زندگی روزانه, سلامت در بارداری

بوی بد بدن در دوران بارداری: علائم، علل و درمان‌های خانگی

تغییر بوی بدن شما در دوران بارداری غیرعادی نیست. این مسئله معمولاً دلیلی برای نگرانی نیست، اگر تغییر قابل توجه است یا با تعریق بیش از حد همراه است، لازم است تا با پزشک خود مشورت کنید. حتی در روزهای ابتدایی بارداری، گاهی اوقات قبل از این که بدانید در انتظار بارداری هستید، بدن شما مشغول تغییر برای کمک به تغذیه جنین در حال رشد است. بسیاری از این تغییرات می‌توانند عوارض جانبی به همراه داشته باشند که ممکن است شما را شگفت زده کند. عوارض جانبی کمتر شناخته شده شامل تغییر در حس چشایی و حتی بوی بدن است. در دوران بارداری، بوی بدن شما ممکن است با استاندارد همیشگی شما متفاوت باشد. لازم به ذکر است که این تغییر بوی بدن کمکی نمی‌کند که حس بویایی شما در دوران بارداری تقویت شود. در این مقاله پینو بیبی شما را با شرایط، افزایش بوی بدن در دوران بارداری، علل آن و مدیریت درمان آشنا می‌کند.

بوی بد بدن در دوران بارداری: علائم، علل و درمان‌های خانگی

دلایل بوی بد بدن در دوران بارداری چیست؟

بوی تند بدن در دوران بارداری اغلب طبیعی است و دلایل متعددی وجود دارد که ممکن است این اتفاق بیفتد.

برخی از علل احتمالی افزایش بوی بدن در بارداری به شرح زیر است:

تغییرات پوستی در بارداری

تعریق بیش از حد ممکن است منجر به بوی بد بدن شود که با درمان‌های خانگی قابل کنترل است. اکثر زنان باردار عوارض جانبی مختلفی مانند خارش پوست، افزایش تعریق، خستگی، بوی بد بدن، آکنه و غیره را تجربه می‌کنند. با این حال، این موارد از یک بانوی باردار به بانو دیگر متفاوت است زیرا هر بارداری منحصر به فرد است. احتمال دارد بوی بدن باعث ناراحتی و احساس ناخوشایند در بارداری شود، به ویژه در سه ماهه اول هنگامی که در حال مقابله با حالت تهوع و استفراغ (تهوع صبحگاهی) هستید.

افزایش تعریق در بارداری

افزایش تعریق باعث بوی بیشتر بدن در دوران بارداری می‌شود. در دوران بارداری ممکن است بیشتر عرق کنید زیرا بدن‌تان سعی می‌کند شما را خنک نگه دارد، به خصوص در مناطقی که غدد عرق بیشتری دارید، مانند زیر بغل و کشاله ران. به دلیل تغییرات هورمونی در بارداری، خون رسانی به پوست افزایش می‌یابد. ممکن است باعث شود. بانوان احساس گرما کند و باعث افزایش تعریق یا تعرق شود. این افزایش تعریق دو علت اساسی دارد: خون رسانی بیشتر و تغییرات هورمونی.

خون رسانی بیشتر در بارداری

هنگامی که باردار هستید، خون رسانی بدن شما تا ۵۰ درصد افزایش می‌یابد. این به این دلیل است که برای حمل اکسیژن و تغذیه جنین در حال رشد و خانه دنج و گرم او در رحم شما به خون بیشتری نیاز است. اما این همه خون اضافی می‌تواند به شما احساس گرمایی بیشتری بدهد.

نوسانات هورمونی در بارداری

برخی از افراد باردار متوجه می‌شوند که اغلب عرق شبانه دارند و با بوی بوی بدن خود از خواب بیدار می‌شوند. تعریق شبانه در دوران بارداری ممکن است به دلیل نوسانات هورمون‌ها یا تغییرات متابولیسم باشد. هورمون‌های بارداری می‌توانند باعث تعریق شبانه در زنان شوند. تعریق شبانه در واقع عرق کردن بیش از حد بدن است که لباس خواب و ملحفه‌ها را خیس‌ می‌کند و باعث اختلال در خواب می‌شود، که به دلیل گرمای بیش از حد محیط خواب رخ نمی‌دهد. یک مطالعه در سال ۲۰۱۶ میلادی نشان داد که هورمون‌های جنسی در دوران بارداری وارد عمل می‌شوند و به شما کمک می‌کنند تا شما را خنک نگه دارند. هورمون‌هایی به نام استروژن به بدن شما کمک می‌کند تا با افزایش تعریق، بدن حرارت خود را تنظیم کند (یا دمای خود را متعادل کند). شما ممکن است این اثر هورمونی را در طول دوره‌های قاعدگی نیز متوجه شوید.

میزان هورمون‌های تیروئید در دوران بارداری در بدن تغییر می‌کند. افزایش ترشح این هورمون‌ها ممکن است شما را گرم‌تر کند. به ندرت، تعریق شبانه به دلیل تغییرات طبیعی در عملکرد تیروئید در دوران بارداری اتفاق می‌افتد. هورمون‌های تیروئید به تنظیم دما، هضم و سایر عملکردهای بدن کمک می‌کنند. در دوران بارداری و بسته به این که در کدام سه ماهه بارداری هستید، غده تیروئید ممکن است بیش از حد معمول هورمون تولید کند. مصرف بیش از حد آن می‌تواند دمای بدن شما را افزایش دهد و باعث شود بیشتر از حد معمول عرق کنید، به خصوص در هنگام خواب.

برخی از افراد باردار دچار بیماری تیروئیدی به نام بیماری گریوز می‌شوند. این وضعیت باعث پرکاری تیروئید یا پرکاری غده تیروئید می‌شود. در صورت داشتن این شرایط به درمان نیاز خواهید داشت. همراه با تعریق و بوی بدن، به سایر علائم بیماری گریوز نیز توجه کنید، مانند: ضربان قلب سریع، کاهش وزن، حرکات مکرر روده، عضلات ضعیف، نازک شدن پوست، موهای نازک یا شکننده، فشار خون بالا، حساسیت چشم به نور، گیجی و اضطراب.

تقویت حس بویایی در بارداری

افزایش هورمون‌ها در بارداری ممکن است بر افزایش حس بویایی تأثیر بگذارند و بانوان باردار را نسبت به بوی بدن خود آگاه‌تر کند.

تغییرات رژیم غذایی در بارداری

برخی از زنان باردار ممکن است رژیم غذایی خود را برای اطمینان از تغذیه بهینه تغییر دهند، در حالی که برخی دیگر ممکن است به دلیل هوس‌های بارداری به پرخوری بپردازند. گوشت قرمز، غذاهای دریایی، سبزیجات چلیپایی مانند گل کلم، کلم بروکلی، کلم پیچ و کلم برگ یا سایر غذاها از جمله پیاز، سیر و مارچوبه ممکن است منجر به بوی بد بدن شوند. مصرف زیاد کولین از طریق تخم مرغ، گوشت گاو، مرغ، غذاهای دریایی یا سویا با بوی بدن شبیه به بوی ماهی و تعریق بیش از حد همراه است. برای داشتن یک رژیم غذایی بارداری سالم، متنوع و متعادل مقالات گام به گام رژیم غذایی هفته به هفته بارداری در سه ماهه اول، سه ماهه دوم و سه ماهه سوم بارداری را مطالعه بفرمایید.

بوی واژن در بارداری

بارداری ممکن است منجر به بوی غیرمعمول واژن شود. بارداری ممکن است منجر به بوی غیرمعمول واژن همراه با سوزش، خارش یا ترشحات قهوه‌ای و یا قرمز شود. اگر بیش از یک علامت وجود داشته باشد، بانوی باردار باید در اسرع وقت به پزشک خود مراجعه کند، زیرا ممکن است نشان دهنده عفونت واژن باشد.

اضطراب و استرس در بارداری

اگر بیش از حد معمول استرس دارید، این می‌تواند در بوی بدن نیز نقش داشته باشد. احساس نگرانی یا سردرگمی می‌تواند بدن را وادار کند تا با تعریق غدد آپوکرین، که برخی از آنها در زیر بغل شما قرار دارند، واکنش نشان دهد.

این غدد مسئول ترشح نوعی عرق هستند که هنگام تعامل با باکتری‌های بدن، مایعی با بوی آمونیاک تند تولید می‌کند که بیشتر از عرق معمولی دارای بوی قابل ‌توجه است.

دلایل بوی بد بدن در دوران بارداری چیست؟

افزایش وزن در بارداری

جنین، مایع آمنیوتیک، جفت و چربی اضافی که بدن شما در دوران بارداری ذخیره می‌کند، همگی به وزن بدن شما اضافه می‌کنند. برای حرکت دادن بدن با این وزن اضافی باید تلاش بیشتری بکنید، به خصوص که این افزایش وزن به گونه‌ای توزیع می‌شود که ممکن است بدن شما به آن عادت نداشته باشد. این تلاش اضافی می‌تواند باعث شود که شما بیشتر عرق کنید و این موضوع منتج به بوی بدن می‌شود.

چه زمانی در بارداری باید انتظار افزایش بوی بدن را داشت؟

بسته به علت اصلی، بوی بدن ممکن است در هر زمانی از بارداری رخ دهد. افزایش پاسخ بویایی به دلیل تغییرات هورمونی ممکن است باعث ایجاد بو در سه ماهه اول شود. افزایش عرضه خون ممکن است منجر به افزایش بوی بدن در سه ماهه دوم بارداری یا سوم بارداری شود. افزایش وزن ممکن است منجر به افزایش بو در سه ماهه سوم بارداری شود، زیرا ممکن است عرق در چین‌های پوستی گیر کند و این گیر افتادن عرق باعث انتشار بوی بد می‌شود. اساساً، بوی بدن ناشی از بارداری می‌تواند قبل از این که بدانید باردار هستید شروع شود و تا مدتی بعد از تولد نوزاد ادامه یابد. بوی بدن به دلیل هورمون‌ها، رژیم غذایی، ترشحات واژن یا ترشحات ممکن است در هر زمانی در طول بارداری ایجاد شود.

سایر علائم مرتبط با تغییر بوی بدن در بارداری

بارداری تغییرات آشکار زیادی مانند افزایش وزن شما را به همراه دارد. افزایش بیش از حد وزن می‌تواند باعث ایجاد چین‌های پوستی بیشتر در جاهایی شود که قبلاً آن‌ها را نداشتید، مانند زیر بغل، کناره‌های سینه، شکم و کشاله ران. عرق می‌تواند همراه با تجمع باکتری‌ها و سایر میکروب‌ها مانند مخمر در چین‌های پوست جمع شود. ترکیب چین‌های پوستی گرم و مرطوب و باکتری‌ها باعث ایجاد بوی بدن و سایر علائم ناخوشایند می‌شود. ممکن است به دلیل رطوبت اضافی و تماس آن با لباس دچار چروکیدگی، بثورات یا زخم‌های پوستی شوید. توجه داشته باشید که این چین‌های پوستی مرطوب، محیط‌های اصلی را برای عفونت‌های مخمری نیز فراهم می‌کنند. اگر مشکوک به عفونت قارچی هستید، به پزشک مراجعه کنید تا احتمال بروز آن را بررسی کند.

چگونه بوی بدن را در دوران بارداری مدیریت کنیم؟

اقدامات زیر می‌تواند به محدود کردن بوی نامتعارف یا بد بوی بدن در دوران بارداری کمک کند. با این حال، این اقدامات ممکن است مشکل را از سطح پایه حل نکند، اما می‌تواند این احساس ناخوشایند را در شما کاهش دهد.

چگونه بوی بدن را در دوران بارداری مدیریت کنیم؟
  • دو بار در روز با استفاده از صابون ملایم حمام کنید.
  • از دئودورانت و ضد تعریق استفاده کنید. برای بوی بهتر از عطر، ادکلن، دئودورانت یا ضد تعریق مورد تایید پزشک استفاده کنید. در هر حال، از مصرف داروهای OTC در دوران بارداری خودداری کنید تا از عوارض جانبی که ممکن است روی جنین داشته باشد، جلوگیری کنید.
  • با قرار دادن پاها در یک تشت آب حاوی نمک اسپا، سم زدایی از بدن را انجام دهید. با این کار سمومی که از داخل بدن به سطح پوست می‌رسدند و با عرق ترکیب می‌شوند کاهش می‌یابد و عرق بدن کمتر بو می‌دهد. همچنین بوی بد پاها نیز رفع می‌شود.
  • استفاده از دستمال مرطوب کودک پینو بیبی برای پاک کردن عرق زیر بغل، زیر سینه‌ها و ناحیه بیکینی استفاده کنید تا بوی بد را به حداقل برسانید.
  • موهای خود را در زیر بغل و اطراف اندام تناسلی کوتاه کنید تا از بوی بد بدن و رشد باکتری جلوگیری کنید.
  • هیدراته بمانید و آب فراوان بنوشید، زیرا به دفع سموم بدن کمک می‌کند. همچنین می‌توانید با مصرف انواع دتاکس واتر بدن خود را سم زدایی کنید و آب کافی برای هیدراته شدن بدن‌تان را تامین کنید.
  • لباس گشاد بپوشید. لباس‌های گشاد شما را خنک نگه می‌دارند و اجازه می‌دهند عرق از سطح پوست شما تبخیر شود.
  • از پارچه‌های طبیعی یا پارچه‌های ضدرطوبت و تنفس‌پذیر استفاده کنید. پوشیدن پارچه‌های تنفس‌پذیر مانند پنبه یا کتان به جلوگیری از تعریق بیش از حد کمک می‌کند. با پارچه‌های قابل تنفس، عرق بدبو به دام نمی‌افتد و باکتری‌های مولد بو را بیشتر نمی‌کنند.
  • یک رژیم غذایی مغذی و متعادل داشته باشید.
  • از خوردن غذاهای بدبو مانند پیاز، سیر و غذاهای دریایی خودداری کنید. در عوض، میوه‌ها و سبزیجات بیشتری بخورید تا بوی بد کمتری بدهید.
  • با شستن واژن فقط با آب، بهداشت واژن را رعایت کنید. این به حفظ سطح pH و باکتری‌های سالم در واژن کمک می‌کند. خوردن ماست پروبیوتیک در دوران بارداری ممکن است خطر عفونت واژن را کاهش دهد.
  • از پودرهای پا لای کشاله ران خود استفاده کنید.
  • تسکین استرس میتواند بسیار کمک کننده باشد. در حالی که لزوماً نمی‌توانید هر محرک استرسی را از زندگی خود حذف کنید، می‌توانید سعی کنید با این احساس اضطراب مبارزه کنید تا غده آپوکرین بدن شما کمتر عرق کند. با مدیتیشن، یوگا، وقت گذاشتن برای چت کردن با دوستان خوب، قدم زدن، کتاب خواندن یا نوشتن خاطرات همگی راه‌های ممکن برای کاهش استرس هستند. اگر ورزش روش ترجیحی شما برای کاهش استرس است، فقط به یاد داشته باشید که بعد از آن با آب گرم و صابون دوش بگیرید.

چه زمانی باید به خاطر بوی بدن به پزشک مراجعه کرد؟

در حالی که تعریق در دوران بارداری غیرمعمول نیست، با بروز علائم زیر ممکن است نیاز به مراجعه به پزشک داشته باشید.

  • تغییر ناگهانی بوی بدن
  • تعرق مفرط
  • بوی بدن غیر قابل تحمل
  • مرطوب بودن مداوم پوست در اثر تعریق
  • بثورات یا قرمزی پوست به دلیل تعریق
  • بوی بد بدن شبیه آب ژاول یا وایتکس

سوالات متداول در مورد بوی بدن در بارداری

آیا ازروی بوی بدن می‌توان جنسیت نوزاد را پیش‌بینی کرد؟

در حالی که هیچ مدرک پزشکی برای اثبات این باور وجود ندارد، طبق داستان‌های خاله خانم‌های قدیمی، ممکن است بوی بدن مادر در بارداری نشانه بارداری پسر باشد.

آیا بوی بدن نشانه اولیه بارداری است؟

برخی از زنان گزارش داده‌اند که حتی قبل از این که بدانند باردار هستند، بوی شدیدی را از بدن خود استشمام کرده‌اند. بارداری ممکن است باعث شود زنان در سه ماهه اول بوی بدن‌شان افزایش یابد.

آیا بوی بدن در دوران بارداری نشانه یک مشکل پزشکی است؟

بوی بدن در دوران بارداری بدون هیچ علامت دیگری نشانه مشکلات پزشکی نیست. با این حال، علائم غیر معمول، مانند بوی غیر قابل تحمل و بوی شبیه به بوی شیرین میوه، ممکن است نشان دهنده مشکلات سلامتی، از جمله دیابت باشد.

سوالات متداول در مورد بوی بدن در بارداری

برای کاهش بوی بدن در دوران بارداری چه غذاهایی بخورم؟

شواهد حکایتی نشان می‌دهد که خوردن سبزیجات برگ‌دار، مرکبات و غذاهای غنی از فیبر ممکن است به کاهش بوی بدن کمک کند.

آیا بوی بدن در دوران بارداری نشانه عدم رعایت بهداشت است؟

بوی بدن در دوران بارداری معمولاً مرتبط با هورمون است و نشان دهنده عدم رعایت بهداشت نیست. با این حال، حفظ بهداشت مناسب ممکن است به شما در کنترل شدت آن کمک کند. بوی بدن باعث نگرانی نیست مگر این که برخی علائم غیرعادی در دوران بارداری با آن همراه باشد. اگر بوی بدن شما باعث خجالت‌تان می‌شود، برای دریافت یک درمان ایمن برای بارداری، با پزشک یا متخصص پوست مشورت کنید. بوی بدن ناشی از بارداری موقتی است و پس از زایمان در اکثر زنان فروکش می‌کند.

سخن آخر

زنان ممکن است در دوران بارداری به دلیل تغییرات در سطوح هورمونی و افزایش جریان خون احساس گرما کنند. این می‌تواند باعث تعریق بیش از حد و بوی بدن شود. برخی از تکنیک‌های پرانایاما (تکنیک کنترل تنفس در یوگا) می‌توانند به طور موثری بدن شما را در این مدت آرام و خنک کنند و به کاهش تعریق و کاهش بوی بدن کمک کنند. زنان باردار ممکن است به دلیل تغییرات هورمونی بیشتر عرق کنند. برخی تغییرات رژیم غذایی، بوی واژن و افزایش حس بویایی در دوران بارداری می‌تواند منجر به تشخیص بوی بدن شود.

برای کاهش بوی بدن در دوران بارداری، دو بار در روز با استفاده از صابون ملایم حمام کنید، موهای زیر بغل و ناحیه تناسلی را کوتاه کنید و لباس‌های تهیه شده از الیاف طبیعی بپوشید. نوشیدن آب و مایعات کافی نیز می‌تواند به کاهش بوی بدن در دوران بارداری کمک کند. اگر در دوران بارداری افزایش ناگهانی تعریق یا تغییر شدید بوی بدن را تجربه کردید، با پزشک خود مشورت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *