مدیریت درد های عادت ماهانه در خانه
پریود شدن و قاعدگی یک فرایند طبیعی است که همه بانوان بالغ آن را تجربه میکنند. در این دوره بدن شاهد تغییرات هورمونی زیادی است که بر خلق و خو و ارگانهای مختلف بدن تأثیر میگذارد. بسیاری از بانوان در دوره عادت ماهانه بیحوصله و عصبی میشوند. این کج خلقیها گاهی ناشی از درد شدیدی است که در این دوران متحمل میشوند. سردرد، درد در ناحیه شکم و زیر شکم، تهوع، اسهال، یبوست و نفخ از عوارض شایع دوران قاعدگی هستند. تیم پینو بیبی با تدوین یک مقاله جامع راهکارهای خانگی کاهش عوارض و درد دوره قاعدگی و پریود را به صورت موردی و موجز خدمتتان ارائه داده است. امیدواریم با رعایت این نکات ساده عادت ماهانه را بدون درد و در نهایت آرامش پشت سر بگذارید تا زندگی روزمرهتان مختل نشود.تمامی راه حل های ارائه داده شده در این مقاله به کاهش درد عادت ماهانه شما کمک میکند.
کاهش درد پریود با درمان خانگی
بانوان بعد از رسیدن به سن بلوغ هر ماه دورهای را تجربه میکنند که از آن به عنوان دوره پریود، عادت ماهانه یا قاعدگی نام برده میشود. عادت ماهانه یا همان پریود با خونریزی و درد در ناحیه شکم، زیر شکم و کمر همراه است. خونریزی به علت تخریب جداره رحم است؛ بدن بانوان به طور طبیعی هر ماه یک لایه محافظ برای نگهداشت جنین در داخل رحم میسازد اگر بارداری اتفاق نیفتد این دیواره تضعیف میشود و فرو میریزد. بنابراین طی روزهای عادت ماهانه خونریزی اتفاق میافتد. با این که علت خونریزی مشخص است اما علت دردهای دوران پریودی و تغییرات خلقی هنوز به خوبی روشن نشده است. گروهی از متخصصان معتقدند که علت دردها و تغییرات روحی بانوان، تغییرات هورمونی است.
دوره پریود هر ۲۸ روز یک بار بین ۳ تا ۱۰ روز ممکن است اتفاق بیفتد. طول مدت عادت ماهیانه و شدت خونریزی و درد از فردی به فرد دیگر متفاوت است. برخی پزشکان شدت خونریزی و درد را به عوامل ژنتیکی نیز نسبت میدهند. اما واقعیت این است که علت پریود شدن هر چه که باشد درد و کلافگی بانوان در این دوره غیرقابل انکار است. شدت درد و نواحی مختلفی که تحت تأثیر عادت ماهانه درد را تجربه میکنند بسیار متفاوت است. برای برخی درد فقط محدود به یکی دور روز قبل از شروع دوره است و برای برخی از چند روز قبل از شروع عادت ماهانه آغاز میشود و تا روزهای پایانی دوره همچنان ادامه دارد. در اصطلاح پزشکی به بانوانی که پیش از قاعدگی دچار عوارض شدید قاعدگی میشوند، گفته میشود که مبتلا به سندرم پیشقاعدگی هستند.
برای برخی درد چندان شدید نیست و یک استراحت کوتاه و خوردن یک دمنوش خانگی مشکل را برطرف میکند اما عدهای دیگر درد شدیدی را تجربه میکنند و حتی در برخی موارد مجبور به مراجعه به پزشک میشوند. گاهی درد علاوه بر ناحیه شکم و زیر شکم، موجب سردرد هم میشود. برخی بانوان در نواحی سینه نیز درد را تجربه میکنند و سینههای آن بشدت حساس میشود. در مواردی بعضی از بانوان نفخ شدید میکنند و دچار مشکلات گوارشی مانند یبوست و اسهال میشوند. گاهی بروز این علائم به قدری زیاد است که زندگی فرد را دچار اختلال میکند و با نزدیک شدن به دوره عادت ماهانه گویی فرد وارد یک کابوس وحشتناک میشود. چه جزو بانوانی باشید که درد مختصری دارند و چه جزو خانمهایی باشید که درد شدیدی را در دوران پریودی تحمل میکنید؛ باید به شما بگوییم که با به کارگیری راهکارهایی که در ادامه معرفی میشوند به راحتی میتوانید عوارض ناشی از قاعدگی را مدیریت و کنترل کنید و زندگی خود را به صورت نرمال ادامه دهید. به طور کلی راهکارهای درمان و مدیریت عوارض عادت ماهانه را به چند روش کلی میتوان تقسیم کرد:
- نوشیدن دمنوش و جوشانده خانگی
- ورزش
- رعایت رژیم غذایی متناسب
- استفاده از پماد و روغنهای گیاهی و ماساژدرمانی
- مدیریت ذهن و روان
- گرم کردن
- نوشیدن آب
- استفاده از قرصهای مسکن
از دمنوشها و جوشاندههای خانگی استفاده کنید
یکی از قدیمترین و موثرترین روشهای خانگی درمان دردهای عادت ماهانه نوشیدن دمنوشها و جوشاندههاست. دمنوشها میتوانند جایگزین مناسبی برای داروهای شیمیایی باشند. دمنوشها نسبت به داروهای شیمیایی عوارض کمتری دارند؛ چرا که ماده موثره موجود در دمنوشها دز پایینتری دارد و به مقدار کمتری جذب بدن میشود. اما نباید فراموش کرد که افراط در مصرف دمنوشها هم میتواند خطرناک باشد. نکته دیگری که در مورد دمنوشها باید به آن توجه کرد این است که هر گیاهی در یک دمای مشخص ماده موثره خود را آزاد میکند و جوشاندن کم یا بیش از حد مواد گیاهی باعث میشود تا عصاره گیاه به طور مطلوبی تخلیه نشود. در مورد مصرف جوشاندهها و دمنوشها باید به طبع گرم یا سرد بودن آنها توجه کرد و مطابق با مزاج فرد باید این دمنوشها را تهیه و میل نمود. در ادامه برخی دمنوشهای موثر برای کاهش عوارض دوران قاعدگی ارائه میشود:
- دمنوش رازیانه
رازیانه بدون شک بهترین خوراکی برای بانوان است. دانههای رازیانه دارای مقادیر زیادی هورمون زنانه استروژن هستند. اگر پیش از شروع قاعدگی درد شدیدی احساس میکنید و یا قاعدگی شما به تاخیر افتاده است دو قاشق غذاخوری از دانههای ریز و گرم رازیانه را در آب به خوبی بشویید و در یک قوری متوسط به همراه دو لیوان آب، آن را دم کنید. ۱۰ دقیقه صبر کنید تا دمنوش رازیانه آماده شود. حالا با نوشیدن این دمنوش پرخاصیت دیواره رحم تحریک میشود و خونریزی با سهولت و درد کمتری اتفاق میافتد. رازیانه را میتوانید به عنوان مسکن برای کاهش دردهای قاعدگی به خصوص درد شکم و کمر نیز استفاده کنید.
- چای بابونه
بابونه از دیرباز برای کاهش اسپاسمهای عضلانی به کار گرفته میشده. بابونه همچنین میتواند مشکلات گوارشی ناشی از دوران قاعدگی را بهبود بخشد. بابونه باعث برطرف شدن اسهال میشود. اگر جزو افرادی هستند که در دوران عادت ماهانه دچار مشکلات پوستی میشوید باید بدانید که با مصرف بابونه میتوانید از پوستتان نیز محافظت کنید. از آنجا که بابونه دارای خواص ضدالتهابی است اگر چند روز قبل از شروع قاعدگی هر روز دمنوش بابونه مصرف کنید از شر نفخ و تورم ناشی از دوران قاعدگی خلاص میشوید.
- دمکرده زیره
اگر جزو افرادی هستید که عادت ماهانه شما به تعویق افتاده و دردهای شدیدی را در ناحیه شکم و زیر شکم احساس میکنید، به شما توصیه میکنیم تا دمنوش زیره را در برنامه روزانه خود بگنجانید. زیره باعث تسهیل در خونروش ماهانه میشود و میتواند درد ناشی از خونروش را کاهش دهد. در مصرف زیره محتاط باشید چون مصرف بیش از حد آن باعث خونریزی زیاد میشود.
- دمنوش زنجبیل
زنجبیل از قدیم الایام به عنوان یک گیاه شفابخش شناخته شده است. زنجبیل دارای طبع گرم است، متخصصان طب سنتی مصرف خوراکیهای طبع گرم را در دوران قاعدگی پیشنهاد میکنند. زنجبیل سیستم ایمنی را تقویت میکند و به دستگاه گوارش کمک میکند تا فعالیت نرمال خود را در پیش بگیرد. زنجبیل همچنین یک داروی موثر برای کاهش حالت تهوع است. بانوانی که در دوران قاعدگی دچار حالت تهوع و سرگیجه میشوند میتوانند زنجبیل را روی حرارت کم به مدت ۲۰ دقیقه بچوشانند و سپس با کمی عسل میل کنند. زنجبیل میتواند به عنوان یک مسکن عمل کند و دردهای قاعدگی را کاهش دهد. همچنین زنجبیل از بروز عفونت واژن نیز جلوگیری میکند.
- زعفران دمکرده
زعفران یک ماده خوراکی با طبع بسیار گرم است. زعفران به راه افتادن خونروش در دروان قاعدگی کمک میکند. اگر در دوران قادعدگی دچار افسردگی میشوید دمنوش زعفران شما را بانشاط و شاد خواهد کرد. در مصرف دمنوش زعفران افراط نکنید و از مصرف دمنوش غلیظ خودداری کنید. به اندازه نوک قاشق چایخوری زعفران را در یک لیوان آب بریزید و با حرارت غیرمستقیم برای ۸ دقیقه آن را دم کنید و سپس نوش جان کنید.
- دمنوش آویشن
آویشن هم جزو گیاهانی با طبع گرم است. نوشیدن دمنوش آویشن از سردی رحم جلوگیری میکند. دمنوش آویشن برای تنظیم قاعدگی و پریود بسیار موثر است. دمنوش آویشن با تحریک دیواره رحم و افزایش انقباضات رحم روند قاعدگی را تسهیل و تسریع میکند. به اندازه یک قاشق چایخوری برگهای آویشن را به خوبی بشویید. روی آن به اندازه یک استکان آب جوش بریزید. درب ظرف را با درپوش مسدود کنید و اجازه دهید ۱۰ دقیقه دم بکشد. حال دمنوش آویشن را با مقداری عسل نوش جان کنید.
برای کاهش درد عادت ماهانه ورزش کنید
آنقدر از خواص ورزش برای سلامتی گفته شد و شنیدیم که اثرات شگفتآور آن بر کسی پوشیده نیست. برخی ورزشها میتوانند به کاهش دردهای دوره عادت ماهانه کمک کنند و برخی حتی در تنظیم دوره قاعدگی نیز مؤثر هستند. ورزش موجب افزایش ترشح هورمونهای اندروفین و اکسیتوسین میشود. هورمون اندروفین و اکسیتوسین موجب نشاط و کاهش درد میشوند. در ادامه چند نوع ورزش و حرکت ورزشی مؤثر برای کاهش عوارض دوره عادت ماهانه ارائه میشود.
اگر پریود هستید پیادهروی کنید
پیادهروی کم خرجترین، سادهترین و ایمنترین ورزش دنیاست. یک کفش مناسب بپوشید و به خیابان بروید یک مسیر همواره را انتخاب کنید و با سرعتی متعادل شروع به قدم زدن بکنید. دستان خود را فعالانه حرکت دهید و روی تنفس خود تمرکز کنید. اگر روزی ۳۰ دقیقه پیادهروی منظم داشته باشید قطعاً به ندرت دچار دردهای دوران قاعدگی خواهید شد.
آیا وقتی پریود هستم میتوان شنا کنم؟
برخلاف تصور غلط و رایج، شنا کردن در دوران قاعدگی نه تنها مانعی ندارد بلکه به کاهش دردهای دوران قاعدگی نیز کمک میکند. شنا کردن بدن را در وضعیت آرامشبخشی قرار میدهد. اگر پریود هستید میتوانید با استفاده از تامپون و کاپ قاعدگی بدون نگرانی از نشتی خون در آب شنا کنید. شنا کردن به خصوص چند روز قبل از شروع پریود بدن شما را ریلکس میکند و عوارض پیش قاعدگی را کاهش میدهد.
عادت ماهانه و تأثیر خارقالعاده یوگا
اگر جزو آن دسته افرادی هستید که در دوران عادت ماهانه کجخلق و بیحوصله میشوید به شما توصیه میکنیم تا ورزش یوگا را تجربه کنید. حرکات کششی یوگا باعث میشود انقباضات و اسپاسم عضلانی دوره قاعدگی کاهش یابد و در نتیجه درد کمتری را تجربه کنید. ماهیت ورزش یوگا آرامشبخشی و افزایش قدرت تمرکز است، بنابراین بانوانی که در دوره قاعدگی زندگی کاری آنها دچار اختلال میشود بهتر است در روز بین ۱۰ تا ۲۰ دقیقه حرکات ساده یوگا را حتی در محیط کار انجام دهند و از تأثیرات آن شگفت زده شوند. در بین حرکات مختلف یوگا حرکت بچه، خم کردن زانوها در شکم به حالت خوابیده، حرکت گربه – شتر، حرکت ساواسانا و کشش چرخشی ستون فقرات به حالت خوابیده برای کاهش دردهای دوران قاعدگی بسیار مفید هستند.
خوردن و نخوردن در دوران قاعدگی
رعایت رژیم غذایی در دروه قاعدگی نیز میتواند تا حدودی دردهای دوران عادت ماهانه را کاهش دهد. همانطور که مصرف برخی مواد غذایی در این دوران توصیه میشود باید از خوردن و نوشیدن برخی مواد خوراکی نیز پرهیز کرد.
بخورید تا درد نکشید
اول بپردازیم به مواد خوراکی که مصرف آنها در دوره عادت ماهانه توصیه میشوند. مصرف دارچین چه به صورت دمنوش و چه به صورت پودر و به عنوان ادویه میتواند به عنوان یک مسکن عمل کند و دردها و عوارض قاعدگی را کاهش دهد. شکلات تلخ باعث کم شدن انقباض ماهیچهها میشود و درد را تسکین میدهد. جعفری و شوید گیاهانی هستند که مصرف آنها به کاهش درد کمک میکنند. مصرف غذاهایی که دارای مقادیر زیادی اسید چرب هستند مانند ماهی و انواع آجیل نیز برای تسکین درد پریودی موثر هستند. برخی از گیاهان دارویی مانند کوهوش سیاه، بداغ جنگلی و پنجانگشت نیز از قدیم و در طب سنتی برای تسکین دردهای قاعدگی کاربرد داشتهاند. با توجه به از دست دادن خون و فقر آهن، مصرف مواد غذایی دارای آهن نیز برای این دوران مناسب است مانند جگر و اسفناج. تخممرغ نیز یک خوراکی مناسب برای دوران قاعدگی است. تخممرغ سرشار از ویتامین، پروتئین و آهن است. مصرف لیمو نیز برای این دوران توصیه میشود. لیمو علاوه بر تأمین آب دارای مواد مغذی فراوانی است. لیمو نفخ دوران قاعدگی را کاهش میدهد و حالت تهوع را از بین میبرد.
نخورید تا درد نکشید
پرهیز از خوردن برخی خوراکی به کاهش درد دوران قاعدگی کمک میکند و عوارض آن را کاهش میدهد. یکی از مضرترین خوراکیها در دوران قاعدگی مصرف غذاهای شور و پرنمک است. در دوره عادت ماهانه بدن به خودی خود دچار نفخ و تورم میشود، خوردن غذاهای شور این نفخ را بیشتر میکند. یکی از عوارض شایع پریودی کم آبی بدن است با مصرف غذاهای شور بدن بیش از پیش دهیدراته میشود. علاوه بر غذاهای شور هر نوع ماده خوراکی نفاخ را از لیست برنامه تغذیهای خود حذف کنید. حبوبات مانند نخود و لوبیا، سبزیجاتی مانند گل کلم و کلم بروکلی باعث ایجاد گاز معده میشوند بنابراین خوردن آن در دروان قاعدگی پیشنهاد نمیشود. کافئین را از رژیم غذایی خود در این دوره حذف یا محدود کنید. مصرف چای، قهوه، نوشابههای گازدار و انرژیزا را کاهش دهید و به جای آنها از دمنوشهای گیاهی که در بالا ذکر شد استفاده کنید. نوشیدنیهای الکی و مصرف سیگار را در دوران قاعدگی به حداقل برسانید.
استفاده از پماد و روغنهای گیاهی و ماساژ برای کاهش درد پریود
چرب کردن شکم و زیر شکم با روغنهای گیاهی طبع گرم تا حدود زیادی به تسکین دردهای قاعدگی کمک میکند. یک زیرانداز پهن کنید و روی آن به آرامی دراز بکشید. مقداری روغن هسته انگور، روغن بادام یا عصاره اسطوخودوس، نعناع فلفلی، رازیانه و گل سرخ را روی کف دستان خود بریزید. حالا دستان خود را به آرامی بهم بمالید. وقتی دستانتان کمی گرم شد دستان را روی شکم گذاشته و در جهت عقربههای ساعت به صورت دورانی اطراف ناف را به خوبی ماساژ دهید. این کار درد ناحیه شکم و زیر شکم را تا حدود زیادی تسکین میدهد و آرامش را برای شما به ارمغان میآورد.
مدیریت ذهن و روان در دوره عادت ماهانه
استرس و اضطراب را از خود دور کنید. بپذیرید که این یک فرایند طبیعی در زندگی خانمهاست. با روش تلقین مثبت این دوره را از حالت یک دروه کابوسوار خارج کنید. تا جایی که امکان دارد استرسها را کاهش دهید. یکی از شایعترین استرس بانوان نشتی خون و لک شدن لباس است با استفاده از تجهیزات مرغوب و مخصوص دوران قاعدگی و رعایت بهداشت این استرس را به حداقل برسانید. با ورزش و مراقبه آرامش را به خود هدیه دهید. فراموش نکنید که این یک فرآیند طبیعی است و نیاز نیست به خاطر آن خودتان را سرزنش کنید. تقویمی برای ثبت وقایع دوران قاعدگی داشته باشید تا بتوانید با برنامهریزی دقیق کارهای حساس و مهم شغلی خود را خارج از دوره قاعدگی انجام دهید.
وقتی پریود هستید آب بیشتر بنوشید
یکی از عوارض شایع دوران قاعدگی کمآبی است. دهیدراته شدن باعث شدید شدن انقباضات و در نتیجه درد بیشتر میشود. در دوران قاعدگی بیشتر آب بنوشید و همواره یک بطری آب به همراه داشته باشید.
گرم کردن شکم معجزه میکند
یک کیسه آبگرم یا پتو برقی روی شکم خود بگذارید خواهید دید که درد تا حد زیادی کاهش مییابد. اگر کیسه آبگرم و پتو برقی در دسترستان نیست یک حوله را با اتو یا وسایل گرمایشی گرم کنید و از آن استفاده کنید. گرم کردن انقباضات دیواره رحم را کاهش میدهد و خونروش را تسهیل میکند.
استفاده از قرصهای مسکن
اگر درد شما شدید است و با روشهایی که در بالا ذکر شد هنوز هم درد داشتید. یک مسکن مصرف کنید بهتر است مسکن قوی نخورید. فراموش نکنید ممکن است بدن بعد از مدتی به مسکنها واکنش نشان ندهد. مصرف یک قرص آسپرین و یا استامینوفن شاید درد شما کاهش دهد اگر استامینوفن معمولی کارساز نبود از استامینوفن کودئین استفاده کنید. در مواردی که درد خیلی شدیدتر هست مصرف قرصهای مسکنی همچون ایبوبروفن، ناپروکسن، سلکوکسیب و مفنامیک اسید نیز تجویز میشود. برای مصرف هر گونه داروی شیمیایی بهتر است با پزشک متخصص مشورت کنید.
چه روشهای متنوعی مرسی بابت مقاله مفیدتون