بروز لکههای پوستی در بارداری و درمان آنها
ملاسما یک بیماری پوستی است که با لکههای قهوهای یا خاکستری آبی یا لکههای کک و مکی مشخص میشود که اغلب به آن ماسک بارداری یا نقاب بارداری میگویند. ملاسما به دلیل تولید بیش از حد سلولهایی است که رنگ پوست انسان را ایجاد میکنند. این لکههای رایج، بیضرر هستند و برخی درمانها ممکن است جهت رفع آنها کمک کننده باشند. ملاسما معمولاً پس از چند ماه از بین میرود. در این مقاله تیم متخصص پینو بیبی سعی کرده است به سوالات شما در رابطه با علل و درمان ملآسما یا کلواسما پاسخ دهد.


ملاسما چیست و چه شکلی دارد؟
ملاسما یک بیماری شایع پوستی است. این لغت با ترجمه تحت لفظی به معنای «نقطه سیاه» است. اگر ملاسما دارید، احتمالاً لکههای قهوهای روشن، قهوهای تیره و یا خاکستری آبی در روی پوست شما قابل مشاهده است. این لکهها میتوانند به صورت لکههای مسطح و لکههای اسکار مانند ظاهر شوند. مناطقی که معمولاً درگیر کلوآسما میشوند شامل صورت، از جمله گونهها، لب بالایی و پیشانی و همچنین ساعد است. ملاسما گاهی اوقات ماسک بارداری یا نقاب حاملگی نامیده میشود زیرا اغلب زنان باردار را تحت تأثیر قرار میدهد. ملاسما معمولاً با گذشت زمان تیره و روشن میشود، اغلب در تابستان بدتر و در زمستان بهتر میشود.
نام دیگر ملآسما که کمتر رایج است، کلوآسما است. اگر چه این اختلال کاملاً بیضرر است، اما به طور قابل درکی باعث میشود که برخی افراد احساس ناخوشایندی درباره آنها داشته باشند.
ملاسما در کدام نواحی بدن بیشتر اتفاق میافتد؟
ملآسما بیشتر روی گونهها، بینی، چانه، بالای لب فوقانی و پیشانی ظاهر میشود. ملآسما گاهی اوقات بازوها، گردن و پشت را نیز تحت تاثیر قرار میدهد. در واقع، ملاسما میتواند هر بخشی از پوست افراد را که در معرض نور خورشید قرار میگیرد، تحت تاثیر قرار دهد. به همین دلیل است که اکثر افراد مبتلا به ملآسما متوجه میشوند که علائم آنها در ماههای فصل تابستان بدتر میشود.
ملاسما چقدر شایع است؟
ملاسما یک اختلال پوستی بسیار شایع به خصوص در بین زنان باردار است. ۱۵ تا ۵۰ درصد زنان باردار به آن مبتلا میشوند. بین ۱.۵ تا ۳۳ درصد از جمعیت ممکن است به ملاسما مبتلا شوند و این عارضه بیشتر در طول سالهای باروری زنان اتفاق میافتد و به ندرت در دوران بلوغ رخ میدهد. ملاسما معمولاً بین ۲۰ تا ۴۰ سالگی شروع میشود.
چه کسانی در خطر ابتلا به ملاسما هستند؟
افراد با پوست روشنتر نسبت به افرادی که پوست قهوهای تیرهتری دارند یا کسانی که پوستشان را برنزه کردهاند کمتر به ملاسما مبتلا میشوند. زنان بیشتر از مردان در معرض ابتلا به ملاسما هستند: حدود ۱۰ درصد از کسانی که به ملاسما مبتلا میشوند مرد و ۹۰ درصد زن هستند. زنان باردار بیشتر از سایرین به ملآسما مبتلا میشوند. همچنین افرادی که داروهای ضد بارداری خوراکی و هورمونها مصرف میکنند بیشتر در معرض خطر ابتلا به کلواسما هستند.
کارکرد پوست چگونه است؟
پوست شما از سه لایه تشکیل شده است. لایه بیرونی اپیدرم، وسط درم و عمیقترین لایه زیر پوست است. پوست به نوعی بزرگترین عضو بدن است و حدود یک هفتم وزن بدن را تشکیل میدهد. پوست سنگر بدن است و از استخوانها، ماهیچهها، اندامها و احشای داخلی در برابر سرما، میکروبها، نور خورشید، رطوبت، مواد سمی، آسیب و غیره محافظت میکند. همچنین به تنظیم دمای بدن، جلوگیری از هیدراتاسیون و تجربه احساساتی مانند گرمای اجاق گاز، خز روی شکم سگ شما و فشار دست شخص دیگری که دست شما را گرفته است، کمک میکند.
اپیدرم حاوی سلولهایی به نام ملانوسیت است که یک رنگ تیره (رنگدانه) به نام ملانین را ذخیره و تولید میکند. در پاسخ به نور، گرما یا اشعه ماوراء بنفش یا با تحریک هورمونی، ملانوسیتها ملانین بیشتری تولید میکنند و به همین دلیل پوست تیره میشود.
چرا زنان در دوران بارداری به ملاسما مبتلا میشوند؟
در زنان باردار سطح هورمونهای استروژن و پروژسترون افزایش مییابد؛ تصور میشود که این هورمونها در ایجاد ملآسما نقش دارند. رنگ تیرهتر معمولاً بعد از بارداری محو میشود.


انواع ملاسما چیست؟
سه نوع ملآسما وجود دارد که به عمق رنگدانه مربوط میشود. برای تعیین عمق رنگدانه میتوان از لامپ Wood’s که نور سیاه ساطع میکند استفاده کرد. سه نوع ملاسما عبارت هستند از:
- اپیدرمی: ملاسما اپیدرمی دارای رنگ قهوهای تیره، حاشیه کاملاً مشخص است، در زیر نور سیاه آشکار به نظر میرسد و گاهی به خوبی به درمان پاسخ میدهد.
- پوستی: ملاسما پوستی دارای رنگ قهوهای روشن یا مایل به آبی با حاشیه تار است، در زیر نور سیاه تفاوتی ندارد و به خوبی به درمان پاسخ نمیدهد.
- ملاسما مختلط: ملاسمای مختلط که شایعترین نوع ملآسما یا کلوآسما است، لکههای مایل به آبی و قهوهای هستند و الگوی مخلوطی را در زیر نور سیاه نشان میدهد و تا حدودی به درمان پاسخ میدهد.
آیا ملاسما سرطانی است؟
ملاسما سرطانی نیست اما میتواند نشانهای از سرطان یا یک بیماری پوستی باشد که به سرطان تبدیل میشود. با این حال، سرطانهای پوستی وجود دارند که ممکن است شبیه ملآسما باشند، بنابراین اغلب برای تایید تشخیص صحیح، مراجعه به متخصص پوست توصیه میشود.
آیا ملاسما دائمی است؟
ملآسما نوعی اختلال مزمن است. این بدان معنی است که ماندگاری طولانی دارد (سه ماه یا بیشتر). برخی از افراد سالها یا تمام زندگی خود ملاسما دارند. افراد دیگر ممکن است برای مدت کوتاهی مانند دوران بارداری ملاسما داشته باشند.
آیا ملاسما دردناک است؟
ملاسما بیضرر است. به هیچ وجه دردناک، خارش ندارد و ناراحت کننده نیست.
علت ملاسما چیست؟
دو علت اصلی برای بروز ملآسما وجود دارد: تشعشع، خواه اشعه ماوراء بنفش، نور مرئی، یا نور مادون قرمز (گرما) و هورمونها.
اشعه ماوراء بنفش و مادون قرمز خورشید در بدتر شدن ملآسما کلیدی هستند. علل بروز ملاسما عبارت هستند از:
- داروهای ضد تشنج: داروهایی که از تشنج جلوگیری میکنند ممکن است علت ملآسما باشند. نمونهای از داروهای ضد تشنج کلوبازام (Onfi®) است.
- درمان ضد بارداری (کنترل بارداری): ملآسما در افرادی که از قرصهای ضد بارداری خوراکی حاوی استروژن و پروژسترون استفاده میکنند مشاهده شده است.
- استروژن یا دیاتیل استیلبسترول: دیاتیل استیلبسترول یک شکل مصنوعی از هورمون استروژن است. اغلب در درمان سرطان پروستات استفاده میشود. باز هم، الگویی بین افزایش استروژن و ملاسما وجود دارد.
- ژنتیک: حدود ۳۳ تا ۵۰ درصد افراد مبتلا به ملآسما گزارش کردهاند که فرد دیگری در خانواده به آن مبتلا شده است. اکثریت دوقلوهای همسان هر دو ملاسما دارند.
- کم کاری تیروئید: وضعیتی که در آن تیروئید شما کم کار است.
- صفحه نمایش LED: ملآسما ممکن است به دلیل در معرض قرار گرفتن با لامپهای LED تلویزیون، لپ تاپ، تلفن همراه و تبلت ایجاد شود.
- بارداری: مشخص نیست که چرا «نقاب بارداری» برای زنان باردار اتفاق میافتد. با این حال، کارشناسان معتقدند که افزایش سطح استروژن، پروژسترون و هورمونهای محرک ملانوسیت در سه ماهه سوم بارداری نقش مهمی در بروز کلوآسما یا ملآسما ایفا میکنند.
- هورمونها: هورمونهایی مانند استروژن و پروژسترون ممکن است در برخی افراد نقش داشته باشند. گاهی اوقات به زنان یائسه پروژسترون داده میشود و مشاهده شده است که این شیوه درمانی باعث بروز ملآسما میشود. اگر باردار نیستید، احتمالاً سطوح بالایی از گیرندههای استروژن در ضایعات ملاسمای شما یافت میشود.
- آرایش (مواد آرایشی): برخی از لوازم آرایشی ممکن است باعث ایجاد واکنشی به نام واکنش فوتوتوکسیک و بروز ملآسما یا لک پوستی شوند.
- داروهای فوتوتوکسیک (داروهایی که شما را به نور خورشید حساس میکنند): این داروها شامل برخی آنتی بیوتیکها، داروهای ضد التهابی غیراستروئیدی (NSAIDs)، دیورتیکها، رتینوئیدها، داروهای هیپوگلیسمی، داروهای ضد روان پریشی، درمانهای هدفمند و برخی دیگر از داروها هستند.
- محصولات مراقبت از پوست: محصولی که به طور کلی پوست فرد را تحریک میکند، احتمالاً ملاسما را بدتر میکند.
- صابونها: تصور میشود که برخی از صابونهای معطر باعث ایجاد ملاسما یا بدتر شدن آن میشوند.
- تختهای برنزه کننده: اشعه ماوراء بنفش تولید شده توسط تختهای برنزه به پوست شما آسیب میرساند، به همان اندازه که اشعه ماوراء بنفش خورشید به پوست فرد آسیب میرساند و گاهی اوقات حتی بدتر ز آن.
علائم ملاسما چیست؟
ملآسما باعث ایجاد لکههای قهوهای روشن، قهوهای تیره و یا مایل به آبی یا لکههایی مانند کک و مک روی پوست میشود. گاهی اوقات لکهها ممکن است قرمز یا ملتهب شوند. ملاسما در شش ناحیه یا ترکیبی از نقاط روی پوست ظاهر میشود:
- بازویی: ملاسما روی شانهها و بازوهای ظاهر میشود.
- مرکز صورت: ملآسما روی پیشانی، گونهها، بینی و لب بالایی ظاهر میشود.
- الگوی جانبی گونه: ملآسما در هر دو گونه ظاهر میشود.
- مالار: ملاسما روی گونهها و بینی ظاهر میشود.
- فک پایین: ملآسما روی خط فک ظاهر میشود.
- گردن: در افراد ۵۰ ساله یا بالاتر، ملاسما میتواند در تمام طرفین گردن ظاهر شود.
پرشک با بررسی دقیق و با اطمینان میتواند مشخص کند که آیا ملآسما دارید یا به نوع دیگری از اختلالات پوستی مبتلا هستید.


آیا برخی غذاها روی ملاسما تأثیر میگذارند؟
در حال حاضر هیچ غذا یا نوشیدنی توسط متخصصان شناخته نشده است که به طور مستقیم باعث، درمان جادویی یا بدتر شدن ملآسما شود. با این حال، برای این که پوست خود را به طور کلی سالم نگه دارید، یک رژیم غذایی سالم برای پوست حاوی غذاهای غنی از ویتامین D را امتحان کنید:
- شیر بادام
- تخم مرغ
- گوشت
- شیر
- قارچ
- ماهی روغنی
- آب پرتقال
- ماست
رابطه بین ملاسما و تیروئید
اگر ملاسما داشته باشم، آیا این بدان معناست که به بیماری تیروئید مبتلا خواهم شد؟
کسانی که ملآسما دارند بیشتر احتمال دارد به بیماری تیروئید مبتلا شوند. پزشک ممکن است در صورت مشاهده ملاسما، عملکرد تیروئید فرد را آزمایش کند.
تشخیص ملاسما و آزمایشات لازم
متخصص پوست یا سایر پزشکان فرد را برای تشخیص ملاسما معاینه میکند. آنها از لامپ Wood (یک نور سیاه) برای دیدن تغییرات در رنگ پوست افراد استفاده میکنند. ممکن است عملکرد تیروئید چک شود زیرا به نظر میرسد بین بیماری تیروئید و ملآسما ارتباط وجود دارد.
ملاسما گاهی ممکن است با یک بیماری پوستی دیگر اشتباه گرفته شود. برای تشخیص تفاوت بین شرایط پوستی، پزشک ممکن است بیوپسی را انجام دهد، که در آن قسمت کوچکی از پوست برداشته و معاینه میشود. بیوپسی یک روش سریع و ایمن است که به طور معمول در طی یک ملاقات عادی در مطب پزشک انجام میشود. بیماریهای پوستی که معمولاً با ملاسما اشتباه گرفته میشوند عبارت هستند از:
- لیکن پلان اکتینیک و لیکن پلان
- پیگمانتاسیون ناشی از دارو
- هیپوملانوز رودهای
- اکرونوز اگزوژن ناشی از هیدروکینون
- لنتیگو (لکههای پیری)
- Nevus of Hori
- Nevus of Ota
- پیگمانتاسیون پس از التهاب
اگر ملاسما دارید، نتایج بیوپسی معمولاً موارد زیر را نشان میدهد:
- ملانوسیتهای رنگدانهدار دندریتیک (شاخهای)
- ملانین در کراتینوسیتهای پایه و فوق بازال
- ملانین در درم درون ملانوفاژها
- الاستوز خورشیدی و تکه تکه شدن فیبر الاستیک
شدت ملاسما را میتوان با استفاده از ناحیه ملآسما و شاخص شدت (MASI) اندازهگیری کرد.
پزشک برای تشخیص ملآسما چه سوالاتی ممکن است بپرسد؟
- چه زمانی این تغییر رنگ را در پوست خود مشاهده کردید؟
- تغییر رنگ در کدام نواحی بدن شماست؟
- آیا سابقه ملاسما در خانواده شما وجود دارد؟
- آیا شما باردار هستید؟
- از چه صابونهایی استفاده میکنید؟
- از چه لوازم آرایشی و بهداشتی استفاده میکنید؟
- آیا اختلالات پوستی دیگری دارید؟
- آیا تمایل دارید برای بهتر شدن آثار ملاسما دارو مصرف کنید؟
- آیا به روشهای غیردارویی علاقهمند هستید که ممکن است ملاسما شما را بهبود بخشد؟
ملآسما معمولاً صاف است. اگر در مورد نوع دیگری از اختلالات پوستی نگرانی دارید، به پزشک خود مراجعه کنید.
آیا ملاسما میتواند یک شبه ظاهر شود؟
خیر. ملآسما به آرامی در طی چند هفته یا چند ماه ظاهر میشود.
آیا کک و مک ملاسما است؟
لکههای ملآسما گاهی اوقات میتوانند با کک و مک اشتباه گرفته شوند، اما آنها یک بیماری پوستی نیستند.
آیا لکههای پیری / لکههای خورشیدی / لکههای کبدی ملآسما هستند؟
آنها میتوانند شبیه ملاسما به نظر برسند! اما، لکههای ملآسما تقریباً همیشه بزرگتر از آن چه ما لکههای پیری، لکههای خورشیدی یا لکههای کبدی مینامیم، هستند. اگر در مورد بیماری دیگری نگران هستید، از پزشک خود بپرسید.
آیا ملاسما درمانی دارد؟
درمان ملآسما سخت است. برای تعیین یک برنامه درمانی، ارائه دهنده مراقبتهای بهداشتی شما باید ابتدا مشخص کند که چه چیزی احتمالاً باعث ایجاد ملاسما میشود. آیا نور خورشید است؟ داروهای کنترل بارداری؟ ژنتیک؟ صابون؟ زمان بیش از حد در معرض صفحه نمایش قرار گرفتن؟
بسته به فرد، ملآسما ممکن است خود به خود از بین برود، ممکن است دائمی باشد یا ممکن است در عرض چند ماه به درمان پاسخ دهد. اکثر موارد ملاسما با گذشت زمان و به ویژه با محافظت خوب در برابر نور خورشید و سایر منابع نور از بین میروند. متأسفانه، هیچ درمان قطعی وجود ندارد که به طور خودکار ملاسما را ناپدید کند و در حال حاضر هیچ راهی برای حذف رنگدانه پوستی وجود ندارد.


نکات مراقبتی در خصوص ملاسما
اگر ملاسما دارید، حتماً از موارد زیر اجتناب کنید:
- درمانهای هورمونی، به ویژه آنهایی که شامل استروژن هستند.
- پیشگیری از بارداری، به ویژه قرصهای ضد بارداری خوراکی حاوی استروژن و پروژسترون.
- نور LED از تلویزیون، لپ تاپ، تلفن همراه و تبلت
- مواد آرایشی که به نظر برای پوست شما تحریک کننده است.
- داروهایی که ممکن است باعث ایجاد یا بدتر شدن ملاسما شوند.
- صابونهای معطر
- محصولات مراقبت از پوست که پوست را تحریک میکند.
- تختهای برنزه
- اپیلاسیون، که میتواند ملآسما را تشدید کند.
آیا برای ملاسما باید به متخصص پوست مراجعه کنم؟
بله. یک متخصص پوست میتواند درمانهایی را انجام دهد که پزشک معمول ممکن است قادر به انجام آن نباشد.
آیا ملاسما به خودی خود از بین میرود؟
بله، ممکن است ملاسما در عرض چند ماه خود به خود از بین برود. با این حال، به احتمال زیاد در دوران بارداری یا مصرف داروهای ضد بارداری هورمونی از بین نمیرود. اقدامات پیشگیرانه مانند اجتناب از نور خورشید را انجام دهید تا ملآسما خود را بدتر نکند یا اگر محو شد، از بازگشت آن جلوگیری کنید. یادتان باشد ملاسما میتواند برگردد و به اصطلاح عود کند.
ملاسما چگونه درمان میشود؟ چه داروهایی کمک میکند؟
اولین کاری که باید برای درمان ملاسما انجام دهید این است که مطمئن شوید که بدتر نمیشود. این کار را با دوری از نور خورشید، تختهای برنزه، صفحههای الایدی، صابونهای تحریککننده و پیشگیری از بارداری به روش هورمون تراپی؛ انجام دهید. اگر در معرض نور خورشید هستید، حتماً از ضدآفتاب با اکسید آهن و SPF 30-50 هر دو ساعت یکبار استفاده کنید و همچنین از کلاه لبه پهن استفاده کنید تا افتاب مستقیماً با پوست شما در تماس نباشد. این مراحل ممکن است از بدتر شدن ملآسما جلوگیری کند.
راه دوم مصرف داروهای موضعی است. درمان موضعی با استفاده از مهارکنندههای تیروزیناز با توقف تشکیل ملانین (رنگ تیره) از تشکیل رنگدانههای جدید جلوگیری میکند. نمونههایی از مهارکنندههای تیروزیناز و انواع دیگر عوامل مفید عبارت هستند از:
- اسید آزلائیک: این کرم، لوسیون یا ژل دو بار در روز استفاده میشود. استفاده از آن برای زنان باردار بیخطر است.
- سیستامین: یک مطالعه کوچک روی ۵۰ نفر نشان داد که کرم سیستامین موثرتر از دارونما است.
- هیدروکورتیزون (یک کورتیکواستروئید موضعی): هیدروکورتیزون به محو شدن رنگ ناشی از ملاسما کمک میکند. همچنین میتواند احتمال درماتیت را که ممکن است توسط عوامل دیگر ایجاد شود کاهش دهد.
- هیدروکینون: این دارو به صورت کرم یا لوسیون استفاده میشود و باید شبها به مدت دو تا چهار ماه مستقیماً روی لکههای ملآسما مالیده شوند.
- متیمازول: متیمازول یک کرم ضد تیروئید یا یک قرص خوراکی است. مطالعات نشان داده است که متیمازول به درمان ملاسمایی که در برابر هیدروکینون مقاومت میکند، کمک میکند.
- عصاره سویا: تصور میشود که عصاره سویا انتقال رنگ از ملانوسیتها به سلولهای پوست را کاهش میدهد.
- آلفا هیدروکسی اسید موضعی: رنگدانههای اپیدرمی را میتوان جدا کرد. این کرم یا لایهبردار شیمیایی پوست سطحی را از بین میبرد.
- ترانکسامیک اسید: به صورت کرم یا تزریقی یا یک داروی خوراکی عرضه میشود.
- ترتینوئین: این نسخه یک رتینوئید موضعی است. ترتینوئین موثر است، اما میتواند باعث درماتیت شود و نباید در دوران بارداری استفاده شود.
- تحقیقات نشان داده است که ترکیب هیدروکینون، ترتینوئین و یک استروئید موضعی متوسط بهترین اثر را بر ملاسما داشته است.
سایر عواملی که برای بهبود ملاسما در حال مطالعه هستند عبارت هستند از:
- اسید جذبی (ویتامین C)
- آربوتین
- دئوکسی یاربوتین
- گلوتاتیون
- کوجیک اسید یا دی پالمیتات کوجیک اسید
- عصاره شیرین بیان
- مکینول
- رسوراترول
- رونیکول
- سولفات روی
آیا عوارض جانبی در خصوص مصرف داروهای ملاسما وجود دارد؟
درماتیت یکی از عوارض جانبی هیدروکینون و ترتینوئین است. کرم، لوسیون یا ژل آزلائیک میتواند باعث احساس گزش و سوزش شود. در مورد مصرف داروهای پوستی همیشه مراقب هر گونه واکنش آلرژیک باشید. تمام عوارض جانبی را به پزشک خود گزارش دهید. ممکن است برای شما مناسب باشد که از داروی دیگری برای جلوگیری از عوارض جانبی استفاده کنید.
لایهبرداری شیمیایی و لیزر ممکن است باعث مرگ لایههای سطحی پوست، ایجاد هیپرپیگمانتاسیون بعد از عمل و ایجاد اسکارهای هیپرتروفیک شود.
چه مدت طول میکشد تا داروهای ملاسما اثر کنند؟
بستگی به فرد و داروی مصرفی دارد. ملآسما ممکن است دیر به درمان پاسخ دهد. عوامل ذکر شده در بالا به ندرت تمام ملاسما را ریشهکن میکنند.
آیا روشی وجود دارد که به بهبود ملآسما کمک کند؟
درمان موضعی تنها گزینه نیست. برخی از روشها وجود دارد که متخصص پوست میتواند برای بهبود ملآسما انجام دهد.
لایهبرداری شیمیایی: در این روش، متخصص پوست ماده شیمیایی را روی پوست قرار میدهد که ممکن است باعث لایهبرداری آن شود. پوستی که بازسازی میشود باید صافتر و یکنواختتر باشد.
روشهای مبتنی بر نور مانند نور پالسی شدید، لیزرهای تکهای غیرآبلاتیو و لیزرهای سوئیچ کیو با جریان کم نیز برای درمان ملاسما به کار گرفته میشوند..
اگر باردار باشم و ملاسما داشته باشم چه باید کنم؟
ملاسما احتمالاً زمانی که دیگر باردار نیستید از بین میرود. اگر این طور نیست، گزینههای درمانی را با پزشک خود دنبال کنید. در دوران بارداری، مراقب باشید که فقط از درمانهای موضعی و خوراکی که برای زنان باردار تایید شده است استفاده کنید. مقاله مربوط به چالشهای مصرف داروها و پمادهای پوستی در بارداری را مطالعه بفرمایید.
برای کمک به درمان ملاسما باید به چه متخصصی مراجعه کنم؟
متخصص پوست در بیماریهای پوستی تخصص دارد. آنها میتوانند در مدیریت و درمان ملاسما به شما کمک کنند.
- آیا آرایش ملاسما را میپوشاند؟ بله، اما از لوازم آرایشی حاوی کرم ضد آفتاب استفاده کنید و به مواردی که ممکن است ملآسما را با تحریک پوست شما تشدید کند، توجه کنید.
- برای کمک به بهبود ملاسما چه ویتامینهایی مصرف کنم؟ ویتامین D به طور کلی به سلامت پوست کمک میکند. پزشک ممکن است سطح ویتامین D را آزمایش کند تا مطمئن شود که به اندازه کافی آن را از غذاهای سرشار از ویتامین D مانند گوشت، غلات، ماهیهای روغنی و تخم مرغ دریافت میکنید. همچنین میتوانید مکمل ویتامین D مصرف کنید. از ۲۰۰۰ واحد بینالمللی (IU) در روز شروع کنید.
- آیا اگر کنترل بارداری را کنار بگذارم ملاسما از بین میرود؟ اگر هورمونهای موجود در پیشگیری از بارداری عامل ملاسما هستند، بله، ممکن است ملاسما از بین برود. به طور معمول حدود سه ماه یا بیشتر طول میکشد تا ملآسما محو شود.
- آیا ملاسما بعد از زایمان از بین میرود؟ بعد از شیردهی چطور؟ ملاسما احتمالاً در عرض سه ماه پس از این که دیگر باردار نیستید از بین میرود.
- آیا میتوان از ملاسما پیشگیری کرد؟ متأسفانه، شما نمیتوانید از ژنتیک اجتناب کنید، یا بروز مشکلات پوستی را در دوران بارداری متوقف کنید. اما ممکن است بتوانید از عوامل ذکر شده در بالا که ملاسما را بدتر میکنند اجتناب کنید. در حال حاضر هیچ دارویی نمیتواند به طور کامل از ملآسما جلوگیری کند. با این حال، یک رژیم غذایی دوستدار پوست شامل مقادیر کافی ویتامین D احتمالاً کمک کننده است.
- در صورت تشخیص ملاسما چه انتظاری میتوانم داشته باشم؟ ملآسما یک بیماری پوستی بیضرر است. خارش یا درد ندارد و بدخیم نمیشود. اگر اقداماتی مانند پرهیز از آفتاب و لوازم آرایش و صابونهایی که پوست را تحریک میکنند انجام ندهید، انتظار بدتر شدن و یا تکرار آن را داشته باشید.
- تا کی ملآسما دارم؟ اگر رنگدانه پوستی دارید، ممکن است محو شدن آن نسبت به زمانی که رنگدانه اپیدرمی دارید بیشتر طول بکشد. ملاسما معمولاً یک اختلال مزمن است. این بدان معنی است که ماندگاری طولانی دارد (سه ماه یا بیشتر). بسته به فرد، ملاسما ممکن است خود به خود از بین برود، ممکن است دائمی باشد یا ممکن است به درمان پاسخ دهد. اگر اقدامات پیشگیرانه را انجام دهید و از درمانهای توصیه شده توسط پزشک خود پیروی کنید، ملاسما ممکن است ناپدید شود.
چگونه از خودم در برابر بروز ملاسما مراقبت کنم؟
از قرار گرفتن در معرض نور خورشید بدون ضد آفتاب خودداری کنید. زمان استفاده از صفحه نمایش تلویزیون، تبلت، تلفن همراه و رایانه خود را کاهش دهید. روشی برای جلوگیری از بارداری انتخاب کنید که شامل هورمون تراپی نباشد. از توصیههای درمانی و مدیریتی متخصص پوست یا پزشک دیگر استفاده کنید و با تأیید و تشخیص پزشک، مطمئن شوید که درمان مناسب را دریافت میکنید.
زندگی با ملآسما چگونه است؟
ملاسما از نظر فیزیکی بیضرر است، اما میتواند تأثیر عاطفی و احساسی روی فرد مبتلا داشته باشد. برخی از افراد ممکن است از بروز آنها و در معرض دید بودنشان خجالت بکشند. خوشبختانه ملاسما معمولاً پس از حدود سه ماه محو میشود.
چه زمانی باید در مورد ملآسما به پزشک مراجعه کرد؟
برای شروع درمان، در صورت مشاهده علائم ملاسما، در اسرع وقت به پزشک خود مراجعه کنید. هر چه ملاسما بدتر شود، درمانها سختتر میشوند.
در مورد ملآسما چه سوالاتی باید از پزشک متخصص خود بپرسم؟
- آیا ملاسما یا نوع دیگری از اختلالات پوستی دارم؟
- چه داروها و یا ویتامینهایی را میتوانم برای کمک به بهبود ملاسما مصرف کنم؟
- توصیه میکنید چند ساعت نور خورشید دریافت کنم؟
- آیا ضد آفتاب خاصی پیشنهاد میکنید؟
- آیا صابونهایی که در حال حاضر استفاده میکنم ملآسما را تشدید میکنند (در صورت نیاز فهرستی به همراه داشته باشید)؟
- از چه روش کنترل بارداری استفاده کنم؟
- آیا هیچ یک از داروهای فعلی من باعث ایجاد یا بدتر شدن ملاسما میشود؟
سخن آخر
ملاسما شایع، طبیعی و بیضرر است، اما میتواند آزاردهنده باشد. این اختلال پوستی میتواند زندگی اجتماعی افراد را تحت تاثیر قرار دهد اگر نسبت به آن احساس خودآگاهی داشته باشید اما لازم نیست فقط «با آن زندگی کنید». گزینههای درمانی برای مدیریت ملآسما یا کلوآسما وجود دارد. اقدامات پیشگیرانهای وجود دارد که میتوانید انجام دهیدو متخصصانی که میتوانند به شما کمک کنند. از این متخصصان درباره لکههای پوستی و ملاسما خود سوال کنید و نگرانیهای خود را بیان نماید و همیشه به توصیههای پزشک خود گوش دهید و برنامه درمانی خود را به دقت دنبال کنید.