هفته‌ به هفته بارداری

آشنایی با رخدادهای هفته دوم بارداری (هفته ۲ حاملگی)

ورود به هفته دوم بارداری را به شما تبریک می‌گوییم. در واقع در هفته دوم از تقویم بارداری شما هنوز باردار نشده‌اید و در واقع تازه سیکل پریود شما به اتمام رسیده است و در اواخر این هفته یا ابتدای هفته سوم تخمک‌گذاری رخ خواهد داد. تازه در زمان تخمک‌گذاری است که اگر مقاربت صورت گیرد و اسپرم و تخمک به هم برسند و پس از آن لانه‌گزینی رخ دهد می‌توان گفت شما وارد دوره بارداری شده‌اید. همانطور که بارها در مقاله هفته اول حاملگی نیز اشاره شد پزشک برای تنظیم تقویم بارداری و تعیین تاریخ‌های مهمی همچون تاریخ زایمان، اولین روز از آخرین دوره قاعدگی را روز اول بارداری در نظر می‌گیرد که قطعاً در آن تاریخ و یا حتی ممکن است در همین هفته دوم شما باردار نباشید. اگر تمایل دارید که بدانید چه اتفاقی در هفته دوم بارداری رخ می‌دهد؟ با پینو بیبی همراه باشید.

آشنایی با رخدادهای هفته دوم بارداری (هفته 2 حاملگی)

هفته دوم بارداری یا هفته دوم سیکل قاعدگی؟

همراهان محترم مجله اینترنتی پینو بیبی توجه داشته باشید که بین سیکل پریود و دوره حاملگی تفاوت‌هایی وجود دارد. پزشک برای راحتی کار و تعیین روز تخمک‌گذاری اولین روز از آخرین سیکل پریود شما را سوال می‌کند تا به طور تقریبی روز تخمک‌گذاری، لقاح و تشکیل سلول تخم (رویان اولیه) را تعیین کند اما قطعاً هفته اول بارداری واقعی از بعد از لقاح آغاز می‌شود. اساساً به تاخیر افتادن همین سیکل پریود است که اولین و مهم‌ترین نشانه بارداری است. بنابراین نمی‌توان واژه بارداری را برای قبل از عمل لقاح در نظر گرفت. حتی متخصصان معتقدند بعد از عمل لقاح هم نمی‌توان یک زن را باردار فرض کرد چرا که ممکن است عمل لانه‌گزینی به درستی و با موفقیت انجام نشود از این رو زمانی یک زن باردار تلقی می‌شود که لقاح صورت گرفته باشد و سلول زیگوت تشکیل شود، سلول تخم در دیواره رحم لانه‌گزینی کند و پس از آن می‌توان چنین شخصی را باردار خواند. به هر روی در سلسله مقالات مربوط به هفته‌های بارداری در مجله اینترنتی پینو بیبی ملاکِ تعیین هفته‌های بارداری، همان چیزی که پزشک متخصص زنان برای تعیین هفته‌های بارداری ملاک قرار می‌دهد بنابراین در هفته دوم تقویم بارداری احتمالاً شما برای باردار شدن اقدام به مقاربت خواهید کرد.

هفته دوم بارداری چگونه است؟

همانطور که در مقاله مربوط به هفته اول حاملگی اشاره شد، پزشک به روشنی نمی‌تواند تاریخ دقیق روز تخمک‌گذاری و لقاح را مشخص کند، از این رو ممکن است برای تنظیم تقویم بارداری و مشخص کردن هفته‌های بارداری اولین روز آخرین پریود شخص را به‌ عنوان روز نخست حاملگی تعیین ‌کند. بدین ترتیب حدود دو هفته بعد از آن تخمک‌گذاری صورت می‌گیرد و اگر در زمان تخمک‌گذاری رابطه جنسی برقرار شده باشد و لقاح نیز با موفقیت انجام شود، بارداری اتفاق می‌افتد. بر طبق این تاریخ‌گذاری می‌توان گفت هفته دوم حاملگی در واقع هفته دوم چرخه تخمک‌گذاری است. اگر سیکل پریود ۲۸ روزه و منظم باشد، در روز پانزدهم سیکل قاعدگی، تخمک‌گذاری انجام می‌شود، از این رو علائم تخمک‌گذاری در هفته دوم باردرای بروز می‌یابد.

هفته دوم بارداری: علائم شما

با توجه به توضیحات بالا اگر در هفته دوم چرخه قاعدگی رابطه جنسی برقرار شود که منجر به لقاح و ملاقات اسپرم و تخمک شود؛ بارداری صورت می‌گیرد. برای این که بارداری صورت بگیرید باید در دوره‌ای به نام زمان تخمک‌گذاری، اسپرم و تخمک با هم امتزاج پیدا کنند و سلولی به نام سلول تخم یا همان نطفه اولیه را تشکیل دهید. در هفته دوم، سیکل پریود شما تمام شده و احتمالاً در اواخر این هفته تخمک‌گذاری رخ می‌دهد از این رو اگر قصد بارداری دارید، اطلاع از نشانه‌های تخمک‌گذاری و اقدام برای مقاربت از اهمیت بالایی برخوردار است.

نشانه‌های تخمک‌گذاری

مهم‌ترین عامل در تعیین تاریخ دقیق بارداری بررسی چرخه تخمک‌گذاری است. اگر چرخه پریود منظمی دارید تخمک‌گذاری معمولاً بسته به طول دوره قاعدگی، بین روزهای سیزدهم تا بیستم پس از اولین روز عادت ماهانه اتفاق می‌افتد. به طور معمول در چرخه جنسی ماهیانه زن، هر ماه یکی از تخمدان‌ها یک تخمک آزاد می‌کند.  این تخمک در طول لوله‌های فالوپ حرکت می‌کند و اگر در طول مسیر با اسپرم ملاقات کند عمل لقاح صورت می‌گیرد. در غیر این صورت تخمک همراه خونروش دوران قاعدگی از بدن دفع می‌شود.

دمای پایه بدن خود را اندازه‌گیری کنید. هنگام تخمک‌گذاری دمای پایه بدن شما تغییر خواهد کرد. احتمالاً دو یا سه روز پس از تخمک‌گذاری افزایش دما رخ می‌دهد. ترشحات واژن هنگام تخمک‌گذاری تغییر می‌کند. ترشحات واژن هنگام تخمک‌گذاری مانند سفیده تخم‌مرغ خام روشن و لغزنده خواهد شد و پس از تخمک‌گذاری، ترشحات واژن ابری و متراکم می‌شود و سپس به کلی از بین می‌رود. معمولاً اکثر بانوان با نزدیک شدن به زمان تخمک‌گذاری، سرحال و بانشاط می‌شوند، در برخی بانوان میل جنسی افزایش می‌یابد حال آن که ممکن است برای همه افراد این گونه نباشد.

تعیین تاریخ دقیق تخمک‌گذاری کار دشواری است، گاهی علائم طی چند روز متوالی احساس می‌شوند و گاهی شما هیچ علائمی ندارید بنابراین زنانی که قصد بارداری دارند باید نسبت به موعد تخمک‌گذاری حساس باشند. تنها راه طبیعی بارداری، بارور شدن تخمک در همان روزهای اولیه تخمک‌گذاری است. معمولاً پزشکان به بانوانی که قصد بارداری دارند توصیه می‌کنند تا از کیت تعیین روز تخمک‌گذاری استفاده کنند. این کیت با ارزیابی میزان ترشح هورمون لوتئینی (LH) به تعیین روز تخمک‌گذاری کمک می‌کند.  LHهورمونی است که به ‌عنوان هورمون تخمک‌گذاری شناخته می‌شود. این هورمون یک روز قبل از شروع قاعدگی در زنان به اوج خود رسیده و به روند تخمک‌گذاری کمک می‌کند. پیش از تخمک‌گذاری مقدار هورمون لوتئینی LH در ادرار و خون افزایش پیدا می‌کند. اگر استفاده از کیت تخمک‌گذاری برای شما مقدرو نیست و قصد باردرای دارید از روز دهم تا هجدهم چرخه پریود به صورت یک روز در میان با شریک جنسی خود مقاربت کنید تا احتمال لقاح را بالا ببرید. برای تعیین تاریخ روز تخمک‌گذاری می‌توانید از افزونه تعیین تاریخ روز تخمک‌گذاری سایت پینو بیبی استفاده کنید.

نسبت به تاریخ پریودتان حساس باشید

نسبت به خودتان و تحولات بدن‌تان حساس باشید. تاریخ روزهای شروع و خاتمه سیکل قاعدگی خود را یادداشت کنید. نسبت به بی‌نظمی پریود خود بی‌تفاوت نباشید و سعی کنید علت را شناسایی و برطرف کنید. سیکل پریود در بسیاری از بانوان ۲۸ روز طول می‌کشد اما ممکن است این دوره کوتاه‌تر یا بلندتر باشد، حتی ممکن است این دوره هر ماه تغییر کند. یادداشت کردن تاریخ سیکل قاعدگی به شما کمک می‌کند تا درک منطقی‌تری از روند این چرخه داشته باشید. اگر به طور مرتب ماهانه اولین روز خونروش ماهانه را ثبت کنید بعد از چند ماه می‌توانید الگوی پریود خود را پیدا کنید. اپلیکیشن‌های زیادی در این خصوص وجود دارند که می‌توانند در یادآوری، تنظیم و پیگیری تاریخ پریودتان به شما کمک کنند. با تعیین الگوی چرخه قاعدگی تعیین روز تخمک‌گذاری آسان‌تر و دقیق‌تر خواهد شد.

وزن‌گیری در هفته دوم بارداری

بارداری یک پروسه ۹ ماهه است که موفقیت در آن نیازمند برنامه‌ریزی است. اگر قصد مادر شدن دارید بهتر است قبل از هر اقدامی بازنگری روی شرایط جسمی و وضعیت سلامت خود داشته باشید. یکی از بهترین و موثرترین اقدامات، رسیدن به وزن نرمال و قرارگیری در دامنه BMI سالم است. BMI سالم یا همان شاخص توده بدنی نرمال باید بین ۵/۱۸ تا ۹/۲۴ باشد. شما می‌توانید با استفاده از ابزار محاسبه آنلاین BMI پینو بیبی، شاخص توده بدنی خود را محاسبه کنید. حتی در حین بارداری نیز این ابزار می‌تواند بر حسب هفته‌های مختلف بارداری BMI مناسب شما را محاسبه کند. بدین ترتیب با کمک این ابزار مفید می‌توانید قبل و در طول بارداری، وزن خود را مدیریت و کنترل کنید.

هفته دوم بارداری: وضعیت جنین

در این هفته احتمالاً هنوز عمل لقاح صورت نگرفته است و یا اگر صورت گرفته باشد هنوز در حد تشکیل یک سلول تخم اولیه است که اندازه آن از یک سر سوزن هم کوچک‌تر است.

هفته دوم بارداری: وضعیت جنین

هفته دوم بارداری: تغییرات بدن مادر

در چند هفته اول بارداری شکم هیچ تغییری نمی‌کند. ممکن است بانوی باردار علائمی شبیه علائمی دوران قاعدگی را تجربه کند. بسیاری از افراد هیچ علامتی ندارند اما مهم‌ترین شاخصه‌ای که می‌تواند نشانه بارداری باشد، عقب افتادن تاریخ قاعدگی است. بنابراین اگر بیش از ۱۴ روز از تاریخ پریود شما گذشته است و شما طی ماه گذشته مقاربت جنسی داشته‌اید، احتمال بارداری شما زیاد است. اما در هفته دوم از تقویم بارداری یا هنوز ملاقات تخمک و اسپرم صورت نگرفته است یا اگر لقاح انجام شده باشد، تغییرات هنوز آنقدرها محرز و مشهود نیست. بیشتر در این دوران بانوان، علائم تخمک‌گذاری و درد تخمک‌گذاری را تجربه می‌کنند و احتمالاً در هفته سوم بارداری، حاملگی محرز شده و علائم اولیه بارداری ممکن است نمود پیدا کند.

بدن طی فرایند آمادگی برای دوران حاملگی دستخوش تغییراتی می‌شود. این تغییرات با بروز علائمی، شما را از مسئله بارداری آگاه می‌کند. از مهم‌ترین علائم و نشانه‌های هفته دوم بارداری می‌توان به موارد زیر اشاره نمود:

  • حساسیت سینه: افزایش سطح ترشح هورمون‌ها باعث احساس درد یا حساسیت سینه‌ها می‌شوند. این درد را ممکن است طی دوران قاعدگی نیز تجربه کنید.
  • قوی‌ شدن حس بویایی: عمده بانوان در هفته‌های اول باردرای نسبت به رایحه و بو حساس می‌شوند. تغییرات هورمونی باعث تقویت حس بویایی می‌شود. همین حساسیت موجب تحریک‌پذیری و بروز حالت تهوع در بانوان باردار می‌شود.
  • تغییرات مخاط دهانه رحم: گردن رحم برای تسهیل حرکت اسپرم‌ها در روزهای نزدیک به تخمک‌گذاری، مخاطی شبیه به سفیده تخم‌ مرغ ترشح می‌کند این ترشحات شفاف و رشته‌ای هستند. به این ترشحات اصطلاحاً مخاط بارور یا مخاط دهانه رحم بارور می‌گویند.
  • پوش جدید اندومتر در رحم شما شروع به رشد می‌کند و این دیواره محیط را برای لانه‌گزینی تخمک بارور شده آماده می‌‌کند.
  • درد میان دوره‌ای: درد میان دوره‌ای یا درد میتل اشمرز مربوط به زمانی است که تخمک از یک تخمدان آزاد می‌شود، و شما دردی در یک طرف قسمت تحتانی شکم احساس می‌کنید.
  • لکه ‌بینی خفیف: لکه بینی اندک نزدیک به موعد تخمک‌گذاری طبیعی است اما اگر لکه‌بینی زیاد بود و یا خونریزی داشتید، لازم است تا برای بررسی بیشتر به پزشک مراجعه نمایید.
  • افزایش میل جنسی: به دلایل بالا رفتن سطح ترشح هورمون‌های جنسی در طول زمان تخمک‌گذاری میل جنسی افزایش پیدا می‌کند، قانون طبیعت از این موضوع در جهت افزایش احتمال باروری بهر می‌برد.
  • تغییرات دهانه رحم: اگر در زمان تخمک‌گذاری و نزدیک آن دهانه رحم نرم‌تر و بازتر می‌شود.

هفته دوم حاملگی: رژیم غذایی

از همان ابتدا که تصمیم به باردار شدن می‌گیرید، سعی کنید تا نسبت به سلامت جسم و روح خود حساس باشید. اگر بیماری مزمنی دارید سریعاً به متخصص مربوطه مراجعه کنید و با پزشک‌تان درباره مسئله بارداری خود مشورت کنید؛ شاید لازم باشد تا پزشک دوز داروی شما را کم یا زیاد کند و یا حتی داروی مصرفی شما را تغییر دهد. هر آنچه امروز در جهت سلامت خود انجام می‌دهد تاثیر مستقیمی بر سلامت نوزاد شما خواهد داشت. BMI بدن خود را اندازه بگیرید. برای محاسبه BMI بارداری می‌تواند از ابزار محاسبه آنلاین BMI بارداری سایت پینو بیبی استفاده کنید توصیه می‌کنیم یک دفتر بردارید و برای خودتان دفترچه سلامت بارداری تهیه کنید. وزن‌تان را اندازه‌گیری کنید و در دفتر بارداری خود یادداشت کنید. می‌توانید هر هفته با مراجعه به سایت پینو بیبی از ابزار محاسبه آنلاین BMI این سایت استفاده کنید و هر هفته تغییرات وزن بدن خود را تحت نظارت داشته باشید. اگر افزایش وزن توصیه شده بارداری در شما کم است می‌توانید به یک متخصص تغذیه مراجعه کنید و در این خصوص با او مشورت کنید. با مراجعه به پزشک متخصص زنان نیز می‌توانید سلامت جسمی خود را ارزیابی کنید و علت عدم افزایش وزن نرمال خود را با کمک پزشک متخصص ریشه‌یابی نمایید، فراموش نکنید که کمبود وزن شما موجب نارسایی جنین و بروز نقایص مادرزادی در جنین خواهد شد. اگر BMI شما از حد نرمال بیشتر است باید روش‌های کنترل و مدیریت وزن را به کار بگیرید و رژیم غذایی خود را اصلاح کنید. شاید لازم باشد تحرک بدنی خود را افزایش دهد. اگر BMI شما بالاست لازم است در میزان تحرک بدنی و نوع مواد غذایی که مصرف می‌کنید تجدید نظر کنید و رژیم غذایی خود را اصلاح کنید. می‌توانید برای تنظیم BMI میزان کالری دریافتی روزانه خود را با استفاده از سامانه محاسبه آنلاین BMR پینو بیبی ارزیابی و تنظیم کنید.

اگر قصد بارداری دارید همچنان به مصرف اسید فولیک ادامه دهید و سعی کنید تا میزان دریافتی ویتامین‌ها، ریزمغذی‌ها و املاح معدنی را در جیره غذایی خود متعادل کنید. مصرف ویتامین D را جدی بگیرید، ویتامین D میزان کلسیم و فسفات موجود در بدن را تنظیم می‌کند. برای تامین ویتامین دی، مواد غذایی مانند ماهی سالمون، تخم مرغ، گوشت قرمز را در برنامه غذایی خود بگنجانید.

هفته دوم بارداری: خودمراقبتی؛ بایدها و نبایدها

تا هنوز خبری از بارداری و عوارض ناخوشایند آن نیست دست به کار شوید و خود را برای ۹ ماه پر از چالش، دغدغه و البته زیبایی آماده کنید. برنامه‌ریزی می‌تواند استرس و اضطراب شما را کم کند. تیم متخصص پینو بیبی به شما بانوی گرامی توصیه می‌کند تا از همین ابتدای امر موارد زیر را مد نظر قرار دهید:

  • در رژیم غذایی خود بازنگری کنید. مصرف غذاهای بی‌ارزش و کم‌ارزش را از منوی روزانه خود حذف کنید. تغذیه سالم داشته باشید و به ‌اندازه کافی غذا بخورید. در مورد کالری دریافتی بدن خود بیشتر دقت کنید. برای اطلاع از دریافت کالری روزانه می‌توانید از افزونه محاسبه آنلاین کالری روزانه سایت پینو بیبی استفاده کنید.
  • برنامه ورزشی خود را از همین امروز تنظیم کنید. اگر تا به حال در خصوص ورزش کردن سهل‌انگاری کردید الان وقت مناسبی است تا هم به سلامت خودتان بیشتر بها بدهید و هم از عهده مسئولیت خطیر خود در قبال جنین به خوبی برآیید.
  • خواب خود را تنطیم کنید. اگر جزو آن دسته از افرادی هستید که اختلالات خواب دارید همین ابتدای بارداری برای رفع آن‌ها اقدام کنید. دوران بارداری و تغییرات شدید بدن، خواب شما را آشفته خواهد ساخت پس تکنیک‌های خواب را فرا بگیرید و سعی کنید کیفیت خواب خود را بالا ببرید. خواب کافی و با کیفیت به داشتن یک بارداری سالم و موفق کمک می‌کند و بسیاری از اثرات ناخوشایند عوارض شایع بارداری را کم می‌کند.
  • تحت ‌نظر پزشک متخصص اسید فولیک و ویتامین‌های مورد نیاز دوران بارداری را مصرف کنید.
  • در مورد روش‌های تمدد اعصاب و تکنیک‌های مدیتیشن و آرام‌سازی روح تحقیق کنید و به مرور از آن‌ها استفاده کنید.
  • یکی از دلایل استرس و اضطراب در دوران بارداری ناآگاهی در مورد فرایندهای دوران بارداری است، با مطالعه مقالاتی مانند آنچه در حال مطالعه آن هستید، اطلاعات خود را بالا ببرید. مجله اینترنتی پینو بیبی در راستای خدمت‌رسانی و آگاهی‌بخش به شما بانوان عزیز مقالات مفید و متنوعی را در حوزه مادر و کودک تهیه و منتشر کرده است.
  • تا چند هفته دیگر تغییرات زیادی در بدن شما رخ خواهد داد و شاید انجام برخی کارهای روزانه برای شما دشوار شود. بهتر است برای مدیریت زندگی حرفه‌ای و شغلی خود برنامه‌ریزی کنید اگر ظرف چند ماه آینده باید پروژه‌ای را تحویل دهید یا برای یک مناسبت خاص حرفه‌ای آمادگی کسب کنید از هم‌کنون به فکر باشید. اگر دانشجو هستید برنامه درسی خود را چک کنید برای روزهای آتی خود را آماده کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *