سرکه به عنوان یک طعم دهنده ترش در صورت مصرف صحیح میتواند برای سلامتی شما و کودک شما مفید باشد. هر ماده غذایی در دوران بارداری باید در حد مجاز مصرف شود. برای مثال، در حالی که میتوانید با خیال راحت در دوران بارداری سرکه مصرف کنید، دانستن استفاده صحیح از آن برای جلوگیری از عوارض احتمالی مهم است. سرکه به وعدههای غذایی شما لطافت و طعم میبخشد. سرکه با محتوای آنتی اکسیدانی بالایی که دارد میتواند به سلامت کودک و بارداری کمک کند. با این حال، مصرف بیش از حد ممکن است عوارض جانبی خاصی ایجاد کند، به خصوص در سه ماهه آخر بارداری. بنابراین، اگر به بیشتر غذاهای مصرفی خود سرکه اضافه کردهاید و میخواهید بدانید که آیا میتوانید در دوران بارداری به این کار ادامه دهید، در ادامه این مقاله با پینو بیبی همراه باشید. در این مقاله به شما در مورد فواید سرکه برای زنان باردار، عوارض جانبی آن و انواع سرکهای که میتوانید مصرف کنید، اطلاعات کاملی ارائه خواهیم کرد.
ارزش غذایی سرکه سیب
عمدهترین نوع سرکه مصرفی به ویژه بین ایرانیان، سرکه سیب است. اطلاعات ارزش تغذیهای یک قاشق غذاخوری (۱۵ میلیلیتر) سرکه، توسط وزارت کشاورزی ایالات متحدهUSDA ارائه شده است که به شرح زیر است:
- کالری: صفر
- چربیها: صفر گرم
- سدیم: صفر گرم
- کربوهیدرات: صفر گرم
- شکر: ۰.۴ گرم
- فیبر: صفر گرم
- پروتئین: صفر گرم
- از نظر تعداد درشت مغذیها، سرکه سیب تقریباً حاوی هیچ کربوهیدرات، چربی یا پروتئین در یک وعده ۱۰۰ میلیلیتری نیست و لذا سرکه بدون کالری است.
- سرکه حاوی مقدار کمی پتاسیم، ۱۱ گرم در هر قاشق غذاخوری یا حدود ۷۳ میلیگرم در هر ۱۰۰ میلیلیتر (از ۲۶۰۰ تا ۳۴۰۰ میلیگرم مصرف توصیه شده روزانه شما) است.
پس شما نمیتوانید با مصرف سرکه کالری و انرژی لازم بدن خود را به دست بیاورید. اما اثرات سلامتی سرکه چیست؟
آیا مصرف سرکه در دوران بارداری بیخطر است؟
بهتر است در زمان بارداری، سرکه را به مقدار محدود مصرف کنید، زیرا هیچ مدرک علمی برای اثبات بیخطر بودن سرکه در دوران بارداری وجود ندارد. در بیشتر موارد، میتوانید سالاد، ترشی و سایر غذاها را با کمی سرکه در بارداری بدون نگرانی مصرف کنید. این طعم دهنده ترش در صورت مصرف صحیح میتواند برای سلامتی شما و کودک شما مفید باشد.
فواید خوردن سرکه در بارداری
- سرکه منجر به افزایش جذب کلسیم میشود
دریافت کلسیم کافی در دوران بارداری، برای حمایت از استخوانهای در حال رشد کودک و محافظت از استخوانهای بانوی باردار مهم است. سرکه میتواند به بدن شما کمک کند تا کلسیم بیشتری را از رژیم غذایی شما جذب کند.
- سرکه منبع غنی آنتی اکسیدان است
سرکه حاوی مقدار زیادی پلی فنول است که آنتی اکسیدانهایی هستند که میتوانند به ویژه در دوران بارداری برای شما مفید باشند. آنتی اکسیدانهای موجود در سرکه از سلولهای شما در برابر هرگونه آسیبی که ممکن است در اثر رادیکالهای آزاد رخ دهد محافظت میکند. مصرف آنتی اکسیدانهای بیشتر در دوران بارداری به محافظت از شما و کودکتان در برابر هر گونه استرس اکسیداتیو کمک میکند. این به سلامت کلی بارداری شما کمک میکند.
- سرکه یک طعم دهنده خوب بدون خطرات اضافی سدیم برای سلامتی است
در حالی که باردار هستید و حتی در غیر این صورت اگر باردار هم نباشید، مهم است که مصرف سدیم خود را در حد توصیه شده نگه دارید، که حداکثر ۲۳۰۰ میلیگرم در روز میزان مجاز سدیم است. در دوران بارداری، ممکن است از طریق انواع غلات یا میان وعدههای دیگر هوس سدیم اضافی کنید. این میتواند برای شما و کودکتان خطری ایجاد کند، زیرا سطوح بالای سدیم میتواند باعث عوارض جدی سلامتی شود. استفاده از سرکه راهی عالی برای طعم دادن به غذا بدون افزودن سدیم اضافی است. هم چنین، سرکه در طعمهای مختلف موجود است، بنابراین میتوانید همه آنها را با هم مخلوط کنید و طعمهای جالبی ایجاد کنید.
- رفع تهوع صبحگاهی با مصرف سرکه
در دوران بارداری، ممکن است به دلیل اسیدیته در معده، حالت تهوع صبحگاهی داشته باشید. گزارشهایی وجود دارد که نشان میدهد برخی بانوان با مصرف سرکه برای حالت تهوع و بیماری صبحگاهی توانستهاند آن را کنترل کنند. برای غلبه بر این مشکل دو بار در روز سرکه سیب مصرف کنید. با این حال، باید بدانید که سرکه اسیدی است و ممکن است شما را آزار دهد، بنابراین بهتر است آن را در آب گرم رقیق کنید و ببینید که آیا با مزاج شما سازگار است یا خیر. البته برخی بانوان برای رفع تهوع بارداری زنجبیل را ترجیح میدهند. به خصوص اگر شما دچار سوز سر دل نیز هستید بهتر است برای رفع تهوع صبحگاهی به زنجبیل روی بیاورید.
- درخشان شدن پوست در دوران بارداری با مصرف سرکه
اگر قبل از بارداری پوست درخشانی داشتید، اما اکنون به دلیل تغییرات هورمونی که بر سلامتی کلی تأثیر میگذارد، دچار آکنه و جوش شدهاید بهتر است راهکارهای طبیعی برای بهبود سلامت پوست خود را امتحان کنید. با تغییر هورمونها، سطح آندروژن در بدن افزایش مییابد. شروع به مسدود کردن منافذ پوست میکند و منجر به جوش و آکنه میشود که میتوانید از سرکه به عنوان یک تونر استفاده کنید. نوشیدن سرکه نیز پوستی درخشان به شما میدهد.
- سرکه مانع از عفونت دستگاه ادراری میشود
عفونت دستگاه ادراری در دوران بارداری شایع است. همان طور که کودک شما شروع به رشد میکند، روی مثانه شما فشار ایجاد میکند. هر بار ادرار کردن برای شما سخت میشود ممکن است منجر به تکثیر باکتری در دستگاه ادراری شما شود. برای درمان طبیعی آن، روزانه دو قاشق غذاخوری سرکه سیب را در یک لیوان آب بریزید و میل کنید.
- سرکه به درمان سوء هاضمه کمک میکند
ممکن است گاهی اوقات در دوران بارداری سوء هاضمه را تجربه کنید که باعث ناراحتی میشود. مصرف سرکه سیب رقیق شده به تسکین سوء هاضمه شما کمک زیادی میکند.
- کاهش قند خون با سرکه
گلوکز به عنوان منبع اصلی سوخت برای بدن عمل میکند. هنگامی که سطح قند خون بارها و بارها بیش از حد بالا میرود، بیشتر مستعد ابتلا به دیابت هستید. به نظر میرسد که در برخی موارد، سرکه ممکن است واکنش قند خون شما را پس از مصرف غذاهای نشاستهای کاهش دهد، اگر سرکه به عنوان بخشی از وعده غذایی مصرف شود (مانند سس سرکه روی سالاد ماکارونی و یا هر نوع سالاد دیگری با طعم دهنده سرکه) ممکن است مفید باشد. سرکه ممکن است به کاهش سطح قند خون کمک کند و ممکن است برای زنان مبتلا به دیابت بارداری مفید باشد.
- مصرف سرکه نفخ و گاز را از بین می برد
یکی از نگران کنندهترین علائم در اوایل بارداری نفخ است. نفخ ناشی از تغییرات هورمونی در بدن است که عضلات روده را شل میکند. این امر هضم غذا را کُند میکند و منجر به سوزش سر دل و تجمع گاز میشود. دو قاشق سرکه سیب را در یک لیوان آب مخلوط کنید و نیمی از آن را قبل و نصف دیگر را بعد از غذا میل کنید.
- سرکه به درمان گرفتگی عضلات پا کمک میکند
دلایل زیادی برای گرفتگی عضلات پا در زنان باردار وجود دارد. با مصرف سرکه، سطح پتاسیم در بدن زنان باردار افزایش یافته و در نتیجه باعث کاهش ناراحتی و گرفتگی عضلات پا به خصوص گرفتگی ساق پا (کرمپ) میشود.
- مصرف سرکه جهت رفع طعم فلز در دهان
یکی از مشکلات بارداری ایجاد یک طعم فلزی یا تلخ مانند در دهان است که برای رفع این حالت پیشنهاد میشود که دهان همواره مرطوب باشد. یکی از ترکیباتی که باعث افزایش ترشح بزاق میشود سرکه است. بنابراین بهتر است که سرکه را با آب رقیق کرده و برای رفع طعم فلز آن را مصرف کنید. اگر از طعم سرکه خوشتان نمیآید مصرف نارنگی را پیشنهاد میکنیم.
چه زمانی باید مصرف سرکه در بارداری را محدود کرد؟
سرکه به خاطر داشتن حالت اسیدی میتواند باعث سوزش سر دل شود، بهتر است مصرف سرکه در دوران بارداری کمتر کنید. زمانی که باردار هستید، معمولاً سوزش سردل را در سه ماهه دوم و سوم بارداری تجربه میکنید. با وجود این که همه بارداریها منحصر به فرد هستند و ممکن است شما آن را در بارداری قبلی خود تجربه نکرده باشید، خوردن برخی غذاها میتواند باعث رفلاکس اسید و افزایش سوزش سر دل شود. سرکه دارای محتوای اسیدی بالایی است و مصرف زیاد غذاهای اسیدی میتواند باعث سوزش سردل در دوران بارداری یا افزایش سوزش سر دل شود. اگر بعد از مصرف سرکه افزایش اسیدیته را تجربه کردید و یا احساس کردید که باعث سوزش سردل میشود، مصرف خود را متوقف و یا محدود کنید.
در حالی که سرکه سیب در دوران بارداری کاربرد دارد، مواردی وجود دارد که مصرف بیش از حد آن میتواند اثرات منفی نیز داشته باشد. بنابراین بهتر است در مقدار آن احتیاط کنید. سرکه سیب خانگی ممکن است برای سلامت روده مفید باشد، اما ممکن است برای زنان باردار نامناسب باشد و ممکن است باعث ایجاد مشکلاتی در بارداری شود.
مصرف سرکه در بارداری با اثر دو جانبه
در هفته ۱۲ تا ۲۷ بارداری، سوزش سر دل و اسیدیته به یک مشکل رایج بارداری تبدیل میشود. سرکه سیب برای کمک به این وضعیت مفید است. شما میتوانید یک قاشق غذاخوری سرکه را در یک لیوان آب مخلوط کنید و ان را میل نمایید؛ بلافاصله مشکل را حل میکند. از طرفی برخی از بانوان باردار در زمان بارداری رفلاکس معده را زیاد تجربه میکنند که در این حالت بهتر است که از مصرف سرکه خودداری کنید.
عوارض مصرف سرکه در دوران بارداری
آیا سرکه در بارداری مضر است؟ خوب، در حالی که سرکه در مقادیر محدود به بارداری شما آسیب نمیرساند، مواد غذایی خاصی وجود دارند که حاوی سرکه هستند که میتوانند باعث آسیب احتمالی شوند. اگر چه سرکه فواید سلامتی مختلفی دارد، کارشناسان در بسیاری از موارد، مصرف مستقیم و بیش از حد سرکه را محدود میکنند زیرا میتواند عوارض جانبی مختلفی داشته باشد مانند:
- از خوردن هر غذایی که با سس سرکه سرو میشود خودداری کنید. از خوردن غذاهای دریایی خام یا نیم پز یا صدفهایی مانند صدف دوکفهای که اغلب با سس سرکه سرو میشوند، خودداری کنید. در حالی که سرکه هیچ مشکلی برای شما ایجاد نمیکند، غذاهای دریایی نیم پز و یا خام میتوانند نگرانیهای جدی برای سلامتی ایجاد کنند. دو مقاله پینو بیبی در مورد میوه و سبزیجات ممنوع در بارداری و غذایی که در بارداری باید از مصرف آن اجتناب کرد، را مطالعه بفرمایید.
- سرکه سیب هم چنین دارای مقدار زیادی اسید است که میتواند باعث مشکلات دندانی متعددی از جمله فرسایش مینای دندان شما شود.
- مصرف سرکه در برخی افراد منجر به علائم گوارشی ناخوشایندی میشود. در برخی افراد که از بوهای تند خوششان نمیآید سرکه میتواند باعث تهوع و استفراغ شود.
- مصرف زیاد سرکه میتواند باعث کاهش سطوح پتاسیم در خون و تضعیف استخوانها شود.
چگونه در دوران بارداری سرکه را مصرف کرد؟
بازارهای امروزی پر از طعمهای مختلف سرکه است. سرکه یک مکمل فوق العاده برای بارداری است که به طعم دادن به غذاها و خوراکیهای جانبی شما کمک میکند. در اینجا چند نوع سرکه وجود دارد که میتوانید در دوران بارداری آنها را امتحان کنید. طعم هر کدام را بررسی کنید و ببینید کدام یک را بیشتر دوست دارید:
- سرکه بالزامیک
این سرکه حاوی مقدار بیشتری از شکر است. سرکه بالزامیک طعمی قوی دارد که با طعمی از شیرینی نیز مزهدار میشود. این یک افزودنی عالی برای سالادهای خانگی، سبزیجات سرخ شده، گوشتهای سرخ شده، رشته فرنگی، برنج و یا حتی سالاد میوه است. توجه داشته باشید که در مقایسه با سایر انواع سرکه، بالزامیک حاوی مقدار بیشتری شکر است.
- سرکه برنج
سرکه برنج طعمی بسیار شیرین و هم چنین ترش بسیار قوی دارد، اگر چه کل اثر آن ملایم است. میتوانید سرکه برنج را به سوپهای خود اضافه کنید یا غذاهای سرخ شده را با سرکه برنج طعمدار کنید.
- سرکه سیب
سرکه سیب به عنوان ماریناد و یا سس بهترین عملکرد را دارد و طعم منحصر به فردی دارد.
- سرکه انگور
این سرکه نسبت به سرکه سیب قوی است و معمولاً برای درست کردن ترشی و طعم دادن به سالاد استفاده میشود. اگر بو یا طعم آن برای شما تند و تیز است از سرکه سیب که ملایمتر است، استفاده کنید.
سوالات متداول در مورد مصرف سرکه در بارداری
حد مجاز مصرف روزانه سرکه در دوران بارداری چقدر است؟
هیچ محدودیت روزانهای برای مصرف سرکه در زنان باردار وجود ندارد. اما توصیه میشود که بانوان باردار یک تا دو قاشق غذاخوری از آن را به شکل رقیق شده مصرف کنند.
آیا در دوران بارداری از مصرف برخی از انواع سرکهها باید خودداری کرد؟
در دوران بارداری باید از مصرف سرکه غیر پاستوریزه خودداری شود، زیرا باکتریهای موجود در آن ممکن است در زنان باردار عوارض ایجاد کند. از سرکه مصنوعی و شرکتی نیز باید اجتناب شود زیرا این سرکهها به صورت شیمیایی تولید میشوند و گاهآً حاوی مواد شیمیایی مضر هستند.
آیا سرکه میتواند به بهبود هضم در دوران بارداری کمک کند؟
سرکه سیب رقیق شده، به عنوان یک درمان طبیعی، ممکن است به بهبود علائم سوء هاضمه در دوران بارداری کمک کند. سرکه طبیعی از فرآیند تولید غذاهای تخمیر شده مانند آب میوه سیب یا انگور به دست میآید. سرکه یک تقویت کننده سریع طعم و مزه است و میتواند آنتی اکسیدانهای مفیدی را در رژیم غذایی ایجاد کند. میتوانید از سرکه برای طعم دادن به سالادها و سوسیسهای خود استفاده کنید. با این حال، در نظر داشته باشید که سرکه کاملاً اسیدی است و ممکن است باعث تشدید سوزش سر دل شود که معمولاً در سه ماهه دوم حاملگی و سه ماهه سوم بارداری رخ میدهد. در اثر مصرف زیاد سرکه، مشکلات دندانی نیز ممکن است ایجاد شود. بنابراین، بهتر است در دوران بارداری مقادیر محدودی سرکه مصرف کنید تا از مزایای آن بهرهمند شوید و از سلامت دستگاه گوارش خود در برابر عوارض جانبی محافظت کنید. زنان باردار میتوانند سرکه را در حد متعادل به عنوان بخشی از یک رژیم غذایی متعادل مصرف کنند. با این حال، مهم است که با یک پزشک مشورت کنید تا مطمئن شوید که مصرف سرکه هم برای مادر و هم برای جنین بیخطر است.
چگونه سرکه را در رژیم غذایی خود بگنجانیم؟
سرکه را میتوانید با ترکیب با روغن زیتون به سالاد و غذاهای خود بیفزاید. افزودن سرکه یه سیب زمینی سرخ کرده یا چیپس، خوراک مرغ، کباب ترکی با سس، سبزیجات تنوری، افزودن سرکه به باقلی، یا لوبیا سبز پخته، خوراک ماهی از موارد استفاده سرکه در رژیم غذایی هستند. اگر به ماهی آلرژی دارید و یا دوست دارید در دوران بارداری احتمال آلرژی در مصرف ماهی را به حداقل برسانید، مقاله پینو بیبی را از دست ندهید.
هم چنین میتوانید از سیر ترشی، ترشی گل کلم و شور نیز استفاده کنید که هر کدام مقادیری سرکه دارند. فقط مطمئن شوید که در تهیه این ترشیها از سرکه پاستوریزه و طبیعی استفاده شده است.
سخن آخر
مصرف سرکه به مقدار محدود در دوران بارداری توصیه میشود. سرکه منبع غنی آنتی اکسیدان است و به کنترل سطح مصرف سدیم کمک میکند. سرکه ایمن برای بارداری شامل سرکه بالزامیک، سرکه سیب و سرکه برنج است. با این حال، قبل از گنجاندن سرکه در رژیم غذایی خود باید با متخصص زنان و زایمان و یا پزشک تغذیه خود مشورت کنید تا از عوارض احتمالی سرکه در دوران حاملگی جلوگیری کنید.