سلامت نوزاد, شیردهی, نوزاد و شیرخوارگی

مصرف سیر در دوران شیردهی

مصرف سیر در دوران شیردهی

سیر یک ماده غذایی پر استفاده است که در بسیاری از غذاها در سراسر جهان به کار می‌رود. اما در اصل، سیر چیزی بیش‌تر از یک طعم دهنده غذا محسوب می‌شود. در طول تاریخ، بارها به فواید پزشکی سیر اشاره شده است. منشا واقعی سیر مشخص نیست. با این حال، استفاده از آن حداقل به ۵,۰۰۰ سال پیش از مصر باستان باز می‌گردد. این ماده غذایی در بناهای تاریخی پیدا شده است و سوابقی در مورد مصرف آن در پزشکی یونان باستان، روم و چین وجود دارد. به همین دلیل در این مقاله به بررسی فواید و خطرات مصرف سیر در دوران شیردهی می‌پردازیم.

سیر سرشار از ویتامین‌ها، مواد معدنی و اسیدهای آمینه است. همچنین این ماده غذایی از ترکیبات گوگردی تشکیل شده است که باعث بیش‌تر خواص مفید آن برای سلامتی و البته بوی شدید آن است. سیر قرن‌ها برای درمان عفونت، تورم و مشکلات گوارشی مورد استفاده قرار گرفته است. حتی امروزه نیز موارد استفاده از سیر بسیار زیاد است. این غذا، یک مکمل غذایی و یک گیاه دارویی به شمار می‌رود.

مصرف سیر در دوران شیردهی

مصرف سیر در دوران شیردهی کاملا بی خطر است. تا زمانی که شما و کودک شما به سیر موجود در رژیم غذایی خود حساسیت نداشته باشید و بتوانید آن را تحمل کنید، نیازی به اجتناب از آن نیست. مصرف سیر در حد اعتدال برای سلامتی شما و تولید شیر مادر بسیار مفید است.

سیر بر طعم شیر مادر چه تاثیری دارد؟

سیر موجود در غذاهایی که میل می‌کنید، وارد شیر شما می‌شود. بوی تند و شدید سیر نه تنها می‌تواند بوی شیر مادر را تغییر دهد، بلکه می‌تواند طعم شیر مادر را نیز تغییر دهد.

آیا سیر ممکن است باعث کولیک نوزاد شود؟

برخی از نوزادان طعم سیر را دوست دارند و اصلاً از آن بدشان نمی‌آید. اما برخی دیگر نیز ممکن است به خاطر این طعم و بو بداخلاق و عصبانی شوند. 

برای نوزادانی که از کولیک رنج می‌برند، سیر یکی از مواد غذایی است که ممکن است باعث شود این بیماری تشدید شود.  به همین دلیل در صورتی که تصور می‌کنید مصرف سیر توسط شما برای نوزاد مشکلی ایجاد می‌کند، ممکن است بهتر باشد که آن را برای مدتی از رژیم غذایی خود حذف کنید تا ببینید که آیا در وضعیت او تفاوتی ایجاد می‌شود یا خیر.

آیا سیر باعث افزایش تولید شیر مادر می‌شود؟

اعتقاد بر این است که سیر باعث افزایش تولید شیر می‌شود و سال‌هاست که به عنوان یک داروی گیاهی برای تحریک تولید و افزایش ترشح شیر مادر مورد استفاده قرار می‌گیرد. 

زمانی که تاثیر مصرف سیر در افزایش تولید شیر مادر مورد مطالعه قرار گرفت، مشاهده شد که وقتی مادران در دوران شیردهی سیر مصرف می‌کردند، نوزادان آن‌ها مدت بیش‌تری در آغوش مادر باقی می‌ماندند و شیر می‌خوردند. به این ترتیب از آنجایی که بیش‌تر شدن دفعات شیردهی می‌تواند باعث افزایش تولید شیر مادر شود، این ممکن است یکی از دلایلی باشد که سیر باعث می‌شود که شیر مادر بیش‌تری در دوران شیردهی تولید شود.

نحوه استفاده از سیر برای افزایش تولید شیر مادر

شما می‌توانید به سادگی یک یا دو حبه سیر را از طریق غذاهایی که می‌خورید به رژیم غذایی روزانه خود اضافه کنید. شما می‌توانید از آن برای طعم دادن به انواع غذاها از جمله سبزیجات، گوشت، پاستا و غذاهای دریایی استفاده کنید. فقط به خاطر داشته باشید که مانند هر غذای دیگری، لازم است سیر را در حد اعتدال مصرف کنید.

مصرف مکمل‌های سیر

بهترین روش برای سود بردن از فواید طبیعی و غذایی سیر در دوران شیردهی، اضافه کردن حبه‌های سیر تازه به وعده‌های غذایی است که آماده می‌کنید. 

شما نباید مکمل‌های سیر یا مقدار زیاد سیر که برای اهداف پزشکی در نظر گرفته شده است را در دوران شیردهی خود مصرف کنید؛ مگر این که پزشک تایید شده آن را برای شما تجویز کند. درست مانند هر داروی گیاهی یا داروی دیگری، همیشه لازم است پیش از شروع هر مکمل با پزشک خود صحبت کنید.

مصرف شیر در دوران شیردهی

روش‌هایی برای اضافه کردن سیر به رژیم غذایی در دوران شیردهی

غذاهای خوشمزه زیادی برای استفاده از سیر و اضافه کردن آن به رژیم غذایی در دوران شیردهی وجود دارند. در ادامه چند ایده آسان و کاربردی برای اضافه کردن سیر به غذا را پیشنهاد می‌کنیم:

  • شما می‌توانید حبه‌های سیر تازه و له شده را به غذاهای برنجی یا سوپ‌های خوش طعم اضافه و ترکیب کنید تا طعم بهتری پیدا کنند.
  • می توانید پودر سیر را بر روی سالاد پاشید یا برای طعم دادن به غذاهای کبابی مانند توفو یا مرغ از آن استفاده کنید.
  • سیر رنده شده را با روغن زیتون مخلوط کنید تا یک سس خوش طعم و کم کالری تهیه و بر روی ساندویچ خود پخش کنید.
  • با استفاده از سیر خمیر شده سس درست کنید.
  • سعی کنید سیر تخمیر شده مانند سیر ترشی را امتحان کنید. سیر ترشی طعم خوبی دارد و دارای فواید بسیاری نیز برای سلامتی است.

در دوران شیردهی از مصرف چه غذاهایی خودداری کنیم؟

مصرف برخی از غذاها در دوران شیردهی برای نوزاد مناسب نیستند. مواد غذایی که در ادامه به چند مورد از آن‌ها اشاره می‌کنیم، ممکن است باعث ایجاد نفخ در نوزاد شوند و یا برای او مضر باشند. بنابراین در صورتی که نوزاد شما علائم و نشانه‌های نفخ را از خود نشان می‌دهد، بهتر است از مصرف آن‌ها در دوران شیردهی خودداری کنید. 

  • چای و قهوه
  • کلم، کلم بروکلی و سایر مواد غذایی که باعث ایجاد نفخ می‌شوند
  • ماهی
  • شکلات
  • نعناع تند
  • جعفری

فواید مصرف سیر در دوران شیردهی برای سلامتی

  • شیردهی را افزایش می‌دهد: علاوه بر کمک به افزایش تولید شیر مادر در مادران شیرده، همچنین پیشنهاد می‌شود که نوزادانی که طعم سیر در شیر مادر را دوست دارند، به خوبی شیر مادر را می‌خورند.
  • به عنوان یک ضد عفونی کننده عمل می‌کند: سیر برای درمان عفونت‌های باکتریایی و ویروسی مورد استفاده قرار گرفته است. سیر می‌تواند کمک کند که از ابتلا به بیماری پیشگیری کنید و یا دوره بیماری را کوتاه می‌کند.
  • خاصیت ضد قارچی دارد: مصرف سیر به جلوگیری از ابتلا به قارچ هنگام مصرف آنتی بیوتیک کمک می‌کند. همچنین می‌تواند به سیستم ایمنی بدن شما و کودک شما کمک کند تا با برفک دهان مقابله نماید.
  • به سلامت قلب کمک می‌کند: سیر رگ‌های خونی را گشاد می‌کند؛ بنابراین این خاصیت را دارد که فشار خون را کاهش دهد. سیر همچنین به منظور کاهش کلسترول، رقیق شدن خون و کاهش خطر بروز حمله قلبی مورد استفاده قرار می‌گیرد.
  • سایر کاربردها و فواید: سیر ممکن است در درمان سرماخوردگی، بی خوابی، آسم و سرطان مفید واقع شود.
  • به سلامت دستگاه گوارش کمک می‌کند: سیر برای هضم و دستگاه گوارش مفید است.

در صورتی که به نوزاد خود شیر ‌می‌دهید و دوست دارید سیر بخورید، بهتر است بدانید که مصرف آن برای کودک شما کاملا بی خطر است و حتی ممکن است به افزایش شیر شما کمک کند. البته توجه داشته باشید که سیر ممکن است باعث ایجاد قولنج یا کولیک در برخی از نوزادان شود؛ بنابراین ممکن است لازم باشد مدتی مصرف آن را کنار بگذارید.

هشدارها و عوارض جانبی

در صورتی که سیر به طور مستقیم به نوزاد داده شود برای او خطرناک است. تنها روشی که نوزاد شما از فواید مصرف سیر بهره مند می‌شود، لازم است شیر مادر باشد.

سیر می‌تواند برای برخی از زنان و برخی نوزادان حساسیت زا باشد. اگر شما یا نوزاد شما قادر نیستید که سیر را به خوبی تحمل کنید، لازم است مصرف آن را متوقف کنید.

مصرف سیر می‌تواند سطح قند خون شما را کاهش دهد. بنابراین در صورتی که از هیپوگلیسمی یا دیابت رنج می‌برید، لازم است از مصرف سیر زیاد خودداری کنید.

مصرف بیش از حد سیر همچنین می‌تواند خون شما را رقیق کند. بنابراین در صورتی که از داروهای ضد انعقاد (رقیق کننده خون) استفاده می‌کنید، لازم است مراقب مصرف آن باشید.

دستور تهیه شیر سیر برای مادران در دوران شیردهی

شیر سیر یک ترکیب غذایی مفید برای مادران در دوران شیردهی به شمار می‌رود و شیردهی یا تولید شیر را افزایش می‌دهد. دستور تهیه زیر برای مصرف یک نفر در نظر گرفته شده است و تهیه آن به حدود پنج دقیقه زمان نیاز دارد.

ترکیبات

  • چند حبه سیر سفید
  • نصف لیوان شیر

نحوه تهیه

  • حبه‌های سیر را پوست بگیرید، سپس آن‌ها را به قطعات کوچک برش دهید.
  • شیر را در قابلمه بریزید و اجاق گاز را روشن کنید.
  • اجازه دهید حبه‌های سیر چند دقیقه در شیر جوشانده شود.
  • ترکیب به دست آمده را هم بزنید تا شیر شروع به غلیظ شدن کند، سپس اجاق را خاموش کنید و اجازه دهید ترکیب به دست آمده خنک شود.
  • اگر می‌خواهید طعم تند سیر را کم کنید، می‌توانید مقدار شیر را افزایش دهید.

سوالات متداول

آیا نوزاد طعم سیر را در شیر مادر تشخیص می‌دهد؟

بله، نوزاد می‌تواند طعم نا آشنای سیر را در شیر مادر تشخیص دهد و این ممکن است اثر مثبتی بر روی شیر خوردن نوزاد داشته باشد یا نداشته باشد. 
بر اساس یک مطالعه منتشر شده در مجلات پزشکی، پس از خوردن سیر خام توسط مادر معمولاً حدود ۲ تا ۳ ساعت طول می‌کشد تا طعم آن در شیر مادر ظاهر شود. به نظر می‌رسید که نوزادان متوجه این تغییر مزه می‌شوند، زیرا وقتی شیر بوی سیر می‌داد، نوزاد مدت زمان بیش‌تری تمایل داشت که شیر بخورد و بیش‌تر می‌‌خورد. البته تغییر رفتار نوزاد به اندازه‌ای نبود که از این موضوع اطمینان حاصل شود. ممکن است رفتار آن نوزادان به این دلیل باشد که به سادگی می‌خواستند شیر زیادی بنوشند.

طعم سیر تا چه زمانی در شیر مادر باقی می‌ماند؟

طعم سیر می‌تواند تا پنج ساعت پس از مصرف آن در شیر مادر باقی بماند و شدیدترین طعم آن حدود یک تا ۳.۵ ساعت بعد از مصرف سیر به وجود می‌آید. اما نگران نباشید، سیر به نوزاد شما آسیبی نمی رساند، بنابراین شیر دادن به او با شیر مادر مشکلی ندارد، حتی اگر سیر خورده باشید.

آیا سیر در نوزادانی که از شیر مادر تغذیه می‌کنند باعث ایجاد نفخ می‌شود؟


در صورتی که متوجه شدید که هر بار که چیزی می خورید، نوزاد شما دمدمی مزاج می‌شود و بدخلقی می‌کند، سعی کنید برای مدتی از خوردن آن غذا خودداری کنید و ببینید که آیا تغییری در واکنش نوزاد شما ایجاد می‌شود یا خیر. بسیاری از مادران گزارش کرده‌اند که مصرف غذاهایی مانند کلم پیچ، اسفناج، لوبیا، پیاز، سیر، فلفل یا غذاهای تند در دوران شیردهی باعث ایجاد نفخ در نوزاد می‌شوند، در حالی که بسیاری از نوزادان این غذاها را به خوبی هضم می‌کنند.

آیا مصرف سیر خام برای شما مفید است؟

سیر معمولا به صورت پخته مصرف می‌شود، اما می‌توان آن را به صورت خام نیز مصرف کرد که حتی بهتر از شکل پخته آن است. دلیل این موضوع این است که شکل خام سیر تمام مواد غذایی مفید خود را حفظ می‌کند. بیش‌تر فواید سیر خام از آنزیمی به نام آلیسین ناشی می شود که دارای خواص ضد التهابی، آنتی اکسیدانی، ضد باکتریایی و ضد سرطانی است.

چه افرادی نباید سیر خام بخورند؟

از آنجایی که سیر می‌تواند احتمال لخته شدن خون را کاهش دهد، لازم است ۷ تا ۱۰ روز قبل از هر عمل جراحی که برنامه ریزی کرده‌اید، مصرف آن را متوقف کنید. در صورتی که از قبل از داروهای ضد انعقاد مانند کومادین (وارفارین) یا هپارین استفاده می‌کنید، توصیه می‌کنیم که از مصرف سیر اجتناب کنید؛ چرا که ممکن است مصرف سیر اثر رقیق کنندگی خون این دارو را افزایش دهد.

سخن آخر

سیر یک داروی همه کاره نامیده می‌شود و به طور قطع یک مکمل سالم برای رژیم غذایی شما در زمان شیردهی است. با این حال، لازم است سیر را فقط از طریق غذاهایی که می‌خورید مصرف کنید و نباید از مکمل‌های سیر استفاده کنید؛ مگر این که تحت نظر پزشک یا متخصص تغذیه باشید و او مکمل را برای شما تجویز کرده باشد.

سیر یکی از مواد تشکیل دهنده بسیاری از دستورهای غذایی است و به احتمال زیاد در دوران شیردهی حداقل مقداری سیر در رژیم غذایی خود دریافت خواهید کرد. در صورتی که شما و نوزاد شما بدون هیچ مشکلی قادر به تحمل سیر هستید و به آن حساسیت ندارید، نیازی به اجتناب از آن در زمان شیردهی نیست. 

با این حال، اگر متوجه شدید که پس از این که شما سیر مصرف می‌کنید و به نوزاد خود شیر می‌دهید، فرزند شما علائم و نشانه‌هایی شبیه به قولنج از خود نشان می‌دهد، ممکن است برای مدتی سیر را از رژیم غذایی خود حذف کنید و ببینید که آیا حذف آن برای نوزاد شما مفید بوده است یا خیر.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *