راهنمای خرید برای نوزاد, سلامت نوزاد, نگهداری از نوزاد, نوزاد و شیرخوارگی

محل خواباندن نوزاد باید کجا باشد؟

محل خواباندن نوزاد

چه به تازگی شروع به خرید گهواره کرده باشید و چه نوزاد شما قبلاً از بیمارستان به خانه آمده باشد، احتمالاً در مورد محل خواباندن نوزاد خود بسیار فکر کرده‌اید. البته که شما می‌خواهید که نوزاد شما برای چند ساعت بدون وقفه در هر مرتبه خواب، راحت و آرام بخوابد. اما ایمنی باید مهم‌ترین نگرانی شما در این زمینه باشد.

عمل کردن به شیوه‌های خواب ایمن نوزاد برای محافظت از کودک شما در برابر سندرم مرگ ناگهانی نوزاد (SIDS) و سایر حوادث ضروری است. به گفته متخصصان اطفال، مرگ‌های ناشی از خواب یکی از دلایل اصلی مرگ و میر در نوزادان کوچک‌تر از یک سال است. به همین دلیل فراهم کردن یک محیط خواب امن برای نوزاد مهم‌ترین کاری است که مراقبان نوزاد می‌توانند برای جلوگیری از این نوع  مرگ‌ غم انگیز انجام دهند.

اگر به این فکر می‌کنید که نوزاد شما خود را در چه جاهایی می‌توانید با خیال راحت بخوابانید و همچنین قصد دارید مکان‌هایی که برای خواباندن نوزاد خطرناک هستند را بشناسید، در ادامه بر اساس توصیه‌های آکادمی اطفال آمریکا (AAP) دستورالعمل‌های خواب ایمن برای نوزادان را بررسی می‌کنیم. در این مقاله در مورد آنچه شما باید در مورد بهترین مکان‌ها و روش‌های خواباندن نوزاد خود در سال اول بدانید، صحبت خواهیم کرد. 

محل مناسب برای خواباندن نوزاد شامل چه مکان‌هایی است؟

بنا به گفته AAP، خواباندن نوزاد در یک تخت نوزاد با اندازه استاندارد، گهواره عادی یا گهواره قابل حمل که مطابق با استانداردهای کمیسیون ایمنی محصولات مصرفی (CPSC) است، ایمن ترین محل خواباندن نوزاد است. CPSC استانداردهای ایمنی اجباری را برای همه این محصولات صادر می‌کند.

برای مثال، CPSC توصیه می‌کند که تخت‌ خواب‌هایی را که قبل از ژوئن ۲۰۱۱ تولید شده‌اند، خریداری نکنید؛ زیرا به احتمال زیاد با استانداردهای ایمنی جدید مطابقت ندارند. این به این معناست که گهواره‌های عتیقه یا گهواره‌های قدیمی منتقل شده از سایر اعضای خانواده به نوزاد احتمالاً مکان امنی برای خواباندن کودک شما نیستند. نوزاد را باید همیشه روی تشک محکمی قرار داد که به طور خاص برای گهواره، تخت خواب نوزاد یا تخت بازی طراحی شده است. هیچ چیز دیگری از جمله پتو، حیوانات عروسکی و اسباب بازی نباید در گهواره همراه نوزاد باشد.

بنا به گفته مشاور خواب کودکان، نکته مهم این است که ما باید به محافظت از نوزادان شیرخواره خود در برابر خطراتی مانند خفگی، و سندرم مرگ ناگهانی نوزاد کمک کنیم. هر سال حدود ۳۴۰۰ نوزاد در آمریکا به طور ناگهانی و غیر منتظره هنگام خواب جان خود را از دست می‌دهند. این مرگ‌ها اغلب به دلیل سندرم مرگ ناگهانی نوزاد یا مرگ‌های تصادفی ناشی از خفگی اتفاق می‌افتند.

در مورد این که چگونه نوزاد خود را تخت یا گهواره می‌گذارید، لازم است نکات خواب ایمن برای نوزاد را رعایت کنید؛ به این معنی که نوزاد شما باید تنها، به پشت و در گهواره خود باشد. خوابیدن به پشت خطر خفگی یا تنفس مجدد هوای بازدمی را که دارای دی اکسید کربن بالا و اکسیژن کم است در نوزاد کاهش می‌دهد. استنشاق این نوع هوا ممکن است یکی از عواملی باشد که منجر به سندرم مرگ ناگهانی نوزاد می‌شود.

نحوه خواباندن نوزاد چگونه است؟

طبق گفته آکادمی اطفال آمریکا، شما خواباندن نوزاد خود را در شرایط زیر انجام دهید:

  • تنها در گهواره یا تخت خواب خود که نزدیک تخت والدین یا پرستارش است.
  • به پشت، نه بر روی پهلو یا شکم
  • روی یک سطح سفت، مانند یک تشک تخت سفت که با ملحفه ای مناسب پوشیده شده است و بدون هیچ گونه اجسام نرم (بالش یا حیوانات عروسکی) یا ملافه‌های شل (پتو و ملحفه)

تخت نوزاد

یکی از امن‌ترین مکان‌ها برای خواباندن نوزاد، تخت خودش است. همچنین بسیار مهم است که مطمئن شوید تخت را به درستی سر هم می‌کنید. دستورالعمل‌های سر هم کردن تخت نوزاد را دنبال کنید و مطمئن شوید که هیچ شکافی در جایی که نباید، وجود ندارد و همه چیز به درستی سفت شده است.

چیزی جز تشک سفت با ملحفه محکم را در داخل یا اطراف تخت نوزاد قرار ندهید. هدف این است که نوزاد خودش بدون ضربه گیر، بالش نرم و اسباب بازی‌های نرم بخوابد. همچنین باید از وسایلی که به عنوان تخت خواب نوزاد به بازار عرضه می‌شوند و محیطی نرم و بالش مانند دارند خودداری کنید. علاوه بر این، تشک تخت نوزاد باید به خوبی در داخل تخت قرار گیرد. اگر بتوانید دو انگشت یا بیش‌تر را بین تشک و تخت خواب قرار دهید، یعنی تخت نوزاد مطابق با استانداردهای ایمنی نیست. همچنین به خاطر داشته باشید که هرچه قرار دادن ملحفه تخت روی تشک برای شما سخت تر باشد، برای کودک شما ایمن تر است. 

گهواره

بسیاری از والدین، مخصوصاً در اوایل دوره نوزادی، گهواره را انتخاب می‌کنند. گهواره نوزاد نه تنها کوچک‌تر و حتی گاهی قابل حمل است، بلکه به شما این امکان را می‌دهد که نوزاد خود را در نزدیکی تخت خود قرار دهید؛ بدون این که واقعاً او را در تخت خود گذاشته باشید.

برای ایمنی کودک شما بسیار حیاتی است که محل خواب مخصوص به خود را داشته باشد و با مراقبان بزرگسال خود یک تخت مشترک نداشته باشد. برای شش ماه اول، اتاق مشترک با نوزاد توصیه می‌شود که در آن نوزاد در همان اتاق شما می‌خوابد اما در یک تخت مشترک با شما نیست.

حتماً محدودیت وزن گهواره کودک خود را بررسی کنید. برخی از گهواره‌ها محدودیت وزنی در حدود ۷ تا ۱۰ کیلوگرم دارند؛ به این معنی که تا زمانی که کودک شما ۳ یا ۴ ماهه شود، زمان انتقال به تخت نوزاد فرا خواهد رسید.

گهواره‌های قابل حمل و تخت کنار مادر

هنگام استفاده از گهواره‌های قابل حمل یا تخت کنار مادر، مهم است که فقط از تشکی که روی آن است استفاده کنید و تشک دیگری به آن اضافه نکنید. به خاطر داشته باشید که وقتی این محصولات از نظر ایمنی ارزیابی می‌شوند، فقط با تشک‌هایی که با آن فروخته می‌شوند ایمن هستند. 

به همین ترتیب، شما فقط باید از ملحفه‌هایی استفاده کنید که توسط سازنده طراحی شده‌اند و به طور خاص برای تخت کنار مادر یا گهواره قابل حمل شما به کار رفته‌اند. در واقع ممکن است اصلاً مایل به استفاده از یک ملحفه با تخت کنار مادر نباشید، به خصوص اگر همراه آن نباشد. ملحفه‌های شل یا دسته دار می‌توانند راه هوایی کودک شما را مسدود کنند.

نوزاد من کجا نباید بخوابد؟

اگرچه رها کردن نوزاد خواب‌آلود در تاب یا صندلی ماشین برای چرت زدن می‌تواند وسوسه‌انگیز باشد، به‌ ویژه بعد از این که از یک صبح طولانی در بیرون از خانه به خانه برگردید، اما در مقابل این انگیزه مقاومت کنید. توصیه می‌شود که نوزادان فقط روی سطوح صاف و محکمی بخوابند که برای خواب نوزاد طراحی شده و دستورالعمل های ایمنی خواب نوزاد را رعایت می‌کنند.

برای نوزادان، به ویژه نوزادان خردسال توصیه نمی‌شود که در جای دیگری غیر از گهواره یا تخت نوزاد خود بخوابند، نه در صندلی ماشین، کالسکه، تاب یا ننوی نوزاد. ممکن است نوزادان کوچک در موقعیت‌هایی قرار بگیرند که سرشان گیر کند، در آنجا خفه شوند، یا راه‌های هوایی آنها منقبض شود و نتواند نفس بکشد. نوزادان نمی‌توانند اشیا را از صورت خود دور کنند یا سر خود را بالا نگه دارند. در ادامه نگاهی دقیق‌تر به محل خواب ناامن برای خواباندن نوزاد می‌اندازیم. شما باید از خواباندن نوزاد در این مکان‌ها دوری کنید؛ زیرا ممکن است کودک شما را در معرض خطر قرار دهند.

محل خواباندن نوزاد

صندلی ماشین، کریر نوزاد و کالسکه

نوزادان حرکت را دوست دارند؛ بنابراین غیر عادی نیست که هنگام سوار شدن در ماشین یا کالسکه به خواب برود و در حالی که نیازی به بیدار کردن فوری نوزاد نیست، مهم است که او را در اسرع وقت به یک محل خواباندن نوزاد امن منتقل کنید. اگر کودک شما در ماشین بخوابد اشکالی ندارد؛ اما وقتی به خانه رسیدید، باید او را از روی صندلی بردارید و به گهواره خود منتقل کنید.

مطالعات علمی نشان می‌دهند که درصد کمی از مرگ و میر نوزادان مرتبط با خواب در صندلی‌های ماشین اتفاق می‌افتد. این بدان معنا نیست که وقتی در ماشین رانندگی می‌کنید، نباید کودک خود را روی صندلی ماشین قرار دهید. اما هنگامی که ماشین متوقف شد و کریر نوزاد را از ماشین خارج کردید، باید کودک خود را در مکان امنی مانند تخت، گهواره یا تخت کنار مادر قرار دهید.

تاب کودک، تشک بادی و موقعیت‌های خواب نوزاد

اگر نوزاد شما در تاب کودک، تشک بادی یا قطعه دیگری از وسایل بازی کودک به غیر از تخت کنار مادر دارای گواهی ایمنی نوزاد به خواب می‌رود، مهم است که او را در اسرع وقت به یک سطح خواب امن منتقل کنید.

همچنین باید از استفاده از پوزیشنرهای خواب خودداری کنید. گاهی اوقات به این بالش‌ها لانه یا بالش ضد غلت نیز گفته می‌شود که که برای نگه داشتن کودک شما در جای خود طراحی شده است. اما این محصولات می‌توانند مانع تنفس نوزادان شوند.

تخت والدین یا سایر سطوح نرم

ممکن است بخواهید با نوزاد خود در تخت خود بخوابید یا با او روی کاناپه چرت بزنید. این کار را نکنید. با این کار نوزاد شما در معرض خطر غلت زدن و آسیب دیدن یا خفگی در بازوهای بزرگسالان روی این سطوح نرم قرار می‌گیرد. سطوح خواب خطرناک شامل تخت، کاناپه، مبل، صندلی راحتی و همچنین هر سطح مشترکی می‌باشد. یکی از دلایل خطرناک بودن کاناپه‌ها، مبل‌ها و صندلی‌ها به دلیل خطر گیر افتادن نوزاد در گوشه آن است.

با این که می‌توانید نوزاد خود را برای تغذیه یا برای راحتی در تخت خود بگذارید، ولی پس از آن باید او را به سطح خواب خود برگردانید. شما، سایر کودکان یا حتی حیوانات خانگی ممکن است به طور تصادفی روی کودک غلت بزنید و باعث خفگی او شود. به‌ علاوه، کودک شما می‌تواند بین چارچوب تخت و تشک یا دیوار و تشک گیر کند. تخت‌های بزرگسال دارای پتوهای شل، سطوح نرم‌تر و بالش‌هایی هستند که همگی خطر خفگی نوزاد را به همراه دارند. 

نکات ایمنی محل خواباندن نوزاد

جدا از انتخاب محل مناسب خواباندن نوزاد و پیروی از نکات ایمنی خواب او، باید نکات دیگری را نیز در نظر داشته باشید تا نوزاد خود را هنگام خواب سالم نگه دارید:

چیدمان اتاق را در نظر بگیرید

محل قرار دادن تخت و نحوه چیدمان اتاق نوزاد مهم است. حتی اگر او برای ۶ ماه تا ۱ سال اول با شما یک اتاق مشترک داشته باشد؛ بنابراین نه تنها باید محل قرار دادن تخت نوزاد را در نظر داشته باشید، بلکه باید در نظر بگیرید که چه چیزی در آن نزدیکی است. شما نباید گهواره نوزاد را نزدیکی پنجره‌ها، پرده‌ها یا سیم‌های مانیتور قرار دهید. اگر نوزاد بتواند این چیزها را به سمت داخل گهواره بکشد، خطر خفه شدن او وجود دارد. حتی زمانی که تخت کودک نوپا را می‌چینید، باید مطمئن شوید که به اندازه کافی از مسیر دور است. زیرا این خطر وجود دارد که کودک نوپای شما بین دیوار و تخت گیر کند.

شما همچنین باید دمای اتاق را در حدود ۲۰ تا ۲۲ درجه سانتی گراد نگه دارید. اگر نوزاد عرق می‌کند، احتمالا خیلی گرمش است. پرهیز از گرمای بیش از حد مهم است. توصیه می‌شود که نوزادان را با لایه ای لباس بپوشانید که به نظر نوزاد را در دمای مناسبی قرار می‌دهد. به علاوه یک لایه سبک دیگر، مانند کیسه خواب نیز روی او بیندازید. متاسفانه، والدین و مراقبان تمایل دارند که به نوزاد بیش از حد لباس بپوشانند و این خوب نیست.

برای خواباندن نوزاد یک محل امن ایجاد کنید

علاوه بر این که مطمئن می‌شوید که چیدمان اتاق کودک خود را به ایمن ترین شکل ممکن تنظیم می‌کنید، همچنین مهم است که مطمئن شوید محیط خانه شما نیز امن است. به عنوان مثال، تا زمانی که نوزاد تحت مراقبت شماست، از مصرف الکل و مواد مخدر خودداری کنید. نوزاد خود را از افراد سیگاری و همچنین دود سیگار دور نگه دارید. نوزادانی که با افراد سیگاری زندگی می‌کنند، بیش‌تر در معرض خطر سندرم مرگ ناگهانی نوزاد هستند

می‌توانید به نوزاد خود پستانک بدهید. شواهدی وجود دارد که نشان می‌دهد پستانک می‌تواند از نوزاد در برابر سندرم مرگ ناگهانی نوزاد محافظت کند. البته اگر به نوزاد خود شیر می‌دهید، بهتر است قبل از دادن پستانک صبر کنید تا نوزادتان حداقل ۳ یا ۴ هفته سن داشته باشد. اگر کودک شما علاقه‌ای به پستانک ندارد، او را مجبور به گرفتن آن نکنید، هرگز پستانک را به گردن نوزاد خود آویزان نکنید و آن را به لباس او وصل نکنید. انجام این کار خطر خفه شدن نوزاد را به همراه دارد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *