چالشهای اشتغال در دوران بارداری
بارداری بخش مهمی از دوران زندگی یک زن محسوب میشود اما ورود به این دوران نباید مانع از داشتن یک زندگی نرمال و عادی برای بانوان شود. جامعه پویا امروز حضور زن به عنوان یک نیروی کار مستقل و ارزشمند را پذیرفته و درک کرده است. بسیاری از قوانین کار برای یاری رساندن به بانوان طی چند دهه اخیر تغییر کرده است تا بانوان نقش حیاتی و مهم خود را به عنوان یک نیروی کار از دست ندهند. از دست دادن شغل میتواند تبعات اقتصادی و روحی زیادی برای بانوان باردار داشته باشد. بانوان میتوانند با کمی درایت و به کار بستن تدابیر خردمندانه در دوران بارداری نیز فعالیت شغلی و حرفهای خود را ادامه دهند. در این مقاله به تکنیکها و سیاستهای مربوط به مدیریت زندگی کاری در دوران حاملگی خواهیم پرداخت.
راههایی برای مدیریت زندگی کاری در دوران بارداری
بارداری تمام جوانب زندگی یک خانم را تحتالشعاع قرار میدهد و بدون اغراق میتوان گفت بارداری فصل جدیدی در زندگی یک زن است. هر زن موفق و باکیاستی برای گذر از این دوره مهم و حساس نیازمند یک برنامه منظم و دقیق است. قطعاً نمیتوان کتمان کرد که یک مسئولیت بزرگ بر مسئولیتهای یک زن در دوران بارداری افزوده خواهد شد و این مسئولیت مهم، پذیرش نقش مادر و مراقبت و پرورش کودک است. در برخی مواقع سنگینی این مسئولیت و وسواسهای زیاد مادرانه سبب میشود تا بانوان باردار از انجام بقیه وظایف خود باز بمانند و سایر وظایف خانوادگی و اجتماعی خود را برای همیشه کنار بگذارند. قطعاً چنین چیزی برای هیچ زنی مطلوب و پسندیده نیست. ورود به مرحله حساس بارداری را میتوان با به کار بستن تدابیر مختلف و کمی درایت با موفقیت پشت سر نهاد. چالشهای بانوان بارداری که شاغل هستند بیگمان از معضلات و دغدغههای بانوان خانهدار بیشتر است. بارداری برای بعضی از بانوان شاغل به منزله خانهنشینی و خداحافظی با دنیای کار و فعالیت حرفهای است اما ترک کار به علت بارداری و از دست دادن شغل از چندین جهات میتواند برای یک زن محنتبار باشد. در این مقاله به مدیریت زندگی حرفهای و شغلی در دوران حاملگی خواهیم پرداخت و برخی شیوههای مناسب برای انجام توامان هر دو نقش مادری و شاغل بودن را ارائه خواهیم کرد.
برای دوران بارداری در محیط کار برنامهریزی کنید
اگر از قبل برای باردار شدن در یک بازه زمانی خاص برنامهریزی کردهاید، میتوانید برنامههای حرفهای و کاری خود را تنظیم کنید تا در دوران بارداری حجم کار کمتری داشته باشید و دوران بارداری را لااقل از حیث کسب و کار با حداقل استرس سپری کنید. میتوانید پروژههای سنگین و ناتمام را به اتمام برسانید، از لحاظ مالی به ثبات کافی دست پیدا کنید و سپس با خیال راحت به دوران شیرین بارداری قدم بگذارید. اما اگر بارداری ناخواسته داشتید و آمادگی لازم برای ورود به دوران بارداری را از قبل کسب نکردهاید، نگران نباشید؛ هنوز هم فرصت برای برنامهریزی دارید. با اطلاع از بارداری خود در یک فرصت مناسب مثلاً تعطیلات آخر هفته با خود خلوت کنید. یک سالنامه بردارید و لیست کارهایی را در یک هفته، یکماه و یکسال آینده باید انجام دهید، یادداشت کنید. اگر جزو آن دسته از افرادی هستید که عادت دارید برنامه کاری خود را یادداشت کنید، یک قدم جلو هستید. در سالنامه علاوه بر تاریخهای مهم زندگی، ورود به هفتهها و ماههای مختلف بارداری را یادداشت کنید. تاریخ انجام آزمایشات و چکاپهای دوران بارداری را نیز در سالنامه مرقوم کنید. حالا یک لیست دیگر تهیه کنید و کارهایی را که قصد دارید در دوران بارداری انجام دهید را در آن یادداشت کنید مثل خرید برای نوزاد و آماده کردن اتاق فرزندتان. حالا دو لیست دارید که جزو کارهای مهمی هستند که باید در طی یکسال آینده انجام دهید. کارهای سنگین و پرفشار را به سهماهه اول بارداری موکول کنید. اگر شغل شما نیاز به مسافرت دارد، مسافرتها را برای ماههای اول دوران بارداری برنامهریزی کنید. استفاده از مرخصی زایمان را به ماه آخر که دوران حساستری برای شما و جنینتان است واگذار کنید. سعی کنید با دقت در برنامه کاری و فعالیتهای مربوط به دوران بارداری هماهنگی ایجاد کنید.
با کارفرما و مدیر خود جلسه بگذارید
بعد از برنامهریزی در مورد کارها و امور حرفهای لازم است با مدیر خود یک جلسه بگذارید. البته این جلسه را تا ماه سوم بارداری به تعویق بیاندازید مگر آن که مورد خاص و ویژهای در محیط کارتان به وقوع بپیوندد. طی این جلسه مهم، موضوع باردار بودن خود را با مدیرتان مطرح کنید. او را از برنامهریزی که برای انجام امور انجام دادهاید مطلع کنید. این کار باعث میشود مدیر شما، راجع به حس مسئولیتپذیری و کارایی شما دیدگاه بهتری داشته باشد. اگر نیاز به نیروی کمکی دارید به مدیر خود اطلاع دهید و از این کار هراس نداشته باشید. اگر لازم است که برای انجام مأموریت عازم سفر شوید از او بخواهید که کارمند دیگری را برای این کار انتخاب کند و به او اطمینان دهید که از راه دور و طی تماس صوتی و تصویری در جریان کامل امور خواهید بود. مدیر و کارفرما را قانع کنید که در دوران بارداری خللی در انجام امور پیش نخواهد آمد و شما تمام سعی خود را خواهید اما کنترل همه شرایط برای شما مقدور نیست و ورود به این دوران حساس قطعاً برای شما چالشهایی را ایجاد خواهد کرد. برای جلسه با کارفرما از قبل متنی را آماده کنید و نکات مهمی که لازم است در خصوص کار و تصمیمات خود او را از آنها مطلع کنید را یادداشت کنید و در جلسه همراه داشته باشید. درباره مرخصی زایمان نیز با مدیر خود صحبت کنید و موافقت او را جلب کنید. قوانینی ویژهای در این خصوص وجود دارد اما اگر خارج از محدوده قوانین نیاز به مرخصی دارید در هیمن جلسه آن را با مدیر خود درمیان بگذارید.
همکاران خود را مطلع کنید
همانطور که گفته شد چون احتمال سقط جنین و بارداری ناموفق در سه ماه اول بارداری زیاد است بهتر است تا پایان سه ماهه اول به همکارانتان در این خصوص چیزی نگویید. ضمناً در ماههای اول علائم بارداری مانند بزرگ شدن شکم و تورم دست و صورت چندان مشهود نیست پس لزومی ندارد فعلاً همکارانتان را باخبر کنید. در ماه سوم بارداری میتوانید بعد از کار چند نفر از همکاران خود را به صرف یک چای یا بستنی دعوت کنید و طی یک مصاحبت دوستانه آنها را از بارداری خود مطلع سازید. یا میتوانید موقع صرف ناهار در ناهارخوری به همکاران خود مژده آمدن فرزندتان را بدهید. مطلع ساختن همکاران از اهمیت ویژهای برخوردار است، بسیاری از همکاران در چنین شرایطی سعی میکنند تا فشار کاری را از دوش شما بردارند و با ملایمت بیشتری با شما برخورد خواهند کرد. ممکن است حتی به ویارهای گاه و بیگاه شما هم توجه داشته باشند و محیط کار را برایتان آرام و کماسترس کنند.
اولویت با حفظ ایمنی در محیط کار است
گرچه کار کردن و حفظ شغل بسیار مهم است اما مراقب حفظ سلامت خود و جنینتان باشید. ایمنی محیط کارتان را بیش از پیش جدی بگیرید. اگر لازم است با مدیر خود صحبت کنید تا برای شما البسه محافظ، ماسک و عینک تهیه کند و یا حتی محل خدمت شما را تغییر دهد و شما را به واحدی که ریسک کمتری دارد، منتقل کند. مراقب تهویه مطلوب اتاق کارتان باشید. اگر کار شما به نحوی با مواد شیمیایی سر و کار دارد در هنگام کار حتماً از ماسک و لباس محافظ استفاده کنید. هر ۶۰ دقیقه یکبار به مدت ۵ دقیقه به محیط باز بروید. اگر کارتان به نحوی است که مجبورید از ارتفاع بلندی بالا بروید مراقب سرگیجه دوران بارداری باشید. عدم تعادل در این دوران ممکن است باعث سقوط شما شود پس اگر احساس سرگیجه داشتید از رفتن به ارتفاع خودداری کنید. بستن کمربند ایمنی به هنگام جابهجایی بین محیط کار تا منزل را فراموش نکنید و سعی کنید تا جایی که مقدور است محیط کار را برای خود ایمن کنید. برای حفظ ایمنی محیط کار میتوانید از همکاران خود نیز کمک بگیرید.
لباس مناسب بپوشید
لباس مناسب، راحت و گشاد بپوشید. از پوشیدن لباسهای تنگ خودداری کنید. لباسهایی بپوشید که در آن احساس راحتی کنید و معذب نباشید. اگر محیط کار شما را ملزم به پوشیدن یونیفرم مخصوصی میکند با مدیر خود در این باره صحبت کنید و وضعیت بدنی خود را برای او شرح دهید. اگر لازم شدن یونیفرم بزرگتری برای شما سفارش دهند و یا طی ماههای بارداری به شما این اجازه را بدهند که از یک لباس دیگر برای حضور در محل کار استفاده کنید. اگر هوا سرد است و احساس سرما میکنید لباس ضخیم نپوشید به جای آن چند لباس سبک روی هم تنتان کنید. لایهلایه پوشیدن باعث میشود هر زمان احساس گرما کردید به راحتی یک لایه را کم کنید.
بطری آب به همراه داشته باشید
یک بطری آب در محیط کار به همراه داشته باشید. نوشیدن آب باعث میشود خستگی شما کم شود و چهره شادابتری داشته باشید. تحقیقات نشان داده است که نوشیدن آب میتواند استرس را کاهش دهد.
روی میز کارتان تنقلات سالم بگذارید
دوران بارداری دورهای است که ممکن است اشتیاق شما به خوردن بیشتر شود. روی میز کارتان تنقلات سالمی مانند مقداری شکلات، برگه میوه، انواع مغزها و آجیل، میوه خشک و میوه تازه بگذارید. ضعف و سرگیجه از علائم و عوارض شایع در دوران بارداری است پس با خوردن این تنقلات سالم، ضعف و خستگی را در محیط کار از خود دور کنید.
کمی نرمش روزانه شما را کارآمدتر خواهد کرد
شاید برایتان مقدور نباشد در محیط کار ورزش کنید اما چند حرکت ساده و نرمش وقت چندانی از شما نخواهد گرفت. هر یک ساعت یک بار از روی صندلی بلند شوید و چند قدمی در اتاق راه بروید. نشستن طولانی مدت ممکن است موجب کمردرد شود و تورم و ادم پاهای شما را بیشتر خواهد کرد، پس در هر فرصتی که بدست آوردید با انجام حرکات کششی خستگی خود را از تن بدر کنید. اگر با کامپیوتر کار میکنید هر ۱۵ دقیقه یکبار به چشمان خود استراحت دهید و برای یک دقیقه چند حرکت ساده ورزشی مخصوص چشم را انجام دهید. نگاه کردن طولانی مدت به مانیتور ممکن است حالت تهوع شما را بیشتر کند.
استرس را از خود دور کنید
دوران بارداری دوره حساسی و پراسترسی در زندگی بانوان است پس تا جایی که امکان دارد استرسهای کار را از خود دور کنید. نگران آینده شغلی خود نباشید. اگر برای انجام کارها یک نیروی کمکی برای شما فرستادهاند نگران این نباشیدکه او ممکن است جای شما را بگیرید. افکار منفی را از خود دور کنید و نسبت به آینده خوشبین باشید. با برنامهریزی برای انجام به موقع کارها استرس را از خود دور کنید.
خواب کافی داشته باشید
بهتر است در دوران بارداری به عنوان یک بانوی شاغل فعالیتهای شبانه و گردهماییهای دوستانه خود را محدود کنید. شبها کمی زودتر از معمول بخوابید و تا در محیط کار سرحالتر باشید. سعی کنید خواب خود را از لحاظ کیفی نیز بهبود بدهید و از هر آنچه به خواب بهتر شما کمک میکند بهره ببرید. شاید استفاده از بالش بارداری بتواند به شما در داشتن یک خواب آرام و باکیفیت کمک کند.
درباره قوانین وزارت کار مربوط به دوران بارداری اطلاعات لازم را کسب کنید
داشتن اطلاعات کافی در مورد قوانین وزرات کار در دوران بارداری باعث میشود تا شما بتوانید از حق و حقوق خود آگاه باشید و اگر با کارفرمای خود دچار چالش شدید از حقوق خود دفاع کنید. دانستن این قوانین همچنین باعث میشود تا کارفرما در قبال آنچه که قانون برای او تعیین کرده است، ژست دلسوزانه نگیرد و منت سر شما نگذارد. با یک جستجوی ساده میتوانید از قوانین حمایتی مربوط به دوران بارداری مطلع شوید.
به عنوان یک بانوی باردار و شاغل به خودتان افتخار کنید
بارداری دوران پرمخاطرهای است و گرفتاریهای زیادی دارد. بانوان در دوران بارداری حجم زیادی از فشارهای روحی و جسمی را تحمل میکنند. قطعاً فعالیت خارج از منزل و داشتن یک شغل هم دردسرهای خودش را دارد. اگر تصمیم گرفتهاید که در دوران بارداری همچنان شغل و حرفه خود را دنبال کنید باید به خودتان افتخار کنید. مدیریت همزمان پروسه بارداری و حضور در محیط کار، اگر نگوییم طاقتفرساست، کار دشواری است. اراده شما برای فعالیت اقتصادی به عنوان یک خانم باردار ستودنی است. طبیعتاً یک مادر موفق و متکی به خود، فرزند شایستهای نیز تربیت خواهد کرد و مایه مباهات فرزند خود نیز خواهد بود.
بسیاز عالی بود ممنون
جالب بود ممنون