شیردهی

نوشیدن آب در شیردهی

نوشیدن آب در شیردهی

وقتی به نوزادتان شیر می‌دهید، در واقع نیاز او به آب را برطرف می‌کنید. شیر مادر حدود ۹۰ درصد آب است، بنابراین مهم است که بدانید در دوران شیردهی چه مقدار آب باید بنوشید. آیا شما به میزان کافی آب می‌نوشید که نیاز خودتان و فرزند دلبندتان را برطرف کند؟ حتماً نگاهی به این مطلب بیندازید تا بدانید مصرف آب در شیردهی چقدر باید باشد. بعلاوه، در این مطلب از سایت پینوبیبی به شما می‌گوییم که علائم کم آبی در دوران شیردهی چیست و چه نوشیدنی‌هایی باعث افزایش شیر مادر می‌شوند.

اگر یک مادر باردار یا شیرده هستید، پیشنهاد می‌کنیم بعد از خواندن این مطلب حتماً سری به مابقی مطالب سایت ما هم بزنید.

نوشیدن آب برای مادر شیرده – مصرف آب در شیردهی

در دوران شیردهی چقدر آب بنوشم؟

توصیه می‌شود که مادران شیرده مقدار زیادی آب بنوشند تا بدن آن‌ها به خوبی هیدراته شود. زیرا تولید شیر می‌تواند بدن را کم آب کند. اگر شما هم در دوران شیردهی هستید، توصیه می‌کنیم که حدود ۲ تا ۳ لیتر آب در طول روز بنوشید. (یعنی حدود ۸ تا ۱۲ فنجان آب در روز.)

با این حال، همان‌طور که گفتیم این دستورالعمل یک دستورالعمل کلی است. مقدار آب مورد نیاز برای هر شخص می‌تواند با توجه به عوامل مختلفی متفاوت باشد. عواملی مانند وزن، میزان فعالیت، و همچنین آب و هوای منطقه زندگی شما. طبیعتاً اگر فعالیتان زیاد است یا در منطقه گرمسیر زندگی می‌کنید، باید آب بیشتری بنوشید. همیشه یادتان باشد که بدنتان با شما حرف می‌زند. به بدن خود گوش دهید و خودتان نیاز آن را تشخیص دهید. هیچ‌وقت اهمیت مصرف آب در شیردهی را دست کم نگیرید. زیرا تشنگی یا کم آبی بدن می‌تواند در تولید شیر اختلال ایجاد کند.

آیا نوشیدن آب بیشتر باعث افزایش شیر مادر می‌شود؟

نوشیدن آب بیشتر می‌تواند به افزایش شیر برخی از مادران کمک کند. با این حال، باید بگوییم که عوامل زیادی می‌توانند بر تولید شیر تأثیر بگذارند. نوشیدن آب هر چقدر هم که زیاد باشد، باز هم به تنهایی ممکن است لزوماً منجر به افزایش قابل توجهی در میزان شیر نشود.

شاید بپرسید که برای افزایش شیر چه عوامل دیگری را (در کنار نوشیدن آب) باید در نظر بگیریم؟ ماجرا از این قرار است که هورمون‌های پرولاکتین و اکسی‌توسین در درجه اول میزان تولید شیر مادر را تنظیم می‌کند. پس نتیجه می‌گیریم که متعادل بودن هورمون‌های بدن شما یکی از مهم‌ترین عوامل مؤثر برای افزایش تولید شیر است. عواملی مانند دفعات شیردهی کودک نیز در میزان تولید شیر تأثیر دارد. بنابراین، باید بگوییم که خوردن آب در شیردهی بسیار ضروری است. اما ممکن است تنها راه حل لازم برای افزایش میزان شیر نباشد. اگر در مورد میزان تولید شیر خود نگران هستید، بهتر است برای دریافت مشاوره شخصی پزشکتان صحبت کنید.

کم آبی بدن در دوران شیردهی چه اثری بر روی مادر و نوزاد دارد؟

کم آبی می‌تواند بر روی مادران شیرده و همچنین بر شیر و کیفیت شیر آنها تأثیر بگذارد. هنگامی که بدن کم آب می‌شود، ممکن است میزان تولید شیر مادر کاهش پیدا کند. بعلاوه، اگر مادر در دوران شیردهی آب کافی ننوشد، شیر تولید شده ممکن است غلیظ‌تر باشد و کیفیت آن پایین بیاید. این موضوع می‌تواند باعث ایجاد مشکلاتی برای کودک در هنگام تغذیه شود. چرا؟ زیرا آب مورد نیاز برای بدن نوزاد در دوران شیرخواری از شیر مادر تأمین می‌شود. پس اگر شیر مادر حاوی میزان مناسب آب نباشد، بدن کودک نیز دچار مشکل می‌شود. به همین دلیل است که می‌گوییم مصرف آب در شیردهی برای سلامت شما و فرزندتان ضروری است.

از کجا بفهمم که در دوران شیردهی آب کافی می‌نوشم یا نه؟ علائم کم آبی

برای جلوگیری از کم آبی بدن در دوران شیردهی، حتماً روزانه مقدار زیادی آب و مایعات مصرف کنید. معمولاً توصیه می‌شود که مادران در دوران شیردهی حدود ۲ تا ۳ لیتر آب در طول روز مصرف کنند. اما در صورتی که تعریق یا ادرار مکرر دارید، آب بیشتری بنوشید. همچنین اگر علائم زیر را در بدنتان مشاهده کردید، احتمالاً به این معنی است که به آب بیشتری نیاز دارید:

  1. ادرار زرد تیره
  2. خشکی دهان و گلو
  3. احساس سرگیجه یا سبکی سر
  4. سردرد
  5. خستگی
  6. خشکی یا خارش پوست

اگر میل ندارید به میزان کافی آب بنوشید، سری به پایان این مطلب بزنید. در انتهای مطلب یک توصیه جالب برای مادرانی داریم که میل زیادی به نوشیدن آب ندارند.

چند توصیه مهم و کاربردی برای هیدراته ماندن در دوران شیردهی

حال اجازه دهید که متخصصان پینوبیبی چند توصیه کلیدی برای هیدراته ماندن در دوران شیردهی را با شما در میان بگذارند:

  • یک بطری آب را در نزدیکی خود نگه دارید

 همیشه یک بطری آب قابل پر کردن در دسترس داشته باشید و در طول روز جرعه‌جرعه از آن بنوشید.

  • قبل از شیردهی آب بنوشید

 قبل از شروع شیردهی یک لیوان آب بنوشید؛ زیرا شیردهی می‌تواند آب بدن شما را کم کند.

  • غذاهای آب‌رسان بخورید

 غذاهایی که سرشار از آب هستند را در رژیم غذایی خود بگنجانید. (مانند میوه‌ها و سبزیجات). این غذاها می‌توانند تضمین کنند که مصرف آب در شیردهی برای شما کافی خواهد بود.

  • مایعات را در فواصل منظم بنوشید

یادتان باشد که حداقل هر ساعت یک بار، مایعات بنوشید تا مطمئن شوید که در طول روز به اندازه کافی هیدراته می‌شوید.

  • پرهیز از دیورتیک‌ها (ادرار آورها)

مصرف دیورتیک‌ها (ادرارآورها) مانند کافئین و الکل را محدود کنید یا از آن اجتناب کنید. زیرا این مواد می‌توانند بدن را کم آب کنند. (دیورتیک‌ها موادی هستند که بر روی کلیه اثر می‌گذارند و حجم ادرار را بیشتر می‌کنند.)

  • از نوشیدنی‌های حاوی الکترولیت طبیعی استفاده کنید

 نوشیدنی‌های حاوی الکترولیت مانند آبمیوه، آب نارگیل و… برای مادران در دوران شیردهی بسیار مفید هستند. به خصوص اگر زیاد عرق می‌کنید یا مایعات زیادی از دست داده‌اید، حتماً توصیه می‌کنیم این نوشیدنی‌ها را مصرف نمایید.

  • استراحت کنید

 حتماً در طول روز به میزان کافی استراحت کنید زیرا عدم دریافت خواب کافی می‌تواند باعث کم آبی بدن شود.

  • به بدن خود گوش دهید

 اگر تشنه هستید، نسبت به احساستان بی توجهی نکنید. همیشه به بدنتان گوش دهید و در صورت احساس تشنگی حتماً به میزان کافی آب بنوشید.

نوشیدن آب در شیردهی

اگر در دوران شیردهی دچار کم آبی شوید چه اتفاقی می‌افتد؟

عدم مصرف آب در شیردهی به میزان کافی می‌تواند عواقب متعددی برای مادر و نوزاد داشته باشد.

برای مادر، کم آبی می‌تواند منجر به کاهش تولید شیر و کاهش کیفیت شیر شود. همچنین کم آبی برای مادر می‌تواند باعث خستگی، سردرد و کاهش عملکرد شناختی شود. منظور از کاهش عملکرد شناختی این است که توانایی ذهن مادر برای انجام فعالیت‌های ذهنی کاهش پیدا می‌کند.

برای نوزاد، کم‌آبی در بدن مادر می‌تواند منجر به کاهش مصرف شیر و دریافت نکردن مواد مغذی کافی شود. وقتی بدن مادر کم آب باشد، احتمال دارد که بدن نوزاد هم دچار کم آبی شود.

حالا متوجه شدید که چرا می‌گوییم خوردن آب در شیردهی این‌قدر برای مادر ضروری است؟ اگر در مورد مصرف مایعات خود نگران هستید یا علائم کم آبی را تجربه می‌کنید، بهتر است با پزشکتان در این مورد صحبت کنید.

آیا نوزادانی که با شیر مادر تغذیه می‌شوند دچار کم آبی می‌شوند؟

بروز کم آبی در نوزادانی که از شیر مادر تغذیه می‌کنند نسبت به نوزادانی که شیر خشک می‌خورند کمتر است. اما با این حال نوزادانی که با شیر مادر تغذیه می‌شوند نیز ممکن است دچار کم آبی شوند. در صورتی که مادر شیر کافی تولید نکند یا به نوزاد به حد کافی شیر ندهد، ممکن است نوزاد دچار کم آبی شود.

علائم کم آبی در نوزادان شامل کاهش ادرار، خشکی دهان، گودی چشم و گریه بدون اشک است. اگر فکر می‌کنید که نوزادتان ممکن است دچار کم آبی شده باشد، باید با پزشک اطفال در این مورد مشورت کنند.

یک مادر شیرده چقدر آب باید بنوشد؟

ما نمی‌توانیم برای همه یک نسخه بپیچیم زیرا میزان لازم مصرف آب در شیردهی بستگی به عواملی مانند سن، وزن، سطح فعالیت و آب و هوا دارد. با این حال، یک دستورالعمل کلی که پزشکان معمولاً توصیه می‌کنند، این است که روزانه حداقل ۶۴ اونس (حدود ۲ لیتر) آب بنوشید.

بهترین نوشیدنی برای افزایش شیر چیست؟

ما نمی‌توانیم یک نوشیدنی خاص را به عنوان بهترین نوشیدنی برای افزایش شیر معرفی کنیم. زیرا بدن هر خانمی متفاوت است. با این حال، نوشیدن آب فراوان برای بسیاری از مادران شیرده توانسته است به افزایش شیر آنها کمک کند. علاوه بر این، برخی از مادران می‌گویند که نوشیدن دم‌نوش‌های گیاهی مانند شنبلیله یا خار مریم می‌تواند به افزایش تولید شیر کمک کند. البته باید بگوییم این نوشیدنی‌ها به طور سنتی برای افزایش عرضه شیر استفاده می‌شده‌اند. اما شواهد علمی محدودی در علم مدرن وجود دارد که اثربخشی این نوشیدنی‌ها را تأیید کند. با این حال، هنوز هم افرادی که به طب سنتی اعتقاد دارند از چنین نوشیدنی‌های گیاهی برای افزایش تولید شیر استفاده می‌کنند.

یک نکته مهم دیگر را از قلم نیندازیم! به خاطر داشته باشید که افزایش تولید شیر شامل فرایندهای هورمونی و فیزیولوژیکی پیچیده‌ای است و عواملی مانند استرس، الگوی خواب و سلامت کلی بدن نیز می‌توانند بر میزان تولید شیر تأثیر بگذارند. پس قبل از هر چیز حتماً خوابتان را تنظیم کنید و از استرس و نگرانی دور بمانید.

بهترین نوشیدنی الکترولیتی برای شیردهی چیست؟

نوشیدنی‌های الکترولیتی مانند پاورید، گتورید، و پدیالیت (Pedialyte،Gatorade  و Powerade) به خوبی قادر هستند بدن را هیدراته کنند. این نوشیدنی‌ها اغلب برای جبران مایعات و الکترولیت‌های از دست رفته در طول بیماری یا ورزش توصیه می‌شوند. با این حال، یادتان باشد که این نوشیدنی‌ها حاوی قندهای اضافه شده و مواد مصنوعی هستند و لزوماً بهترین گزینه برای مادران شیرده نیستند.

شیر مادر تمام مواد مغذی مورد نیاز کودک از جمله الکترولیت‌ها را تأمین می‌کند. آیا یک مادر شیرده هستید و احساس می‌کنید آب بدنتان کم شده است؟ در این صورت بهتر است به جای تکیه بر نوشیدنی‌های الکترولیتی، مصرف آب در شیردهی را افزایش دهید. بهترین انتخاب‌ها در بین نوشیدنی‌ها برای مادران شیرده آب آشامیدنی، دم‌نوش‌های گیاهی و سایر نوشیدنی‌های بدون شیرینی هستند.

آیا به میزان کافی آب مصرف می‌کنید اما کم آبی بدنتان برطرف نشده است؟ در برخی موارد، یک بیماری زمینه‌ای جدی‌تر ممکن است علت کم آبی بدن آنها باشد. پس حتماً در این مورد با پزشکتان صحبت کنید.

اگر میل نداشته باشم این‌قدر آب بنوشم چه کار باید بکنم؟

بعضی از افراد می‌گویند که دوست ندارند این‌قدر آب ساده بنوشند. شاید شما هم طعم آب ساده را در مقادیر زیاد دوست نداشته باشید و میلی به نوشیدن آن داشته باشید. نگران نباشید زیرا متخصصین سایت پینوبیبی چند جایگزین عالی به شما معرفی می‌کنند.

  1. یک جایگزین بی نظیر برای آب ساده، این است که آب ولرم را با مقداری عسل و یکی دو قطره آبلیموی تازه مخلوط کنید. در این حالت آب طعم بسیار دلچسب‌تری می‌گیرد و به راحتی می‌توانید آن را بنوشید و دچار بی‌میلی نسبت به آب نشوید.
  2. یک گزینه جایگزین عالی دیگر نیز مصرف دو یا سه فنجان شیر است. شیر نه تنها حاوی مقدار زیادی آب است، بلکه کلسیم و سایر مواد مغذی را نیز تأمین می‌کند. سعی کنید شیر کم چرب یا بدون چربی داشته باشید و شیر غیر پاستوریزه مصرف نکنید. استفاده از این جایگزین‌ها یک روش عالی مصرف آب در شیردهی به میزان کافی است.
فواید نوشیدن آب در شیردهی

 فواید شگفت انگیز نوشیدن آب فراوان در دوران بارداری و شیردهی

شاید فکر کنید که مصرف آب در دوران شیردهی و بارداری یک توصیه پیش پا افتاده است. اما همین توصیه کوچک، می‌تواند فواید شگفت‌انگیز زیر را به شما و فرزندتان هدیه دهد:

  1. نوشیدن آب کافی باعث ایجاد مایع آمنیوتیک را در رحم می‌شود که کودک شما را ایمن نگه می‌دارد.
  2. باعث می‌شود بدنتان خون اضافی برای تأمین نیاز کودک را تولید کند.
  3. فرایند هضم را بهبود می‌بخشد.
  4. مواد زائد بدنتان حذف می‌شود و شما و نوزادتان در سلامت بیشتری به سر خواهید برد.

شاید فکر کنید که هیدراته ماندن کار ساده‌ای است. اما جالب است بدانید که از هر ۹ نفر در جهان، ۱ نفر دچار کم آبی است. پس هیدراته ماندن آن‌قدرها هم کار راحتی نیست و نیاز به تلاش آگاهانه دارد. زیرا بسیاری از ما اهمیت مصرف آب کافی را دست کم می‌گیریم. یادتان نرود که در دوران بارداری به ۸ تا ۱۲ فنجان آب در روز نیاز دارید. در دوران شیردهی، باید از این مقدار هم بیشتر آب بنوشید.

حالا نوبت شماست!

اگر این مطلب را تا انتها خوانده باشید، حتماً متوجه شده‌اید که مصرف آب در شیردهی چقدر واجب است. آیا در دوستان و آشنایانتان مادر باردار یا شیرده می‌شناسید؟ این مطلب را برای مادران شیردهی که می‌شناسید ارسال کنید تا آنان هم اهمیت این موضوع را بدانند و سهل‌انگاری نکنند.

منابع:

https://littleduniya.com/150-adorable-baby-girl-names/

https://www.webmd.com/baby/what-to-know-staying-hydrated-while-pregnant-breastfeeding

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *