با این که خریداری غذای کودک آماده از فروشگاه میتواند انتخابی مناسب برای نوزادانی باشد که در حال شروع غذای جامد هستند، اما تهیه غذای کودک خانگی در خانه نیز برای برخی از خانوادهها بسیار مناسب است. ایده تهیه غذای کودک در خانه ممکن است برای برخی از والدین دلهره آور به نظر برسد، اما این کار آسان است و نیازی به نگران بودن در این رابطه نیست.
کار و انرژی که نیاز است انجام شود تا بتوانید پوره کودک تهیه کنید، در واقع بسیار کم است. تنها چیزی که برای این کار نیاز دارید آماده کردن وسایل و تکنیک مناسب است. تهیه غذای کودک در خانه باعث صرفه جویی در هزینهها میشود و فایده دیگر آن این است که شما بر آنچه که وارد بدن کودک شما میشود، کنترل کامل خواهید داشت.
کاترین پورداوود، متخصص اطفال و مربی دارای مدرک شیردهی در کالیفرنیا، میگوید: «تهیه غذای کودک سالم و مقوی در خانه، ایدهای فوق العاده و مقرون به صرفه است».
فواید تهیه غذای کودک در خانه
یکی از بزرگترین فواید تهیه غذای کودک در خانه این است که انجام آن در عمل بسیار ساده است. دکتر پورداود توضیح میدهد که شما در بیشتر موارد، میتوانید غذایی که از قبل برای سایر اعضای خانواده تهیه کردهاید را در غذای کودک نیز به کار ببرید و فقط کمی بیشتر آن را فرآوری کنید تا به غذای بیخطری برای کودک شما تبدیل شود.
حتی بهتر از آن، غذاهای کودکی که در خانه تهیه میشوند، به مدت یک تا سه ماه در فریزر شما دوام خواهند داشت. دکتر پورداود پیشنهاد میکند از یک قالب یخ برای نگهداری و تعیین اندازه هر وعده غذای کودک استفاده کنید. او میگوید: “هر مکعب موجود در قالب یخ به راحتی حدود ۲۸ گرم غذای یخ زده میباشد.”
علاوه بر آن، زمانی که کودک خود را با همان غذایی که خود شما میخورید تغذیه میکنید، کودک شما این امکان را پیدا میکند که تنوع بیشتری از غذاها را امتحان کند و همچنین کودک شما به وعدههای غذایی مورد مصرف خانواده شما عادت میکند. دکتر پورداود میگوید: “کودکانی که از غذای کودک خانگی تغذیه میکنند، نسبت به غذای استاندارد و آماده کودک، بیشتر بافت غذا را حس میکنند و طعمهای بیشتری را نیز تجربه میکنند.”
همچنین با این روش شما میدانید که کودک شما دقیقاً چه چیزی میخورد و میتوانید اطمینان حاصل کنید که کودک شما غذاهای مقوی و عاری از افزودنیها و نگهدارندههای موجود در غذای کودک فروشگاهی را دریافت میکند. دکتر پورداود میگوید: «شما باید انتخاب کنید که میخواهید چه چیزی را اول به کودک خود بدهید تا امتحان کند (به شرطی که ماده انتخاب شده توسط شما شامل عسل، شیر گاو یا غذایی نباشد که برای کودک خطر خفگی داشته باشد).
برای تهیه غذای خانگی کودک به چه چیزهایی نیاز است؟
ممکن است بهتر باشد که یک غذاساز کوچک، مخلوط کن یا آسیاب غذا خریداری کنید. این وسایل به شما امکان این را میدهند که مواد غذایی پخته شده مانند هویج بخارپز یا کلم بروکلی را به سرعت تبدیل به یک پوره خوشمزه برای کودک خود کنید.
با این حال، برای تهیه غذای کودک در خانه همیشه به تجهیزات خاصی نیاز نیست. شما همچنین میتوانید از چنگال یا همزن استفاده کنید تا غذاهای نرم از جمله موز، آووکادو و سیب زمینی شیرین پخته شده را به پورهای نرم برای کودک خود تبدیل نمایید. شما همچنین میتوانید سایر مواد غذایی از جمله مرغ، تخم مرغ و یا ماهی را به قطعات کوچک و نرم خرد کرده و له کنید تا نوزاد بزرگتر شما آن را میل نماید.
برای تهیه غذای کودک، به ابزاری برای آسیاب کردن یا پوره کردن مواد غذایی نیاز پیدا خواهید کرد. وسایل بسیاری میتوانند این کار را انجام دهند. بنابراین وسیله شما میتواند از یک غذاساز کودک برقی تا یک چنگال مناسب تفاوت داشته باشد:
- غذاساز و بخارپز کودک: این ابزار همه کاره ابتدا میوه، سبزیجات و گوشت را بخارپز و سپس پوره میکند. برخی از مدلهای آن میتوانند یخ غذاهایی را که از قبل آماده و فریز شدهاند را آب کنند و دوباره غذا را گرم کنند. از آنجایی که نوزادان معمولاً فقط برای مدت کوتاهی پوره میخورند، بسیاری از والدین ممکن است فضای کافی برای تهیه غذای کودک نداشته باشند و یا ترجیح دهند که یک تولید کننده غذای کودک خریداری کنند؛ اما ابزارهای زیادی در آشپزخانه شما وجود دارند که میتوانید از آنها برای غذای کودک استفاده کنید.
- مخلوط کن یا غذاساز: برخی از والدین این ابزار را دوست دارند، زیرا ریختن غذا بر روی هم و مخلوط کردن آن با استفاده از دستگاه بسیار آسان است. اما برخی دیگر نیز آنها را بیش از حد دست و پا گیر میدانند و میزان شستشویی که این وسایل نیاز دارند را برای کارهای کوچک دوست ندارند.
- مخلوط کن دستی: این ابزار برقی دستی، غذا را مانند مخلوط کن پوره میکند، اما برعکس مخلوط کن عمل میکند: شما مخلوط کن دستی را در ظرف غذا قرار میدهید، نه برعکس.
- آسیاب غذا با تیغه های مختلف برای بافتهای مختلف غذا: بسیاری از والدین میگویند این ابزار قابل حمل و غیر الکتریکی ابزار مورد علاقه آنها برای تهیه غذای کودک است.
- آسیاب غذای کودک: این ابزار ساده، غیر برقی، قابل حمل و ارزان، تکههای غذا را مانند آسیاب خورد میکند، اما فقط یک تنظیم دارد. قبل از خریداری آسیاب غذای کودک، توصیه میکنیم که نظرات مربوط به آن را بخوانید. چرا که آسیاب غذای کودک همیشه آنطور که فروشندگان قول میدهند، کار نمیکنند. با این حال، برخی از والدین به آنها قسم میخورند.
- بخارپز میتواند برای نرم کردن سبزیجات و له کردن آنها در غذای کودک بسیار مناسب باشد، اگرچه معمولاً میتوانید این کار را در مایکروویو یا اجاق گاز نیز انجام دهید.
- چنگال: این وسیله آشپزخانه تمام چیزی است که برای تبدیل غذاهایی که به راحتی پوره میشوند، از جمله سیب زمینی شیرین پخته شده، آووکادو و موز به غذای کودک در خانه نیاز دارید.
- یک صافی یا الک برای خلاص شدن از شر تکهها یا دانههای بزرگتر: داشتن صافی ضروری نیست، اما میتواند به بهتر کردن غذای کودک شما در شروع اولین غذای جامد کمک کند.
چگونه مواد تشکیل دهنده غذای کودک را انتخاب کنیم؟
میوهها و سبزیجات تازه را انتخاب کنید و سعی کنید ظرف چند روز از زمانی که آنها را خریداری کردهاید، استفاده کنید. وقتی مواد غذایی تازه در دسترس نیست، انجماد مواد غذایی نیز گزینه مناسبی به شمار رود. از مواد غذایی رنگی در غذای کودک خود استفاده کنید؛ چرا که متنوع بودن رنگها به معنی انواع مختلف ویتامینها و مواد مغذی نیز میباشد.
معرفی بهترین انواع فینگر فود برای کودک
انواع اسموتی های مغذی و سالم برای کودکان نوپا
برخی از مواد مناسب برای استفاده در تهیه غذای کودک عبارتند از:
- آووکادو اولین ماده مناسب برای غذای کودک است؛ زیرا نرم است و به راحتی له میشود و بافت خوبی برای شروع غذای جامد توسط کودک شما دارد. این ماده غذایی همچنین حاوی چربیهای سالم و سایر مواد غذایی ضروری میباشد.
- موز هم نرم است، به راحتی له میشود و از نظر شیرین بودن طبیعی بسیار مناسب است. این میوه همچنین سرشار از پتاسیم و ویتامین است.
- توت ها سرشار از ویتامین ها و آنتی اکسیدان ها هستند. به علاوه، این میوهها خوشمزه هستند!
- سبزیجات سبز از جمله بروکلی و لوبیا سبز سرشار از ویتامین برای کودک شما هستند. آنها را بخارپز کنید تا زمانی که کاملا نرم شوند و خودشان پوره شوند یا آنها را با غذاهای دیگر مخلوط کنید.
- لوبیا یک ماده غذایی مناسب برای له کردن و تهیه غذای کودک شما است. لوبیا منبع غذایی خوشمزهای از پروتئین، ویتامینها و مواد معدنی مانند روی و آهن میباشد.
- منابع گوشتی از جمله مرغ، بوقلمون، گوشت گاو و یا ماهی پروتئین را برای بدن کودک شما فراهم میکنند. شما میتوانید از گوشتی که برای کل خانواده پختهاید برای تهیه غذای کودک در خانه استفاده کنید (مطمئن شوید که خوب پخته شده باشد) و آن را به تنهایی یا مخلوط با مواد غذایی دیگر برای کودک خود پوره کنید.
- سیب زمینی شیرین خوشمزه و سرشار از ویتامین C است. سیب زمینی شیرین را بپزید تا نرم شود، سپس آن را له یا پوره کنید.
- کدو حلوایی میتواند به خوبی با سبزیجات یا میوههای دیگر برای تهیه غذای کودک در خانه به کار رود. آن را خوب بپزید تا نرم شود، سپس آن را له یا مخلوط کنید.
- جو پر از فیبر و در صورتی که غنی شده باشد، سرشار از آهن است. میتوانید بلغور جو دوسر را از فروشگاه بخرید و آن را با شیر مادر، شیر خشک و یا سایر مواد تشکیل دهنده پوره کودک مخلوط کنید. شما میتوانید جو دو سر خانگی را با آسیاب کردن جو دو سر و مخلوط کردن آن با مایع درست کنید، اما متخصصان آن را توصیه نمیکنند؛ زیرا بلغور جو دو سر خانگی با مواد غذایی مورد نیاز کودک شما غنی نشده است.
طرز تهیه غذای کودک در خانه به صورت گام به گام
روشهای زیادی برای تهیه غذای کودک در خانه وجود دارند. به طور کلی، تا زمانی که غذا به شکل پوره یا تکههای کوچک و نرم باشد، برای کودک شما بی خطر خواهد بود.
در ادامه مقاله، اطلاعات و روشهای دیگری وجود دارد که باید در تهیه غذای کودک در خانه در نظر داشته باشید.
آماده سازی میوه ها و سبزیجات
سبزیجات یا میوه های تازه را به خوبی بشویید تا آلودگی و برخی از انواع آفت کشها از روی آن پاک شود. میوه یا سبزی را بخارپز یا آب پز کنید. اگر کودک شما به تازگی خوردن غذای جامد را شروع کرده است، نیاز است که غذا نرم باشد. در صورتی که کودک شما چند ماه است که غذای جامد میخورد، میتوانید غذا را به قدری بپزید که به راحتی با چنگال سوراخ شود و قوام غلیظ تری داشته باشد.
برخی از میوهها مانند کیوی، آووکادو و موز قبل از تهیه غذای کودک در خانه نیازی به بخارپز شدن یا پخته شدن ندارند. اگر به اندازه کافی نرم باشند، میتوان آنها را برای نوزادان کوچکتر له کرد و یا برای نوزادان بزرگتر در قطعات کوچک برش داد.
درست کردن پوره
میوه، سبزی یا گوشت انتخابی خود را در مخلوط کن یا غذاساز پوره کنید و یا با استفاده از آسیاب غذای کودک در خانه درست کنید تا زمانی که غذا قوام مناسب برای خوردن کودک شما را به دست آورد. غذا را صاف کنید تا پوست میوه و سبزی مو از بین برود. البته همچنین میتوانید قبل از پختن غذا نیز پوست آن را بردارید تا از این مرحله اجتناب کنید.
برخی از میوهها و سبزیجاتی که به راحتی پوره میشوند عبارتند از سیب، آلو، گلابی، زردآلو، هلو، موز، هویج، نخود فرنگی، لوبیا سبز، کدو حلوایی و سیب زمینی شیرین. هرچه بتوانید تا پیش از رسیدن به سن ۱ سالگی تنوع بیشتری به غذای کودک خود بدهید، احتمال این که او در سنین کودکی خود ماجراجو تر باشد، بیشتر میشود.
غذای پوره شده را با قاشق داخل قالبهای یخ بریزید، روی آن را با پلاستیک بپوشانید و در فریزر قرار دهید. وقتی غذای کودک یخ زد، میتوانید آنها را در کیسههای زیپ لاک یا ظرف دیگری برای نگهداری مواد غذایی قرار دهید. حتما نوع غذا و تاریخ تهیه آن را روی برچسب ظرف یادداشت کنید.
وقتی که زمان غذا خوردن فرا رسید، به اندازه نیاز از قالب یخ غذا را بردارید. اجازه دهید یخ غذای فریز شده در ظرفی که در آب گرم قرار داده است، ذوب شود، یا میتوانید آن را در مایکروویو گرم کنید. توجه داشته باشید که غذای کودک را می توان به صورت خنک، در دمای اتاق یا کمی گرم سرو کرد.
اگر غذای خود را به صورت گرم آماده میکنید، حتماً آن را خوب هم بزنید و دما را قبل از دادن به کودک امتحان کنید تا دهان کودک شما نسوزد. دکتر پورداود می گوید: “غذای گرم شده ممکن است دمای ثابتی نداشته باشد و دارای بخشهای داغ باشد (مخصوصا اگر آن را در مایکروویو قرار داده باشید). بنابراین حتماً آن را کاملا هم بزنید و بگذارید حداقل به مدت ۳۰ ثانیه بماند.”
سخن آخر
با کمی برنامه ریزی و دانستن چند تکنیک ساده، تهیه غذای کودک در خانه به احتمال زیاد آسان تر از آن چیزی است که شما فکر میکنید. به علاوه، این کار مقرون به صرفه است و شما دقیقاً میدانید که چه چیزی در غذای کودک شما وجود دارد. حتی بهتر از آن، کودک شما میتواند بسیاری از غذاهای مشابهی را که شما همراه با سایر اعضای خانواده میخورید، امتحان کند.