پس از زایمان, دسته‌بندی نشده, مراقبت‌های بعد از زایمان

بهبودی بعد از سزارین

بهبودی پس از سزارین

فهرست موضوعات این مقاله

اگر به تازگی سزارین انجام داده‌اید، به شما تبریک می‌گوییم! شما یک عمل سخت را پشت سر گذاشته‌اید و به کودکتان زندگی بخشیده‌اید. پس باید به خودتان آفرین بگویید. در این مطلب از سایت پینوبیبی، ما ۹ توصیه جادویی و بسیار قدرتمند برای تسریع بهبودی بعد از سزارین را جمع آوری کرده‌ایم. بعلاوه، به شما می‌گوییم که در هر هفته‌ای پس از سزارین باید انتظار چه علائمی را داشته باشید. حتی اگر هنوز سزارین انجام نداده‌اید نیز خواندن این مطلب به شما کمک می‌کند که ذهنتان را برای روز موعود آماده کنید.

در پایان مطلب، سؤالات متداولی که خانم‌ها در مورد بهبودی بعد از سزارین می‌پرسند را نیز پاسخ داده‌ایم.

بهبودی پس از سزارین

۹ نکته جادویی برای بهبودی بعد از سزارین

هر فردی که سزارین می‌کند، با دیگری متفاوت است. زمانی که فردی سزارین را به عنوان یک عمل اورژانسی انجام دهد، بهبودی ممکن است بیشتر طول بکشد. عفونت‌ها، مشکلات برش سزارین، و بیماری‌های زمینه‌ای مانند دیابت نیز ممکن است زمان بهبودی را طولانی‌تر کنند.

مهم‌ترین کاری که می‌توانید برای بهبودی سریع‌تر انجام دهد این است که با پزشکتان در این مورد صحبت کنید و توصیه‌های او را مو به مو انجام دهید. بعلاوه، اجازه ندهید هیچ سؤال حل نشده‌ای در ذهنتان بماند. هر سؤالی دارید را حتماً از پزشکتان بپرسید تا جای شکی باقی نماند.

اگر به روش‌های زیر عمل کنید، بعد از سزارین با سرعت بسیار بیشتری بهبودی خواهید یافت:

۱. استراحت کافی را فراموش نکنید

استراحت برای بهبودی پس از هر جراحی حیاتی است. با این حال، برای بسیاری از والدینی که تازه بچه دار شده‌اند، استراحت با یک نوزاد تازه متولد شده در خانه تقریباً غیرممکن است. نوزادان ساعات بیداری نامنظمی دارند و ممکن است تنها ۱ یا ۲ ساعت در هر نوبت بخوابند.

توصیه می‌کنیم همیشه سعی کنید زمانی که نوزاد می‌خوابد، شما هم بخوابید یا از یکی از عزیزانتان کمک بگیرند تا بتوانید کمی چرت بزنید. (در قسمت سؤالات متداول در انتهای این مطلب به سوال بعد از سزارین چگونه بخوابیم نیز پاسخ می‌دهیم.)

بعد از زایمان، نباید در کارهای روزمره‌تان غرق شوید یا دائماً مشغول پذیرایی از افرادی که به عیادتتان می‌آیند باشید. یادتان باشد که مهم‌ترین چیز در این دوران برای شما استراحت و رسیدگی به نوزادتان است.

۲. از کمک خواستن اجتناب نکنید

نوزادان نیازهای زیادی دارند. مراقبت از نوزاد پس از یک جراحی سنگین مثل سزارین می‌تواند طاقت فرسا باشد. همه افراد نمی‌توانند به تنهایی این موضوع را مدیریت کنند. پس حتماً از همسرتان، همسایه، خانواده یا یک دوست مورد اعتماد کمک بخواهید.

۳. برای پردازش احساساتتان وقت بگذارید

زایمان فقط جسم شما را تحت تأثیر قرار نمی‌دهد؛ بلکه از نظر عاطفی نیز شما را درگیر می‌کند. زنانی که زایمان‌های اضطراری یا زایمان‌های آسیب‌زا را تجربه می‌کنند، ممکن است پس از سزارین احساسات ناراحت کننده‌ای داشته باشند. همچنین، اگر از قبل برای سزارین برنامه ریزی نکرده بودید و در انتها مجبور شدید سزارین کنید نیز ممکن است چنین احساساتی را تجربه نمایید. بدتر از همه چیز اینجاست که بعضی از مادران از بابت داشتن این احساسات حس شرم می‌کنند.

باید بدانید که جایی برای شرمنده بودن وجود ندارد. احساسات شما طبیعی است. با همسرتان، دوستتان یا یک درمانگر صحبت کنید. دریافت حمایت اولیه باعث می‌شود که کمتر احتمال داشته باشد به افسردگی بعد از زایمان مبتلا شوید. همچنین، اگر افسردگی پس از زایمان را تجربه می‌کنید نیز با دریافت حمایت از دیگران و پردازش احساساتتان سریع‌تر بهبود خواهید یافت.

۴. با همسایه‌ها به پیاده روی گروهی بروید!

به مدت چند هفته پس از سزارین نباید لیفتینگ و تمرینات هوازی شدید را انجام دهید. به عنوان یک جایگزین، پیاده روی می‌تواند به تناسب اندام و حفظ سلامت روان شما کمک کند.

پیاده روی خطر لخته شدن خون و سایر مشکلات قلبی یا عروقی را نیز کاهش می‌دهد. برخی از مادرانی که سزارین می‌کنند دوست دارند با سایر خانم‌هایی که به تازگی مادر شده‌اند پیاده روی گروهی داشته باشند. شما می‌توانید با همسایگانتان به پیاده روی گروهی بروید و نوزادانتان را نیز در کالسکه همراهتان داشته باشید. مطمئن باشید که این کار نه تنها از نظر فیزیکی، بلکه از نظر عاطفی نیز حال شما را بهتر خواهد کرد.

۵. دردتان را به این صورت مدیریت کنید

قطعاً دوست ندارید که هنگام بچه داری با درد نیز دست و پنجه نرم کنید! اگر مسکن‌هایی که پزشک برایتان تجویز کرده‌اند دردتان را کاهش نمی‌دهند، دوباره با پزشکتان تماس بگیرید. در این حالت ممکن است پزشک نوع دیگری از مسکن را برای شما تجویز کند که اثر بهتری برایتان داشته باشد.

۶. مراقب علائم عفونت باشید

برخی از پزشکان از والدین جدید می‌خواهند که دمای بدن خود را هر ۲۴ ساعت اندازه گیری کنند تا مبادا عفونت به سراغشان آمده باشد. شما نیز می‌توانید با پزشکتان مشورت کنید تا بپرسید که آیا این یک استراتژی برایتان خوب است یا خیر.

همچنین، باید به سایر علائم عفونت مانند تورم، درد شدید، و رگه‌های قرمز ناشی از برش یا لیرز توجه داشته باشید. در صورت بروز این علائم با پزشک تماس بگیرید یا به اورژانس مراجعه کنید.

۷. با این روش با یبوست مبارزه کنید

تغییرات هورمونی، ضعیف شدن عضلات معده و عدم تحرک می‌تواند منجر به یبوست شود. یبوست شدید می‌تواند درد زیادی داشته باشد و به برش سزارین نیز آسیب برساند. پس حتماً مقدار زیادی آب بنوشید و در صورت نیاز، با مشورت پزشک ملین مصرف کنید. توصیه می‌کنیم روزانه ۴ تا ۵ واحد میوه مصرف کنید و به همراه هر وعده غذایی، میزان زیادی سبزی بخورید. باور کنید که این کار می‌تواند برای پیشگیری از یبوست معجزه کند!

بعد از سزارین چه بخوریم؟

۸. در شیردهی مشکل دارید؟ این روش را امتحان کنید

انجام سزارین می‌تواند باعث شود که شیردهی برای شما سخت شود. آیا می‌دانستید افرادی تحت عنوان مشاور شیردهی وجود دارند که می‌توانند در چنین شرایطی به شما کمک کنند؟ اگر پس از سزارین در شیردهی مشکل دارید، می‌توانید از آن‌ها کمک بخواهید.

اگر درد دارید، نشستن بر روی یک صندلی راحت و استفاده از بالشتک شیردهی، می‌تواند شیردهی را آسان‌تر کند. بعلاوه، شیر دادن در حالت خوابیده نیز می‌تواند کار را برایتان بسیار راحت‌تر کند.

۹. مشکلات طولانی مدت را نادیده نگیرید

برخی از زنان پس از سزارین درد طولانی مدتی را تجربه می‌کنند. برخی دیگر ضعف عضلانی، بی اختیاری ادرار یا افسردگی را تجربه می‌کنند. یادتان باشد که این مشکلات رایج هستند و نباید احساس کنید که در دست و پنجه نرم کردن با آن‌ها تنها هستید. اما در عین حال، اگر مشکلاتتان طولانی مدت شده است، آن را به تعویق نیندازید. حتماً به پزشک مراجعه کنید تا مشکلتان مزمن نشود.

پس از سزارین چه چیزی در انتظار ماست؟ مراحل بهبودی

بهبودی کامل پس از سزارین معمولاً ۴ تا ۶ هفته طول می‌کشد. با این حال، هر فرد متفاوت است، و تحقیقات بسیاری نشان می‌دهد که زمان بهبودی کامل برای بسیاری از افراد به طور قابل توجهی طولانی‌تر است. به عنوان مثال، برخی از مطالعات نشان می‌دهند ۶۰ درصد از زنان ۲۴ هفته پس از زایمان هنوز کمی درد در نایحه برش سزارین دارند. اما خبر خوب این است که سختی ماجرا معمولاً در همان ۶ هفته اول می‌گذرد!

بیایید ببینیم که از لحظه اول پس از سزارین تا چند ماه بعد چه چیزی در پیش روی شماست:

بلافاصله پس از سزارین

اکثر زنانی که تحت عمل سزارین قرار می‌گیرند، بلوک اپیدورال را دریافت می‌کنند. اپیدورال یک شکل از بیهوشی است که بدن را بی حس می‌کند اما همچنان به فرد اجازه می‌دهد که بیدار باشد.

پس از اپیدورال ممکن است چندین ساعت طول بکشد تا احساسات شما دوباره بازگردند. بلافاصله بعد از عمل، راه رفتن یا استفاده از حمام بدون کمک امکان پذیر نخواهد بود. اکثر خانم‌ها چند ساعت پس از زایمان برای کمک به ادرار کردن از کاتتر استفاده می‌کنند.

در صورتی که نیاز به استفاده از بیهوشی عمومی باشد، به هوش آمدن ممکن است مدتی طول بکشد. ممکن است هنگام بیرون آمدن از بیهوشی احساس گیجی، حالت تهوع، ترس یا گیجی داشته باشید. تمام این احساسات طبیعی هستند.

گاهی اوقات ممکن است جراح قبول کند که در هنگام ترمیم شکم شما، نوزاد در آغوشتان باشد.

۲۴ ساعت اول پس از سزارین

۲۴ ساعت اول پس از سزارین مشکلاتی مشابه با زایمان طبیعی را تجربه خواهید کرد. از جمله: سازگار شدن با وظیفه مادری، تلاش برای شیردهی، و تعامل با عیادت کنندگان. اکثر خانم‌ها پس از سزارین ۲ تا ۴ روز در بیمارستان می‌مانند.

در ۲۴ ساعت اول پس از سزارین، باید مراقب این احتمالات باشید:

۱. لخته شدن خون

یکی از بزرگ‌ترین خطرات سزارین ایجاد لخته خون در ساق پا است. این احتمال در افرادی که اضافه وزن دارند یا برای مدت طولانی بی حرکت می‌مانند، بیشتر است.

اگر پس از سزارین قادر به راه رفتن نباشید، پزشک برای شما از ابزارهای مخصوصی استفاده می‌کند که برای حفظ حرکت خون طراحی شده‌اند. در غیر این صورت، اگر قادر به راه رفتن هستید، ضروری است که هر چه سریع‌تر بلند شوند و حرکت کنید.

۲. گرفتگی عضلات

در ۲۴ ساعت اول، طبیعی است که در محل برش درد داشته باشید. بسیاری از زنان نیز پس از سزارین احساس گرفتگی را تجربه می‌کنند که به علت کوچک شدن رحم است. این احساس شبیه به دردهای قاعدگی است، اما ممکن است شدیدتر باشد.

۳.  مراقبت برای جلوگیری از عفونت

یک پرستار یا پزشک به دقت برش سزارین را زیر نظر خواهد داشت تا به عفونت مبتلا نشود. آنها همچنین خونریزی واژینال را بررسی می‌کنند. حتی پس از سزارین، رحم باید آنچه از بارداری باقی مانده را دفع کند. خونریزی واژینال معمولاً ۴ تا ۶ هفته پس از تولد طول می‌کشد و در روزهای اول شدیدتر است.

هفته‌های اول

خطر عفونت در چند هفته اول در بالاترین میزان است. همچنین خطر خونریزی نیز در هفته اول بعد از سزارین وجود دارد. شما به مدت ۶ تا ۸ هفته پس از سزارین باید از ورزش کردن خودداری کنید. رانندگی نیز معمولاً برای ۴ تا ۶ هفته پس از سزارین ایمن نیست.

ممکن است برای یک یا دو هفته در محل برش جراحی احساس درد کنید. در عضله اطراف زخمتان نیز ممکن است احساس ضعف داشته باشید. در این شرایط، شاید پزشک برای ۲ هفته اول داروهای ضد درد تجویز کند. با بهبودی برش و انقباض رحم، علائم به طور پیوسته بهتر و بهتر می‌شوند.

در بیشتر موارد، پزشکان از بخیه‌های قابل حل برای سزارین استفاده می‌کنند. این بخیه‌ها ناپدید می‌شوند و پزشک نیازی به برداشتن بخیه بعد از سزارین نخواهد داشت. اما گاهی اوقات ممکن است از بخیه های غیر قابل حل نیز استفاده شود که باید چند هفته پس از سزارین برداشته شوند.

بهبودی از سزارین در طولانی مدت

بهبودی بعد از سزارین زمان می‌برد و ممکن است بیشتر از آنچه پزشک یا ماما می‌گوید، طول بکشد. برخی از زنان برای چندین ماه درد عضلانی یا درد در محل برش را تجربه می‌کنند. برخی دیگر به دلیل ضعیف شدن عضلات کف لگن با بی اختیاری ادرار دست و پنجه نرم می‌کنند.

درست است که چالش‌های پس از سزارین رایج هستند و برای همه پیش می‌آیند. اما نباید آن‌ها را نادیده بگیرید یا فکر کنید که بی اهمیت هستند. اگر هرگونه علائم ناخوشایندی دارید که پس از اولین ملاقات بعد از زایمان با پزشک ادامه یافته است، آن را به پزشکتان اطلاع دهید.

چه زمانی نیاز است با پزشک تماس بگیریم؟ مراقبت‌های بعد از سزارین

اگر هر کدام از شرایط زیر برای شما صدق می‌کند، حتماً به پزشک مراجعه کنید.

  • اگر خونریزی واژینال شما پس از گذشت بیش از ۴ روز همچنان بسیار سنگین است (مانند جریان قاعدگی).
  • اگر خونریزی واژینال سبک دارید اما بیش از ۴ هفته طول کشیده است.
  • اگر لخته‌های خون بزرگی در خونریزی واژینال خود می‌بینید.

همچنین اگر علائم زیر را دارید نیز با پزشک خود تماس بگیرید:

  • تورم در یکی از پاهای شما (یک پا قرمز و گرم‌تر از پای دیگر خواهد بود)
  • درد در ساق پا
  • قرمزی، گرما، یا تورم در محل برش سزارین
  • باز شدن محل برش سزارین
  • تب بیش از ۱۰۰ درجه فارنهایت (۳۷.۸ درجه سانتیگراد) که ادامه داشته باشد. (کمی افزایش دمای خفیف بدن به علت تورم سینه‌ها بعد از سزارین طبیعی است.)
  • افزایش درد در شکم شما
  • ترشحات سنگین یا بدبو از واژن
  • احساس افسردگی شدید، احساس تمایل به آسیب رساندن به خود یا کودکتان
  • وجود مشکل در مراقبت از خود یا کودکتان
  • وجود یک نقطه قرمز یا گرم روی یک سینه (این موضوع ممکن است نشانه عفونت باشد.)
  • پره اکلامپسی پس از زایمان (اگرچه این عارضه نادر است، اما می‌تواند پس از زایمان رخ دهد، حتی اگر در دوران بارداری خود دچار پره اکلامپسی نشده باشید.) اگر شما علائم زیر را داشته باشید به آن معناست که ممکن است به پره اکلامپسی دچار شده باشید:
  • ورم در دست‌ها، صورت یا چشم‌ها
  • اضافه کردن ناگهانی وزن در طی ۱ یا ۲ روز
  • اضافه گردن ناگهانی وزن بیش از ۱ کیلوگرم در یک هفته
  • وجود سردردی که از بین نمی‌رود یا بدتر می‌شود.
  • بروز تغییراتی در بینایی: مانند اینکه برای مدت کوتاهی نتوانید ببینید، نقاط چشمک زن ببینید، به نور حساس شوید یا تاری دید را تجربه کنید.
  • بدن درد (شبیه به بدن دردی که ممکن است در اثر تب بالا رخ دهد.)
مراحل بهبودی سزارین

سؤالات متداول در مورد دغدغه‌های مادران بعد از سزارین

ما پاسخ برخی از سؤالات متداول در مورد دوران پس از سزارین را از پزشکان پرسیده‌ایم و برای شما عزیزان شرح داده‌ایم:

۱. بهبودی کامل پس از سزارین چقدر طول می‌کشد؟

ما می‌دانیم که هر بیمار تجربه زایمان و زایمان متفاوتی دارد، اما به طور کلی، حدود شش هفته طول می‌کشد تا به طور کامل از سزارین شما بهبود یابد.

۲. بعد از سزارین چه بخوریم؟

غذاهایی غنی از آهن به بازیابی خون از دست رفته در هنگام زایمان کمک می‌کند. رژیم غذایی پس از سزارین باید حاوی اسفناج، کینوآ، مرغ، ژامبون، بوقلمون، زردآلو خشک، کنجد و دانه کدو تنبل، بادام زمینی، بادام بوداده و تخمه آفتاب‌گردان باشد. غذاهایی که به راحتی هضم می‌شوند مانند ماست، پنیر، و سوپ نیز گزینه‌های خوبی برای میان وعده هستند.

۳.  بعد از سزارین چگونه بخوابیم؟

 پس از سزارین، باید به پشت یا پهلو بخوابید. در پاسخ به این سوال که بعد از سزارین چگونه بخوابیم، باید بگوییم که هنگام خوابیدن نباید فشار زیادی بر زخم سزارین شما وارد شود. همچنین می‌توانید سعی کنید به پشت بخوابید و سر خود را بالا قرار دهید. از بالش استفاده کنید تا ستون فقرات خود را در یک راستا نگه دارید و فشار را از روی مفاصل خود کم کنید.

۴.   سخت‌ترین روز نقاهت سزارین چه روزی است؟

اولین روز بعد از سزارین اغلب سخت‌ترین روز است و حرکت در اطراف ممکن است باعث آسیب شود. دکتر ووبر از آمریکا پیشنهاد می‌کند که داروهای مسکن تجویز شده را طبق برنامه مصرف کنید و زمان رفتن به حمام یا حرکت کردن خود را با زمان مصرف داروهای ضد درد همزمان کنید. به این صورت هنگام انجام این کارها درد کمتری را تجربه خواهید کرد.

۵.   آیا خوابیدن به پهلو پس از سزارین مشکلی ندارد؟

خوابیدن بر روی پهلو بعد از کمی بهبودی از سزارین مشکلی ندارد. زیرا این روش فشار اضافی بر برش سزارین شما وارد نمی‌کند و باعث می‌شود که راحت‌تر از تختخواب خارج شوید.

۶.    بعد از سزارین کی پریود می‌شویم؟

اگر خودتان به فرزندتان شیر نمی‌دهید، ۶ تا ۸ هفته پس از سزارین پریود خواهید شد. اما اگر به کودکتان شیر می‌دهید، ممکن است تا ماه‌ها پس از سزارین پریود نشوید.

آیا سوال دیگری در مورد بهبودی بعد از سزارین دارید که در این مطلب پاسخ داده نشده است؟ آن را در قسمت نظرات این مطلب برای ما بنویسید تا کارشناسان سایت پینوبیبی به شما پاسخ دهند.

منابع:

https://www.tommys.org/pregnancy-information/giving-birth/caesarean-section/recovering-home-after-c-section

https://www.nct.org.uk/labour-birth/different-types-birth/caesarean-birth/top-tips-for-recovery-after-caesarean-birth

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *