تغذیه نوزاد, نگهداری از نوزاد, نوزاد و شیرخوارگی

در سال اول تولد چقدر به نوزاد غذا بدهیم؟

تغذیه نوزاد

این که آیا به اندازه کافی شیر مادر، شیر خشک یا غذای جامد به کودک خود می‌دهید یا خیر یکی از نگرانی‌های رایج والدین به شمار می‌رود. نوزادان بسته به وزن بدن، اشتها و سن خود به مقادیر متفاوتی از تغذیه نوزاد نیاز دارند که این موضوع می‌تواند به سردرگمی والدین اضافه کند. یکی از مهم‌ترین کارهایی که می‌توانید انجام دهید، توجه کردن به نشانه‌های گرسنگی و سیری نوزادتان برای شیردهی است، بنابراین نه مقدار مشخصی غذا را برای نوزاد خود در نظر بگیرید و نه بر روی یک برنامه سخت‌گیرانه غذایی اصرار داشته باشید؛ مگر این که پزشک اطفال به شما توصیه کند این کار را انجام دهید. 

برای آشنایی با دستورالعمل‌های تغذیه نوزاد بر اساس سن او، ادامه مطلب را بخوانید و اگر هنوز در مورد میزان غذا دادن به نوزاد خود مطمئن نیستید، از یک متخصص اطفال بخواهید به طور خاص در مورد تغذیه کودک شما از مرحله نوزادی تا نوپایی راهنمایی کند.

نمودار تغذیه نوزاد تازه متولد شده و نوزاد

در حالی که نیازهای تغذیه هر کودک ممکن است کمی متفاوت از دیگری باشد، بر اساس وزن، سن و سایر عوامل، اکثر نوزادان از یک برنامه غذایی قابل پیش بینی پیروی می‌کنند. طبق گفته آکادمی اطفال آمریکا (AAP)، نوزادان باید زمانی که گرسنه به نظر می‌رسند، تغذیه شوند.

در ماه‌های اول زندگی نوزاد، تغذیه او اغلب اتفاق می‌افتد؛ زیرا نوزاد هر دو تا سه ساعت یک بار غذا می‌خورد. در دو ماهگی، نوزاد هر سه تا چهار ساعت یک بار شیر می‌خورد و در ۶ ماهگی، فاصله بین شیر خوردن به مدت هر چهار تا پنج ساعت افزایش می‌یابد. در جدول زیر مقدار متوسط شیر مادر یا شیر خشک مورد نیاز نوزاد در هر وعده غذایی قرار داده شده است:

نمودار تغذیه نوزاد برای نوزادان تا ۱۲ ماهگی
سن نوزادمقدار متوسط شیر خشک یا شیر مادرتعداد وعده در هر روز
نوزاد تازه متولد شده۳۰ تا ۵۹ سی سی ۸ to 12 بار
دو هفته۵۹ تا ۸۹ سی سی۸ to 12 بار
یک ماهه۸۹ تا ۱۱۸ سی سی۸ to 10 بار
دو ماهه۱۱۸ تا ۱۴۸ سی سی۶ to 8 بار
چهار ماهه۱۱۸ تا ۱۷۷ سی سی۶ to 8 بار
شش تا دوازده ماهه۲۰۷ تا ۲۳۷ سی سی۴ to 6 بار

برنامه غذایی برای تغذیه نوزاد

نوزاد باید تمام کالری و تغذیه خود را از شیر مادر یا شیر خشک دریافت کند. در ادامه الگوهای تغذیه نوزادان آورده شده است:

شیر مادر

طبق گفته آکادمی اطفال آمریکا (AAP) اکثر نوزادان هر دو تا سه ساعت یک بار غذا می‌خورند و در هر شیردهی ۳۰ تا ۵۹ سی سی شیر مادر می نوشند. هنگامی که کودک شما به ۲ هفتگی می‌رسد، این مقدار به ۵۹ تا ۸۹ سی سی در هر وعده تغذیه افزایش می‌یابد. اگر با شیشه شیر به نوزاد خود شیر مادر می‌دهید، می‌توانید به در واقعیت متوجه شوید که کودک شما در هر شیر خوردن چه مقدار شیر مصرف می‌کند. اما اگر مستقیماً از سینه به نوزاد خود شیر می‌دهید، اندازه‌ گیری میزان مصرف نوزاد شیرخواره شما بسیار دشوارتر است و این اشکالی ندارد.

اگر نوزاد شما شیر مادر می‌خورد، می‌توانید کثیف شدن پوشک نوزاد را به‌ عنوان راهی برای اندازه‌گیری میزان دریافتی آن بررسی کنید. اگر نوزاد در چند روز اول دو تا سه بار در روز پوشک خود را خیس کند و بعد از ۴ یا ۵ روزگی، پنج تا شش بار در روز پوشک خود را خیس کند، می‌توانید بگویید که به اندازه کافی غذا می‌خورد.

شیر خشک

نوزادی که با شیر خشک تغذیه می‌شود، در هفته اول تولد حدود ۳۰ تا ۵۹ سی سی در هر شیردهی مصرف می‌کند. این مقدار به تدریج افزایش می‌یابد تا زمانی که در پایان یک ماهگی نوزاد به ۵۹ تا ۸۹ سی سی در هر مرتبه شیردهی برسد. شیرخوارانی که با شیر خشک تغذیه می‌شوند، هر سه تا چهار ساعت یک بار غذا می‌خورند و احتمال بیش‌تری دارد که در برنامه غذایی قابل پیش‌بینی تری نسبت به نوزادانی باشند که با شیر مادر تغذیه می‌شوند.

بر اساس گفته متخصصان اطفال، به عنوان یک قانون کلی شما باید روزانه ۷۴ سی سی شیر خشک به ازای هر ۴۵۳ گرم از وزن بدن کودک خود بدهید. اما باز هم مهم است که به رفتارهای ناشی از گرسنگی نوزاد خود گوش دهید؛ نه این که به طور دقیق مقدار خاصی از شیر خشک را به زور به او بدهید. در چند هفته اول، اگر کودک شما نیمه شب برای غذا خوردن بیدار نمی‌شود، باید او را بیدار کنید. توصیه می‌شود نوزاد را بیدار کنید تا بعد از چهار تا پنج ساعت خواب در چند هفته اول پس از تولد غذا بخورد.

شما باید به نشانه‌های گرسنگی و سیری نوزاد خود گوش دهید تا شیر خوردن او را راهنمایی کنید؛ نه این که به زور مقدار مشخصی به او بدهید یا به یک برنامه غذایی سخت‌گیرانه پایبند باشید.

برنامه غذایی برای تغذیه نوزاد ۱ تا ۳ ماهه

یک کودک ۳ ماهه چقدر باید غذا بخورد؟ در مورد نوزادان ۱ ماهه یا ۲ ماهه چطور؟ چیزی است که باید انتظار داشته باشید این است که بین ۱ تا ۳ ماهگی، اشتهای کودک شما افزایش پیدا می‌کند و او در مورد این که چه زمانی گرسنه است، با صدای بلندتر  به شما اطلاع می‌دهد. به گفته آکادمی اطفال آمریکا، یک نوزاد ۲ ماهه معمولاً ۱۱۸ تا ۱۴۸ سی سی شیر در هر سه تا چهار ساعت یک بار می‌خورد.

اگر نوزاد شما از شیر خشک تغذیه می‌کند، ممکن است بهتر باشد که به دنبال یک مکمل حاوی ۲′-FL HMO بگردید. این الیگوساکارید شیر انسان به طور طبیعی در شیر مادر یافت می‌شود و تحقیقات نشان داده است که به عنوان یک پروبیوتیک عمل می‌کند و از سلامت روده و رشد سیستم ایمنی نوزاد حمایت می‌کند. در نتیجه، برخی از محققین فکر می‌کنند که مکمل شیر خشک حاوی HMO ها یک نوآوری امیدوار کننده در تغذیه نوزاد است. علاوه بر این، سازمان غذا و دارو (FDA) سه HMO از جمله ۲′-FL را به عنوان ایمن طبقه بندی کرده است.

تغذیه نوزاد

برنامه غذایی برای تغذیه نوزاد ۴ تا ۶ ماهه

به گفته مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری (CDC)، اکثر نوزادان در حدود ۶ ماهگی آماده شروع مصرف غذای جامد هستند. با این حال از آنجایی که هر نوزادی با سایرین متفاوت است، ممکن است کودک شما از جدول زمانی کمی متفاوت پیروی کند. بنابراین چگونه می‌توانید بدانید که نوزاد شما چه زمانی آماده است؟

نوزادانی که آماده امتحان غذای جامد هستند، علائمی شامل موارد زیر از خود نشان می‌دهند:

  • تسلط بر مهارت برداشتن
  • توسعه کنترل سر و گردن
  • از دست دادن رفلکس فشار زبان که به طور خودکار غذا را از دهان نوزاد خارج می‌کند

این مهارت‌های مهم در نوزادان کوچک‌تر از ۴ ماهه هنوز رشد نکرده است. بنابراین هرگز قبل از ۴ ماهگی نوزاد، تمرین غذای جامد را شروع نکنید. هنگامی که برای اولین بار غذای جامد را به نوزاد می‌دهید، سعی کنید دو بار در روز حدود ۱ تا ۲ قاشق غذاخوری غذا به کودک خود بدهید.

غذای جامد نباید جای شیر مادر یا شیر خشک را به عنوان منبع اصلی مواد مغذی قبل از سن ۱۲ ماهگی بگیرد. در واقع نوزادان در سن ۴ ماهگی هنوز باید حدود ۱۱۸ تا ۱۷۷ سی سی در هر وعده شیر خوردن بنوشند. هنگامی که نوزاد ۶ ماهه شود، ممکن است این میزان حتی بیش‌تر شود و نوزاد تا ۲۳۷ سی سی هر چهار یا پنج ساعت شیر مصرف کند. 

به یاد داشته باشید که حتی پس از اضافه کردن غذای جامد به رژیم غذایی نوزاد، شیر مادر یا شیر خشک منبع غذایی اصلی کودک شما برای تمام سال اول است. تا ۶ ماهگی، کودک شما باید در چهار یا پنج بار در روز دفعات تغذیه خود، به میزان ۱۷۷ تا ۲۳۷ سی سی شیر خشک را در هر روز مصرف کند.. در ۶ ماهگی، نوزاد شیرخواره که شیر مادر می‌خورد، باید همچنان هر ۴ تا ۵ ساعت یک بار شیر بخورد.

برنامه غذایی برای تغذیه نوزاد ۶ تا ۹ ماهه

وقتی نوزاد ۶ تا ۹ ماهه است، تقریباً تمام کالری او باید از شیر مادر یا شیر خشک تأمین شود. برای نوزادی که در این سن با شیر خشک تغذیه می‌شود، این معمولاً به معنای مصرف بیش از ۹۰۷ گرم شیر خشک در روز نیست. برنامه شیردهی نوزاد شما ممکن است در این سن به دلیل جهش رشد یا نیاز به راحتی بیش‌تر در تغییر باشد.

  به همین دلیل مهم است که به جای پایبندی به برنامه‌ها و محدودیت‌های سختگیرانه، مراقب نشانه‌های گرسنگی نوزاد باشید. اگر بعد از مصرف غذای جامد متوجه شدید که کودک شما دیگر به دفعات شیر نمی‌خورد، توصیه می‌شود قبل از دادن غذا به او شیر مادر بدهید.

از آنجایی که کودک شما هنوز بیش‌تر کالری خود را از شیر مادر یا شیر خشک دریافت می‌کند، در مورد این که او را مجبور کنید لقمه پس از شیر خوردن غذای جامد بخورد، استرس نداشته باشید. می‌توانید هر زمان که برای غذا خوردن سر میز می‌نشینید، به نوزاد خود نیز غذا بدهید. غذای جامد در این مرحله بیش‌تر به معرفی و امتحان کردن غذا توسط کودک مربوط می‌شود تا تغذیه (اگرچه هنوز هم دادن غذاهای مغذی مهم است!). در این سن می‌توانید غذاهایی مانند:

  • غلات تک دانه غنی شده با آهن مخصوص غذای کودک
  • غذاهای پوره شده، از جمله سبزیجات، میوه‌ها و گوشت
  • غذاهای انگشتی مانند سبزیجات و میوه‌های هم زده و صاف شده
  • ماست
  • پنیر کوتاژ
  • کاسرول

برای تشخیص واکنش‌های آلرژیک احتمالی یا مشکلات گوارشی، برخی از متخصصان توصیه می‌کنند که هر بار فقط یک غذا را به کودک خود بدهید. ممکن است بهتر باشد در مورد غذاهایی که شامل مخلوطی از مواد غذایی هستند، مانند کاسرول، تا زمانی که هر یک از مواد غذایی را جداگانه به کودک خود نداده باشید، صبر کنید، به خصوص اگر سابقه خانوادگی برای حساسیت غذایی دارید.

یکی از چیزهایی که در مورد غذاهای ترکیبی مثل کاسرول‌ خوب است این است که اگر کودک طعم پایه را دوست دارد، می‌توانید یک دسته سبزیجات دیگر به آن اضافه کنید و کودک شما اغلب با آن مشکلی ندارد.

اگر به نظر می رسد کودک شما اشتهای سیری ناپذیری دارد یا به نظر می‌رسد به اندازه کافی غذا نمی‌خورد، برای مشاوره با یک پزشک اطفال تماس بگیرید.

برنامه غذایی برای تغذیه نوزاد ۹ تا ۱۲ ماهه

در این سن، نوزاد باید حدود ۲۰۷ تا ۲۳۷ سی سی در هر بار شیر خوردن بخورد. نوزاد معمولاً در ۲۴ ساعت ۹۰۷ گرم شیر خشک را تمام می‌کند. بنا به گفته متخصصان اطفال، در ۹ تا ۱۲ ماهگی حدود نیمی از کالری کودک شما باید از غذا و نیمی دیگر از شیر مادر یا شیر خشک تأمین شود.

نوزادان در حال رشد تمایل دارند در مورد غذا ماجراجویی کنند. آن‌ها یاد گرفته اند که غذا خوردن طعم خوبی دارد؛ بنابراین از دادن لقمه‌های اندازه کودک به آن‌ها خودداری نکنید. اگر کودک شما بیش‌تر غذا می‌خواهد، بیش‌تر به او غذا بدهید. اما اگر غذا را کنار زد، ناراحت نشوید.

نوزادان دوست دارند با غذای خود بازی کنند. بنابراین از ماست یا بلغور جو دوسر به عنوان سس برای سبزیجات یا کراکر غلات کامل استفاده کنید. فقط به یاد داشته باشید که مطمئن شوید غذاها با رعایت نکات ایمنی کودک تهیه می‌شوند و از دادن غذاهای کوچک، گرد، سفت یا به اندازه راه هوایی کودک خودداری کنید.

برنامه غذایی برای تغذیه کودک بزرگ‌تر از ۱۲ ماه

پس از تولد یک سالگی، بیش‌تر کالری‌هایی که کودک شما مصرف می‌کند باید از غذای جامد سر سفره باشد که به طور ریز خرد شده است. برای رفع نیاز کلسیم کودک، شیر کامل را در یک فنجان در وعده‌های غذایی و میان وعده‌ها آماده کنید. دستورالعمل رژیم غذایی وزارت کشاورزی ایالات متحده برای آمریکایی ها برای کودکان نوپا توصیه می‌کند که ۷۰۰ میلی گرم کلسیم در روز (معادل ۲ تا ۳ فنجان شیر در روز) مصرف کنند. اما مهم است که توجه داشته باشید که همه این کلسیم نباید از شیر باشد.

هدف گذاری برای یک برنامه غذایی مشخص و میان وعده نیز می تواند نتیجه دهد زیرا کودک شما بیشتر گرسنه خواهد بود و بنابراین مایل به امتحان چیزهای جدید در این سن است. اگر در مورد دستورالعمل های تغذیه کودک خود مطمئن نیستید، همیشه با یک ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی مشورت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *