از زمانی که انسانها وجود داشتهاند، دورههایی قاعدگی نیز وجود داشته است. اما آیا تا به حال به این فکر کردهاید که قبل از اختراع پدها و تامپونها از چه چیزی برای جذب جریان خون قاعدگی استفاده میکردند؟ در حالی که امروزه، انتخابهای بسیاری از محصولات بهداشتی دوران قاعدگی برای استفاده راحت و آسان وجود دارد، برخی از چیزهای عجیب و غریب و شگفت انگیز در گذشته مورد استفاده قرار گرفتهاند. خونروش قاعدگی در کنار مشکلات دیگر مانند کرامپ شکم، سردرد، نوسانات خلقی، دل درد و کمر درد از جمله معضلاتی هستند که هر ماه بانوان را آزار میدهند. ترس از نشت خون قاعدگی به لباس و دیده شدن آن در انظار عمومی و حتی در بین اعضای خانواده یک کابوس تمامنشدنی برای اکثر بانوان است. این دغدغه اساسی طی سالیان متمادی و شاید به قدمت تاریخ بشر همواره با بانوان همراه بوده است و از همین روست که طی سالیان متمادی محصولات مربوط به دوران قاعدگی در شکل و طرحهای مختلف به بازار عرضه شدهاند تا پاسخگویی این نیاز بانوان باشند. اختراع محصولات مختلف قاعدگی به نوعی برای حفظ اثربخشی، کارایی، ثمربخشی و راحتی بانوان بوده است. با پینو بیبی همراه باشید تا در زمان سفر کنیم و به آن چه در طول تاریخ برای استفاده در دوران پریودی به وجود آمده بود، نگاهی بیاندازیم. چگونه راه حلهای مختلف طی دوران به محصولات قاعدگی که امروزه میشناسیم تبدیل شدهاند. در ادامه از دوران تمدن مصر باستان، دوران طلایی ویکتوریا و دهههای مختلف میلادی عبور میکنیم تا در نهایت به زمان حال میرسیم و محصولات مختلف مربوط به مدیریت خون قاعدگی و خونروش دوران پریود را بررسی خواهیم نمود.
استفاده از پاپیروس در دوران قاعدگی
استفاده از گیاه پاپیروس به عنوان کاغذ در مصر باستان رواج زیادی داشته و یکی از دلایل شهرت مصر باستان استفاده از پاپیروس با اهداف گوناگون است. باستانشناسان و محققان معتقدند که زنان مصر باستان از این محصول گیاهی برای ساختن چیزی شبیه به تامپونی استفاده میکردند که آن را برای جذب خون و ترشحات قاعدگی در واژن قرار میدادند. به نظر میرسد این محصول خش بود و خیلی هم جذب کننده خوبی نبوده است.
پاپیروس تنها مادهای نبود که زنان مصری باستان در واژن خود قرار میدادند. مدفوع تمساح نیز به عنوان یک روش اولیه پیشگیری از بارداری استفاده میشد و در واژن زن قرار داده میشد.
استفاده از تکههای پارچه در دوران قاعدگی
در طول تاریخ، از رومیان و یونانیان باستان، تا دوران ویکتوریا، زنان از قراردادن تکههای کوچک پارچه بین پاهای خود برای جذب خون پریودی استفاده میکردند. این جاذبترین و جذابترین روش نیست و لباسها باید شسته میشدند و دوباره استفاده میشدند.
در حالی که استفاده از پارچه برای جذب خون قاعدگی ممکن است یک عمل تاریخی به نظر برسد، حقیقت این است که بسیاری از زنان و افرادی که در سرتاسر جهان قاعدگی را تجربه کردهاند، بدون دسترسی مناسب به محصولات پریودی هنوز این کار را انجام میدهند. تخمین زده میشود که ۵۰۰ میلیون نفر به محصولات قاعدگی یا امکانات بهداشتی دسترسی ندارند. منصفانه است که بگوییم در حالی که از نظر تولید محصولات پریودی پیشرفت وجود داشته است، اما هنوز راهی برای انتقال و رسیدن محصولات بهداشتی به زنان و دختران در سراسر دنیا وجود ندارد.
استفاده از پیشبند بهداشتی در دوران قاعدگی
آیا در مورد پیشبند بهداشتی چیزی شنیدهاید؟ این محصول در دوران ویکتوریا اختراع شد و مانند بسیاری از لباسهای آن زمان، راحت به نظر نمیرسد و تنفسپذیر نبود.
این پیشبند که از لاستیک با نوارهایی که بین پاها قرار داشت تشکیل شده بود، از ریختن خون به دامن یا ریختن خون هنگام نشستن جلوگیری میکرد. استفاده از پیشبند قاعدگی ممکن است مبلمان را از لکه در امان نگه داشته باشد، اما به نظر میرسد پوشیدن آن واقعاً ناخوشایند باشد.
استفاده از کمربندهای بهداشتی در دوران پریود
نوارهای بهداشتی قابل شستشو که با کمربند در جای خود نگه داشته میشدند از دهه ۱۸۸۰ میلادی به بعد محبوب بودند. این نوازها از کش ساخته شده بودند که دور کمر بسته با یک گیره در جلو و یکی در پشت بسته میشدند. زنان آن زمان یک حوله بهداشتی را به این گیرهها وصل میکردند تا خون قاعدگی روی آن ریخته شود. این پدهای اولیه از مواد جاذب ساخته نشده بودند، بنابراین برای کسی که جریان خونریزی سنگینی داشت تجربه خوشایندی نبود و وحشتناک به نظر میرسید.
این تسمهها (کمربندها) تا دهه ۱۹۷۰ میلادی یک گزینه محبوب باقی ماندند، زمانی که نوارهای خودچسب به بازار عرضه شدند. در حالی که خوشبختانه، نوارهای بهداشتی در طول سالها تکامل یافته و جاذبتر شدند، طراحی اصلی تسمه برای نزدیک به ۱۰۰ سال یکسان باقی ماند!.
استفاده از شلوارهای بهداشتی در دوران پریود
شلوارکهای بهداشتی، که گاهی اوقات به آنها شکوفههای قاعدگی نیز گفته میشود، در اواخر قرن ۱۹ و اوایل قرن ۲۰ میلادی توسط کسانی که توانایی خرید آنها را داشتند استفاده میشد. اگر چه این شلوارکها ممکن است فانتزی به نظر برسند، اما مطمئناً چندان کارآمد به نظر نمیرسند.
مانند پیشبندهای بهداشتی، این شلوارکها هم از لاستیک ساخته شده بودند. شلوارها به گونهای طراحی شدهاند که با افزودن یک لایه محافظ اضافی برای جلوگیری از نشتی روی لباس یا مبلمان، پریود بودن زنان را کمتر آشکار کنند. مانند همتای ویکتوریایی خود، به نظر میرسید که این روشها بیشتر بر روی مخفی کردن خونروش متمرکز شدهاند، نه این که واقعاً تنفس پوستی در ناحیه واژن را در نظر بگیرند یا برای کسانی که آنها را میپوشند راحت باشند.
استفاده از اسفنج دریایی در دروان پریود
در سالیان بعد، افراد به یک راه حل طبیعیتر روی آوردند. در اواخر قرن نوزدهم میلادی، برخی از زنان از اسفنجهای دریایی به عنوان جایگزین جاذب برای نوار بهداشتی قابل شستشو استفاده میکردند. این اسفنجها راحتتر تمیز میشدند و بنابراین بهداشتیتر به نظر میرسیدند.
برخی از مردم هنوز هم امروزه از اسفنجهای دریایی به عنوان جایگزینی برای تامپون استفاده میکنند، اما محققان بین استفاده از اسفنج دریایی و سندرم شوک سمی رابطههایی را کشف نمودهاند، بنابراین قبل از امتحان کردن این روش، حتماً تحقیقات خود را انجام دهید و با متخصص زنان و زایمان مشورت کنید.
استفاده از حوله لیستر در دوران قاعدگی
پدها یا دستمالهای یکبار مصرف امروزه محبوب هستند، اما اولین بار توسط پرستارانی که از بانداژ برای جذب جریان قاعدگی خود استفاده میکردند، استفاده شد. در نهایت، روشی را ابداع شد که هم جاذب بود و هم نیازی به استفاده مجدد نداشت.
اولین نوارهای بهداشتی یکبار مصرف تجاری فروخته شده توسط Johnson & Johnson در اواخر دهه ۱۸۸۰ میلادی معرفی شد. آنها را حوله لیستر مینامیدند، از گاز و پنبه ساخته میشدند و با کمربند بهداشتی در جای خود نگه داشته میشدند.
استفاده از تامپون در دوران پریود
تامپونها خیلی پیشتر از چیزی که فکر میکنید وجود داشتهاند. تامپون مدرنی که امروزه میشناسیم در اوایل دهه ۱۹۳۰ میلادی توسط ارل هاس اختراع شد، پزشکی که میخواست راه حل بهتری برای پارچههایی که همسرش به عنوان محصول قاعدگی استفاده میکرد، بیابد. او تامپون و اپلیکاتور پنبهای را ابداع کرد و در سال ۱۹۳۳ میلادی ثبت اختراع و علامت تجاری را به گرترود تندریچ فروخت. جندی بعد گرترود تندریچ شرکت Tampax را با استفاده از طرحهای هاس راهاندازی کرد. از آن جایی که هنوز نگرانیهای فرهنگی، اجتماعی و مذهبی زیادی در مورد استفاده از تامپون وجود داشت، برای بسیاری از زنان تا دهه ۱۹۶۰ و ۱۹۷۰ میلادی پدها محصول بهداشتی محبوبتری باقی ماندند.
در آن زمان نظرات پزشکی در مورد این که آیا استفاده از تامپون بیخطر است یا خیر، متفاوت بود و بسیاری از مردم معتقد بودند که استفاده از تامپون باعث پاره شدن پرده بکارت میشود، البته امروزه این نظریه رد شده است و تامپونها یکی از محبوبترین محصولات دوره قاعدگی هستند.
استفاده از تامپون فوق جاذب در دوران قاعدگی
در اواخر دهه ۱۹۷۰میلادی، Procter & Gamble نوع جدیدی از تامپون سوپرجاذب به نام Rely را ایجاد کردند. این تامپون از عرض و همچنین درازا منبسط میشد و طوری طراحی شده بود که در تمام طول دوره قاعدگی یک زن، در جای خود باقی بماند. در واقع، گفته میشود که تامپون فوق جاذب میتواند تقریباً بیست برابر وزن خود مایعات را جذب کنن.
با این حال، آنها در سال ۱۹۸۰ میلادی کنار گذاشته شدند، زیرا چندین گزارش سندرم شوک سمی با استفاده از تامپون Rely گزارش شد اما این فقط تامپونهای Rely نبودند که باعث سندرم شوک سمی (TSS) میشدند. تا ژوئن ۱۹۸۳ میلادی، بیش از ۲۲۰۰ مورد سندرم شوک سمی TSS به CDC گزارش شده بود و بیش از ۸۰ درصد از این موارد زنانی بودند که تامپون از برندهای مختلف استفاده میکردند.
چندین سال طول کشید تا دانشمندان به ارتباط بین تامپون و سندرم شوک سمی TSS پی ببرند. تامپونهایی که برای مدت طولانی در داخل واژن باقی میمانند میتوانند باعث رشد باکتریها شوند. تامپونها میتوانند به دیوارههای واژن بچسبند و هنگام برداشتن میتواند باعث ساییدگیهای کوچک در دیواره واژن شود.
دستورالعملهای مربوط به استفاده ایمن از تامپون بهروزرسانی شد، به ویژه گزارشهای مربوط به استفاده از تامپونهای فوقجاذب و تعداد موارد بروز سندرم شوک سمی TSS از دهه ۱۹۸۰ میلادی به طور چشمگیری کاهش یافته است. برای ایمن ماندن، رعایت دستورالعملهای روی بسته هنگام استفاده از تامپون بسیار مهم است.
استفاده از کاپ قاعدگی در دوران پریود
کاپهای قاعدگی در چند سال اخیر با کسانی که به دنبال جایگزینی سازگارتر با محیط زیست برای پد و تامپون هستند، بسیار محبوب شده است. اما آیا میدانستید که این جایگزینها محصول دوره جدید نیستند؟ آنها در واقع از دهه ۱۹۳۰ میلادی وجود داشتهاند.
اولین کاپ توسط لئونا چالمرز در سال ۱۹۳۷ میلادی به ثبت رسید. بر خلاف کاپهای امروزی که بیشتر از سیلیکون ساخته شدهاند، کاپ چالمرز از لاستیک ساخته شده بود. کاپ کوچک اما قدرتمند قاعدگی برای سالها محبوبیت پیدا نکرد.
در دهه ۲۰۱۰ میلادی بود که کاپ قاعدگی شروع به توسعه کرد، زیرا بیشتر زنان به دنبال راهی سبزتر برای مدیریت جریان قاعدگی خود بودند. کاپها به راحتی قابل شست و شو و استفاده مجدد هستند. از آن جایی که فقط یک بار باید یک کاپ بخرید، این یک محصول مناسب برای کیف پول است که میتواند در دراز مدت باعث صرفه جویی در هزینهها شود.
استفاده از نوار بهداشتی در دوران پریود
سرانجام، در اوایل دهه ۱۹۷۰ میلادی، زنان توانستند با کمربند بهداشتی خداحافظی کنند، زیرا پدهای چسبنده اختراع شدند. این یک تغییر بزرگ بود. در دهه ۱۹۸۰ میلادی نوار بهداشتی چسبنده محبوبترین انتخاب بانوان بود. کمربندها قاعدگی دیگر به تاریخ پیوستند. امروزه اگر به داروخانهها یا فروشگاهها مراجعه کنید، میتوانید قفسههایی پر از پدهای چسبنده را ببینید که از نظر اندازه، سطح جذب و طراحی متفاوت است. به جرات میتوان گفت که پد دوره قاعدگی در صد سال گذشته راه طولانی را پیموده است.
استفاده از لباس زیر پریود (شورتکس) در دروان قاعدگی
شاید به نظر برسد که لباسهای زیر مخصوص قاعدگی اخیراً وارد صحنه شدهاند، اما در واقع، از دهه ۱۹۹۰ میلادی وجود داشتهاند. آنها شبیه لباسهای زیر معمولی هستند، اما از مواد جاذب برای جذب خون ساخته شدهاند و میتوانند به تنهایی یا با سایر محصولات مانند پد، تامپون یا کاپ برای محافظت بیشتر پوشیده شوند.
مانند کاپهای قاعدگی، آنها یک گزینه مقرون به صرفه و سازگار با محیط زیست هستند زیرا میتوان آنها را بارها و بارها شسته و مجدداً استفاده کرد. امروزه انتخابهای زیادی برای استایل و میزان جذب وجود دارد، از جمله شلوارهای قاعدگی گرفته تا شورت کامل. آیا میدانستید اگر نگران شنا کردن در دروان پریودی هستید، حتی میتوانید لباس شنای پریودی بخرید.
عادی سازی دورههای قاعدگی
محصولات دورهای (پریودی) در طول سالها راه طولانی را پیمودهاند و علاوه بر این، گفتمان پیرامون دوران قاعدگی نیز پیشرفت داشته است. این دو در کنار هم باعث شده است که زنان و دختران در انتخاب محصولات دورهای (پد، تامپون، کاپ یا لباس زیر قاعدگی) شانس انتخاب بیشتری داشته باشند.
با این حال، در حالی که همه چیز پیشرفت کرده است، هنوز تابو در مورد دورههای قاعدگی وجود دارد و دوره قاعدگی یک مشکل واقعی برای اکثر بانوان است. در سرتاسر جهان، دختران و زنان به دلیل انگ قاعدگی و عدم دسترسی به محصولات قاعدگی، تحصیل یا کار را از دست میدهند. روز بهداشت قاعدگی در ۲۸ می هر سال برگزار میشود و هدف آن تبدیل قاعدگی به یک واقعیت عادی زندگی تا سال ۲۰۳۰ میلادی است.
مطلب خیلی جالبی بود
چقدر جالب بود خدا رو شکر بعضی هاشون ما استفاده نکردیم 😂