اقدام به بارداری, مشکلات باروری

هورمون fsh چیست؟

در بدن ما انسان‌ها هورمون‌های مختلفی وجود دارد که هرکدام از آن‌ها وظایف خاص خود را دارند. یکی از هورمون‌هایی که مربوط به تولید مثل است، هورمون fsh نام دارد. این هورمون در زنان بر روی تخمک و در مردان بر روی اسپرم تأثیر می‌گذارد. حالا اگر شما هم قصد دارید بچه‌دار شوید و به دنبال اطلاعاتی در مورد این هورمون هستید، تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.

هورمون fsh چه وظایفی دارد؟

تابه‌حال به این موضوع فکر کرده‌اید که در بدن ما چه ارگان‌هایی با یکدیگر در حال انجام کار هستند تا عمل لقاح و بارداری انجام شود؟ هر زن و مردی که می‌خواهند کودکی را به دنیا بی آورند، باید یکسری آزمایش‌های خاص انجام بدهند. حالا این آزمایش‌ها انواع مختلفی دارد که یکی از مهم‌ترین آن‌ها همین fsh است.

البته ما الآن نمی‌خواهیم در مورد آزمایش fsh صحبت کنیم، بلکه قصد داریم به این موضوع بپردازیم که برای سلامت اعضای بدن که وظیفه تولیدمثل را بر عهده دارند، هورمون fsh تولید و ترشح می‌شود. ارگان‌ها و اعضای تولیدمثل کننده در زنان و مردان با یکدیگر تفاوت دارند.

حالا شاید برای شما جالب باشد که این هورمون در بدن زن و مرد تولید و ترشح می‌شود و در بدن هر دو هم یک وظیفه خاص را بر عهده دارد. این در حالی است که معمولاً ارگان‌ها و هورمون‌های جنسی در زنان و مردان با یکدیگر تفاوت دارند.

نکته دیگری که در مورد این هورمون باید بدانید، مرکزی است که دستور تولید و ترشح آن را می‌دهد. هیپوتالاموس و هیپوفیز دو غده‌ای هستند که دستور ترشح آن را می‌دهند. توجه داشته باشید که محل ترشح این هورمون تخمدان یا بیضه است.

موارد کاربرد آزمایش هورمون fsh

حالا به این موضوع می‌رسیم که اصلاً چه هنگامی از شما آزمایشی برای سلامت هورمون fsh می‌گیرند. هنگامی‌که در مورد هورمون‌های تولیدمثل صحبت می‌کنیم، خوب طبیعتاً هنگامی‌که قصد بچه‌دار شدن دارید، باید به سراغ آزمایش آن‌ها بروید.

حالا به این موضوع هم دقت داشته باشید، مثلاً اگر خانم هستید، زمان قاعدگی شما کاملاً منظم است، در یک دوره زمانی خاص تخمک‌گذاری دارید و به‌طورکلی از سلامت خوبی برخوردار هستید، نیازی به انجام این آزمایش نیست.

احتمالاً الآن چنین سؤالی برایتان پیش می‌آید که خوب با توجه به توضیحات چه زمانی بهتر است که آزمایش fsh بدهیم؟ جواب ساده است، دقیقاً زمانی که پزشک متخصص برای شما این آزمایش را تجویز کند. شما نمی‌توانید به دلخواه خودتان چنین آزمایشی را انجام بدهید. حالا پزشک معالج هم در موارد زیر انجام این آزمایش را تجویز خواهد کرد؛

  • Top of Formاگر خانمی قاعدگی نامنظمی داشته باشد، انجام این آزمایش برای او تجویز می‌شود.
  • گر خانمی اگر خانمی برای بارداری اقدام می‌کند اما نمی‌تواند باردار شود. نیاز است که برای سلامت تخمدان‌ها این آزمایش را بدهد.
  • درصورتی‌که پزشک به این نتیجه برسد که غده هیپوتالاموس با اختلالی روبه‌رو شده است. در این حالت هم برای اطمینان از این موضوع که آیا این اختلال بر روی دستگاه تولیدمثل تأثیر می‌گذارد یا نه، چنین آزمایشی انجام خواهد شد.
  • در مواردی هم شاهد این هستیم که کودک دچار بلوغ زودهنگام یا برعکس دیرهنگام شده است. پزشک ممکن است متناسب با صلاح‌دید خود چنین آزمایشی را تجویز کند.
  • اگر آقایی حجم اسپرم کمی داشته باشد، پزشک متخصص برای اطمینان از سلامت بیضه‌ها آزمایش هورمون fsh را تجویز خواهد کرد.

حالا با توجه به این موارد باید بگوییم که شما نمی‌توانید به نتیجه برسد که انجام چنین آزمایشی برایتان ضروری است یا نه!

هدف از انجام آزمایش هورمون fsh

حالا با توجه به مطالب بالا این سؤال برای بسیاری از شما پیش آمده که اصلاً هدف از انجام چنین آزمایشی، چه چیزی می‌تواند باشد؟! خوب اجازه بدهید قبل از اینکه هدف‌های اصلی این آزمایش را توضیح بدهیم، مطلبی را بیان کنیم.

هنگامی‌که شما به یک بیماری خاص مبتلا می‌شوید، ابتدا باید نوع بیماری تشخیص داده شود و سپس برای درمان آن اقدام کنید. حالا اگر برای بارداری اقدام می‌کنید و نتیجه‌بخش نیست، باید ابتدا علت آن را تشخیص دهید. علت عدم بارداری هم با توجه به همین آزمایش‌ها تشخیص داده می‌شود.

  • تعیین دلیل اصلی علت بارداری (این مورد یکی از آزمایش‌هایی است که برای این منظور انجام می‌شود)
  • اگر تخمدان خانم یا بیضه آقا بیماری خاصی داشته باشد، این آزمایش آن را تشخیص می‌دهد. به این موضوع توجه داشته باشید که این بیماری هم می‌تواند دلیلی برای عدم بارداری باشد.
  • اگر غده‌های هیپوفیز و هیپوتالاموس عملکرد خوبی نداشته باشند، ترشح این هورمون هم به مشکل می‌خورد. این موضوع بعد از انجام آزمایش مشخص خواهد شد.

به‌طورکلی هدف از انجام هر آزمایشی پی بردن این موضوع است که درون بدن ما چه اتفاق‌هایی می‌افتد. آزمایش هورمون fsh هم از این قاعده مستثنا نیست.

انجام آزمایش هورمون fsh در زنان

در مطالب بالا بارها به این موضوع اشاره کردیم که هورمون fsh هم در زنان وجود دارد و هم در بدن مردان این هورمون ترشح می‌شود. حالا شاید برایتان جالب باشد که این هورمون در بدن زن‌ها تأثیرات دیگری هم دارد. به همین دلیل انجام این آزمایش برای خانم‌ها فقط در زمان بارداری نیست و می‌تواند اهداف دیگر و کاربردهای دیگری داشته باشید که در ادامه به آن اشاره خواهیم کرد.

  • نامنظم بودن قاعدگی، معمولاً بی‌نظمی قاعدگی در سن‌های پائین طبیعی است و نباید نگران آن باشید. حالا اگر مثلاً ۲۷ سال دارید و باز هم قاعدگی شما بی‌نظم است، پیشنهاد می‌دهیم که به یک پزشک متخصص مراجعه کنید.
  • پیش‌بینی زمان یائسگی زنان هم از دیگر مواردی است که با کمک آزمایش fsh می‌توان به آن رسید. البته این زمان تقریبی است و نمی‌توان آن را به‌طور دقیق مشخص کرد.

نتیجه‌گیری

در مطالب بالا سعی بر این داشتیم که در مورد هورمون fsh اطلاعاتی را بیان کنیم. همان‌طور که گفتیم این هورمون در زنان و مردان وجود دارد و بر روی سلامت اندام‌های مربوط به تولیدمثل تأثیر می‌گذارد. برای اینکه اطمینان از سلامت جنسی و همین‌طور اطمینان از توانایی بارداری می‌توانید آزمایش fsh را انجام بدهید.

البته همان‌طور که گفتیم برای انجام این آزمایش، یک پزشک متخصص باید آن را برای شما تجویز کرده باشد. اهداف انجام آزمایش را هم توضیح داده‌ایم. باز هم اگر سؤالی مربوط به این هورمون داشتید، آن را با ما در میان بگذارید تا در کوتاه‌ترین زمان ممکن به سؤال شما پاسخ دهیم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *