احساس حرکت و لگد زدن جنین برای اولین بار از نکات برجسته بارداری است. حرکات جنین، اولین راه برای مادر آینده برای ارتباط با او است. این حرکات همچنین نشانهای از سلامت جنین هستند. حرکات جنین ریتم زمان و فعالیت خواب خاص خود را دارد. جنین اغلب بین ساعات ۹ صبح تا ۲ بعد از ظهر و ۷ بعد از ظهر تا ۴ صبح بیشترین فعالیت را خواهد داشت. در ماه آخر بارداری، کودک در خواب سبک بیشترین لگد زدن را دارد.
حرکات جنین در طول بارداری ثابت نیست. از هفته بیستم تا سی و ششم یا سی و هفتم در ابتدا عمدتا حرکات ضعیفی وجود دارد. این حرکات به تدریج کاهش یافته اما حرکات قوی و چرخشی افزایش مییابد. از هفته سی و ششم یا سی و هفتم تا هفته آخر، این حرکات قوی و چرخشی دوباره کاهش مییابد، در حالی که حرکات ضعیف بیشتر میشوند. در این مقاله همراه ما باشید تا اطلاعات کاملی را در رابطه با حرکت جنین در بارداری، زمان شروع حرکات، تعداد حرکات روزانه، علت افزایش و کاهش حرکات و… در اختیارتان قرار دهیم.
چه زمانی کودک شروع به حرکت میکند؟
کودک در بارداری خیلی زود حرکت میکند. از هفته هفتم بارداری، جنین که ضخامت آن بین ۱۷ تا ۲۲ میلیمتر است، حرکات دقیقهای انجام میدهد. در حدود هفته دهم، عضلات او به تدریج در حال شکل گیری هستند و حرکات کمی بیشتر میشود. در حدود هفته سیزدهم، ماهیچهها تقویت شده و اندامهای او بلند میشوند.
روند استخوان سازی اسکلت به طور فعال ادامه داشته و برخی از مفاصل آن در حال تحرک هستند. بنابراین، جنین میتواند مشتهای کوچک خود را ببندد، دهان خود را باز کند و ژست اولیه مکیدن را انجام دهد. اما این حرکات پس از آن برای مادر آینده که هنوز باید چند هفته صبر کند تا بتواند حرکت کودک خود را احساس کند نامحسوس است.
انواع حرکات جنین
در مقطعی از بارداری، انواع حرکات جنین را احساس خواهید کرد. برای مثال، جنین شما ممکن است لگد بزند، سکسکه کند، غلت بزند، بچرخد یا بپیچد. این حرکات رایج و قابل انتظار است. همانطور که کودک شما رشد میکند، این حرکات قویتر میشوند.
اما گاهی ممکن است حرکتی را احساس کنید که شما را شگفت زده کند. ممکن است تعجب کنید که معنی آن چیست. بهتر است در مورد انواع مختلف حرکات جنین و زمان تماس با پزشک خود اطلاعات لازم را کسب نمایید.
بال زدن، حرکات پروانهای یا حباب مانند
بین هفتههای ۱۸ تا ۲۲ بارداری، شروع به احساس حرکت کودک خود خواهید کرد. در ابتدا، این حرکات کوچک مانند بال زدن یا حرکات پروانهای هستند. برخی از زنان میگویند که این حرکات مانند حرکت حبابهای گاز هستند.
سکسکه جنین
در هفته ۲۴، ممکن است متوجه برخی حرکات تکان دهنده در داخل شکم خود شوید. حتی ممکن است این حرکات را در بیرون شکم خود ببینید. حرکات تند و ناگهانی مکرر معمولاً به این معنی است که کودک شما سکسکه دارد. سکسکه کاملا طبیعی است. آنها میتوانند از یک دقیقه تا یک ساعت دوام داشته باشند. ممکن است در بقیه دوران بارداری احساس سکسکه داشته باشید.
بیشتر بخوانید: سکسکه جنین چیست؟
لگد، پیچ و تاب و چرخش
بعد از ۱۸ تا ۲۰ هفته بارداری، ممکن است متوجه شوید که کودک شما در ساعات خاصی از روز بیشتر حرکت میکند. به عنوان مثال، زمانی که فعال هستید، ممکن است نسبت به زمانی که آرام استراحت میکنید، حرکت کمتری احساس کنید. نوزادان فعالیت و سر و صدای ساعات روز را آرامش بخش میدانند. بنابراین اغلب در روز میخوابند و شبها بیدار هستند.
با ادامه بارداری، ممکن است تغییراتی در حرکات کودک خود احساس کنید. در هفته ۲۲ تا ۲۶، ممکن است احساس کنید کودکتان شروع به لگد زدن میکند. ممکن است متوجه شوید که کودک شما چرخش کمتری انجام میدهد و بیشتر تکان میخورد. در حدود ۲۸ هفتگی، ممکن است احساس کنید که کودکتان از سر به سمت پایین پاها یا حتی به پهلو حرکت میکند.
با شروع حدود ۳۰ تا ۳۲ هفتگی، باید چندین بار در روز احساس کنید کودکتان حرکت میکند. اکنون کودک شما کمتر میچرخد و بیشتر لگد و ضربه میزند. او هر بار ۲۰ تا ۴۵ دقیقه میخوابد و سپس در ساعات خاصی از روز فعالیت بیشتری دارد.
حرکات جنین به تفکیک ماههای بارداری
ماه چهارم بارداری حدود هفته سیزدهم
برخی از زنان از هفته سیزدهم شروع به احساس حرکت کودک خود میکنند، البته حرکت در هفته سیزدهم بارداری نسبتاً استثنایی میباشد. در این هفته کودک شما حرکاتی انجام میدهد، اما آنقدر کوچک است که به سختی قابل توجه خواهد بود.
ماه پنجم بارداری بین هفته ۱۸ و ۲۰
به طور معمول، بین هفته ۱۸ و ۲۰ ، مادران باردار حرکت کمی را احساس میکنند. اغلب، حتی در این زمان، مشخص نیست که این موضوع در مورد حرکت نوزاد است یا هضم غذا را نشان میدهد. هر چه روزها میگذرد، شک و تردید در رابطه با تشخیص حرکت جنین راحتتر میشود.
ماه ششم بارداری در هفته بیست و چهارم
در ۲۴ هفتگی، تقریباً همه زنان حرکات کودک را درک میکنند. علاوه بر این، در سه ماهه دوم بارداری است که جنین بیشترین تحرک را دارد. یک لگد اینجا، یک مشت آنجا. فضای زیادی برای تفریح دارد.
اما توجه داشته باشید که در بارداری اول، تشخیص این حرکات ممکن است دشوارتر باشد. همچنین ممکن است جفت شما قدامی باشد، یعنی جلوی شکم شما قرار گرفته باشد. در این شرایط یک لایه اضافی شما را از جنین جدا میکند. بنابراین طبیعی است که لگدهای او را احساس نکنید یا فقط اندکی احساس کنید.
برای اینکه راحتتر جنین خود را احساس کنید، روی تخت دراز بکشید. با دستانتان به آرامی اما محکم روی شکم خود فشار دهید. خواهید دید، کودک شما به دست شما تکیه خواهد داد. کمی موسیقی برای او پخش کنید تا با ملودی موسیقی خود را تکان دهد.
ماه هشتم بارداری بعد از ۲۹ هفته
در سه ماهه آخر، طبیعی است که برجستگیهای تیز و خشک کمتری را احساس کنید. کودک شما فضای کمتری برای حرکت دارد. اما شما باید آن را متفاوت احساس کنید. در واقع، اکنون تمام فضا را اشغال کرده است. سپس از طریق پوست شکم خود، پا یا بازویی را که سعی میکند بلندتر کند یا حتی کل بدن کوچکش را که سعی میکند واژگون شود، مشاهده خواهید کرد.
اهمیت حرکت جنین و خطرات عدم حرکت
از لحظهای که حرکات جنین منظم میشود، دیگر نباید متوقف شود. البته در طول روز کاملاً طبیعی است که او گاهی فعال باشد و گاهی آرامتر. به یاد داشته باشید که جنین بیشتر اوقات میخوابد. با این وجود، حتی در هنگام خواب، حرکات جزئی انجام میدهد.
در طول سه ماهه سوم، شما باید به طور ویژه به حرکات و لگد زدن جنین خود توجه کنید. اگر نگران هستید، متخصصین زنان و زایمان توصیه میکنند به تک تک حرکات کودک خود توجه کنید. جنین باید حداقل ۶ بار در طول ۲ ساعت حرکت کند. اگر از شرایط خاصی رنج میبرید که میتواند حاملگی شما را در معرض خطر قرار دهد، بسته به موقعیت شما، باید از هفته ۲۶ یا ۳۲، هر روز یک لحظه برای شمارش تعداد لگدهای کودک خود وقت بگذارید.
خطرات عدم حرکت جنین
ارتباط بین کاهش تکان خوردن جنین و مردهزایی مدتهاست که شناخته شده است. مشخص شده است که اسیدوز جنین و کاهش پرفیوژن جفت با کاهش تعداد حرکات جنین همراه است. کاهش حرکت جنین با پیامدهای نامطلوبی از جمله موارد زیر همراه است:
- خفگی نوزاد
- مردهزایی
- تاخیرهای رشدی
- عفونتها
- خونریزیها
- سزارینهای اورژانسی
- عوارض بند ناف
- تاخیر رشد داخل رحمی
بنابراین حرکات جنین یکی از بهترین شاخصهای سلامت جنین است. نظارت بر حرکات جنین توسط مادر نیازی به فناوری ندارد و برای همه زنان قابل استفاده است.
شمارش روزانه حرکات جنین، که در سه ماهه سوم بارداری انجام میشود، میتواند به جلوگیری از پیامدهای نامطلوب پری ناتال کمک کند. حرکت هر نوزاد متفاوت است، برخی از آنها بیشتر از سایر فعالیت دارند. نکته مهم این است که فرد باردار یاد بگیرد چه چیزی برای نوزادش طبیعی است. برای این کار باید به حرکات نوزادش توجه کند.
تعداد حرکت جنین
بهتر است از تغییراتی در سطح فعالیت معمول نوزادتان، به خصوص در سه ماهه سوم بارداری، آگاه باشید. اگر فکر میکنید کودکتان کمتر حرکت میکند، میتوانید هر زمان که بخواهید ضربات را بشمارید.
اگر حاملگی به همراه عوامل خطرناک مانند فشار خون بالا، دیابت بارداری و غیره دارید، باید هر روز از هفته ۲۶-۳۲ شروع به شمارش ضربات کنید. بهترین زمان برای شمارش اغلب عصر است، زمانی که نوزادان تمایل بیشتری به فعالیت دارند.
اگر دراز بکشید، ممکن است بتوانید حرکات را بهتر احساس کنید. برای انجام شمارش ضربات، حرکات کودک را به مدت ۲ ساعت بشمارید. اگر در عرض ۲ ساعت ۶ حرکت (مانند لگد زدن، بال زدن یا حرکت غلتیدن) را احساس نکردید، باید در اسرع وقت با پزشک خود تماس بگیرید.
پزشک زنان و زایمان و یا ماما وضعیت سلامتی شما و نوزاد را مورد ارزیابی قرار میدهد. الگوهای حرکتی کودک متفاوت بوده، اما برای هر نوزادی، در هر بارداری، یکنواخت است. اگر در حال شمارش حرکات هستید، سعی کنید این کار را هر روز در زمان مشخصی انجام دهید.
اگر فرد باردار متوجه شد که کودکش کمتر از حد معمول حرکت میکند یا اگر کمتر از ۶ حرکت مختلف در یک دوره ۲ ساعته داشت، باید با پزشک خود مشورت کرده و یا در اسرع وقت به بیمارستان مراجعه کند.
بسیاری از زنانی که متوجه کاهش حرکات جنین میشوند، قبل از اینکه به متخصص مراقبتهای بهداشتی خود اطلاع دهند یا به بیمارستان بروند، صبر میکنند. این زمان از دست رفته میتواند برای مداخله و اجتناب از پیامدهای نامطلوب پری ناتال بسیار مهم باشد.
حرکات هیجانی جنین
به طور کلی در حدود ۶-۷ ماه بارداری است که جنین بیشترین فعالیت را دارد. بدن او به خوبی رشد کرده است و هنوز در شکم مادرش فضای کافی برای انجام حرکات بزرگ دارد. گاهی اوقات مادر را شبها از خواب بیدار میکند یا مانع از خوابیدن او میشود.
حرکات قابل توجه و مکرر یک علامت هشدار نیست، بلکه برعکس این حرکات نشانههایی از سرزندگی جنین هستند. حرکات جنین همواره مورد توجه دنیای پزشکی به عنوان نشانهای از سلامت جنین بوده است. علاوه بر این، از سه ماهه دوم، در هر جلسه، متخصص زنان یا ماما از مادر آینده میپرسد که آیا حرکات کودک خود را به خوبی درک میکند یا خیر.
دلایل کاهش حرکت جنین
هنگامی که اولین لگدهای کودک خود را احساس کردید، زیاد به یک الگوی خاص عادت نکنید. حرکت جنین در طول بارداری به دلایل مختلف (معمولاً کاملاً طبیعی) تغییر میکند:
فرد در طول روز فعالیت داشته است.
حرکت ملایم و حرکات روزانه مادران باعث خوابیدن نوزادان میشود. همچنین ممکن است فرد باردار آنقدر شلوغ باشد که متوجه تکانهای جنین نشود.
رابطه جنسی علت تحرک کم جنین
در حالی که برخی از نوزادان پس از رابطه جنسی کاملاً فعال میشوند، برخی دیگر با انقباضات ریتمیک رحم که همراه با ارگاسم است، خوابشان میبرد. تا زمانی که پزشک شما چیز دیگری به شما نگفته باشد، رابطه جنسی در دوران بارداری کاملا بیخطر است.
کودک شما هنوز کوچکتر از آن است که به طور مداوم حرکت کند:
در طول سه ماهه دوم بارداری، تمام شرطبندیها روی حرکت جنین متوقف میشود. ممکن است کودک شما یک دقیقه آکروبات باشد و دقیقه بعد در خواب زمستانی.
از آنجایی که کودک شما هنوز کاملاً کوچک است، احساس حرکات وی سخت خواهد بود. سعی کنید عصرها با یک نوشیدنی دراز بکشید. ترکیبی از یک محیط آرام رحمی و افزایش قند ممکن است کودک شما را دوباره به حرکت وادار کند. به خاطر داشته باشید، شما فقط باید در سه ماهه سوم (هفته ۲۸) شروع به شمارش حرکات جنین کنید.
فضای کمتری در رحم شما وجود دارد:
وقتی برای اولین بار احساس کردید کودکتان حرکت میکند، او فضای زیادی برای لگد زدن دارد. چیزی که با بال زدنهای پروانه مانند شروع میشود. با این حال، در سه ماهه سوم، کودک شما بسیار بزرگتر شده است. به این معنی که فضای رحم نیز کوچکتر شده است. هنوز جا برای حرکت وجود دارد، اما نه آن گونه که شما به آن عادت کردهاید. در عوض، پیچ و تاب، تکان دادن، کشش و چرخش بیشتری را احساس خواهید کرد.
جنین خواب است:
تا زمانی که در سه ماهه سوم بارداری خود باشید، نه تنها حرکات شدیدتر را احساس خواهید کرد، بلکه حرکت های کمتری را نیز احساس خواهید کرد. جنینها، مانند نوزادان تازه متولد شده، خواب عمیقی دارند. در طول روز زمانهایی وجود خواهد داشت که حرکت کمی احساس میکنید یا جنین اصلاً هیچ حرکتی ندارد که میتواند نشان دهنده خواب جنین باشد.
سر کودک شما در لگن شما درگیر است:
در هفتههای آخر بارداری، ممکن است کمی کاهش حرکت جنین را مشاهده کنید. ممکن است غلتهای بزرگتری را احساس کنید.
چه زمانی نگران حرکت جنین باشیم؟
در اکثر موارد، تغییرات و حتی کاهش حرکات جنین برای دوره بارداری مناسب است. با این حال، اگر اقداماتی را برای بیدار کردن نوزاد انجام دادهاید (مثل نوشیدن یک نوشیدنی شیرین یا تکان دادن شکم خود) و او ساکت میماند، میتواند نشان دهنده مشکل مهمتری باشد. در موارد نادر، کاهش ناگهانی قابل توجه در فعالیت جنین میتواند ناشی از:
مایع آمنیوتیک کم باشد:
حدود ۴ درصد از زنان باردار الیگوهیدرآمنیوس یا مایع آمنیوتیک کم را معمولاً در اواخر سه ماهه سوم تجربه میکنن.. در حالی که اکثر افراد مبتلا به این بیماری علائم قابل توجهی ندارند و بارداری کاملاً سالمی دارند، برخی ممکن است متوجه کاهش ناگهانی و قابل توجهی در فعالیت جنین شوند. پزشک شما ممکن است بخواهد شما را تحت نظر داشته باشد و احتمالاً زایمان زودرس را انتخاب کند.
مایع آمنیوتیک بیش از حد:
حدود ۱ درصد از بارداریها با مایع آمنیوتیک بیش از حد تشخیص داده میشود. این در مادرانی که چند قلو حامله هستند یا دیابت کنترل شده ضعیفی دارند، شایعتر است. اگر مایع آمنیوتیک شدیدتر باشد، پزشک شما می خواهد شما را تحت نظر داشته باشد.
پریشانی جنین:
تامین اکسیژن جنین ممکن است قبل یا در حین زایمان مختل شود و باعث کندی قابل توجه و ناگهانی حرکت وی شود. کمبود مداوم اکسیژن نیاز به زایمان فوری دارد، در این صورت معمولاً از طریق سزارین نوزاد به دنیا میآید.
از آنجایی که این شرایط نیاز به نظارت و درمان احتمالی برای اطمینان از سلامت و ایمنی کودک دارد، اگر با وجود تاکتیکهای معمول بیدار کردن نوزاد، در طول سه ماهه سوم بارداری در عرض دو ساعت ۱۰ حرکت احساس نکردید، فوراً با پزشک خود تماس بگیرید.
پیچیدن بند ناف دور گردن جنین:
ممکن است بند ناف به دور گردن جنین پیچیده شده باشد. در انی صورت وضعیت نگران کنندهای رخ میدهد و ممکن است باعث کم شدن تحرک جنین در سه ماهه سوم بارداری شود.
مشکل فیزیولوژیکی در جفت یا رحم
زمانی که جنین رشد میکند و بزرگتر میشود، ممکن است جفت یا رحم دچار مشکلات فیزیولوژیکی شود. در صورتی که جنین در سه ماهه سوم بارداری تکان نخورد ممکن است نشان دهنده نارسایی رحم یا جفت باشد.
نارسایی در اثر انسداد عروق خونی جفت:
ممکن است به علت نارسایی در اثر انسداد عروق خونی جفت، و یا قطع اتصال جفت از رحم، جنین حرکت نکند و یا تعداد حرکاتش کاهش یابد.
عدم توجه به هر یک از این علائم میتواند سلامت جنین را تهدید کند و باعث مرده زایی شود. در این صورت پزشک بلافاصله تست بدون استرس (NST) را تجویز میکند.
فرق حرکت جنین پسر یا دختر
هیچ علم روشنی در مورد اینکه جنین دختر بیشتر لگد میزند و یا پسر، وجود ندارد. از سوی دیگر تعیین جنسیت جنین با حرکت جنین امکان پذیر نیست. با این حال مطالعات زیادی انجام شده است که نشان میدهد پسران بیشتر از نوزادان دختر حرکت میکنند.
بزرگترین تفاوت بین حرکت نوزاد پسر و دختر در یک مطالعه این بود که حرکات پا در پسران در تمام مراحل بارداری بیشتر بود. اما مطالعات دیگر هیچ ارتباطی بین جنسیت و تعداد تکان خوردن جنین در رحم پیدا نکردند. این امکان وجود دارد که هیچ تفاوتی بین حرکت پسر و دختر وجود نداشته باشد و علم هنوز نمیتواند چیزی را ۱۰۰٪ تضمین کند.
سخن آخر
حرکات جنین در طول بارداری ثابت نیست. از هفته بیستم تا سی و ششم یا سی و هفتم در ابتدا عمدتا حرکات ضعیفی وجود دارد. این حرکات به تدریج کاهش یافته اما حرکات قوی و چرخشی افزایش مییابد. از هفته سی و ششم یا سی و هفتم تا هفته آخر، این حرکات قوی و چرخشی دوباره کاهش مییابد، در حالی که حرکات ضعیف بیشتر میشوند.
در پایان بارداری، طبیعی است که حرکات کودک کمتر باشد، زیرا به سادگی در رحم که کاملاً باریک شده است، فضایی وجود ندارد. با این حال، مهم است که به حرکات جنین و دفعات آنها توجه کنید. در غیاب کامل حرکت برای یک روز، توصیه میشود به اورژانس زنان و زایمان بروید. این فقدان حرکات جنین در واقع یک سیگنال هشدار دهنده است.