تخم مرغها چه به صورت آب پز، عسلی، سرخ شده یا به صورت مخلوط با سایر مواد خوارکی مصرف شوند، یک غذای اصلی صبحانه هستند. اما اگر چه تخم مرغ در بیشتر مواقع افزودنی سالم به بشقاب صبحگاهی شماست، ممکن است این سوال را داشته باشید که آیا خوردن تخم مرغ در دوران بارداری بیخطر است یا خیر. خوشبختانه، تا زمانی که تخم مرغها به روشهای خاصی تهیه میشود، شما میتوانید آنها را بخورید. در این مقاله پینو بیبی سعی دارد تا در مورد تمام چیزهایی که باید در مورد مصرف تخم مرغ در بارداری بدانید، از جمله این که چگونه میتوانید با خیال راحت و این آنها را بخورید، با شما به اشتراک بگذارد.
آیا خوردن تخم مرغ در دوران بارداری بیخطر است؟
زمانی که باردار هستید، پزشک شما احتمالاً فهرستی از غذاهایی را که در دوران بارداری باید از آنها اجتناب کنید، تهیه خواهد کرد. این لیست ممکن است شامل غذاهای غیر پاستوریزه و هم چنین برخی از اقلام خام و یا نیم پز باشد، مقاله پینو بیبی در مورد غذاهای ممنوع در بارداری را مطالعه کنید.
هم پاستوریزه کردن و هم پختن به از بین بردن کامل باکتریهای بالقوه مضر موجود در غذا مانند لیستریا کمک میکند (مسمویت غذایی در بارداری). به طور معمول، بدن ما در کنترل این باکتریها بدون هیچ گونه عوارض بدی بسیار خوب عمل میکند. اما افراد باردار سیستم ایمنی ضعیفتری دارند. به این معنی که مصرف غذاهای پاستوریزه نشده و یا نیم پز ممکن است به مادر و یا جنین او آسیب برساند. بنابراین خوردن تخم مرغ در دوران بارداری بیخطر است تا زمانی که پاستوریزه و پخته شده باشد.
ارزش غذایی تخم مرغ
تخم مرغ برای زنان باردار عالی است. آنها یکی از مغذیترین غذاهای موجود هستند و میتوانند سهم مهمی در یک رژیم غذایی سالم و متعادل برای زنان باردار داشته باشند و به آنها کمک کنند تا ویتامینها و مواد معدنی لازم را دریافت کنند.
تخم مرغ به طور طبیعی سرشار از ویتامینB2 (ریبوفلاوین)، ویتامین B12، ویتامین D، کلسیم، آهن و روی، سلنیوم و ید است. آنها هم چنین حاوی ویتامین A و تعدادی ویتامین B از جمله فولات، بیوتین و اسید پانتوتنیک و هم چنین ماده مغذی کولین و سایر مواد معدنی ضروری و عناصر کمیاب از جمله فسفر هستند. فولات به ویژه در دوران بارداری مهم است زیرا به تقسیم سلولها و در نتیجه به رشد بافت کمک میکند.
در بارداری نیازهای غذایی زنان را به طور قابل توجهی افزایش مییابد، به ویژه برای مواد مغذی مانند انرژی، پروتئین و اسیدهای چرب امگا ۳. به لطف تراکم مواد مغذی، تخم مرغ یک انتخاب غذایی عالی در دوران بارداری برای کمک به رفع نیازهای تغذیهای اضافی مادر و جنین در این دوران از زندگی است.
استفاده صحیح از تخم مرغ در دوران بارداری
احتمالاً میدانید که تخممرغ خطر ابتلا به بیماریهای ناشی از غذا مانند سالمونلا را دارد که میتواند برای بانوی باردار و جنین در حال رشد در او خطرناک باشد. شاید شما هم این موضوع را شنیدهاید که در هنگام حاملگی نباید سس مایونز بخورید زیرا حاوی تخم مرغ است. در این اظهارات تا حدود زیادی با حقیقت منطبق است، اما موضوع چیست؟ چرا نباید سس مایونز در بارداری مصرف کرد.
تخم مرغ یک ماده غذای بسیار متنوعی است به عبارتی با تخم مرغ میتوان انواع مواد غذایی خوشمزه و مقوی را آماده کرد. در مورد آماده سازی تخم مرغ برای مصرف در دوران بارداری، روشهای پخت کامل تخم مرغ معمولاً توصیه میگردد. با این حال برای تهیه بسیاری از غذاها تخم مرغ به صورت نیم پز یا خام استفاده میشود. روشهای که فقط شامل پختن جزئی تخم مرغ است که در این صورت بخشی از تخم مرغ خام باقی میماند باید از مصرف آن در دوران بارداری اجتناب کنید. هم چنین از تخم مرغهایی که با زرده آبدار تهیه شدهاند نیز باید خودداری کنید. باید از غذاهایی که حاوی تخم مرغ نیم پز هستند خودداری کنید. این به این معنی است که هر نوع استفاده از تخم مرغ به شیوه سنتی و غیره پاستوریزه در دوران بارداری جایز نیست، مانند:
- خمیر شیرینی خام (خمیر کیک یا موس)
- تخم مرغ خام
- سسهای سالاد حاوی تخم مرغ
- بستنی
- سس آیولی و سس مایونز
اما اگر این اقلام را در صورت خرید از فروشگاه که آرم پاستوریز و بهداشتی را داشته باشند ایرادی ندارد. به طور کلی در زمان بارداری و همه گیری بیماریهای عفونی بهتر است از مواد خوراکی پاستوریز و بهداشتی استفاده کنید و کافی است تا برچسب مواد غذایی را بررسی کنید. اقلامی که از فروشگاه خریداری میشوند معمولاً حاوی تخم مرغ پاستوریزه هستند و خوب هستند.
نحوه انتخاب و طبخ تخم مرغ در دوران بارداری
شما میتوانید با پختن کامل تخم مرغ قبل از خوردن از خود و کودکتان محافظت کنید. علائم تخم مرغ کاملاً پخته شده عبارت هستند از:
- زرده سفت و سفیده تخم مرغ سفت (بدون حرکت روان سفیده یا زرده).
- زمانی که تخم مرغ ها را در ظرفی شکستید، هنگام هم زدن تخم مرغها را با دقت نگاه کنید که خراب و فاسد نباشد.
- از مصرف تخم مرغهایی با پوستههای ترک خورده یا کثیف خودداری کنید.
- تخم مرغهای خود را در یخچال، داخل کارتنی یا بسته بندی که خریداری کردهاید، نگهداری کنید.
- تخم مرغهای خود را در یک کاسه در کنار سایر غذاها نگهداری نکنید. آنها را جدا نگه دارید.
- تخم مرغهای سفت آب پز را ظرف سه روز بعد از جوشاندن بخورید.
- سایر غذاهای حاوی تخم مرغ را ظرف ۲۴ ساعت پس از پخت میل کنید.
- قبل از خوردن، تخم مرغ آب پز شده را به طور کامل بررسی کنید. برای اطمینان از پخته شدن مرکز آن را به نصف برش دهید. معمولاً ۱۰ تا ۱۲ دقیقه طول میکشد تا یک تخم مرغ کاملاً بجوشد.
- اگر تخممرغها را سرخ میکنید (نیمرو)، آنها را قبل از خوردن حدود ۲ تا ۳ دقیقه از هر دو طرف بپزید.
- هنگام خرید تخم مرغ از سوپرمارکت، فقط تخم مرغهایی را خریداری کنید که برچسب پاستوریزه دارند و هم چنین دارای تاریخ انقراض هستند. این امر چه در حال خرید تخم مرغ در کارتن و یا پودر سفیده تخم مرغ، یا بطری سفیده تخم مرغ برای پخت است.
تا زمانی که تخم مرغ کاملاً پخته یا پاستوریزه شده باشد، خوردن تخم مرغ برای زنان باردار بیخطر است. به زنان باردار توصیه میشود که تخم مرغ را فقط در صورتی بخورند که به طور کامل در دمای حداقل ۷۱ درجه سانتیگراد پخته شده باشد. در مورد تخم مرغ آب پز یا سرخ شده، به این معنی است که تا زمانی که سفیده آن ببندد و زرده شروع به غلیظ شدن کند.
اگر بانوی بارداری در اثر مصرف تخم مرغ نپخته، دچار مسمومیت غذایی شود، این بیماری میتواند در دوران بارداری به جنین او منتقل شود و منجر به عفونت مایع آمنیوتیک شود. همیشه بهتر است جانب احتیاط را نگه دارید و در مصرف هر ماده غذایی به سلامت خود و کودک درون رحم تان نیز فکر کنید.
یک زن در دوران بارداری چند تخم مرغ میتواند بخورد؟
در دوران بارداری، تخم مرغ راهی عالی برای تامین نیازهای غذایی روزانه است. زنان باردار میتوانند روزانه از تخم مرغ به عنوان بخشی از یک رژیم غذایی سالم و متعادل لذت ببرند که شامل مقدار زیادی سبزیجات، میوه، غلات کامل و انواع غذاهای غنی از پروتئین مانند تخم مرغ، گوشت بدون چربی، مرغ، ماهی، حبوبات، آجیل و دانهها و هم چنین چربیهای سالم مانند آووکادو و زیتون. اگر دیابت بارداری دارید و یا سطح کلسترول LDL بالا دارید، متخصصان قلب توصیه میکند مصرف تخم مرغ را به ۷ عدد در هفته محدود کنید.
فواید مصرف تخم مرغ در بارداری
از آن جایی که تخم مرغ سرشار از پروتئین با کیفیت و مواد مغذی ضروری است، تخم مرغ راهی عالی برای کمک به تامین نیازهای تغذیه ای روزانه زنان در دوران بارداری است. تخم مرغ حاوی ۱۳ ویتامین و مواد معدنی مختلف، چربی امگا ۳ و هم چنین آنتی اکسیدان است و منبعی غنی از پروتئین با کیفیت است که برای رشد سالم کودک ضروری است. تنها یک وعده تخم مرغ ۹۰ درصد پروتئین اضافی مورد نیاز زنان در دوران بارداری را تامین میکند. دانستن نحوه درست پختن تخم مرغ بسیار مهم است زیرا تخم مرغ فواید زیادی برای سلامتی در دوران بارداری دارد.
مصرف تخم مرغ و حفظ استخوانها و سیستم ایمنی
انواع خاصی از تخم مرغ، منبع خوبی از ویتامین D هستند. به عنوان مثال، تحقیقات نشان داده است که تخم مرغهای محلی، مرتعی، آزاد و پرورش یافته ارگانیک حاوی ویتامین D بیشتری نسبت به تخم مرغهای معمولی هستند. به خاطر داشته باشید که محتوای ویتامین D تخم مرغ در زرده متمرکز است، بنابراین خوردن کامل تخم مرغ به جای سفیده تخم مرغ مهم است.
اگر چه ویتامین D به مقدار کم در برخی غذاها یافت میشود، اما برای زنان باردار یا شیرده ضروری است که سطح ویتامین D خود را بررسی کرده و بر این اساس ویتامین D3 را تکمیل کنند. زنان باردار و شیرده نسبت به زنان غیرباردار به ویتامین D بیشتری نیاز دارند. این ماده مغذی برای بسیاری از جنبههای سلامت ضروری است، از جمله:
- حفظ استخوانهای سالم و قوی
- حمایت از عملکرد سیستم ایمنی
- ترویج رشد جنین
مصرف تخم مرغ و مدیریت وزن
علاوه بر این، تخم مرغ سرشار از مواد مغذی است که برای یک بارداری سالم ضروری هستند، از جمله B12، کولین و پروتئین. تخم مرغ سیر کننده هستند و به یک رژیم متعادل کمک میکنند، که به مدیریت وزن در دوران بارداری کمک میکند.
مصرف تخم مرغ و حفظ قند خون
تخم مرغ عمدتاً حاوی چربی و پروتئین است و کربوهیدرات (قند) بسیار کمی دارد. خوردن غذاهای سرشار از پروتئین و چربیهای سالم میتواند به شما در حفظ سطح قند خون سالم کمک کند، که میتواند خطر ابتلا به دیابت بارداری را کاهش دهد.
مصرف تخم مرغ و حفظ سطح انرژی
تخم مرغ هم چنین منبع خوبی از آهن است. هنگامی که باردار هستید، بدن شما بیش از حد معمول به آهن نیاز دارد. این به حفظ سطح انرژی شما کمک میکند. کمبود آهن در بارداری باعث خستگی، ضعف عمومی بدن و بی حوصلگی بانوان باردار میشود.
مصرف تخم مرغ و حفظ سلامت چشم و پوست
تخم مرغ حاوی انواع ویتامینها از جمله ویتامین A است که به رشد سالم چشم و پوست کمک میکند و به سیستم ایمنی سالم کمک میکند.
مصرف تخم مرغ و پیشگیری از سقط جنین
تخم مرغ حاوی عنصر مهم ید است. ید برای عملکرد طبیعی غده تیروئید مورد نیاز است. کمبود ید میتواند باعث سقط جنین، مرده زایی و اختلالات ذهنی جنین شود.
مصرف تخم مرغ و حفظ سلامت کلی بدن مادر و جنین
نیاز زنان در باردار به پروتئین افزایش یافته است. در واقع، برخی از مطالعات نشان داده است که تخم مرغ نیازهای پروتئین را برای زنان باردار برآورد میکنند. در اوایل بارداری ۱.۲ گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن در روز و در اواخر بارداری ۱.۵۲ گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن در روز باشد. تخم مرغ منبع غنی پروتئین است. یک تخم مرغ بزرگ ۵۰ گرمی حاوی ۶ گرم پروتئین بسیار قابل جذب است.
بسیاری از مولکولهای مهم بدن از جنس پروتئین هستند و پروتئین به حفظ پوست، مو، ناخن، فشار خون، سیستم ایمنی بدن کمک میکند و از طرفی بخشی از سلامت قلب جنین مستلزم مصرف پروتئین کافی توسط مادر در دوران بارداری است. مصرف پروتئین کافی توسط بانوی باردار به ویژه در سه ماهه دوم و سوم توصیه میشود زیرا در این دوران رشد جنین سریع تر است. از آن جایی که نیاز به پروتئین به عوامل زیادی بستگی دارد (از جمله اندازه بدن و سطح فعالیت) ایده خوبی است که با پزشک خود برای مشاوره در مورد افزایش پروتئین در رژیم غذایی خود صحبت کنید.
آیا مصرف تخم مرغ در بارداری باعث آلرژی در نوزاد میشود؟
زمانی تصور می شد که زنان در دوران بارداری باید از غذاهای بالقوه آلرژی زا اجتناب کنند، به خصوص اگر سابقه خانوادگی بیماری آلرژیک داشته باشند. اکنون مشخص شده است که اجتناب از این غذاهای بالقوه آلرژی زا، به عنوان مثال، بادام زمینی یا تخم مرغ، ماهی بعید است که خطر ابتلا به آلرژی به این غذاها را در نوزادانشان افزایش دهد. در واقع برخی تحقیقات نشان دادهاند که خوردن غذاهای بالقوه آلرژی زا مانند تخم مرغ در دوران بارداری ممکن است به مادران کمک کند تا احتمال آلرژی نوزادشان به تخم مرغ را کاهش دهند. بنابراین، تخم مرغ را میتوان در دوران بارداری به عنوان بخشی از یک رژیم غذایی متنوع و متعادل که شامل طیف وسیعی از غذاها از جمله سبزیجات، میوه ها و غلات کامل است، مصرف کرد، مشروط بر این که خود بانوی حامله به تخم مرغ حساسیت نداشته باشد.
فواید تخم مرغ برای رشد جنین
تخم مرغ حاوی مواد مغذی است که به رشد و تکامل جنین کمک میکند. تخم مرغ سرشار از مواد مغذی مانند ویتامین B12 و کولین هستند که هر دو به رشد سالم مغز کودک کمک میکنند.
- تخم مرغ هم چنین منبع خوبی از پروتئین است. هنگامی که پروتئین مصرف میشود، بدن شما آن را به اسیدهای آمینه تجزیه میکند. آمینو اسیدها بلوکهای سازنده پروتئین هستند که این بلوکها نیز نقش سازندگی اندامهای مختلف جنین را بر عهده دارند. پروتئین در پوست، مو، ماهیچهها و استخوان یافت میشود و سلولهای شما برای عملکرد صحیح به آن نیاز دارند. این یکی دیگر از مواد مغذی ضروری برای رشد و تکامل کودک است.
- تخم مرغ حاوی فولات است که به همراه آهن و کلسیم موجود در تخم مرغ به رشد و توسعه سیستم عصبی، ماهیچهای – اسکلتی جنین کمک میکند.
- تخم مرغ حاوی کولین است. علاوه بر مصرف مکملهای اسید فولیک، مصرف کولین در دوران بارداری ممکن است خطر نقص لوله عصبی در جنین را کاهش دهد. با این حال، کولین به ندرت در مولتی ویتامینهای بارداری یافت میشود، بنابراین مصرف منظم غذاهای حاوی کولین مانند تخم مرغ ضروری است.
- تخم مرغ هم چنین حاوی مقادیر زیادی کولین هستند، یک ماده مغذی که همراه با سایر مواد مغذی کلیدی، نقش مهمی در رشد مغز و نخاع جنین در دوران رشد و توسعه در درون رحم ایفا میکند.
سوالات متداول در خصوص مصرف تخم مرغ در بارداری
آیا زنان باردار میتوانند تخم مرغ بخورند؟
تا زمانی که تخم مرغ کاملاً پخته یا پاستوریزه شده باشد، خوردن تخم مرغ برای زنان باردار بیخطر است. زنان باردار میتوانند از تخم مرغ پخته شده لذت ببرند، اما باید توجه داشته باشند که از تخم مرغ خام در غذاهایی مانند سس آیولی و مایونز خانگی، خمیر کیک و یا موس اجتناب کنند. سس مایونز و آیولی که به صورت تجاری خریداری میشوند عموماً بیخطر هستند زیرا برای از بین بردن باکتریهای بالقوه مضر تحت عملیات حرارتی قرار میگیرند.
یک زن در دوران بارداری چند تخم مرغ میتواند بخورد؟
زنان باردار میتوانند روزانه از تخم مرغ به عنوان بخشی از یک رژیم غذایی سالم و متعادل لذت ببرند. اگر بانویی دیابت بارداری دارد و یا سطح کلسترول LDL بالای دارد، بهتر است مصرف تخم مرغ را به ۷ عدد در هفته محدود کاهش دهد.
سخن آخر
هنگامی که باردار هستید، خوردن یک رژیم غذایی متعادل برای سلامتی شما و کودک شما بسیار مهم است. وقتی هوس خوردن تخم مرغ دارید، ادامه دهید و از آن لذت ببرید. میتوانید آنها را به خوبی بجوشانید، سرخ کنید یا با سایر مواد غذایی مخلوط کنید اما نکته کلیدی این است که مطمئن شوید کاملاً پخته شدهاند. انجام این مرحله میتواند خطر ابتلا به بیماریهای ناشی از غذا را کاهش دهد و این باید آخرین چیزی باشد که میخواهید در دوران بارداری با آن مقابله کنید.