کودکان از سن دو سالگی تمایل دارند که برخی کارهای شخصی مانند غذا خوردن، لباس پوشیدن و … را خودشان انجام دهند. این حس استقلال میتواند نشان دهنده زمان مناسب از پوشک گرفتن کودک باشد. به این معنی که کودک به شما میگوید که توانایی جسمی و ذهنی انجام برخی از کارها و تمرین برای نحوه انجام درست و صحیح آنها را دارد. شما باید به رشد کودک خود احترام گذاشته و به او برای آموزش رفتن به توالت، کمک کنید. این کار ممکن است در ابتدا کمی سخت به نظر برسد، اما با کمی صبوری و آشنایی با نحوه آموزش صحیح رفتن به توالت به کودک خود، میتوانید به راحتی این مرحله از بلوغ فرزند خود را پشت سر بگذارید. اگر قصد دارید کودک خود را از پوشک بگیرید و به راهنمای آموزش آن نیاز دارید، با این مطلب همراه باشید.


زمان مناسب برای از پوشک گرفتن کودک
یکی از مهمترین کارهایی که باید در دوران کودکی فرزند خود انجام دهید، آموزش صحیح از پوشک گرفتن او است. اما سوال مهم این است که آیا زمان صحیح از پوشک گرفتن کودک را میدانید؟ روانشناسان کودک بر این باور هستند که والدین باید تا زمانی که کودک به خوبی آماده این آموزش شود و علائم مربوط به آن را نشان دهد، منتظر آموزش بمانند. زیرا بلوغ در همه کودکان به طور متفاوتی اتفاق میافتد و شروع زودهنگام از پوشک گرفتن میتواند آنها را تحت استرس قرار دهد. توجه داشته باشید که قرار نیست این کار به یک درگیری و چالش بزرگ برای فرزند شما تبدیل شود.
این در حالی است که اغلب کودکان در آستانه ۲ سالگی میتوانند به تدریج تحت آموزش برای رفتن به دستشویی، قرار گیرند. همچنین دختران اغلب کمی زودتر از پسرها، این علائم را بروز میدهند. باید بدانید که از پوشک گرفتن کودکان کمی قبل از دو سالگی تا چهار سالگی معمول و رایج است.
این علائم زمان مناسب از پوشک گرفتن کودک را مشخص میکند:
- زمانی که کودک میخواهد ادرار یا مدفوع کند، به شما اعلام میکند. این کار ممکن است بعد از دستشویی کردن کودک شما باشد، اما باز هم نشانه خوبی محسوب میشود و آمادگی او را برای از پوشک گرفتن نشان میدهد.
- زمانی که فرزند شما از نظر فیزیکی توانایی درآوردن پوشک یا پوشیدن لباس خود را دارد. این امر نشان دهنده این موضوع است که کودک از نظر تواناییها و قابلیتهای جسمی امکان رفتن به دستشویی را دارد.
- تعداد دفعات ادرار کودک در طول روز کاهش یافته و پوشک او برای مدت طولانیتری(حداقل ۲ ساعت) خشک و تمیز میماند. این نشانه خوبی است که کودک شما قادر است عضلات مثانه خود را کنترل کند.
- کودک برای انجام کارهای شخصی و فعالیتهای روزانه خود مانند غذا خوردن، تمیز کردن دستها و… علاقه نشان میدهد. در این مرحله کودک تمایل دارد که استقلال داشته باشد و این میتواند علامت خوبی برای از پوشک گرفتن او باشد.


شرایط مورد نیاز برای از پوشک گرفتن کودک
همانطور که اشاره شد باید برای از پوشک گرفتن کودک، منتظر شرایط و زمان مناسب آن باشید. بنابراین اگر مشاهده کردید که کودک شما در حال تجربه این شرایط است، آموزشهای خود را شروع کنید:
- کودک شما پوشک خیس یا کثیف را دوست ندارد. در برخی مواقع، پوشک خیس یا کثیف برای کودک ناخوشایند میشود. بنابراین اگر کودک شما دائماً پوشک کثیف خود را میکشد یا کلا آن را برمیدارد، ممکن است نشانههایی از آمادگی او برای رفتن به دستشویی باشد.
- کودک شما هنگام ادرار یا مدفوع کردن در پوشک خود، پنهان میشود. آیا کودک نوپای شما در حین دستشویی کردن، کمی به خود حریم خصوصی میدهد؟ آیا کودک در این شرایط پشت صندلی یا مبل پنهان میشود؟ این یک نشانه عالی است که آنها ممکن است برای آموزش آماده باشند.
- کودک شما به دیدن نحوه استفاده دیگران از توالت علاقهمند میشود. همانطور که میدانید کودکان با دیدن و تقلید کردن، همه چیز را یاد میگیرند. اگر آنها بتوانند نحوه استفاده مامان، بابا، برادر بزرگتر یا خواهر از دستشویی را به صورت نمایشی ببینند، اغلب برای انجام این کار انگیزه پیدا میکنند.
در این زمان است که شما باید برای آموزش از پوشک گرفتن کودک اقدام کنید. برای این کار حتما با کودک خود صحبت کرده و برای او وقت بگذارید. همچنین تهیه برخی لوازم مانند کتاب، اسباب بازی و همچنین صندلیهای تمرین دستشویی رفتن میتواند به یادگیری کودک، کمک کند. باید توجه داشته باشید که صبوری و توجه شما میتواند در تسریع این روند، بسیار موثر باشد.


آماده کردن کودک از لحاظ روحی و جسمی
روانشناسان کودک بر این باور هستند که آموزش توالت رفتن به کودک فقط زمانی درست انجام میشود که کودک انگیزه داشته باشد. اگر مشاهده کردید که پوشک کودکتان اغلب خشک است و پس از گذشت مدت زمانی، به یکباره سنگین میشود، نشان دهند بلوغ فیزیولوژیکی او است. در این شرایط مثانه کودک قادر است برای مدت زمان بیشتری، ادرار را نگه دارد.
علاوه بر توجه به ویژگیهای جسمی کودک باید کودک خود را از لحاظ روانی نیز آماده رفتن به توالت کنید. مشکلات آموزش از پوشک گرفتن کودک یکی از رایجترین چالشهایی است که والدین با آن مواجه میشوند. یک از این موارد، دیر اعلام کردن کودک برای رفتن به دستشویی و کثیف کردن محیط خانه یا رختخواب است. باید بدانید که این کار در طول فرآیند از پوشک گرفتن کودک بسیار رایج بوده و باید برای این شرایط آماده باشید. همچنین نحوه برخورد شما با کودکتان در این موقعیت بسیار مهم است. توصیه میشود به هیچ وجه فرزند خود را سرزنش نکنید و سر او فریاد نزنید.
یکی دیگر از مشکلاتی که ممکن است کودکان در زمان آموزش رفتن به توالت با آن مواجه شوند، ترس از دستشویی کردن روی توالت است. برای آمادگی روانی کودک برای حل این مشکل بهتر است از لگنها و صندلیهای ویژه دستشویی کردن کودکان استفاده کنید و برای این کار به کودک خود فرصت کافی را بدهید. در غیر این صورت ممکن است با اضطراب و استرس و همچنین شب ادراری او روبهرو شوید.
آماده کردن شرایط محیطی
برای کمک به کودک خود برای رفتن به توالت بهتر است این موارد را در نظر داشته باشید:
- تابستان بهترین زمان برای از پوشک گرفتن کودک است. شما میتوانید کودک را در حیاط و فضای باز برهنه رها کرده تا متوجه ادرار کردن خود شود. برخی از روانشناسان بر این باور هستند که کودک پس از مدتی فرق پوشک و لباس زیر را فراموش میکند، اما اگر به او اجازه دهید که برهنه راه برود و بازی کند، برای ادرار کردن صبر کرده و قبل از آن به شما اعلام میکنند.
- اگر کودک نشستن روی توالت بزرگ و بلند را دوست ندارد، صندلیهای مخصوص دستشویی کردن، جایگزین خوبی محسوب میشود.
- اگر کودک روی توالت نشسته است، مطمئن شوید که یک صندلی بلند جلوی او قرار دارد تا بتواند با تکیهگاه محکم زیر پاها بنشیند.
- بسیاری از کودکان در مرحلهای که یاد میگیرند در توالت مدفوع کنند، دچار یبوست میشوند. برای جلوگیری از این مشکل بهتر است آب و مایعات فراوان و غذاهای با فیبر بالا به فرزند خود بدهید.


نحوه آموزش رفتن به توالت به کودکان
برای آموزش و کمک به کودک خود برای رفتن به دستشویی این نکات را در نظر داشته باشید:
- ابتدا باید لوازم مورد نیاز برای آموزش را تهیه کنید. یکی از مهمترین و اصلیترین لوازم، صندلی مخصوص دستشویی کودکان است. این صندلیها به دو شکل وجود دارند، یکی صندلیهایی که روی زمین قرار گرفته و باید آن را به صورت دستی تمیز کنید. گزینه دیگر شامل صندلیهایی است که روی توالت قرار میگیرد.
- با کودک خود درباره چرایی و هدف از پوشک گرفتن او با زبان کودکان صحبت کنید. برای او قصههایی با این مضمون بخوانید و او را با اصطلاحات استفاده از توالت آشنا کنید. این به کودک شما کمک میکند تا بتواند از کلمات مناسب برای توضیح وضعیت خود استفاده کند.
- به کودک خود نشان دهید که چگونه باید روی صندلی بنشیند و از آن استفاده کند. همچنین به تدریج نحوه شستشوی صحیح بدن را نیز به او بیاموزید. به او یاد بدهید که بعد از رفتن به دستشویی باید دستهایش را نیز بشوید.
- با کودکتان حتی زمانی که لباس بر تن دارد، برای یادگیری رفتن به توالت تمرین کنید. بهتر است این کار را به شکل بازی و سرگرمی انجام دهید تا در ذهن او بماند و از این کار خسته و دلزده نشود.
- دقت داشته باشید و به دنبال نشانههایی باشید که نشان میدهد کودک شما برای استفاده از توالت آماده است. این علائم و زمان آمادگی برای از پوشک گرفتن کودک، ممکن است برای هر کودک متفاوت باشد، اما شما فرزند خود را به خوبی میشناسید. بنابراین هر وقت احساس کردید که کودک نیاز دارد به دستشویی برود، فورا این کار را انجام دهید تا به کودک خود بفهمانید که برای دفع ادرار و مدفوع خود باید به سمت دستشویی برود.
- وقتی فرزندتان به شما میگوید که باید به دستشویی برود، او را تحسین کنید. همچنین میتوانید از مشوقهای دیگری که کودک آنها را دوست دارد به عنوان هدیه برای آموزش رفتن به توالت استفاده کنید.
- زمانی را برای بردن کودک به توالت تعیین کنید. به عنوان مثال یک ساعت پس از نوشیدن مایعات ممکن است زمانی باشد که کودک شما نیاز به ادرار کردن دارد. همچنین میتوانید پس از صرف غذا، کودک خود را روی صندلی مخصوص بنشانید. با این حال، اگر فرزندتان نمیخواهد این کار را انجام دهد، او را تحت فشار قرار ندهید. زیرا اجبار شما، روند و علاقه کودک به یادگیری رفتن به توالت را به تاخیر میاندازد.
- اجازه دهید فرزندتان بفهمد که چقدر برای آموزش او و همکاری که با شما دارد، هیجانزده هستید. این کار باعث میشود که کودک برای دیدن هیجان و خوشحالی شما، بیشتر تلاش کند.
سخن پایانی
یکی از مهمترین کارهایی که باید از دو سالگی کودک برای انجام آن آماده شوید، آموزش از پوشک گرفتن کودک است. باید بدانید که این کار به صبر و حوصله زیادی نیاز دارد. زیرا کودک شما استقلال و مهارت لازم برای انجام این کار را ندارد. بنابراین منتظر هر گونه خرابکاری و یا لجبازی فرزند خود در مراحل یادگیری باشید. همچنین باید توجه داشته باشید که کودک از نظر جسمی و روحی شرایط لازم را داشته باشد، در غیر این صورت باعث استرس کودک و عوارض ناشی از آن میشوید. شما به عنوان والدین کودک باید نحوه صحیح آموزش رفتن به توالت و همچنین نکات مهم در یادگیری آسان و بیدردسر کودک را بدانید.
منابع