نگهداری از نوزاد, نوزاد و شیرخوارگی

گریه کودک

گریه بی دلیل نوزاد

مادر و پدر چه کسی را بیشتر از نوزاد خود دوست دارند؟ زمانی که نوزاد شما گریه می‌کند، شما هم درد را با بند بند وجود خود احساس می‌کنید. در این شرایط، هیچ آرزویی ندارید بجز این که فرزند دوست داشتنی و دلبندتان آرام شود و اشک‌های او را نبینید. البته باید بدانید که گریه بخشی از وجود کودک است و هر کودک سالمی باید گاهی گریه کند. اما چه زمانی گریه نوزاد طبیعی است و چه زمانی طبیعی نیست؟ علت گریه بی دلیل نوزاد چیست؟ چطور گریه کودک را آرام کنیم؟

در این مطلب از سایت پینوبیبی چند تکنیک معجزه آسا برای آرام کردن گریه فرزندتان را به شما عزیزان یاد می‌دهیم.

گریه بی دلیل نوزاد

علت گریه‌های بی دلیل نوزاد چیست؟

گرسنگی

 رایج‌ترین دلیل گریه نوزادان گرسنه بودن آنهاست. معمولاً با شروع شیر دادن به کودک گریه او متوقف می‌شود و در پایان شیردهی، کودک خوشحال و راضی است.

نیاز به خواب

دلیل دوم گریه نوزادان این است که به خواب نیاز دارند. شاید بپرسید چرا کودک وقتی خسته است به جای خوابیدن گریه می‌کند؟ باید بگوییم که کودکان به والدین خود نیاز دارند تا آنها را در موقعیتی راحت قرار دهند. خودشان ممکن است در عین خستگی نتوانند در مقعیت راحتی قرار بگیرند تا بخواند. بعد از این که آن‌ها را در موقعیت راحتی قرار می‌دهید، معمولاً کمی سر و صدا می‌کنند و به خواب می‌روند.

تغذیه بیش از حد

تغذیه خیلی زیاد دلیل دیگر گریه نوزاد است. برخی از نوزادان به دلیل نفخ شکم ناشی از تغذیه بیش از حد گریه می‌کنند. شیر دادن زیاد به نوزاد می‌تواند باعث ناراحتی او شود .

مصرف کافئین توسط مادر

نمی‌دانید گریه بی دلیل نوزاد شما به چه علت است؟ کافئین محرکی است که می‌تواند باعث افزایش گریه و مشکل در به خواب رفتن کودک شود. مادران شیرده باید مصرف کافئین خود را محدود کند. اگر مایل هستند قهوه، چای و نوشیدنی‌های انرژی زا مصرف کنید، میزان آن نباید بیش از ۲ فنجان در روز باشد.

لباس نامناسب

تن پوش خیلی گرم یا خیلی سرد می‌تواند باعث گریه و ناراحتی کودک شود. لباس‌هایی که خیلی تنگ هستند هم همین‌طور.

پوشک کثیف

مدفوع برای پوست نوزاد بسیار تحریک کننده است. اگر مدفوع کودک تمیز نشود، می‌تواند باعث درد و سوزش شود.

قولنج یا کولیک نوزاد

قولنج علت اصلی گریه‌های مکرر نوزاد در ماه‌های اولیه است. همه نوزادان هر روز گریه‌های معمولی دارند. اما اگر کودک شما بیش از ۳ ساعت در روز گریه کند احتمالاً به دلیل کولیک است.

درد جدی

اگر نوزاد شما زیاد گریه می‌کند، این موضوع می‌تواند به‌خاطر گوش درد، زخم دهان، یا بثورات باشد. زخم در نوک آلت تناسلی نیز ممکن است باعث درد و گریه کودک شود. برای تشخیص این موضوع باید به پزشک مراجعه کنید. در کودکانی که گوش درد، زخم دهان و بثورات دارند باید تب را جدی بگیرید و سریعاً جهت درمان آن اقدام کنید.
تفکرات اشتباه در مورد دلیل گریه‌های کودکان

بعضی از افراد به اشتباه این تفکرات را در مورد گریه کودک دارند:

۱. گریه کودک به دلیل گاز معده است

عبور گاز از روده‌های طبیعی و سالم باعث درد یا گریه نمی‌شود. باید بدانید که باد معده طبیعی است و در بدن کودک گیر نمی‌کند و دردی ایجاد نمی‌کند. متاسفانه خیلی از مردم به اشتباه فکر می‌کنند  ک هباد معده می‌تواند باعث درد و گریه نوزادشود.


 ۲. داروهای سوزش سر دل به گریه نوزادان کمک می‌کند

بعضی از مردم به اشتباه باور دارند که زمانی که کودک زیاد گریه می‌کند، می‌توانند سر خود از داروهای سوزش دل استفاده کنند. یادتان باشد که این داروها نباید بدون تجویز پزشک استفاده شوند و عوارض جانبی نیز دارد .
گریه عادی: چه زمانی گریه کردن نوزاد عادی است؟

همه نوزادان وقتی گرسنه هستند گریه می‌کنند. همچنین نوزاد عادی روزانه ۱ تا ۲ ساعت به طور پراکنده گریه بی دلیل دارد. تا زمانی که نوزاد وقتی گریه نمی‌کند خوشحال و راضی است، خیالتان راحت باشد که جای نگرانی نیست.
قولنج یا کولیک نوزاد: آیا گریه کودک شما به دلیل قولنج است؟

آرام کردن برخی از نوزادان بسیار سخت است. برخی از نوزادان نیز زیاد گریه می‌کنند (بیش از ۳ ساعت در روز). اگر نوزادان رشد طبیعی داشته باشد و معاینه پزشکی آن‌ها نیز نشان دهنده عامل بیماری خاصی نباشد، به آن گریه قولنج گفته می‌شود. به خود یادآوری کنید که قولنج به دلیل خلق و خوی کودک شماست. این موضوع هیچ ربطی به نحوه تربیت شما یا وجود بیماری ندارد.

توصیه‌های معجزه آسا برای آرام کردن نوزاد
حالا می‌خواهیم چند توصیه مراقبتی بسیار عالی را به شما بگوییم که به قطع کردن گریه کودک کمک می‌کند:
۱. برای نوزادانی که با شیر خشک تغذیه می‌شوند، اگر از آخرین شیردهی بیش از ۲ ساعت گذشته باشد، باید به او شیر بدهید. برای نوزادانی که با شیر مادر تغذیه می‌شوند، اگر بیش از یک ساعت و نیم از آخرین وعده شیرش گذشته باشد باید به او شیر بدهید .

۲. مراقب باشید هر بار که کودکتان گریه می‌کند به او غذا ندهید. برخی از نوزادان به دلیل نفخ شکم ناشی از تغذیه بیش از حد گریه می‌کنند. اجازه دهید کودکتان خودش تصمیم بگیرد که چه زمانی شیر نیاز دارد. کودک خود را تشویق نکنید تا تمام محتویات بطری را تمام کند زیرا ممکن است آن میزان شیر بیشتر از نیاز بدن او باشد.
۳. هر زمان که کودک شما بدون دلیل گریه کرد، او را در آغوش بگیرید و سعی کنید او را آرام کنید.

 4. کودک خود را صاف نگه دارید تا به او کمک کنید آرام شود و بخوابد.
۵. کودک را روی صندلی تاب دار یا ارتعاشی قرار دهید.
۶. در فضای باز یا داخل خانه به کودک کالسکه سواری بدهید.
۷. هر کار دیگری که فکر می‌کنید ممکن است آرامش بخش باشد، انجام دهید. به‌عنوان‌مثال می‌توان از پستانک، ماساژ یا حمام گرم استفاده کرد.
آرام کردن گریه کودک به وسیله پتو و قنداق
قنداق کردن مفیدترین تکنیک برای آرام کردن نوزادان در حال گریه است.
از یک پتوی بزرگ مربعی استفاده کنید و طبق مراحل زیر کودک را در آن بپیچید:
مرحله ۱: بازوها را در داخل و صاف در کناره‌ها قرار دهید. مرحله ۲: سمت چپ پتو را روی بالاتنه بکشید و بچسبانید.
مرحله ۳: از پایین به بالا تا زانوها را کمی خم کنید؛ یک قنداق ایمن به پاها فضای کافی برای حرکت می‌دهد .
مرحله ۴: سمت راست پتو را روی بالا تنه بکشید.
هشدار ۱: سر کودک خود را نپوشانید و بیش از حد او را گرم نکنید.
هشدار ۲: هنگامی که کودک شما می‌خواهد غلت بخورد، او را قنداق نکنید.

محدودیت سنی: این روش برای کودکان زیر ۲ ماه مناسب است.

  • می‌توانید صداهای سفید (وایت نویز) را برای کودک پخش کنید تا هنگام خواب بیشتر آرام شود. صداهای سفید را می‌توانید با یک جستجو در اینترنت پیدا کنید.
  • احتیاط: صداهای سفید را با ولوم زیاد پخش نکنید زیرا ممکن است باعث آسیب به شنوایی نوزاد شود.
  • هنگامی که کودک شما بیدار است و گریه نمی‌کند، پتوی او را باز کنید و نویز سفید را خاموش کنید. دلیل این موضوع این است که اجازه دهید کودک بتواند به صداهای معمولی خانه شما عادت کند.

اغلب نوزادان به دلیل نیاز به خواب گریه می‌کنند. اگر بیش از ۲ ساعت از آخرین چرت زدن او گذشته باشد، احتمالاً دلیل گریه نوزاد همین است یعنی کودک دیگر خسته شده است و به خواب نیاز دارد.

اگر تمام روش‌ها را امتحان کردم و کودک آرام نشد چه کنم؟

گاهی اوقات شما راه‌های مختلفی را برای آرامش کودک خود امتحان کرده‌اید. مثلاً تازه به او غذا داده‌اید، جایش تمیز است دمای اتاق مناسب است اما باز هم  به نظر می‌رسد هر کاری که انجام می‌دهید گریه نوزاد متوقف نمی‌شود. بنابراین، اکنون زمان آن رسیده است که روش خود را عوض کنید.
نوزادتان را قنداق کنید. او را به پشت درگهواره‌اش قرار دهید. مقداری نویز سفید یا موسیقی آرام بخش را روشن کنید. سپس، اتاق را ترک کنید.
اجازه دهید کودکتان تا زمانی که به خواب برود، سروصدا کند
گاهی اوقات برای برخی از نوزادان بیش از حد خسته، این موضوع تنها راه حل است.

  • سعی کنید از خستگی بیش از حد کودک جلوگیری کنید. اگر کودک شما به مدت ۲ ساعت بیدار بوده است، اغلب به خواب نیاز دارد. به آن‌ها کمک کنید تا قبل از اینکه دچار بی‌حوصلگی شوند، بخوابند. سعی کنید ساعت خواب کودک را تنظیم کنید تا به جای این که روز زیاد بخوابد، شب به خواب برود.
  • سعی کنید کودک خود را از خواب زیاد در طول روز دور نگه دارید.
  • اگر کودک شما ۲ ساعت یا بیشتر چرت زده است، او را به آرامی بیدار کنید. بسته به نیاز کودک، با او بازی کنید یا به او غذا بدهید. این کار باعث می‌شود مدت زمانی که کودک شما در شب بیدار است کاهش یابد.
    هشدار:
  • هرگز برای خواباندن کودک، او را با سرعت زیاد تکان ندهید. این کار می‌تواند باعث خونریزی در مغز نوزاد شود. آسیب مغزی شدید ممکن است حتی در عرض چند ثانیه اتفاق بیفتد.
  • هرگز کودک خود را با کسی که نابالغ یا بدخلق است رها نکنید.
  • اگر احساس ناامنی می‌کنید، کودک خود را در مکانی امن قرار دهید.
  • در صورت نیاز با کسی تماس بگیرید یا از یک دوست یا خویشاوند کمک بخواهید.
  • کمی استراحت کنید تا آرام شوید.

چه انتظاری از این تکنیک ها داشته باشم؟
۱. اگر تکنیک‌هایی که در این مطلب گفتیم را استفاده کنید، بعد از مدتی می‌بینید که کودک کمتر گریه می‌کند. البته ممکن است تمام تکنیک‌ها برای گریه نوزاد شما جواب ندهد. روش‌های مختلف را امتحان کنید تا ببینید که بهترین روش برای کودک شما چیست.
۲. پس از استفاده از این روش‌ها، گریه کودکتان باید به حدود ۱ ساعت در روز کاهش یابد.
۳. کولیک در ۴ تا ۶ هفتگی به اوج خود می‌رسد اما بعد از ۲ ماهگی بهتر می‌شود. بیشتر اوقات، کولیک در سه ماهگی نوزاد از بین می‌رود.

چه زمانی باید برای گریه کودک با پزشک تماس بگیریم؟

اگر کودک شما علائم زیر را نشان می‌دهد، با پزشک او تماس بگیرید:

  1. کودک شما رفتارهای غیرعادی انجام می‌دهد.
  2. کودک بیش از ۲ ساعت بی وقفه گریه می‌کند.
  3. کودکتان با استفاده از این تکنیک‌هایی که در این مطلب گفتیم آرام نشده است.
  4. اگر به مرور زمان گریه نوزاد شما بدتر و بدتر می‌شود.
  5. اگر احساس مادری تان به شما می‌گوید که فرزندتان باید توسط پزشک ویزیت شود.

چگونه گریه کودک را مدیریت کنیم؟
اولین قدم این است که بررسی کنید آیا کودک شما گرسنه، خسته یا ناراحت است یا خیر. شما می‌توانید با روش‌های زیر به کودک خود کمک کنید:
۱. شیردهی نوزاد
۲. آماده کردن کودک برای خواب
۳. تعویض پوشک کودک

همچنین، اگر راه‌های دیگری که در این مطلب گفتیم جواب ندادند، به سراغ راه‌های زیر بروید:

گاهی اوقات حرکت و نزدیکی به والدین می‌تواند نوزاد را آرام کند. پس به آرامی کودکتان را تکان دهید یا در کالسکه او را راه ببرید.
اگر خیلی خسته نیستید با کودک خود به پیاده روی یا رانندگی بروید. در حال حرکت بودن می‌تواند برای شما و کودکتان آرامش بخش باشد.
(اجازه ندهید کودکتان بدون این که کسی در کالسکه یا ماشین مراقب او باشد، بخوابد.)
به نوزادتان حمام آب گرم بدهید.
ماساژ کودک را امتحان کنید. این کار ممکن است به شما نیز کمک کند آرام شود. همچنین می‌تواند پیوند بین شما و کودکتان را تقویت کند.
چطور کودک را برای خواب آماده کنیم تا گریه او متوقف شود؟

یک راه متوقف کردن گریه نوزاد این است که او را به روش صحیح برای خواب آماده کنید. پس به توصیه‌های زیر عمل کنید و خودتان تفاوت را ببینید.
۱. کودک خود را در پتو یا قنداق بپیچید. این کار می‌تواند به کودک شما کمک کند تا احساس امنیت داشته باشد. اگر کودکتان روی شکم می‌غلتد، (در حدود ۴ تا ۶ ماهگی) او را نپیچید.
۲. تکنیک‌هایی مانند تکان دادن یا نوازش نوزاد در تختش را امتحان کنید. اگر کودک به خواب رفت، به آرامی او را به پشت بچرخانید.
۳. گاهی اوقات کودک شما گرسنه نیست اما نیاز به مکیدن دارد. اگر کودک ۳ تا ۴ ماه یا بزرگ‌تر است، می‌توانید به او کمک کنید تا انگشت یا شست خود را برای مکیدن پیدا کند.
۴. به آرامی با کودک خود صحبت کنید، برای کودک آواز بخوانید یا موسیقی ملایم پخش کنید.
۵. نورهای محیط را کم کنید تا محیط آرام شود.
چطور وقتی کودک گریه می‌کند احساسات خودم را مدیریت کنم؟ برای والدین

سعی کنید در مقابل گریه‌های بی دلیل کودک بر احساسات حود غلبه کنید. گریه کردن کودک دلیلی بر بی کفایتی شما به عنوان والدین نیست. به خود یادآوری کنید که همه چیز خوب است. شما تمام تلاش خود را برای کمک به کودک خود انجام می‌دهید.
دلیل گریه کودک شما کدام است؟ چک لیست گریه کودک
همه نوزادان متفاوت هستند و شخصیت آنها در نحوه کنار آمدن آنها با دنیای اطرافشان تفاوت ایجاد می‌کند. آنها هنوز در حال یادگیری هستند و دارند کم کم به احساسات، صداها و بوهای جدید عادت می‌کنند. برخی از نوزادان به سختی می‌توانند با این چیزها کنار بیایند و همین موارد باعث گریه نوزاد می‌شود.
چک لیست زیر را بخوانید تا ببینید که کدام یک دلیل گریه کودک شما است:


۱. آیا کودکتان گرسنه است؟
نوزادان شکم بسیار کوچکی دارند و باید به مقدار کم اما به دفعات زیاد غذا بخورند. به دنبال «نشانه‌ها» باشید تا ببینید گرسنه هستند یا خیر. مثلاً وقتی کودک مشتش را به طرف دهانش می‌برد یا سرش را به سمت سینه مادر می‌آورد، یعنی احتمالاً گرسنه است.


۲. آیا کودکتان خیس یا کثیف شده است؟
تمیزی در ذات انسان است و نوزادان هم مایل هستند پوشکشان تمیز باشد. گاهی اوقات با تمیز کردن پوشک می‌توانید گریه نوزاد را متوقف کنید.


۳. آیا کودک خیلی گرم یا سردش نیست؟
برای بررسی این موضوع، شکم یا پشت گردن آنها را لمس کنید. دست‌ها و پاهای کودک اغلب خنک هستند، بنابراین راه خوبی برای تشخیص گرم یا سرد بودن نوزاد نیستند.

۴. آیا کودک شما درد دارد؟
علائمی وجود دارند که نشان می‌دهند کودک شما ممکن است بدن درد داشته باشد. مثلاً ممکن است نوزاد بدنش را سفت نگه دارد، مشت کند و بازوان و پاهایش را جمع کند. این علائم نشان می‌دهند که کودک شما ممکن است درد داشته باشد و گریه نوزاد هم گاهی می‌تواند به همین علت باشد.

۵. آیا نوزاد شما نیاز به آغوش شما دارد؟ می‌دانید جایی که کودک شما بیشتر احساس امنیت می‌کند کجاست؟ آغوش شما! در آغوش گرفتن کودک به او کمک می‌کند تا احساس امنیت کند و مطمئن باشد که شما در کنار او هستید. البته قطعاً شما هم نمی‌توانید همیشه کودک را در آغوش بگیرید. خرید یک کریر می‌تواند به شما کمک کند تا در حین در آغوش گرفتن کودک، دستانتان آزاد باشد. محصولات مربوط به مادر و کودک را می‌توانید از فروشگاه آنلاین ما (پینوبیبی) خریداری نمایید.

  • وقتی کودک شما بزرگ‌تر می‌شود، معمولاً از حدود ۶ ماهگی،  ممکن است وقتی شما از دید او دور می‌شوید ناراحت شود.  این ناراحتی طبیعی است. زیرا کودک شما از این می‌ترسد که نکند شما برنگردید. بنابراین وقتی نزدیک او نباشید احساس ترس و اضطراب می‌کنند .
  • همیشه به کودک خود بگویید که چه زمانی از اتاق خارج می‌شوید و به او بگویید که برمی گردید.
  • وقتی به اتاق برگشتید به آنها اطمینان خاطر بدهید. مثلاً بگویید: “دیدی برگشتم مامان؟” با گذشت زمان آنها احساس اطمینان بیشتری می‌کنند که همیشه وقتی می‌گویید برمی گردید، حتماً برمی گردید.
    آیا کودکتان خیلی گریه می‌کند؟
    اگر گریه کودک برای نوزاد شما زیاد اتفاق می‌افتد، ممکن است به دلیل شلوغی و سروصدا باشد. نوزادان نمی‌توانند شلوغی و سروصدای بسیار زیاد را تحمل کنند. اگر می‌توانید آنها را به مکان ساکت‌تری ببرید تا آرامش داشته باشند. کودک را نزدیک خودتان نگه دارید و بدنش را به سمت خود بچرخانید تا بتواند با خیال راحت استراحت کند.
    نکته پایانی در مورد گریه کودک: آیا نوزاد شما در خوابیدن مشکل دارد و گریه می‌کند؟
    خستگی بیش از حد می‌تواند منجر به گریه شود. احتمالاً کودک شما علائمی را نشان می‌دهد که خسته است. مالش چشم، کشیدن گوش یا خیره‌شدن به دور دست بعضی از علائمی هستند که خستگی کودک را نشان می‌دهند. تکان دادن و آهسته صحبت کردن با کودک در یک فضای ساکت، راه رفتن با کالسکه کودک و سواری در ماشین می‌تواند به کودک کمک کند که راحت‌تر بخوابد و در نتیجه گریه نوزاد آرام شود.

 

منابع:

https://kidshealth.org/en/parents/babies-cry.html

https://www.seattlechildrens.org/conditions/a-z/crying-baby-before-3-months-old

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *