بارداری, چکاپ پزشکی

آزمایش های لازم قبل از بارداری

پیش از اقدام برای بارداری، باید سلامت خود را از هر نظر ارزیابی کنید. در واقع باید آمادگی جسمی و روحی شما برای بارداری توسط پزشک و با انجام برخی آزمایش های قبل از بارداری تائید شود. زیرا شما در برابر سلامت کودکی که به دنیا می‌آورید، مسئول هستید. در صورت وجود برخی علائم ژنتیکی و همچنین مشکلات در سلامت فعلی شما، بارداری ممکن است بر کل مراحل رشد و زندگی کودک تا بزرگسالی او، تاثیر بگذارد. بنابراین بهتر است برای چکاپ قبل از بارداری اقدام کرده و تمام نکات مهم در مراقبت از خود قبل از اقدام برای بارداری را رعایت کنید.

ضرورت چکاپ قبل از بارداری

برای آن دسته از افرادی که از سلامت جسمی و روانی مطلوبی برخوردار هستند، شاید این سؤال پیش بیاید که ضرورت و اهمیت آزمایش های قبل از بارداری چیست؟ در پاسخ به این سؤال باید بدانید که هر گونه آزمایش قبل از بارداری به پزشک شما کمک می‌کند تا مطمئن شود که بدن شما برای بارداری آماده است یا خیر. شما می‌توانید هر زمان که بخواهید(حتی تا یک سال قبل از اینکه بخواهید باردار شوید) یک معاینه قبل از بارداری انجام دهید. برخی از شرایط پزشکی مانند افسردگی، دیابت، فشار خون بالا و نداشتن وزن مناسب می‌تواند بر بارداری و باروری شما (توانایی شما برای باردار شدن) تاثیر بگذارد. همچنین تاثیر سیگار کشیدن یا سوء مصرف برخی از داروهای بدون نسخه یا نسخه‌ای بر بارداری را نمی‌توان نادیده گرفت.

در این شرایط، پزشک با انجام برخی از آزمایش‌ها، مدیریت شرایط سلامت جسمی و روحی و در نهایت ایجاد تغییراتی در سبک زندگی شما، می‌‎تواند در رشد و به دنیا آمدن کودکی سالم و شاداب به شما کمک کند. بنابراین حتی اگر قبلاً بچه‌دار شده‌اید، یک معاینه قبل از بارداری انجام دهید، زیرا ممکن است سلامت شما از آخرین باردار شدن شما تغییر کرده باشد. پزشک در اکثر موارد می‌تواند مشکلاتی که در بارداری‌های قبلی تجربه کرده‌اید را رفع کند، از جمله:

  • تولد نوزاد نارس: این زایمان قبل از هفته ۳۷ بارداری اتفاق می‌افتد.
  • تولد نوزادی با نقص مادرزادی: نقایص مادرزادی شرایطی هستند که در هنگام تولد وجود دارند. آنها شکل یا عملکرد یک یا چند قسمت از بدن را تغییر می‌دهند و در سلامت کلی، نحوه رشد یا عملکرد بدن مشکلاتی ایجاد می‌کنند.
  • سقط جنین: این زمانی است که نوزاد قبل از هفته ۲۰ بارداری در رحم می‌میرد.
  • مرده‌زایی: این زمانی است که نوزاد در رحم قبل از تولد، اما بعد از ۲۰ هفته بارداری می‌میرد.

برای آزمایش های قبل از بارداری باید به چه افرادی مراجعه کنید؟

شما می‌توانید ارائه دهنده مراقبت‌های دوران بارداری خود را از میان گزینه‌های مختلف انتخاب کنید. این افراد شامل پزشکان و پرستارانی است که دارای تخصص‌های مختلفی هستند که می‌توانند در دوران بارداری از شما مراقبت کرده و سلامت نوزاد را به خوبی بررسی کنند:

  • متخصص زنان و زایمان می‌تواند در دوران بارداری و همچنین زمان زایمان به شما کمک کند.
  • پزشک خانواده که می‌تواند از همه اعضای خانواده شما مراقبت کند. این پزشک همچنین می‌تواند قبل، حین و بعد از بارداری از شما مراقبت کند.
  • متخصص طب مادر و جنین (که MFM نیز نامیده می‌شود) اگر شرایط سلامتی دارید که ممکن است در دوران بارداری مشکلاتی ایجاد کند، ممکن است بخواهید به متخصص MFM مراجعه کنید.
  • پرستار خانواده (که FNP نیز نامیده می‌شود) که تحصیلات و آموزش لازم را برای مراقبت از همه اعضای خانواده شما دارد.
  • پرستار سلامت زنان (که WHNP نیز نامیده می‌شود) که تخصص دارد تا از زنان در هر سن و شرایطی، از جمله زنان باردار مراقبت کند.
  • ماما یک ارائه دهنده مراقبت‌های بهداشتی است که برای مراقبت از زنان در تمام سنین و همچنین زنان باردار، آموزش دیده است.

معاینات قبل از بارداری

شاید برای شما سؤال باشد که در چکاپ قبل از بارداری چه مواردی بررسی می‌شود؟ در پاسخ به این سؤال باید گفت که در معاینات قبل از بارداری، سلامت کلی بدن شما برای اطمینان از آمادگی برای بارداری، ارزیابی می‌شود. این معاینات شامل موارد زیر است:

اسید فولیک

 اسید فولیک در واقع ویتامینی است که تمام سلول‌های بدن برای رشد، تکامل و عملکرد صحیح  و سالم خود به آن نیاز دارند. بنابراین توصیه می‌شود که قبل و اوایل بارداری، حتما دوز مشخص‌شده اسید فولیک را مصرف ‌کنید، زیرا با این کار می‌توانید به محافظت از نوزادتان در برابر نقایص مادرزادی مغز و ستون فقرات (به نام نقص لوله عصبی) و نقایص مادرزادی دهان (به نام شکاف لب و کام) کمک کنید. بنابراین قبل از بارداری، هر روز یک مولتی ویتامین با ۴۰۰ میکروگرم (که mcg نیز نامیده می‌شود) اسید فولیک در آن مصرف کنید.

شرایط سلامتی که می‌تواند بر بارداری شما تأثیر بگذارد

همان‌طور که اشاره شد پزشک به بررسی برخی از شرایطی که می‌تواند بر بارداری تاثیر زیادی داشته باشد، می‌پردازد، از جمله:

  • پزشک بررسی می‌کند که وضعیت بدن شما از نظر ابتلا به دیابت، افسردگی، فشار خون بالا و نداشتن وزن مناسب، چگونه است.
  • پزشک شما را برای عفونت‌هایی مانند توکسوپلاسموز و عفونت‌های مقاربتی (که STI نیز نامیده می‌شود)، مانند تبخال تناسلی و ویروس نقص ایمنی انسانی (که HIV نیز نامیده می‌شود) بررسی می‌کند.
  • پزشک در مورد سابقه سلامت خانواده شما برای بررسی اینکه آیا شرایط سلامتی در خانواده شما یا خانواده شریک زندگی شما مطلوب است، از شما سوالاتی می‌پرسد.

 داروهایی که مصرف می‌کنید

پزشک شما می‌خواهد مطمئن شود که هر دارویی که مصرف می‌کنید برای کودک شما بی‌خطر است. این شامل داروهای نسخه‌ای و بدون نسخه (که OTC نیز نامیده می‌شود)، مکمل‌ها و محصولات گیاهی است. بنابراین توصیه می‌شود در معاینات قبل از بارداری در مورد هر دارویی که مصرف می‌کنید، به پزشک خود اطلاع دهید.

واکسیناسیون‌ها

واکسن‌ها حاوی داروهایی هستند که شما را در برابر برخی بیماری‌ها مصون می‌کند. باید بدانید که عفونت‌هایی مانند آبله مرغان و سرخجه می‌تواند به شما و جنین‌تان در دوران بارداری آسیب برساند. بهتر است قبل از بارداری برای واکسیناسیون‌های لازم اقدام کنید.

سیگار کشیدن و نوشیدن الکل

اگر سیگار می‌کشید و به نوشیدن مشروبات الکلی علاقه دارید و یا در حال مصرف برخی داروهای خاص بدون تجویز هستید، حتما این موضوع را به پزشک خود اطلاع دهید. در صورتی که برای ترک سیگار به کمک نیاز دارید، پزشک می‌تواند شما را برای شروع این کار راهنمایی کند.

زمان مناسب توقف روش‌های ضد بارداری

یکی از سوالاتی که باید از پزشک خود حین انجام آزمایش های قبل از بارداری بپرسید، این است که چه زمانی استفاده از روش ضد بارداری را متوقف کنم؟ کنترل بارداری در واقع روشی است که شما برای جلوگیری از بارداری از آن استفاده می‌کنید. پزشک ممکن است به شما پیشنهاد کند چند ماه قبل از شروع تلاش برای باردار شدن، استفاده از کنترل بارداری را متوقف کنید. این کار به بدن شما اجازه می‌دهد چند چرخه قاعدگی طبیعی داشته باشد. داشتن چرخه‌های قاعدگی طبیعی قبل از بارداری می‌تواند به پزشک کمک کند تا تاریخ زایمان شما را مشخص کند.

معاینه فیزیکی

برای چکاپ قبل از بارداری همچنین باید برای انجام برخی معاینات فیزیکی به مطب پزشک مراجعه کنید. این معاینات شامل:

  • اندازه‌گیری وزن و بررسی فشار خون
  • معاینه لگن که شامل اندام‌های لگنی مانند واژن، دهانه رحم، رحم و تخمدان‌ها برای اطمینان از سالم بودن آنها است.

در صورت وجود مشکل در این اندام‌ها، انجام درمان‌های لازم قبل از بارداری ممکن است به جلوگیری از مشکلات دوران بارداری کمک کند.

آزمایش پاپ

این یک آزمایش پزشکی است که سلول‌های دهانه رحم را برای بررسی سرطان، جمع‌آوری می‌کند.

آزمایش خون

آزمایش خون در تعیین بسیاری از شرایط قبل از بارداری نقش دارد، از جمله:

  • بررسی گروه خونی
  • بررسی فاکتور Rh خون؛ فاکتور Rh پروتئینی است که در گلبول‌های قرمز یافت می‌شود.

آزمایش های قبل از بارداری

چه آزمایش‌هایی را می‌توانید قبل از بارداری انجام دهید تا به شما در یافتن شرایط ژنتیکی که ممکن است بر جنین شما تأثیر بگذارد، کمک کند؟ در پاسخ به این سوال باید گفت که قبل از بارداری، می‌توانید آزمایش‌های غربالگری حامل را انجام دهید که خون یا بزاق شما را بررسی می‌کند تا ببیند آیا ناقل برخی از بیماری‌های ژنتیکی هستید یا خیر. شرایط ژنتیکی از طریق ژن‌ها از والدین به فرزندان منتقل می‌شود. ژن‌ها بخش‌هایی از سلول‌های بدن شما هستند که دستورالعمل‌هایی را برای نحوه رشد و عملکرد بدن ذخیره می‌کنند. بنابراین شما ممکن است خودتان مشکل و عارضه‌ای نداشته باشید، اما ژن شما ناقل باشد. اگر هم شما و هم همسرتان ناقل یک بیماری باشید، خطر ابتلای کودکتان به این بیماری افزایش می‌یابد. اما نگران نباشید، زیرا انجام آزمایش های قبل از بارداری می‌تواند به شما و همسرتان کمک کند تا خطرات احتمالی که سلامت جنین را تهدید می‌کند، بررسی کرده و برای کنترل و مدیریت آن، از راه‌های درمانی مناسب استفاده کنید.

غربالگری

یکی از مهم‌ترین آزمایش‌هایی که هم شما و هم شریک زندگی‌تان می‌توانید انجام دهید، غربالگری است. اما باید بدانید که برای انجام این آزمایش حتی اگر پزشک آن را تجویز کند، اختیار کامل با شما است. بنابراین اگر نمی‌خواهید، مجبور نیستید این آزمایش را انجام دهید. اما در صورتی که بیماری‌های خاصی دارید، بهتر است برای انجام غربالگری اقدام کنید، از جمله:

  • فیبروز کیستیک: وضعیتی است که بر تنفس و هضم تأثیر می‌گذارد. هضم روشی است که بدن شما غذایی را که می‌خورید، پردازش می‌کند.
  • آتروفی عضلانی نخاعی: بیماری است که به سلول‌های عصبی در نخاع حمله می‌کند. این شرایط، ماهیچه‌ها را ضعیف می‌کند و می‌تواند بر حرکت، تنفس و بلع تأثیر بگذارد.
  • تالاسمی‌ها: شرایط خونی هستند که باعث می‌شوند بدن گلبول‌های قرمز سالم کمتر و هموگلوبین کمتری نسبت به حالت طبیعی بسازد. هموگلوبین یک پروتئین در گلبول‌های قرمز است.
  • هموگلوبینوپاتی‌ها: این شرایط بر گلبول‌های قرمز در بدن تأثیر می‌گذارد.

برخی از زنان برای شرایط خاصی که در خانواده‌ها یا گروه‌های قومی وجود دارد، غربالگری ناقل انجام می‌دهند. یک گروه قومی در واقع گروهی از مردم یک کشور، با زبان یا فرهنگ مشترک هستند. اگر این شرایط در خانواده یا گروه قومی شما وجود دارد، ممکن است بخواهید غربالگری ناقل را انجام دهید، از جمله:

  • سندرم X شکننده: این وضعیت زمانی اتفاق می‌افتد که بدن نتواند پروتئین مورد نیاز برای رشد و تکامل مغز، را به اندازه کافی تولید کند. اگر سندرم X شکننده در خانواده شما وجود داشته باشد، پزشک ممکن است آزمایش حامل را توصیه کند.
  • بیماری تای ساکس: این وضعیتی است که باعث مرگ سلول‌های عصبی در مغز و ستون فقرات می‌شود. اگر شما یا همسرتان ناقل این بیماری هستید و در حال انجام آزمایش های قبل از بارداری هستید، حتما برای غربالگری ناقل اقدام کنید.

غربالگری ژنتیکی

 سن شما، سابقه خانوادگی و پیشینه قومی می‌تواند باعث تولد کودکی با شرایط ژنتیکی خاص شود که در برخی موارد کیفیت زندگی و طول عمر کودک را به شدت کاهش می‌دهند. برخی از بیماری‌های ژنتیکی در جمعیت‌های خاصی شایع‌تر است. به عنوان مثال:

  • اختلالات خونی مانند تالاسمی و هموگلوبینوپاتی در بین مردم آفریقایی، مدیترانه‌ای و آسیایی شایع‌تر است.
  • فیبروز کیستیک بیشتر در بین مردم قفقاز شایع است.
  • افراد یهودی تبار اشکنازی بیشتر ناقل بیماری تای ساکس، بیماری کاناوان و تعدادی دیگر از شرایطی هستند که کشنده بوده یا کیفیت زندگی کودک را به شدت کاهش می‌دهند.

در حالی که غربالگری ژنتیکی برای شرایط خاص، ممکن است توسط پزشک شما پس از بارداری توصیه شود، اما باید بدانید که برخی از آزمایش‌های قبل از بارداری نیز تعیین می‌کند آیا شما ناقل برخی از بیماری‌های اتوزوم مغلوب هستید یا خیر. اگر هر دو والدین ناقل جهش ژن اتوزومال مغلوب باشند، ۲۵ درصد احتمال دارد که فرزندشان با این جهش به دنیا بیاید.

درباره نحوه مدیریت و درمان مشکلات ژنتیکی باید بدانید که:

  • برای بسیاری از آنها هیچ درمان قطعی وجود ندارد. مانند بیماری کاناوان
  • بسیاری از آنها را می‎توان با مداخله زودهنگام درمان کرد. مانند کمبود بیوتینیداز

واکسیناسیون قبل از تولد

عملکرد سیستم ایمنی بدن شما در دوران بارداری تا حدودی پایین‌تر است. این شرایط مادران باردار را مستعد ابتلا به عفونت‌ها و عوارض مختلف ناشی از باداری می‌کند. این در حالی است که واکسیناسیون می‌تواند کمک زیادی به پیشگیری یا کاهش شدت بیماری‌هایی کند که می‌توانند باعث بیمار شدن شما یا آسیب رساندن به جنین در دوران بارداری شوند. برخی از واکسن‌هایی که بهتر است در چکاپ قبل از بارداری خود لحاظ کنید، شامل موارد زیر است:

  • واکسن آنفولانزا: همیشه برای زنان باردار در فصل شیوع آنفولانزا، زدن واکسن آن توصیه می‌شود. بنابراین اگر می‌خواهید باردار شوید برای محافظت از شما ایده خوبی است که واکسن آنفولانزا بزنید. باید بدانید که واکسن آنفولانزا برای زنان باردار نیز بی‌خطر است.
  • واکسن‌های زنده: واکسن بیماری‌هایی مانند واریسلا (آبله مرغان) و سرخجه (سرخک آلمانی) در دوران بارداری قابل استفاده نیستند، بنابراین توصیه می‌شود که از نظر ایمنی و در صورت لزوم قبل از اقدام به بارداری واکسینه شوید. مهم است که به خاطر داشته باشید که قبل از اقدام برای باردار شدن باید حداقل یک ماه پس از واکسیناسیون زنده صبر کنید.

اهمیت زدن واکسن‌های زنده قبل از بارداری چیست؟

  • آبله مرغان ممکن است مشکل بزرگی به نظر نرسد، اما برای زنان باردار خطر ابتلا به ذات الریه به عنوان یک عارضه را افزایش می‌دهند. اگر زن باردار بین هفته هشتم تا بیستم بارداری به آبله مرغان مبتلا شود، کودک با خطر جزئی ابتلا به سندرم واریسلا مادرزادی مواجه خواهد شد که می‌تواند باعث زخم‌های پوستی، رشد نکردن دست‌ها و پاها، التهاب چشم و مشکلات رشد مغز شود.
  • ابتلا به سرخجه در دوران بارداری می‌تواند عواقب جدی‌تری مانند خطر سقط جنین، مرده زایی و زایمان زودرس را به همراه داشته باشد. اگر سرخجه به جنین منتقل شود، احتمال دارد که کودک با طیفی از مشکلات از جمله مشکلات بینایی و شنوایی، آسیب قلبی، میکروسفالی و آسیب کبد و طحال متولد شود.

عفونت های مقاربتی

باید بدانید که تعدادی از عفونت‌های مقاربتی (STIs) وجود دارد که می‌تواند منجر به ناباروری شود یا بر سلامت شما و جنین در دوران بارداری تأثیر بگذارد. بنابراین اگر در معرض خطر بالای عفونت‌های مقاربتی هستید، بهتر است آزمایش های قبل از بارداری را برای بررسی این مشکلات انجام دهید.

در اوایل بارداری کلامیدیا و سوزاک اغلب تشخیص داده نمی‌شوند زیرا بسیاری از افرادی که این بیماری‌های مقاربتی را دارند، هیچ علامتی ندارند. این در حالی است که هر دو عفونت می‌توانند به لوله‌های فالوپ آسیب رسانده و منجر به بیماری التهابی لگن شوند که در نتیجه باعث ناباروری می‌شوند. این بیماری‌های مقاربتی همچنین می‌توانند بر سلامت بارداری و جنین شما تأثیر بگذارند، به این شکل که:

  • کلامیدیا می‌تواند باعث زایمان زودرس شده و اگر عفونت در حین تولد به نوزاد منتقل شود، نوزاد شما ممکن است به عفونت چشم یا ذات الریه مبتلا شود.
  • سوزاک می‌تواند منجر به سقط جنین، پارگی زودرس پرده‌ها و زایمان زودرس شود. همچنین اگر در حین زایمان به نوزاد شما منتقل شود، می‌تواند منجر به عفونت‌های خونی چشم، مفاصل یا تهدید کننده زندگی نوزاد شما شود.

توجه به این نکته بسیار مهم است که کلامیدیا و سوزاک را می‌توان با آنتی‌بیوتیک‌ها درمان کرد، اما درمان نمی‌تواند آسیب‌هایی را که قبلاً انجام شده است، خنثی کند.

سیفلیس از جمله بیماری‌های مقاربتی است که می‌تواند اثرات جدی بر سلامتی شما در دوران بارداری داشته باشد:

  • اگر سیفلیس بعد از ۲۰ هفته تشخیص داده شود، خطر زایمان زودرس و ناراحتی جنین افزایش می‌یابد.
  • نوزادانی که با سیفلیس متولد می‌شوند ممکن است دچار مشکلات سلامتی جدی مانند آسیب مغزی و از دست دادن شنوایی و بینایی شوند. اما اگر قبل از هفته ۲۰ درمان دریافت کنید، احتمال زیادی وجود دارد که عفونت به کودک شما منتقل نشود.

مانند کلامیدیا و سوزاک، سیفلیس را می‌توان با آنتی بیوتیک درمان کرد. به طور مشابه، HIV می‌تواند به کودک شما منتقل شود، اگرچه انتقال می‌تواند در هر مرحله از بارداری، زایمان و همچنین در دوران شیردهی رخ دهد، اما تشخیص و درمان به موقع می‌تواند به کاهش خطر انتقال از مادر به نوزاد کمک کند. درمان مادر و همچنین درمان نوزاد در چهار تا شش هفته اول زندگی، خطر ابتلا به آن، به یک درصد کاهش می‌یابد.

در نهایت، ممکن است قبل از اقدام برای باردار شدن، آزمایش هپاتیت B داده شود، زیرا ممکن است در حین زایمان به جنین شما نیز منتقل شود. نوزادانی که در بدو تولد آلوده به این ویروس می‌شوند، عفونت مزمن هپاتیت B می‌تواند باعث مشکلات سلامتی مادام العمر آنها شود. اما اگر نوزاد با یک سری واکسیناسیون و تزریق گلوبولین ایمنی هپاتیت B در بدو تولد درمان شود، می‌توان از این امر پیشگیری کرد.

نکات مهم قبل اقدام برای بارداری

اگر قصد دارید برای باردار شدن اقدام کنید، علاوه بر آزمایش های قبل از بارداری، باید به یکسری نکات و دستورالعمل‌هایی که می‌تواند در تغییر سبک زندگی شما نقش داشته باشد، توجه کنید. رعایت این نکات در کنار چکاپ قبل از بارداری، می‌تواند به شما در تجربه بارداری راحت و بدون استرس و به دنیا آوردن کودکی سالم کمک کند. پس بهتر است قبل از بارداری این موارد را در فهرست کارهای ضروری خود یادداشت کنید:

 به پزشک متخصص مراجعه کنید

توصیه می‌شود پیش از بارداری حتما تحت نظر پزشک باشید، حتی اگر قبلا باردار بوده‌اید. زیرا دکتر تمام جنبه‌های سلامت جسمی و روحی شما را بررسی کرده و شرایط شما را برای امکان بارداری سالم تائید می‌کند. همچنین اگر مشکلات سلامتی دارید که می‌تواند بر شانس باردار شدن شما تأثیر بگذارد یا بارداری را خطرناک‌تر کند، مهم است که آنها را تحت کنترل قرار دهید. پزشک شما:

  • با گرفتن یک تاریخچه کامل پزشکی از شما و همسرتان، معاینه قبل از بارداری را شروع می‌کند.
  • پزشک همچنین ممکن است بخواهد تعدادی از آزمایش های قبل از بارداری مانند آزمایش خون و آزمایش پاپ اسمیر را برای شما انجام دهد تا مطمئن شود که هیچ یک از شما شرایط پزشکی ندارید که بر بارداری یا شانس باردار شدن شما تأثیر بگذارد.
  • پزشک شما ممکن است برای بررسی بیماری‌هایی مانند سرخجه، آبله مرغان، اچ‌آی‌وی، هپاتیت B، تبخال تناسلی و سایر بیماری‌های مقاربتی (مانند کلامیدیا، سیفلیس و سوزاک) برای شما آزمایش‌هایی را تجویز کند.
  • بسته به قومیت شما، پزشک ممکن است آزمایشات ژنتیکی را برای مواردی مانند کم خونی داسی شکل تالاسمی (شکل ارثی کم خونی) و دیگر بیماری‌های ژنتیکی رایج، تجویز کند.

لثه‌های خود را چک کنید

 بین بارداری سالم و سطح سلامت دهان و دندان، ارتباط مستقیمی وجود دارد. همچنین جالب است بدانید که بیماری‌های لثه در زایمان زودرس و وزن کم نوزاد هنگام تولد نیز تاثیر دارند. بنابراین اکنون زمان مراجعه به دندانپزشک برای مقابله با هر مشکلی است.

 سیگار و الکل را ترک کنید

سیگار، الکل و دیگر مخدرها برای رشد کودک مضر هستند و باعث مشکلات سلامتی در رشد کودک در هر مرحله از زندگی او می‌شوند. باید بدانید که حتی قبل از باردار شدن نیز سیگار کشیدن و نوشیدن الکل می‌تواند باردار شدن را سخت‌تر کند و احتمال سقط جنین را افزایش دهد. بنابراین با پزشک خود در مورد برنامه‌هایی صحبت کنید که می‌تواند به شما در ترک این عادت‌ها، کمک کند.

مصرف کافئین را کاهش دهید

نوشیدن بیش از دو فنجان قهوه یا پنج قوطی نوشابه در روز (حدود ۲۵۰ میلی گرم کافئین) می‌تواند باردار شدن را برای شما دشوارتر کند و احتمال سقط جنین را افزایش دهد.

هوشمندانه غذا بخورید

مطمئن شوید که هر روز مقدار زیادی میوه، سبزیجات، غلات کامل و پروتئین بدون چربی دریافت می‌کنید. پیروی از یک سبک غذایی سالم و مقوی قبل از بارداری می‌تواند در کاهش احتمال ابتلا به دیابت بارداری موثر باشد.

 اسید فولیک مصرف کنید

مصرف اسید فولیک که به طور طبیعی در سبزیجات با برگ سبز و به طور مصنوعی در آرد و محصولات برنج غنی‌شده، یافت می‌شود، خطر برخی از نقص‌های مادرزادی را کاهش می‌دهد. کارشناسان توصیه می‌کنند که علاوه بر رژیم غذایی مناسب، ۳ ماه قبل از بارداری روزانه یک مولتی ویتامین همراه با اسید فولیک مصرف کنید و در تمام دوران بارداری ادامه دهید. اگر بارداری قبلی داشته‌اید که در آن جنین دارای نقص‌های مادرزادی مغز و نخاع بوده است، احتمالاً پزشک شما دوز بالاتر ۴ میلی‌گرم اسید فولیک در روز را توصیه می‌کند.

وزن اضافی را از بین ببرید

اضافه وزن می‌تواند احتمال ابتلا به مشکلاتی مانند دیابت بارداری و فشار خون بالا در دوران بارداری را افزایش دهد. به طور کلی این ایده خوبی برای کاهش وزن در دوران بارداری است، بنابراین اگر می‌خواهید وزن خود را در بارداری استاندارد نگه دارید، از همین حالا شروع کنید.

به داروهایی که مصرف می‌کنید، فکر کنید

 مهم است که پزشک خود را در مورد تمام داروهایی که مصرف می‌کنید( نسخه‌ای، بدون نسخه، ویتامین‌ها و گیاهان دارویی)، مطلع کنید. زیرا برخی از آنها می‌توانند بر سلامت کودک شما تأثیر بگذارند.

در مورد غذاهای دریایی حساس باشید

احتمالاً شنیده‌اید که در دوران بارداری نباید ماهی‌هایی که دارای جیوه بالایی هستند، مصرف کنید. اما ممکن است تا یک سال طول بکشد تا بدن شما این عنصر را از خون پاک کند. مصرف دو بار ماهی در هفته، قبل از بارداری توصیه می‌شود، اما از مصرف انواع ماهی که جیوه زیادی دارند مانند اره ماهی، شاه ماهی، کوسه ماهی و… خودداری کنید.

ورزش کنید

 ورزش نه تنها به شما کمک می‌کند تا به وزن سالم برسید، بلکه شما را برای بارداری و زایمان نیز آماده می‌کند. بنابراین فعالیت‌های بدنی روزانه را در لیست مراقبت‌های قبل از بارداری قرار دهید.

سخن پایانی

اگر قصد باردار شدن دارید، باید بدانید که آزمایش های قبل از بارداری به شما کمک می‌کند که این دوران را راحت‌تر و بدون کمترین عوارض سپری کنید. همچنین با چکاپ قبل از بارداری در واقع سلامت جنین خود را از لحاظ جنبه‌های مختلف رشد، بررسی خواهید کرد. بنابراین از زمانی که تصمیم شما برای باردار شدن قطعی شده است، تحت نظر پزشک باشید. همچنین رعایت برخی نکات که شما را به سبک زندگی سالم و مناسب برای دوران بارداری هدایت می‌کند، در سلامت شما و جنین تاثیر زیادی دارد.

منابع

  1. https://www.webmd.com/baby/guide/your-pre-pregnancy-to-do-list
  2. https://www.marchofdimes.org/find-support/topics/planning-baby/your-checkup-pregnancy
  3. https://www.glengarryprivate.com.au/Newsroom/Glengarry-Blog/Your-Pre-Pregnancy-Check-Up-What-You-Need-to-Know

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *