نگهداری از نوزاد, نوزاد و شیرخوارگی

چک لیست لوازم ضروری سفر برای نوزادان

چک لیست لوازم ضروری سفر برای نوزادان

سفر با خانواده یکی از بهترین تفریحات در دنیا شناخته می‌شود. برای بسیاری از افراد هیچ چیز لذتبخش‌تر از وقت گذراندن با خانواده نیست. اما قطعاً سفر با نوزاد چالش‌های زیادی دارد تا جایی که برخی متخصصان توصیه می‌کنند تا سن یکسالگی از مسافرت رفتن با نوزاد پرهیز شود. اما گاهی سفر اجتناب‌ناپذیر است پس باید برای این کار خطیر آمادگی لازم را کسب کنید. در این مقاله چک لیستی از اقلام مورد نیاز برای مسافرت نوزادان ارائه شده است و همچنین برخی توصیه‌های کلی برای والدین ارائه شده تا سفر دلچسبی را با فرزند دلبندشان تجربه کنند. به خاطر داشته باشید چمدان بستن برای نوزاد قلق‌های خاص خود را دارد با ما همراه شوید تا نکات مهم و اساسی را با هم مرور کنیم.  

لوازم ضروری سفر برای نوزادان

تهیه چک لیست یکی از راه‌های مدیریتی برای مادران است. مادران مدبر و با درایت در زمینه‌های گوناگون چک لیست‌هایی را تهیه می‌کنند مثلاً چک لیست مربوط به سفر. لوازم مورد نیاز سفر را در یک دفترچه یادداشت می‌کنند تا هنگام سفر هیچ آیتمی از قلم نیفتد. تولد نوزاد، خانواده را با چالش جدیدی مواجه می‌کند و والدین نیاز به تهیه یک چک لیست برای نوزاد دارند. اگر قرار باشد با نوزاد به سفر بروید لازم است تا به دقت وسایل مورد نیاز این فرشته کوچک را جمع‌آوری کنید. تهیه لیستی از اقلام مورد نیاز به شما کمک می­کند تا چیزی را فراموش نکنید و تجربه خوب سفر به کامتان تلخ نشود. بستن چمدان کار دلچسبی است اما کار دشواری نیز هست. برداشتن وسایل اضافی دست و پا گیر است و اگر وسیله مهمی فراموش شود ممکن است کل سفر را تحت شعاع قرار دهد.

در بستن چمدان برای نوزاد باید نوع سفر مشخص شود. سفر با هر وسیله نقلیه چک لیست مخصوص خود را دارد. مدت زمان سفر نیز مهم است قطعاً برای یک سفر کوتاه چمدان کوچکتری خواهید بست تا برای یک سفر طولانی. منطقه‌ای که به آن سفر می‌کنید هم مهم است منطقه سردسیر یا گرمسیر ملزومات خاص خود را می‌طلبد. سفر به خارج از کشور چالش‌های خود را دارد. در ادامه فهرستی از ملزومات و وسایل مورد نیاز برای نوزاد ارائه خواهد شد فراموش نکنید این لیست کلی است و به طور مشخص برای سفر به یک منطقه خاص تهیه نشده است پس بر اساس نوع و مدت سفر می‌توانید برخی آیتم‌ها را حذف و یا اضافه کنید.

لوازم مورد نیاز برای تغذیه نوزاد در سفر

نوزاد گرسنه مدام بی‌تابی می‌کند بنابراین سیر نگهداشتن نوزاد در سفر از اهمیت خاصی برخودار است. همچنین با توجه به حساس بودن نوزاد، رعایت اصول بهداشتی و تغذیه‌ای در طول سفر بسیار مهم است؛ قطعاً هیچ پدر و مادری دوست ندارند که در طول سفر درگیر بیماری، اسهال و تهوع نوزاد خود باشند. برخی اقلام مهم برای تغذیه نوزاد: پستانک، شیشه شیر، فلاسک و بطری آب، شیر خشک، بیسکوییت مادر، سرلاک، مقداری میوه و تنقلات و داروهای مورد نیاز کودک (مانند: آسپیرین بچه، قطره گوش و قطره کولیک نوزادان).

لوازم مورد نیاز برای تعویض پوشک در سفر

از ضروری‌ترین اقلام سفر برای نوزاد، به همراه داشتن وسایل مورد نیاز برای تعویض پوشک است. یادتان باشد هر چیز که به نظرتان لازم است با خود بردارید چرا که هر زمان و در هر مکانی ممکن است نیاز به تعویض پوشک نوازد باشد. این اقلام را به تعداد بیشتری به همراه داشته باشید یا لااقل برای مدت زمانی که در مسیر هستید تعداد کافی از اقلام زیر را به همراه داشته باشید: پوشک، زیرانداز، پماد سوختگی، دستکش یکبار مصرف، دستمال مرطوب، کیسه پلاستیکی.

لوازم مورد نیاز برای استحمام

نوزادان نیاز به استحمام چندانی ندارند بنابراین اگر مسافرت کوتاهی می‌روید می‌توانید آیتم‌های مربوط به حمام نوزاد را از چک لیست خود حذف یا محدود کنید. اگر نوزاد مدفوع کرده باشد و نیاز به شست‌وشو داشته باشد یک حوله کوچک برای خشک کردن نیاز است در غیر اینصورت می‌توانید از دستمال مرطوب برای تمیز کردن ناحیه کثیف شده استفاده کنید و استحمام را به زمان برگشت به منزل موکول کنید. وسایل مورد نیاز برای استحمام نوازد عبارتند از: شامپو، لوسیون و کرم مرطوب‌کننده، حوله حمام، گوش‌پاک‌کن، روغن بچه، شانه کوچک، کرم ضد آفتاب و ناخن‌گیر.

لباس‌های مورد نیاز برای نوزاد

در برداشتن لباس برای نوزاد دست و دلباز عمل کنید. لباس‌های نوزاد زود کثیف می‌شوند. از آنجا که نوزادان زیاد استحمام نمی‌کنند تعویض لباس باید بیشتر انجام شود. در ضمن در طی سفر قرار نیست مدام در حال شست‌وشو باشید و صبر کنید تا لباس نوزاد خشک شود؛ پس لباس بیشتری با خود بردارید و لباس­های کثیف نوزاد را در یک کیسه نایلونی بگذارید تا بعد از برگشتن به منزل آن‌ها را بشویید و ضدعفونی کنید. بهتر است لباس­های نخی و سبک بردارید. چون قرار نیست در طول سفر شست‌وشو انجام دهید پس لباس‌هایی که لک می‌گیرند را با خود نبرید. همچنین لباس‌هایی که زود چروک می‌شوند مناسب سفر نیستند. حتماً یک لباس گرم بردارید حتی اگر به مناطق گرمسیر سفر می‌کنید، یادتان باشد شب‌ها هوا ممکن است خنک باشد. اگر به منطقه‌ای می‌روید که آفتابی است حواستان باشد لباس آستین بلند بردارید تا پوست حساس نوزاد آفتاب سوخته نشود. یادتان باشد در طول سفر حتماً از نوزاد دلبندتان عکس خواهید گرفت پس در انتخاب رنگ و مدل لباس حساس باشید. به طور کلی لباس‌های مورد نیاز برای نوزاد عبارتند از: شورت، پیشبند، رکابی، سرهمی نخی، لباس آستین بلند، تی‌شرت سبک، کلاه، جوراب، شلوار، شومیز، کفش و یک لباس رسمی راحت و سبک برای عکاسی.

کالسکه مسافرتی یا آغوشی

اگر برای مدت طولانی به مسافرت می‌روید و یا در طول سفر مجبور هستید مسافت طولانی را پیاده‌روی کنید، حتماً کالسکه یا آغوشی با خود بردارید. می‌توانید وسایل اضافه را در قسمت‌های مختلف کالسکه بگذارید و از آن به عنوان یک چرخ حمل وسایل هم استفاده کنید. اگر کالسکه به حالت خوابیده در می‌آید از آن به عنوان تخت‌خواب نوزاد هم می‌توانید استفاده کنید.

پتو و ملافه

یک پتو نرم و گرم و سبک به همراه داشته باشید. پتوهای کلاه‌دار برای زمستان مناسب‌تر هستند. علاوه بر پتو به همراه داشتن یک ملافه کوچک نیز در سفر لازم است.   

لوازم مورد نیاز برای بازی و سرگرم کردن نوزاد

نوزادان بیشتر طول روز را خواب هستند اما داشتن یک وسیله بازی سبک و کوچک خالی از لطف نیست. از بردن دندان‌گیر و جغجغه در طول سفر غافل نشوید.

ساک یا چمدان کوچک

همه این وسایلی که در بالا ذکر شد را باید در یک ساک یا چمدان جاسازی کنید. با توجه به اینکه وسایل نوزاد زیاد است و همچنین برای رعایت بهداشت بهتر است ساک نوزاد از ساک والدین جدا باشد. در ضمن ساک نوزاد باید همه جا همراه‌تان باشد پس منطقی است که ساک لوازم نوزاد از ساک سایر اعضای خانواده جدا باشد. بهتر است ساکی را انتخاب کنید که جیب‌های متعددی داشته باشد چرا که نوزاد خرده‌ریزهای زیادی دارد و دسته‌بندی آن‌ها دسترسی سریع به لوازم را آسان‌تر می‌کند. 

دسته‌بندی و بسته‌بندی وسایل

همان‌طور که در بالا لیست اقلام مورد نیاز در دسته‌بندی‌های متفاوت ارائه شد شما هم در جمع کردن وسایل این دسته‌بندی را رعایت کنید و مثلاً همه وسایل مربوط به تعویض پوشک را در یک قسمت ساک قرار دهید. شوینده‌ها را در کیسه‌های نایلونی قرار دهید و در آن‌ها را خوب گره بزنید. مواد خوراکی را در کیسه‌های ضخیم و به دور از مواد شوینده و بهداشتی جاسازی کنید. می‌توانید وسایل شکستنی را لای پتو بپیچید. اشیا کوچک را در کیسه‌های مجزا قرار دهید. همیشه تعدادی کیسه نایلونی در سایزهای مختلف در ساک نوزاد داشته باشید. ساک نوزاد را در معرض نور آفتاب، گرما یا سرمای شدید قرار ندهید. بهتر است ساک نوزاد همواره در دسترس‌تان باشد و از گذاشتن ساک در قسمت بار یا صندوق عقب ماشین نگذارید.  

سفر نوزاد با اتومبیل

سفر با اتومبیل شخصی از برخی جنبه‌ها راحت است و از برخی جنبه‌ها دشوار. اگر با نوزاد دلبندتان سفر می‌کنید بهتر است صندلی مخصوص کودک به همراه داشته باشید. صندلی را محکم فیکس کنید و از ایمنی آن مطمئن شوید تا مجبور نشوید در طول سفر مدام نوزاد را بغل کنید. اجازه ندهید نوزاد برای مدت طولانی روی صندلی قرار گیرد به خصوص وقتی هوا گرم است. هرازگاهی نوزاد را از صندلی بیرون آورید و در آغوش بگیرید تا هم نوزاد احساس امنیت و آرامش کند و هم خستگی نوزاد برطرف شود. به فرم قرارگیری سر نوزاد در صندلی توجه کنید همانطور که مستحضرید نوزادان به درستی قادر به نگه داشتن سر خود نیستند بنابراین گردنی پشت صندلی را متناسب با سر کودک فیکس کنید. سعی کنید مسیر کوتاهی را انتخاب کنید و در ساعات پرترافیک اقدام به سفر نکنید. ماندن طولانی مدت در اتومبیل، نوزاد را کلافه خواهد کرد و رسیدگی به نوزاد در اتومبیل کار دشواری است. حواستان به دمای اتومبیل باشد اگر هوا گرم است کولر اتومبیل را فعال کنید و اگر هوا سرد است بخاری ماشین را روشن کنید. مراقب باشید باد سرد یا گرم مستقیماً به صورت نوزاد نوزد.

سفر نوزاد با هواپیما

پزشکان معتقدند نوزادان از یک ماهگی می‌توانند سوار هواپیما شوند. برخی نوزادان که دارای تنگی نفس و یا نارسایی قلبی هستند فقط با دستور پزشک می‌توانند سوار هواپیما شوند. هوای فضای داخل هواپیما عموماً سنگین است و از محیط بیرون خشک‌تر است بنابراین هر چند وقت یکبار به نوزاد شیر یا آب بدهید تا دچار کم آبی نشود. مشکل دیگری که ممکن است در ارتفاع برای نوزاد پیش آید، مشکل گرفتگی گوش است. گرفتگی گوش دردناک است و نوزاد را کلافه می‌کند مراقب نوزاد باشید و برای برطرف کردن این حالت مقداری شیر به نوزاد بدهید تا آرام شود. اگر درد گوش باز هم تسکین پیدا نکرد از قطره گوش استفاده کنید. نوزاد را بغل کنید و کمربند ایمنی را ببندید و مهماندار را از وجود نوزاد آگاه کنید.

سفر نوزاد با قطار

سفر با قطار گزینه خوبی برای همسفری با نوزاد است. اگر توانایی مالی دارید یک کوپه را دربست بگیرید تا از لحاظ بهداشت و ایمنی نوزاد مطمئن باشید ضمن این که برای تعویض پوشک نوزاد راحت باشید. نوزاد را سمت شیشه کوپه قرار ندهید اگر هوا سرد باشد سرما از درز شیشه نفوذ می‌کند و نوزاد را آزار می‌دهد و اگر هوا گرم باشد گرما و نور خورشید ممکن است نوزاد را کلافه کند. به دمای داخل کوپه دقت کنید و لباس مناسب تن نوزاد کنید. 

نوزاد و سفر خارج از کشور

اولین نکته و مهم‌ترین نکته این است که دقت کنید نام فرزندتان را در پاسپورت خود اضافه کنید. حتماً محل اقامت خود را از قبل تعیین کنید و اگر نیاز به رزرو هتل است قبل از سفر مقدمات آن را فراهم کنید. حتماً قبل از عزیمت با پزشک مشورت کنید تا اگر نیاز است واکسن تزریق شود. ممکن است پزشک به شما توصیه کند داروهایی را با خود به همراه داشته باشید لذا برای داروها نسخه پزشک را همراه داشته باشید چرا که برخی کشورها در خصوص ورود دارو مقررات ویژه‌ای دارند. آب و هوا و شرایط اتمسفری محل اقامت خود را بررسی کنید و البسه مناسب بردارید. برای اطمینان مشخصات نوزاد را به زبان انگلیسی روی کارتی نوشته و در ساک نوزاد بگذارید و کارت دیگری را به لباس کودک الصاق کنید.

نکات کلی در مورد سفر با نوزاد

  • حتی‌المقدور سبک سفر کنید لوازم اضافه با خود برندارید. جابه‌جایی و حمل و نقل وسایل در طول سفر معضل بزرگی است. می‌توانید برخی آیتم‌های مصرفی نوزاد را در حین سفر تهیه کنید تا مجبور نباشید همه چیز را با خود حمل کنید اما فراموش نکنید داشتن برخی آیتم‌ها ضروری و حیاتی است و همیشه باید در ساک نوزاد حداقل یکی از این آیتم‌ها وجود داشته باشد.
  • برای سفر برنامه‌ریزی داشته باشید و برنامه‌های تفریحی پرهیجان و پرخطر را از برنامه تفریحی خود حذف کنید.
  • بزرگسالان عادت دارند تا در سفر برنامه خواب خود را تغییر دهند و شاید کمتر بخوابند اما خواب برای نوزادان حیاتی و تغییرات برنامه خواب نوزاد ممکن است به سلامتی او لطمه بزند بنابراین برنامه سفر را طوری تنظیم کنید که خواب نوزاد آشفته نشود.
  • اگر به مناطق سردسیر سفر می‌کنید به همراه داشتن یک کیسه آبگرم و اگر به مناطق گرمسیر سفر می‌کنید به همراه داشتن یک دستگاه خنک‌کننده کوچک، خالی از لطف نیست.
  • مادران شیرده باید در طول سفر مراقب سلامت خود باشند چرا که ممکن است عدم رعایت نکات بهداشتی به آلودگی نوزاد هم منجر شود.
  • همچنین مادران شیرده باید در انتخاب مواد غذایی دقت کنند و رعایت اعتدال را در مصرف مواد خوراکی داشته باشند. اگر به منطقه‌ای گرم سفر می‌کنند خوردن خوراکی‌های با طبع سرد را در برنامه غذایی خود بگنجانند و اگر به منطقه‌ای سرد سفر می‌کنند بهتر است خوراکی‌هایی با طبع گرم میل کنند و خوراکی­های طبع سرد را از برنامه غذایی خود حذف نمایند.
  • سفر کردن با نوزاد چندان توصیه نمی‌شود به خصوص نوزادان زیر سه ماه. سیستم ایمنی نوزادان هنوز تکامل نیافته است و ممکن است سفر، ایمنی و سلامت نوزاد را به خطر بیاندازد. پیشینیان از کسالت سفر با اصطلاح آب به آب شدن نام می‌بردند این اتفاق ممکن است برای نوزاد هم رخ دهد و ممکن است سیستم بدن نوزاد با شرایط جوی منطقه‌ای که سفر می‌کنید آداپته نشود.
  • اگر نوزاد شما دارای بیماری است حتماً قبل از سفر با پزشک متخصص مشورت کنید و داروهای مورد نیاز نوزاد را حتماً به همراه داشته باشید. فراموش نکنید که برای حمل دارو شرایط نگهداری را با دقت مورد توجه قرار دهید.
  • در اکثر مواقع مسئول اصلی نگهداری نوزاد، مادر است؛ خصوصاً اگر نوزاد از شیر مادر تغذیه می‌کند بنابراین مادر نیز باید در طول سفر از آرامش کافی برخوردار باشد چرا که هر گونه آشفتگی و فشار روحی مستقیماً بر نوزاد اثر می‌گذارد. اگر مادر دارویی مصرف می‌کند یا نیاز به تجهیزات پزشکی خاصی دارد باید حتماً به هنگام سفر در دسترس او قرار گیرد چرا که آرامش نوزاد در گرو آرامش مادرش است.

در آخر باید اذعان داشت که گرچه سفر با نوزاد کار چالش‌برانگیز و پرمخاطره‌ای است اما شیرینی‌های خاص خود را نیز دارد و خاطره‌ای فراموش‌نشدنی برای والدین خواهد بود. تیم پینو بیبی سفر خوشی را برایتان آرزو می‌کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *