زایمان, نوع زایمان

انواع زایمان و نکات مهم آن

زایمان

هر خانم بارداری قبل از زمان زایمان نگرانی‌های زیادی را تجربه می‌کند که بخشی از این نگرانی‌ها مربوط به زایمان و نوع آن است. به دنیا آوردن یک بچه و قبول مسئولیت مادر شدن، خودش کار سختی است حالا تصور کنید که نگران نوع به دنیا آوردن او هم باشید. حالا ما کنارتان هستیم تا در تصمیم‌گیری به شما کمک کنیم. می‌پرسید چطور؟ خوب ما روش‌های زایمان، مزیت‌ها و معایب هرکدام را برایتان شرح می‌دهیم تا با آگاهی بیشتری انتخاب کنید.

زایمان چند نوع است؟

احتمالاً همه ما این را میدانیم که به‌طورکلی دو نوع زایمان داریم. زایمان سزارین و طبیعی. حالا اینکه هرکدام از این دو نوع چه ویژگی‌هایی دارند، موضعی کاملاً جدا است که در ادامه به تمام آن‌ها اشاره خواهیم کرد. اینکه نوزاد شما به چه روشی به دنیا آید، موضوعی است که خودتان باید آن را انتخاب کنید، جز در موارد خاص.

در بعضی از موارد می‌بینیم که پزشک معالج شما بنا به ‌دلایلی نوع زایمان خاصی را برای شما در نظر می‌گیرد. مثلاً اگر ناراحتی قلبی یا مشکل در ستون فقرات داشته باشید، به دنیا آوردن نوزاد به‌صورت طبیعی باعث تشدید این دردها خواهد شد.

در بعضی از موارد هم بی‌هوش کردن مادر اصلاً به صلاح نیست و پزشک معالج تصمیم می‌گیرد که سزارین کردن، انتخاب خوبی نخواهد بود. اگر شما مشکل خاصی ندارید، خودتان می‌توانید تصمیم بگیرید که می‌خواهید نوزادتان با چه روشی به دنیا بیاید.

زایمان طبیعی چه ویژگی‌هایی دارد؟

خوب تمام ما با زایمان طبیعی آشنایی داریم. در این مورد مادر و نوزاد بی‌هوش نمی‌شوند و نوزاد با کمک خود مادر به دنیا می‌آید. زمان زایمان طبیعی معمولاً طولانی است. متناسب با عوامل خاصی احتمالاً از ۶ ساعت تا ۱۶ ساعت درگیر این نوع زایمان خواهید بود.

در این روش مادر قبل از به دنیا آمدن نوزاد و در طول انجام کار، درد نسبتاً زیادی را تحمل می‌کند. البته درد در ساعت‌های شروع کم است و به‌تدریج افزایش پیدا می‌کند. حالا نکته مهم اینجاست که بعد از اتمام کار، درد تا چند ساعت وجود دارد و بعدازآن از بین می‌رود.

اگرچه این نوع زایمان بهترین روش به‌حساب می‌آید، زیرا مزیت‌های زیاد و عوارض آن هم کم است اما باز هم نمی‌توان معایب آن را نادیده گرفت. یکی از مهم‌ترین دلایلی که باعث می‌شود مادران زایمان طبیعی را انتخاب نکنند، ترس از درد کشیدن است.

باید بگوییم که در طول دوران بارداری شما می‌توانید با ورزش کردن به‌صورت منظم و همچنین انجام فعالیت‌های بدنی این درد را به میزان قابل توجهی کاهش بدهید. در این مورد سلامت نوزاد بهتر حفظ می‌شود و این چیزی است که بسیاری از مادران به دنبال آن هستند.

توجه داشته باشید که در زایمان طبیعی ارتباط عاطفی بین مادر و نوزاد زودتر و عمیق‌تر خواهد بود. در زایمان‌های بعدی ساعت تحمل درد هم کاهش پیدا کرده و مادران دیگر نگرانی خاصی نخواهند داشت. البته این نکته هم به یاد داشته باشید که هزینه به دنیا آوردن نوزاد به‌صورت طبیعی، کمتر از سزارین کردن است.

زایمان سزارین چطور است؟

حالا به این زایمان پرحاشیه می‌پردازیم. عده‌ای تصور می‌کنند که سزارین کردن چون مادر در زمان به دنیا آوردن بچه دردی را تحمل نمی‌کند، روش بهتری است. خوب باید بگوییم که اگر فقط برای تحمل درد به سراغ سزارین می‌روید، بدانید که در آینده درد بیشتری در انتظار شما خواهد بود. این درد و خونریزی، چندین روز و حتی چندین ماه همراه خواهد بود.

در بعضی از موارد هم پزشک معالج برای اینکه سلامت نوزاد و مادر به خطر نیافتد، سزارین را پیشنهاد می‌دهد. مثلاً اگر نوزاد درون رحم چرخیده باشد و سر او نزدیک دهانه رحم نباشد. در زایمان طبیعی اول باید سر و گردن نوزاد بیرون کشیده شود، در غیر این صورت احتمال خفگی او وجود دارد.

حالا اگر نوزاد در موقعیتی نباشد که ماما بتواند سر او را بیرون بکشد، خوب باید از روش سزارین برای به دنیا آوردن این موجود خارق‌العاده استفاده کرد. حالا این کار می‌تواند دلایل مختلفی داشته باشد. در بسیاری از موارد مادران برای ترس از تحمل درد زایمان طبیعی این روش را انتخاب می‌کنند.

در آخر باید به این نکته هم اشاره کنیم که سزارین کردن هزینه بیشتری را برای خانواده شما به دنبال خواهد داشت. اگر در موقعیت مالی خوبی قرار ندارید، پیشنهاد می‌دهیم که ورزش منظم (حتی به‌صورت پیاده‌روی) و تغذیه سالم را در برنامه خود قرار بدهید تا زایمان طبیعی برای شما ساده‌تر باشد.

همه چیز درباره سزارین

مزیت‌ها و معایب زایمان طبیعی

همان‌طور که در مطالب بالا گفتیم به دنیا آوردن نوزاد به‌صورت طبیعی مزیت‌ها و معایب خاص خودش را دارد. در اینجا به این موارد اشاره خواهیم کرد.

مزیت‌های زایمان طبیعی

در این حالت مادر درد کمتری را نسبت به سزارین تحمل می‌کند (درد در هنگام زایمان بیشتر است اما در روزهای بعدی درد کمتر خواهد بود. مادر خونریزی نخواهد داشت و هزینه کمتری هم برای به دنیا آوردن نوزادش پرداخت خواهد کرد.

معایب زایمان طبیعی

بعد از زایمان طبیعی احتمال گشاد شدن دهانه واژن وجود دارد. در بعضی از موارد هم خانم بعد از زایمان تا مدت‌ها در هنگام رابطه جنسی درد زیادی را تحمل خواهد کرد. در بعضی از موارد هم اگر پزشک مجبور به ایجاد پرینه شود، احتمال عفونت آن وجود دارد.

حالا شاید بپرسید که پرینه چیست؟ در بعضی از موارد دهانه رحم کوچک است و نوزاد از آن خارج نمی‌شود. در چنین حالتی پزشک حد فاصل بین واژن و مقعد را برش می‌دهد تا دهانه رحم را کمی بزرگ‌تر کند. این زخم هم باعث گشادی واژن می‌شود و هم احتمال عفونتش وجود دارد.

مزایا و معایب زایمان سزارین

همان‌طور که گفتیم در بعضی از موارد مادر تصمیم به سزارین می‌گیرد و در موارد دیگر پزشک این نوع زایمان را پیشنهاد می‌دهد. به‌هرحال ما در این قسمت مزیت‌ها و معایب سزارین را هم شرح خواهیم داد.

 مزایا سزاری

در این روش مادر دردی را در هنگام زایمان احساس نخواهد کرد. ازآنجایی‌که مادر بی‌هوش می‌شود، اصلاً در حین زایمان اذیت نخواهد شد و بعد از به هوش آمدن، نوزاد خودش را در آغوش می‌گیرد، به همین راحتی!

معایب سزارین

سزارین روشی است که معایبش بیشتر از مزیت‌هایش است. در این روش احتمال خونریزی افزایش پیدا می‌کند. مادر ماه‌ها احساس درد خواهد کرد. احتمال آسیب به کودک در حین انجام جراحی وجود خواهد داشت. احتمال اینکه کودک با مشکلات تنفسی روبه‌رو شود، افزایش پیدا می‌کند.

احتمال عفونت مادر هم وجود دارد، زیرا برش بزرگی بر روی شکم او ایجاد می‌شود. اگر سزارین توسط پزشک متخصصی انجام نشود، احتمالاً آسیب به قسمت‌های دیگر بدن هم وجود دارد. حالا این شما هستید که باید تصمیم نهایی را بگیرید.

نتیجه‌گیری

در مطالب بالا سعی بر این داشتیم که اطلاعاتی در مورد زایمان ارائه بدهیم. در ابتدا روش‌های متداول به دنیا آوردن نوزاد را شرح دادیم. البته روش‌های دیگری هم برای زایمان وجود دارد که همگی زیرمجموعه زایمان طبیعی قرار می‌گیرند و به همین دلیل اشاره‌ای به آن‌ها نداشتیم.

مطالب را با این موضوع ادامه دادیم که زایمان طبیعی و سزارین هرکدام چه ویژگی‌هایی دارند. در ادامه مزیت‌ها و معایب هرکدام از این روش‌ها را هم شرح دادیم. درصورتی‌که سؤال دیگری در مورد این موضوع دارید، آن را با ما در میان بگذارید تا در اسرع وقت به آن پاسخ دهیم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *