نقص مادرزادی قلب یک مشکل در ساختار قلب است که کودک با آن متولد میشود. برخی از نقایص مادرزادی قلب در کودکان ساده هستند و نیازی به درمان ندارند. سایر نقایص مادرزادی قلب در کودکان پیچیدهتر است و ممکن است نیاز به چندین عمل جراحی در یک دوره چند ساله داشته باشد. یادگیری در مورد نقص مادرزادی قلب کودک میتواند به شما در درک این بیماری کمک کند و بدانید که در ماهها و سالهای آینده چه انتظاری باید داشته باشید. در دوران جنینی با انجام اکوکاردیوگرافی برخی نقایص قلب از جمله کاردیومگالی قلب جنین مشخص میشود و بنابراین در همان دوران جنینی میتواند برای درمان و بهبود شرایط کودک اقدام کرد. با پینو بیبی همراه باشید تا بیشتر به بررسی این موارد بپردازیم.
ساختار قلب چگونه است؟
قلب به چهار حفره توخالی تقسیم میشود که دو حفره در سمت راست و دو حفره در سمت چپ قرار دارند. برای پمپاژ خون در سراسر بدن، قلب از سمت چپ و راست خود برای کارهای مختلف استفاده میکند. سمت راست قلب خون را از طریق عروقی به نام شریانهای ریوی به ریهها منتقل میکند. در ریهها، خون اکسیژن را میگیرد و سپس از طریق سیاهرگهای ریوی به سمت چپ قلب باز میگردد. سپس سمت چپ قلب خون را از طریق آئورت پمپ میکند و به بقیه بدن ارسال میکند.
قلب کودک در زمان لقاح شروع به رشد میکند، اما در هفته هشتم بارداری به طور کامل شکل میگیرد. نقایص مادرزادی قلب در این ۸ هفته اول رشد کودک اتفاق میافتد. بیماری قلبی اکتسابی ممکن است پس از ماهها و یا سالها بعد در فرد رخ دهد.
انواع نقایص مادرزادی قلب
- نقص سپتوم دهلیزی ASD
- نقص کانال دهلیزی
- دریچه آئورت دو لختی
- کوآرکتاسیون آئورت
- ناهنجاریهای مادرزادی دریچه میترال
- بطن راست دو خروجی
- ناهنجاری ابشتاین
- سندرم آیزنمنگر
- سندرم هیپوپلاستیک قلب چپ
- بیماری کاوازاکی
- سندرم QT طولانی
- بازگشت غیر عادی وریدی ریوی جزئی
- مجرای شریانی ثبت شده PDA
- اختراع فورامن بیضی
- آترزی ریوی
- آترزی ریوی با سپتوم بطنی دست نخورده
- آترزی ریوی با نقص سپتوم بطنی
- تنگی دریچه ریوی
- تترالوژی فالوت
- بازگشت غیرعادی کامل وریدی ریوی TAPVR
- جابجایی شریانهای بزرگ
- آترزی سه لتی
- تنه شریانی
- حلقههای عروقی
- نقص دیواره بین بطنی VSD
- سندرم ولف پارکینسون وایت WPW
علائم نقایص مادرزادی قلب
نقصهای مادرزادی جدی قلب معمولاً بلافاصله پس از تولد یا در چند ماه اول زندگی مشاهده میشود. علائم و نشانهها میتواند شامل موارد زیر باشد:
- لبها، زبان یا ناخنهای دست خاکستری یا آبی کم رنگ (سیانوز)
- تنفس سریع و پی در پی
- تورم در پاها، شکم یا نواحی اطراف چشم
- تنگی نفس در طول شیردهی که منجر به افزایش وزن ضعیف میشود.
نقایص مادرزادی قلبی کمتر جدی ممکن است تا اواخر دوران کودکی تشخیص داده نشود. علائم و نشانههای نقص مادرزادی قلب در کودکان بزرگتر ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- به راحتی هنگام ورزش یا فعالیت دچار تنگی نفس میشوید.
- در حین ورزش یا فعالیت به راحتی خسته میشود.
- غش در حین ورزش و یا فعالیت
- تورم در دست، مچ پا یا پا
چه زمانی باید برای مشکلات قلبی کودک به پزشک مراجعه کرد؟
کودکان زیادی از بیماری قلبی رنج می برند، برخی مادرزادی و برخی دیگر اکتسابی هستند، به این معنی که کودک به دلیل عوامل خاصی از آن رنج میبرد. با توجه به حساسیت برخورد با این گروه سنی و اهمیت دریافت مراقبتهای بهداشتی با کیفیت، پیشرفتهای پزشکی در قلب و عروق کودکان در سالهای اخیر به لطف پیشرفتهای پزشکی در سطح جراحی یا درمان و هم چنین در دسترس بودن بسیاری از بیمارستانهای تخصصی کودکان قابل توجه بوده است.
نقایص مادرزادی جدی قلب اغلب قبل و یا بلافاصله پس از تولد کودک تشخیص داده میشود. اگر متوجه شدید که کودک هر یک از نشانهها و یا علائم بالا را دارد، با پزشک خود تماس بگیرید. اگر کودک هر یک از علائم یا نشانه نقص قلبی کمتر جدی را در حین رشد دارد، با پزشک مراقبت از کودک خود تماس بگیرید. پزشک اطفال میتواند به والدین اطلاع دهد که آیا علائم کودک به دلیل نقص قلبی و یا بیماری دیگری است.
علل نقایص مادرزادی قلب
از دلایل اصلی که میتواند منجر به بیماری مادرزادی قلبی شود عبارت هستند از:
- سن بالای مادر در زمان لقاح تخمک
- دیابت مادر که در آن نقص مادرزادی قلب حدود ۵۰ درصد از نقایص و ناهنجاریهایی را تشکیل میدهد که به دلیل دیابت مادر به خاطر بالا بودن سطح قند خون و تغییرات شیمیایی ناشی از آن، روی جنین تأثیر میگذارد..
- اختلال عملکرد تیروئید مادر با افزایش خطر ابتلا به بیماریهای مادرزادی قلبی همراه است که باعث کاهش رشد جنین میشود و ممکن است منجر به زایمان زودرس شود. هم چنین تأثیر زیادی بر قلب جنین دارد زیرا باعث افزایش ضربان قلب میشود.
- زنان مبتلا به لوپوس بیش از دو برابر احتمال دارد که فرزندی با نقص مادرزادی قلبی داشته باشند. لوپوس یک بیماری خودایمنی است که میتواند باعث تعدادی از مشکلات سلامتی شود و بر مفاصل، اندامها و یا رگهای خونی تاثیر بگذارد.
بیماری مادرزادی قلب میتواند طیف وسیعی از علائم را داشته باشد، زیرا این بیماری به چندین نوع مختلف نقص قلبی اشاره دارد. علائم کلی بیماری مادرزادی قلبی میتواند شامل رنگ آبی در پوست (سیانوز)، تنفس سریع و ضربان قلب سریع، تورم در پاها، شکم و اطراف چشمها، تنگی نفس در نوزادان در هنگام تغذیه و در کودکان بزرگتر و بزرگسالان در حین ورزش باشد.
نقایص مادرزادی قلب چگونه ایجاد میشود؟
در شش هفته اول بارداری، قلب کودک شروع به تشکیل و شروع به تپش میکند. رگهای خونی اصلی که به قلب میروند و از قلب خارج میشوند نیز در این زمان حساس شروع به رشد میکنند. در این مرحله از رشد کودک است که ممکن است نقایص مادرزادی قلب شروع به ایجاد کند. محققان دقیقاً مطمئن نیستند که چه چیزی باعث بروز بیشتر این نقصها میشود، اما فکر میکنند ژنتیک، شرایط پزشکی خاص، برخی داروها و عوامل محیطی یا سبک زندگی مادر، مانند سیگار کشیدن، ممکن است نقش داشته باشند. انواع مختلفی از نقایص مادرزادی قلب وجود دارد. آنها در دسته بندیهای کلی قرار میگیرند که در زیر توضیح داده شده است.
اتصالات تغییر یافته در قلب یا عروق خونی
اتصالات تغییر یافته باعث میشود خون در جایی که معمولاً جریان ندارد جریان یابد. سوراخهای دیواره بین حفرههای قلب یکی از نمونههای این نوع نقص مادرزادی قلب است. یک اتصال تغییر یافته میتواند باعث مخلوط شدن خون فقیر از اکسیژن با خون غنی از اکسیژن شود. این مقدار اکسیژن ارسال شده از طریق بدن را کاهش میدهد. تغییر در جریان خون قلب و ریهها را مجبور میکند تا سختتر کار کنند. انواع اتصالات تغییر یافته در قلب یا عروق خونی عبارت هستند از:
- نقص سپتوم دهلیزی سوراخی بین حفرههای فوقانی قلب (دهلیز) است.
- نقص دیواره بین بطنی سوراخی در دیواره بین حفرههای پایینی قلب راست و چپ (بطن) است.
- مجرای شریانی باز شدهPayout Ductus Arteriosus یک اتصال بین شریان ریه و شریان اصلی بدن (آئورت) است. در حالی که کودک در رحم رشد میکند باز است و معمولاً چند ساعت در روز بسته میشود. بعد از تولد اما در برخی از نوزادان باز میماند و باعث جریان خون نادرست بین دو سرخرگ میشود.
- اتصال ورید ریوی غیرعادی کامل و یا جزئی زمانی اتفاق میافتد که تمام یا برخی از رگهای خونی ریهها (وریدهای ریوی) به ناحیه یا نواحی اشتباهی از قلب متصل شوند.
مشکلات مادرزادی دریچه قلب
دریچههای قلب مانند دریچههای بین حفرههای قلب و رگهای خونی هستند. دریچههای قلب باز و بسته میشوند تا خون در جهت مناسب حرکت کند. اگر دریچههای قلب نتوانند به درستی باز و بسته شوند، خون نمیتواند به آرامی جریان یابد. مشکلات دریچه قلب شامل دریچههایی است که باریک هستند و به طور کامل باز نمیشوند (تنگی) و یا دریچههایی که به طور کامل بسته نمیشوند (بازگشت). نمونههایی از مشکلات مادرزادی دریچه قلب عبارت هستند از:
- تنگی آئورت: نوزاد ممکن است با یک دریچه آئورت متولد شود که به جای سه دریچه دارای یک یا دو فلپ دریچه (کاسپ) است. این عارضه یک سوراخ کوچک و باریک برای عبور خون ایجاد میکند. قلب باید بیشتر کار کند تا خون را از طریق دریچه پمپ کند. در نهایت، تنگی آئورت منجر به بزرگ شدن قلب و ضخیم شدن عضله قلب میشود.
- تنگی ریه: نقص در و یا نزدیک دریچه ریوی، دهانه دریچه ریوی را باریک میکند و جریان خون را کند میکند.
- ناهنجاری ابشتاین دریچه سه لتی – که بین حفره فوقانی قلب راست (دهلیز) و محفظه پایینی راست (بطن) قرار دارد، بد شکل است و اغلب نشت میکند.
ترکیبی از نقایص مادرزادی قلب
برخی از نوزادان با چندین نقص مادرزادی قلبی متولد میشوند که بر ساختار و عملکرد قلب تأثیر میگذارد. مشکلات قلبی بسیار پیچیده ممکن است باعث تغییرات قابل توجهی در جریان خون یا حفرههای توسعه نیافته قلب شود. به عنوان مثال، تترالوژی فالوت ترکیبی از چهار نقص مادرزادی قلب است:
- سوراخی در دیوار بین حفرههای پایینی قلب (بطنها)
- گذرگاه باریک بین بطن راست و شریان ریوی
- تغییر در اتصال آئورت به قلب
- ضخیم شدن عضله در بطن راست
نمونههای دیگر از نقایص مادرزادی قلبی پیچیده عبارت هستند از:
- آترزی ریوی: دریچهای که خون را از قلب خارج میکند تا به ریهها برود (دریچه ریوی) به درستی تشکیل نشده است. خون نمیتواند مسیر معمول خود را برای دریافت اکسیژن از ریهها طی کند.
- آترزی سه لتی: دریچه سه لتی تشکیل نشده است. در عوض، بین اتاقک فوقانی قلب راست (دهلیز) و محفظه پایینی راست (بطن) بافت جامد وجود دارد. این نقص مادرزادی قلب جریان خون را محدود میکند و باعث میشود بطن راست توسعه نیافته باشد.
- جابجایی شریانهای بزرگ در این نقص جدی و نادر مادرزادی قلب، دو شریان اصلی که از قلب خارج میشوند معکوس میشوند. دو نوع جابجایی شریانی وجود دارد. جابجایی کامل شریانهای بزرگ معمولاً در دوران بارداری یا بلافاصله پس از تولد مشاهده میشود. جابجایی شریانهای بزرگ کمتر رایج است. علائم ممکن است بلافاصله احساس و تجربه نشوند.
- سندرم هیپوپلاستیک قلب چپ: بخش عمدهای از قلب به درستی رشد نمیکند. در سندرم قلب چپ هیپوپلاستیک، سمت چپ قلب به اندازه کافی رشد نکرده است که به طور موثر خون کافی را به بدن پمپاژ کند.
عوامل خطر نقایص مادرزادی قلب
بیشتر نقایص مادرزادی قلب ناشی از تغییراتی است که در اوایل رشد قلب کودک قبل از تولد رخ میدهد. علت دقیق اکثر نقایص مادرزادی قلب ناشناخته است، اما برخی از عوامل خطر شناسایی شدهاند. عوامل خطر برای نقایص مادرزادی قلب عبارت هستند از:
- سرخجه (سرخک آلمانی): ابتلا به سرخجه در دوران بارداری میتواند باعث ایجاد مشکلاتی در رشد قلب کودک شود. آزمایش خونی که قبل از بارداری انجام میشود، میتواند مشخص کند که آیا شما در برابر سرخجه مصون هستید یا خیر. یک واکسن برای کسانی که مصون نیستند در دسترس است.
- دیابت: کنترل دقیق قند خون قبل و در طول بارداری میتواند خطر ابتلا به نقص مادرزادی قلب را در نوزاد کاهش دهد. دیابتی که در دوران بارداری ایجاد میشود (دیابت بارداری) به طور کلی خطر نقص قلبی را در نوزاد افزایش نمیدهد.
- داروها: برخی از داروهای مصرف شده در دوران بارداری ممکن است باعث نقص مادرزادی شود، از جمله نقایص مادرزادی قلب. لیست کاملی از داروهایی را که قبل از اقدام به بارداری مصرف میکنید به پزشک خود ارائه دهید.
داروهایی که خطر نقص مادرزادی قلب را افزایش میدهند عبارت هستند از: تالیدومید (تالومید)، مهارکنندههای آنزیم مبدل آنژیوتانسین ACE، استاتینها، داروی آکنه ایزوترتینوئین (Myorisan، Zenatane، و غیره)، برخی از داروهای صرع و برخی داروهای ضد اضطراب.
- مصرف الکل در دوران بارداری: مصرف الکل در دوران بارداری خطر نقص مادرزادی قلب را افزایش میدهد.
- سیگار کشیدن: اگر سیگار میکشید، آن را ترک کنید. سیگار کشیدن در دوران بارداری خطر نقص مادرزادی قلب را در نوزاد افزایش میدهد.
- سابقه خانوادگی و ژنتیک: نقایص مادرزادی قلب گاهی اوقات در خانواده ایجاد میشود (ارثی است) و ممکن است با یک سندرم ژنتیکی همراه باشد. بسیاری از کودکان با سندرم داون (تریزومی کروموزوم ۲۱)، سندرم پُمپ، سندرم پرادر – ویلی، سندرم نونان، سندرم رت، سندرم دی جرج (ماده ژنتیکی در کروموزوم ۲۲)، سندرم ویلیامز و هیدروپس دارای نقص مادرزادی قلبی هستند.
عوارض نقایص مادرزادی قلب در کودکان
عوارض بالقوه نقص مادرزادی قلب عبارت هستند از:
- نارسایی احتقانی قلب: این عارضه جدی ممکن است در نوزادانی که نقص قلبی قابل توجهی دارند ایجاد شود. علائم نارسایی احتقانی قلب عبارت هستند از تنفس سریع، اغلب همراه با نفسهای نفس گیر و افزایش وزن ضعیف.
- عفونتهای قلبی نقص مادرزادی: قلب میتواند خطر عفونت بافت قلب (اندوکاردیت) را افزایش دهد که میتواند منجر به مشکلات جدید دریچه قلب شود.
- ریتم نامنظم قلب (آریتمی): نقص مادرزادی قلب یا جای زخم ناشی از جراحی قلب ممکن است باعث تغییراتی در ریتم قلب شود.
- رشد و توسعه کندتر (تاخیر رشد): کودکانی که دارای نقایص مادرزادی قلبی جدیتر هستند، اغلب نسبت به کودکانی که نقص قلبی ندارند، کندتر رشد کرده و رشد میکنند. آنها ممکن است کوچکتر از سایر کودکان هم سن باشند. اگر سیستم عصبی تحت تأثیر قرار گرفته باشد، کودک ممکن است دیرتر از سایر کودکان راه رفتن و صحبت کردن را یاد بگیرد.
- سکته: اگر چه غیرمعمول است، اما برخی از کودکان مبتلا به نقایص مادرزادی قلبی در معرض خطر سکته مغزی هستند زیرا لختههای خون از سوراخی در قلب عبور میکنند و به سمت مغز میروند.
- اختلالات سلامت روان: برخی از کودکان مبتلا به نقایص مادرزادی قلب ممکن است به دلیل تاخیر در رشد، محدودیتهای فعالیت و یا مشکلات یادگیری دچار اضطراب یا استرس شوند. اگر در مورد سلامت روان فرزندتان نگران هستید، با پزشک کودک خود صحبت کنید.
جلوگیری نقایص مادرزادی قلب کودکان
از آن جایی که علت دقیق اکثر نقایص مادرزادی قلب ناشناخته است، ممکن است پیشگیری از این شرایط ممکن نباشد. اگر خطر به دنیا آوردن فرزندی با نقص مادرزادی قلبی دارید، آزمایش ژنتیک و غربالگری ممکن است در دوران بارداری انجام شود. اقداماتی وجود دارد که میتوانید برای کمک به کاهش خطر کلی نقایص مادرزادی فرزندتان انجام دهید، مانند:
- مراقبتهای دوران بارداری مناسب را دریافت کنید. معاینات منظم با یک پزشک در دوران بارداری میتواند به سلامت مادر و کودک کمک کند.
- مولتی ویتامین با اسید فولیک مصرف کنید. مصرف روزانه ۴۰۰ میکروگرم اسید فولیک باعث کاهش نقایص مادرزادی در مغز و نخاع میشود. ممکن است به کاهش خطر نقص قلبی نیز کمک کند.
- مشروب نخورید و سیگار نکشید. این عادات سبک زندگی میتواند به سلامت کودک آسیب برساند. هم چنین از قرار گرفتن در معرض دود دست دوم سیگار خودداری کنید.
- واکسن سرخجه (سرخک آلمانی) را دریافت کنید. عفونت سرخجه در دوران بارداری ممکن است بر رشد قلب کودک تأثیر بگذارد. قبل از اقدام به بارداری واکسن بزنید.
- قند خون را کنترل کنید. اگر دیابت دارید، کنترل خوب قند خون میتواند خطر نقص مادرزادی قلب را کاهش دهد.
- شرایط سلامت خود را در دوران بارداری مدیریت کنید. اگر بیماریهای دیگری از جمله فنیل کتونوری دارید، با پزشک خود در مورد بهترین راه درمان و مدیریت آنها صحبت کنید.
- از قرار گرفتن در معرض مواد مضر شیمیایی پرهیز کنید. در دوران بارداری، از شخص دیگری بخواهید با محصولاتی با بوی تند بنزین، رنگ و مواد تمیز کننده، کارها را انجام دهد. شما هنگام استفاده از این مواد، محیط را ترک کنید.
- قبل از مصرف هر دارویی با پزشک خود مشورت کنید. برخی از داروها میتوانند باعث نقص مادرزادی شوند. در مورد تمام داروهایی که مصرف میکنید، از جمله داروهایی که بدون نسخه خریداری میشوند، به پزشک خود بگویید.
سخن آخر
برخی بیماریهای قلبی مادرزادی هستند یعنی نوزاد در بدو تولد این مشکلات و بیماری های قلبی را با خود دارد. برخی از این بیماری های قلبی ژنتیکی هستند و نمیتوان مانع آن شد مثل کودکان با نشانگان داون و یا سندرم دی جرج. برخی از این مشکلات قلبی کودکان مربوط به دوران بارداری مادر میشود و بانوی باردار با رعایت برخی نکات میتواند مانع ایجاد مشکلات قلبی در فرزندش شود برای مثال عدم استعمال سیگار، داروهای خاص، دوری از مواد سمی. در هر صورت بهتر است کودک را در همان دوران ابتدایی تحت درمان قرار دارد.