چک لیست لوازم مورد نیاز مادر و نوزاد هنگام زایمان
زایمان کردن هم درست مثل سفر کردن است، سفری کوتاه از منزل به بیمارستان که سوغات و رهآورد آن موجود شیرین و دوستداشتنی است که قرار است زندگیتان را متحول کند. برای این سفر کوتاه نیازمند وسایلی هستید و حتی لازم است ساک سفر ببندید. پس اگر باردار هستید و در ماههای آخر باردری به سر میبرید تا دیر نشده دست به کار شوید و وسایل و اقلامی که در این مقاله با آنها اشاره شده است داخل ساک جمعآوری کنید و در زمان مقرر با آرامش خاطر برای زایمان به بیمارستان عازم شوید. تیم پینو بیبی هر آنچه که برای شما، نوزاد دلبندتان و حتی پدر نوزاد مورد نیاز است در این مقاله گردآوری کرده است.
وسایل مورد نیاز مادر برای بیمارستان هنگام زایمان
روزهای پایانی بارداری روزهای پر استرسی است. نزدیک شدن به روز و ساعت زایمان ممکن است تمرکز شما را کاملاً بهم بریزد. پس بهتر است چند هفته مانده به پایان دوره بارداری با تهیه یک چک لیست، لوازم و اقلامی را که برای شما، نوزاد و حتی همسرتان در روز زایمان لازم است را در ساکهای جداگانهای قرار دهید تا وقتی درد زایمان به سراغتان آمد سردرگم نشوید و با برداشتن ساک و وسایل آماده سریعاً به بیمارستان مراجعه کنید.
برای حساسترین لحظه زندگیتان برنامهریزی کنید
بستن ساک زایمان یکی از تدابیری است که باید برای آن برنامهریزی داشته باشید. بهتر است با ورود به ماههای آخر بارداری مثلاً چیزی حوالی بین ۳۲ تا ۳۶ هفتگی کمکم به جمعآوری وسایل مورد نیاز اقدام کنید. بهتر است ابتدا یک قلم و کاغذ بردارید و آنچه به نظرتان مهم و لازم میآید را در آن یادداشت کنید با کمک این مقاله میتوانید لیست خود را کامل کنید و آنچه از قلم افتاده است را اضافه کنید و اقلام غیرضروری را از لیست خود حذف کنید. برخی معتقدند برای زایمان باید دو ساک همراه والدین باشد اما تیم پینو بیبی معتقد است شما باید دو ساک و یک کیف دستی همراه خود داشته باشید: یک ساک برای نوزاد، یک ساک برای مادر و یک کیف دستی برای پدر. در ادامه اقلام لازم برای هر سه نفر و اهمیت و لزوم آنها ارائه خواهد شد، پس این مقاله را با دقت بخوانید و به نکات ذکر شده توجه کنید تا روز زایمان بدون استرس و با آمادگی صددرصدی وارد بیمارستان شوید.
از امکانات بیمارستان مطلع شوید
جنین شما قرار است پا به دنیای خارج از رحم بگذارد پس باید مقدمات ورود این فرشته کوچک را مهیا کنید. قبل از بستن ساک حتماً با بیمارستانی که قرار است در آن زایمان کنید تماس بگیرید و از آنها درخواست لیست لوازمی که نوزاد نیاز دارد را با شما درمیان بگذارند. برخی بیمارستانها لوازمی را برای نوزاد در نظر میگیرند بنابراین برای سبک شدن ساک و کم کردن وسایل، اقلامی که مطمئن هستید بیمارستان به تعداد مورد نیاز در اختیار نوزاد شما قرار خواهد داد را از لیست حذف کنید و یا تعداد آنها را کاهش دهید.
ساک نوزاد: در اولین قدم یک ساک محکم و سبک انتخاب کنید که حتیالمقدور جیبهای متعددی داشته باشد. بهتر است ساکی را انتخاب کنید که هم دسته داشته باشد و هم بند رودوشی. انتخاب ساکی که کاور ضدآب دارد انتخاب معقولتری است. در انتخاب ساک به زیپ، چسب و دکمههای مخصوص باز و بسته کردن ساک دقت کنید، ساکی را انتخاب کنید به راحتی بتوانید درب آن را باز و بسته کنید و زیپ و اتصالات چسبی آن با کیفیت و مرغوب باشد. حتماً با این صحنه مواجه شدهاید که نوزاد بعد از خوردن شیر، پنیر بالا میآورند و والدین در حال تقلا و تلاش برای باز کردن در ساک نوزاد هستند که نوزاد تمام لباس خود و والدینش را کثیف میکند و والدین هنوز در حال سر و کله زدن با زیپ ساک نوزاد هستند.
لباس نوزادی: اولین چیزی که نوزاد تازه متولد شده به آن نیاز دارد، لباس است. در اولین قدم ست لباس بیمارستانی نوزاد که میتواند ۳، ۵ یا ۷ تکه باشد را بردارید. این ست معمولاً شامل: لباس جلو دکمهدار، کلاه، شورت عینکی، دستکش، پیشبند، پاپوش، حوله دورپیچ، رکابی و تیشرت هست. همچنین بهتر است دو دست لباس نخی، سبک و سفید نیز در ساک بگذارید. ممکن است نیاز به تعویض لباس باشد بنابراین از هر آیتمی دو یا سه عدد به همراه خود داشته باشید. این آیتمها میتوانند شامل: سرهمی، لباس زیر دکمهای (بادی)، شلوار، بلوز، کلاه نخی، شورت، دستکش و جوراب باشند. حتماً یک دست لباس سرهمی فانتزی نیز به همراه داشته باشید تا به هنگام خروج از بیمارستان و ورود به منزل نوزاد شما با ظاهری شیک و جذاب با خویشاوندان خود آشنا شود.
پوشک: یکی از آیتمهای مهم است. از بیمارستان سوال کنید که چه تعداد پوشک در اختیار نوزاد شما قرار خواهد داد برخی بیمارستانها با توجه به قیمت بالای پوشک، هیچ تعهدی در این زمینه ندارند. با فرض بر اینکه شما و نوزادان قرار است ۳ روز در محیط بیمارستان باشید و نوزاد شما میانگین روزانه به ۶ تا ۸ پوشک نیاز دارد پس حداقل باید یک پک کامل پوشک به همراه داشته باشید. نام فرزندتان را روی یک برگه بزرگ یادداشت کنید و روی بسته پوشک بچسبانید و آن را تحویل پرستار دهید.
دورپیچ و پتوی نوزادی: حتی اگر در فصل گرم سال هم برای زایمان به بیمارستان میروید داشتن یک پتو نرم، سبک و گرم خالی از لطف نیست. ممکن است بعدازظهر و شب هوا خنک باشد و نوزاد شما احساس سرما کند. برخی ستهای بیمارستانی نوزاد دارای دورپیچ هستند اما علاوه بر دورپیچ، وجود یک پتو نیز لازم است.
قنداق فرنگی: بهترین وسیله برای محافظت و جابهجایی نوزاد قنداق است. برخی افراد مسنتر فامیل نوزاد را لای یک پارچه بزرگ میپیچند اما امروزه قنداقهای در بازار موجود است که از آنها به عنوان قنداق فرنگی نام برده میشود.
خشک کن: ملافه و خشککن را نیز علاوه بر حوله به همراه داشته باشید. چند خشککن پنبهای برای خشک کردن پاهای نوزاد بعد زا شستوشو و تعویض پوشک لازم است. یک ملافه کوچک نیز میتواند کاربردهای زیادی داشته باشد و هم به عنوان خشککن، هم به عنوان قنداق و هم به عنوان زیرانداز تعویض پوشک میتوانید از آن استفاده کنید.
حوله: بعد از شستوشوی نوزاد نیاز به یک حوله نرم و تمیز هست. پس یک حوله تمیز و نرم برای نوزاد بردارید.
دستمال مرطوب: برای تمیز کردن نوزاد دستمال مرطوب بسیار مورد نیاز خواهد بود. از انتخاب دستمالهای مرطوب معطر خودداری کنید. به بستهبندی محصول دقت کنید و دستمال مرطوبی را انتخاب کنید که در آن به خوبی جفت شود و به اصطلاح هوا نکشد و خشک نشود. دستمال مرطوب پینو بیبی تمام ویژگیهای گفته شده را داراست.
شامپو و لوسیون: شویندههای لازم برای شستوشوی نوزاد را به همراه داشته باشید. میتوانید به جای این که شامپوی سر و شامپوی بدن جداگانه برای نوزاد بردارید از یک شامپو که هر دو ویژگی را دارید استفاده کنید. میتوانید از شامپو سر و بدن پینو بیبی استفاده کنید. همراه داشتن یک لوسیون، یا مرطوبکننده نیز از مواردی است که باید آن توجه کنید.
شیشه شیر: با توجه به قرار گرفتن در محیط بیمارستان شاید بهتر باشد سه شیشه شیر یکبار مصرف با خود داشته باشید و هر روز از یکی از آنها استفاده کنید و آنها را دور بیاندازید. اگر خرید شیشه شیر یکبار مصرف برایتان مقدور نیست یک شیشه شیر معمولی همراه داشته باشید. اگر قصد دارید از سینه خودتان به نوازد شیر دهید، باز هم داشتن یک شیشه شیر ضرورت دارد. پیشنهاد ما شیشه شیر پینو بیبی است که هم از مواد اولیه مرغوب تهیه شده است و هم طراحی زیبا و دقیقی دارد.
ناخنگیر: شاید باور نکنید اما برخی نوزاد به هنگام تولد ناخنهای بلندی دارند و ممکن است به خودشان آسیب برسانند پس ناخنگیر مخصوص نوزادتان را با خود به همراه داشته باشید تا اگر نیاز شد از وسیله شخصی نوزاد خودتان استفاده کنید.
کریر: به فکر برگشتن به خانه باشید. وسایل زیادی همراه شماست و در آغوش نگهداشتن نوزاد در چنین شرایطی منطقی نیست پس کریر یا ساک مخصوص حمل نوزاد به همراه داشته باشید تا نوزاد را به راحتی جابهجا کنید.
صندلی کودک: فراموش نکنید که بعد از زایمان، بدن شما خسته است، همچنین بدن نوزاد شما نیز بشدت حساس است پس ممکن است نتوانید برای مدتی که در اتومبیل نشستهاید نوزاد را در آغوش بگیرید، سپردن نوزاد به دیگران نیز هم از لحاظ ایمنی و هم از لحاظ بهداشتی ممکن است کار درستی نباشد پس صندلی کودک را بردارید و دغدغه فکری خود را کم کنید. به خصوص اگر مسافت بیمارستان تا منزل زیاد است استفاده از صندلی کودک به شدت توصیه میشود.
وسایل مورد نیاز مادر هنگام زایمان
حالا که خیالتان از وسایل مورد نیاز نوزاد عزیزتان راحت شد وقت آن است که ساک زایمان را برای خود مهیا کنید. طبق آنچه که در مورد بستن ساک نوزادی پیشنهاد شد طی تماس با بیمارستان از وسایلی که بیمارستان در اختیار شما خواهد گذاشت مطمئن شوید و وسایل اضافی برندارید. فراموش نکنید وسایل اضافی دستوپاگیر خواهند بود.
ساک کوچک: ساک مادر و نوزاد را از هم جدا کنید. یک ساک کوچک شبیه ساکهای ورزشی برای شما مناسب است. ساک را سنگین نکنید و فقط وسایل مورد نیاز را بردارید بهتر است کیف دستی را حذف کنید و هر آنچه مورد نیازتان است داخل ساک جا دهید. حتماً در یکی از جیبهای ساک تعدادی کیسه پلاستیکی در ابعاد مختلف بگذارید و مطمئن باشید حتماً به کار خواهند آمد.
لباس: حتماً یک لباس خواب جلو دکمهدار یا یک پیراهن راحتی و تیشرت همراه خود داشته باشید. فراموش نکنید که این لباسها به احتمال زیاد لکهدار خواهند شد پس از یک لباس نخی ساده استفاده کنید که هم احساس راحتی بکنید و هم نگران کثیف شدن آن نباشید. بیشتر بانوان بدن از زایمان احساس سردی میکنند این امر طبیعی است و بعد از مدتی برطرف میشود اما برای این که احساس بهتری داشته باشید یک جوراب نسبتاً ضخیم به همراه داشته باشید تا اگر سردتان شد از آن استفاده کنید.
یک دست لباس برای بیرون: بعد از ترخیص شدن از بیمارستان و عزیمت به منزل نیاز به پوشیدن یک لباس مناسب دارید. لباسهایی که در ۶ ماهگی بر تن میکردید برای این زمان مناسب خواهند بود.
سوتین شیردهی و پد پستان: چند روز قبل و بعد از زایمان سینه شما متورم و بزرگ خواهد شد. بهتر است یک سوتین سایز بزرگ همراه خود داشته باشید. اگر قصد دارید از سینه به نوزاد خود شیر دهید تهیه یک سوتین شیردهی را به شما توصیه میکنیم. میتوانید تعدادی پد پستان نیز به همراه داشته باشید تا اگر شیر از پستان شما نشت کرد البسه شما تَر نشود.
شیردوش: اگر به شیر دادن نوزاد از سینه خود تمایلی ندارید همراه داشتن یک شیردوش را به شما توصیه میکنیم.
شورت یکبار مصرف: برای رعایت بهداشت و آسودگی خاطرتان حتماً چند عدد شورت یکبار مصرف به همراه داشته باشید تا به هنگام تعویض آنها را دور بیاندازید.
دمپایی: معمولاً به همراه ساک مخصوص بیمارستان دمپایی نیز به شما داده میشود اما ممکن است مناسب سایز پای شما نباشد. در هر صورت همراه داشتن یک دمپایی ساده را به شما توصیه میکنیم. فقط دمپایی انتخاب کنید که راحت باشد و با آن لیز نخورید.
حوله: برای خشک کردن بدن و دست و صورتتان یک حوله متوسط همراه داشته باشید.
روکش توالتفرنگی: برای رعایت بهداشت از روکش توالتفرنگی استفاده کنید. داخل توالت برخی بیمارستانها این روکشهای یکبار مصرف در اختیار مراجعهکننده هست اما برای اطمینان یک پک کوچک روکش توالت فرنگی همراه داشته باشید.
نوار بهداشتی سایز بزرگ: یک بسته نوار بهداشتی بزرگ به همراه داشته باشید. از نوارهای بهداشتی دارای اسانس و عصاره استفاده نکنید. اگر ممانعتی برای استفاده از نوار بهداشتی داشتید از پوشک بچه استفاده کنید.
بالش گوهای: این نوع بالش هم به هنگام استراحت خودتان به کارتان میآید و هم موقع شیر دادن به نوزاد. این بالشها یا همان کوسن بارداری خیلی بزرگ نیستند ولی برای آن که فضای ساک را پر نکنند میتوانید آن را داخل یک کیسه پلاستیکی و داخل کریر نوزاد جاسازی کنید.
کیف لوازم آرایش: کیف لوازم آرایش خود را به همراه داشته باشید. لازم نیست همه اقلام آرایشی را به همراه داشته باشید اما یک بالم لب، بادی اسپلش و خنک کننده صورت، رژلب، کرم ضدآفتاب، لوسیون بدن و یک قیچی کوچک کافی است.
برس، کش مو یا کلیپس: اگر موهای بلندی دارید فراموش نکنید یک کش مو یا گلسر به همراه داشته باشید برای اطمینان یک کش مو اضافی داخل کیف لوازم آرایشتان قرار دهید. یک برس کوچک برای شانه کردن موهای خود داخل ساک بگذارید.
مسواک و خمیردندان: برای سلامت خودتان ارزش قائل شوید و حتی در روزهای حساس زایمان بهداشت دهان و دندان خود را فراموش نکنید. اگر جزو افرادی هستید که به کشیدن نخ دندان عادت دارید، نخ دندان را نیز به همراه مسواک و خمیردندان در ساک بگذارید.
مرطوب کننده: دوران بارداری، دورهای است که بدن آب زیادی از دست میدهد برای جلوگیری از خشکی پوست بهتر است یک مرطوبکننده بدون عطر همراه داشته باشید.
شامپو و لوسیون بدن: شامپو مخصوص خود را به همراه داشته باشید تا اگر نیاز به شستوشو داشتید از آن استفاده کنید. لوسیون بدن هم برای مرطوب نگهداشتن بدن و همچنین شاداب کردن پوستتان مفید است.
اسپری ضدعفونیکننده: برای ضدعفونی کردن هر وسیلهای میتوانید از آن بهره ببرید و در صورت نیاز میتوانید برای ضدعفونی کردن دستهایتان از آن استفاده کنید.
لیوان، بشقاب، قاشق، چاقو و چنگال: بهتر این وسایل را همراه داشته باشید تا به هنگام خوردن و آشامیدن لنگ نمانید. تعدادی بشقاب، چاقو و چنگال یکبار مصرف نیز در ساک خود قرار دهید تا بتوانید از مهمانی که به عیادتتان میآیند پذیرایی کنید.
فلاسک: به همراه داشتن یک فلاسک کوچک آبجوش شما را از درخواستهای مکرر به اطرافیان برای تهیه آب جوش بینیاز میکند. به خصوص اگر جزو آن دسته افرادی هستید که عادت به نوشیدن چای و یا قهوه دارید حتماً فلاسک را در ساک خود جای دهید. به همراه فلاسک یک ظرف کوچک قند، یک بسته چای کیسهای کوچک، یک بسته نسکافه و یا دمنوش نیز بردارید.
تنقلات مفید: فرایند زایمان کار سختی است و انرژی زیادی از شما خواهد گرفت. یک ظرف کوچک از مغزهای مختلف مثل پسته، بادام و فندق، مقادیری برگه میوه، به همراه مقداری شکلات میتواند تنقلات مفیدی برای قبل و بعد از زایمان باشد و انرژی تحلیل رفته شما را تا حدود زیادی به شما برگرداند.
گوشی موبایل و شارژر: تلفن همراه به یکی از وسایل مهم و جداییناپذیر افراد بدل شده است. تلفن همراه خود را به همراه شارژ به همراه داشته باشید. از تلفن همراه میتوانید به عنوان دوربین و پلیر موسیقی هم استفاده کنید.
هدفون و گوشگیر: میتوانید یک هندزفری و یا هدفون به همراه داشته باشید تا در صورت نیاز به یک موسیقی گوش دهید و یا حتی از کتابهای صوتی بهره ببرید. ممکن است بخواهید وقت خود را در شبکههای اجتماعی با دیدن کلیپ و پادکست پر کنید پس داشتن یک هدفون یا هندزفری به کارتان میآید. اگر جزو افرادی هستید که سر و صدا اذیتتان میکند به همراه داشتن یک گوشگیر گزینه خوبی است تا از شر سر و صدای اطراف خلاص شوید به خصوص شبها که نیاز به آرامش و استراحت دارید.
عینک و یا لنز طبی: اگر عینکی هستید و یا از لنز استفاده میکنید حتماً عینک خود را بردارید تا در محیط بیمارستان از تار و مبهم دیدن اطراف کلافه نشوید.
مدارک پزشکی: مدارک پزشک که شامل سونوگرافیهای ماه اول و ماههای آخر بارداری، آزمایشهای انجام شده، برگه پذیرش بیمارستان و پرونده پزشکی را داخل ساک قرار دهید. داروهایی را که استفاده میکنید در یک کیسه نایلون کوچک بریزد و با خود همراه داشته باشید.
مدارک شناسایی: شناسنامه، کارت ملی و دفترچه بیمه یا کارت بیمه را به همراه داشته باشید. میتوانید این مدارک به همسر یا یکی از همراهان خود بدهید اما اگر آنها در یک جیب ساکتان بگذارید خیالتان آسودهتر خواهد بود.
وسایل شخصی دلخواه: گرچه طی این مقاله چندین بار توصیه شد که از برداشتن وسایل اضافی خودداری کنید اما اگر وسیلهای به شما آرامش میدهد و استرستان را کم میکند از این قاعده مستثنی خواهد بود. گاهی به همراه داشتن یک کتاب یا یک شی کوچک یادگاری میتواند برای شما آرامشبخش باشد پس به همراه داشتن آن بلامانع است. ممکن است نیاز باشد عینک آفتابی یا سشوار دستی خود را بردارید یا دوست داشته باشید عکس والدین یا فرزندان دیگرتان را با خود همراه داشته باشید، اگر برداشتن این وسایل به شما آرامش میدهد آنها را همین الان در ساک خود جای دهید.
وسایل مورد نیاز پدر برای روز زایمان
ممکن است همسر شما با مشاهده درد و ناراحتی شما تمرکز کافی برای برداشتن وسایل مورد نیاز را نداشه باشد پس برگه یادداشتی بردارید و لیست وسایل مورد نیاز همسرتان را یادداشت کنید. اگر مقدور بود یک کیف کوچک برای همسرتان کنار بگذارید و هر چه که فکر میکنید لازم است را داخل کیف قرار دهید. مدارک شناسایی، کارت عابر و مقداری پول نقد، دوربین عکاسی، یک بسته دستمال کاغذی جیبی، موبایل، شارژر، عینک و پاوربانک از آیتمهایی است که لازم همراه پدر نوزاد باشد.