پیش از بارداری, سلامت زنان, سلامت مردان

واکسن آنفلوانزا بزنیم یا نه؟

چرا باید واکسن آنفلوآنزا بزنیم؟

آنفولانزای فصلی یک بیماری ویروسی است که سالانه جمعیت زیادی در سراسر دنیا را مبتلا می‌کند. این بیماری به سرعت گسترش می‌یابد و شیوع آن معمولا در سردترین ماه‌ها، بین مهر و اسفند است. گاهی اوقات در موارد جدی نیاز به بستری شدن در بیمارستان دارید، به ویژه در میان سالمندان، افراد مبتلا به بیماری های مزمن، افراد چاق، زنان باردار.

واکسن آنفوآلانزا یکی از راه‌های محافظت در برابر این بیماری است. هر سال باید تمدید شود. در واقع، حفاظت ارائه شده توسط واکسن در زمان محدود است. فقط ۶ تا ۸ ماه دوام دارد. علاوه بر این، ویروس‌های آنفلوآنزا دائماً در حال تغییر هستند و ترکیب واکسن‌های آنفلوآنزا هر ساله براساس توصیه‌های WHO (سازمان بهداشت جهانی) بر اساس سویه‌های ویروسی که در زمستان گذشته در گردش بوده و به احتمال زیاد وجود دارند، به روز می‌شود.

واکسن آنفلوآنزا در برابر سرماخوردگی محافظتی ایجاد نمی‌کند، اگرچه برخی علائم مشابه آنفلوآنزا هستند.

چرا باید واکسن آنفلوآنزا بزنیم؟

چرا باید واکسن آنفلوآنزا بزنیم؟

واکسن آنفلوآنزا بهترین دفاع شما در برابر آنفولانزا است. تزریق واکسن آنفلوآنزا تقریباً برای همه افراد ۶ ماهه یا بیشتر توصیه می‌شود. کودکان ۶ ماهه تا کمتر از ۹ سال که قبلا واکسن آنفلوآنزا تزریق نکرده‌اند باید ۲ دوز دریافت کنند. توصیه می‌شود که فاصله بین دوزها حداقل ۴ هفته در فصل جاری آنفولانزا باشد.

واکسن آنفلوآنزا به محافظت از شما کمک می‌کند. اگر بعداً در معرض ویروس قرار گرفتید به شما کمک می‌کند تا ایمنی‌های زیر حاصل شود:

از ابتلای شما به عوارض ناشی از آنفولانزا جلوگیری می‌کند.

از افراد نزدیک خود محافظت کنید زیرا وقتی واکسینه می‌شوید، احتمال انتقال ویروس به دیگران کمتر است.

کاهش بار کلی سیستم مراقبت‌های بهداشتی در طول فصل ویروس تنفسی و همه گیری مداوم COVID-19

کاهش احتمال ابتلا به آنفولانزا و سایر ویروس‌های تنفسی به طور همزمان، از جمله COVID-19، که می تواند منجر به عوارض جدی شود.

واکسن آنفلوآنزا از شما در برابر COVID-19 محافظت نمی‌کند، بنابراین بسیار مهم است که با واکسن‌های توصیه شده COVID-19 به روز باشید.

چه کسانی را در برابر آنفولانزا واکسینه کنیم؟

واکسن آنفلوآنزا برای افراد بالای شصت و پنج سال و بزرگسالان و کودکان بالای ۶ ماه با بیماری‌های مزمن مانند: دیابت، نارسایی شدید قلبی، سابقه سکته مغزی، آسم، COPD، نارسایی مزمن تنفسی شدید توصیه می‌شود. انواع بیماری‌های عصبی و عضلانی (مثل میوپاتی)، صرع شدید، نقص شدید سیستم ایمنی، عفونت HIV – ایدز، نارسایی مزمن کلیوی شدید، بیماری‌های خونی، فیبروز کیستیک، بیماری مزمن کبد، یرقان و غیره.

همچنین برای متخصصان بهداشت، متخصصان در تماس منظم و طولانی با افراد در معرض خطر آنفولانزای شدید و خدمه پرواز کشتی‌های کروز و هواپیما توصیه می‌شود. در برنامه واکسیناسیون سال ۲۰۲۲، فهرست متخصصان واجد شرایط برای واکسیناسیون آنفولانزا به متخصصانی که در معرض تماس با طیور قرار دارند (پرورش دهندگان، تکنسین های دام، دامپزشکان، کارکنان کشتارگاه و غیره) گسترش یافته است.

هدف این توصیه جدید جلوگیری از انتقال ویروس آنفلوانزای انسانی (ویروس آنفلوانزا) به این حیوانات و در نتیجه کاهش خطر نوترکیبی ژنتیکی ویروس‌های آنفلوانزای انسانی با ویروس‌ها است.

از سال ۲۰۱۲، واکسیناسیون علیه آنفولانزا برای زنان باردار (بدون در نظر گرفتن سه ماهه بارداری) و افرادی که BMI (شاخص توده بدنی) آن‌ها بیشتر از ۴۰ کیلوگرم بر متر مربع است نیز توصیه می‌شود.

فهرست بیماری‌هایی که حتما نیاز به واکسن آنفلوآنزا دارند:

این واکسن برای هر کسی که یکی از بیماری‌های مزمن زیر را دارد توصیه می‌شود، زیرا بیماری آن‌ها را در برابر عوارض آنفولانزا آسیب‌پذیرتر می‌کند. شرایط مزمن قلب یا ریه به اندازه کافی شدید است که نیاز به نظارت منظم پزشکی یا مراقبت‌های بیمارستانی دارد، از جمله:

  • دیسپلازی برونش ریوی
  • فیبروز سیستیک
  • بیماری انسداد مزمن ریه (COPD)
  • آمفیزم
  • آسم

شرایط مزمن مانند:

  • دیابت یا سایر اختلالات متابولیک مزمن
  • اختلالات کبدی، از جمله سیروز
  • اختلالات کلیوی
  • اختلالات خونی، از جمله هموگلوبینوپاتی
  • سرطان
  • نقص سیستم ایمنی، از جمله عفونت HIV
  • سرکوب سیستم ایمنی ناشی از پرتو درمانی، شیمی درمانی یا داروهای ضد رد (پیوند)

مشکلات سلامتی که می‌تواند بر توانایی دفع ترشحات تنفسی و توانایی بلع تأثیر بگذارد، از جمله:

  • اختلالات شناختی
  • آسیب های نخاعی
  • اختلالات تشنج
  • اختلالات عصبی عضلانی
  • چاقی مرضی

درباره برنامه واکسیناسیون

هدف برنامه ایمن سازی آنفولانزا کاهش بستری شدن در بیمارستان و مرگ و میر در میان افرادی است که بیشتر در معرض خطر هستند. بنابراین در نظر گرفته نشده است که از همه موارد آنفولانزا جلوگیری شود.

افراد در معرض خطر، آنفولانزا می‌تواند به عنوان مثال، مشکلات تنفسی، ذات الریه یا حتی مرگ ایجاد کند. درمان این عوارض ممکن است نیاز به اقامت چند روزه یا حتی چند هفته‌ای در بیمارستان داشته باشد و منجر به از دست دادن استقلال در برخی از افراد مسن شود. هر سال یک کمپین واکسیناسیون در چارچوب این برنامه در ایران در نظر گرفته می‌شود.

هر سال نیاز به واکسن آنفلوآنزا است؟

هر ساله یک واکسن جدید آنفولانزا برای محافظت از شما در طول فصل آنفولانزای آینده تولید می‌شود. مهم است که هر سال یک واکسن جدید آنفولانزا بزنید زیرا:

ویروس‌های آنفولانزا می‌توانند در طول زمان تغییر کنند.

شات سالانه شامل سویه‌هایی است که انتظار می‌رود در فصل آینده بر اساس نظارت دقیق ویروس‌ها در گردش باشند.

اثربخشی این واکسن می‌تواند در طول زمان کاهش یابد. بنابراین دریافت واکسن آنفولانزا در هر سال به محافظت از شما کمک می‌کند.

اثربخشی واکسن آنفلوآنزا

اثربخشی واکسن آنفلوآنزا

دریافت واکسن آنفلوآنزا  موثرترین راه برای محافظت از خود در برابر آنفلوانزا و عوارض مربوط به آنفولانزا است. اگر به این بیماری مبتلا شوید، واکسن آنفلوآنزا ممکن است شدت بیماری و احتمال ایجاد عوارض مرتبط با آنفولانزا را کاهش دهد. اثربخشی واکسن می‌تواند متفاوت باشد و ممکن است به موارد زیر بستگی داشته باشد:

  • سلامت و سن فردی که واکسن آنفلوآنزا دریافت می‌کند.
  • چقدر واکسن با سویه‌های آنفولانزای در گردش در آن فصل مطابقت دارد.

سویه های در حال گردش در جمعیت گاهی اوقات می‌توانند در طول مدت زمان تولید واکسن تغییر کنند. هنگامی که این اتفاق می‌افتد واکسن آنفلوآنزا ممکن است آنطور که انتظار می‌رود عمل نکند.

واکسن آنفلوآنزا در هر فصل از ۳ یا ۴ سویه مختلف ویروس آنفولانزا محافظت می‌کند. این واکسن همچنان می‌تواند حتی زمانی که تطابق کمتری بین واکسن و سویه در گردش وجود دارد نیز محافظت ایجاد کند. البته این مسئله می‌تواند اثربخشی کمتری در برابر یک سویه از ویروس داشته باشد، اما همچنان از شما محافظت خواهد کرد.

نکات ایمنی جهت دریافت واکسن آنفلوآنزا

شما  نمی‌توانید آنفولانزا را با واکسن آنفلوآنزا دریافت کنید.

عوارض جانبی پس از واکسن آنفلوآنزا معمولاً خفیف است و در عرض چند روز خود به خود برطرف می‌شود.

واکنش‌های شدید بسیار نادر هستند.

واکسن آنفلوآنزای این فصل به محافظت از شما در برابر موارد زیر کمک می‌کند:

  • آنفولانزای A(H1N1)
  • آنفولانزای A(H3N2)
  • آنفولانزای B

آنفولانزا و COVID-19 توسط ویروس های مختلف ایجاد می‌شوند. این بدان معنی است که واکسن آنفلوآنزا از شما در برابر COVID-19 محافظت نمی‌کند. بسیار مهم است که با واکسیناسیون‌های توصیه شده COVID-19 به روز باشید.

سخن آخر

آنفولانزا یک عفونت حاد تنفسی به شمار می‌رود که توسط ویروس آنفولانزا ایجاد می‌شود. سه نوع ویروس آنفولانزا به نام‌های A، B و C وجود دارد. فقط ویروس‌های A و B دارای اهمیت اپیدمیولوژیک هستند. به ویژه ویروس A به دلیل تنوع آن که به آن اجازه می‌دهد تا دفاع ایمنی انسان را خنثی کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *