پیشگیری از بارداری

روش‌های پیشگیری از بارداری

روش‌های پیشگیری از بارداری

بهترین روش‌های پیشگیری از بارداری، راهی است که شما انتخاب کنید. در واقع، هر زن مشخصات و انتظارات متفاوتی در مورد پیشگیری از بارداری دارد، بنابراین یافتن امکانات مختلف و در دسترس آن‌ها مفید است. در حال حاضر چندین گزینه پیشگیری از بارداری وجود دارد که شامل قرص‌های ضد بارداری، روش‌های مانع مانند کاندوم یا محلول‌های دائمی است که نیاز به جراحی دارند.

این بدان معناست که هر زنی این فرصت را دارد که روش پیشگیری از بارداری را که مناسب اوست پیدا کند. انتخاب روش پیشگیری از بارداری به عادات و میزان تحمل شما بستگی دارد. قبل از انتخاب روش پیشگیری از بارداری، از مشورت با پزشک خود دریغ نکنید تا بتواند روش مناسب پیشگیری از بارداری را به شما توصیه کند. هدف این مقاله توضیح راه حل‌های مختلف پیشگیری از بارداری و نحوه عملکرد آن‌ها است.

روش‌های پیشگیری از بارداری

روش‌های پیشگیری از بارداری

 ما داروهای ضد بارداری را به دسته‌های زیر تقسیم می‌کنیم:

  1. روش‌هایی غیر از قرص‌های ضد بارداری
  2. روش‌های مانع
  3. قرص‌های ضد بارداری
  4. روش‌های دائمی

۱- روش‌هایی غیر از قرص‌های ضد بارداری

روش‌های پیشگیری از بارداری که قرص نیستند عبارتند از:

  • ایمپلنت‌ها
  • تزریقات
  • حلقه واژینال
  • دستگاه داخل رحمی (IUD)
  • و سیستم داخل رحمی (IUS)

ایمپلنت‌ها

ایمپلنت ضد بارداری به عنوان یکی از روش‌های پیشگیری از بارداری یک لوله انعطاف پذیر کوچک به اندازه یک سنجاق سر (طول ۴۰۰ میلی متر) است که در پوست بالای بازو قرار می‌گیرد. با آزاد کردن سطح مشخصی از پروژسترون در بدن از بارداری جلوگیری می‌کند. این هورمون از آزاد شدن تخمدان‌ها توسط تخمک‌ها جلوگیری خواهد کرد. مخاط دهانه رحم را ضخیم می‌کند. ضخامت دیواره رحم را کاهش داده و کاشت تخمک بارور شده را دشوار می‌کند. میزان اثربخشی ایمپلنت ضد بارداری ۹۹.۹٪ است.

این روش پیشگیری از بارداری مورد علاقه زنانی است که نمی‌توانند استروژن را تحمل کنند و می‌دانند که در طی ۳ سالی که ایمپلنت فعال است نمی‌خواهند باردار شوند.

مزیت این پیشگیری از بارداری این است که نیازی نیست نگران نظارت بر روش پیشگیری از بارداری خود باشید و پس از برداشتن، سطح هورمون به سرعت به حالت عادی باز می‌گردد. برای زنانی که قاعدگی‌های دردناک و سنگین را تجربه می‌کنند ایمپلنت ضد بارداری می‌تواند این علائم را کاهش دهد.

ایمپلنت‌ها

روش تزریق برای جلوگیری از بارداری

تزریق ضد بارداری در پیشگیری از بارداری بسیار مؤثر است و باید هر ۱۲ هفته یکبار تکرار شود. در صورت استفاده صحیح، این روش پیشگیری از بارداری می‌تواند در ۹۹ درصد موارد از بارداری جلوگیری کند.

پروژسترون از طریق یک تزریق ساده تزریق شده و به تدریج در بدن آزاد می‌شود. از تخمک گذاری جلوگیری کرده و مخاط دهانه رحم را متراکم می‌کند و ضخامت دیواره رحم را کاهش خواهد داد.

این روش خاص پیشگیری از بارداری مخصوصاً برای بیمارانی مناسب است که سخت است به خاطر بسپارند که چه زمانی قرص خود را مصرف کنند یا نمی‌توانند داروهای ضد بارداری مبتنی بر استروژن را تحمل کنند.

زنانی که می‌خواهند در آینده نزدیک بچه‌دار شوند، باید روش دیگر و انعطاف‌پذیرتری برای پیشگیری از بارداری انتخاب کنند، زیرا ممکن است سطح هورمون‌ها برای چندین ماه به حالت عادی برنگردد.

برخی از بیماران ممکن است متوجه تغییر در قاعدگی خود شوند. این مسئله می‌تواند برای چند ماه تکرار شود. با این وجود، طبق بررسی‌ها اکثر زنانی که از تزریق به عنوان پیشگیری از بارداری استفاده می‌کنند، کاهش درد قاعدگی و پریودهای سنگین را تجربه می‌کنند.

روش تزریق برای جلوگیری از بارداری

حلقه واژینال

حلقه واژینال که به طور خاص با نام NuvaRing به بازار عرضه می‌شود، یک حلقه پلاستیکی کوچک تاشو (به قطر تقریبی ۵۵ میلی‌متر) است که یکی از روش‌های پیشگیری از بارداری به شمار می‌رود. این ماده در داخل واژن قرار می‌گیرد، جایی که ترکیبی از استروژن و پروژسترون را برای جلوگیری از بارداری آزاد می‌کند.

حلقه باید بعد از ۲۱ روز برداشته شود و بیمار باید ۷ روز صبر کند تا حلقه جدید را جایگزین کند. این دوره با دوره قاعدگی مطابقت دارد.

ترکیب این دو هورمون مشابه ترکیبی است که قرص‌های ضد بارداری ترکیبی را تشکیل می‌دهد. به همین دلیل است که حلقه واژن همان عوارض جانبی قرص ضد بارداری را ایجاد می‌کند. به همین دلیل است که زنان در معرض خطر ترومبوز باید از روش‌های جایگزین پیشگیری از بارداری استفاده کنند زیرا مانند قرص‌های ترکیبی، حلقه ضد بارداری می‌تواند باعث لخته شدن خون و سکته شود.

اگر از حلقه ضد بارداری خود به درستی استفاده کنید، میزان اثربخشی آن ۹۹٪ است. لازم به ذکر است اگر حلقه پس از ۲۱ روز استفاده تعویض نشود، خطر باردار شدن به شدت افزایش می‌یابد. برخلاف قرص های ضد بارداری، اگر بیمار شوید (مثلاً اسهال)، اثربخشی حلقه زیر سؤال نخواهد رفت.

حلقه واژینال

دستگاه داخل رحمی (IUD)

دستگاه داخل رحمی بیشتر با نام IUD شناخته می‌شود. این نام از شکل اصلی IUD گرفته شده است. امروزه اکثر آی یو دی‌ها اندازه کوچکی دارند و به شکل T هستند. آن‌ها از پلاستیک و مس ساخته می‌شوند و مستقیماً توسط یک متخصص مراقبت‌های بهداشتی داخل رحم قرار می‌گیرند.

فرآیند قرار دادن نیاز به مداخله پزشک دارد و به طور کلی حدود بیست دقیقه طول می کشد. اما هنگامی که در بدن قرار می‌گیرد، این پیشگیری از بارداری محافظت موثری برای زن ارائه خواهد داد. در واقع، IUD یک سد محافظ در برابر تخمک و اسپرم ایجاد می‌کند. این مسئله به طور مشخص به این معنی است که اسپرم کمتر به رحم نفوذ خواهد کرد.

همه IUD‌ها بسیار مؤثر هستند و میزان شکست دستگاه پایین است. IUD متعلق به دسته وسایل ضد بارداری برگشت‌پذیر است و بسته به نوع IUD کاشته شده برای مدت ۵ تا ۱۰ سال موثر خواهد بود.

IUD لزوماً برای زنانی که پریودهای سنگین دارند مناسب نیست زیرا این ضد بارداری گاهی اوقات می‌تواند شدت علائم قاعدگی را افزایش دهد. در این صورت، روش دیگری برای جلوگیری از بارداری به آن‌ها توصیه می‌شود.

دستگاه داخل رحمی (IUD)

جلوگیری از بارداری از طریق سیستم داخل رحمی (IUS)

IUS ممکن است شبیه به IUD به نظر برسد زیرا به شکل یک T پلاستیکی کوچک نیز می باشد. با این حال، نحوه عملکرد آن اساساً متفاوت است.

IUS نیز وارد رحم می‌شود اما به تدریج پروژسترون را در بدن آزاد می‌کند. این هورمون بدن زن را تشویق می‌کند تا مایع دهانه رحم را غلیظ کند، ضخامت دیواره رحم را کاهش می‌دهد که حرکت هر اسپرم یا تخمک بارور شده را دشوار می‌کند. دستگاه میرنا در دسته داروهای برگشت پذیر ضد بارداری قرار می‌گیرد و مدت اثر آن پنج سال است.

میرنا را می‌توان برای خانم‌هایی که از منوراژی (خونریزی شدید) رنج می‌برند می‌توان نیز تجویز کرد، زیرا طبق یک مطالعه علمی، این دستگاه می‌تواند به طور موثری خونریزی قاعدگی را کاهش دهد.

کاشت IUS به عنوان یکی از روش‌های پیشگیری از بارداری فقط توسط پزشک انجام می‌شود و ممکن است در ابتدا مقداری درد یا خونریزی ایجاد کند. IUS نباید بر روابط جنسی شما تأثیر بگذارد، اما با این وجود مهم است که بررسی کنید که رشته بالای واژن در موقعیت صحیح قرار داشته باشد.

روش IUS به اندازه قرص‌های ضد بارداری موثر است و برای بیمارانی که نمی‌خواهند هر روز به پیشگیری از بارداری خود فکر کنند مناسب خواهد بود.

جلوگیری از بارداری از طریق سیستم داخل رحمی (IUS)

۲-   روش‌های جلوگیری از بارداری سدی

این روش‌ها عبارتند از:

کاندوم مردانه

کاندوم مردانه یکی از پرکاربردترین روش‌های پیشگیری از بارداری در بسیاری از کشورها از جمله ایران به شمار می‌رود. سطح بالایی از محافظت در برابر خطر باردار شدن و ابتلا به تعدادی از بیماری‌های مقاربتی را ارائه می‌دهد. کاندوم قبل از دخول روی آلت تناسلی قرار می‌گیرد و در نتیجه از ورود اسپرم به واژن جلوگیری خواهد کرد.

یکی از معایب کاندوم مردانه این است که باید قبل از آمیزش جنسی استفاده شود و گاهی اوقات می‌تواند در طول رابطه جنسی پاره شود. کاندوم‌های لاتکس در ۹۸ درصد موارد از بارداری جلوگیری می‌کنند و عوارض جانبی کمی دارند.

جلوگیری از بارداری از طریق کاندوم مردانه

کاندوم زنانه

در صورت استفاده صحیح از کاندوم زنانه در ۹۵ درصد موارد از بارداری جلوگیری می‌کند . این یکی دیگر از روش‌های جلوگیری از بارداری است. به طور مشخص، کاندوم زنانه را وارد واژن می‌کنند تا از بالا رفتن اسپرماتوزوئیدها از واژن به سمت رحم جلوگیری شود. بنابراین با مسدود کردن اسپرم این روش پیشگیری از بارداری امکان جلوگیری از لقاح تخمک‌ها را فراهم می‌کند.

علاوه بر این کاندوم زنانه محافظت موثری در برابر بیماری‌های مقاربتی ارائه می‌دهد و می‌تواند تا هشت ساعت قبل از مقاربت در واژن قرار داده شود تا جلوگیری از بارداری را تضمین کند. کاندوم‌های زنانه مانند کاندوم‌های مردانه یکبار مصرف هستند و باید بلافاصله پس از رابطه جنسی دور انداخته شوند. تهیه کاندوم زنانه ممکن است دشوار باشد. قیمت این محصول بیشتر از کاندوم مردانه است.

کاندوم زنانه

کلاهک‌های دهانه رحم (یا دیافراگم)

دیافراگم و کلاهک دهانه رحم دو گزینه‌ای هستند که به عنوان مانع از بارداری طبقه بندی می‌شوند و باید با اسپرم کش استفاده شوند.

دیافراگم یا کلاهک در داخل واژن قرار می‌گیرد تا دهانه رحم را بپوشاند و از ورود اسپرم به آن جلوگیری کند. آن‌ها یک راه حل جایگزین برای سایر روش‌های پیشگیری از بارداری هستند زیرا می‌توانند چند ساعت قبل از مقاربت جنسی وارد شوند و قابل استفاده مجدد هستند.

با این حال، این دو روش پیشگیری از بارداری به اندازه سایر روش‌های بازدارنده محافظت نمی‌کنند. میزان اثربخشی آنها بین ۹۲ تا ۹۶ درصد تخمین زده می‌شود و این در صد در صورتی محقق می‌شود که آن‌ها به درستی با اسپرم کش استفاده شوند. اکثر بیماران عوارض جانبی را تجربه نخواهند کرد.

با این حال، نصب دیافراگم می‌تواند باعث عفونت دستگاه ادراری شود. برخی از بیماران ممکن است قرار دادن IUD و استفاده از اسپرم کش را دشوار بدانند، البته این درحالی است که این روش برای زنانی که به لاتکس آلرژی دارند می‌تواند مناسب باشد.

کلاهک‌های دهانه رحم (یا دیافراگم)

۳-   قرص‌های ضد بارداری

محبوب‌ترین قرص‌های ضد بارداری عبارتند از:

  • قرص ترکیبی
  • قرص پروژسترون یا میکرو قرص

قرص ترکیبی

قرص ضد بارداری ترکیبی که بیشتر به عنوان قرص جلوگیری شناخته می‌شود به شکل داروهایی است که باید روزانه مصرف شود. این شامل ترکیبی از دو هورمون مصنوعی خواهد بود. این دو هورمون پروژسترون و استروژن هستند. چندین قرص ترکیبی وجود دارد که ترکیب آن‌ها می‌تواند به طور قابل توجهی متفاوت باشد.

ترکیبی از هورمون‌ها به توقف آزاد شدن تخمک از تخمدان‌ها کمک می‌کند. این بدان معناست که اگر اسپرم به رحم باز گردد، احتمال تماس آن‌ها با تخمک بسیار کم است. قرص ترکیبی پر مصرف‌ترین قرص پیشگیری از بارداری در بسیاری از کشورها از جمله ایران است و در صورت مصرف صحیح ۹۹% از بارداری جلوگیری می‌کند.

برخی از قرص‌ها خطر ترومبوز وریدی (لخته شدن خون) را به همراه دارند. بنابراین ضروری است که با پزشک خود صحبت کنید که کدام قرص ضد بارداری برای شما مناسب است. مزیت قرص ترکیبی این است که می‌تواند به کاهش قاعدگی‌های سنگین کمک کند.

اگر جزو افرادی هستید که از منوراژی رنج می‌برید این روش جلوگیری از بارداری برای شما تجویز می‌شود. مصرف قرص به این معنی است که شما باید قرص‌های خود را هر روز و همیشه در همان زمان مصرف کنید.

قرص فقط پروژسترون

قرص پروژسترون فقط یک قرص کوچک نامیده می‌شود و اثر بخشی مشابه قرص ترکیبی دارد. این نوع قرص باید هر روز و بدون وقفه مصرف شود. این قرص یک قرص کوچک است که باید هر روز در همان زمان به مدت ۲۱ روز مصرف شده و پس از آن ۷ روز استراحت یا ۲۸ روز بسته به قرص مصرف آن ادامه داده شود. این قرص از طریق هورمون‌های مختلف عمل می‌کند که هر قرص حاوی یک یا دو هورمون است.

ترکیب پروژسترون آن به غلیظ شدن مخاط دهانه رحم و جلوگیری از حرکت صحیح اسپرم در رحم کمک می‌کند. مصرف میکرو قرص روزانه است و جلوگیری از بارداری را تضمین می‌کند. (بر خلاف روش‌های جلوگیری از بارداری سدی، نیازی به استراحت نیست).

این نوع قرص استروژن ندارد و به همین دلیل برای خانم‌هایی که نمی‌توانند این دسته از هورمون‌ها را تحمل کنند مناسب خواهد بود.

استفاده از قرص‌های پروژسترون به عنوان یکی از روش‌های پیشگیری از بارداری دارای معایبی است. زیرا اگر اسهال یا سایر بیماری‌ها را دارید، ممکن است اثربخشی درمان ضد بارداری شما تحت تأثیر قرار گیرد. اگر نگران این اختلالات هستید، هوشیاری خود را مضاعف کنید و برای احتیاط از استفاده از روش مانع دیگری برای پیشگیری از بارداری دریغ نکنید.

کلاهک‌های دهانه رحم (یا دیافراگم)

۴-   روش‌های دائمی

این روش پیش گیری از بارداری شامل موارد زیر است:

  • عقیم سازی زنان
  • وازکتومی

عقیم سازی زنان

عقیم سازی زنان نیاز به عمل تحت بیهوشی موضعی یا عمومی دارد. هدف از این روش انسداد لوله‌های فالوپ و در نتیجه جلوگیری از حرکت تخمک‌ها به سمت رحم است. دو نوع عقیم سازی زنان وجود دارد: اولی انسداد لوله نامیده می‌شود و شامل بستن لوله‌ها با استفاده از گیره یا حلقه است. روش دوم استریلیزاسیون هیستروسکوپی نامیده می‌شود و شامل وارد کردن ایمپلنت به لوله‌های فالوپ می‌باشد.

احتمال باردار شدن بعد از عقیم سازی بسیار کم است. تخمین زده می‌شود که از هر ۲۰۰ زن یک نفر پس از انجام چنین عملی باردار می‌شود. عقیم‌سازی فقط می‌تواند مربوط به زنانی باشد که مطمئن هستند بچه‌ای دیگر نمی‌خواهند، زیرا پس از انجام این عمل، بازگشت به عقب بسیار دشوار است. هر عملیاتی ریسک دارد. در واقع خطر خونریزی داخلی یا واژینال، درد یا قرار دادن ضعیف ایمپلنت وجود دارد.

عقیم سازی زنان

وازکتومی

یکی دیگر از روش‌های پیشگیری از بارداری، وازکتومی یا عقیم‌سازی مردان، یک عمل کوچک برای توقف فرآیند تولید مثل مردان است. اکثر وازکتومی‌ها تحت جراحی موضعی انجام می‌شود. این عمل شامل دو برش در کیسه بیضه است تا جراح بتواند به مجرای دفران دسترسی داشته باشد. یعنی کانالی که اسپرم را از بیضه‌ها به آلت تناسلی می‌رساند. بنابراین این عملیات مسدود کردن لوله‌ها را ممکن کرده و فقط چند بخیه ایجاد می‌کند.

نتیجه این فرآیند مانع از سفر اسپرم‌ها و طولانی شدن زمان تماس آن‌ها با تخمک‌ها می‌شود. این همان چیزی است که شانس باردار شدن همسر فرد را کاهش می‌دهد.

قبل از انجام وازکتومی، پزشک وقت می‌گذارد تا در مورد عواقب این عمل صحبت کند.  میزان شکست وازکتومی کم است، اما خود عمل خطرات خاصی را به همراه دارد.

در واقع این خطر وجود دارد که عمل کار نکند و کانال‌ها دوباره به هم متصل شوند و باروری بیمار را بیدار کنند. همچنین، احتمال ایجاد برخی مسائل پزشکی مانند هماتوم یا عفونت وجود دارد که می‌تواند منجر به درد طولانی مدت بیضه شود. اگر سوالی در مورد عوارض جانبی و روش دارید، لطفاً با پزشک خود در میان بگذارید.

وازکتومی

روش‌های طبیعی پیشگیری از بارداری چیست؟

پیشگیری از بارداری طبیعی شامل تمام روش‌های مبتنی بر نظارت بر چرخه قاعدگی برای جلوگیری از بارداری است. برای زنان با چرخه منظم، شناسایی لحظه تخمک گذاری است تا آن‌ها در این دوره رابطه جنسی نداشته باشند.

روش Ogino بر اساس محاسبه چرخه‌های پرهیز در روزهای بارور است. با این حال، این روش توصیه نمی‌شود، زیرا دوره تخمک گذاری ممکن است تغییر کند، حتی در زنان با چرخه منظم قائدگی.

سایر زنان از اندازه گیری دما به عنوان یکی از روش‌های پیشگیری از بارداری استفاده می‌کنند. آن‌ها هر روز در زمان مشخصی دمای بدن خود را اندازه‌گیری می‌کنند تا بفهمند چه زمانی در حال تخمک گذاری هستند و در آن روزها رابطه جنسی ندارند. با این حال، این روش فاقد دقت است زیرا عوامل دیگر می‌تواند دمای بدن را افزایش دهد. علاوه بر این، اسپرم می‌تواند تا ۵ روز در بدن زن زنده بماند.

روش‌های طبیعی پیشگیری از بارداری چیست؟

موثرترین روش پیشگیری از بارداری چیست؟

بسیاری از زنان ممکن است بپرسند بهترین روش پیشگیری از بارداری برای آن‌ها کدام روش می‌تواند باشد. در واقع هر زن روش خاص خود را برای پیشگیری از بارداری دارد.

با کمک متخصص زنان خود می‌توانید روش پیشگیری از بارداری را پیدا کنید تا با توجه به مشخصات و سبک زندگی شما مناسب‌ترین باشد. همه روش‌ها می‌توانند کارساز باشند، اما تاثیر آن‌ها در زنان متفاوت است. زیرا برخی از زنان عوارض جانبی (جوش، افزایش وزن، کاهش میل جنسی و غیره) را تجربه خواهند کرد و برخی دیگر چنین نخواهند کرد.

اگر روش پیشگیری از بارداری برای شما مناسب نیست، با متخصص زنان خود صحبت کنید تا بتواند نسخه شما را تغییر دهد.

در حالی که برخی از قرص‌ها می‌توانند عوارض جانبی قابل توجهی داشته باشند، قرص‌های دیگر پیشگیری از بارداری ممکن است به خوبی عمل کنند.

سخن آخر

روش‌های مختلفی برای پیشگیری از بارداری وجود دارد که می‌تواند از خطرات حاملگی ناخواسته احتمالی محافظت کند. کاندوم، قرص، حلقه ضد بارداری، ایمپلنت و… . امروزه زنان در انتخاب روش‌های پیشگیری از بارداری گزینه‌های زیادی دارند.

اما توجه داشته باشید که همه اشکال پیشگیری از بارداری برای همه زنان مناسب نیستند. برخی ایده IUD را رد می‌کنند یا صرفا به هورمون‌ها واکنش بدی نشان می‌دهند، برخی دیگر آنقدر سر به هوا هستند که نمی‌توانند هر روز به طور همزمان قرص خود را مصرف کنند. بنابراین مهم است که روش پیشگیری از بارداری را پیدا کنید که مناسب شما، سبک زندگی، وضعیت پزشکی و عاطفی شما باشد. زیرا پیشگیری مناسب ضامن پیشگیری موثر از بارداری است.

انتخاب یکی از روش‌های پیشگیری از بارداری به عادات و میزان تحمل شما بستگی دارد. قبل از انتخاب روش پیشگیری از بارداری، از مشورت با پزشک خود دریغ نکنید تا بتواند روش مناسب پیشگیری از بارداری را به شما توصیه کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *