زمانی که جنین اولین دفعه تخلیه روده خود را در حالی که هنوز در رحم است، انجام می‌دهد)، سندرم دیسترس جنینی و مرگ ناگهانی داخل رحمی جنین شود.

در صورتی که سایر اعضای خانواده شما کلستاز را تجربه کرده‌اند، نیاز است اطمینان پیدا کنید که این موضوع را به پزشک خود اطلاع دهید. همچنین در صورتی که دچار خارش شدید پوست همراه با مشکل در خواب، خستگی، کم اشتهایی، کاهش وزن یا تیرگی رنگ ادرار هستید، حتما این اطلاعات را با پزشک خود نیز در میان بگذارید.

چگونه در دوران بارداری هیدراته بمانیم؟

نوشیدن آب زیاد به کنترل و کاهش خشکی پوست کمک می‌کند. در واقع، کالج آمریکایی متخصصان زنان و زایمان، نوشیدن روزانه ۱۲ لیوان آب را در دوران بارداری توصیه می‌کند.

اگر چه نوشیدن مایعات بیش‌تر ساده به نظر می‌رسد، اما در صورتی که قبلا باردار بوده باشید، حتما می‌دانید که نوشیدن مقدار لازم آب همیشه آسان نیست.

استفراغ و بیزاری از غذا

به هم خوردن معده ممکن است باعث شود که شما بیش‌تر مستعد استفراغ کردن بعد از نوشیدن بیش از حد و یک جای مایعات باشید و فشرده شدن مثانه به دلیل بارداری می‌تواند باعث رفتن بیش از حد به دستشویی شود که بسیار آزار دهنده است.

برای هیدراته ماندن، غذاهایی مانند خیار، اسفناج یا هندوانه مصرف کنید که آب زیادی دارند. نوشیدن مقدار کمی آب، شیر یا آب میوه در طول روز نیز می‌تواند به شما کمک کند که مایعات را بالا نیاورید و در بدن خود نگه دارید و همچنین از پر شدن بیش از حد مثانه جلوگیری کنید.

چیزی بنوشید که طعم آن را دوست دارید، اما از مصرف نوشیدنی‌های کافئین دار خودداری کنید؛ زیرا لازم است مراقب میزان مصرف کافئین خود در دوران بارداری باشید.

چگونه خشکی پوست و لب را در دوران بارداری رفع کنیم؟

در نهایت، درمان و پیشگیری از خشکی پوست به حفظ رطوبت در پوست شما بستگی دارد. برای انجام این کار، بهتر است اقداماتی را انجام دهید که به حفظ رطوبت پوست شما کمک می‌کند و همچنین از انجام هر کاری که پوست شما را خشک می‌کند، اجتناب کنید.

مراقبت از پوست خود را با این کار شروع کنید که پوست خود را به جای آب گرم یا سرد، با آب ولرم بشویید. دمای بیش از حد سرد یا گرم آب می تواند رطوبت پوست شما را از بین ببرد. بنابراین اطمینان پیدا کنید که حمام و دوش خود را به گونه ای تنظیم کنید که برای پوست حساس شما مناسب باشد.

پس از آن، حتما پوست خود را با یک حوله نرم خشک کنید. توجه داشته باشید که سایش بیش از حد پوست می‌تواند باعث تحریک پوست یا تشدید خشکی آن شود.

شما همچنین می‌توانید از مرطوب کننده‌ برای رفع خشکی موضعی پوست خود استفاده کنید. سعی کنید حداقل دو بار، یک بار در صبح و یک بار در شب در روز پوست خود را مرطوب کنید. به خاطر داشته باشید که شما از خشکی پوست رنج می‌برید، زیرا رطوبت پوست شما خیلی سریع تبخیر می‌شود.

کرم‌های مرطوب‌ کننده‌ نه تنها به حفظ رطوبت پوست شما کمک می‌کنند، بلکه همینطور مانعی در برابر عناصر خشک‌ کننده پوست مانند هوا نیز ایجاد می‌کنند. این کرم‌ها و روغن‌های مخصوص پوست همچنین دارای فواید دیگری هستند که به کنترل و کم کردن علائم کشیدگی پوست کمک می‌کنند.

مواد ایمن برای رفع خشکی پوست در دوران بارداری

  • کره کاکائو مانعی روی پوست شما ایجاد می‌کند که باعث می‌شود رطوبت را در خود نگه دارد.
  • اثبات شده است که روغن نارگیل به طور موثر پوست بسیار خشک را مرطوب می‌کند.
  • پپتایدها تولید کلاژن را در پوست تحریک می‌کنند.
  • اسید هیالورونیک موضعی به مولکول‌های آب متصل می‌شود تا به پوست آبرسانی کند.

در صورتی که در آب و هوای خشک زندگی می‌کنید، تلاش برای مرطوب نگه داشتن محیط زندگی شما نیز ممکن است به رفع خشکی پوست شما کمک کند. برای کمک به حفظ سطح مناسب رطوبت، در اتاق خود در شب یا در دفتر کار خود از یک بخور برای رطوبت استفاده کنید.

همچنین لازم است از پوشیدن پارچه‌های زبر و خشن خودداری کنید. زیرا این کار می‌تواند به خصوص برای پوست خشک تحریک کننده باشد و علائم خشکی آن را بدتر کند. پارچه‌های نرم و قابل تنفس را برای پوست خود انتخاب کنید و از پوشیدن لباس‌های جنس پشم و جین در صورت تماس با قسمت‌های خشک پوست خود خودداری کنید.

در نهایت، فراموش نکنید که نور خورشید تا چه حد پوست را خشک می‌کند و به آن آسیب می‌رساند، به خصوص اگر دچار آفتاب سوختگی شوید. به همین دلیل لازم است اطمینان حاصل کنید که در صورت امکان، به طور روزانه از کرم ضد آفتاب مناسب برای دوران بارداری استفاده می‌کنید. همچنین به خاطر داشته باشید که داشتن پوست سالم از درون شروع می‌شود، بنابراین توصیه می‌کنیم که حتما در طول دوران بارداری آب زیادی بنوشید و خوب غذا بخورید.

نکات ایمنی محصولات مراقبت از پوست در بارداری

برخی از مواد موجود در محصولات مراقبت از پوست برای استفاده در دوران بارداری یا شیردهی خطرناک هستند. از محصولات حاوی این مواد اجتناب کنید:

  • فرمالدئید: با سرطان و مشکلات سیستم عصبی مرتبط است
  • اسید سالیسیلیک: اسید سالیسیلیک با دوز بالا ممکن است برای جنین در حال رشد ایجاد خطر کند. استفاده از دوز کم این ماده به صورت موضعی احتمالا مشکلی ندارد، اما ما اطلاعات کافی در مورد دوز بالای آن نداریم تا مطمئن شویم که چه مقداری در دوران بارداری بی خطر است.
  • هیدروکینون: داده‌های علمی کافی برای تایید بی خطر بودن یا نبودن آن برای بارداری ندارد، بنابراین بهتر است از مصرف آن خودداری کنید.
  • فتالات: ممکن است منجر به مرده زایی شود و خطر ابتلا به دیابت بارداری را افزایش دهد
  • رتینوئیدها: اغلب برای جنین در حال رشد یا نوزاد شیرخوار خطرناک هستند. هرچند اکنون برخی از رتینوئیدها وجود دارند که برای مصرف در دوران بارداری بی خطر هستند.

سخن آخر

اگرچه خشکی پوست آزار دهنده است، اما معمولاً بخشی طبیعی از بارداری محسوب می‌شود. اما در صورتی که اقداماتی را برای مراقبت از پوست خود انجام دهید و دوباره به آن رطوبت برسانید، نباید مشکلات زیادی را تجربه کنید.

در صورتی که خشکی پوست شما ادامه پیدا کرد، شدیدتر شد یا آزار دهنده است، حتما با پزشک خود صحبت کنید. چرا که ممکن است خشکی پوست شما نشانه یک بیماری جدی تر باشد.

1 دیدگاه در “دلیل خشکی لب و پوست در دوران بارداری چیست؟

  1. Romina گفت:

    🙏🙏🙏🙏

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *