سلامت کودک, کودک, نگهداری از کودک

نکاتی برای حفظ ایمنی کودک نوپا

ایمنی کودک نوپا

کودکان نوپا هیچ حد و مرزی نمی‌شناسند و بنابراین جای تعجب نیست که در معرض آسیب‌های تصادفی قرار بگیرند. کودکان نوپا از همه چیز بالا می‌روند و کنجکاو، به طور طبیعی جویای هیجان و معمولاً نترس هستند. والدین، پزشکان اطفال و هر مراقب کودک دیگری می‌داند که در این سن، هنگام نظارت بر ایمنی کودک نوپا استراحتی وجود ندارد. برای کودک نوپا زندگی یک ماجراجویی بزرگ است.

در این مقاله در مورد چند روش برای حفظ ایمنی کوچولوی فعال شما در خانه و در حال حرکت صحبت خواهیم کرد. 

ایمنی کودک در آشپزخانه

کودکان نوپا به سمت آشپزخانه جذب می‌شوند. به هر حال، افراد خانواده‌ها بیش‌تر وقت خود را در آنجا می‌گذرانند. با این حال، اشپزخانه خطرات احتمالی زیادی را برای کودک در پیش دارد. در ادامه چند نکته اساسی برای ایمنی کودک نوپا وجود دارد که باید به خاطر بسپارید:

  • غذا را روی شعله‌های پشتی اجاق گاز بپزید و دسته‌های قابلمه را به سمت دیوار برگردانید تا در دسترس کودک نباشند.
  • دستگیره‌های اجاق گاز را بردارید یا از روکش محافظ کودک استفاده کنید تا کودک شما نتواند شعله گاز را روشن کند.
  • چاقوها، چنگال‌ها، قیچی‌ها و هر شیء تیز دیگری (مانند غذا ساز با تیغه‌های تیز) را در یک کشو یا کمد نگه دارید.
  • برای جلوگیری از سوختگی کودک، از لیوان‌های مسافرتی ضد نشت و نشکن نوشیدنی گرم بنوشید.
  • هرگز سیم‌های آویزان را به حال خود رها نکنید. وسایل آشپزخانه را در صورت عدم استفاده از برق بکشید و آن‌ها را در جای مخصوص خود قرار دهید. سیم وسایلی که به طور مرتب مورد استفاده قرار می‌گیرند را در یک دسته جمع کنید و با گره محکم ببندید.
  • مایعات پاک کننده و شوینده را در یک کابینت قفل دار و دور از دید و وسوسه کودک نگهداری کنید.
  • اجازه دست زدن به قفسه‌های آشپزخانه را به کودک خود ندهید.
  • یک کپسول آتش نشانی در آشپزخانه خود داشته باشید.
  • از آهنرباهای یخچال که به اندازه‌ای کوچک هستند که ممکن است باعث خفه شدن یا قورت داده شدن توسط کودک شوند، استفاده نکنید.

ایمنی در حمام و دستشویی

برای ایمنی کودک نوپا ی خود، درب توالت را در صورت عدم استفاده، پایین و قفل شده نگه دارید. توالت خطر غرق شدن را برای کودک نوپا به همراه دارد، علاوه بر این خطر این نیز وجود دارد که کودک شما اسباب بازی خود را داخل دستشویی بیندازد و زحمت لوله کشی به گردن شما بیفتد. 

داروها را همیشه در جایی قفل شده و دور از دسترس کودک نگه دارید. سایر مواردی را که در صورت بلعیده شدن توسط کودک مضر هستند، مانند خمیر دندان و دهان شویه را جایی دور از دسترس کودک قرار دهید.

حمام کردن با کودک نوپا می‌تواند هم سرگرم کننده و هم چالش برانگیز باشد و در هر روز ممکن است تجربه متفاوتی به همراه داشته باشد. اما وان پر از آب بدون مراقبت، همیشه خطر غرق شدن را برای کودکان نوپا به همراه دارد. بنابراین به یاد داشته باشید که همیشه بعد از حمام کردن، آب وان حمام را تخلیه کنید. هنگامی که کودک شما در وان است، ۱۰۰٪ مواقع بر او نظارت کنید. میزان خطر بستگی به روحیه کودک شما دارد؛ اما بیش‌تر کودکان را نمی‌توان تا حداقل پنج یا شش سالگی در وان حمام تنها گذاشت.

علاوه بر خطرات غرق شدن در وان و توالت، حمام‌ خانه دارای وسایل الکتریکی کوچکی مانند سشوار است که می‌تواند باعث برق گرفتگی، سوختگی و خفه شدن (به دلیل گیر کردن به سیم‌های جمع نشده) کودک شود. این وسایل را در صورت عدم استفاده در جایی قفل شده نگه دارید.

فرچه دستشویی می‌تواند یک اسباب بازی سرگرم کننده (اگرچه منزجر کننده) برای کودک نوپا محسوب شود. با این که ممکن است کنار توالت بهترین و راحت‌ترین نقطه برای قرار دادن برس دستشویی باشد، اما اگر کودک نوپا دارید بهتر است این وسیله را کنار توالت قرار ندهید.

به طور کلی، ایده خوبی است که دسترسی کودک به حمام را با در یا قفل ایمنی محدود کنید. زیرا وسوسه و خطر برای کودک نوپا در این بخش از خانه بسیار زیاد است. یک محافظ دستگیره در یا یک قفل زنجیر دار دور از دسترس در قسمت بیرونی درب حمام نصب کنید تا کودک نتواند خودش وارد حمام شود. زمانی که از دستشویی و حمام استفاده نمی‌کنید، درب را همیشه بسته نگه دارید. برای این که کودک شما نتواند خود را در حمام حبس کند و در را از داخل قفل کند، از دستگیره در بدون قفل استفاده کنید یا دستگیره را به نحوی تغییر دهید تا در از بیرون قفل و باز شود.

ایمنی در اتاق نشیمن

زمانی که کودک نوپا در خانه داشته باشید، همیشه وسایلی روی زمین قرار دارند. مراقب اسباب‌بازی‌های کوچک و اشیائی باشید که می‌توانند برای کودک خطر خفگی داشته باشند: باتری، سکه، سنگ مرمر و تکه‌های باقی مانده از اسباب‌بازی‌های قدیمی خواهر و برادر بزرگ‌تر مثل چرخ‌، کفش‌های عروسکی و غیره. نکات دیگری که باید در نظر داشته باشیم شامل موارد زیر می‌باشند:

  • سیم‌های برق را دور از دسترس کودک قرار دهید و از درپوش‌های پریز استفاده کنید.
  • بند پرده‌ها را مطابق نکات ایمنی برای جلوگیری از خفه شدن کودک تنظیم کنید: در صورت امکان، پرده یا پوشش پنجره را بدون بند انتخاب کنید یا بندهای پرده را با بالا بستن و دور نگه داشتن مبلمان از پنجره‌ها به دور از دسترس کودک قرار دهید.
  • اثاثیه، تلویزیون و سایر تجهیزات الکترونیکی را ایمن کنید تا از هر گونه احتمال واژگونی آن‌ها بر روی کودک جلوگیری شود.
  • از دروازه‌های ایمنی در بالا و پایین پلکان استفاده کنید. از دروازه‌های ایمنی فشاری در بالای پله‌ها استفاده نکنید. بلکه از دروازه‌هایی استفاده کنید که به دیوار پیچ می‌شوند.
  • وسایل وسوسه انگیز برای کودک را از روی میزها بردارید.
  • ضربه گیر بر روی لبه‌های مبلمان قرار دهید تا در صورت زمین خوردن و افتادن کودک بر گوشه یا لبه مبل، احتمال آسیب به سر او را کاهش دهید.
  • اسباب و اثاثیه را از پنجره‌ها دور کنید تا کودک نتواند از آن بالا برود (به خصوص در اتاق‌های طبقه بالا)

ایمنی کودک در اتاق خواب

لامپ‌ها، پرده‌های کرکره‌ای یا پرده‌های پارچه‌ای، قالیچه‌ها و حتی شمع‌ها وسایلی هستند که برای دکوراسیون فضای اتاق خواب والدین مورد استفاده قرار می‌گیرند؛ اما می توانند برای کودکان خردسال خطرناک باشند. اغلب والدین اتاق کودک نوپای خود را از وسایل خطرناک برای کودک خالی می‌کنند. اما فراموش می‌کنند که این کار را در اتاق خواب خود نیز انجام دهند. از آنجایی که بیش‌تر کودکان وقت خود را در اتاق خواب والدین (یا خواهر و برادر) خود می‌گذرانند، مهم است که تمام اتاق خواب‌ها را از وسایل خطرناک برای کودک خالی کنید.

  • لامپ‌های پایه دار: کودک ممکن است سیم آباژور یا پایه آن را بکشد و لامپ را روی سر خود بیاندازد که باعث آسیب به سر می‌شود. بنابراین به به جای لامپ پایه دار و آباژور از لامپ‌های دیواری یا لوستر سقفی استفاده کنید.
  • پرده‌ها: کودک ممکن است سعی کند از پرده بالا برود، نخ پرده را از دیوار بکشد و میله آن بر روی سر یا بدن کودک سقوط کند.
  • فرش: کودک نوپا ممکن است لیز بخورد و روی فرش بیفتد. برای جلوگیری از سر خوردن کودک روی فرش، از یک پد فرش در زیر آن استفاده کنید.
  • شمع: برای کمک به جلوگیری از آتش سوزی، هرگز کودک را کنار شمع بدون مراقبت رها نکنید و کبریت‌ها را در یک مکان قفل نگه دارید.

چراغ‌های رومیزی زیبا و صندلی‌های گهواره‌ای که زمانی در اتاق نوزاد بسیار زیبا به نظر می‌رسیدند، زمانی که کودک نوپا شروع به ایستادن روی صندلی کند یا بتواند دست خود را دراز کند و لامپ را از پایه‌اش بگیرد، می‌تواند فاجعه‌ای را به همراه داشته باشند. مطمئن شوید که قاب عکس‌ها و تابلوها کاملاً محکم روی دیوارها نصب شده‌اند. هر مبلمانی که ارتفاع آن بیش‌تر از عمق آن باشد، به خصوص وسایل دارای قفسه یا کشو که ممکن است کودک سعی کند از آن‌ها بالا برود، لازم است به دیوار چسبانده شود.

ایمنی کودک نوپا

ایمنی کودک در حیاط

مطمئن شوید که دسترسی حیاط به بیرون را با قفل های مناسب برای ایمنی کودک نوپا ی خود محدود کنید. داشتن وسایل بازی کودک مانند تاب و محوطه بازی کودک در حیاط، فوق العاده است؛ اما از داشتن یک سطح نرم زیر آن مطمئن شوید تا برای کودک نوپای شما ایمن باشد. اگر حیاط شما حصارکشی شده است، مطمئن شوید که در آن نیز قفل است.

در صورتی که در حیاط خانه خود استخر، حوض یا جکوزی دارید، همیشه مطمئن شوید که آن را محصور کنید و یک حصار ایمنی بین هر منبع آب و خانه قرار دهید. هنگامی که از استخر کودک استفاده نمی‌کنید، دور آن نرده بکشید. مطمئن شوید که ابزار برقی و تجهیزات باغ، ایمن و دور از دسترس کودک شما هستند. همین امر برای هر ماده شیمیایی مانند حشره کش‌ها نیز صادق است.

ایمنی کودک در ماشین

مطمئن شوید که صندلی ماشین کودک خود را به درستی و مطابق با قوانین ایمنی نصب کرده‌اید. کودک نوپا به طور کلی کودکان پیش دبستانی) لازم است در صندلی عقب ماشین مناسب با قد و وزن خود قرار داده شوند. در حال حاضر در بسیاری از کشورها لزوم استفاده از صندلی کودک در ماشین برای کودکان حداقل تا سن دو سالگی وجود دارد؛ اما بیش‌تر کودکان می‌توانند تا سن سه تا پنج سالگی نیز از صندلی‌ها استفاده کنند. 

هرگز و هرگز کودک نوپای خود را بدون مراقبت در ماشین رها نکنید و مطمئن شوید که او نمی‌تواند به تنهایی به ماشین دسترسی پیدا کند. کودکان نوپا هنگام وارد شدن و گیر افتادن در ماشین‌های داغ جان خود را از دست می‌دهند؛ بنابراین سوییچ ماشین باید دور از دسترس کودک باشد و ماشین باید در صورت خالی بودن قفل نگه داشته شود.

سایر مرگ‌های ناشی از داغ بودن ماشین معمولاً زمانی اتفاق می‌افتد که یک بزرگسال، به دلیل تغییر در برنامه روزانه خود کودک را فراموش می‌کند و در ماشین جا می‌گذارد. برای جلوگیری از این موضوع، یکی از وسایل خود تلفن، کیف پول و غیره را در صندلی عقب ماشین قرار دهید تا به شما یادآوری شود که هنگام پیاده شدن از ماشین، صندلی عقب را که کودک شما در آن قرار دارد بررسی کنید.

لازم است به کودک خود یاد بدهید که ماشین جای بازی کردن او نیست. نشستن کودک در آغوش والدین روی صندلی راننده بسیار خطرناک است؛ زیرا به کودک این را می‌فهماند که ماشین‌ها جایی برای بازی هستند.

مطمئن شوید که کودک نوپا نمی‌تواند در یا پنجره را از روی صندلی خود باز کند (در صورت نیاز از قفل کودک استفاده کنید). همچنین در هنگام سوار شدن و خارج شدن از ماشین به نکات ایمنی، مانند باز کردن و بستن دقیق درها برای جلوگیری از آسیب دیدگی انگشتان کودک دقت کنید.

ایمنی کودک در خانه دیگران

خانه شما ممکن است برای کودک نوپا ایمن و مناسب باشد؛ اما همسایه‌ها و بستگان ممکن است نیازی به این ایمنی نداشته باشند. بنابراین شما باید هنگام بازدید از خانه دیگران برای ایمنی کودک خود مراقب باشید.

  • استخر: در صورتی که خانه استخر، حوض یا نوع دیگری از منبع آب دارد، در مورد این که چه تدابیری باید برای جلوگیری از دسترسی کودک به استخر شنا یا سایر منابع آب وجود دارد، پرس و جو کنید.
  • حیوانات خانگی: گاز گرفته شدن توسط حیوانات یکی از دلایل قابل توجه برای آسیب به کودکان است، بنابراین از قبل از بازدید با میزبان خود در مورد نحوه جدا کردن و ایمن نگه داشتن حیوانات خانگی و کودک نوپا صحبت کنید.

چه بیرون از خانه باشید و چه در خانه، همیشه کودک نوپای خود را تا دستشویی همراهی کنید، حتی اگر به او یاد داده‌اید که چگونه از دستشویی استفاده کند. 

کابینت‌های دارو، کشوها و سایر قسمت‌های ناامن می‌توانند کودکان نوپا را وسوسه کنند و فقط یک لحظه طول می‌کشد تا کودک در معرض خطر قرار گیرد. در صورت امکان، برای کودک نوپای خود وسیله‌ای برای سرگرمی بیاورید و یک اتاق امن برای کودک خود در نظر بگیرید.

ایمنی در خارج از خانه

گاهی اوقات بزرگ‌ترین ترس والدین از ایمنی کودک نوپا می‌تواند زمانی باشد که همراه با کودک نوپا در فروشگاه، بین ماشین‌های پارک شده و در موقعیت‌های شلوغ پیاده‌ روی می‌کنید. این ترس‌ دلیل خوبی دارد: کودکان نوپا مستعد گم شدن هستند و اغلب اصرار دارند که مستقل راه بروند.

کودک شما لازم است در مورد قوانینی که در مورد گرفتن دست شما و سایر اقدامات ایمنی انجام می‌دهید، اطلاع داشته باشد و شما نیز باید این قوانین را اجرا کنید. اگر کودک شما نمی‌تواند یا نمی‌خواهد دست شما را بگیرد، از یک بند مخصوص ایمنی کودک استفاده کنید تا کودک شما فقط کمی از شما فاصله بگیرد. برخی از این بندها به مچ دست کودک شما متصل می‌شوند و برخی دیگر نیز به کوله‌پشتی که فرزندتان می‌پوشد وصل می‌شوند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *