دسته‌بندی نشده

روند تکامل چشم در نوزادان

چه زمانی باید اولین معاینه چشم نوزاد را انجام داد و چه چیزی را انتظار داشت

چشم‌ها تنها پنجره‌های روح نیستند، باید گفت بینایی، بخش مهمی از یادگیری، کاوش و ارتباط با جهان است و به‌طور حتم حمایت از رشد بینایی کودک به موفقیت او کمک می‌کند!

دیدن یک سفر شگفت‌انگیز است که از فرآیند لقاح (در طول رشد جنینی) تا چند ماه اول زندگی (پس از زایمان) آغاز می‌شود. در زمان تولد هنگامی که نوزاد محیط تاریک، آرام و راحت رحم را ترک می‌کند و وارد دنیای روشنی می‌شود که ما در آن زندگی می‌کنیم، روند تکامل چشم در نوزاد کامل نیست.

 از هنگام تولد، نوزادان می‌تواند در پاسخ به نور پلک بزند و توانایی دنبال کردن اجسام متحرک را داشته باشد. هنگامی که نوزاد در رحم است، چشمان کودک شما به اندازه کافی رشد می‌کند و قادر به نور و اشکال مختلف است.

 نوزادان در حدود هفته ۲۷ چشمان خود را در رحم باز می‌کنند و از هفته ۳۱ به بعد می‌‌توانند به نور روشن پاسخ دهند. قبل از تولد، دید کودک شما مبهم است، اما حتی در رحم، کودک شما می‌تواند روی اشیاء تمرکز کند، اشیاء را ردیابی کند و رنگ قرمز را تشخیص دهد.

روند تکامل چشم در نوزادان

چه زمانی چشم نوزادان در رحم رشد می‌کند؟

چشم‌های کودک شما به عنوان دو خروجی کوچک از مغز در حال رشد شروع به تکامل می‌کند. با شروع هفته ۶ بارداری، این توده‌ها به سمت داخل تا می‌شوند و دو ساختار فنجان مانند را تشکیل می‌دهند.

همانطور که این ساختارها بزرگ می‌شوند، توسط یک ساقه به مغز متصل می‌شوند که در نهایت عصب بینایی اصلی را در خود جای می‌دهد. در حدود ۷ هفتگی، قسمت‌های اصلی چشم که بینایی را امکان‌پذیر می‌کنند که شامل قرنیه، عنبیه، مردمک، عدسی و شبکیه چشم است شروع به رشد می‌کنند و تنها چند هفته بعد تقریباً روند تکامل چشم در نوزاد کامل می‌شود. در حدود ۱۰ هفتگی، کودک شما دارای پلک است.

 یک واقعیت جالب وجود دارد که اگرچه، مجاری اشکی کودک شما در حدود ۸ هفتگی شروع به رشد می‌کند، اما تا چند هفته پس از تولد به‌طور کامل تشکیل نمی‌شود (ممکن است حتی برای نارس شدن بیشتر طول بکشد). این بدان معنی است که تولید اشک کودک شما تا چند هفته به حداکثر میزان خود نمی‌رسد.

روند تکامل چشم نوزادان از تولد تا چهار ماهگی

در طول سال اول زندگی، کودک شما رشد سریعی را از لحاظ فیزیکی، شناختی و عاطفی تجربه می‌کند. از آنجایی که بینایی در بدو تولد کمتر توسعه‌یافته است، در ۱۲ ماه اول اتفاقات زیادی در تکامل چشم در نوزادان رخ می‌دهد.

تا حدود سه ماهگی، نوزادان نمی‌توانند روی اشیایی که بیش از ۸ تا ۱۰ سانتیمتر از صورتشان فاصله دارند تمرکز کنند. حدود سه ماه، دامنه دید نوزاد شروع به رشد می‌کند، اما هنوز توانایی انتقال تمرکز بینایی خود را از یک شی به جسم دیگر را ندارد.

تمرکز بر روی اشیاء کنتراست بالا در این مرحله از تکامل چشم در نوزادان آسان‌تر است. تمرکز بر عکس‌های سیاه و سفید با الگوها یا تصاویر متضاد، که به آن کارت‌های تحریک نوزاد نیز می‌گویند، آسان است و می‌تواند رشد بینایی او را تشویق کند. می‌توانید این کارت‌ها را در سراسر خانه‌تان قرار دهید، جایی که فرزندتان بتواند آن‌ها را ببیند.

در حدود سه ماهگی، نوزادان باید درگیر ردیابی بصری باشند، این به توانایی دنبال کردن یک شی با چشم اشاره دارد. برای تمرین ردیابی با کودک خود، کودک خود را روی پشت او قرار دهید و سعی کنید با جغجغه، زنگ یا اسباب بازی دیگری که بالای سر او در خط وسط (مرکز بدن) نگه داشته شده توجه او را جلب کنید.

 هنگامی که کودک به اسباب‌بازی شما نگاه کرد، به‌آرامی اسباب‌بازی را به سمت راست یا چپ به سمت زمین حرکت دهید.

مراقب باشید تا ببینید آیا کودک شما با چشمان خود شی را دنبال می‌کند یا خیر. اگر حواس کودک شما پرت شد، سعی کنید آن را تکان دهید تا دوباره توجه او را جلب کنید.

روند تکامل چشم در نوزادان پنج تا هشت ماهگی

همانطور که در این دوره تکامل چشم در نوزادان و مهارت‌های حرکتی او توسعه می‌یابد، هماهنگی دست و چشم نیز بیشتر می‌شود.

 کودک شما شروع به تشخیص چهره‌های عجیب و غریب و آشنا می‌کند. همچنین توانایی تمرکز بر روی اشیایی مانند اسباب بازی‌ها یا انگشتان دست یا پاهای کودک بیشتر می‌شود.

اسباب‌بازی‌های کوچک، مانند بلوک‌های چوبی، رشد حرکتی ظریف و هماهنگی دست و چشم را تشویق می‌کنند.

مطمئن شوید که کودک شما به اندازه کافی بازی می‌کند تا بتواند دنیای اطراف خود را تماشا کرده و کشف کند.

آهنگ‌ها و بازی‌های دیگری که شامل یک الگوی حرکتی هستند، می‌توانند به رشد بصری و هماهنگی عضلات کمک کنند.

تکامل چشم نوزادان در نه تا دوازده ماهگی

در این دوره تکامل چشم در نوزادان، آن‌ها باید بتوانند روی استفاده از چشم‌ها و دست‌های خود با هم و هماهنگ کردن این حرکات کار کنند. آنها کنترل حرکتی بهتری روی دست‌ها و انگشتان خود ایجاد می‌کنند و می‌توانند با هماهنگ کردن عضلات حرکتی ظریف و چشمان خود، اشیاء را بلند کنند.

همچنین، برای کمک به تکامل چشم در نوزادان در این دوره کتاب خواندن را فراموش نکنید. کتاب خواندن با فرزندتان راهی عالی برای آزمایش بینایی اوست. به کودک خود زمان زیادی برای جستجو در کتاب‌ها بدهید. آنها در معرض رنگ‌ها، شکل‌ها و تصاویر جدید و متفاوت قرار می‌گیرند و با ورق زدن ورق زدن هماهنگی چشم و دست خود را تمرین می‌کنند.

بازی مخفی کردن اسباب بازی‌ها یک راه عالی برای تقویت حافظه بصری نوزاد است. برای این‌کار باید اسباب‌بازی مورد علاقه نوزاد خود را بپوشانید و تماشا کنید که او در حال جستجوی آن است.

هنگامی که با کودک خود بیرون می‌روید، به اشیاء اشاره کرده و تمرکز کودک را به آن سمت جلب کنید. این نه تنها قدرت بینایی را تشویق می‌کند، بلکه زبان و رشد شناختی را نیز تقویت می‌کند. زمان زیادی را برای تشخیص چهره برنامه‌ریزی کنید. نوزادان هنوز از دیدن چهره‌های آشنا لذت می‌برند.

تکامل چشم در نوزادان در ۱ تا ۲ سالگی

زمانی که فرزند شما به ۱۲ ماهگی می‌رسد، هنوز در مورد محیط خود و نحوه حرکت در آن مهارت ندارد.

در این مدت، بچه‌ها متوجه می‌شوند که وقتی در آینه نگاه می‌کنند، خودشان را می‌بینند. همچنین در این مرحله، درک عمق و توانایی آنها در فوکوس دور و نزدیک نیز بهبود یافته است.

اما تکامل چشم در نوزادان بینایی تا سن ۳ سالگی یا کمی بعد از آن کامل نمی‌شود و بینایی کامل آنها تا ۴ تا ۶ سالگی به رشد خود ادامه می‌دهد.

رنگ چشم کودک شما

در هنگام تولد، احتمالاً چشمان کودک شما آبی یا خاکستری خواهد بود. دلیل آن این است که عنبیه چشم نوزاد فاقد ملانین کافی است و در واقع رنگدانه‌ای برای ایجاد رنگ چشم وجود ندارد.

بعد از گذشت چند ماه، عنبیه چشم ملانین کافی برای تولید رنگدانه را تولید می‌کند، رنگ دائمی چشم توسط ژن‌های والدین به نوزاد منتقل می‌شود. رنگ ثابت و دائمی چشم در نه ماهگی کودک مشخص می‌شود.

چه زمانی باید اولین معاینه چشم نوزاد را انجام داد و چه چیزی را انتظار داشت

کارشناسان توصیه می‌کنند که نوزادان سالم بدون هیچ‌گونه علائم بینایی نگران کننده در زمان نوزادی باید چشم‌های خود را توسط متخصص اطفال معاینه کنند.

پزشک اطفال کودک شما احتمالاً به بررسی چشم‌های کودک شما در طول معاینات سلامتی او ادامه می‌دهد.

به‌طور معمول، یک متخصص اطفال به دنبال هر مدرکی مبنی بر اینکه ممکن است مشکلی وجود داشته باشد، می‌گردد. این می‌تواند مشکلی در رفلکس نور مردمک آنها باشد یا یک نشانه فیزیکی آشکار مبنی بر اینکه مشکلی در سطح چشم کودک شما وجود دارد.

هدف از این معاینات چشمی تشخیص زودهنگام هرگونه مشکل و کاهش خطر از دست دادن بینایی است که در صورت تشخیص داده نشدن یا درمان نشدن مشکل‌ساز خواهد بود.

اکنون که می‌دانید چه زمانی باید بینایی فرزندتان را بررسی کنید، در جدول زمانی رشد او چه انتظاری می‌توانید داشته باشید.

چه زمانی باید اولین معاینه چشم نوزاد را انجام داد و چه چیزی را انتظار داشت

مشکلات بینایی در سنین مختلف

در حالی که هیچ والدین نمی‌خواهند فرزندشان ممکن است مشکل بینایی داشته باشد، علائم خاصی می‌توانند به شما اطلاع دهند که زمان صحبت با یک متخصص اطفال یا چشم پزشک فرا رسیده است. این علائم ممکن است بسته به محدوده سنی کودک شما متفاوت باشد.

مشکلات بینایی در نوزادان

همانطور که اشاره کردیم، در سه‌ماهه چهارم غیرمعمول نیست که چشمان نوزاد گهگاه به صورت ضربدری به نظر برسد. اما پس از ۴ ماهگی، اگر کودک شما همچنان چشم‌های نامرتب دارد، باید با پزشک اطفال خود صحبت کنید.

نگرانی اصلی دیگر ردیابی ضعیف بصری در نوزادان بزرگتر از ۳ ماه است. اگر کودک شما برای دنبال کردن اشیایی که از جلوی صورتش عبور می‌کند یا تماس چشمی ثابتی برقرار نمی‌کند، مشکل دارد، باید با پزشک خود نیز صحبت کنید.

مشکلات بینایی در کودکان نوپا

تنبلی چشم که به نام آمبلیوپی نیز شناخته می‌شود، چیزی است که باید به محض مشاهده علائم برای اولین بار درمان شود. اغلب این وضعیت هیچ علامت هشدار دهنده‌ای ندارد، اما همچنان می‌تواند بینایی را تحت‌تاثیر قرار دهد. علائم عمومی که باید مراقب آنها بود به شرح زیر است:

صرف‌نظر از سن کودک شما، اگر کودک هر یک از علائم زیر را نشان داد، باید با پزشک اطفال یا چشم پزشک خود صحبت کنید.

  • در حالی که برخی، مانند پلک‌های قرمز یا پوسته‌پوسته شده، معمولاً به معنای عفونت هستند، برخی دیگر می‌توانند شرایط جدی تری را نشان دهند.
  • پلک قرمز یا پوسته پوسته شده
  • حساسیت شدید به نور
  • پارگی بیش از حد
  • چرخش مداوم چشم
  • مردمک‌های سفید

چگونه تکامل چشم در نوزادان را بهبود ببخشیم

بینایی کودک ترکیب پیچیده ای از مغز، چشم ها و مجموعه وسیعی از اعصاب است که آنها را به هم متصل می‌کند. در هنگام تولد، این سیستم بینایی هنوز نابالغ است و در طول سال های اولیه کودک به رشد خود ادامه می دهد.

چشم سالم و بینایی خوب اجزای حیاتی هستند که امکان دستیابی موفقیت‌آمیز به بسیاری از نقاط عطف مهم را فراهم می‌کنند. یادگیری “چگونه دیدن” و توانایی تفسیر اطلاعات بصری برای درک آنچه در محیط می‌گذرد، هر دو از عوامل بسیار مهم در رسیدن به موفقیت در توسعه سیستم بینایی هستند.

این نقاط عطف رشد در مرحله نوزادی شروع می‌شود و به قدرت مهارت‌های بینایی بستگی دارد. مهارت‌های بینایی مانند دید دوچشمی، حرکات دقیق چشم و توانایی تغییر تمرکز برای دیدن اجسام دور و نزدیک برای مشاهده، تقلید، یادگیری، بازی و غیره ضروری است.

جای تعجب نیست که یکی از بهترین راه‌ها برای تشویق رشد بینایی با کودکتان این است که با او بازی کنید. درگیر نگه داشتن کودک با دنیای اطراف خود می‌تواند در کمک به رشد هماهنگی چشم و دست و مهارت‌های حرکتی ظریف شگفت‌انگیز باشد.

به‌طور خاص، هنگام انتخاب اسباب بازی‌ها و قرار دادن آنها باید مهارت‌های بینایی کودک خود را در نظر بگیرید.

 به‌عنوان مثال، از آنجایی که نوزادان تازه متولد شده فقط می‌توانند در فاصله نزدیک از صورت خود ببینند، اسباب بازی‌های مناسب سن باید در این ناحیه نگهداری شوند.

زمانی را به نوازش کردن با آنها، درگیر کردن آنها در گفتگو و بازی با آنها بگذرانید. همانطور که کودک شما رشد می‌کند و شروع به رشد و تکامل مهارت‌های حرکتی خود میکند، او را با بازی‌های سرگرم‌کننده مشغول کنید.  همانطور که کودک شما شروع به خزیدن، خزش یا بالا کشیدن خود می‌کند، او را تشویق کنید.

سخن پایانی

آیا تا به حال به این فکر کرده اید که دنیا از نگاه کودکتان چگونه است؟ از بدو تولد، نوزاد شما قادر به کشف شگفتی‌های جهان از طریق بینایی است. اما در این مرحله، دید کودک شما بسیار مبهم است. او می‌تواند به اندازه کافی فاصله دور را ببیند و چهره شما را تشخیص دهد.

بسیاری از مردم می‌دانند که نوزادان با دید کامل به دنیا نمی‌آیند. اما به‌عنوان والدین ممکن است دقیقاً ندانید که چه زمانی تکامل چشم در نوزادان کامل می‌شود.

در این مطلب روند تکامل چشم نوزادان از زمان جنینی بررسی شد و راهکارهایی که این روند را تسریع می‌کند ذکر شد‌. از آنجایی که چشمان نوزاد با سرعت رشد می‌کند، مهم است که بینایی آنها دائماً تحریک شود.

این  کار را می‌توان  با صحبت کردن، دیدن چهره‌های خنده‌دار و استفاده از زمان بازی کافی برای قرار دادن اسباب‌بازی‌های جذاب و متحرک در مقابل کودک انجام داد. در مدت کوتاهی کودک شما در نهایت قادر به دیدن کامل دنیای کنجکاو اطراف خود خواهد بود، این کارهای ساده به روند تکامل چشم در نوزاد بسیار کمک می‌کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *