بارداری, چکاپ پزشکی, سلامت در بارداری, مراقبت‌های بارداری

آنفولانزا در دوران بارداری

آنفولانزا در دوران بارداری

فهرست موضوعات این مقاله

آنفولانزا در دوران بارداری یک بیماری خطرناک و در عین حال قابل درمان است. احتمال بستری شدن در بیمارستان به دلیل آنفولانزا در مادران باردار بیش‌تر از افراد غیر باردار است. 

هنگامی که آنفولانزا در دوران بارداری به موقع تشخیص داده شود، روش‌های درمانی ایمن برای بارداری می‌تواند به کاهش علائم و کوتاه کردن طول عمر بیماری کمک کند. واکسن سالانه آنفولانزا بهترین راه برای پیشگیری از آنفولانزا به شمار می‌رود که تزریق آن در دوران بارداری بی خطر است.

آنفولانزا در دوران بارداری چیست؟

آنفولانزا یک عفونت تنفسی رایج است که بیش‌تر ابتلا به آن در فصل زمستان اتفاق می‌افتد. این بیماری توسط ویروسی ایجاد می‌شود که به آسانی از فردی به فرد دیگر انتقال پیدا می‌کند. زمانی که فرد مبتلا به آنفولانزا سرفه، عطسه یا صحبت می‌کند، ویروس از طریق هوا و روی سطوح پخش می‌شود.

ابتلا به آنفولانزا در دوران بارداری بیش‌تر از مبتلا شدن به آن در افراد غیر باردار باعث بروز بیماری شدید می‌شود. همچنین مادران بارداری که به آنفولانزا مبتلا می‌شوند نیز بیش‌تر برای درمان در بیمارستان بستری می‌شوند. در صورتی که باردار هستید و علائم بیماری آنفولانزا را دارید، توصیه می‌کنیم به پزشک خود مراجعه کنید.

چه افرادی بیش‌تر در معرض ابتلا به آنفولانزا قرار دارند؟

شما در دوران بارداری بیش‌تر از زمانی که باردار نیستید در معرض خطر ابتلا به آنفولانزا قرار دارید. این به این دلیل است که بارداری به طور طبیعی سیستم ایمنی شما که دفاع بدن شما در برابر بیماری به شمار می‌رود را تحت فشار قرار می‌دهد. این سرکوب شدن و فشار، خطر ابتلا به انواع عفونت‌ها از جمله ابتلا به آنفولانزا را افزایش می‌دهد.

احتمال ابتلا به آنفولانزا در زنان بارداری که واکسن آنفولانزا تزریق نکرده‌اند، در مقایسه با افراد باردار واکسینه شده بیش‌تر است. مطالعات نشان می‌دهند که تزریق واکسن آنفولانزا خطر ابتلا به آنفولانزا را در مادران باردار تا ۵۰ درصد کاهش می‌دهد.

اگر در دوران بارداری به آنفولانزا مبتلا شوم، آیا جنین هم بیمار می‌شود؟

ابتلا به آنفولانزا در دوران بارداری می‌تواند بر رشد نوزاد متولد نشده شما اثر منفی داشته باشد. تب که یک علامت رایج آنفولانزا می‌باشد، می‌تواند باعث نقص لوله عصبی و ایجاد سایر مشکلات در جنین در حال رشد شما شود.

آیا آنفولانزا می‌تواند باعث سقط جنین شود؟

مطالعات نشان داده است که ابتلا به بیماری آنفولانزا در دوران بارداری، خطر سقط جنین، زایمان زودرس و وزن کم نوزاد در بدو تولد را افزایش می‌دهد.

دلیل بروز آنفولانزا در بارداری چیست؟

یک ویروس یکسان منجر به ایجاد آنفولانزا در مادران باردار و افراد غیر باردار می‌شود. ویروس آنفولانزا ریه‌ها، بینی و گلوی شما را آلوده می‌کند و علائم تنفسی شبیه به سرماخوردگی ایجاد می‌کند. شما می‌توانید با تنفس ویروس از طریق هوا یا با لمس سطحی که آلوده به ویروس آنفولانزا است، به این بیماری مبتلا شوید.

آنفولانزا از یک روز پیش از شروع علائم و پنج تا هفت روز پس از تجربه بیماری مسری است. این بدین معناست که شما ممکن است آنفولانزا را به دیگران منتقل کنید، حتی پیش از آن که متوجه شوید بیمار هستید.

علائم آنفولانزا در دوران بارداری چیست؟

شایع ترین علائم آنفولانزا در دوران بارداری شامل موارد زیر می‌باشند:

  • لرز
  • سرفه خشک
  • سردرد
  • از دست دادن اشتها
  • گرفتگی بینی
  • دردهای عضلانی
  • آبریزش بینی
  • گلو درد
  • شروع ناگهانی تب ملایم تا شدید
  • احساس خستگی

آنفولانزا در دوران بارداری چگونه تشخیص داده می‌شود؟

برای تشخیص آنفولانزا در دوران بارداری، پزشک شما ممکن است از آزمایش آنفولانزا مانند تست‌های زیر استفاده کند:

  • تست تشخیص سریع آنفولانزا (RIDT): این تست در عرض ۱۰ تا ۱۵ دقیقه نتیجه را نشان می‌دهد.
  • سنجش سریع مولکولی: این آزمایش، نتیجه را ظرف مدت ۱۵ تا ۲۰ دقیقه نشان می‌دهد.

پزشک شما با استفاده از یک سواب پنبه‌ای بلند، از داخل بینی یا پشت گلو نمونه برداری می‌کند. آزمایش آنفولانزا باید سریع و بدون درد باشد.

آنفولانزا در دوران بارداری چگونه درمان می‌شود؟

هنگامی که آنفولانزا در دوران بارداری به موقع تشخیص داده شود، احتمال دارد که پزشک شما یک داروی ضد ویروسی برای شما تجویز کند. 

با این که داروهای ضد ویروسی آنفولانزا را درمان نمی‌کنند، اما می‌توانند از بدتر شدن علائم آن جلوگیری کنند. بسیاری از پزشکان داروی اوسلتامیویر (تامی فلو) را برای مادران باردار توصیه می‌کنند. این کپسول توسط بیش‌ترین تعداد مطالعات است که ایمنی آن را تایید می‌کنند.

در مورد سایر داروهایی که می‌توانید با خیال راحت در دوران بارداری مصرف کنید، با پزشک خود صحبت کنید. این داروها ممکن است شامل موارد زیر باشند:

  • استامینوفن جهت کاهش علائم آنفولانزا، به ویژه تب.
  • دکسترومتورفان، گایافنزین یا قطره‌های ضد سرفه برای تسکین علائم تنفسی.

چگونه در دوران بارداری آنفولانزا را در خانه درمان کنیم؟

علائم آنفولانزا ممکن است به مدت یک هفته یا بیش‌تر طول بکشد. حتما استراحت کنید و مایعات فراوان بنوشید تا دچار کم آبی نشوید. برای کمک به کاهش علائم آنفولانزا در دوران بارداری، می‌توانید از داروهای بدون نسخه مانند استامینوفن استفاده کنید. 

فقط راهنمای مربوط به تمام داروها و همینطور نسخه پزشک را دنبال کنید.

آیا بینی شما پر شده است؟

شستشوی بینی، مانند مصرف محلول‌های نمکی خریداری شده از فروشگاه را امتحان کنید. این کار به شما کمک می‌کند تا بینی خود را پاک کنید. 

همچنین می‌توانید به حمام بروید و دوش با حرارت بالا بگیرید. نیازی به خیس کردن خود ندارید. فقط بگذارید بخار آب گرم وارد مجرای سینوس‌های مسدود شده شما شود.

هیدراته بمانید

حتی اگر حوصله غذا خوردن ندارید، حتماً بدن خود را هیدراته نگه دارید. کم آبی بدن می‌تواند باعث انقباضاتی شود که احتمالاً منجر به زایمان زودرس می‌شوند. کم آبی بدن می‌تواند یک خطر واقعی در دوران بارداری محسوب شود. بنابراین حتی نوشیدن جرعه‌های کوچک مایعات کار خوبی خواهد بود. و وقتی توانایی آن را دارید که غذا بخورید، سعی کنید خوب غذا بخورید.

استراحت کنید

در حالی که خوابیدن ممکن است دشوار باشد، حداقل سعی کنید دراز بکشید و استراحت کنید. اگر می‌توانید بخوابید، سعی کنید چرت بزنید. اگر هنگام دراز کشیدن دچار مشکل تنفسی می‌شوید، سعی کنید چند بالش برای تنفس راحت فراهم کنید.

گلو درد

اگر گلوی شما درد می‌کند، نوشیدن چای می‌تواند برای گلو درد شما بسیار تسکین دهنده باشد. برای اثر بیش‌تر می‌توانید عسل را هم به آن اضافه کنید. با این حال، مراقب دمنوش‌های مخصوص باشید که از دم کردن گیاهانی تهیه می‌شوند که ممکن است در بارداری خطرناک باشند. قبل از استفاده از چنین دمنوش‌هایی برای درمان علائم خود لازم است ابتدا با پزشک یا مامای خود مشورت کنید.

داروها

حتماً قبل از مصرف داروهای بدون نسخه یا داروهای گیاهی آن را با پزشک یا مامای خود چک کنید. با این که برخی از داروها ممکن است برای بارداری بی خطر باشند، بسیاری اینطور نیستند و سابقه پزشکی خاص شما ممکن است مصرف برخی از داروها را برای شما ممنوع کند، در حالی که برخی دیگر توصیه می‌شوند. 

پزشک شما بهترین تصمیم گیرنده در مورد بی خطر بودن یا نبودن یک محصول برای شما در دوران بارداری محسوب می‌شود.

به عنوان مثال، مصرف موقت و کم استامینوفن برای تسکین درد معمولاً بی خطر است، اما استفاده از داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs) در دوران بارداری خطرناک هستند. در واقع با توجه به توصیه سازمان غذا و دارو، لازم است از مصرف مسکن‌هایی مانند ایبوپروفن، ناپروکسن و آسپرین در هفته ۲۰ یا بعد از آن در بارداری به دلیل احتمال بروز عوارض خطرناک اجتناب شود.

آنفولانزا در دوران بارداری

در دوران شیردهی چه داروهایی می‌توانم مصرف کنم؟

اگر نیاز به مصرف دارو در دوران شیردهی دارید، با پزشک یا داروساز خود مشورت کنید که برای شما و نوزاد شما بی خطر هستند. حتی زمانی که داروی شما در دوران شیردهی بی خطر شمرده شود، بهتر است قبل از مصرف دارو به کودک خود شیر دهید.

هنگام شیردهی، رعایت بهداشت مناسب برای کاهش احتمال سرایت عفونت به نوزاد و سایر اعضای خانواده بسیار مهم است. در ادامه برخی از داروهای رایج و برخی اطلاعات در مورد استفاده از آن‌ها در دوران شیردهی آورده شده است:

  • پاراستامول می‌تواند در زمان شیردهی به مقدار تجویز شده توسط پزشک استفاده شود.
  • استفاده از ایبوپروفن در دوران شیردهی به طور کلی بی خطر است. اگر داروهای دیگری مصرف می‌کنید یا بیماری‌های دیگری دارید، با پزشک خود در مورد استفاده از ایبوپروفن در شرایط خود صحبت کنید.
  • در صورت شیردهی از آسپرین برای درد یا تب استفاده نمی‌شود.
  • کدئین ممکن است باعث خواب آلودگی کودک شما شود، به خصوص در نوزادان کوچک و در صورتی که سابقه خانوادگی حساسیت به کدئین داشته باشید. کدئین در بسیاری از قرص‌های سرماخوردگی و آنفولانزا یافت می‌شود. اگر پس از مصرف کدئین، کودک شما بیش از حد معمول خواب‌آلود شد، مصرف آن را متوقف کرده و با پزشک خود صحبت کنید.
  • سودوافدرین و فنیل افرین داروهای ضد احتقان هستند که در برخی از قرص های سرماخوردگی و آنفولانزا یافت می‌شوند. این داروها در دوران شیردهی توصیه نمی‌شوند؛ زیرا می توانند شیر شما را کاهش دهند.
  • استفاده از اسپری بینی در دوران شیردهی بی خطر است. اسپری های بینی ضد احتقان ( که گرفتگی بینی را تسکین می‌دهند) با مواد فعال اکسی متازولین و زایلومتازولین را می‌توان در دوران شیردهی استفاده کرد، زیرا آن‌ها به سختی به شیر مادر منتقل می‌شوند و در بینی اثر می‌کنند.

اطلاعات علمی محدودی در مورد بسیاری از محصولات یا داروهای گیاهی یا مکمل و ایمنی آنها در دوران شیردهی وجود دارد. اگر در دوران شیردهی هستید و می خواهید از داروهای گیاهی استفاده کنید، قبل از انجام این کار با پزشک یا داروساز خود در مورد ایمنی و اثربخشی آنها مشورت کنید.

چه مدت بعد از درمان آنفولانزا در دوران بارداری احساس بهتری دارم؟

در صورتی که پزشک شما یک داروی ضد ویروس برای شما تجویز کرده است، باید ظرف یک یا دو روز متوجه بهبود علائم خود بشوید. داروهای مسکن و تب بر بدون نسخه می‌توانند بلافاصله شروع به کمک به بهبود علائم شما کنند.

شما باید طی پنج تا هفت روز متوجه بهبود علائم خود شوید. اگر بعد از یک هفته احساس بهتر شدن نکردید، لازم است با پزشک خود تماس بگیرید.

چگونه از ابتلا به آنفولانزا در بارداری پیشگیری کنیم؟

بهترین روش برای پیشگیری از ابتلا به آنفولانزا در دوران بارداری، تزریق واکسن آنفولانزا می‌باشد. واکسن آنفولانزا به طور ایده آل بهتر است قبل از شروع فصل شیوع آنفولانزا تزریق شود. مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری‌ها (CDC) توصیه می‌کند که مادران باردار بهتر است در هر زمانی از بارداری خود واکسن آنفولانزا را دریافت کنند.

بسیاری از مطالعات علمی، بی خطر بودن واکسن آنفولانزا برای مادران باردار را اثبات کرده‌اند. میلیون‌ها نفر در طول سال‌ها واکسینه شده‌اند. یک مطالعه نشان می‌دهد که دریافت واکسن آنفولانزا خطر بستری شدن یک مادر باردار مبتلا به آنفولانزا در بیمارستان را در تا حدود ۴۰ درصد کاهش می‌دهد.

مطالعات همچنین نشان می‌دهند که تزریق واکسن آنفولانزا از نوزاد شما پس از تولد محافظت می‌کند. زیرا آنتی‌ بادی‌های واکسن آنفولانزا (پروتئین‌های خون که به مبارزه با ویروس‌ها در بدن شما کمک می‌کنند) در دوران بارداری به کودک شما منتقل می‌شوند. پس از تولد نوزاد، شیردهی همچنان آنتی بادی را به کودک شما منتقل می‌کنند. این محافظت از نوزاد اهمیت دارد؛ زیرا نوزادان تا حداقل ۶ ماهگی نمی‌توانند واکسن آنفولانزا دریافت کنند.

مادران باردار همچنین باید از بهترین روش‌های پیشگیری از آنفولانزا پیروی کنند:

  • از تماس نزدیک با افراد بیمار خودداری کنید.
  • از دست زدن به چشم یا بینی خود خودداری کنید.
  • سطوح را در خانه و محل کار را با مواد ضدعفونی کننده تمیز کنید.
  • دهان و بینی خود را بپوشانید.
  • دست‌های خود را به طور مرتب بشویید.

آیا تزریق واکسن آنفولانزا در دوران بارداری بی خطر است؟

بله. بسیاری از مطالعات بی خطر بودن و اثربخشی واکسن آنفولانزا را در دوران بارداری اثبات کرده‌اند. این واکسن تنها و بهترین روش محافظت از مادران باردار در برابر بیماری آنفولانزا به شمار می‌رود.

آیا تزریق واکسن آنفولانزا در دوران بارداری می‌تواند به جنین آسیب برساند؟

خیر. واکسن آنفولانزا می‌تواند برای جنین شما در دوران بارداری مفید باشد. هنگامی که این واکسن را در دوران بارداری دریافت می کنید، آنتی بادی های ضد آنفولانزا از طریق جفت به کودک شما منتقل می شود. شیر مادر همان آنتی بادی‌ها را پس از تولد به نوزاد می‌رساند و محافظت بیش‌تری در برابر آنفولانزا برای او ایجاد می‌کند.

فرد مبتلا به آنفولانزا در دوران بارداری باید چه کار کند؟

با تشخیص و درمان به موقع، بسیاری از افراد باردار بدون هیچ مشکلی از آنفولانزا بهبود پیدا می‌کنند. اما افرادی که باردار هستند در خطر بیش‌تری برای ابتلا به عوارض جدی ناشی از آنفولانزا قرار دارند که گاهی اوقات نیاز به بستری شدن در بیمارستان پیدا می‌کند.

چه زمانی در مورد آنفولانزا در بارداری با پزشک خود تماس بگیرم؟

در صورت مشاهده علائم آنفولانزا یا علائمی که غیر طبیعی یا نگران کننده به نظر می‌رسد، به پزشک خود مراجعه کنید.

در صورت ابتلا به آنفولانزا باید به اورژانس مراجعه کنم؟

اگر هر یک از علائم شدید آنفولانزا را دارید، فوراً با ۱۱۵ تماس بگیرید یا به اورژانس مراجعه کنید:

  • کاهش یا عدم حرکت جنین شما
  • سرگیجه، گیجی یا ناتوانی در بیدار شدن
  • ضعف یا بی ثباتی شدید
  • تب یا سرفه‌ای که می‌آید و می‌رود یا بدتر می‌شود.
  • تب بالا که بعد از مصرف استامینوفن تغییر نمی‌کند.
  • عدم ادرار برای مدت طولانی
  • احساس درد یا فشار مداوم در قفسه سینه یا شکم
  • تشنج
  • درد شدید عضلانی
  • مشکل در تنفس یا تنگی نفس

در دوران بارداری چگونه از خودم مراقبت کنم؟

بهترین راه برای مراقبت از خود و جنین شما این است که موارد زیر را رعایت کنید:

  • دستورهای پزشک خود را برای هر دارویی دنبال کنید.
  • استراحت کنید.
  • برای هیدراته ماندن مایعات فراوان بنوشید.
  • از انتقال ویروس به دیگران خودداری کنید.

سخن آخر

آنفولانزا در بارداری یک بیماری جدی و خطرناک است. توصیه می‌شود که در صورت مشاهده علائم آنفولانزا به پزشک خود مراجعه کنید. 

درمان زودهنگام با داروهای ضد ویروس می‌تواند شدت علائم را کاهش دهد و به شما کمک کند زودتر احساس بهبودی داشته باشید. دریافت واکسن آنفولانزا در دوران بارداری یک راه مطمئن و موثر برای محافظت از خود و نوزاد شما محسوب می‌شود. بنابراین پیشنهاد می‌کنیم هرچه سریع‌تر در مورد تزریق واکسن آنفولانزا با پزشک خود صحبت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *