سلامت زنان, سلامت مردان

آیا می‌توان با مصرف زردچوبه با بیماری‌ها‌ی مقاربتی مبارزه کند؟

عفونت‌های مقاربتی درمان نشده به بیماری مقاربتی ختم می‌شوند. بیماری‌های مقاربتی فقط از طریق رابطه جنسی منتقل نمی‌شوند و برخی از این عفونت‌ها از طریق خون آلوده و یا در دوران جنینی از مادر به جنین منتقل می‌شود. با این حال اولین سد دفاعی که مانع انتشار این گونه عفونت‌ها و بیماری‌ها می‌شود عدم رابطه جنسی و یا رابطه جنسی حفاظت شده است. درمان زودهنگام بسیار مهم است. بسیاری از افراد برای درمان به دنبال راهکارهای به جز داروهایی شیمیایی هستند یکی از این روش‌ها استفاده از مواد حاوی آنتی‌ اکسیدان مانند زردچوبه است. با مجله تخصصی پینو بیبی همراه باشید تا بیشتر در این رابطه بدانید.

آیا می‌توان با مصرف زردچوبه با بیماری‌ها‌ی مقاربتی مبارزه کند؟

زردچوبه چیست؟

زردچوبه، گیاهی از خانواده زنجبیل، بومی آسیای جنوب شرقی است و به طور تجاری در آن منطقه، عمدتاً در هند رشد می‌کند. ریزوم آن (ساقه زیرزمینی) به عنوان ادویه آشپزی و طب سنتی استفاده می‌شود. از نظر تاریخی، زردچوبه در آیورودا و سایر سیستم‌های پزشکی سنتی هند و همچنین سیستم‌های پزشکی آسیای شرقی مانند طب سنتی چینی استفاده می‌شد. در هند به طور سنتی برای اختلالات پوست، دستگاه تنفسی فوقانی، مفاصل و دستگاه گوارش استفاده می‌شد. امروزه زردچوبه به عنوان یک مکمل غذایی برای انواع بیماری‌ها از جمله آرتریت، اختلالات گوارشی، عفونت‌های تنفسی، آلرژی‌ها، بیماری‌های کبدی، افسردگی و بسیاری موارد دیگر استفاده می‌شود. زردچوبه یک ادویه رایج و یکی از اجزای اصلی پودر کاری است. کورکومین جزء اصلی زردچوبه است و فعالیت‌های زردچوبه معمولاً به کورکومینوئیدها (کورکومین و مواد نزدیک به آن) نسبت داده می‌شود. کورکومین به زردچوبه رنگ زرد می‌دهد. مکمل‌های غذایی زردچوبه از ریزوم خشک شده این گیاه تهیه می‌شوند و معمولاً حاوی مخلوطی از کورکومینوئیدها هستند. از ضماد زردچوبه برای بیماری‌های پوستی به صورت خمیر نیز استفاده می‌شود.

زردچوبه چیست؟

بیماری‌های مقاربتی چیست؟

بیماری‌های مقاربتی، عفونت‌هایی هستند که به دلیل اعمال جنسی ناایمن منتقل می‌شوند. باکتری‌ها، ویروس‌ها و انگل‌ها باعث بیماری‌های مقاربتی می‌شوند. برخی از بیماری‌های مقاربتی می‌توانند از طریق فعالیت‌های غیرجنسی منتقل شوند، به عنوان مثال: HIV می‌تواند در طول بارداری از مادر به جنین منتقل شود. عفونت‌ها‌ی مقاربتی از طریق غشاهای مخاطی اندام تناسلی، دهان، دستگاه تنفسی و چشم‌ها‌ منتقل می‌شوند. آنها عمدتاً از طریق مایعات بدن منتقل می‌شوند و هم چنین می‌توانند از طریق تماس با پوست پخش شوند.

بیماری‌های مقاربتی معمولاً هیچ علامتی نشان نمی‌دهند، اما در برخی موارد، با ترشح از دستگاه تناسلی، زخم‌ها و زگیل‌ها در ناحیه تناسلی، درد لگن و سوزش در دستگاه تناسلی و غیره ظاهر می‌شوند. اکثر بیماری‌ها‌ی مقاربتی قابل درمان هستند اما گاهی اوقات عفونت خاموش می‌ماند. در زنان، این عفونت‌ها می‌توانند منجر به بیماری التهابی لگن شوند و باعث آسیب دائمی ‌به دستگاه تناسلی زنان شوند که منجر به ناباروری می‌شود. وضعیت عفونت فرد مسئول گسترش بیماری است و نه خود عمل جنسی که فرد انجام می‌دهد. رابطه جنسی ایمن، استفاده از کاندوم، دنتال دم (رابطه جنسی دهانی حفاظت شده)، روابط تک همسری، رعایت بهداشت و پرهیز از روابط جنسی متعدد و پرخطر، چند راه برای جلوگیری از گسترش بیماری‌ها‌ی مقاربتی هستند. غربالگری مکرر به خصوص در طول و یا قبل از بارداری بسیار ضروری است. پیسنهاد می‌کنیم مقاله اثرات عفونت مقاربتی در دوران بارداری و شیردهی را مطالعه نمایید.

فواید زردچوبه در بیماری‌ها‌ی مقاربتی

بیشتر فعالیت دارویی زردچوبه به ترکیب کورکومین نسبت داده می‌شود که رنگ زرد طلایی را به گیاه می‌بخشد. حال ببینیم که زردچوبه و کورکومین چقدر در درمان بیماری‌ها‌ی مقاربتی مفید هستند.

فواید زردچوبه در بیماری‌ها‌ی مقاربتی

زردچوبه یک عامل ضد میکروبی است

به طور سنتی خمیر زردچوبه به دلیل فعالیت ترمیم زخم و هم چنین به دلیل توانایی آن در پاکسازی سپسیس (گند خونی) روی زخم‌ها‌ استفاده می‌شود. زردچوبه به عنوان یک عامل ضد میکروبی قوی عمل می‌کند:

  • عامل ضد باکتری: عفونت استاف، E.coli، گونه پسودوموناس، H.pylori
  • عامل ضد ویروسی: HPV، HIV، ویروس آنفلوانزا، ویروس هرپس سیمپلکس
  • عامل ضد قارچ: گونه کاندیدا، گونه تریکوفیتون

بنابراین زردچوبه و کورکومین دارای یک اثر بازدارنده با طیف وسیعی در برابر میکروارگانیسم‌ها (ویروس‌ها، باکتری‌ها و قارچ‌ها) هستند که نشان می‌دهد می‌تواند در درمان اکثر عفونت‌های تناسلی مفید باشد. زردچوبه دارای خواص ضد قارچی، ضد باکتریایی و ضد ویروسی است که به خاتمه دادن بیشتر علل عفونت تناسلی کمک می‌کند.

زردچوبه در برابر سوزاک مؤثر است

سوزاک (گونوره) یک بیماری مقاربتی است که توسط باکتری نایسریا گونوره ایجاد می‌شود. در مردان با درد در هنگام ادرار و ترشح آلت تناسلی و ترشحات واژن و درد لگن در زنان مشخص می‌شود. به طور کلی با آنتی‌بیوتیک درمان می‌شود و با استفاده از کاندوم قابل پیشگیری است. عفونت نایسریا گونوره N.gonorrhoeae هم چنین باعث التهاب مجرای ادرار، عفونت مجاری ادراری و سرطان مثانه می‌شود. هنگامی‌ که این باکتری به غشای مخاطی متصل می‌شود، عوامل التهابی مانند فاکتور هسته‌ای کاپا B و فاکتور نکروز تومور را فعال می‌کند. کورکومین چنین فرآیندهایی را غیرفعال می‌کند و هم چنین از چسبیدن باکتری به سلول‌ها‌ی مخاطی بدون ایجاد عوارض جانبی جلوگیری می‌کند.

گفته می‌شود که ترکیب ویتامین D و کورکومین در مبارزه با سوزاک طبیعی و مقاوم به دارو مفید است. ویتامین D سیستم ایمنی بدن را برای مبارزه با عفونت تقویت می‌کند در حالی که کورکومین روند التهابی آغاز شده توسط میکروب را کاهش می‌دهد. سالانه حدود ۸۸ میلیون مورد سوزاک (گونوره) گزارش می‌شود. کورکومین در درمان این عفونت مفید است زیرا از چسبیدن باکتری‌ها‌ به سلول‌ها‌ی بدن جلوگیری می‌کند و از التهاب جلوگیری می‌کند.

زردچوبه، عفونت ویروس هرپس را خاتمه می‌دهد

تبخال تناسلی یک بیماری ویروسی مقاربتی است. به صورت زخم یا تاول در ناحیه تناسلی دیده می‌شود. می‌تواند در حین زایمان به نوزاد منتقل شود. داروهای ضد ویروسی معمولی تنها درمان فعلی موجود است. دو ویروس: ویروس هرپس سیمپلکس I و ویروس هرپس سیمپلکس II مسئول این عفونت هستند. کورکومین اثر ضد ویروسی در برابر ویروس هرپس سیمپلکس نشان می‌دهد. مطالعات آزمایشگاهی نشان می‌دهد که کورکومین می‌تواند با مهار فعالیت پروتئین‌ها‌ی کواکتیواتور، عفونت ویروس هرپس سیمپلکس را مهار کند. این پروتئین‌ها‌ برای تکثیر ویروس ضروری هستند. کورکومین باعث کاهش عفونت ویروس و کاهش فعالیت ژن‌ها‌ی دخیل در بیان آن می‌شود. قبل از درمان سلول‌ها‌ی اپیتلیال تناسلی با کورکومین، حساسیت آن به ایجاد عفونت و التهاب HSV را کاهش می‌دهد. این نشان می‌دهد که فرمولاسیون موضعی کورکومین می‌تواند در درمان تبخال موثر باشد. کورکومین از رشد ویروس هرپس سیمپلکس جلوگیری می‌کند. استفاده موضعی کورکومین احتمال ایجاد التهاب مرتبط با تبخال را کاهش می‌دهد.

زردچوبه، عفونت ویروس هرپس را خاتمه می‌دهد

زردچوبه، عفونت HPV را کاهش می‌دهد

عفونت ویروس پاپیلومای انسانی HPV توسط گروهی از ۱۵۰ ویروس ایجاد می‌شود. ۴۰ ویروس شناسایی شده است که بر انسان تأثیر می‌گذارد. علائم به طور کلی نهفته است اما بیشتر دیده می‌شود. به عنوان زگیل تناسلی آنها تمایل به پیشرفت به سرطان دارند. زردچوبه اثر ضد ویروسی بر ویروس پاپیلومای انسانی دارد، حتی در مورد سویه‌های مقاوم به دارو نیز این تاثیر را دارد. هم چنین از پیشرفت عفونت به سرطان دهانه رحم و سرطان سر و گردن جلوگیری می‌کند. ثابت شده است که استفاده موضعی کورکومین موجود در زردچوبه، عفونت HPV را پاک می‌کند. زردچوبه و کورکومین دارای خواص ویروس‌کُشی در برابر HPV هستند و هم چنین از تبدیل عفونت به سرطان اندام تناسلی جلوگیری می‌کنند.

زردچوبه، بدن را در برابر HIV محافظت می‌کند

ویروس نقص ایمنی انسانی، ویروسی است که به سیستم ایمنی حمله می‌کند و نارسایی پیشرونده سیستم ایمنی را ایدز می‌نامند. این بیماری از طریق تبادل مایعات بدن آلوده که می‌تواند مسیر جنسی و یا غیرجنسی مانند انتقال خون آلوده را در بر گیرد، منتقل می‌شود. اگر عفونت درمان نشود ممکن است حدود ۱۰ تا ۱۵ سال طول بکشد تا فرد به ایدز مبتلا شود. کورکومین و ترکیبات مربوط به آن از فعالیت ژن‌ها‌یی که به تکثیر HIV کمک می‌کنند جلوگیری می‌کند. آنها هم چنین خاصیت ضد التهابی دارند، اثر بخشی درمان مرسوم را بهبود می‌بخشند و عوارض جانبی را کاهش می‌دهند. کورکومین فعالیت آنزیم پروتئاز و اینتگراز را که توسط ویروس آزاد می‌شود مهار می‌کند و به تکثیر آن و بروز ایدز کمک می‌کند. قبل از درمان سلول‌ها‌ی مخاط تناسلی با کورکومین از عفونت و التهاب مرتبط با HIV محافظت می‌کند. کورکومین از تکثیر HIV جلوگیری می‌کند و هم چنین اثربخشی داروهای ضد HIV را افزایش می‌دهد که نشان دهنده استفاده از آن به عنوان یک درمان اضافی در ایدز است.

زردچوبه با سایر بیماری‌ها‌ی مقاربتی نیز مبارزه می‌کند

تریکومونوزیس یک بیماری مقاربتی است که توسط انگل تریکوموناس واژینالیس ایجاد می‌شود. سالانه بیش از ۱۷۴ میلیون نفر را در سراسر جهان تحت تاثیر قرار می‌دهد. این بیماری مقاربتی، قابل درمان است اما مقاومت در برابر آنتی بیوتیک استاندارد باعث ایجاد مشکل شده است. تحقیقات نشان می‌دهد که کورکومین به عنوان یک عامل موضعی می‌تواند تمام سلول‌ها‌ی این انگل را بدون توجه به مقاومت دارویی آن در عرض ۲۴ ساعت از بین ببرد. زردچوبه از تکثیر ویروس هپاتیت جلوگیری می‌کند و از کبد در برابر چنین عفونتی محافظت می‌کند.

گال یک بیماری پوستی مسری است که توسط انگل Sarcoptes Scabiei ایجاد می‌شود. با تاول و بثورات روی پوست مشخص می‌شود. از طریق تماس با پوست پخش می‌شود. گفته می‌شود زردچوبه و خمیر چریش عفونت گال را خاتمه می‌دهد. کورکومین با خاصیت ضد التهابی و آنتی اکسیدانی خود در برابر عفونت گال مقاوم به دارو عمل می‌کند.

محققان هندی یک کرم چند گیاهی حاوی کورکومین برای درمان عفونت‌ها‌ی دستگاه تناسلی ساخته‌اند. ‌این کرم در برابر سویه‌های N.Gonorrhoeae، گونه‌های کاندیدا، ویروس پاپیلومای انسانی و HIV موثر است. به طور کلی این کرم در برابر عفونت‌ها‌ی باکتریایی، قارچی و ویروسی دستگاه تناسلی عمل می‌کند.

یک مطالعه نشان می‌دهد که کورکومین عملکرد اسپرم را مسدود می‌کند و به عنوان یک داروی ضد بارداری جدید و ضد استروئیدی عمل می‌کند که به طور همزمان احتمال عفونت‌ها‌ی باکتریایی و قارچی واژن را ۵ تا ۱۰ برابر کاهش می‌دهد. تحقیقات نشان می‌دهد که زردچوبه برای سایر بیماری‌ها‌ی مقاربتی مانند تریکومونازیس، هپاتیت و گال درمانی است. فرمولاسیون موضعی کورکومین از اکثر عفونت‌ها‌ی دستگاه تناسلی محافظت می‌کند.

زردچوبه با سایر بیماری‌ها‌ی مقاربتی نیز مبارزه می‌کند

زردچوبه دارای خواص دارویی مختلفی است که در شرایط عفونی مفید است

  • عفونت‌ها‌ باعث ایجاد تعدادی از علائم مانند درد، التهاب، تب و علائم معده می‌شوند. زردچوبه و کورکومین عوامل ضد التهابی طبیعی هستند و می‌توانند به تسکین التهاب سیستمیک و تب کمک کنند. زردچوبه هم چنین دارای خواص ضد درد طبیعی است.
  • زردچوبه دارای خواص تنظیم کننده سیستم ایمنی است که می‌تواند به ایجاد دفاع ایمنی در صورت عفونت کمک کند. کورکومین و سایر کورکومینوئیدهای موجود در زردچوبه به عنوان آنتی اکسیدان عمل می‌کنند و به ایجاد دفاع آنتی اکسیدانی در صورت عفونت کمک می‌کنند. زردچوبه دارای خواص دارویی و درمانی مختلفی است که می‌تواند به بدن در مبارزه با عفونت‌ها‌ کمک کند.

دوز زردچوبه برای بیماری‌ها‌ی مقاربتی

دوز مشخصی از زردچوبه برای بیماری‌ها‌ی مقاربتی وجود ندارد. گنجاندن زردچوبه در رژیم غذایی می‌تواند به عنوان یک اقدام پیشگیرانه کمک کند. ترکیب شیر و زردچوبه یکی از بهترین گزینه‌ها‌ برای خلاص شدن از شر هر گونه عفونت و تقویت ایمنی است. هیچ عوارض جانبی با زردچوبه در رژیم غذایی گزارش نشده است. به خاطر داشته باشید که برای افزایش جذب کورکومین، زردچوبه را با فلفل سیاه و یا چربی مصرف کنید. استفاده موضعی از کرم پایه زردچوبه در درمان عفونت‌ها‌ی تناسلی نیز مفید است.

  • کورکومین (ماده موثره زردچوبه) خیلی کم در بدن جذب می‌شود. مواد طبیعی مانند فلفل سیاه و روغن جذب آن را افزایش می‌دهند. بنابراین توصیه می‌کنیم خمیر طلایی را مصرف کنید، دستوری که هر سه را با هم ترکیب می‌کند.
  • می‌توانید با ¼ تا ½ قاشق چای خوری در روز شروع کنید و به تدریج دوز را به ۱-۲  قاشق چایخوری ۲-۳ بار در روز افزایش دهید.
  • شما هم چنین می‌توانید شیر زردچوبه و یا چای زردچوبه مصرف کنید. بهتر است پودر زردچوبه ارگانیک تهیه کنید.
  • شرایطی مانند HIV و HPV ممکن است به مکمل‌ها‌ی کورکومین همراه با زردچوبه در رژیم غذایی نیاز داشته باشد.

موارد احتیاط در مصرف زردچوبه

قبل از مصرف مکمل‌های زردچوبه، با پزشک مشورت کنید تا در مورد دوز و احتمال تداخلات دارویی صحبت کنید.

  • در صورت بارداری و شیردهی از مکمل‌ها‌ی زردچوبه خودداری کنید، اما برای جلوگیری از عفونت، زردچوبه را در رژیم غذایی خود بگنجانید.
  • مصرف مکمل‌ها‌ی زردچوبه را ۱۵ روز قبل از جراحی قطع کنید تا از خطر خونریزی جلوگیری کنید.
  • اگر از داروهای دیابت یا داروهای کاهش دهنده فعالیت معده استفاده می‌کنید، از مکمل‌ها‌ی زردچوبه اجتناب کنید.
  • مصرف ادویه زردچوبه در صورت ابتلا به نقرس یا سنگ کلیه باید محدود شود زیرا حاوی اگزالات بالایی است.
  • اگر از اختلال رقیق شدن خون رنج می‌برید یا از داروهای ضد پلاکت استفاده می‌کنید، قبل از مصرف زردچوبه با پزشک خود مشورت کنید.
موارد احتیاط در مصرف زردچوبه

چند سوال متداول در مورد زردچوبه و بیماری‌ها‌ی مقاربتی

  • چرا کوکورومین داخل کپسول برای مبارزه با هر عفونت مقاربتی مناسب نیست؟ طبق گفته بسیاری از متخصصان‌، رایج ترین روش و استفاده از کپسول کورکومین است، زیرا کورکومین ماده فعال زردچوبه است که تمام خواص دارویی را ارائه می‌دهد. خود پودر فقط حاوی ۲۰۰ میلی‌گرم کورکومین در هر قاشق چای خوری است که بسیار کمتر از مقدار مورد نیاز برای ایجاد فواید است. حتی برای مبارزه با التهاب به حداقل ۱۰۰۰ میلی‌گرم نیاز دارید.
  • آیا کپسول زردچوبه بر بیماری تریکونیازیس موثر است؟ از آن جایی که تریکومونیازیس عمدتاً با آنتی‌بیوتیک‌ها‌ی خوراکی درمان می‌شود، مصرف کپسول زردچوبه (کورکومین) موثرتر از مالیدن خمیر به آلت تناسلی و یا واژن باشد.
  • آیا ترکیب شیر و زردچوبه را می‌توان به صورت روزانه مصرف کرد؟ اگر ترکیب شیر و زردچوبه را به صورت غلیظ با دوز بالای زردچوبه مصرف نکنید بله می‌تواند روزی یکبار از این نوشیدنی بهره ببرید و سیستم ایمنی خود را قوی نمایید.
  • آیا زردچوبه سم‌زدا نیز می‌باشد؟ طبق تحقیقاتی که پژوهشگران هندی انجام دادند زردچوبه به جذب سموم خطرناکی چون جیوه از بدن کمک می‌کنند. بنابراین می‌توانند اثرات سم‌زدایی نیز داشته باشند. همان طور که در مقاله آنتی اکسیدان‌ها گفته شد، گزانتوفیل (ترکیبات زرد رنگ در گیاهان) می‌تواند اثرات آنتی اکسیدانی داشته باشد و در برابر رادیکال‌های فعال بدن را حفاظت کنند.

سخن آخر

اثر ضد میکروبی گسترده زردچوبه باعث می‌شود از آن در درمان بیماری‌‌ها‌ی مقاربتی استفاده شود. علاوه بر این خاصیت ضد التهابی و آنتی اکسیدانی آن از پیشرفت بیماری جلوگیری می‌کند. زردچوبه را می‌توان به عنوان درمان مکمل در موارد STD استفاده کرد، اما انجام رابطه جنسی ایمن، رابطه تک همسری و غربالگری منظم را نمی‌توان نادیده گرفت. بنابراین در مورد زردچوبه برای مبارزه با عفونت باید به صورت روش مکمل از آن استفاده شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *