سلامت زنان

چکاپ سونوگرافی و ماموگرافی

مزایای غربالگری پستان

مطمئنا همه شما با غربالگری پستان و اهدافی که در کمک به سلامت زنان دنبال می‎کند، آشنا هستید. روش‌های مختلف غربالگری مانند چکاپ سونوگرافی و ماموگرافی به منظور تشخیص زودهنگام سرطان سینه و همچنین بررسی سلامت کلی پستان انجام می‌شود. مزایای مختلف چکاپ ماموگرافی و سونوگرافی به گونه‌ای است که هم شامل تشخیص، هم اقدامات پیشگیرانه و هم کمک به اثربخشی درمان‌های احتمالی می‌شود. بنابراین بهتر است با مشورت پزشک یکی از بهترین روش‌های تشخیصی را برای انجام غربالگری دوره‌ای  انتخاب کنید. عوامل مختلفی مانند سن، وزن، شرایط جسمانی و همچنین اهداف سلامتی در تعیین این موضوع که چکاپ ماموگرافی برای شما مناسب‌تر است یا سونوگرافی، تاثیرگذار است. این در حالی است که در برخی موارد پزشک انجام هر دو روش را برای تشخیص دقیق‌تر، تجویز می‌کند. با توجه به اهمیت این موضوع، در این مطلب به بررسی کامل هر دوش نوع چکاپ ماموگرافی و سونوگرافی می‌پردازیم.

چکاپ سونوگرافی و ماموگرافی

ضرورت غربالگری پستان

در پاسخ به این سوال که چرا انجام معاینه منظم پستان بسیار مهم است، باید گفت که سرطان پستان یکی از رایج‌ترین مشکلات سلامتی در بین زنان در سنین مختلف است. این در حالی است که معاینه پستان با تشخیص زودهنگام سرطان در مراحل اولیه، سلامت شما را تضمین می‌کند. همچنین با این کار، درمان موفقیت آمیز سرطان سینه که زودتر تشخیص داده می‌شود، آسان‌تر است. معاینه فیزیکی، چکاپ سونوگرافی و ماموگرافی مهم‌ترین روش‌های معاینه پستان محسوب می‌شوند. با توجه به اهمیت این موضوع، توصیه می‌شود که:

  • زنان ۴۰ تا ۴۴ ساله، غربالگری سالانه سرطان سینه را با روش ماموگرافی (اشعه ایکس از پستان) پیگیری کنند.
  • انجام سالانه ماموگرافی برای زنان در سنین بین ۴۵ تا ۵۴ ساله یک ضرورت محسوب می‌شود.
  • زنان ۵۵ ساله و بالاتر باید هر ۲ سال یکبار برای انجام ماموگرافی اقدام کنند. برای افرادی که سابقه خانوادگی این بیماری را دارند بهتر است هر سال غربالگری انجام شود. غربالگری باید تا زمانی ادامه یابد که یک زن از سلامت خود مطمئن شود.
  • همه زنان باید با مزایا، محدودیت‌ها و مضرات بالقوه مرتبط با غربالگری سرطان سینه آشنا باشند. زنان همچنین باید بدانند که پستان‌هایشان به طور معمول در برابر تغییرات هورمونی مانند قاعدگی چه تغییرات ظاهری و احساسی دارد. این کار به شما کمک می‌کند تا هر گونه تغییر غیر معمول و غیر طبیعی پستان را تشخیص داده و برای بررسی آن به پزشک مراجعه کنید.
  • زنانی که دارای سابقه خانوادگی سرطان سینه هستند یا وجود برخی تمایلات ژنتیکی و عوامل دیگر احتمال ابتلا به این بیماری را در آنها افزایش می‌دهد، باید غربالگری خود را به روش‌هایی مانند MRI همراه با ماموگرافی، انجام دهند. بنابراین با پزشک در مورد خطر ابتلا به سرطان سینه و انتخاب بهترین برنامه غربالگری با توجه به شرایط خود، صحبت کنید.
ضرورت غربالگری پستان

مزایای غربالگری پستان

برخی از مهم‌ترین مزایای غربالگری پستان که شامل روش‌های مختلف مانند چکاپ سونوگرافی و ماموگرافی است، عبارتند از:

ماموگرافی منظم جان انسان‌ها را نجات می‌دهد

 ماموگرافی غربالگری با تشخیص زودهنگام سرطان سینه، زمانی که می‌توان آن را قبل از رشد یا گسترش به سایر قسمت‌های بدن درمان کرد، جان انسان‌ها را نجات می‌دهد. توجه به این نکته بسیار مهم است که انجام منظم ماموگرافی، خطر مرگ ناشی از سرطان سینه را بیش از یک سوم کاهش خواهد داد.

ماموگرافی به تشخیص سرطان در مراحل اولیه کمک می‌کند

غربالگری سینه قبل از اینکه شما علائم و نشانه‌های سرطان را احساس کنید، تغییرات درون سینه را نشان می‌دهد. احتمال زنده ماندن از سرطان سینه زمانی که سرطان‌ها در مراحل اولیه هستند، بیشتر است.

غربالگری سینه پتانسیل درمان کمتر را افزایش می‌دهد

تشخیص زودهنگام سرطان سینه از طریق آزمایشات و روش‌های مختلف، می‌تواند به این معنی باشد که شما به درمان کمتری نسبت به زمانی که این بیماری دیر تشخیص داده شده و به سایر قسمت‌های بدن سرایت کرده است، نیاز دارید.

غربالگری سینه یک روش اثبات شده برای یافتن سرطان است

 در زنان ۴۵ تا ۶۹ ساله، چکاپ ماموگرافی می‌تواند بین ۸ تا ۹ مورد از هر ۱۰ سرطان را پیدا کند.

ماموگرافی در واقع به دنبال هرگونه تغییر در سینه‌ها است و با تشخیص نوع، شدت و گستره بافت مزاحم در پستان، به شما برای انجام اقدامات پزشکی و ضروری کمک می‌کند. در این شرایط باید در اسرع وقت برای دریافت درمان‌های لازم به پزشک مراجعه کنید.

چه زمانی باید غربالگری سینه انجام داد؟

یکی از رایج‌ترین سوالاتی که ذهن اکثر زنان را به خود مشغول کرده است، این است که چه زمانی باید برای غربالگری سینه و چکاپ سونوگرافی و ماموگرافی اقدام کنیم؟ به طور معمول شما باید از سنین ۵۰ تا ۵۳ سالگی، اولین غربالگری را آغاز کنید. همچنین تا زمانی که ۷۰ ساله شوید، باید حداقل هر ۳ سال یک بار برای انجام آزمایشات و چکاپ‌های مربوط به سلامت پستان با پزشک خود مشورت کنید. به طور کلی این افراد باید برای غربالگری سینه اقدام کنند:

  • افرادی که تا سن ۵۳ سالگی، هیچ نوع آزمایش و چکاپ‌هایی مانند سونوگرافی و ماموگرافی را دریافت نکرده‌اند. در صورتی که جزو این افراد هستید حتما با پزشک متخصص درباره بهترین و مناسب‌ترین روش بررسی سلامت پستان با توجه به شرایط خود، مشورت کرده و برای انجام آن اقدام کنید.
  • زنانی که در محدوده سنی ۷۱ سال یا بیشتر هستند. انجام غربالگری هر ۳ سال یکبار برای این افراد مناسب است.
  • اگر یک مرد ترنس، زن ترنس یا غیر باینری هستید، نحوه و زمان مناسب برای انجام غربالگری به شرایط و همچنین نوع جنسیت شما بستگی دارد. در این شرایط بهتر است از پزشک متخصص مشورت بگیرید تا بهترین اقدامات برای بررسی سلامت شما انجام شود.
  • در صورت داشتن هر گونه علائم سرطان سینه ابتدا به پزشک متخصص مراجعه کنید تا توصیه‌ها لازم به شما ارائه شود. توجه داشته باشید که در صورت مشاهده نشانه‌های مربوط به سرطان سینه، باید حتما برای چکاپ سونوگرافی و ماموگرافی اقدام کنید، حتی اگر اخیرا این کار را انجام داده باشید.
  • اگر پروتز سینه دارید، انجام ماموگرافی غربالگری یکی از کارهای ضروری برای شما محسوب می‌شود، زیرا این کار احتمال ایجاد اختلال در بافت سینه و یا سرطان را بررسی می‌کند. در این شرایط بهتر است در مورد اینکه کدام روش غربالگری سینه برای شما مناسب است، با پزشک خود صحبت کنید.
مزایای غربالگری پستان

چگونه غربالگری سینه به سلامت شما کمک می کند

همان‌طور که می‌دانید توده‌های سرطانی موجود در سینه، پیش از آنکه قابل لمس یا مشاهده باشند، بسیار کوچک بوده و به تدریج رشد می‌کنند. به این معنی که نشانه‌های سرطان سینه و امکان احساس آن در معاینات فیزیکی و بالینی، در مراحل بعدی این بیماری، ایجاد می‌شود. این در حالی است که غربالگری منظم پستان یکی از بهترین راه‌ها برای تشخیص سرطانی است که برای لمس یا مشاهده بسیار کوچک هستند. غربالگری سینه سالانه جان هزاران نفر را در دنیا نجات می‌دهد. یافتن زودهنگام سرطان از طریق چکاپ سونوگرافی و ماموگرافی اهمیت زیادی در سلامتی شما دارد، زیرا:

  • احتمال موفقیت آمیز بودن درمان را افزایش می‌دهد.
  • احتمال نیاز به برداشتن سینه (ماستکتومی) را کاهش می‌دهد.
  • به احتمال زیاد شما درمان خواهید شد.
  • می‌توانید سینه‌هایتان را به هر اندازه و شکلی که هستند، غربالگری کنید.

چکاپ ماموگرافی

 ماموگرافی غربالگری یک آزمایش تصویربرداری با دوز پایین است که به پزشکان کمک می‌کند تغییرات در بافت سینه را تشخیص دهند. در طول این روش ۱۰ دقیقه‌ای، یک تکنسین متخصص سینه‌های شما را به صورت تکی بین دو صفحه تصویربرداری قرار می‌دهد. اعمال فشار بر روی صفحات، تصویر دقیق‌تری با دوز کمتر تابش ایجاد می‌کند. تصاویر به دست آمده از این چکاپ، شرایط و موقعیت کلی پستان را از نظر سلامت و یا وجود هر گونه مشکل، نشان می‌دهد. اکثر پزشکان به افراد توصیه می‌کنند که غربالگری ماموگرافی سالانه را از سن ۴۰ سالگی آغاز کنند. روش تصویربرداری در چکاپ ماموگرافی شامل موارد زیر است:

ماموگرافی دوبعدی

 ماموگرافی دیجیتال دوبعدی، دو تصویر اشعه ایکس از پستان، یکی از بالا و دیگری از پهلو، گرفته و در اختیار شما قرار می‌دهد. این تصاویر مسطح و دو بعدی هستند، به این معنی که بافت‌های قرار گرفته بر روی هم، ممکن است مشکلات و  ناهنجاری‌هایی که می‌تواند نشانه‌های سرطان باشد را پنهان کند. اما با این حال انجام ماموگرافی دوبعدی در بزرگ‌نمایی و مشخص کردن کلسیفیکاسیون‌هایی که معمولا در بافت پستان رخ می‌دهند، موفق عمل کرده و دارای کاربرد است.

ماموگرافی سه بعدی

ماموگرافی سه بعدی یا توموسنتز دیجیتال پستان، یک روش تصویربرداری از بافت داخلی پستان است که به صورت یک قوس روی سینه حرکت کرده و چندین عکس اشعه ایکس از زوایای مختلف می‌گیرد. با کمک هوش مصنوعی، این امکان برای رادیولوژیست‌ها وجود دارد تا ۲۰۰ تا ۳۰۰ تصویر را با استفاده از روش ماموگرافی سه بعدی بررسی کنند. این در حالی است که تنها چهار تصویر با فناوری ۲ بعدی برای بررسی وضعیت سلامت پستان قابل مشاهده است. اکثر زنان به ویژه کسانی که سینه‌های متراکمی دارند باید ماموگرافی سه بعدی را برای غربالگری سالانه در نظر بگیرند. زیرا غربالگری سه بعدی می‌تواند میزان تشخیص سرطان را در برخی موارد افزایش دهد.

اگر یک توده قابل لمس و درد موضعی در سینه خود دارید یا متوجه تغییرات پوستی در نوک و پوست پستان یا ترشحات از نوک سینه شده‌اید، پزشک ممکن است ماموگرافی تشخیصی را برای بررسی علت این علائم برای شما تجویز کند. با انجام چکاپ ماموگرافی تشخیصی، رادیولوژیست نماهای ماموگرافی دو بعدی ویا سه بعدی تخصصی مانند بزرگنمایی و فشرده سازی نقطه‌ای را بررسی کرده و تصاویر را در زمان واقعی مشاهده می‌کنند.

چکاپ ماموگرافی

چکاپ سونوگرافی

همان‌طور که پیش‌تر اشاره شد، چکاپ سونوگرافی و ماموگرافی از روش‌های اصلی و مناسب برای بررسی وضعیت سلامت پستان محسوب می‌شوند. چکاپ سونوگرافی که در آن از امواج صوتی برای تصویربرداری از سینه استفاده می‌شود، بسیاری از توده‌ها و بافت‌های مزاحم موجود در سینه را به وضوح نشان می‌دهد. سونوگرافی به ویژه برای افرادی که سینه‌های متراکم دارند، یک روش ایده‌آل محسوب می‌شود. به خاطر داشته باشید که سونوگرافی یک آزمایش مکمل ماموگرافی است و به هیچ عنوان نباید به عنوان جایگزینی برای ماموگرافی در نظر گرفته شود. برخی از روش‌های چکاپ سونوگرافی که توسط پزشک و با توجه به شرایط و وضعیت شما توصیه می‌شود، عبارت است از:

سونوگرافی دستی

 پزشکان معمولا سونوگرافی هدفمند تشخیصی دستی را زمانی که یافته‌های ماموگرافی نیاز به بررسی بیشتری دارد، یا به عنوان یک روش غربالگری همراه با ماموگرافی هنگامی که توده، درد موضعی در سینه، ایجاد تغییرات در پوست و نوک پستان یا ترشح از نوک پستان دارید، توصیه می‌کنند.

سونوگرافی خودکار

روش سونوگرافی خودکار برای غربالگری کل سینه به گونه‌ای است که در آن هر پستان را با استفاده از یک مبدل بزرگ در سه حرکت بررسی می‌کنند. سونوگرافی خودکار می‌تواند برای غربالگری تکمیلی در بیمارانی که در معرض خطر بالای سرطان سینه هستند و همچنین در افراد با خطر متوسط که سینه‌های بسیار متراکم دارند، توصیه شود. پزشکان همچنین ممکن است از ABUS برای ارزیابی درد کل سینه و حساسیت پستان استفاده کنند.

چکاپ سونوگرافی

بررسی نتایج غربالگری

همان‌طور که اشاره شد، غربالگری می‌تواند به روش‌های مختلف از جمله چکاپ سونوگرافی و ماموگرافی انجام شود. چه غربالگری شما شامل ماموگرافی، سونوگرافی یا MRI باشد یا ترکیبی از هر سه، ممکن است شاهد نتایج مثبت کاذب باشید. به طور کلی یک معاینه غربالگری مثبت کاذب زمانی اتفاق می‌افتد که بیمار برای بررسی بیشتر در مورد یافته‌ای که در نهایت سرطانی نبوده است، دوباره فراخوانده شود. این در حالی است که احتمال داشتن یک نتیجه مثبت کاذب با ماموگرافی پایه بیشتر است. بررسی‌ها نشان می‌دهد که زنانی که ماموگرافی قبلی برای مقایسه انجام داده‌اند، نتایج مثبت کاذب کمتری نسبت به دیگران دارند. این یافته‌های نادرست بیشتر در بین بیمارانی است که:

  • در محدوده سنی ۴۰ تا ۴۹ سال هستند.
  • سینه‌های متراکم دارند.
  • یک بیوپسی خوش خیم قبلی داشته باشند.
  • سابقه خانوادگی سرطان سینه دارند.
  • در حال مصرف قرص‌های مرتبط با هورمون درمانی جایگزین هستند.
بررسی نتایج غربالگری

چکاپ سونوگرافی سینه بهتر است یا ماموگرافی؟

یکی از رایج‌ترین سوالات پیش از اقدام برای غربالگری تشخیصی این است که کدام روش و آزمایشات از بین دو نوع چکاپ سونوگرافی و ماموگرافی بهتر است و نتایج دقیق‌تری را ارائه می‌دهد. این می‌تواند یکی از مهم‌ترین سوالاتی باشد که باید پاسخ واضح و منطقی به آن بدهید. این در حالی است که بهترین فرد برای کمک به شما در انتخاب هر کدام از این دو روش، پزشک متخصص است. در واقع پزشک با بررسی وضعیت شما و علائمی که ممکن است داشته باشید، بهترین و ایده‌آل‌ترین اقدامات پزشکی و تشخیصی را به شما توصیه خواهد کرد. همچنین در برخی موارد خاص و نگران کننده ممکن است پزشک از هر دو روش ذکر شده برای بررسی وضعیت سلامت پستان استفاده کند، اما با این حال چندین تفاوت قابل توجه وجود دارد که کاربرد این دو روش را از هم متمایز کرده و مشخص می‌کند، از جمله:

  • روش تصویربرداری:   Modalityنوعی تصویربرداری است که در طول آزمایش تشخیصی استفاده می‌شود. در سونوگرافی برای ایجاد تصاویر واضح و مشخص از بافت داخلی پستان از امواج صوتی استفاده می‌شود، این در حالی است که تصاویر در چکاپ ماموگرافی با  اشعه ایکس(تابش امواج الکترومغناطیسی) ثبت می‌شوند.
  • کیفیت تصاویر تولید شده: سونوگرافی و ماموگرافی از فناوری‌های متفاوتی برای ثبت تصاویر استفاده می‌کنند و همین امر منجر به تولید انواع مختلفی از تصاویر توسط این دو روش شده است. به عنوان مثال، سونوگرافی در ثبت میکروکلسیفیکاسیون‌ها ضعیف عمل می‌کند. اهمیت این موضوع زمانی بیشتر می‌شود که بدانید این رسوبات ریز کلسیم در اکثر موارد به عنوان اولین نشانه‌های سرطان شناخته می‌شوند. کیفیت تصاویر ماموگرافی به گونه‌ای است که توانایی تشخیص میکروکلسیفیکاسیون‌ها را دارد.
  • دلایل تصویربرداری: در برخی موارد، سونوگرافی یا ماموگرافی به منظور غربالگری تشخیصی تجویز می‌شود. سونوگرافی سینه کاربردهایی فراتر از یک روش پیگیری دارد، به این شکل که تمام پزشکان برای انجام بیوپسی سینه و جمع‌آوری نمونه از بافت پستان برای آزمایشات مربوط به سرطان سینه، از تصویربرداری سونوگرافی برای هدایت سوزن به ناحیه صحیح و تحت درمان استفاده می‌کنند.

سونوگرافی پستان به این دلیل که ممکن است برخی از علائم اولیه تومورهای سرطانی سینه را پنهان کند، به عنوان روش غربالگری قطعی و توصیه شده برای سرطان سینه محسوب نمی‌شود. اما باید توجه داشته باشید که برخی از بیماران با توجه به اهداف تشخیصی یا علائمی که دارند ممکن است کاندیدهای بهتری برای سونوگرافی در مقایسه با ماموگرافی باشند. سونوگرافی می‌تواند به عنوان بهترین و مناسب‌ترین روش تشخیصی برای زنان باردار و همچنین زنان جوان‌تر( در دهه ۲ زندگی) توصیه شود.

چکاپ سونوگرافی سینه بهتر است یا ماموگرافی؟

چکاپ سونوگرافی و ماموگرافی، کدام روش برای شما مناسب تر است؟

تشخیص این موضوع که کدام روش از بین چکاپ سونوگرافی و ماموگرافی برای شما مناسب‌تر است، باید توسط پزشک انجام شود. همان‌طور که می‌دانید هر دو نوع تصویربرداری در نشان دادن وضعیت سلامت یا وجود مشکل در بافت داخلی پستان، موفق عمل می‌کنند، اما انتخاب یکی از این روش‌ها و یا ضرورت انجام همزمان آن‌ها به عوامل مختلفی بستگی دارد. به طور کلی اقدامات پیشگیرانه، مراقبتی و درمانی پزشکی که برای یک فرد مناسب است ممکن است برای دیگری ایده‌آل نباشد. برخی از مهم‌ترین عواملی که در تصمیم پزشک برای تجویز چکاپ ماموگرافی و سونوگرافی تاثیرگذار است، شامل موارد زیر است:

  • سن شما: اکثر پزشکان برای زنان زیر ۳۰ سال، چکاپ سونوگرافی را به منظور بررسی سلامت پستان تجویز می‌کنند. به طور معمول، برای زنان جوان که کمتر در معرض ابتلا به سرطان سینه هستند، ماموگرافی توصیه نمی‌شود.  اما در صورتی که زنانی که در این محدوده سنی هستند، سابقه خانوادگی قابل توجهی درباره سرطان سینه داشته باشند، باید ماموگرافی نیز انجام دهند. همچنین وجود برخی علائم و نشانه‌های نگران کننده از احتمال ابتلا به سرطان نیز انجام ماموگرافی را برای زنان جوان به امری لازم و ضروری تبدیل خواهد کرد.
  • وزن شما: وزن و اندازه سینه‌های شما می‌تواند بر کیفیت تصویربرداری در هر کدام از روش‌های تشخیصی تأثیر بگذارد. برای مثال، ماموگرافی در تشخیص سرطان در زنانی که دارای بافت سینه متراکمی هستند، ضعیف‌تر عمل می‌کند. به همین دلیل، ممکن است پزشک، سونوگرافی را برای شما به عنوان بهترین و مناسب‌ترین گزینه توصیه کند. این در حالی است که تصاویر دقیقی از سونوگرافی برای زنانی که سینه‌های بزرگ دارند یا چاق هستند، به دست نمی‌آید.
  • دلیل تصویربرداری: اگر پزشک شما در حال انجام بیوپسی است یا می‌خواهد تشخیص دهد که آیا کیستی دارید که نیاز به تخلیه دارد، سونوگرافی سینه بهترین گزینه است.
  • عوامل خطر: اگر نمی‌توانید عکس‌برداری با اشعه ایکس انجام دهید، سونوگرافی ممکن است به عنوان یک گزینه ایده‌آل برای شما در نظر گرفته شود.

خطرات غربالگری پستان

 حالا که با مزایای غربالگری پستان و این موضوع که کدام روش‌های چکاپ سونوگرافی و ماموگرافی برای شما مناسب‌تر است، آشنا شدید، بهتر است برخی از مضرات و خطرات احتمالی غربالگری پستان را نیز در نظر داشته باشید، از جمله:

 برخی از سرطان‌ها ممکن است به شما آسیب نرسانند

ماموگرافی غربالگری می‌تواند سرطان‌های کوچک سینه را نشان دهد. به این معنی که اگر غربالگری انجام نمی‌دادید، این توده‌ها با لمس و معاینه فیزیکی قابل تشخیص نبودند. این در حالی است که برخی از این سرطان‌ها در همان مرحله اولیه خود باقی مانده و رشدی نخواهند داشت. این شرایط در واقع تهدیدی برای سلامت و زندگی شما محسوب نمی‌شود. البته باید در نظر داشته باشید که این نکته برای ۱ مورد از ۱۰ سرطانی که با غربالگری پستان تشخیص داده می‌شود، صادق است. یکی از محدودیت‌های غربالگری پستان این است که با استفاده از آن نمی‌توان تشخیص داد که کدام یک از این سرطان‌ها مضر هستند و پیشرفت می‌کنند و کدام یک بدون ضرر و بی خطر هستند. بنابراین برای هر نوع سرطانی که با تکیه بر غربالگری نشان داده می‌شود، درمان پزشکی ارائه خواهد شد.

ماموگرافی همه سرطان‌ها را نشان نمی‌دهد

درست است که غربالگری پستان با استفاده از چکاپ سونوگرافی و ماموگرافی، با هدف بررسی سلامت پستان از نظر وجود یا عدم وجود بافت‌های مزاحم و توده‌های سرطانی انجام می‌شود، اما ممکن است برخی از سرطان‌ها را تشخیص ندهد. در برخی موارد ممکن است نتایج ماموگرافی طبیعی به نظر برسد، حتی اگر در جایی از سینه شما توده سرطانی وجود داشته باشد. در زنان ۴۵ تا ۶۹ ساله، حدود ۱ یا ۲ مورد از هر ۱۰ سرطان توسط ماموگرافی یافت نمی‌شود.

در غربالگری پستان خطرات تابش و تشعشع وجود دارد

تنها خطر و ضرر آشکار و محسوس غربالگری پستان این است که شما برای تصویربرداری در معرض اشعه هستید. ماموگرافی در واقع نوعی تصویربرداری با استفاده از اشعه ایکس است و شما را در معرض مقدار کمی اشعه قرار خواهد داد، اما بعید است که آسیبی برای شما به همراه داشته باشد. میزان تابش حتی با ماموگرافی دیجیتال کمتر است.

غربالگری پستان کمی درد و استرس ایجاد می‌کند

 چکاپ ماموگرافی در اکثر مواقع کمی احساس درد و ناراحتی ایجاد می‌کند. این در حالی است که برخی از زنان درد، استرس و ناراحتی زیادی را حین ماموگرافی تحمل می‌کنند. در این شرایط بهتر است با پزشک برای کمک به کاهش درد و نگرانی خود صحبت کنید.

نکات مهم در مورد چکاپ ماموگرافی

  • ماموگرافی می‌تواند زندگی شما را نجات دهد. یافتن زودهنگام سرطان سینه خطر مرگ ناشی از این بیماری را ۲۵ تا ۳۰ درصد یا بیشتر کاهش می‌دهد. زنان باید از سن ۴۰ سالگی یا زودتر(در صورت خطر بالا)، ماموگرافی را به طور سالانه شروع کنند.
  • ماموگرافی یک روش سریع است (حدود ۲۰ دقیقه) و درد و ناراحتی ناشی از انجام آن برای اکثر زنان حداقل است.
  • ماموگرافی یک روش بی خطر است. شما در طول انجام این روش غربالگری فقط در معرض مقدار بسیار کمی از اشعه که برای تصویربرداری استفاده می‌شود، قرار دارید.
  • برای ماموگرافی به دنبال بهترین کیفیت و نتیجه باشید. بنابراین اگر سینه‌های متراکمی دارید یا زیر ۵۰ سال سن دارید، سعی کنید ماموگرافی دیجیتال انجام دهید. تصاویر به دست آمده از ماموگرافی دیجیتال بر روی کامپیوتر ضبط می‌شود تا پزشکان بتوانند بخش‌های خاصی از تصویر را بزرگ کرده و موارد مشکوک را دقیق‌تر بررسی کنند.

مزایای انجام خودآزمایی پستان چیست؟

در صورتی که سابقه خانوادگی ابتلا به سرطان پستان را دارید و یا در سنین پر خطر برای احتمال ابتلا به این بیماری هستید، انجام معاینه پستان می‌تواند شانس شما را برای یافتن توده‌های سرطانی در مراحل اولیه افزایش دهد. این کار بسیار آسان است و وقت زیادی از شما نمی‌گیرد اما به میزان قابل توجهی شانس شما را برای بهبودی کامل(در صورت ابتلا به سرطان سینه) افزایش می‌دهد.

جالب است بدانید که نرخ بقای سرطان پستان بر حسب نرخ بقای پنج ساله توضیح داده می‌شود. این روش نشان دهنده درصد زنده ماندن بیماران سرطانی پنج سال پس از تشخیص بیماری آنها است. برای همه زنانی که مشکل آنها سرطان سینه تشخیص داده شده است، میزان بقای پنج ساله کلی ۸۹.۷٪ است. با این حال، تشخیص زودهنگام می‌تواند نتایج طولانی مدتی برای احتمال بیشتر زنده ماندن ایجاد کند. به این شکل که:

  • برای زنانی که تشخیص سرطان سینه خود را در مرحله ۰ یا مرحله ۱ دریافت می‌کنند، میزان بقای پنج ساله آنها ۹۸.۸٪ و بالاتر است.
  • هنگامی که تشخیص در مرحله ۲ رخ می‌دهد، این میزان به ۹۳٪ کاهش می‌یابد.
  • تشخیص مرحله ۳ دارای نرخ بقای پنج ساله ۷۲٪ است، در حالی که میزان تشخیص مرحله ۴ به ۲۲٪ کاهش می‌یابد.

سخن پایانی

غربالگری پستان یکی از روش‌های مهم و ضروری در تشخیص مشکلات مربوط به پستان مانند سرطان سینه است. با توجه به این موضوع که سرطان پستان در بین زنان رواج زیادی دارد، انجام غربالگری پستان از جمله چکاپ سونوگرافی و ماموگرافی نقش مهمی در تضمین سلامت شما ایفا می‌کند. هر دو روش بسته به شرایط شما و اهدافی که از نظر سلامتی دنبال می‌کنید، نتایج مطلوبی ایجاد می‌کنند. تشخیص این موضوع که کدام روش غربالگری پستان برای شما مناسب‌تر است، با نظر و توصیه پزشک متخصص انجام می‌شود. توصیه می‌شود معاینه دوره‌ای پستان و انجام سالانه غربالگری را به منظور حفظ سلامت خود و کمک به تشخیص زودهنگام مشکلات مربوط به سرطان سینه، فراموش نکنید.

منابع

  1. https://www.cedars-sinai.org/blog/mammograms-ultrasounds-mris-whats-the-difference.html
  2. https://www.wcorlando.com/blog/why-its-important-to-regularly-complete-a-breast-self-examination
  3. https://www.breastcancer.org/screening-testing/mammograms/benefits-risks
  4. https://www.timetoscreen.nz/breast-screening/why-go/benefits-and-risks/
  5. https://www.nhs.uk/conditions/breast-screening-mammogram/when-youll-be-invited-and-who-should-go/ 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *