دیسمنوره یا قاعدگی دردناک چیست؟
قاعدگی همراه با درد را دیسمنوره یا دُش دشتانی مینامند. این دردها به این دلیل اتفاق میافتد که رحم منقبض میشود تا پوشش دیواره رحم ریزش پیدا کند. بیش از نیمی از زنانی که عادت ماهانه دارند، هر ماه یک تا ۲ روز درد دارند. درد معمولاً درست قبل از پریود شروع میشود و پس از چند روز فروکش میکند. معمولاً درد خفیف است اما برای برخی از زنان، درد آن قدر شدید است که آنها را از انجام فعالیتهای عادی خود برای چندین روز در ماه باز میدارد. دیسمنوره اولیه به درد مکرر و بدون علت قابل شناسایی اشاره دارد. دیسمنوره ثانویه ناشی از شرایطی مانند اندومتریوز است. با پینو بیبی همراه باشید تا بیشتر در مورد دیسمنوره بدانید.
علائم دیسمنوره چیست؟
دیسمنوره (Dysmenorrhea) اصطلاح پزشکی برای دورههای دردناک قاعدگی یا دردهای پریودی است. اکثر خانمها با دورههای قاعدگی خود کمی درد احساس میکنند. برای برخی از زنان، علاوه بر گرفتگی عضلات، درد شدید با علائم دیگری از جمله اسهال، حالت تهوع، استفراغ، سردرد و سرگیجه همراه است. بانوان معمولاً یک روز قبل یا روزی که عادت ماهانه شروع میشود، دردهای قاعدگی را تجربه میکنند. برای اکثر افراد، علائم پس از حدود دو یا سه روز کاهش مییابد.
دردهای خفیف تا متوسط قاعدگی طبیعی است. اما برخی از افراد در طول قاعدگی آن قدر درد شدید دارند که در زندگی روزمره آنها اختلال ایجاد میکند و آنها را از انجام کارهایی که دوست دارند باز میدارد. داروها و سایر درمانها میتوانند به مدیریت دورههای دردناک کمک کنند.
انواع دیسمنوره چیست؟
دو نوع دیسمنوره وجود دارد: اولیه و ثانویه.
- دیسمنوره اولیه چیست؟
دیسمنوره اولیه، درد گرفتگی است که قبل یا در طول پریود ایجاد میشود. این درد ناشی از مواد شیمیایی طبیعی به نام پروستاگلاندین است که در پوشش داخلی رحم ساخته میشود. پروستاگلاندینها باعث انقباض ماهیچهها و رگهای خونی رحم میشوند. در روز اول پریودی، سطح پروستاگلاندین بالا است. با ادامه خونریزی و ریزش پوشش داخلی رحم، سطح آن پایین میآید. به همین دلیل است که درد بعد از چند روز اول پریود کاهش مییابد.
درد معمولاً یک یا دو روز قبل از شروع قاعدگی یا زمانی که خونریزی واقعاً شروع میشود ادامه دارد. ممکن است فرد درد خفیف تا شدید را در قسمت پایین شکم، پشت یا ران احساس کند. درد معمولاً در عرض دو یا سه روز فروکش میکند. دیسمنوره اولیه شایعترین نوع دیسمنوره است.
- دیسمنوره ثانویه چیست؟
اگر فرد به دلیل بیماری یا عفونت در اندامهای تناسلی، دورههای دردناکی داشته باشد، دیسمنوره ثانویه است. دیسمنوره ثانویه به دلیل اختلال در اندامهای تناسلی ایجاد میشود. درد ناشی از دیسمنوره ثانویه معمولاً زودتر از چرخه قاعدگی شروع میشود و درد با گذشت زمان بدتر میشود و اغلب طولانیتر از دردهای معمولی قاعدگی طول میکشد. برای مثال، فرد ممکن است چند روز قبل از شروع قاعدگی، دچار درد و گرفتگی عضلات شود. درد ممکن است با ادامه قاعدگی بدتر شود و پس از پایان آن از بین نرود. دیسمنوره ثانویه کمتر شایع است.
آیا داشتن دیسمنوره طبیعی است؟
داشتن مقداری درد در دوران قاعدگی طبیعی است. حدود ۶۰ درصد از افرادی که رحم دارند در طول دوره قاعدگی خود گرفتگیهای خفیفی احساس خواهد کرد. حدود ۵ درصد تا ۱۵ درصد از افراد درد پریود را گزارش میکنند که آن قدر شدید است که بر فعالیتهای روزانه آنها تأثیر میگذارد. با این حال، این تعداد احتمالاً بیشتر است، زیرا پزشکان معتقدند بسیاری از مردم درد قاعدگی را گزارش نمیکنند. در بیشتر موارد، با افزایش سن، دردهای دیسمنوره کمتر میشوند و گاهی ممکن است افراد پس از زایمان دیگر این دردها را احساس نکنند.
درد پریود از چه سنی شروع میشود؟
دیسمنوره اولیه بلافاصله پس از شروع قاعدگی در دختر شروع میشود. در بسیاری از زنان مبتلا به دیسمنوره اولیه، با افزایش سن، قاعدگی کمتر دردناک میشود. این نوع درد پریود نیز ممکن است پس از زایمان کاهش یابد.
علت اصلی پریودهای دردناک چیست؟
دردهای قاعدگی زمانی اتفاق میافتد که یک ماده شیمیایی به نام پروستاگلاندین باعث انقباض رحم میشود و ماهیچههای رحم را سفت میکند. در طول قاعدگی، سطح پروستاگلاندین بالاتر است، به این معنی که رحم شدیدتر منقبض میشود. این همان گرفتگی و ناراحتی است که فرد احساس میکند. این انقباضات به ریختن دیواره رحم، یعنی خون و بافتی که در طول قاعدگی از واژن خارج میشود، کمک میکند. سطح پروستاگلاندین درست قبل از شروع قاعدگی افزایش مییابد. پس از شروع قاعدگی، سطح آن کاهش مییابد، به همین دلیل است که گرفتگی عضلات چند روز پس از شروع قاعدگی کاهش مییابد.
چرا گرفتگیهای پریود دردناک است؟
آن چه فرد احساس میکند سفت شدن و شل شدن رحم است. ماهیچههای رحم منقبض میشوند تا دیواره رحم را از بین ببرند. کارشناسان کاملاً مطمئن نیستند که چرا برخی از افراد قاعدگیهای دردناکتری دارند، اما فکر میکنند ممکن است به این دلیل باشد که سطوح بالاتری از پروستاگلاندین در این افراد ترشح میشود. همچنین ممکن است توضیح روشنی وجود نداشته باشد غیر از این که بدن هر کس با دیگری متفاوت است.
علائم دردهای قاعدگی چیست؟
اگر فردی پریودهای دردناکی دارد، ممکن است موارد زیر را احساس کند:
- درد دردناک و ضرباندار در شکم (درد ممکن است گاهی شدید باشد).
- احساس فشار در شکم
- درد در ناحیه باسن، کمر و قسمت داخلی ران
- علائم دیگر مانند حالت تهوع، سرگیجه و سردرد
در بیشتر موارد، درد از ۲۴ تا ۴۸ ساعت قبل از پریود شروع میشود و در عرض ۴۸ ساعت پس از شروع قاعدگی کاهش مییابد.
برخی از علل دیسمنوره ثانویه چیست؟
برخی از شرایطی که میتوانند باعث دیسمنوره ثانویه شوند عبارت هستند از:
- آندومتریوز: آندومتریوز زمانی اتفاق میافتد که بافتی مشابه پوشش داخلی رحم در نواحی دیگر بدن مانند تخمدانها و لولههای فالوپ، پشت رحم و روی مثانه رشد کند. مانند پوشش داخلی رحم، این بافت در پاسخ به تغییرات هورمونی تجزیه میشود و خونریزی میکند. این خونریزی میتواند باعث درد، به خصوص در حوالی دوره پریود شود. از آن جایی که این تکههای بافت در طول قاعدگی خونریزی میکنند، میتوانند باعث تورم، زخم و درد شوند. بافت اسکار به نام چسبندگی ممکن است در داخل لگن جایی که خونریزی رخ میدهد تشکیل شود. چسبندگی میتواند باعث چسبیدن اندامها به هم و همچنین ایجاد درد شود.
- فیبرومها (تومورهای خوش خیم): فیبرومها تودههایی غیر سرطانی هستند که در خارج، داخل یا در دیوارههای رحم ایجاد میشوند. فیبرومهای واقع در دیواره رحم میتوانند باعث درد شوند. فیبرومهای کوچک معمولاً باعث بروز درد نمیشوند.
- آدنومیوز: آدنومیوز زمانی ایجاد میشود که بافتی که به طور معمول رحم را میپوشاند شروع به رشد در دیواره عضلانی رحم میکند. این وضعیت میتواند باعث شود رحم بسیار بزرگتر از آن چه که، باید باشد. آدنومیوز همراه با خونریزی و درد غیرطبیعی همراه هست. این عارضه در زنان مسنی که بچهدار شدهاند بیشتر دیده میشود.
- مشکلات رحم، لولههای فالوپ و سایر اندامهای تناسلی، برخی از نقایصی که یک زن با آن متولد میشود میتواند منجر به درد در دوران قاعدگی شود.
- بیماری التهابی لگن (PID): عفونت ناشی از باکتری که از رحم شروع میشود و میتواند به سایر اندامهای تناسلی گسترش یابد. PID میتواند باعث درد در معده یا درد هنگام رابطه جنسی شود.
- تنگی دهانه رحم: وضعیتی که در آن دهانه رحم باریک میشود، تنگی دهانه رحم ناشی از جراحی، درمان یا شرایط دیگر است.
- شرایط مادرزادی: برخی از شرایطی که فرد با آن متولد شده است و میتواند باعث قاعدگی دردناک شود. این ممکن است شامل یک رحم نامنظم یا سایر شرایطی باشد که بر تخمدانها یا لولههای فالوپ تأثیر میگذارد.
- سایر شرایط: برخی از شرایط پزشکی میتوانند در طول دوره قاعدگی شعلهور شوند و باعث درد شوند. این شرایط شامل بیماری کرون و اختلالات ادراری است.
چه کسانی بیشتر در معرض دیسمنوره هستند؟
ممکن است افراد احتمال قاعدگیهای دردناک بیشتری داشته باشند اگر:
- اولین قاعدگی خود را قبل از ۱۲ سالگی تجربه کنند.
- فرد کمتر از ۲۰ سال دارد.
- قاعدگی سنگین است یا بیش از هفت روز طول میکشد.
- افراد سیگاری
- فرد دارای یک والد (مادر) که مبتلا به دیسمنوره است.
آیا برای درد پریود باید به متخصص زنان و زایمان مراجعه کرد؟
بله، اگر دختری یا بانویی پریودهای دردناکی (دیسمنوره) دارد، باید به متخصص زنان و زایمان (ob-gyn) در مورد علائم و چرخه قاعدگی خود مراجعه کند. در صورت نیاز، متخصص زنان ممکن است معاینه لگن را توصیه کند. اولین قدم در درمان ممکن است داروها باشد. اگر داروها درد فرد را تسکین نداد، درمان باید برای یافتن علت درد متمرکز شود.
چه زمانی باید در مورد دردهای قاعدگی با پزشک تماس گرفت؟
اگر شخصی قاعدگیهای دردناکی (دیسمنوره) دارد که فرد را از انجام وظایف عادی خود باز میدارد، باید با پزشک تماس بگیرد. گرفتگی خفیف طبیعی است. اما گرفتگی و درد شدید که فرد را از رفتن به مدرسه یا محل کار باز میدارد ممکن است به این معنی باشد که فرد نیاز به درمان دارد.
پیگیری قاعدگیها و روزهایی که درد در آنها بدترین حالت را دارد ممکن است مفید باشد تا بتواند اطلاعات دقیقتری در اختیار پزشک قرار دهد. اگر فرد علائم دیگری مانند سردرد یا خونریزی شدید وجود دارد، باید آنها را نیز پیگیری کند. احتمالاً پزشک از بیمار میپرسد که چه زمانی شروع به پریود شدن کرده است، علائم فرد چقدر طول میکشد، آیا از نظر جنسی فعال است یا این که سایر افراد در خانواده بیولوژیکی فرد با پریودهای خود مشکل دارند.
آیا دیسمنوره میتواند عوارضی داشته باشد؟
دردهای قاعدگی معمولاً عوارضی ایجاد نمیکنند، البته به جز مختل کردن زندگی روزمره فرد. اما اگر یک وضعیت پزشکی باعث قاعدگی دردناک شود، ممکن است عوارضی ایجاد شود. به عنوان مثال، شرایطی مانند آندومتریوز یا بیماری التهابی لگن میتواند منجر به ناباروری یا حاملگی خارج از رحم شود. به همین دلیل مهم است که فرد به پزشک مراجعه کند تا بتوانند علت اصلی درد پریود فرد را پیدا کند.
چگونه میتوان تفاوت بین کرامپ طبیعی و دیسمنوره را تشخیص داد؟
اگر فرد گرفتگیهای شدید یا غیرعادی قاعدگی یا گرفتگیهایی دارد که بیش از سه روز طول میکشد، باید با یک پزشک تماس بگیرید. هم دردهای قاعدگی اولیه و هم ثانویه قابل درمان هستند، بنابراین بررسی علل بروز آنها مهم است.
ابتدا، پزشک از فرد میخواهد که علائم و دورههای قاعدگی خود را توضیح داد. آنها با قرار دادن انگشتان (باید از دستکش استفاده شود) در واژن، معاینه لگن را انجام میدهند. در طول این معاینه، پزشک یک اسپکولوم را نیز در واژن فرد قرار میدهد. این به پزشک اجازه میدهد تا نگاه بهتری به واژن و دهانه رحم فرد داشته باشند. پزشک ممکن است نمونه کوچکی از مایع واژن را برای آزمایش بگیرند. هدف از این معاینه تعیین این است که آیا یک وضعیت پزشکی باعث ایجاد قاعدگی دردناک شده است یا خیر. اگر علت ظاهری وجود نداشته باشد، پزشک عارضه را دیسمنوره اولیه تشخیص میدهد.
با این حال، اگر پزشک فکر میکند که ممکن است بیمار دیسمنوره ثانویه (ناشی از یک بیماری دیگر) داشته باشد، ممکن است به آزمایشهای اضافی نیاز داشته باشد. تصویربرداری و سایر آزمایشهای تشخیصی به پزشک این امکان را میدهد که نگاه بهتری به رحم و سایر اندامهای تناسلی فرد داشته باشد. پزشک ممکن است آزمایشات زیر را توصیه کند:
سونوگرافی: سونوگرافی از امواج صوتی برای ایجاد تصاویری از رحم، تخمدانها و سایر اندامهای تناسلی استفاده میکند.
هیستروسکوپی: پزشک از یک دستگاه نازک و دارای منبع نوری برای دیدن داخل رحم فرد استفاده میکند. این دستگاه تصاویر رحم را به صفحه نمایش منتقل میکند.
لاپاراسکوپی: پزشک برشهای کوچکی در شکم ایجاد میکند و سپس از یک لاپاراسکوپ (لولهای نازک با نور و دوربین در انتهای آن) برای مشاهده اندامهای لگن استفاده میکند.
اگر این آزمایشات نشان دهد که فرد یک بیماری پزشکی دارد که باعث قاعدگی دردناک میشود، پزشک درباره درمان با فرد صحبت خواهد کرد.
چه آزمایشاتی برای یافتن علت دیسمنوره انجام میشود؟
معاینه سونوگرافی ممکن است زمانی انجام شود که درد با داروها تسکین نیابد. در برخی موارد، متخصص زنان ممکن است لاپاراسکوپی را توصیه کند. این روشی است که به پزشک اجازه میدهد تا اندامهای لگن را مشاهده کند. با لاپاراسکوپی، یک برش کوچک در نزدیکی ناف ایجاد میشود و یک دوربین نازک و روشن (یک لاپاراسکوپ) در شکم قرار داده میشود. لاپاراسکوپی اغلب با بیهوشی عمومی در یک مرکز جراحی یا بیمارستان انجام میشود.
دورههای دردناک قاعدگی چگونه درمان میشوند؟
معمولاً داروها اولین قدم برای درمان پریودهای دردناک (دُش دشتانی) هستند. برخی از داروهای مسکن پروستاگلاندینها را هدف قرار میدهند. این داروها که داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs) نامیده میشوند، پروستاگلاندینهای ساخته شده توسط بدن را کاهش داده و اثرات آنها را کاهش میدهند. این داروها به نوبه خود دردهای قاعدگی را کمتر میکند. دسته دوم داروهای هورمونی که در شرایط خاص تجویز میشود.
NSAID ها و سایر مسکنها چگونه استفاده میشوند؟
مسکنهایی به نام داروهای ضد التهابی غیراستروئیدی (NSAIDs) اغلب اولین درمان برای دیسمنوره هستند. اینها شامل داروهایی مانند ایبوپروفن یا ناپروکسن هستند که میتوان آنها را از داروخانه خریداری کرد. آنها با کاهش میزان پروستاگلاندینها در بدن فرد کار میکنند. بهتر است این داروها را به محض شروع گرفتگی مصرف کنند. اگر بیمار نمیتواند NSAID مصرف کند، میتواند مسکن دیگری مانند استامینوفن مصرف کند.
پزشک همچنین میتواند داروهایی از جمله ایبوپروفن یا داروهای ضدالتهاب دیگری را با دوز بالاتر از نسخه برای بیمار تجویز کند. افراد معمولاً آنها را فقط برای یک یا ۲ روز مصرف میکنند. زنان مبتلا به اختلالات خونریزی، آسم، حساسیت به آسپرین، آسیب کبدی، اختلالات معده یا زخم نباید از NSAID استفاده کنند.
چه روشهای پزشکی دیگری میتواند به دورههای دردناک (دیسمنوره) کمک کند؟
روشهای پیشگیری از بارداری که حاوی استروژن و پروژسترون هستند، مانند قرص، چسب و حلقه واژینال میتوانند برای درمان استفاده شوند. دورههای کامل روشهای کنترل بارداری که فقط حاوی پروژسترون هستند، مانند ایمپلنت ضد بارداری و تزریق نیز ممکن است درد پریود را کاهش دهند.
آیا میتوان از IUD برای دورههای پریود دردناک استفاده کرد؟
پاسخ مثبت است. دستگاه هورمونی داخل رحمی (IUD) نیز میتواند برای درمان پریودهای دردناک استفاده شود. برای بسیاری از زنانی که IUD دارند، هر چه مدت زمان بیشتری در محل IUD باشد، خونریزی قاعدگی کاهش مییابد. در برخی موارد، خونریزی برای زنان دارای IUD متوقف میشود. اگر در تلاش برای باردار شدن نیستید، ممکن است شما و پزشکتان در مورد روشهای هورمونی کنترل بارداری به عنوان نوعی درمان مشورت کنید.
چه درمانهای جایگزینی میتواند برای کاهش درد پریود استفاده شود؟
افرادی که پریودهای دردناکی دارند اغلب سعی میکنند راههای طبیعی برای مقابله با درد را پیدا کنند. مطالعات روی روشهای جایگزین یا مکمل در مورد نتایج قطعی نبوده است. برخی از روشهای طبیعی برای تسکین درد پریود عبارت هستند از:
- یوگا
- طب سوزنی و طب فشاری
- تمرینات تمدد اعصاب یا تنفس
- خوردن غذاهای ضد التهابی مانند سبزیجات سبز برگ، زنجبیل و آجیل و نوشیدن چای سبز.
- مصرف مکملهایی مانند ویتامین D یا منیزیم که ممکن است به کاهش التهاب کمک کند.
- درمانهای تحریک عصبی ممکن است برای درمان دورههای قاعدگی دردناک مفید باشند. فیزیوتراپی که نقاط ماشهای را کاهش میدهد نیز ممکن است به درد کمک کند.
آیا درمانهای فیزیکی دیگری وجود دارد که میتواند به درد پریود کمک کند؟
برخی از انواع فیزیوتراپی، تکنیکهای ذهنی مقابله با درد را آموزش میدهند. این تکنیکها شامل تمرینات تمدد اعصاب و بیوفیدبک است.
آیا ویتامینها میتوانند به پریودهای دردناک کمک کنند؟
مکملهای ویتامین B1 یا منیزیم ممکن است مفید باشند، اما تحقیقات کافی برای توصیه آنها به عنوان درمان موثر برای درد پریود انجام نشده است.
خودمراقبتی برای کاهش دردهای قاعدگی
درمانهای متعددی برای دردهای قاعدگی وجود دارد که شامل دارو نیست. برخی از این موارد عبارت هستند از:
- هنگام گرفتگی عضلات از یک پد گرم کننده یا بطری آب گرم در قسمت پایین کمر یا شکم خود استفاده کند.
- از غذاهای حاوی کافئین اجتناب کنید.
- از کشیدن سیگار و نوشیدن الکل خودداری کنید.
- ماساژ کمر و شکم برای رفع گرفتگی عضلات کمر و شکم
- ورزش: ورزش کردن در بیشتر روزهای هفته میتواند حال فرد را بهتر کند. تمرینات هوازی مانند پیاده روی، آهسته دویدن، دوچرخه سواری یا شنا به تولید مواد شیمیایی کمک میکند که مسیر درد را مسدود میکند.
- استفاده از گرما: حمام آب گرم یا قرار دادن پد گرم کننده یا بطری آب گرم روی شکم میتواند تسکین دهنده باشد.
- خواب و استراحت اضافی: خواب کافی قبل و در طول قاعدگی مهم است. استراحت خوب میتواند به فرد در مقابله با ناراحتی کمک کند.
- آرام بودن: مدیتیشن یا تمرین یوگا نیز میتواند به فرد در مقابله با درد کمک کند.
اگر آزمایش نشان دهد که فرد به دیسمنوره ثانویه مبتلا است، پزشک در مورد درمان عللی که باعث درد میشود مشورت خواهد کرد. این ممکن است به معنای داروهای ضد بارداری خوراکی، انواع دیگر داروها یا جراحی باشد.
اگر دیسمنوره ناشی از آندومتریوز باشد چه میتوان کرد؟
اگر علائم فرد یا لاپاراسکوپی علت درد پریود را به آندومتریوز نسبت دهد، متخصص زنان ممکن است به فرد توصیه کند که یک روش پیشگیری از بارداری مانند قرص، ایمپلنت، تزریق یا IUD هورمونی را امتحان کند. داروهایی به نام آگونیستهای هورمون آزاد کننده گنادوتروپین (GnRH) نیز ممکن است درد آندومتریوز را تسکین دهند. آگونیستهای GnRH ممکن است عوارض جانبی از جمله از پوکی استخوان، گرگرفتگی و خشکی واژن ایجاد کنند. این داروها معمولاً برای مدت کوتاهی استفاده میشوند.
اگر دیسمونوره ناشی از فیبروم باشد چه میتوان کرد؟
اگر فیبرومها باعث درد شوند، اولین قدم ممکن است امتحان NSAID ها، یک روش کنترل بارداری یا آگونیستهای GnRH باشد. اگر این روشهای درمانی جواب ندهند، ممکن است درمانی به نام آمبولیزاسیون شریان رحمی (UAE) توصیه شود. در این روش رگهای خونی رحم با ذرات ریز مسدود میشوند. این فرایند جریان خون را که به فیبرومها اجازه رشد میدهد، متوقف میکند. اکثر زنان بعد از آمبولیزاسیون شریان رحمی، قاعدگی طبیعی دارند. در برخی از زنان، عادت ماهانه بر نمیگردد.
اگر درد قاعدگی (دیسمنوره) ناشی از آدنومیوز باشد چه؟
اگر آدنومیوز باعث درد شود، ممکن است داروهای NSAID، روش کنترل بارداری یا سایر داروها توصیه شود. آمبولیزاسیون شریان رحمی (UAE) همچنین میتواند برای درمان آدنومیوز انجام شود.
چه زمانی جراحی یک گزینه برای دیسمنوره است؟
اگر درمانهای دیگر برای کاهش درد قاعدگی (دیسمنوره) اثر نداشت، ممکن است جراحی توصیه شود. نوع جراحی بستگی به علت درد فرد دارد:
- گاهی اوقات میتوان فیبرومها را با جراحی برداشت.
- بافت اندومتریوز را میتوان با جراحی خارج کرد. در برخی موارد، بافت پس از جراحی دوباره برمیگردد، اما برداشتن آن میتواند درد را در کوتاه مدت کاهش دهد. مصرف داروهای ضد بارداری هورمونی یا سایر داروها پس از جراحی آندومتریوز ممکن است بازگشت درد را به تاخیر بیاندازد یا از آن جلوگیری کند.
- در صورتی که سایر درمانها موثر نباشند، ممکن است هیسترکتومی برای آدنومیوز انجام شود. هیسترکتومی همچنین ممکن است برای سایر شرایط زمانی که باعث درد شدید میشود توصیه شود. این جراحی معمولاً آخرین راه حل است.
آیا میتوان از دیسمنوره جلوگیری کند؟
شوربختانه نه، افراد نمیتواند از آن جلوگیری کنند با این حال، رعایت یک رژیم غذایی متعادل و ورزش منظم ممکن است به جلوگیری از شدت گرفتگی کمک کند.
سخن آخر
دردهای جزئی در دوران قاعدگی طبیعی است. اگر پریودهای بسیار دردناکی دارید (دیسمنوره) لازم نیست بیسر و صدا رنج بکشید. راههایی وجود دارند که دردهای قاعدگی را کمتر میکنند. با پزشک خود در مورد دورههای دردناک قاعدگی صحبت کنید تا پزشک راه حل مناسب را به شما پشنهاد کند.